Rodzaje zielonych herbat – czy da się wybrać najlepszą? Oto nasz ranking i krótki przewodnik

Rodzaje zielonych herbat – ile ich jest? | Coffeedesk

Zielona herbata jest dosyć zagadkowa – z jednej strony bardzo popularna, z drugiej – wymagająca, trudna do przygotowania i łatwo ulegająca przeparzeniu. Zapewne z tego powodu taką popularnością cieszą się jej wersje aromatyzowane. Tym razem jednak wracamy do korzeni: przed Wami krótki przewodnik po zielonych herbatach. Przedstawiamy również ranking zielonych herbat. Jaka zielona herbata będzie najlepsza dla początkujących amatorów, a jaka dla długoletnich miłośników? I jakie dokładnie rodzaje wyróżniamy?

Zielone herbaty – ranking

Poniżej prezentujemy mini ranking zielonych herbat, które warto rozważyć podczas degustacji różnych odmian tego ulubionego napoju. Zostały one wybrane ze względu na swoje wyjątkowe smaki i jakość, które wyróżniają je na tle innych produktów dostępnych na rynku.

Paper & Tea Imperial Dragon

Paper & Tea Imperial Dragon to ekskluzywna herbata oferująca wyjątkowy, złożony smak, który jest zarazem intensywny i subtelny, co sprawia, że jest to doskonała propozycja dla prawdziwych koneserów. Wyczujemy w niej delikatne nuty orzecha, kwiatów, a także świeżego pieczywa.


Teapigs Mao Feng


Teapigs Mao Feng to herbata, która ma delikatny i kwiatowy smak. Da się w niej wyczuć również nuty brzoskwiniowo - morelowe. Subtelny smak, ale jednocześnie wyraźny. Jest to dobra propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z zieloną herbatą. Dostępna jest w formie sypanej i w torebkach.


Teasome Sencha Yamabuki


Chcecie spróbować klasycznej japońskiej senchy? Spróbujcie Teasome Sencha Yamabuki! Jest to zielona herbata pochodząca z wczesnych, wiosennych zbiorów. W smaku, oprócz charakterystycznych dla japońskich sench aromatów zielonych warzyw, wyczuć można smaki melona i ananasa. Idealny wybór dla wszystkich, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynacie odkrywanie nowych smaków herbat, czy jesteście już długoletnimi herbaciarzami!


Leaf Liturgy The Eventide Spirit


Jeśli szukacie genmaichy, spróbujcie Leaf Liturgy The Eventide Spirit. To klasyczna mieszanka zielonej herbaty oraz lekko palonego i prażonego ryżu, zapakowana w estetyczną puszkę. W smaku jest wyrazista i orzechowa. Dość charakterna, ale właśnie za to ją lubimy.


Teasome Hojicha Sand Roasted


Teasome Hojicha Sand Roasted to hojicha, która zachwyci Was swoim smakiem – ciepłym, przyjemnym i otulającym. Wyczujecie w niej przede wszystkim aromat spieczonej skórki chleba, niezwykle charakterystyczny dla tego rodzaju herbat, a także delikatne nuty owocowe. W pierwszej chwili może być to zaskakujące doznanie, zwłaszcza dla osób, które nigdy nie próbowały tego rodzaju herbaty, jednak zdecydowanie polecamy.

Matcha Bros Ceremonial Matcha

Matcha Bros Ceremonial Matcha to jedna z lepszych sproszkowanych zielonych herbat, o pięknym, intensywnie zielonym kolorze. Charakteryzuje się niską goryczką, przyjemną kremowością i wyraźnym smakiem umami. Sprawdzi się idealnie z samą wodą, jak i z mlekiem lub napojem roślinnym.

Rodzaje zielonej herbaty


Jak część z Was na pewno już wie, rodzaj herbaty – czarnabiała, zielona lub inne – zależy od procesu produkcji i stopnia utlenienia liścia. Oznacza to, że choć istnieją odmiany Camellia Sinensis, które lepiej nadają się np. na białe herbaty, teoretycznie każda z nich może powstać z tego samego krzaka.

Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny, choć obecnie jej uprawa i produkcja rozprzestrzeniła się po kolejnych krajach Azji; mimo wszystko do głównych producentów zalicza się przede wszystkim właśnie Chiny oraz Japonię. Każdy kraj wypracował własny, unikalny sposób obróbki liścia, dzięki czemu możemy doświadczyć niesamowitego bogactwa smaków – owocowo-kwiatowy chiński long jing, koreański sejak o intensywnie zielonych aromatach, japońska hojicha przypominająca w smaku spieczoną skórkę chleba. Czy da się jednak wybrać najlepszą zieloną herbatę? To już zależy od indywidualnych preferencji i od Ciebie!

Paper & Tea - herbata zielona sypana Tiger Rock Wu Lu No325 60 g

Producent: PAPER & TEA

Organiczna zielona herbata, intensywna i z kremową teksturą. W smaku słodka, z nutą orzechów i łagodnym posmakiem groszku.Składniki: Czysta zielona herbata.Produkt ekologiczny z certyfikatem Oranic Bio.Sposób zaparzania:1 łyżeczka / 250mlTemperatura wody: 70°CCzas (minuty):  3.
Kusmi Tea - herbata zielona Green rose Bio 20 saszetek

Producent: KUSMI TEA

Herbata w saszetkach stworzona przez markę Kusmi Tea. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!Podaruj sobie chwilę szczęścia dzięki tej organicznej zielonej herbacie o smaku róży, której zapach przywołuje cudownie pachnący bukiet kwiatów. Podczas degustacji ta zielona herbata wnosi całą świeżość i subtelność róży, idealna na delikatną przerwę w ciągu dnia.Sposób parzenia:Temperatura wody: 80 stopni CelsjuszaCzas: 3 - 4 minutySkładniki:Herbata zielona, aromat różany. Produkt z upraw ekologicznych.
Moya Matcha - herbata zielona sypana Bancha 60 g

Producent: MOYA MATCHA

Zielona herbata o żółto-złotym odcieniu, kwaskowatym aromacie i wyrazistym, goryczkowym posmaku orzecha włoskiego, który zawdzięcza dużej zawartości garbników. Nazwa bancha pochodzi od słów „ban” i „cha.” „Cha” w języku japońskim to herbata. Słowo „ban” może być rozumiane jako odpowiednik tego co „codzienne” i “popularne” lub „późne”. Drugie znaczenie odnosi się do późnych zbiorów, z których pochodzą liście banchy zrywane z dolnej części herbacianych krzewów. Moya Bancha pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu.W Japonii bancha jest uważana za herbatę codzienną i często podawana do posiłków. Można ją pić cały dzień, ponieważ zawiera około 70% mniej kofeiny niż gyokuro. Charakteryzuje się większą zawartością garbników niż inne herbaty, bo jej liście przez dłuższy czas są poddawane fotosyntezie. Garbniki, inaczej taniny, posiadają właściwości przeciwzapalne, ściągające i odtruwające. KRAJ POCHODZENIA: JaponiaSMAK: delikatny roślinny z gorzkim posmakiemKOLOR: jasny żółto-zielony odcieńSKŁADNIKI: 100% organiczna zielona herbata bancha.JAK PRZYGOTOWAĆ BANCHĘ?ILOŚĆ HERBATY: 3-4 g na 200 mlTEMPERATURA WODY: 70-80°CCZAS PARZENIA: 3-4 minILOŚĆ ZAPARZEŃ: 3
Clipper - herbata zielona Organic Green Tea & Strawberry 20 saszetek

Producent: CLIPPER

Herbata zielona z truskawką od Clipper to najwyższej jakości organiczna zielona herbata, sporządzona jedynie z pączków i młodych liści, wzbogacona o ekologiczne owoce truskawek i naturalny owocowy aromat. Herbata została przygotowana z złożonej mieszanki herbat o pełnym składzie, uprawianych przez jedne z najlepszych na świecie ogrodów oznaczonych certyfikatem Fairtrade.Herbaty Clipper są produkowane tylko z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków.Składniki: herbata zielona*, naturalny aromat truskawkowy* 6 %, truskawki kawałki* 1 %, naturalny aromat malinowy *certyfikowany składnik ekologicznyOpakowanie 20 saszetek x 2 g.
Teasome - herbata zielona sypana Sencha Yamabuki 50 g

Producent: TEASOME

Zielona herbata od Teasome. Japońska herbata sencha z pierwszego zbioru o pięknej jadeitowej barwie i kształcie cieniutkich igiełek. Sencha Yamabuki to wysokiej jakości sencha prosto z prefektury Kagoshima. Połyskujące, ciemne liście dają klarowny napar o jaskrawozielonej barwie. Kryją się w nim bardzo zróżnicowane smaki – od blanszowanych zielonych warzyw, przez soczyste owoce tropikalne, aż po smak słonego bulionu. Połączenie zaskakujące, gdyż herbata ta składa się nie tylko z krzewów Yabukita – spora część liści pochodzi z dość nowego kultywaru Asanoka, wynalezionego w latach 90. Ciężko w przypadku senchy o lepszy stosunek ceny do jakości, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę, że herbata pochodzi z certyfikowanych japońskich upraw.Pochodzenie: Kagoshima, JaponiaKultywar: Yabukita/AsanokaProfil: ananas, melon, zielone warzywaJak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 15g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.
Promocja
Teministeriet - herbata zielona sypana 270 Green Island Rose opakowanie uzupełniające 100 g

Producent: TEMINISTERIET

270 Green Island Rose jest mieszanką naturalnej zielonej herbaty, papai, mango i pączków róż. Owoce dodają delikatnej słodyczy, kwiaty nadają cudownego aromatu, a zielona herbata jest pełna antyoksydantów.Herbata należy do serii sypanych herbat stworzonej przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu!Skandynawia przybywa w enigmatycznym stylu, bo nie mówi nam o dokładnym pochodzeniu zielonej herbaty w tej mieszance. Zrzucamy to na stereotypowy dystans i wycofanie potomków wikingów. Island Rose to 65% zielonych liści oraz papaja, mango i pączki róży. Brzmi egzotycznie i tak właśnie to uderza w nozdrza.Z uwagi na 2/3 herbaty w porcji, można podwyższyć dozę i dać te 2.5-3 gramy na sto mililitrów wody. Temperatura koło 80 stopni i czas parzenia 2 minuty.Otrzymujemy mocno perfumowy napar z tymi kandyzowanymi tropikaliami na pierwszym planie i kwiatowością zmieszaną z „typowym” smakiem zielonej herbaty w tle. Słodkie i intensywne. Co pozytywne, nie czuć takiego sztucznego, słodkawego posmaku, jakby się jadło łyżeczką aspartam, charakterystycznego dla tanich mieszanek. Miło, schludnie i zupełnie niezobowiązująco.Drugie parzenie już znacznie mniej intensywne i wciąż z owocami na pierwszym planie. Kombajn ma jako-taki sens, chociaż chyba lepiej zaparzyć to raz, a resztę przeznaczyć na cold brew. Ponownie - dodatkowa szczypta na świeżo z paczki i jazda do chłodni.Sposób parzenia:Temperatura wody: 80 stopni CelsjuszaCzas: 2 - 3 minutySkładniki:zielona herbata (65%), papaja, mango, pączki róż (5%), aromat, płatki róż (1%).
Najniższa cena: 52,00 zł
52,00 zł
Najniższa cena: 52,00 zł
Ostatnie sztuki
Vintage Teas - herbata zielona Morning After - Petalberry puszka 10 saszetek

Producent: VINTAGE TEAS

Szukasz dobrego sposobu na rozpoczęcie dnia? Mieszanka zielonej herbaty i jaśminu postawi Cię na nogi! Opakowanie zawiera 10 piramidek po 2g każda.Skład: zielona herbata, kwiaty jaśminu.
Teasome - herbata zielona sypana Spring Tips 50 g

Producent: TEASOME

Zielona herbata od Teasome. Spring Tips to nasza propozycja dla wielbicieli najbardziej tradycyjnych chińskich zielonych herbat. Ta wiosenna herbata jest jednocześnie bardzo skomplikowana, jak i całkiem prosta i przystępna. Jej kompleksowość polega przede wszystkim na jej złożonym smaku. Dominujące w aromacie liści świeże kwiaty już w pierwszym parzeniu ustępują miejsca smakom warzywno-owocowym. Wszystkie trzy łączą się doskonale w jedną całość, jak przystało na klasyczny przykład herbaty Mao Jian. Tak właśnie nazywa się ją w Chinach.Jest to też herbata bardzo przystępna i niewymagająca. Każdy, kto przepada za tradycyjnymi zielonymi herbatami, zdecydowanie powinien docenić także Spring Tips. Charakter tej herbaty jest bardzo stonowany i nie wchodzi w żadne ekstrema. Doskonale nadaje się na codzienną, ulubioną zieloną herbatę. Pochodzenie: Hunan, ChinyKultywar: Fuding Xiao KeProfil: świeże kwiaty, zielone warzywa, żółty melonJak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.
Teasome - herbata zielona sypana Jasmine Green 50 g

Producent: TEASOME

Zielona herbata o potężnym aromacie kwiatów jaśminu od Teasome. Naturalny proces aromatyzowania tej herbaty polega na rozłożeniu liści na szerokich bambusowych tackach i ułożenie ich w pionowych stosach naprzemiennie z tackami wypełnionymi świeżo ściętymi pąkami jaśminu. Przez noc kwiaty otwierają się, uwalniając swój aromat do herbaty, a kolejnego dnia wymienia się je na nowe. Nasza Jasmine Green była tym sposobem aromatyzowana aż trzykrotnie!Kluczowym aspektem w herbacie jaśminowej jest jednak nie tylko naturalny proces aromatyzowania, ale także same liście. W tym przypadku wykorzystana została wysokogórska herbata zielona Mao Feng o łagodnym, świeżym smaku. Zebrana została w samym środku wiosny. Aromatyzowanie odbyło się wczesnym latem, po czym herbata została od razu próżniowo zapakowana i wysłana. Świeżość gwarantowana!Pochodzenie: Guangxi, ChinyKultywar: Bai MaoProfil: jaśmin, jaśmin, jaśmin!Jak zaparzyć:4g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.
Long Man Tea - herbata zielona sypana Jasminite Słoiczek 50 g

Producent: LONG MAN TEA

Long Man Tea Jasminite to zielona z jaśminem herbata sypana. W świecie herbat mało co może się równać z delikatnym zapachem jaśminu. Harmonijny, kojący i elegancki, doskonale łączy się naszą propozycją herbaty zielonej Yunnan. Kompozycja daje efekt lekko pobudzający (za sprawą zielonej herbaty), ale i kojący dzięki aromatycznym płatkom jaśminu. Doskonała, gdy potrzebne są zarówno skupienie jak i spokój.Sposób parzenia:Temperatura wody: 75-80°CDoza: 1 łyżeczka / 250mlCzas: 2-3 minutSkładniki: herbata zielona Yunnan, płatki jaśminu.

Chiny

Zielona herbata produkowana w Chinach różni się od innych sposobem, w jaki zatrzymuje się oksydację liści. Po zebraniu pozostawia się je przez kilka godzin, by zwiędły, a następnie piecze lub praży w olbrzymich wokach, by zahamować proces utleniania.

Na rynku istnieje wiele odmian dobrej zielonej herbaty produkowanej w Chinach; do najpopularniejszych należą: long jing, bi luo chun, mao feng, bai cha, gunpowder i parę innych.

Long Jing (Dragonwell)

Jedna z flagowych herbat chińskich. Charakterystyczne podłużne, płaskie, lekko złote liście po zaparzeniu dają jasne, owocowe nuty. Oryginalny long jing musi pochodzić z prowincji Zhejiang; w przeciwnym wypadku uważa się go za podrobionego (podobnie do szampana i Szampanii).

Bi Luo Chun

Obok long ling, bi luo chun uważana jest za klasyk wśród rodzajów chińskich zielonych herbat. Jej nazwa pochodzi od wyglądu liści, zwiniętych niczym ślimaki. Aromatem odbiega nieco od long linga, idąc w kierunku kwiatowości i świeżych warzyw (ale zdecydowanie mniej od herbat japońskich).

Mao Feng

Herbata uprawiana oryginalnie w prowincji Anhui, najdelikatniejsza wśród chińskich herbat, cechująca się wytrawnymi, słonawymi aromatami. W przeciwieństwie do pozostałych odmian, którym nadaje się podczas przetwarzania charakterystyczny kształt (np. zwiniętych kulek), w przypadku mao feng ten krok jest pominięty, co sprawia, że jej wygląd to w dużej mierze „freestyle”.

Gunpowder

Dobra zielona herbata uprawiana w całych Chinach, która swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi zwiniętych liści, przypominających proch strzelniczy. Klasyczne aromaty, idealna na co dzień.

Japonia

Japońska herbata zielona, podobnie jak chińska, powstaje z liści, których utlenianie zostało zatrzymane poprzez podgrzanie – zamiast woków i prażenia/podpiekania stosuje się jednak metodę „na mokro”, tzn. parę wodną.

W konsekwencji otrzymujemy orzeźwiające, warzywne aromaty świeżej trawy, szparagów, nuty umami i mniej owocowości niż w przypadku herbat chińskich. Japońskie herbaty należą do moich ulubionych – manipulowanie warunkami uprawy i przetwarzania daje w rezultacie skrajne różne smaki. Próbując kilku herbat z tego kraju będziecie zaskoczeni bogactwem aromatów, jakie można uzyskać z jednego krzewu.

Sencha

Klasyk wśród japońskich zielonych herbat, stanowiący ok. 80% produkcji w tym kraju. Senchę otrzymuje się z liści zbieranych na przełomie kwietnia i maja; kolejny, późniejszy zbiór z tych samych krzewów daje z kolei banchę. Sencha ma delikatne, trawiasto-morskie aromaty, tak charakterystyczne dla wszystkich japońskich herbat.

Gyokuro

Wielu uważa, że to najbardziej niezwykła i najlepsza zielona herbata na rynku – mówi się, że gyokuro to nie napój na co dzień, ale wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Herbatę tę otrzymuje się z krzewów, które zostały zacienione na trzy tygodnie; zabieg ten powoduje, że roślina produkuje zwiększoną ilość chlorofilu. Jak wpływa to na smak herbaty? Już od pierwszego łyku możemy poczuć wyrazisty smak umami, morskie, niekiedy wręcz słone aromaty bulionu warzywnego i mięsisty napar o niesamowitym body.


Matcha


Zapytaj dowolną osobę, czym jest matcha, i w odpowiedzi najprawdopodobniej usłyszysz: „sproszkowana zielona herbata”. Jest to tylko częściowo prawda; rzeczywiście matcha ma formę roztartych liści, ale nie otrzymasz jej, kupując senchę i ucierając ją w domu na proszek. Różnice pojawiają się już w momencie uprawy krzewów; te, z których ma powstać matcha są zakrywane, podobnie jak przy gyokuro. Zacienienie sięga czasem nawet 90% – wszystko po to, by uzyskać charakterystyczny, piąty smak – umami. Jeśli dopiero rozpoczynacie swoją przygodę z herbatą, smak czystej matchy może być dla Was nieco zbyt kontrowersyjny – trochę jak z kwasowością w kawie, do której przyzwyczajamy się z czasem. Mimo wszystko polecam jej spróbować – sposób produkcji i uzyskane aromaty to niesamowity przykład kreatywności w świecie herbaty.

Hojicha

O hojichy warto wspomnieć z kilku powodów – nie jest najpopularniejszym rodzajem japońskiej zielonej herbaty, nie jest też równie ekskluzywna, co gyokuro lub matcha – mimo to jej smak, mocno odbiegający od pozostałych, zasługuje na uwagę. Hojicha powstaje przez prażenie liści banchy, dlatego często uważa się ją za herbatę gorszej jakości i traktuje po macoszemu. Jednak dodatkowy proces w produkcji wprowadza do hojichy ciekawe nuty sosu sojowego, słodycz i rozgrzewające aromaty karmelu; to interesująca odmiana w japońskiej tradycji herbacianej i niezwykłe połączenie aromatów, którego na próżno szukać wśród innych herbat.

Gyokuro

Kolejna interesująca pozycja i jedyna herbata z dodatkami na naszej liście – genmaicha składa się z liści senchy lub banchy i prażonego brązowego ryżu; z tego powodu możecie również spotkać się z wdzięczną nazwą popcorn tea. Mówi się, że genmaicha początkowo była herbatą pitą przez uboższych, którzy, nie mając pieniędzy na czystą zieloną herbatę, zwiększali jej objętość dodając prażonego ryżu. Obecnie genmaichę docenia się za niezwykły, nieco orzechowy smak i delikatną słodycz.

Podsumowanie


Jak sami widzicie, świat zielonych herbat to wachlarz aromatów – od owocowości long jing do intensywnego umami gyokuro. Kreatywność farmerów nie ma granic i sprawia, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie – podobnie jak w przypadku kawy – dlatego gorąco zachęcamy do odkrywania nowych smaków i samodzielnego sprawdzenia, jaka zielona herbata jest najlepsza dla Was.



Źródła:

  1. https://tea-drunk.com/tea-fundamentals-green-tea
  2. https://sevencups.com/learn-about-tea/green-tea/
  3. https://meileaf.com/article/japanese-vs-chinese-green-tea/
  4. https://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-tea/green-tea.htm

Zobacz również