Kochasz kawę z mokki i zbierasz się do zakupu swojej pierwszej kawiarki? A może szukasz prezentu dla zapalonego kawosza i nie wiesz na jakie parametry zwrócić uwagę? Dziś przejdziemy razem przez wszystkie aspekty potrzebne do zakupu pierwszej włoskiej Cafeterii. Rozważymy także, która kawiarka będzie najlepsza: aluminiowa czy ze stali nierdzewnej. Lecimy z tematem!
Moja pierwsza kawiarka, aluminium czy stal?
Do przygotowania dobrej kawy potrzebny jest po prostu odpowiedni sprzęt i najlepszej jakości ziarna, brzmi logicznie, prawda? Niepozorna, dwuczęściowa Mokka umieszczona na kuchence, która w kilka minut przygotuje esencjonalną, aromatyczną i pachnącą kawę. Jednak, która kawiarka będzie lepsza? Aluminiowa czy ze stali nierdzewnej? Tradycja zdaje się faworyzować wersję aluminiową, choćby dlatego, że pierwszy model kawiarki wynaleziony w 1933 roku przez Włocha, Alfonsa Bialetti jest wykonany właśnie z tego materiału. Równie prawdziwe jest stwierdzenie, że istnieją uzasadnione powody, by opowiedzieć się za mokką ze stali nierdzewnej. Każda wersja ma swoje plusy i minusy. Odkryjmy wspólnie różnice, aby bardziej świadomie wybrać odpowiedni model kawiarki stalowej czy aluminiowej.
Wady i zalety kawiarki aluminiowej
Zacznijmy od bardziej popularnej wersji aluminiowej. Właściwości tego materiału pozwalają wodzie szybciej dojść do temperatury, co powoduje, że kawa nie “przypala się” i jest finalnie smaczniejsza. Aluminium jest lekkim metalem, więc nasz zaparzacz również taki będzie, co jest na wagę złota np. podczas podróży. Kawiarki aluminiowe są też zazwyczaj tańsze, w porównaniu do innych metali. Jakie są więc wady kawiarki aluminiowej? Najczęściej wymienianą przez użytkowników kawiarek aluminiowych wadą jest trudność z czyszczeniem. Aluminium bardzo łatwo zniszczyć, w związku z czym nie należy używać żadnych gąbek ściernych, bądź mocnych detergentów. Istnieje też bardzo wysokie ryzyko osadzenia się kamienia, więc po każdym użyciu musimy od razu kawiarkę wyczyścić i dobrze wysuszyć. Ważne jest również samo przechowywanie kawiarki, suszarka do naczyń umieszczona nad zlewem niestety się nie sprawdzi. Czasami mówi się także o uwalnianiu toksycznego metalu podczas użytkowania. Czy w takim wypadku kawiarki aluminiowe są zdrowe? Wiele badań wskazuje, że emisja jest znacznie mniejsza od progu wskazanego przez europejskie wytyczne.
Kawiarki stalowe, co musimy o nich wiedzieć?
Kawiarka stalowa czy aluminiowa? Pierwszą i najważniejszą rzeczą, jaką musisz wiedzieć o kawiarkach stalowych, jest brak uwalniania toksycznych metali, w przypadku kiedy stal nierdzewna ma standard 18/10 (oznacza to, że w stopie jest 18% chromu i 10% niklu), z takiego materiału są wykonane między innymi popularne na całym świecie kawiarki Bialetti. Kawiarki stalowe są również łatwiejsze w czyszczeniu i charakteryzują się długą żywotnością. Jako minus należy wymienić wolniejsze nagrzewanie się, względem kawiarek aluminiowych.
Na rynku istnieje bardzo, bardzo dużo różnych modeli i wariantów kawiarek stalowych, dlatego nie zawsze łatwo jest się połapać, gdy trzeba sfinalizować zakup. Tym bardziej że kawiarki stalowe czy też aluminiowe znajdziemy niemal na każdej stronie internetowej z kawą, kawiarni czy nawet supermarkecie. Jeśli wydaje Ci się, że możesz wydać kilka groszy i zabrać do domu dobry sprzęt, to niestety tutaj muszę Cię zawieść. Pomimo ogromnej ilości kawiarek na rynku, nie wszystkie są równe pod względem cech i skuteczności. Niektóre robią świetną kawę, a te gorsze dają produkt nie do wypicia, pomimo tego, że wyglądają tak samo. Moim zdaniem dobrej jakości kawiarki, zaczynają się od 100 zł w górę, cena oczywiście będzie rosnąć względem np. wielkości sprzętu.
Kawiarka aluminiowa czy ze stali nierdzewnej – na co jeszcze zwrócić uwagę?
Oprócz materiału, z którego jest wykonana kawiarka, powinniśmy również ogromną uwagę zwrócić na tzw. zawór bezpieczeństwa. Powinien on znajdować się w każdej kawiarce, tutaj nie ma wyjątków! Nie zapominaj, że zawór nie jest tylko ozdobą. Pełni on bardzo ważną funkcję: gdyby z jakiegoś powodu woda nie mogła przejść przez metalowy filtr, a kawa do górnej części urządzenia, ciśnienie w dolnym zbiorniku zaczęłoby gwałtownie rosnąć. Można to porównać do szybkowaru. Może się to zdarzyć np. w przypadku zbyt drobnego zmielenia kawy i zbyt dużej mocy palnika. W takim momencie powinien zacząć działać zawór, którym ulotni się para i ciśnienie spadnie. Spowoduje to, że kawiarka nie “wybuchnie”, a nam nic się nie stanie. W momencie kiedy widzimy, że zawór zaczyna działać, należy niezwłocznie ściągnąć kawiarkę z płyty grzewczej i schłodzić ją np. w zlewie, polewając zimną wodą.
Panuje błędne przekonanie, że im większa kawiarka, tym lepsza. Niestety to tak nie działa! Rozmiar powinien być optymalny, zgodny z osobistymi potrzebami. Mokka to urządzenie, które za każdym razem musi być wykorzystane do swojej maksymalnej dedykowanej objętości. Więc jeżeli codziennie rano pijesz kawę sam, nie ma sensu zakupu kawiarki 6 bądź 8 tz. bo zmarnujesz przez to bardzo dużo kawy, a wiadomo – tego nie chcemy.
Aby nasze urządzenie działało prawidłowo, musi być umieszczone na źródle ciepła, czyli na płycie gazowej lub indukcyjnej. Większość dostępnych na rynku modeli to takie, które można stosować na kuchenkach gazowych. Jeśli masz płytę indukcyjną, musisz znaleźć model, który wyraźnie wskazuje, że można go używać na płycie indukcyjnej. Na rynku jest kilka rodzajów w niemal wszystkich rozmiarach. Jeśli jednak posiadasz już kawiarkę, a nie działa ona na płytę indukcyjną nic straconego! Możesz wyposażyć się w specjalny adaptere do kawiarek, wyglądem przypominający patelnię 🙂 dzięki niemu możesz używać kawiarki przeznaczonej na gaz na płycie indukcyjnej. Ten gadżet również należy dopisać do listy kawowego podróżnika.
A więc kawiarka stalowa czy aluminiowa? Podsumujmy: podstawowym materiałem, z którego wykonuje się mokkę jest aluminium lub stal. Elementy te są narażone na zmiany temperatury. Nie do pominięcia jest fakt, że mają one kontakt z kawą i wodą. Dlatego też przy użyciu kawiarki wykonanej z tanich stopów o niskiej jakości, przygotowana przez nas kawa nabiera nieprzyjemnego metalicznego posmaku, poważnie zagrażając naszemu zdrowiu. Przy okazji, parzenie dobrej jakościowo kawy nie tylko zachwyca podniebienie, ale także chroni zdrowie. Dlatego kawiarka nie jest akcesorium, na którym warto oszczędzać! Kiedy posiądziemy już swoja wymarzoną kawiarkę aluminiową czy ze stali nierdzewnej, należy pamiętać również o jej systematycznym czyszczeniu i wymienianiu uszczelek. Dobrej jakości sprzęt, który będziemy we właściwy sposób pielęgnować posłuży nam na długie lata! 🙂