Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Rodzaje zielonych herbat – czy da się wybrać najlepszą? Oto nasz ranking i krótki przewodnik

Rodzaje zielonych herbat – ile ich jest? | Coffeedesk

Zielona herbata jest dosyć zagadkowa – z jednej strony bardzo popularna, z drugiej – wymagająca, trudna do przygotowania i łatwo ulegająca przeparzeniu. Zapewne z tego powodu taką popularnością cieszą się jej wersje aromatyzowane. Tym razem jednak wracamy do korzeni: przed Wami krótki przewodnik po zielonych herbatach. Przedstawiamy również ranking zielonych herbat. Jaka zielona herbata będzie najlepsza dla początkujących amatorów, a jaka dla długoletnich miłośników? I jakie dokładnie rodzaje wyróżniamy?

Zielone herbaty – ranking

Poniżej prezentujemy mini ranking zielonych herbat, które warto rozważyć podczas degustacji różnych odmian tego ulubionego napoju. Zostały one wybrane ze względu na swoje wyjątkowe smaki i jakość, które wyróżniają je na tle innych produktów dostępnych na rynku.

Paper & Tea Imperial Dragon

Paper & Tea Imperial Dragon to ekskluzywna herbata oferująca wyjątkowy, złożony smak, który jest zarazem intensywny i subtelny, co sprawia, że jest to doskonała propozycja dla prawdziwych koneserów. Wyczujemy w niej delikatne nuty orzecha, kwiatów, a także świeżego pieczywa.


Teapigs Mao Feng


Teapigs Mao Feng to herbata, która ma delikatny i kwiatowy smak. Da się w niej wyczuć również nuty brzoskwiniowo - morelowe. Subtelny smak, ale jednocześnie wyraźny. Jest to dobra propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z zieloną herbatą. Dostępna jest w formie sypanej i w torebkach.


Teasome Sencha Yamabuki


Chcecie spróbować klasycznej japońskiej senchy? Spróbujcie Teasome Sencha Yamabuki! Jest to zielona herbata pochodząca z wczesnych, wiosennych zbiorów. W smaku, oprócz charakterystycznych dla japońskich sench aromatów zielonych warzyw, wyczuć można smaki melona i ananasa. Idealny wybór dla wszystkich, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynacie odkrywanie nowych smaków herbat, czy jesteście już długoletnimi herbaciarzami!


Leaf Liturgy The Eventide Spirit


Jeśli szukacie genmaichy, spróbujcie Leaf Liturgy The Eventide Spirit. To klasyczna mieszanka zielonej herbaty oraz lekko palonego i prażonego ryżu, zapakowana w estetyczną puszkę. W smaku jest wyrazista i orzechowa. Dość charakterna, ale właśnie za to ją lubimy.


Teasome Hojicha Sand Roasted


Teasome Hojicha Sand Roasted to hojicha, która zachwyci Was swoim smakiem – ciepłym, przyjemnym i otulającym. Wyczujecie w niej przede wszystkim aromat spieczonej skórki chleba, niezwykle charakterystyczny dla tego rodzaju herbat, a także delikatne nuty owocowe. W pierwszej chwili może być to zaskakujące doznanie, zwłaszcza dla osób, które nigdy nie próbowały tego rodzaju herbaty, jednak zdecydowanie polecamy.

Matcha Bros Ceremonial Matcha

Matcha Bros Ceremonial Matcha to jedna z lepszych sproszkowanych zielonych herbat, o pięknym, intensywnie zielonym kolorze. Charakteryzuje się niską goryczką, przyjemną kremowością i wyraźnym smakiem umami. Sprawdzi się idealnie z samą wodą, jak i z mlekiem lub napojem roślinnym.

Rodzaje zielonej herbaty


Jak część z Was na pewno już wie, rodzaj herbaty – czarnabiała, zielona lub inne – zależy od procesu produkcji i stopnia utlenienia liścia. Oznacza to, że choć istnieją odmiany Camellia Sinensis, które lepiej nadają się np. na białe herbaty, teoretycznie każda z nich może powstać z tego samego krzaka.

Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny, choć obecnie jej uprawa i produkcja rozprzestrzeniła się po kolejnych krajach Azji; mimo wszystko do głównych producentów zalicza się przede wszystkim właśnie Chiny oraz Japonię. Każdy kraj wypracował własny, unikalny sposób obróbki liścia, dzięki czemu możemy doświadczyć niesamowitego bogactwa smaków – owocowo-kwiatowy chiński long jing, koreański sejak o intensywnie zielonych aromatach, japońska hojicha przypominająca w smaku spieczoną skórkę chleba. Czy da się jednak wybrać najlepszą zieloną herbatę? To już zależy od indywidualnych preferencji i od Ciebie!

Ostatnie sztuki
Althaus - herbata zielona Sencha Select Grand Pack 15 saszetek

Producent: ALTHAUS

Althaus to seria herbat i ziół stworzona w Niemczech. Każda z nich jest inną kompozycją starannie dobranych składników o bogatym smaku i aromacie. Herbaty Althaus są dostępne w różnych formach opakowań. Grand Pack to opakowanie zawierające 15 oddzielnych saszetek, w których kryją się duże torebki z herbatą na dzbanek naparu. Torebka zawiera 4 gramy suszu i jest odpowiednia do przygotowania 400ml herbaty.Sencha Select to czysta zielona herbata. Sencha to jedna z najpopularniejszych herbat w Japonii. Jest ona delikatna i słodka w smaku.Składniki: Zielona herbata.
Brown House & Tea - herbata matcha Matcha Bio 40 g

Producent: BROWN HOUSE & TEA

Brown House & Tea Matcha, czyli zmielone liście zielonej herbaty typu tencha. Liście pochodzą z I i II zbioru, z bio ogrodu w Chinach. Charakteryzuje się zdecydowanym smakiem, lekko słodkim, z nutą goryczki. Idealna do przygotowania zarówno z wodą, jak i z roślinnym napojem, np.: owsianym.Właściwości1 kubek matchy = 10 kubków zielonej herbaty.Matcha to sproszkowana zielona herbata typu Tencha, która znana jest jako najzdrowsza z herbat. W porównaniu do innych herbat zawiera o wiele więcej cennych substancji prozdrowotnych. Jest bogata w silne przeciwutleniacze – katechiny, wykazujące działanie przeciwnowotworowe oraz w cenne dla organizmu witaminy i minerały. Działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie, antywirusowo. Przyspiesza metabolizm, wzmacnia mięśnie i kości. Jedna filiżanka herbaty matcha ma równowartość odżywczą 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty. Jedna filiżanka matchy dostarcza niemal tę samą ilość kofeiny co jedna filiżanka kawy.PrzygotowanieSposób przygotowania matchy zależy od Ciebie.Nasza propozycja (1g na 100 ml)Łyżeczkę matchy zalej 100 ml gorącej (75°C) lub zimnej wody. Dokładnie wymieszaj i dopełnij kubek wodą o tej samej temperaturze lub napojem roślinnym.Smak: tradycyjny, słodko – gorzki, orzeźwiający.Składniki: Zielona herbata tencha sproszkowana*(100%).*z uprawy ekologicznej
Ostatnie sztuki
Story Coffee Roasters - herbata zielona sypana Story of Green Tea Sencha 100 g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Zielona herbata liściasta Sencha. Sencha to jeden gatunek herbaty, ale wytwarzany na bardzo dużym obszarze, w przeciwieństwie na przykład do klasycznych herbat chińskich, które definiuje nie tylko technika produkcji i ograniczony region produkcji.Ta chińska Sencha zaskakuje świeżym aromatem i łagodnym smakiem. Świetnie smakuje także przy drugim parzeniu.Kraj pochodzenia: ChinySposób przygotowania:4g herbaty na 400ml wody.Temperatura: 70 - 80 stopni Celsjusza.Czas parzenia: 1 - 3 minuty.Składniki: herbata zielona.
Ostatnie sztuki
Vintage Teas - herbata zielona Natural Green Tea - Gunpowder 1 Kandy 20 saszetek

Producent: VINTAGE TEAS

Czysta zielona herbata od Vintage Teas. Gunpowder to popularna, bardzo drobno mielona herbata z Cejlonu - zdrowa i delikatna w smaku. W opakowaniu znajduje się 20 saszetek po 2,5 grama (łącznie 50g).Skład: zielona herbata.
Nowość
Mount Everest Tea - miarka do matchy Perfect Cup of Matcha

Producent: MOUNT EVEREST TEA

Praktyczna i elegancka miarka do matchy od Mount Everest Tea to niezbędne akcesorium dla każdego miłośnika japońskiej herbaty. Wykonana ze stali nierdzewnej, jest trwała, odporna na korozję i łatwa w utrzymaniu czystości. Dzięki precyzyjnym wymiarom (2,2 x 11,8 cm) umożliwia dokładne odmierzenie porcji sproszkowanej herbaty matcha, co pozwala przygotować napar o idealnym smaku i intensywności.Minimalistyczny design sprawia, że miarka prezentuje się estetycznie w każdej kuchni czy herbacianym zestawie, a jej wyprofilowany kształt zapewnia wygodne użytkowanie. To praktyczne narzędzie zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych miłośników matchy.
Ostatnie sztuki
Vintage Teas - herbata zielona Green Tea Cherry 30 saszetek

Producent: VINTAGE TEAS

Zielona cejlońska herbata o smaku wiśni od Vintage Teas. Zdrowa i pełna owocowości! W opakowaniu znajduje się 30 torebek po 1,5 grama (łącznie 45g).Skład: zielona herbata, aromat.
Paper & Tea - herbata zielona sypana Tiger Rock Wu Lu No325 60 g

Producent: PAPER & TEA

Organiczna zielona herbata, intensywna i z kremową teksturą. W smaku słodka, z nutą orzechów i łagodnym posmakiem groszku.Składniki: Czysta zielona herbata.Produkt ekologiczny z certyfikatem Oranic Bio.Sposób zaparzania:1 łyżeczka / 250mlTemperatura wody: 70°CCzas (minuty):  3.
Teasome - herbata zielona sypana Sencha Yamabuki 50 g

Producent: TEASOME

Zielona herbata od Teasome. Japońska herbata sencha z pierwszego zbioru o pięknej jadeitowej barwie i kształcie cieniutkich igiełek. Sencha Yamabuki to wysokiej jakości sencha prosto z prefektury Kagoshima. Połyskujące, ciemne liście dają klarowny napar o jaskrawozielonej barwie. Kryją się w nim bardzo zróżnicowane smaki – od blanszowanych zielonych warzyw, przez soczyste owoce tropikalne, aż po smak słonego bulionu. Połączenie zaskakujące, gdyż herbata ta składa się nie tylko z krzewów Yabukita – spora część liści pochodzi z dość nowego kultywaru Asanoka, wynalezionego w latach 90. Ciężko w przypadku senchy o lepszy stosunek ceny do jakości, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę, że herbata pochodzi z certyfikowanych japońskich upraw.Pochodzenie: Kagoshima, JaponiaKultywar: Yabukita/AsanokaProfil: ananas, melon, zielone warzywaJak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 15g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.
Dear Tea Society - herbata matcha Modest Matcha 40 g

Producent: DEAR TEA SOCIETY

Dear Tea Society Modest Matcha, czyli drobno mielona japońska zielona herbata. Matcha może być serwowana na ciepło lub na zimno, z mlekiem lub bez. Jest nie tylko pyszna, lecz także zdrowa i pełna przeciwutleniaczy. Modest Matcha zachwyca smakiem pełnym umami, jest organiczna i zamknięta w eleganckiej puszce.Składniki: 40g drobno zmielonej organicznej zielonej herbaty z Japonii.
Teministeriet - herbata zielona Moomin Green Tea Raspberry 20 saszetek

Producent: TEMINISTERIET

Moomin to seria sypanych herbat z różnego rodzaju jagodami, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu - każdy łyk to mała przygoda w krainie Muminków!Green Tea Raspberry jest mieszanką zielonej herbaty z dodatkiem porzeczek, płatków róż, ananasem, papai, truskawki i maliny. Szczególnie wyczuwalna jest malina.Jak ją przygotować?- Na gorąco: użyj wody w temperaturze około 80 stopni Celsjusza i parz ją przez 2 - 3 minuty.- Na zimno: wsyp susz do zimnej wody i umieść w lodówce na 6 - 10 godzin.Składniki:zielona herbata, porzeczka, płatki róż, aromat, ananas, papaja, truskawka, malina.

Chiny

Zielona herbata produkowana w Chinach różni się od innych sposobem, w jaki zatrzymuje się oksydację liści. Po zebraniu pozostawia się je przez kilka godzin, by zwiędły, a następnie piecze lub praży w olbrzymich wokach, by zahamować proces utleniania.

Na rynku istnieje wiele odmian dobrej zielonej herbaty produkowanej w Chinach; do najpopularniejszych należą: long jing, bi luo chun, mao feng, bai cha, gunpowder i parę innych.

Long Jing (Dragonwell)

Jedna z flagowych herbat chińskich. Charakterystyczne podłużne, płaskie, lekko złote liście po zaparzeniu dają jasne, owocowe nuty. Oryginalny long jing musi pochodzić z prowincji Zhejiang; w przeciwnym wypadku uważa się go za podrobionego (podobnie do szampana i Szampanii).

Bi Luo Chun

Obok long ling, bi luo chun uważana jest za klasyk wśród rodzajów chińskich zielonych herbat. Jej nazwa pochodzi od wyglądu liści, zwiniętych niczym ślimaki. Aromatem odbiega nieco od long linga, idąc w kierunku kwiatowości i świeżych warzyw (ale zdecydowanie mniej od herbat japońskich).

Mao Feng

Herbata uprawiana oryginalnie w prowincji Anhui, najdelikatniejsza wśród chińskich herbat, cechująca się wytrawnymi, słonawymi aromatami. W przeciwieństwie do pozostałych odmian, którym nadaje się podczas przetwarzania charakterystyczny kształt (np. zwiniętych kulek), w przypadku mao feng ten krok jest pominięty, co sprawia, że jej wygląd to w dużej mierze „freestyle”.

Gunpowder

Dobra zielona herbata uprawiana w całych Chinach, która swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi zwiniętych liści, przypominających proch strzelniczy. Klasyczne aromaty, idealna na co dzień.

Japonia

Japońska herbata zielona, podobnie jak chińska, powstaje z liści, których utlenianie zostało zatrzymane poprzez podgrzanie – zamiast woków i prażenia/podpiekania stosuje się jednak metodę „na mokro”, tzn. parę wodną.

W konsekwencji otrzymujemy orzeźwiające, warzywne aromaty świeżej trawy, szparagów, nuty umami i mniej owocowości niż w przypadku herbat chińskich. Japońskie herbaty należą do moich ulubionych – manipulowanie warunkami uprawy i przetwarzania daje w rezultacie skrajne różne smaki. Próbując kilku herbat z tego kraju będziecie zaskoczeni bogactwem aromatów, jakie można uzyskać z jednego krzewu.

Sencha

Klasyk wśród japońskich zielonych herbat, stanowiący ok. 80% produkcji w tym kraju. Senchę otrzymuje się z liści zbieranych na przełomie kwietnia i maja; kolejny, późniejszy zbiór z tych samych krzewów daje z kolei banchę. Sencha ma delikatne, trawiasto-morskie aromaty, tak charakterystyczne dla wszystkich japońskich herbat.

Gyokuro

Wielu uważa, że to najbardziej niezwykła i najlepsza zielona herbata na rynku – mówi się, że gyokuro to nie napój na co dzień, ale wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Herbatę tę otrzymuje się z krzewów, które zostały zacienione na trzy tygodnie; zabieg ten powoduje, że roślina produkuje zwiększoną ilość chlorofilu. Jak wpływa to na smak herbaty? Już od pierwszego łyku możemy poczuć wyrazisty smak umami, morskie, niekiedy wręcz słone aromaty bulionu warzywnego i mięsisty napar o niesamowitym body.


Matcha


Zapytaj dowolną osobę, czym jest matcha, i w odpowiedzi najprawdopodobniej usłyszysz: „sproszkowana zielona herbata”. Jest to tylko częściowo prawda; rzeczywiście matcha ma formę roztartych liści, ale nie otrzymasz jej, kupując senchę i ucierając ją w domu na proszek. Różnice pojawiają się już w momencie uprawy krzewów; te, z których ma powstać matcha są zakrywane, podobnie jak przy gyokuro. Zacienienie sięga czasem nawet 90% – wszystko po to, by uzyskać charakterystyczny, piąty smak – umami. Jeśli dopiero rozpoczynacie swoją przygodę z herbatą, smak czystej matchy może być dla Was nieco zbyt kontrowersyjny – trochę jak z kwasowością w kawie, do której przyzwyczajamy się z czasem. Mimo wszystko polecam jej spróbować – sposób produkcji i uzyskane aromaty to niesamowity przykład kreatywności w świecie herbaty.

Hojicha

O hojichy warto wspomnieć z kilku powodów – nie jest najpopularniejszym rodzajem japońskiej zielonej herbaty, nie jest też równie ekskluzywna, co gyokuro lub matcha – mimo to jej smak, mocno odbiegający od pozostałych, zasługuje na uwagę. Hojicha powstaje przez prażenie liści banchy, dlatego często uważa się ją za herbatę gorszej jakości i traktuje po macoszemu. Jednak dodatkowy proces w produkcji wprowadza do hojichy ciekawe nuty sosu sojowego, słodycz i rozgrzewające aromaty karmelu; to interesująca odmiana w japońskiej tradycji herbacianej i niezwykłe połączenie aromatów, którego na próżno szukać wśród innych herbat.

Gyokuro

Kolejna interesująca pozycja i jedyna herbata z dodatkami na naszej liście – genmaicha składa się z liści senchy lub banchy i prażonego brązowego ryżu; z tego powodu możecie również spotkać się z wdzięczną nazwą popcorn tea. Mówi się, że genmaicha początkowo była herbatą pitą przez uboższych, którzy, nie mając pieniędzy na czystą zieloną herbatę, zwiększali jej objętość dodając prażonego ryżu. Obecnie genmaichę docenia się za niezwykły, nieco orzechowy smak i delikatną słodycz.

Podsumowanie


Jak sami widzicie, świat zielonych herbat to wachlarz aromatów – od owocowości long jing do intensywnego umami gyokuro. Kreatywność farmerów nie ma granic i sprawia, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie – dlatego gorąco zachęcamy do odkrywania nowych smaków i samodzielnego sprawdzenia, jaka zielona herbata jest najlepsza dla Was.



Źródła:

  1. https://tea-drunk.com/tea-fundamentals-green-tea
  2. https://sevencups.com/learn-about-tea/green-tea/
  3. https://meileaf.com/article/japanese-vs-chinese-green-tea/
  4. https://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-tea/green-tea.htm

Zobacz również