Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
Pakujemy na prezent Pakujemy na prezent

Mikroloty zamknięte w charakterystycznych brązowych słoiczkach to znak, że mowa o Heresy! Od 2021 reformują kawę, szerząc wiarę w farmy ponad akcesoria i rysując odjazdowe smakowe kółka ponad aptekarskie nuty.

Palarnię interesują wyłącznie nadzwyczajne ziarna od najlepszych farm i producentów. Najwyższa jakość specialty powyżej ≥86 punktów jest na wyciągnięcie ręki, a przez cały lipiec z darmową dostawą! Uprzedzamy, przygoda z herezjami naprawdę wciąga.

Filtrowanie i sortowanie
1 - 19 produktów z 19 dostępnych
Nowość
KAWA MIESIĄCA
PRZELEW MIESIĄCA: Heresy - kawa ziarnista Etiopia Bensa Keramo Kebele Natural Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 16.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Heresy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, borówek, wina i cytrusów.Kraj: EtiopiaRegion: BensaFarma: Keramo KebeleOdmiana: 74158Metoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 2050 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktówO PRODUCENCIENguisse to jeden z tych producentów, dla których uprawa kawy jest czymś więcej, niż randomowym agro-zajęciem. Dla wielu Etiopczyków kawa to symbol, narodowa duma i styl życia - do tego grona z pewnością zalicza się finalista zeszłorocznego Cup of Excellence! Jego niewielka farma o wielkości ok. 8 hektarów położona jest w, naszym zdaniem, najlepszym pod względem potencjału jakościowego regionie Bensa. Uprawy sięgają tu grubo powyżej 2000 metrów nad poziomem morza i zazwyczaj są wyselekcjowanymi, pojedynczymi odmianami botanicznymi.O OBRÓBCEKlasyczny natural, wywodzący się właśnie z Etiopii, czyli suszenie kawowych pestek w całym owocu: świeżo zebrane wiśnie przechodzą wstępną selekcję, podczas której odrzucane są te z defektami. Następnie rozrzucane są po tzw. afrykańskich łóżkach – długich, ciągnących się nieraz przez kilkadziesiąt (!) metrów stołach o podszyciu z siatki, co pozwala na równy obieg powietrza w ciągu całego procesu, a w rezultacie homogeniczne suszenie. Całość trwa, w zależności od pogody, od 25 do 30 dni.OPINIA ROASTERADrugi rok z rzędu odwiedzamy w styczniu Etiopię, ale pierwszy raz kupiliśmy kawę od Nguisse! Zawsze z niecierpliwością czekamy na lato, kiedy ląduje kontener z Etiopii. Ten ultrasłodki lot z Bensy smakuje tak samo dobrze, jak kilka miesięcy temu na stole cuppingowym w Addis - gęste, kremowe ciałko, dojrzałe nuty borówek, kwiatów i cytrusów. Wszystko w charakterystycznej dla procesu i regionu, winnej otoczce.KAWA MIESIĄCANa każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Kenia Kii Washed Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 23.09.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku pojawiają się czarna porzeczka, rabarbar, słodkie cytrusy, herbata i kwiaty.Kraj: KeniaRegion: KirinyagaFarma: KiiOdmiana: SL28, SL34, ruiru, batianObróbka: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pktO FARMIE I PRODUCENCIEStacja obróbki Kii jest jednym z kluczowych elementów kooperatywy Rungeto, a kto od lat jest fanem soczystych Kenii, może kojarzyć również takie nazwy jak Karimikui czy Kiangoi – to stacje również ogarniane przez tę spółdzielnię. Zrzeszonych jest tu 850 małych producentów, a całym zamieszaniem zarządza pan Zablon Kamongo. Kii jest dzisiaj bezsprzecznie synonimem najwyższej jakości kaw z Kenii i faktycznie – rok w rok kawy z tego miejsca ekscytują nas jak cholera na cuppingowym stole.O OBRÓBCEOdmiany kenijskie, zbierane ręcznie, sortowane wstępnie na zasadzie floatingu. Przechodzą proces depulpingu (oddzielanie pestki od owocu) i dzielone są na 3 sekcje jakościowe. Fermentowane na mokro przed 36 godzin, następnie myte i suszone na podniesionych stołach przez kilkanaście dni.OPINIA ROASTERAŚwieże, soczyste Kenie to po prostu coś pięknego. Pijesz skoncentrowany sok z koszyka owoców, nie kawę. Jeśli tak lubisz, idź w ciemno, tutaj zero strzałów w powietrze.
Heresy - kawa ziarnista Etiopia Nensebo Refisa Washed Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 23.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona w jasnym stopniu, przeznaczona do metod przelewowych lub parzenia w kubku. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, owoców pestkowych, kwiatów i herbaty.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: West ArsiFarma: 500 producentówOdmiana: HeirloomObróbka: WashedPołożenie upraw: 2100 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87,5 / 100 punktówO UPRAWIE I PRODUCENTACHWest Arsi to stosunkowo “nowy” region - co prawda kawę uprawia się tam od dawna, a wcześniej okolica należała oficjalnie do regionu Sidama. Dzisiaj to oddzielny obszar, który po korektach administracyjnych zyskał więcej kawowej autonomii i osobowości. Świetne warunki, uprawy na ponad dwóch tysiącach metrów, duże nasłonecznienie oraz unikatowe, lokalne odmiany botaniczne składają się tu na piękny profil w filiżance.Mamy tu owoce pracy około 500 małych producentów, których średnia powierzchnia upraw to 1.5-2 hektary, a produkcja z pojedynczego drzewka wynosi około 4 kg owoców, co przekłada się, po wszystkich procesach, na około 400 gramów zielonej kawy, którą trzeba jeszcze wypalić. Co to oznacza?W jednym małym słoiku tej kawy znajduje się zbiór z niemal całego jednego drzewka kawowca, należącego do jednego z 500 małych producentów z Nensebo!O OBRÓBCEOwoce lokalnych odmian, dostarczane przez 500 małych producentów do stacji myjącej Refisa, wstępnie sortowane ręcznie, przechodzą depulping (oddzielenie pestki od owocu), a następnie fermentację w tankach, od 24 do 48 godzin. Rozrzucane do suszenia na podniesionych stołach, typowych dla originu, przez 10 do 14 dni.OPINIA ROASTERAŚwieży zbiór z Etiopii! Zaczynamy sezon od turboklasyka, wzorca, mytej etiopskiej metakawy! Masz tu od pierwszego łyka wodospad orzeźwiającej i głębokiej kwiatowo-owocowej ekspresji, po której nasuwa się myśl: “do diaska, to smakuje jak te stare, klasyczne Etiopki, które rzekomo miały se ne vratit”.
Heresy - kawa ziarnista Kolumbia Jose Ignacio Gomez Anaerobic Natural Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 23.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się nutami owoców tropikalnych, kwiatów, wina, borówek, cytrusów i przypraw.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: NariñoFarma: Finca El ParaisoOdmiana: caturraObróbka: anaerobic naturalPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktówO FARMIE I PRODUCENCIE KAWYJose wychowywał się w kawowej rodzinie i już jako młody chłoptaś zaczął przejawiać zainteresowania smakami, sensoryką, próbowaniem i porównywaniem. Dziś uprawia drzewka na niewielkiej, 6.5-hektarowej plantacji w regionie Nariño, jednym z najbardziej cenionych w kraju w kontekście jakości i profilu – tutejsze kawy są wyjątkowo złożone, soczyste, prezentujące szerokie spektrum nut owocowo-kwiatowych.Podczas zbiorów wiśnie zbierane są przez samego Jose, członków jego rodziny, a także kilku sztywniutko wytrenowanych pickerów. Dzięki stosunkowo niewielkiej powierzchni upraw oraz systemowi zrywania tylko wybitnie dojrzałych, niemal purpurowych owoców, w filiżance znajdziesz same rzeczy, które świecą się i mienią na złoto-brokatowo.O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIEOdmiana caturra, zbierana ręcznie, tego samego dnia dostarczana do niewielkiej stacji położonej na farmie. Fermentowana w warunkach ograniczonego dostępu tlenu przez 120 godzin, w kontrolowanej temperaturze nieprzekraczającej 18 stopni – dzięki temu nie smakuje jak kimchi :). Następnie przefermentowana z dostępem powietrza przez kolejne 2 dni. Suszona mechanicznie, w temperaturze 35 stopni, co pozwoliło na niezwykle równomierny proces, skrócony do jedynie pięciu dni.OPINIA ROASTERATo ten typ kawy, która wywołuje szeroki uśmiech od pierwszego siorbnięcia. Jest intensywnie, ultrasłodko i soczyście – czyli tak, jak się tu wszyscy w tej banieczce najlepszych kaw świata umówiliśmy. Wyraźny ferment nie zagłusza innych smaczków, wśród których z łatwością znajdziesz cały przekrój tropikalnych owoców, cytrusów, borówek i kwiatów. Można w ciemno, a nawet wypada.
Heresy - kawa ziarnista Honduras Los Primos Washed Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 01.07.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Hondurasu, wypalona wpalarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Kawa charakteryzująca się smakiem borówki i cytrusów.Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: Santa BarbaraProducent: Manuel Vallecillo, Los PrimosOdmiana: ParainemaObróbka: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87,25 / 100O FARMIE I PRODUCENCIE KAWYManuel uprawia kawę na 10 hektarach – i to w sumie całkiem sporo, jak na specyfikę Santa Barbary. Robotą dzieli się z bratem ciotecznym, stąd wzięła się nazwa farmy: Los Primos to po prostu Kuzyni! Jak w przypadku wszystkich producentów z tych okolic, z którymi pracujemy, kawki od Manuela lśnią na stole rok w rok i wydaje się, że nie przez przypadek chłopaki zgarnęli w ostatnim sezonie 6. miejsce w prestiżowym Cup of Excellence.O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIEKlasyka gatunku, mamy tu washed, w którym owoce świeżo po depulpingu fermentowały przed ponad 24 godziny w niewielkim tanku. Następnie – a jakże – suszenie na podniesionych stołach połączone z nieustannym mieszaniem, by pestki przeszły ten proces najrówniej, jak się da!OPINIA ROASTERASanta Barbara w pełnej krasie – świeże, soczyste borówki, słodkie cytrusy i charakterystyczna głębia, której nie sposób porównać z innymi kawami świata.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - kawa ziarnista Gwatemala San Martin Washed Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.07.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty cytrusów, czekolady i karmelu.Kraj: GwatemalaRegion: San MartinOdmiana: Caturra & BourbonObróbka: WashedPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.O KAWIENiniejszy lot to blend caturry i bourbona uprawianych przez kilkudziesięciu smallholderów w regionie San Martin, w Chimaltenango. To miejsce w centralnej Gwatemali słynie z niezwykle górzystego ukształtowania terenu oraz rolniczego charakteru – oprócz kawy uprawia się tu sporo kukurydzy oraz wszelkiego rodzaju fasoli, spożywanej lokalnie. Mali producenci dostarczają owoce kawowca do młyna o nazwie Catalan, mieszczącego się na całkiem dobrze znanej farmie Catalan de Mercedes, należącej do Nicolasa Hammonda, który nadzoruje pracę stacji.
Heresy - kawa ziarnista Gwatemala El Llano Washed Caturra Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 01.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzujący się nutami czerwonych owoców, cytrusów, czekolady i owoców pestkowych.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: AcatenangoProducent: Raul PerezFarma: El LlanoOdmiana: CatuaiObróbka: WashedPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 86.25 / 100 punktówFARMAEl LLano to farma, której teren zaczyna się dosłownie kilka metrów od drzwi wejściowych do domu Raula. Położona w przepięknym regionie Acatenango, jest młodszą siostrą bardziej popularnej La Soledad. Zdecydowana większość zbiorów z El Llano to czyste, owocowe mikroloty i tak jest również w przypadku tej mytej caturry.OBRÓBKAZebrane owoce fermentują sobie nawet do 40 godzin po zbiorze, i dopiero wtedy zostają łuskane ze skórki. Suszenie po królewsku – na afrykańskich łóżkach. W wyniku wieloletnich eksperymentów, Raul zawsze zachowuje grubą warstwę ziaren, które miesza co 40-60 minut, w zależności od nasłonecznienia, które panuje w danym momencie. Cały proces suszenia trwa 12-14 dni.OPINIA ROASTERAPowtarzalność kaw od Raula to coś niesamowitego, rok w rok loty z El Llano smakują czyściutko, słodko i soczyście. Można pić hektolitrami.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - kawa ziarnista Rwanda Bukure Womens Coop Washed Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 01.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Owocowa, cytrusowa i niesamowicie czysta filiżanka o pięknym balansie.  Kraj pochodzenia ziarna: RwandaRegion: GicumbiOdmiana: BourbonObróbka: WashedPołożenie upraw: 1800 - 2200 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówZIARNOMamy tu kilka nazw, które przydałoby się wyjaśnić! Bukure Women’s Coop to kooperatywa zrzeszająca kobiety-smallholderki, które uprawiają kawę w północnej Rwandzie, w dystrykcie Gicumbi. Mamy tu do czynienia z kwintesencją rwandyjskiego terroir – wiśnie dojrzewają na bogatych w minerały, wulkanicznych glebach i na imponujących wysokościach, przekraczających 2000 m. n.p.m. Nova Coffee to z kolei stacja obróbki, a także firma eksportowa należąca do Agnes i Felixa Mukamushinja, którzy koordynują całe przedsięwzięcie.OPINIA ROASTERAJest nawet ciut bardziej soczyście i głęboko, niż rok temu! Nie przez przypadek gościmy Bukure kolejny sezon z rzędu – to podręcznikowy przykład dopieszczonej na każdym etapie kawy z Rwandy.
Heresy - kawa ziarnista Pastor Universal Heretic Blend 1001 g

Producent: HERESY

Data palenia: 01.07.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy.To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć     w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy          i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły!CO TO ZA HEREZJAW niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów!OPIS KAWYOdmiana: blendObróbka: blendProducent: blendFarma: blendOrigin: blendPołożenie upraw: różnieZbiór: zbiory z poprzedniego sezonu!Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnieOPINIA ROASTERAJeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - kawa ziarnista Pastor Universal Heretic Blend 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 22.07.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy.To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy          i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły!CO TO ZA HEREZJAW niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów!OPIS KAWYOdmiana: blendObróbka: blendProducent: blendFarma: blendOrigin: blendPołożenie upraw: różnieZbiór: zbiory z poprzedniego sezonu!Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnieOPINIA ROASTERAJeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - kawa ziarnista Elixir Unstable Blend Filter 400 g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.07.2025

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładnyProducent: Marysabel Caballero / jakiś prosFarma: El Puente / jakaś pięknaOdmiana: catuai / coś fajnegoObróbka: washed / jakaś dobraPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysokoZbiór: zawsze świeżyWynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktówOBRÓBKABaza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.FARMACatuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.OPINIA ROASTERANiepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Darmowa dostawa
Heresy - kawa ziarnista Illuminati Blend Espresso 1001 g

Producent: HERESY

Data palenia: 01.07.2025

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie!Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaProducent: mali producenci z regionu JalapaFarma: San Martin i Santa RosaOdmiana: caturra i bourbonObróbka: washed i naturalPołożenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m.OBRÓBKAMamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend!FARMAKawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot.OPINIA ROASTERAKolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - kawa ziarnista Illuminati Blend Espresso 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 01.07.2025

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie!Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaProducent: mali producenci z regionu JalapaFarma: San Martin i Santa RosaOdmiana: caturra i bourbonObróbka: washed i naturalPołożenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m.OBRÓBKAMamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend!FARMAKawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot.OPINIA ROASTERAKolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku.OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - kawa ziarnista Antidotum Espresso 1001 g

Producent: HERESY

Data palenia: 01.07.2025

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - kawa ziarnista Antidotum Espresso 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 22.07.2025

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - kawa ziarnista Antidotum Filter 1001 g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.07.2025

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - kawa ziarnista Antidotum Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 22.07.2025

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - kawa ziarnista Elixir Unstable Filter Blend 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.07.2025

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładnyProducent: Marysabel Caballero / jakiś prosFarma: El Puente / jakaś pięknaOdmiana: catuai / coś fajnegoObróbka: washed / jakaś dobraPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysokoZbiór: zawsze świeżyWynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktówOBRÓBKABaza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.FARMACatuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.OPINIA ROASTERANiepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Darmowa dostawa
Heresy - kawa ziarnista Elixir Unstable Filter Blend 1001 g

Producent: HERESY

Data palenia: 01.07.2025

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)!Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze!Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładnyProducent: Marysabel Caballero / jakiś prosFarma: El Puente / jakaś pięknaOdmiana: catuai / coś fajnegoObróbka: washed / jakaś dobraPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysokoZbiór: zawsze świeżyWynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktówOBRÓBKABaza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala.FARMACatuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle.OPINIA ROASTERANiepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.

Heresy to polska palarnia kawy, oferująca ziarna jakości specialty ocenione przynajmniej na 86 punktów na 100 możliwych. Brak określania nut smakowych, skupienie na roli farmerów, niepodawanie przepisów parzenia, czy słoiki o pojemności 252 gramów, to tylko niektóre z „herezji” głoszonych przez założycieli marki Heresy, dzięki którym chcą reformować podejście do kawy.

Twórcami Heresy są Piotr Jeżewski - Q-Grader i Vice Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Karolina Kosno, wcześniej związana z Coffeedesk i Specialty Coffee Association.

Heresy - kawa i jej wyróżniki

Palarnia Heresy stawia na selekcję najciekawszych mikrolotów, podkreślając przede wszystkim rolę farmy, gdzie kształtuje się większość smaku kawy. Właściciele cenią stałą współpracę z farmerami, bezpośrednią i zrównoważoną dystrybucję oraz regularnie wyjeżdżają na plantacje.

Produkowana przez Heresy kawa pakowana jest w wygodne słoiczki w pełni nadające się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. Etykieta opisuje smak kawy Heresy w formie intuicyjnego wykresu kołowego, na który składają się nuty owocowe, kwiatowe lub pochodne reakcji Maillarda w różnych proporcjach. Widać zatem jak dużo w gotowej kawie będzie można wyczuć cytrusów, słodyczy, kwiatowości i innych smaków.

Heresy coffee najczęściej zamknięta jest w opakowaniu o niestandardowej gramaturze 252g. Dlaczego? Poza przełamywaniem standardów, jednym z argumentów właścicieli jest fakt, że 252 jest podzielne przez 6, a standardowa proporcja zmielonych ziaren kawy do wody, w metodach przelewowych, to 6g do 100g.

Palarnia Heresy - oferta specialty

Heresy palarnia ma ciągle zmieniającą się ofertę najwyższej jakości kaw do metod przelewowych i do espresso. Upolować można zatem różne odmiany kawy z Kenii, Etiopii, Brazylii i innych krajów, poddawane najróżniejszym obróbkom. Wszystko, aby pokazać jak najwięcej dobrych i ciekawych smaków kawy. Zmienność portfolio zdecydowanie zadowoli odkrywców nowych, kawowych smaków.

Jednak w ofercie palarni jest jedna stała pozycja - Heresy Elixir. Soczysty, słodki i owocowy blend kawy z Hondurasu i innego wybranego przez roastera rejonu. Idealna kawa do metod przelewowych na co dzień! Ta kawa Heresy dostępna jest w pojemnościach 252g i 1001g. Mniejsza - w sam raz na spróbowanie - i większa - kiedy już ją pokochacie!

Zgarnij letniego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w letniej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa i nie łączy się z innymi promocjami.