Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Jak znaleźć kawę ziarnistą, która zachwyci Twoje podniebienie? Sprawdź, na co zwrócić uwagę!

Kawa, która zachwyci Twoje podniebienie

Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą? Możemy czuć się nieco zagubieni wśród gąszcza szerokiego asortymentu, palarni, sposobów palenia, metod parzenia, smaków i aromatów… Jednak wystarczy zrozumieć kilka podstawowych kwestii, jakie wpływają na smak kawy i zdecydować, która kawa ziarnista jest najlepsza dla Was.

COFFEE PLANT - kawa ziarnista Chocolate Bomb Espresso 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 23.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, kakao, orzechów i rodzynek.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: MixSMAKBrazylia doskonała? Klasyk espresso często kojarzy się z kawą brazylijską, jednak Chocolate Bomb staje na wysokości tego zadania. Bomba czekoladowa to nieprzypadkowa nazwa. Dominuje w niej smak czekolady mlecznej oraz aromat deserowej. Może kojarzyć się z gęstym, słodkim kakao, ale nie zabraknie też kontrapunktu. Owocowość, jaka występuje tutaj, jest bardzo subtelna. Rodzynki i ich szlachetna słodycz gronowa uzupełniają całą tę architekturę. Aromat słodkich, wręcz skarmelizowanych orzechów dopełnia Chocolate Bomb. Kawa, która wydaje się prosta w profilu, jest tak naprawdę w tę prostotę bogata.OBRÓBKAJednym z ziaren tego blendu jest Brazylia Castanhas. Ziarna stamtąd są suszone w statycznych pojemnikach, które mają głębokość 1 metra i pojemność 15 000 litrów, co odpowiada 25-30 workom zielonej kawy. Skrzynie wyposażone są w wentylowane grille na dole, co umożliwia cyrkulację powietrza od spodu przez suszącą się kawę. W skrzyniach znajdują się dwa termometry umieszczone na różnych głębokościach, aby zapewnić, że temperatura nie przekracza 40°C. Nazywane są „statycznymi”, ponieważ kawa pozostaje w miejscu i nie jest obracana ani mieszana podczas suszenia. Po wysuszeniu kawa jest pozostawiana do odpoczynku na około 1-2 tygodnie. Ta metoda pozwoliła uzyskać bardziej owocowe i wyraziste profile smakowe, różniące się od typowego profilu, który kojarzymy z naturalną kawą z Brazylii.PARZENIEChocolate Bomb to klasyk smakowy. Warto jednak pogłębić wrażenia smakowe poprzez minimalne zwiększenie ekstrakcji. 18 g kawy parzymy, uzyskując 38 g naparu. Młynek kalibrujemy tak, aby czas parzenia wyniósł 29 sekund. Jeśli chcesz poczuć gęstość czekolady i orzechów z lekko kwasowym akcentem winogronowym, skróć ilość espresso do 34 g, parząc przez 28 sekund.PLANTACJABrazylia Castanhas, która wchodzi w skład blendu Chocolate Bomb, została wyprodukowana w kooperatywie Cocatrel. Kooperatywa ta została założona w 1961 roku w Tres Pontas i obecnie jest drugą co do wielkości kooperatywą w Brazylii. Liczy ponad 6000 członków, którzy mają 11 różnych punktów zakupu w regionie. Cała kawa jest elektronicznie oznaczana i rejestrowana przy dostawie za pomocą unikalnego kodu QR, co zapewnia pełną identyfikowalność, umożliwiając producentom dokładne śledzenie pochodzenia ich kawy. Ponad 50% członków kooperatywy uprawia kawę na działkach o powierzchni mniejszej niż 10 ha.
Promocja
Pellini - kawa ziarnista Espresso Bar Vivace n 82 - 1 kg

Producent: PELLINI

Nie bez przesady można powiedzieć, że kawa to napój bogów. Czarna czy zabielana mlekiem skutecznie pobudza, podnosi koncentrację i dodaje energii przez cały dzień. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie bez kawy codziennego poranka.Pellini Espresso Bar Vivace to doskonała mieszkanka kawy arabica i robusty w proporcjach 80/20. Producent szczególną dbałość przykłada do procesu palenia, który wydobywa wyrazisty smak wyselekcjonowanych ziaren. Tylko najwyższa jakość Pellini Espresso Bar Vivace jest w stanie wydobyć korzenną, lekko orzechową nutę smakową połączoną z niebywałym aromatem i zadowolić kawowych koneserów.Kawa Pellini Espresso Vivace nadaje się do przyrządzenia w ekspresach oraz w kawiarkach. Smakuje wybornie jako czarna solo oraz w duecie z mlekiem, zatem domowe cappuccino lub latte machiato będzie smakować idealnie.Pellini Espresso Bar Vivace pochodzi z włoskiej palarni kaw w Veronie. Została stworzona z miłości do tego aromatycznego napoju znanego na całym świecie. Dzięki stale rosnącemu zapotrzebowaniu producent stara się zaspokoić wymagające gusta klientów. Dbałość o każdy szczegół produkcji daje możliwość delektowania się  świeżym, mocnym wywarem kawowym, zamkniętym zarówno w czarnym espresso, jak i w  kawie na bazie mleka.Pellini Espresso Bar Vivace to jedna z ikon włoskiej marki o unikalnym smaku i aromacie. Wyraziste, pobudzające nuty  zapachowe sprawią, że każdy poranek będzie nasycony energią, a chwile z kawą pozwolą choć na chwilę zatrzymać czas w miejscu.Opakowanie zawiera 1kg kawy ziarnistej.
Najniższa cena: 62,99 zł
96,99 zł
Najniższa cena: 62,99 zł
DARMOWA DOSTAWA
HAYB - kawa ziarnista Brasil Espresso 1 kg

Producent: HAYB

Data palenia: 07.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty karmelu, czekolady i nugatu. Gęsta, o wysokim body.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: CerradoOdmiana: Mundo Novo, Yellow CatuaiWysokość upraw: 1500 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalOpinia roastera:Brazylijskie ziarna Cerrado od HAYB są idealne pod codzienne espresso i kawy mleczne – wysokie body i ta piękna słodycz czynią z nich naprawdę znakomitą kawę.Klasyka gatunku – wszystko to, czego szukasz w swoim espresso!O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
CoffeeLab - kawa ziarnista Brazylia Cemorrado Sweet Edition Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 26.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut malin, migdałów i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Cerrado / MogianaWysokość Farmy: 1150 - 1350 m n.p.m.Obróbka: NaturalOdmiana: Yellow Catuai, Yellow Bourbon
DARMOWA DOSTAWA
HAYB - kawa ziarnista Brasil Espresso 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.07.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty karmelu, czekolady i nugatu. Gęsta, o wysokim body.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: CerradoOdmiana: Mundo Novo, Yellow CatuaiWysokość upraw: 1500 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalOpinia roastera:Brazylijskie ziarna Cerrado od HAYB są idealne pod codzienne espresso i kawy mleczne – wysokie body i ta piękna słodycz czynią z nich naprawdę znakomitą kawę.Klasyka gatunku – wszystko to, czego szukasz w swoim espresso!O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Promocja
Arcaffe - kawa ziarnista Mokacrema Espresso 250 g

Producent: ARCAFFE

Arcaffe Mokacrema to mieszanka kaw ziarnistych, pochodzących z Brazylii, Etiopii, Salwadoru i Gwatemali. Produkt stanowi blend najlepszej jakości ziaren, o czym świadczy przyznany mu włoski certyfikat CSC. Starannie wyselekcjonowane ziarna palone w ciemnym stopniu we włoskiej palarni Arcaffe. Po zaparzeniu mają łagodny smak i wystarczającą zawartość kofeiny, która delikatnie pobudza. Kawą Arcaffe Mokacrema można rozkoszować się więc zarówno przy śniadaniu w formie pobudzającego espresso, jak i podczas popołudniowego wypoczynku, popijając delikatną i słodką mleczną kawę.Napar z kawy Arcaffe Mokacrema sprawdza się idealnie jako czyste espresso, ale także jest świetną bazą dla kaw mlecznych - cappuccino, cafe latte. Ziarna nadają się zarówno do zaparzenia w ekspresie ciśnieniowym, jak i w tradycyjnej kawiarce. Po przyrządzeniu, kawa Arcaffe Mokacrema zachwyca silnie wyczuwalnymi aromatami orzechów, czekoladowego budyniu i ukrytą, ledwie wyczuwalną cytrusową nutą.Suchy aromat ziaren kawy Arcaffe Mokacrema charakteryzuje się słodyczą karmelizowanych orzechów i dominującą wyrazistością gorzkiej czekolady oraz dodatkiem zapachu prażonego słodu. Ma intensywny, głęboki, charakterny zapach, który zmienia się tuż po zaparzeniu. Kawa ze zmielonych i zaparzonych ziaren Arcaffe Mokacrema odkrywa aromat marcepanu, zachowuje słodką woń orzechów, a wytrawność gorzkiej czekolady zamienia na łagodność czekoladowego budyniu. W smaku kawy Arcaffe Mokacrema zdecydowanie dominuje przyjemna słodycz owego czekoladowego budyniu z wanilią i karmelem. Jednocześnie napar wyróżnia się nieco wyższym poziomem goryczy niż jasno palone ziarna Arabiki i ma przy tym bardzo niską kwasowość w postaci delikatnej nuty cytrusowej. Kawa Arcaffe Mokacrema połączona z mlekiem zatrzymuje słodycz budyniu, której charakteru dodaje korzenny posmak, przypominający piernik. Co ważne - w przypadku podania kawy Arcaffe Mokacrema z mlekiem - gorycz znika niemal całkowicie.RecepturaCel: wysokie body, zaznaczona kwasowość, wyraźna słodycz i ograniczona goryczka. Finalna receptura ułatwiająca osiągnięcie celów wyglądała następująco:doza: 18 gramówuzysk: 32 gramyczas: 30 sekund
Najniższa cena: 36,99 zł
47,99 zł
Najniższa cena: 36,99 zł
CoffeeLab - kawa ziarnista Gwatemala Huehuetenango Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 26.06.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Gwatemali, wypalana w warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kremowa i słodka, o dominujących nutach migdałów, malin i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: GwatemalaRegion: San Pedro Necta, HuehuetenangoMetoda obróbki: MytaOdmiana: Bourbon, Typica, CaturraWysokość uprawy: 1500 m n.p.m.
DARMOWA DOSTAWA
HAYB - kawa ziarnista Pink Espresso Blend WTF 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 27.06.2025

Letnia, funkowa eksplozja owoców, kwiatów i słodyczy! To mieszanka dwóch rodzajów arabiki jakości speciality z Brazylii i Etiopii, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Kawa palona w ciemnym  stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć lekkie nuty truskawek, jagód oraz czekoladową słodycz.Idealnie sprawdzi się w klasycznym espresso, kawach mlecznych oraz w espresso tonic i espresso affogato.Mieszanka składa się z kaw:- 50% Brazylia Cerrado (natural)- 50% Etiopia Guji (natural)Opinia roastera:HAYB dorasta i na parkiecie nie kręci już brejka na głowie, a raczej porusza się z gracją i pewnie. Wciąż ma ten groove.Dlatego postanowiliśmy zmienić skład naszego najbardziej funky blendu i lekko go wygładzić. Wypolerować. Spokojnie, dzikie ruchy i szaleńcze łamańce nie zniknęły z parkietu – zostały w Ethiopii Natural Espresso. Tam znajdziesz dużo owoców, które tutaj zostały zbalansowane gęstym body kawy z Brazylii i jej czekoladowymi nutami. Tu wszystko jest równo zmiksowane – gramy z deków 50/50!Ta kawa to ideał dla ludzi szukających owocowych smaków, ale ze słodką bazą. Na słuchawkach Don Beto i Fela Kuti, w filiżance odświeżony WTF – zapraszamy do tańca!O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
CoffeeLab - kawa ziarnista Brazylia Cemorrado Chocolate Edition Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 07.07.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty czekolady oraz nugatu.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Cerrado, MogianaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Mundo Nuovo, Catuai
DARMOWA DOSTAWA
HAYB - kawa ziarnista Black Espresso Blend 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 16.06.2025

Mieszanka wysokiej jakości ziarna arabiki oraz indyjskiej robusty, wypalana w warszawskiej HAYB. W paczce znajdziesz ziarno z Brazylii i Indii. Kawa palona w ciemnym stopniu - we Włoskim stylu, sprawdzi się pod espresso i do kawiarek. Po zaparzeniu jest gęsta i kremowa, o nutach gorzkiej czekolady, orzechów i melasy. Doskonała zarówno dla miłośników czarnych kaw, jak i napojów mlecznych.Mieszanka składa się z kaw:- Brazylia Cerrado (80%)- Indie Parchment (20%)Opinia roastera:To klasyka w czystym wydaniu, we włoskim stylu, dla kawowych tradycjonalistów.Polecamy jako mocne espresso lub bazę do kaw mlecznych. Dużo ciemnej czekolady, prażonych orzechów, melasy. To gęsta, słodka, mocna i wyrazista kawa! Ideał dla tych, co nie lubią kwasowości w kawie. O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.

Kawa ziarnista, którą wybrać — Arabika czy Robusta?

Przede wszystkim warto zdać sobie sprawę, że istnieją tylko dwa gatunki kawy — arabika i robusta. Ta pierwsza jest bardziej złożona w smaku i zwykle kojarzona jest z najlepszymi gatunkowo kawami. Rośnie jednak na dużych wysokościach, przez co jej uprawa jest trudniejsza i bardziej kosztowna. Robusta jest bardziej wytrzymała, można uprawiać ją niżej, jest o wiele mniej zniuansowana w profilu smakowym, ale zawiera w sobie więcej kofeiny i pozbawiona jest kwasowych wątków, dlatego dobrze łączy się z mlekiem. Która kawa ziarnista najlepsza? Wszystko zależy od Waszych preferencji. 
Jeśli lubicie czarną kawę, espresso lub przelewową i cenicie w niej złożoność smaku, nuty czekolady, orzechów, ale też owoców i kwiatów, to stuprocentowe arabiki będą dla Was dobrym rozwiązaniem. Dla ułatwienia wyboru podpowiadamy zajrzenie do rankingu kaw ziarnistych Arabika
Jeśli wolicie bardziej tradycyjne klimaty, niską kwasowość i kawę z mlekiem, to kawy z dodatkiem robusty mogą przypaść Wam do gustu.

Jak wybrać kawę ziarnistą w odpowiednim stopniu wypalenia? Dlaczego ma to kluczowe znaczenie dla smaku

Zanim kawa trafi do naszej filiżanki przebywa długą drogę. Jednym z koniecznych etapów jest wypalenie zielonych ziaren. Sztuka palenia kawy polega na wydobyciu z kawy naturalnie zawartych w niej smaków i aromatów, w które jest bogata przez swoją owocową przeszłość. To w jakim stopniu zostaną wypalone ziarna ma ogromny wpływ na smak kawy. 
Ciemno i średnio palone kawy są przeznaczone do espresso — większość palarni oznacza swoje mieszanki jako dobre do ekspresów ciśnieniowych, a dla uproszczenia sprawy przygotowaliśmy ranking dobrej kawy ziarnistej do ekspresu ciśnieniowego
Kawy palone średnio i jasno nadadzą się idealnie do alternatywnych sposobów parzenia takich jak drip, Chemex, AeroPress czy ekspres przelewowy. 
Jeśli spróbujemy zaparzyć kawę wypaloną typowo pod espresso w przelewie efekty mogą być nieciekawe, ponieważ profil palenia przewidywał krótkie parzenie pod ciśnieniem, a nie długą ekstrakcję. Dlatego kawa pod espresso zaparzona w dripie może być bardzo goryczkowa i przeparzona, a kawa pod przelew pod postacią espresso może być nieprzyjemnie kwaśna.

Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą? Radzimy na co zwrócić uwagę

Zatem, która kawa ziarnista? Najlepsza będzie dostosowana do Waszych metod parzenia i preferencji. Dlatego jeśli macie ekspres ciśnieniowy lub kawiarkę, wybierajcie kawy palone ciemno i średnio, a jeśli posiadacie zaparzacze alternatywne, jasno palone ziarna będą najlepszym wyborem. 
Ważne jest, aby kawa była świeżo wypalona — dobre palarnie zaznaczają na opakowaniu datę palenia. Ziarna są najlepsze przez 3-4 miesiące od wypalenia. Warto jednak pamiętać, że po tym czasie kawa absolutnie się nie psuje, a nieotwarta paczka ziaren wysokiej jakości może w pełni zadowolić smakiem po dłuższym okresie. 

Jaka kawa w ziarnach najlepsza? Speciality czy klasyczna – czym się różnią?

Dobrej jakości kawa jest traktowana z należytą dbałością od krzewu aż po filiżankę, co daje swój wyraz w złożonym, czystym smaku pełnym naturalnych aromatów i smaków. Kawy komercyjne, znane ze półek sklepów wielkopowierzchniowych zazwyczaj pochodzą z przemysłowych plantacji, gdzie ważniejsza jest ilość, nie jakość. 
Kawy specialty czyli takie, które osiągnęły minimum 80 na 100 punktów w skali jakości, to specjalnie wyselekcjonowane ziarna, które są wolne od smakowych defektów.

Kawa ziarnista jaką polecacie — nasze bestsellery

Wybór dobrej kawymoże być trudny nawet z całą powyższą wiedzą, dlatego poniżej przestawiamy polecane kawy ziarniste, które najbardziej przypadły do gustu naszym klientom.



Arcaffe Roma

Arcaffe Roma to kawa ziarnista jaką polecamy niezależnie od wieku i poglądów na kawę — po prostu dobra, klasyczna kawa pod espresso. Dobrze sprawdzi się jako tradycyjna czarna kawa, a także jako podstawa pod napoje mleczne, takie jak cappuccino czy latte. Delikatne body i wyczuwalna słodycz podbiły serce niejednego amatora kawy z kawiarki czy ekspresu ciśnieniowego.



Hard Beans x Coffeedesk Brazylia Campo Das Vertentes Espresso

Hard Beans x Coffeedesk Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to kawa specialty z Brazylii, doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Wypalona przez polską palarnię Hard Beans zachwyca zbalansowaną słodyczą. Smak przypomina słodycz suszonych fig, czekolady oraz nugatu. Dobry wybór dla osób, które szukają klasycznych kaw wypalonych wśród rodzimych palarni.



Johan & Nystrom Sweet Serenity

Johan & Nystrom Sweet Serenity to wysokiej jakości kawa z uznanej szwedzkiej palarni, która idealnie sprawdzi się do metod przelewowych. W smaku znajdziemy słodkie owoce, czekoladę oraz jagody. Propozycja dla osób szukających w porannej filiżance kawy owocowej słodyczy.