Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
Pakujemy na prezent Pakujemy na prezent

Kawa ziarnista 100% Arabica - ranking

Kawa ziarnista Arabica - ranking | Coffeedesk

Czy wiecie, że kawa tak naprawdę rośnie na krzaku i zanim stanie się czarnym napojem, jej ziarenko otacza słodki owoc? Istnieją tylko dwa gatunki kawy: Arabika i Robusta, z których ta pierwsza jest bardziej wymagająca w uprawie, a druga mniej bogata w smaku. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z dobrej jakości ziarnami specialty, to jednym z pierwszych zakupów powinna być kawa ziarnista 100% arabica. Ranking pomoże Wam wybrać kawę odpowiadającą Waszym preferencjom smakowym.

Co to oznacza, że kawa jest 100% Arabica?


Co oznacza, że kawa jest 100% Arabiką? Że w paczce nie znajdziemy domieszki Robusty, która nadaje kawie bardzo mocnego, klasycznego, wytrawnego smaku. To jaka kawa jest najlepsza pozostawiamy do rozstrzygnięcia Waszym kubkom smakowym, ale w świecie kawy specialty, gdzie liczy się każdy smakowy niuans, to Arabika święci triumfy. Zapraszamy na ranking kaw ziarnistych 100% Arabica!


Ranking kaw ziarnistych 100% Arabica



Arcaffe Roma


Na pierwszy ogień idzie klasyczna, włoska kawa ziarnista 100% Arabica — Arcaffe Roma. Ranking musi zacząć się od najbardziej cenionych pozycji, które przez lata utrzymują swój kultowy status. Mieszanka Roma od włoskiej palarni Arcaffe to prawie 100 lat tradycji i wyrafinowanego smaku espresso.

Profil smakowy: karmel, wypieki, owoce, tytoniowy finisz.
Metoda parzenia: espresso.


Heresy Illuminati Blend Espresso


Espresso prosto z Gwatemali prosto od kawowych buntowników z palarni Heresy. Bezkompromisowe podejście do jakości i luźne podejście do formy zrodziło Illuminati Blend czyli nowoczesne espresso, które jednocześnie zadowoli tradycjonalistów.

Profil smakowy: karmelowa słodycz, owoce leśne w postaci dżemu.
Metoda parzenia: espresso, kawiarka, kubek.


Johan & Nyström Strawberry Fields


Dla tych, który nie boją się owoców w kawie, klasyczna kawa z Etiopii wypalana przez szwedzką palarnię — Johan & Nyström Strawberry Fields. Nie znajdziecie nic lepszego do słodkiej bułki w środku dnia.

Profil smakowy: jagody, arbuz, śliwki.
Metoda parzenia: przelewowe.


HAYB Się Przelewa Tropik


Która kawa ma 100% Arabiki, jest pyszna, pod przelew, ale nie kosztuje fortuny? HAYB Się Przelewa Tropik to ziarna od warszawskiej palarni z serii Się Przelewa czyli przelewy na każdą kieszeń. Tropik pochodzi z Kolumbii i uderza w nas nutami owoców.

Profil smakowy: mango, ananas, pomelo.

Metoda parzenia: przelewowe.

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Najlepsza kawa ziarnista 100% Arabica na start przygody z kawą specialty, aby nie przerazić się szalonymi, owocowymi nutami? Brazylia od Auduna! Jasne palenie, niekontrowersyjny smak, idealna na codzień i od święta.

Profil smakowy: niska kwasowość, dużo czekolady, wysoka słodycz.
Metoda parzenia: przelewowe.

KYOTO - kawa ziarnista Chocolater Blend Espresso 250 g

Producent: KYOTO

Data palenia: 14.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów i owoców. Delikatnie słodka, o umiarkowanej kwasowości.
Lykke - kawa ziarnista Brazil OJ! Filter 250 g

Producent: LYKKE

Data palenia: 08.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, cukru panela i migdałów. Słodka, o pełnym body.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Espirito SantoMetoda obróbki: Pulped NaturalOdmiana: Red Catuai, Yellow CatuaiWysokość upraw: 900 - 1500 m n.p.m.
Kafar - kawa ziarnista Brazylia Monte Carmelo Natural Espresso 250 g

Producent: KAFAR

Data palenia: 02.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady deserowej, toffi i suszonych owoców. Pełne, gładkie body. Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaFarma: Monte Carmelo i Chapadao de FerroMetoda obróbki: Natural
Promocja
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Kwiat 1 kg

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.Pochodzenie: Etiopia GujiOpinia roastera:Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 175,00 zł
175,00 zł
Najniższa cena: 175,00 zł
Promocja
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Kwiat 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 23.09.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.Pochodzenie: Etiopia GujiOpinia roastera:Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 39,99 zł
49,00 zł
Najniższa cena: 39,99 zł
Promocja
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Owoc 1 kg

Producent: HAYB

Data palenia: 21.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.Mieszanka składa się z kaw:- 100% RwandaOpinia roastera:TO OWOC – NIE ZAKAZANY!To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 169,99 zł
175,00 zł
Najniższa cena: 169,99 zł
Promocja
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Owoc 500 g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.Mieszanka składa się z kaw:- 100% RwandaOpinia roastera:TO OWOC – NIE ZAKAZANY!To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 93,00 zł
93,00 zł
Najniższa cena: 93,00 zł
CoffeeLab - kawa ziarnista Gwatemala Huehuetenango Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 21.07.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Gwatemali, wypalana w warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kremowa i słodka, o dominujących nutach migdałów, malin i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: GwatemalaRegion: San Pedro Necta, HuehuetenangoMetoda obróbki: MytaOdmiana: Bourbon, Typica, CaturraWysokość uprawy: 1500 m n.p.m.
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista Polska Parzucha - Kawa ziarnista 500 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 22.09.2025

Polska Parzucha to hołd złożony kawowym tradycjom, przywołujący ducha narodowych korzeni. Ta kawa to prawdziwy klasyk gatunku, dedykowany zagorzałym miłośnikom konwencjonalnych smaków. Jej niebanalna słodycz i wyjątkowa cielistość, ubrane w subtelne muśnięcie kwasowości, tworzą niezwykłe doznanie, które wyróżnia ją spośród innych.“Polska Parzucha” to bezbłędny wybór dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki kawy i pragną przenieść się w podróż do kawowych korzeni.Brazylia to prawdziwa ikona doskonałości kawowych smaków. Z jej wnętrza wydobywa się wyjątkowa arabika, sięgająca korzeniami słynnych plantacji w regionach São Paulo i Minas Gerais, stanowi kwintesencję bogactwa kawowych aromatów.W każdej filiżance tej kawy odkryjesz harmonię słodkiego karmelu i delikatnych / subtelnych nut owocowych, przenosząc się na fascynującą podróż przez bujne plantacje Brazylii. Tu, w sprzyjających warunkach, ziarna arabiki dojrzewają, aby dostarczyć niezwykłych i niezapomnianych doznań kawowych. Doskonała do ekspresów, kawiarek i do zaparzania jako klasyczna zalewajka.Kraj: BrazyliaRegion: SantosOdmiana: ArabikaObróbka: naturalnaWysokość upraw: 800 m n.p.m.
CoffeeLab - kawa ziarnista Brewlab Floral Filter 500 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 18.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Wersja Floral to kwiatowa, lekko cytrusowa i subtelna kawa.Kraj pochodzenia: Etiopia / GwatemalaMetoda obróbki: WashedNiewymagająca, łatwa w parzeniu i w rozsądnej cenie - idealna na co dzień. Wystarczy zmielić, zaparzyć i cieszyć się smakiem!

Wiesz, co pijesz!

Być może usłyszycie, że kawa to kawa i nie ma znaczenia, jaka jest, wystarczy zalać ją mlekiem i cukrem i będzie smakowała tam samo. Jednak nie z nami takie numery. Segment kawy specialty skupia się na byciu świadomym i czujnym koneserem kawy, na jej złożonym smaku, ale także na drodze jaką musi przebyć, aby trafić do naszych kubków — od farmy aż do roastera — dlatego warto wiedzieć, skąd pochodzi nasza kawa i komu ją zawdzięczamy.

Zobacz również