Mocna, czarna herbata, z delikatnym darjeeling i odrobiną bergamotki.Opis:To mieszanka, która doda Ci energii każdego dnia. Połączenie mocnego Assam i Rwanda, z bardziej delikatnym Ceylon i Darjeeling tworzy idealną, silną bazę herbaty, której smak zbalansowany jest cytrusową bergamotką. Jak smakuje?Mocna, czarna herbata, z delikatnym darjeeling i odrobiną bergamotki.Pij ją gdypotrzebujesz wyrafinowanego doładowania.Zawiera naturalną kofeinęPamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści.Przygotowanie:Zalej gorącą wodąParz przez około 3 minutyo Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty.o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty. Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką!Jak smakuje najlepiej?HotPolecana dla miłośników herbaty z mlekiem.IcedOstudź, dodaj dwie kostki lodu i kilka plasterków soczystej pomarańczy, bądź cytryny. To prawdziwe orzeźwienie!
Jedna z najbardziej eksluzywnych herbat w asortymencie teapigs. Wszystko przez wyjątkowy sposób zbioru.Opis:Każdego ranka tuż po wschodzie słońca w prowincji Fuijan w Chinach zbierają białą herbatę przez 2 godziny. Zaraz po zerwaniu liście zostawia się w pełnym słońcu do suszenia.Pochodzenie: Prowincja Fuijan, Chiny Jak smakuje?Odświeżająca, lekka i aromatyczna. Bardzo czysta i tradycyjna biała herbata.Teapigs nigdy nie oszukuje swoich klientów sprzedając zwyczajną zieloną herbatę jako białą. Jeżeli Twoja biała herbata wygląda jak zwykła zielona, to jest po prostu podróbką białej herbaty, a tego nikt nie lubi, w teapigs masz pewność, że to co pijesz jest odpowiednie.Pij ją gdy czujesz się:Lekko zmieszany i potrzebujesz odświeżenia. Biała herbata skutecznie pozwoli się zrelaksować i oczyścić myśli przed dalszym działaniem. Zawiera naturalną kofeinęPamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści Przygotowanie:Zalej gorącą wodąParz przez około 3 minutyo Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty.o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty. Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką!Jak smakuje najlepiej?Najlepiej bez żadnych zbędnych dodatków. Dodawanie czegokolwiek do tej herbaty byłoby jak dorysowanie okularów Mona Lisie.
Supertea to seria organicznych herbat i ziół, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Każde opakowanie zawiera 20 oddzielnych saszetek, w których kryją się torebki z herbatą - biodegradowalne, wykonane z dbałością o środowisko. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!Liquorice Fennel Digest to organiczna mieszanka zdrowych ziół - znajdziesz w niej lukrecję, koper włoski, cynamon, miętę pieprzową, imbir, kardamon, goździki i czarny pieprz. Rozluźnia i działa korzystnie na układ pokarmowy.Sposób parzenia:Temperatura wody: około 100 stopni CelsjuszaCzas: 5 - 10 minutDoskonała również na zimno!Składniki:LUKRECJA*, koper włoski*, cynamon*, mięta pieprzowa*, imbir*, kardamon*, goździki*, czarny pieprz*.*Organiczne.Całość zapakowana w eleganckie i kolorowe opakowanie. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do porzeczki, rabarbaru i karmelu.Kraj: KeniaRegion: KirinyagaFarma: Kabare FCSOdmiana: SL 28, SL 34, Batian, Ruiru 11Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1700 - 1900 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 84,5 / 100 punktówZIARNOFabryka Karani powstała w 1998 roku na terenie dawnego gospodarstwa o tej samej nazwie. Region słynie z żyznych gleb gliniasto-ilastych i korzystnego klimatu, z widokiem na ośnieżone szczyty góry Kenya. Rolnicy ręcznie sortują wiśnie przed obróbką, fermentują ziarno przez noc, a następnie myją i suszą na podwyższonych stołach przez 9–15 dni. Kooperatywa zrzesza około 1200 farmerów, którzy stosują naturalne nawozy z pulpy kawowej i obornika.OPINIA ROASTERATo klasyczny przykład kenijskiej precyzji w obróbce i czystości smaku. Wyraźna kwasowość cytrusów spotyka się z elegancką słodyczą i nutami kwiatowymi. Kabare to kawa, która w filiżance daje wyraźny, świeży profil i świetnie sprawdza się jako codzienna kawa dla miłośników intensywnych doznań w filiżance.PRZEPISAeroPress:woda 100-120 ppm, 150 g, 80*C, mielenie Fellow Ode 2: 7, masa kawy 17 g.Metoda odwrócona. Wsypać kawę, zalać wodą, zamieszać 3x, przykręcić sitko z podwójnym filtrem. Przeciskać 0:45 - 1:00.
Pomysł na tę mieszankę powstał na bazie tradycji z Maroko, gdzie pije się herbatę z miętą i dużą ilością cukru.Opis:Teapigs nieco udoskonaliło przepis aby nie trzeba było dodawać takich ilości cukru i wybrana została odmiana zielonej herbaty Chun Mee i Precious Eyebrows. Pochodzenie: Herbata zbierana jest na terenie Chin.Natomiast liście mięty zbierane są w Chorwacji. Jak smakuje?Delikatna zielona herbata z uderzającym, świeżym miętowym smakiem.Pij ją gdyCiężko w środku, a jeszcze gorzej na zewnątrz, zielona herbata i mięta jest świetnym lekarstwem na wszystko! Zawiera naturalną kofeinęPamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liściPosiada certyfikat rainforest alliancePrzygotowanie:Zalej gorącą wodąParz przez około 3 minutyo Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty.o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty. Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką!Jak smakuje najlepiej?Tradycyjnie, po marokańsku - zaparz herbatę, dodaj nieco cukru według upodobań, zwiń swój dywan z salonu, rozwiń go np. na przystanku autobusowym i wypijcie wspólnie pyszną herbatę.
Moomin to seria herbat z różnego rodzaju jagodami, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu - każdy łyk to mała przygoda w krainie Muminków!Rooibos Cranberry jest mieszanką herbaty rooibos z dodatkiem jagód goji, marakui, ananasa, papai, żurawiny, aronii i kiwi. Szczególnie wyczuwalna jest żurawina.Jak ją przygotować?- Na gorąco: użyj wody w temperaturze około 100 stopni Celsjusza i parz ją przez 5 - 8 minut.- Na zimno: włóż torebkę do zimnej wody i umieść w lodówce na 6 - 10 godzin.Składniki:rooibos, jagody goji, aromat, marakuja, ananas, papaja, żurawina, aronia, kiwi.Całość zapakowana w podełko okraszone motywem Muminków. Sprawdzi się jako prezent dla małych i dużych miłośników herbaty!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii i Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty słodkiej truskawki, czekolady, maliny i róży.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, EtiopiaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Yellow Bourbon, JarcSMAKEspresso z owocowych ziaren często charakteryzuje się lekkim profilem, a jego gęstość pozostawia wiele do życzenia. Inaczej jest ze Smooth Sweet. Blend Brazylii i Etiopii doskonale harmonizuje w słodkim, czekoladowym smaku, przełamanym intensywnym aromatem. Gęstość i charakter pozostają na swoim miejscu, a aby poczuć naturę owocu kawowca, w nosie pojawia się delikatny aromat malinowy, z subtelnymi nutami różanymi. Na podniebieniu odczuwamy słodycz typową dla Brazylii, ale pojawia się także lekka kwasowość czerwonych owoców, która doskonale uzupełnia całość. Etiopska kawa o obróbce naturalnej nie pozbawia tej słodyczy, lecz pięknie ją podkreśla swoim konfiturowym charakterem.OBRÓBKAEtiopia w blendzie Smooth Sweet pochodzi z regionu Guji, gdzie kawa jest obrabiana metodą Natural. Podczas suszenia miąższ owoców fermentuje, co pozwala na wydobycie naturalnych cukrów i aromatów. Proces fermentacji znacząco wpływa na ostateczny profil smakowy kawy, nadając jej unikalne nuty owocowe. Produkcja kawy specialty w stacji myjącej w regionie Guji to skomplikowany i dokładny proces, łączący tradycję z nowoczesnymi technikami. Dzięki staranności na każdym etapie, kawa z Guji zyskuje uznanie na międzynarodowej scenie kawowej. Jej renoma i wyjątkowy smak sprawiają, że doskonale łączy się z brazylijską Arabiką w Smooth Sweet.PLANTACJALot A odnosi się do pierwszego i najlepszego zbioru kawy, w którym zbierane są tylko dojrzałe owoce. Zbieracze są odpowiednio szkoleni, aby wybierać wyłącznie te owoce, które są w idealnym stanie, co znacząco wpływa na jakość kawy. W Smooth Sweet obok brazylijskiej odmiany Yellow Bourbon znajduje się również etiopska kawa, pochodząca z odmiany botanicznej JARC. Odmiana ta jest efektem badań prowadzonych przez Centrum Badawcze Kawy w Jimma (JARC - Jimma Agricultural Research Center) w Etiopii. Badania, które rozpoczęły się w latach 70. i 80. XX wieku, miały na celu opracowanie odmian kawy o lepszej jakości oraz większej odporności na choroby.
Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii wypalona w palarni HAYB. Palona w ciemnym stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć wielowarstwową słodycz przypominającą mleczną czekoladę, nugat oraz żółte owoce.Mieszanka składa się z kaw:- 100% BrazyliaOpinia roastera:BRAZYLIJSKIE ESPRESSO, ALE BARDZIEJ „+” oznacza coś więcej – a to jest pyszna brazylka, tylko jeszcze bardziej, więcej, mocniej. Nasza Brazylia na poważnym dopingu!Sprowadziliśmy to ziarno bezpośrednio od farmera Marcio Borges Castro Alvesa, który prowadzi farmę Fazenda Barinas. Taka forma importu kawy przekłada się na pełną kontrolę nad jakością surowca, komplet informacji o pochodzeniu oraz pewność, że Ci, którzy ją uprawiają, są uczciwie wynagradzani.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Dworzysk Na Zdrowie to ziołowa mieszanka pełna prozdrowotnych składników. Lawenda i bazylia łagodzą objawy zmęczenia. Owoce dzikiej róży są bogate w witaminę C i działają wzmacniająco. Płatki dzikiej róży mają działanie regenerujące. Mięta działa uspokajająco. Według medycyny ludowej lawenda, bazylia, owoc dzikiej róży, płatki dzikiej róży i mięta wpływają łagodząco na układ nerwowy i pokarmowy. Wspomagają krążenie i odporność. To dobry napar do picia w ciągu dnia.Składniki: owoc dzikiej róży, kwiat lawendy 27%, liść bazylii, płatki dzikiej róży, liść mięty pieprzowej.Przepisy:Napar do picia na ciepło: Łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 250ml) i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Dobrze smakuje również z dodatkiem miodu.Napar do picia na zimno: Orzeźwiająca lemoniada. 2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy łyżeczkę miodu. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu.Odwar do kąpieli: 8 łyżek suszu zalewamy zimną wodą (ok.1000ml), zostawiamy na godzinę, następnie zagotowujemy. Odcedzony napar wlewamy do wanny. Kąpiemy się 10-20 minut, w temperaturze 35-38 oC. Na koniec powoli spłukujemy ciało zimnym prysznicem. Jeżeli nastąpią zawroty głowy należy natychmiast przerwać kąpiel. Ciepłe kąpiele nie są wskazane przy zaburzeniach sercowych i krążenia, niskim ciśnieniu, żylakach i chorobach żył.
Kawa ziarnista jakości specialty z Gwatemali wypalona przez warszawską palarnię HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W jej smaku pojawiają się nuty ciemnej czekolady, czerwonych owoców i brązowego cukru. Świetnie sprawdzi się zarówno jako czarna kawa, jak i z dodatkiem mleka.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: HuehuetenangoOdmiana: Caturra, Catuai, BourbonMetoda obróbki: Washed
Moomin to seria herbat z różnego rodzaju jagodami, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu - każdy łyk to mała przygoda w krainie Muminków!Green Tea Bilberry jest mieszanką zielonej herbaty z dodatkiem porzeczek, jagód, kwiatów bławatka, kwiatów słonecznika, kwiatów aksamitki i płatków róż. Szczególnie wyczuwalna jest jagoda.Jak ją przygotować?- Na gorąco: użyj wody w temperaturze około 80 stopni Celsjusza i parz ją przez 2 - 3 minuty.- Na zimno: włóż torebkę do zimnej wody i umieść w lodówce na 6 - 10 godzin.Składniki:zielona herbata, porzeczka, aromat, jagoda, kwiat bławatka, kwiat słonecznika, kwiat aksamitki, płatki róż.Całość zapakowana w opakowanie okraszone motywem Muminków. Sprawdzi się jako prezent dla małych i dużych miłośników herbaty!
Teministeriet NOTE Matcha Verbena Organic to unikalny blend ekologicznej zielonej herbaty, yerba mate i werbeny, który jest niezawodnym sposóbem na doskonały początek dnia. Matcha Verbena ma naturalnie słodki smak z wyraźnym cytrusowym finiszem i zawiera kofeinę obecną w yerba mate.Składniki: Yerba mate, werbena, zielona herbata, trawa cytrynowa, naturalny aromat, zielona herbata matcha.*Organiczne.Opakowanie: 20 piramidek (20 x 1,5 g)
Teministeriet - NOTE Liquorice Cinnamon Organic ta wysokiej jakości organiczna mieszanka herbaty to idealny sposób na zaparzenie filiżanki dobroci bez kofeiny. Łącząc słodki korzeń lukrecji, pikantny cynamon i aromatyczny imbir, otrzymasz naturalnie słodką filiżankę herbaty.Składniki: Korzeń Lukrecji, Cynamon, Imbir, Goździki, Czarny pieprz.*Organiczne.UWAGA: Zawiera lukrecję – osoby cierpiące na nadciśnienie powinny unikać spożycia w nadmiernych ilościach.Opakowanie: 20 piramidek (20 x 1,5 g)
Gran Caffè to mieszanka kaw ziarnistych, w której skład wchodzą wyłącznie kawy odmiany Arabica z plantacji Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki i Azji. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty kakao, migdałów, rumu i wiśni.Obróbka: Natural / Washed
Teministeriet NOTE Cinnamon Lemon Balm Organic to herbata ziołowa składa się między innymi z organicznego cynamonu i melisy, co czyni ją idealnym wyborem na orzeźwiający, bezkofeinowy napój. Połączenie kojącego cynamonu i pobudzającej melisy zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Delektuj się tą herbatą, mając pewność, że jest wolna od sztucznych dodatków.Składniki: Korzeń Lukrecji, Cynamon, Trawa Cytrynowa, Skórka Pomarańczy, Melisa, Mięta Pieprzowa.*Organiczne.UWAGA: ZAWIERA LUKRECJĘ.Opakowanie: 20 piramidek (20 x 1,5 g)
Teministeriet NOTE Green Tea Coconut Organic to organiczna mieszanka herbaty zielonej i kokosa. Skład mieszanki to 90% zielonej herbaty, która naturalnie pobudza, oraz 10% kokosa, dodającego subtelnej słodyczy bez dodatku cukru. Herbata świetnie smakuje, zawiera naturalną kofeinę i antyoksydanty.Składniki: Zielona herbata, naturalny aromat, wiórki kokosowe, płatki róży.*Organiczne.Opakowanie: 20 piramidek (20 x 1,5 g).
Supertea to seria organicznych herbat i ziół, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Każde opakowanie zawiera 20 oddzielnych saszetek, w których kryją się torebki z herbatą - biodegradowalne, wykonane z dbałością o środowisko. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!Aronia Berries Organic to organiczna zielona herbata z dodatkiem hibiskusa, lukrecji, aronii, czarnej porzeczki i wanilii. Owoce nadają delikatnej słodyczy, a wanilia cudownego zapachu. Doskonały smak, zdrowe zioła i zielona herbata pełna antyoksydantów.Sposób parzenia:Temperatura wody: 80 stopni CelsjuszaCzas: 2 - 3 minutyDoskonała również na zimno!Składniki:zielona herbata*, hibiskus*, LUKRECJA*, aronia*, naturalny aromat, skórka czarnej porzeczki*, wanilia*.*Organiczne.Zawiera LUKRECJĘCałość zapakowana w eleganckie i kolorowe opakowanie. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Teministeriet NOTE Oslo Breakfast Organic ta organiczna czarna herbata zawiera skórkę pomarańczową i naturalny aromat bergamotki, co zapewnia orzeźwiającą mieszankę. Herbata zawiera również kofeinę, dzięki czemu idealnie nadaje się na rozpoczęcie dnia.Składniki: Czarna herbata, korzeń lukrecji, naturalny aromat, kwiat słonecznika.*Organiczne.Opakowanie: 20 piramidek (20 x 1,5 g)
Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Gusto Raffinato to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. W jej smaku można wyczuć nuty kakao, śmietanki i kwiatów.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki kompatybilne wyłącznie z ekspresem marki Nescafe Dolce Gusto do użytku domowego.Stopień palenia: CiemnyProfil smakowy: IntensywnyBody: Pełne
Dzisiejsza prognoza pogody przynosi nam wyjątkowo słoneczne wieści z Dworzyska. Zapowiada się prawdziwie Chabrowa Pogoda. Słońce będzie dominować na niebie przez cały dzień. Już od samego poranka, termometry pokażą wysokie wartości aromatycznej czarnej herbaty Ceylon, wzbogaconej liofilizowaną maliną. Po południu bezchmurne niebo dodatkowo urozmaicą delikatne nuty kwiatu czarnego bzu, kwiatu lawendy oraz płatków chabra bławatka. Planując wypoczynek, warto mieć to na uwadze. Wiatr słaby i umiarkowany, a ciśnienie do wieczora pozostanie bez zmian. Możemy to przypisać naturalnemu aromatowi bergamotki. Przed nami przyjemny dzień.Sposób parzenia:Łyżeczka suszu (ok. 1,3 g) + 250 ml wody o temperaturze 100 stopni C, parzyć 5 minut pod przykryciem.Jeżeli chcesz zwiększyć intensywność herbaty, zwiększ ilość suszu.Po zaparzeniu oddziel fusy od naparu. Wydłużenie czasu parzenia może powodować gorycz napoju.Składniki: herbata czarna Ceylon (Sri Lanka), malina liofilizowana, czarny bez kwiat, lawenda kwiat, chaber bławatek płatki, naturalny aromat bergamotki.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty przypominające suszone owoce i mleczną czekoladę.Kraj pochodzenia kawy: KostarykaRegion: Sabanilla de Alajuela, Central ValleyFarma: Finca Las LajasMetoda obróbki: red honeyOdmiana: Catuai, CaturraPołożenie upraw: 1400 - 1600 m n.p.m.O KAWIEOscar i Francisca Chacón są producentami kawy w trzecim pokoleniu, stawiają na jakość i innowacyjność - są jednymi z pierwszych rolników w Kostaryce, którzy produkują kawę Specialty w obróbkach honey i natural. Obecnie produkują szeroką gamę kaw przetwarzanych metodą honey, modyfikując czas suszenia ziarna w celu uzyskania różnych efektów w filiżance.Ciekawostka: podczas obróbki kawy metodą red honey po sklasyfikowaniu dojrzałych ziaren są one obierane, pozostawiając resztki miąższu, a następnie przenoszone na drewniane podesty. Pierwszego dnia suszenia ziarna nie są ruszane, dopiero drugiego dnia zaczyna się je mieszać dwa razy dziennie, aby zmniejszyć wilgotność kawy.
Kawa ziarnista pochodząca z Meksyku, wypalana przez włoską palarnięGiovannacci Caffe. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty dużo słodyczy i delikatną kwasowość.
Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Cortado to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki kompatybilne wyłącznie z ekspresem marki Nescafe Dolce Gusto do użytku domowego.Stopień palenia: CiemnyProfil smakowy: IntensywnyBody: Pełne
Kawa ziarnista pochodząca z Kolumbii, wypalana przez włoską palarnię Giovannacci Caffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty pomarańczy, truskawek, czekolady i karmelu.Kraj pochodzenia: KolumbiaProducent: Equipo de Mujeres Rurales de San Alberto
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana w polskiej palarni BeMyBean. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty ananasa, cytrynowej mamby i brzoskwini.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: PopayanMetoda obróbki: natural, sugarcane decafOdmiana: Castillo, Catimor, Typica, CaturraPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.O KAWIEKażdy zasługuje na kubek smacznej, jakościowej kawy. Niestety nie każdemu służy tak pożądana przez innych kofeina. Dlatego po raz kolejny przygotowaliśmy ziarna, z których przygotujesz pełen smaku napar pozbawiony kofeinowej wkładki. Zapewniamy, że ta Kolumbia zaskoczy Cię mocą owocowych nut, a pijąc ją zapomnisz o tym, że czegoś “jej brakuje”.Popayan to region, w którym znajduje się stacja obróbki, do której trafiają ziarna z lokalnych plantacji. Dostarczony parchment zostaje tam oczyszczony i poddany obróbce naturalnej. Tak przygotowana kawa trafia do Caldas, gdzie przebiega proces dekofeinizacji. W tym przypadku mamy do czynienia z unikalną metodą opracowaną właśnie w Kolumbii: kofeina jest ekstrahowana z ziaren przy użyciu trzciny cukrowej i wody. Dzięki temu kawa nie traci cech klasycznego naparu i dodatkowo zyskuje słodycz.Ananas, brzoskwinia, cytrynowa mamba, innymi słowy – owocowy szał! Ta Kolumbia ma tropikalny vibe, który przekłada się na idealny balans między delikatną słodyczą i nieco wyraźniejszą kwasowością.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do papai, trawy cytrynowej i imbiru.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Huila, PitalitoOdmiana: PapayoMetoda obróbki: Washed AnaerobicOPINIA ROASTERATo jedna z tych kaw, które zaskakują na całej swojej rozciągłości. Zaskakuje świeżością i orientalnym charakterem. Soczysta słodycz papai i mandarynek łączy się z musującą lekkością trawy cytrynowej, a finisz podkręca ciepły, imbirowy twist. Ziarna odmiany Papayo, wyselekcjonowane z precyzją i cierpliwością, przechodzą przez wieloetapowy proces fermentacji, który wydobywa z nich głębię, finezję i charakterność. Ale to nie tylko kwestia obróbki – to także śmiałość i konsekwencja Oscara Ome, człowieka, który plantację traktuje jak laboratorium.ZIARNOOscar to producent, którego śmiało można nazwać innowatorem — ale nie takim, który goni za trendami. Pracuje z odmianami, terroir, mikroflorą i czasem. Jego farma Llanara położona jest na wysokości 1800 m n.p.m. w regionie Pitalito. To żyzna i zróżnicowana geograficznie część Kolumbii, której mikroklimat sprzyja uprawie odmian botanicznych o wyrazistym charakterze. Właśnie tu Oscar rozwija swoje eksperymenty z beztlenową fermentacją, a wszystkie praktyki uprawy są całkowicie organiczne — bez pestycydów, za to z troską o środowisko.Proces obróbki zaczyna się od selektywnego zbioru wyłącznie najbardziej dojrzałych owoców. Ich poziom Brix (czyli miara naturalnej zawartości cukru w miąższu) wynosił średnio 18%, co świadczy o optymalnej dojrzałości i potencjale fermentacyjnym. Po odwirowaniu i selekcji tylko najwyższej jakości wiśni, owoce zostały pozbawione skórki i części miąższu. Tak przygotowana kawa rozpoczęła dwudniową fazę utleniania, kiedy dochodzi do oksydacji cukrów i początkowego rozwoju aromatów. Następnie zaczyna się fermentacja beztlenowa z udziałem specjalnie wyizolowanych szczepów drożdży. Przez kolejne 70 godzin mikroorganizmy przeprowadzają szereg naturalnych reakcji biochemicznych: najpierw cukry przekształcane są w alkohole, a następnie w estry i kwasy organiczne. Ostatnim etapem jest 25-dniowe suszenie, prowadzone w sposób łagodny i równomierny — tak, by utrwalić związki aromatyczne wytworzone w czasie fermentacji i zapobiec ich degradacji.Ta hybryda klasycznej obróbki mokrej i eksperymentalnej fermentacji łączy czystość profilu, charakterystyczną dla washedów, z aromatycznym bogactwem, które daje fermentacja beztlenowa.
Johan & Nyström Guatemala Wicho Valdés Espresso to kawa ziarnista jakości specialty, pochodząca z farmy San Lorenzo w regionie Cobán w Gwatemali, prowadzonej przez uznanego producenta Wicho Valdésa. Odmiana Villa Sarchi, poddana obróbce mytej, tworzy wyjątkowo gładki i słodki profil smakowy. W filiżance wyczuwalne są nuty fudge, kandyzowanej pomarańczy oraz soczystych jabłek – eleganckie połączenie kremowej struktury i czystej, owocowej słodyczy. Kraj pochodzenia: GwatemalaRegion: CobánOdmiana: Villa SarchiMetoda obróbki: Washed (myta)Położenie upraw: 1 400 m n.p.m.
Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Gusto Corposo to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. W jej smaku można wyczuć nuty kakao.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki kompatybilne wyłącznie z ekspresem marki Nescafe Dolce Gusto do użytku domowego.Stopień palenia: CiemnyProfil smakowy: IntensywnyBody: Pełne
Dear Tea Society Holly Day to klasyczna chai masala, czyli liście czarnej herbaty z regionu Assam połączone z odrobiną cynamonu, kardamonu, pieprzu i goździków w doskonałym towarzystwie kawałków pomarańczy i jabłka. Napar jest pełny nut herbaty, owoców i przypraw, a do tego złożony z organicznych składników. Holly Day rozgrzewa, uwodzi zapachem i silnym charakterem.Sposób parzenia:Temperatura wody: 100°CDoza: 1,5g / 100mlCzas: 5 minutSkładniki: herbata czarna*, strąki kardamonu*, kawałki cynamonu*, skórka pomarańczy*, pieprz czarny*, goździki*, kawałki jabłka*, naturalne aromaty (kakao-gorzki migdał, pieprz, karmel, pomarańcza, kardamon i tonka), olejek z kory cynamonu*, kawałki wanilii*. *Składnik organiczny
Malibu Bliss to interpretacja słynnego, tropikalnego połączenie kokosa i coli. Nasz bezalkoholowy napój przywodzi na myśl drinki z palemką, dzięki naturalnym aromatom kokosowym i ananasowym. Nie zawiera cukru i prawie nie ma kalorii, ale jest niebiańsko kremowo-słodki.Mocktail przyciąga zapachem kokosa z odświeżoną ananasem colą i zapowiada słodkie przeżycia. W ustach spotykamy się z lepką słodyczą z tyłu palety i nieziemską kremowością pomimo całkowitego braku tłuszczu w mocktailu. Paletę rozjaśnia cola z ananasem, dzięki czemu finisz jest lżejszy.Malibu Bliss jest przepełniony smakiem, zatem świetnie smakuje solo prosto z puszki lub w kieliszku z lodem.Bukiet smakowy: kokos, cola, ananasZawartość alkoholu: 0,0%Składniki: woda, dwutlenek węgla, naturalne aromaty, barwnik: caramel e150d, przeciwutleniacz: witamina C, substancja słodząca: sukraloza, stewia.Informacje o wartościach odżywczych na 100ml produktu:Energia 1,08kJ / 0,26kcalTłuszcz 0 gW tym kwasy nasycone 0 gWęglowodany 0 gw tym cukry 0 gBiałko 0 gSól 0 g
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia. W samku wyczuwalne są nuty suszonych jabłek, melasy i nugatu.Kraj pochodzenia kawy: KostarykaRegion: NaranjoMetoda obróbki: HoneyOdmiana: Villa Sarchi
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Meksyku i Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, wanilii i śliwek.Kraj pochodzenia ziarna: Meksyk / PeruRegion: Las Hortensias / Cemcavir Odmiana: Bourbon, Caturra, Catimor, Typica / Caturra Rojo, Amarillo, Tipica, Pache, Catimor, Limani, BourbonObróbka: Washed Położenie upraw: 1300 - 1700 / 1600 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktówSezonowy blend po espressoW przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw.Organiczna harmoniaCertified to hołd dla farmerów praktykujących zrównoważone oraz organiczne metody uprawy i handlu, które korzystnie wpływają na ich dobrobyt i otaczający mikroklimat. Każde ziarno kawy w tej mieszance jest uprawiane bez użycia pestycydów, nawozów ani innych chemikaliów. Pielęgnowane wyłącznie przez naturę i przetwarzane ręcznie przy wykorzystaniu naturalnych metod – tak, aby zachować organiczny charakter. Naszym celem jest stopniowe zwiększanie udziału kaw certyfikowanych, które spełniają kryteria sprawiedliwego handlu oraz zasad zrównoważonego rozwoju. Ekstrawagancka w smaku, wiruje wśród słodkich owoców podszytych delikatnym karmelem.
Paper & Tea In the Mood for Love to zielona herbata naturalnie aromatyzowana jaśminem. Jaśminowy aromat jest zasługą tradycyjnego suszenia herbaty Fujian wraz z kwiatami jaśminu. Wyjątkowo aromatyczna i lekka. Składniki: Zielona herbata*.*Organiczna.Sposób zaparzania:Ilość: 2 łyżeczki / 250 mlTemperatura wody: 80°CCzas (pierwsze / drugie parzenie): 2 min. / 2 min.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazyli, Hondurasu i Wietnamu wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty migdałów i ciemnej czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / Honduras / WietnamNajbardziej złożona i idealnie słodka kompozycjaDolce Crema to arcydzieło sztuki blendowania, harmonizujące wyselekcjonowane ziarna arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej z delikatną domieszką azjatyckiej robusty – dla bardziej intensywnej i trwałej cremy. Ta zrównoważona kawa o pełnym smaku to mistrzowska kompozycja, której sercem jest odważna symfonia czekoladowych nut. Dzięki nim, każda filiżanka staje się wspaniałym doświadczeniem, które przeniesie Cię w podróż przez zmysłowe niuanse i bogactwo aromatów.Średni stopień palenia jest kluczem do podkreślenia złożonego smaku i bogatej konsystencji tej mieszanki. Dzięki wspólnemu paleniu wszystkich ziaren w tradycyjnym piecu bębnowym uzyskujemy niecodzienną harmonię, odpowiedzialną za niezapomniane doznania sensoryczne. Profil smakowy jest wyrafinowany i złożony, otaczając zmysły nutami suszonych owoców, migdałów i kakao. Celem tej niesamowitej podróży jest długi, cudownie satysfakcjonujący finisz, o delikatnie jedwabistej teksturze. Dzięki temu, każdy moment spędzony z Dolce Crema to wyjątkowa podróż do malowniczych włoskich zakątków, gdzie aromatyczna kawa stanowi nieodłączny element kultury i codziennego życia, nadając niepowtarzalny urok każdej chwili.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Kolumbii, wypalana w polskiej palarni BeMyBean. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, orzecha laskowego i nektarynki.Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia, BrazyliaRegion: Chapadao de FerroMetoda obróbki: natural, washedOdmiana: Paraiso MG, Mundo Nuovo, Catuai, BourbonPołożenie upraw: 1300 m n.p.m.
Najniższa cena: 115,99 zł
Zgarnij zimowego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w zimowej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę. Więcej informacji...