-
-
- 3fe (10)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (8)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Alpro (9)
- Althaus (36)
- Ander
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (60)
- Audun Coffee (19)
- Bagdrip (11)
- Baratza (43)
- Barista & Co (10)
- Barista Space (104)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (248)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Bonanza Coffee (8)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (13)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Clever (24)
- Clipper (15)
- Coffeelab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- Dafi (37)
- DAK Coffee Roasters (10)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (10)
- Dworzysk (23)
- Edesia
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (10)
- Fellow (198)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Gaggia (17)
- Gardelli Specialty Coffees (12)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (17)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Graef (30)
- Happa to Mame (4)
- Hard Beans (49)
- HAYB (101)
- Heresy (20)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (25)
- Instytut Kawy (22)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (59)
- Kafar (22)
- Kalve (9)
- Kavoholik (10)
- KawePale (11)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (4)
- Kruve (42)
- Kusmi Tea
- KYOTO Coffee Roasters (20)
- La Cabra (4)
- LaCava (71)
- La Marzocco (30)
- Lavazza (34)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (27)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (28)
- MAMAM (7)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (102)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (111)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (79)
- Monbana (36)
- Moomin
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Moya Matcha
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (15)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Or Tea? (2)
- Outin (9)
- Paper & Tea (86)
- Paso Paso
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (21)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (54)
- Rocket Bean (13)
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (8)
- Sloane (6)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (45)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (38)
- Subminimal (9)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Rinser (7)
- Timemore (59)
- Tim Wendelboe (7)
- Toddy (22)
- Trigger (18)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vialli Design (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- YOCO (14)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
-
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marki
-
- Zestawy
- Promocje
Wyniki wyszukiwania frazy 'uganda'
Filtrowanie i sortowanie
1
- 9 produktów z 9 dostępnych
Coffeelab Uganda Mount Elgon ESP 1kg, kawa ziarnista
Producent: COFFEELAB
Data palenia: 02.12.2024
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Ugandy, wypalana w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kremowa i słodka, o dominujących nutach gorzkiej czekolady, cynamonu i orzechów włoskich.
Kraj pochodzenia kawy: Uganda
Region: Mbale District
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Nyasaland, SL14, SL28
Nowość
PIXEL - Fruity Espresso Uganda Engeya Washed 250g
Producent: PIXEL
Data palenia: 04.11.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalona przez PIXEL. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się jabłko, cytryna, karmel oraz orzech.
Kraj pochodzenia ziaren: Uganda
Region: Zachodnia Uganda
Odmiana: SL-14
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1300 - 2000 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
Lykke OK CIAO kawa mielona w kapsułkach 10x5,5g
Producent: LYKKE
Kawa jakości specialty w kapsułkach, przygotowana przez szwedzką palarnię Lykke. OK CIAO o blend składający się w 70% z arabiki specialty z Brazylii oraz w 30% fine robusty z Ugandy. Kawa we włoskim stylu - sprawdzi się dla miłośników klasycznego smaku w formie espresso i kaw mlecznych. W smaku wyczuwalne są nuty tytoniu, śliwki i masła orzechowego.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / Uganda
Region: Caparao - Minas Gerais / Kasese
Odmiana: Arabika - Catucai, Catuai / Robusta
Wysokość upraw: 800 - 1500 / 800 - 1500 m n.p.m.
Kapsułki są kompatybilne z ekspresami Nespresso®. Są przyjazne dla środowiska i kompostowalne, wyprodukowane przy użyciu jedynie odnawialnej energii.
Opakowanie zawiera 10 kapsułek.
Lykke - OK CIAO Espresso 500g
Producent: LYKKE
Data palenia: 09.10.2024
Mieszanka kaw ziarnistych wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. To blend składający się w 70% z arabiki specialty z Brazylii oraz w 30% fine robusty z Ugandy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa we włoskim stylu - sprawdzi się dla miłośników klasycznego smaku w formie espresso i kaw mlecznych. W smaku wyczuwalne są nuty tytoniu, śliwki i masła orzechowego.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / Uganda
Region: Caparao - Minas Gerais / Kasese
Odmiana: Arabika - Catucai, Catuai / Robusta
Wysokość upraw: 800 - 1500 / 800 - 1500 m n.p.m.
Nowość
Figa Coffee - Uganda Nafuna Washed Skin Contact Fermentation Filter 250g
Producent: FIGA COFFEE
Data palenia: 19.11.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty zielonego winogrona, rumianku, brązowego cukru i białej czekolady.
Kraj pochodzenia kawy: Uganda
Region: Upper Bukyabo
Metoda obróbki: washed - skin contact fermentation
Farma: The Coffee Gardens
Odmiana: SL14, SL28, Nyasaland
Położenie upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.
ZIARNO
Projekt The Coffee Gardens powstał w 2017 r., a jednym z jego głównych celów jest etyczna produkcja kawy specialty, zapewniająca przejrzyste i bezpośrednie połączenie między plantatorami a konsumentami kawy. TCG prowadzi stację obróbki kawy oraz wspiera lokalną społeczność, m.in. zapewniając zatrudnienie w obszarach wiejskich, promując równość płci, czy szkoląc rolników i rozwijając ich kompetencje.
Ciekawostka: Nafuna to nazwa mikrolotu (partii) kawy, która pochodzi ze zbiorów 172 małych producentów. Owoce ze swoich plantacji dostarczyli samodzielnie do stacji obróbki The Coffee Gardens. Kawa ta była pierwszą w TCG partią eksperymentalnie przetworzoną metodą skin contact fermentation.
Skin contact to jeden z rodzajów obróbki kawy washed. Po zbiorach i sortowaniu owoce kawy są obierane, a świeży miąższ jest zachowywany. Następnie trafia razem z ziarnami do zbiorników, gdzie wszystko jest poddawane fermentacji przez ok. dobę. Ziarna mają kontakt ze skórką - stąd nazwa procesu. Na kolejnych etapach kawa jest płukana, a później suszona.
OPINIA ROASTERA
Lubimy mniej popularne regiony uprawy kawy, dlatego wybór padł na Ugandę. W ten sposób odbiorca może zapoznać się z kawami mniej popularnymi. TIP: tej kawie warto dać czas po paleniu. W miarę jego upływu smakuje coraz lepiej.
PRZEPIS
Używamy metody x5, popularnej wśród baristów. Kawa 16 g, woda 250 g, tempertaura ok. 95-97°C. Preinfuzja bez mieszania 50 g i później 4, w miarę delikatne, zalania po 50 g. Każde zalanie robimy wtedy, gdy poprzednie prawie spłynie do końca. Jeśli kawa jest za słaba, mielimy drobniej, a jak za mocna - grubiej. Technika pozostaje ta sama. Czas ekstrakcji to około 3-4 minuty, w zależnośći od użytego filtra. Jeśli chcemy zaparzyć więcej, np. 500 ml, to dzielimy na 5 i zalewamy 5x100 g wody analogicznie do mniejszej ilości.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Royal Beans
Gardelli Specialty Coffees - Uganda Mzungu Project Omniroast 250g
Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES
Data palenia: 06.11.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatów bzu, ananasa, malin, czerwonych jabłek i czekolady.
Kraj: Uganda
Region: Sipi Falls
Producent: Francis Kipsang
Metoda obróbki: Gardelli Natural
Odmiana: SL28
Wysokość upraw: 1900 - 2000 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 90 / 100 pkt.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Lykke - Uganda UFO Filter 250g
Producent: LYKKE
Data palenia: 11.11.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cukru trzcinowego, suszonej porzeczki i żurawiny. Zbalansowana, o pełnym body.
Kraj pochodzenia ziarna: Uganda
Region: Rwenzori
Producent: Lunar Coffee
Metoda obróbki: Honey
Odmiana: SL28, SL34
Wysokość upraw: 1600 - 2200 m n.p.m.