Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

HAYB – kawy do metod przelewowych

Filtrowanie i sortowanie
1 - 26 produktów z 26 dostępnych
HAYB Się Przelewa Tropik FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 25.02.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu.Mieszanka składa się z kaw:- 100% KolumbiaOpinia roastera:ŻAR TROPIKÓW!To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 07.04.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.Pochodzenie: Etiopia GujiOpinia roastera:Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB Się Przelewa Owoc FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 09.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.Mieszanka składa się z kaw:- 100% RwandaOpinia roastera:TO OWOC – NIE ZAKAZANY!To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 24.04.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.Pochodzenie: Etiopia GujiOpinia roastera:Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.02.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.Pochodzenie: Etiopia GujiOpinia roastera:Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie.Metody parzenia:O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Zalewa Dwa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.04.2025

Mielona kawa jakości specialty, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W jej skład wchodzi głównie kawa z Brazylii, z dodatkiem innych ziaren jakości speciality z innych krajów. Palona jasno, stworzona jako kawa prosta w obsłudze - sparwdzi się jako klasyczna zalewajka i do wszelkich przelewowych metod parzenia.Mieszanka składa się z kaw:- głównie Brazylia (tyle, żeby smakowało jak kawa!)- trochę pysznej kawki Speciality Single Origin (żeby nie było nudy).Opinia roastera:SIĘ ZALEWA DWA – najbardziej EFFORTLESS jak się da!Klasyczna kawa mielona – zalewajka, która smakuje dobrze – bo tak ma być. Jest nieskomplikowana – bo tak chcieliśmy. Smakuje beztroską – bo nam wyszło. Są takie piosenki, które przychodzą Ci na myśl zawsze, kiedy wyruszasz w podróż. Ta kawa jest jak jedna z nich – prosta, przyjemna, zawsze wyjdzie i naprawdę trudno coś w niej zepsuć.Jest gotowa na każdą wyprawę. Nawet, jeśli to po prostu wyjście do rodziny albo znajomych. Byle mieć wrzącą wodę i jakiś kubek – będzie dobra!O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 22.04.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.Mieszanka składa się z kaw:- 85% Brazylia- 15% ArabicaOpinia roastera:NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK!To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Owoc 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 09.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.Mieszanka składa się z kaw:- 100% RwandaOpinia roastera:TO OWOC – NIE ZAKAZANY!To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 22.04.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia.Mieszanka składa się z kaw:- 85% Brazylia- 15% ArabicaOpinia roastera:NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK!To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 07.04.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu.Mieszanka składa się z kaw:- 100% KolumbiaOpinia roastera:ŻAR TROPIKÓW!To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Owoc 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 28.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.Mieszanka składa się z kaw:- 100% RwandaOpinia roastera:TO OWOC – NIE ZAKAZANY!To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Salwador Usulutan Los Pirineos Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 31.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do białego grejpfruta, malin i czekoladowych pralin.Kraj pochodzenia ziarna: SalwadorRegion: UsulutanOdmiana: Pink BourbonMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1400 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 86,5 / 100 punktówOPINIA ROASTERANot guilty, ale wciąż pleasureGdyby to wchodziło do Spotify Wrapped, prawdopodobnie powinniśmy włączyć tryb incognito, bo by się okazało, że nic nowego, ciągle kisimy te same kawałki. Ale robimy to dlatego, że się nam podobają i nie ma się czego wstydzić.Kiedy mam ulubioną płytę, zajezdżam ją aż igła w gramofonie traci swój szlif, a na słuchawkach odbija się małżowina mojego ucha. Z kawkami jest podobnie. Usłyszałem o farmie Los Pirineos jakieś 6-7 lat temu i od tego czasu dbam, żeby kawy Diego Barony regularnie wracały do naszej oferty. Poznaliśmy się z resztą parę lat temu i kontakt mamy do dziś.W tym roku ściągnęliśmy trzy kawy, na pierwszy ogień: klasyk. Jedna z moich ulubionych odmian botanicznych – Pink Bourbon w klasycznej odmianie Washed. Kawcia bardzo złożona. Znajdziesz tam wszystko od nut floral do bardziej czekoladowych klimatów. Można na repeacie!
HAYB - Honduras Evin Moreno Washed Anaerobic Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 12.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do herbaty malinowej, mandarynek i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: Santa BarbaraOdmiana: PacasMetoda obróbki: Washed AnaerobicWynik w cuppingu: 87 / 100 punktówPołożenie upraw: 1900 - 2100 m n.p.m.
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 22.04.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.Mieszanka składa się z kaw:- 85% Brazylia- 15% ArabicaOpinia roastera:NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK!To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
HAYB - Kostaryka La Anona Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 02.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do marakui, pieczonego ananasa i ciemnego rumu.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: TarrazuOdmiana: CaturraMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówOPINIA ROASTERAHa, przygotowując opis tej kawy wszedłem na stronę importera i czytam - "This hidden gem is found under the Dragon’s hill and is one of the only few Tarrazu’s sub-region without phone reception!" Dragon's hill!!! Byłem tam i podjazd, na końcu którego mieszka Helen wraz z rodziną to prawdziwie smoczy podjazd! Nico popsuł samochód swojej matki, aby nas tam dowieźć! W tej malowniczej krainie Helen wraz z ojcem produkuje swoje kawki. Hellen jest mocno wkręcona w proces obróbki i każdą swoją partie kawy dopieszcza na maksa. Jestem mega wdzięczny, że udało nam się tam dotrzeć i poznać rodzinę. Tutaj mamy bardzo klasyczną odmianę, która bardzo często występuje w Kostaryce - Caturra, obróbka to natural - kawa zaraz po zebraniu schnie na podniesionych łóżkach przez 20-25 dni. To, że my tam wjechaliśmy to jedno, ale to jak zjeżdżają stamtąd ciężarówki pełne worków kawy to dla mnie jakiś kosmos. Niemniej jednak, tak samo jak wdzięczny jestem, że udało mi się tam dotrzeć, tak samo wdzięczny jestem, że te kawy docierają do portu, a finalnie do Waszych filiżanek. Please enjoy!
Nowość
HAYB Colombia Finca Mahusa Natural Anaerobic 72h FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 02.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do miodu pitnego, moreli i kiwi.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: CaicedoniaOdmiana: Wush WushMetoda obróbki: Natural Anaerobic 72hPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktówOPINIA ROASTERATak jak kiedyś brałem w ciemno (prawie) wszystkie kawy o odmianie Pink Bourbon do naszej oferty, tak teraz mam z odmianą Wush Wush. To chyba mój faworyt. No dobra, jeden z. Wush Wush jest często bardzo kwiatowy, ale też soczysty. Za tą kawcią stoi pokoleniowe doświadczenie, ale pod wszystkim podpisuje się John Hurtado, który dorastał na farmie swoich rodziców, ale jako nastolatek zdecydował się wyemigrować do Stanów. Zmęczył go jednak amerykański sen i powrócił na farmę po 30 latach za wielką wodą. Farma położona jest między trzema wodospadami, a jak wiadomo woda przy uprawie kawowca to atut, którego mama ziemia nie rozdaje po równo. Być może dzięki temu owoce na farmie Johna sa tak zdrowe i słodkie. Kawcia poddana jest 72 godzinnej beztlenowej fermentacji. Jak dla mnie ta obróbka plus nasz wypał zaowocowały smaczkiem przypominającym miód pitny, morele, czy dojrzałe kiwi. Jest więc słodziutko, ale i buzzy leciutko!
Nowość
HAYB - Rwanda Huye Mountain Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 02.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do nektarynki, nugatu i kwiatów akacji.Kraj pochodzenia ziarna: RwandaRegion: Huye DistrictOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1700 - 2200 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktówOPINIA ROASTERACzysta jak łza! Dla fanów lekkich i zwiewnych ciuchów, ale i kawek. Body jak lekko zaparzona herbatka.  Wiecie, spacer brzegiem morza w lnianej koszuli  - która raczej zasłania przed słońcem niż otula. Słodycz nektarynki, tu się coś lepi, ale jednak nie tak gęsto, raczej lepi się jak Twoja deska surfingowa do kolejnych fal, jest też trochę kwiatów w aromacie. Wiesz, nieco odświeżającej bryzy. Ahh, nie mogę się już doczekać wakacji, ta kawcia to najbardziej wakacyjny wybór w kwietniu. Kiedy przychodziłem do HAYB 6 lat temu, to mieliśmy cały pakiet kaw z regionu Huye. Natural, Honey, Washed. Teraz do oferty wybrałem tylko obróbkę mytą, właśnie ze względu na lekki i rześki napar. Ta kooperatywa to od lat topka jeżeli chodzi o jakość. Często przewijała się przez inne palarnie, cieszę się, że wróciła po długiej przerwie do nas.
Royal Beans
HAYB - Kostaryka Las Lajas Black Diamond Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 12.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do suszonej wiśni, cynamonu i kakao.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: Central ValleyOdmiana: SL28Metoda obróbki: Black Diamond NaturalWynik w cuppingu: 87,5 / 100 punktówPołożenie upraw: 1300 - 1825 m n.p.m.
HAYB - Się Przelewa Kawa Bezkofeinowa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 15.04.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwini, malin i cukru trzcinowego.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: TolimaProducent: Elias & Shady BayterOdmiana: Red & Yellow CaturraMetoda obróbki: Sugar Cane ProcessPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.Słodkich przelewów…Możesz spać spokojnie. Teraz Sie Przelewa o każdej porze dnia i nocy, bo mamy w ekipie Decaf.Bezkompromisowo kompromisowa - taka jest ta kawka. Wilk syty, owca cała - przelew zrobiony, pora liczyć barany. Możesz wyrzec się w swojej codziennej rutynie kofeiny, równocześnie nie rezygnując ze smaku i jakości - to kawka speciality, bez lipy. W tych kolumbijskich ziarnach znajdziesz nuty znajome ze słodkich snów usłanych kwietnymi łąkami. Trochę jak u KWIATA, ale wiadomo - bez kofeiny.Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamaster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie!
HAYB Się Przelewa Tropik FIL 500g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 07.04.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu.Mieszanka składa się z kaw:- 100% KolumbiaOpinia roastera:ŻAR TROPIKÓW!To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
HAYB - Etiopia Beloya Anaerobic natural + Yeast Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do ananasa, brzoskwini i chmielu.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Kochere, GedeoOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: Anaerobic natural + YeastPołożenie upraw: 2100 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
Nowość
HAYB - Honduras La Tigra Honey Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do suszonej żurawiny, malin i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: Santa BarbaraOdmiana: ParainemaMetoda obróbki: HoneyPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
HAYB Pakiet Się Przelewa 4x250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 23.04.2025

Zestaw 4 kaw ziarnistych jakości specialty z palarni HAYB. Palone jasno, idealne do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. To doskonały sposób na spróbowanie kaw różnego pochodzenia, o różnych profilach smakowych.Kawy w zestawie:1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Owoc1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Kwiat1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Klasyk1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa TropikSeria SIĘ PRZELEWA to proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do swojego ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.Się Przelewa to kawa dla ludzi, kawa do domu, kawa na dobry początek i środek dnia. To uczciwa, solidnie pracująca seria. Chcesz sobie dripnąć? Sypnąć dobrą kawką, przelać coś smacznego? No to mamy to w wygodnym pakiecie!Cztery warianty od najbardziej klasycznego, czekoladowo-orzechowego KLASYKA (nomen omen), przez syropowo słodziutki (i zupełnie nowy w naszej ofercie!) TROPIK, delikatnie herbaciany KWIAT aż do bomby owocowo-rześkich smaków w OWOCU.Ten zestaw jest po to, żeby łatwiej Ci było znaleźć Twoje daily, Twoją spirit coffee, albo po prostu codziennie spijać inny przelewik (mamo, jaki to jest luksusik!). Smacznego!
Nowość
HAYB - Meksyk Don Rafa Geisha Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do winogron, rumianku i białej porzeczki.Kraj pochodzenia ziarna: MeksykRegion: ChiapasOdmiana: GeishaMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1300 - 1600 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
HAYB - Gwatemala La Bolsa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 31.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, karmelu i orzecha laskowego.Kraj pochodzenia ziaren: GwatemalaRegion: La Libertad, HuehuetenangoOdmiana: Caturra, BourbonPołożenie upraw: 1300 - 1600 m n.p.m.Metoda obróbki: WashedWynik w cuppingu: 85,75 / 100 punktów

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
HAYB - Kenia Marumi Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 02.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, rabarbaru i śliwki.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: Murang'aOdmiana: SL28 & SL34Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówOPINIA ROASTERASpółdzielnia Marumi, będąca częścią Spółdzielni Rolniczej Mugaga, znajduje się blisko miasteczka Gachocho, na wschodnich stokach gór Aberdare, na północ od Nairobi. Rolnicy w tej okolicy hodują głównie docenianą odmianę SL28, która rośnie jak marzenie na czerwonych, wulkanicznych glebach. Do tego dochodzi deszcz, który pada średnio 1100 mm rocznie, oraz wysokość 1650 metrów nad poziomem morza – idealne warunki do kawy! Wiśnie są starannie myte, a potem suszone na podwyższonych łóżkach (tak, kawa ma swoje luksusy!). Proces fermentacji sprawia, że cukry się rozkładają, a później kawę czeka dokładne czyszczenie, moczenie i suszenie na specjalnych stołach. Co więcej, rolnicy dostają wsparcie finansowe na każdym etapie – od uprawy po zbiór – a ich kawa zapewnia jedne z najwyższych dochodów, co zmusza ich do dbania o jakość. Jak to bywa w Kenii, wszystko jest dopięte na ostatni guzik, kawka pyszna, aż chce się polecieć boomerem "jak stara dobra Kenia"

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.