Jak znaleźć kawę ziarnistą, która zachwyci Twoje podniebienie? Sprawdź, na co zwrócić uwagę!

Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą? Możemy czuć się nieco zagubieni wśród gąszcza szerokiego asortymentu, palarni, sposobów palenia, metod parzenia, smaków i aromatów… Jednak wystarczy zrozumieć kilka podstawowych kwestii, jakie wpływają na smak kawy i zdecydować, która kawa ziarnista jest najlepsza dla Was.
SPIS TREŚCI
Kawa ziarnista, którą wybrać — Arabika czy Robusta?
Jak wybrać kawę ziarnistą w odpowiednim stopniu wypalenia? Dlaczego ma to kluczowe znaczenie dla smaku
Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą? Radzimy na co zwrócić uwagę
Jaka kawa w ziarnach najlepsza? Speciality czy klasyczna – czym się różnią?
Kawa ziarnista jaką polecacie — nasze bestsellery
Zobacz również
Kawa ziarnista, którą wybrać — Arabika czy Robusta?
Przede wszystkim warto zdać sobie sprawę, że istnieją tylko dwa gatunki kawy — arabika i robusta. Ta pierwsza jest bardziej złożona w smaku i zwykle kojarzona jest z najlepszymi gatunkowo kawami. Rośnie jednak na dużych wysokościach, przez co jej uprawa jest trudniejsza i bardziej kosztowna. Robusta jest bardziej wytrzymała, można uprawiać ją niżej, jest o wiele mniej zniuansowana w profilu smakowym, ale zawiera w sobie więcej kofeiny i pozbawiona jest kwasowych wątków, dlatego dobrze łączy się z mlekiem. Która kawa ziarnista najlepsza? Wszystko zależy od Waszych preferencji.
Jeśli lubicie czarną kawę, espresso lub przelewową i cenicie w niej złożoność smaku, nuty czekolady, orzechów, ale też owoców i kwiatów, to stuprocentowe arabiki będą dla Was dobrym rozwiązaniem. Dla ułatwienia wyboru podpowiadamy zajrzenie do rankingu kaw ziarnistych Arabika.
Jeśli wolicie bardziej tradycyjne klimaty, niską kwasowość i kawę z mlekiem, to kawy z dodatkiem robusty mogą przypaść Wam do gustu.
Jak wybrać kawę ziarnistą w odpowiednim stopniu wypalenia? Dlaczego ma to kluczowe znaczenie dla smaku
Zanim kawa trafi do naszej filiżanki przebywa długą drogę. Jednym z koniecznych etapów jest wypalenie zielonych ziaren. Sztuka palenia kawy polega na wydobyciu z kawy naturalnie zawartych w niej smaków i aromatów, w które jest bogata przez swoją owocową przeszłość. To w jakim stopniu zostaną wypalone ziarna ma ogromny wpływ na smak kawy.
Ciemno i średnio palone kawy są przeznaczone do espresso — większość palarni oznacza swoje mieszanki jako dobre do ekspresów ciśnieniowych, a dla uproszczenia sprawy przygotowaliśmy ranking dobrej kawy ziarnistej do ekspresu ciśnieniowego.
Kawy palone średnio i jasno nadadzą się idealnie do alternatywnych sposobów parzenia takich jak drip, Chemex, AeroPress czy ekspres przelewowy.
Jeśli spróbujemy zaparzyć kawę wypaloną typowo pod espresso w przelewie efekty mogą być nieciekawe, ponieważ profil palenia przewidywał krótkie parzenie pod ciśnieniem, a nie długą ekstrakcję. Dlatego kawa pod espresso zaparzona w dripie może być bardzo goryczkowa i przeparzona, a kawa pod przelew pod postacią espresso może być nieprzyjemnie kwaśna.
Jaka kawa w ziarnach najlepsza? Speciality czy klasyczna – czym się różnią?
Dobrej jakości kawa jest traktowana z należytą dbałością od krzewu aż po filiżankę, co daje swój wyraz w złożonym, czystym smaku pełnym naturalnych aromatów i smaków. Kawy komercyjne, znane ze półek sklepów wielkopowierzchniowych zazwyczaj pochodzą z przemysłowych plantacji, gdzie ważniejsza jest ilość, nie jakość.
Kawy specialty czyli takie, które osiągnęły minimum 80 na 100 punktów w skali jakości, to specjalnie wyselekcjonowane ziarna, które są wolne od smakowych defektów.
Kawa ziarnista jaką polecacie — nasze bestsellery
Wybór dobrej kawymoże być trudny nawet z całą powyższą wiedzą, dlatego poniżej przestawiamy polecane kawy ziarniste, które najbardziej przypadły do gustu naszym klientom.
Hard Beans x Coffeedesk Brazylia Campo Das Vertentes Espresso
Hard Beans x Coffeedesk Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to kawa specialty z Brazylii, doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Wypalona przez polską palarnię Hard Beans zachwyca zbalansowaną słodyczą. Smak przypomina słodycz suszonych fig, czekolady oraz nugatu. Dobry wybór dla osób, które szukają klasycznych kaw wypalonych wśród rodzimych palarni.