Jaka to kawa typu Blend – jak wybrać najlepszą?

W świecie kawy funkcjonują pewne utarte frazy, które mogą być dla początkujących kawoszy nieco konfundujące. Dlatego postaramy się rozwikłać jedną z nich, jaką jest mieszanka kawowa, czyli tak zwany blend. Czym jest kawa blend, jak ją rozpoznać i czy warto ją pić?
SPIS TREŚCI
Kawa Blend – co to właściwie znaczy?
Mieszanki ziaren Blend – jaka jest ich charakterystyka?
Cechy mieszanek kawowych
Rodzaje kaw Blend
Espresso Blend – mieszanki do espresso
Breakfast Blend – przelewowe mieszanki śniadaniowe
Dark Roast Blend – mieszanki ciemnego palenia
Kawy Blend – dlaczego warto je wybrać?
Zobacz również
Kawa Blend – co to właściwie znaczy?
Blend to po prostu mieszanka ziaren z różnych regionów świata. Oznacza to, że w jednej paczce mogą spotkać się kawy z Afryki, Ameryki Południowej i Azji, tworząc razem zgrane i harmonijne kawki. Taka mieszanka kawowa wcale nie jest gorsza niż single origin, czyli kawa jednorodna. Stworzenie idealnie współgrającej ze sobą kawy z różnych regionów to niełatwa sztuka, która wymaga dużej znajomości kawy, jej odmian, smaków, a także umiejętnego wypału.
Mieszanki ziaren Blend – jaka jest ich charakterystyka?
Blendy mogą mieć taki charakter, jaki nada im roaster, czyli osoba odpowiedzialna za wypalanie kawy. W zależności od danego połączenia kawa może smakować inaczej – przybierać bardziej klasyczne oblicze czekolady i orzechów z niską kwasowością albo, wręcz przeciwnie, uwodzić owocami i kwiatami, intrygować kwasowością.
Cechy mieszanek kawowych
Dobrze skomponowane i wypalone blendy kawowe pozwalają na stworzenie zupełnie wyjątkowych mieszanek, które zapadają w pamięć i idealnie pasują na najróżniejsze okazje. Często roasterzy decydują się na wypalenie ziarenek osobno i połączenie ich dopiero po wypaleniu, co daje kontrolę nad procesem palenia i pomaga każdemu ziarnu w pełni rozwinąć swój potencjał
Rodzaje kaw Blend
Oto kilka naszych ulubionych kawowych mieszanek, które świetnie odnajdą się w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym. Blendy kawowe dobrze sprawdzają się jako kawy na co dzień lub do biura.
Espresso Blend – mieszanki do espresso
Dobre espresso to przede wszystkim balans słodyczy, goryczy i kwasowości. Taką harmonię można uzyskać, łącząc różne regiony.
Arcaffe Roma
to połączenie Gwatemali, Etiopia, Salwadoru, Brazylii i Indii, które w filiżance zyskuje smak orzechów, czekolady i owsianki.
Bracia Ziółkowscy Słodkie Espresso
pełne słodyczy espresso idealne do ekspresu i kawiarki łączy w sobie kawy z Brazylii, Kolumbii i Kostaryki, a w filiżance znajdziecie orzechy, czekoladę i czarowane owoce.
Breakfast Blend – przelewowe mieszanki śniadaniowe
Jaka kawa jest najlepsza do śniadania? Taka, która wybacza błędy zaspanego człowieka, przelewa się bez wysiłku i możemy pozwolić sobie na picie jej codziennie.
Heresy Elixir Unstable Filter Blend
niestabilny, ale pyszny eliksir od Heresy to 69% pysznego Hondurasu oraz 31% czegoś dobrego, co akurat wpadło w ręce roastera. Efekt? Smaczna kawa, pełna słodyczy do picia na codzień i od święta.
Dark Roast Blend – mieszanki ciemnego palenia
Ciemne palenie oznacza zazwyczaj, że kawa jest palona na włoską modłę, która minimalizuje kwasowość. Oznacza to, że taka kawa czuje się świetnie w towarzystwie mleka.
Coffee Plant Sweet Smooth Espresso
to połączenie Brazylii i Etiopii, które doskonale łączy się z mlekiem dzięki czekoladowym nutom w towarzystwie truskawki, maliny i róży.