Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Najlepsza kawa bezkofeinowa – czy może smakować jak tradycyjna? Sprawdź nasz ranking

Jeszcze kilka lat temu nie do pomyślenia było, że kawiarnie specialty na poważnie zajmą się produkowaniem kawy bezkofeinowej. Dzisiaj najlepsza kawa bezkofeinowa dostępna jest zarówno w polskich jak i zagranicznych palarniach zajmujących się segmentem specialty, dlatego wszyscy, którzy nie potrzebują dodatkowego pobudzenia, znajdą coś dla siebie. 

COFFEE PLANT - FLOW Mellow Kawa Bezkofeinowa Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 11.04.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu i Kolumbii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Można w niej wyczuć nuty kakao, śliwki i czerwonego jabłka.Kraj pochodzenia ziarna: Honduras, KolumbiaMetoda obróbki: CO2 Washed, Sugarcane WashedOdmiana: Typica, Caturra, CastilloSMAKDecaf nie zawsze kojarzył się z bogatym smakiem, ale Flow Mellow Decaf jest kolejnym wyjątkiem. To blend dwóch ziaren o odmiennych procesach dekofeinizacyjnych, ale tej samej obróbce. Honduras ze swoją prostotą i gęstością oraz Kolumbia z niezwykle czystym smakiem i niuansami owocowymi łączą się w harmonijną całość. Ich pomieszanie, zmielenie i zaparzenie skutkuje nieodwracalnym obdarzeniem ich miłością. Może to także prowadzić do regularnego picia przelewu wieczorami – na szczęście, bezkofeinowego.Profil kakaowy oraz odrobina ciemnej czekolady stanowią bazę dla dodatkowych wrażeń. Lekkość czerwonego jabłka i aromat śliwki od razu ujawniają się w smaku. Flow Mellow Decaf to prosty smak kawy w bogatym profilu.OBRÓBKAProces dekofeinizacji ziarna z Kolumbii opiera się na naturalnym procesie zwanym Sugarcane. Ziarna są namaczane w wodzie, co otwiera pory i ułatwia późniejsze usuwanie kofeiny – ten krok jest kluczowy dla skuteczności całego procesu. Po namoczeniu ziarna są poddawane działaniu etylenu uzyskanego z fermentacji trzciny cukrowej. Etylen działa jako rozpuszczalnik, wiążąc się z cząsteczkami kofeiny. W trakcie tego procesu etylen, łącząc się z kofeiną, umożliwia jej usunięcie z ziaren. Kofeina zostaje wyekstrahowana, a reszta ziarna pozostaje nienaruszona. Po dekofeinizacji ziarna są suszone, aby przywrócić im odpowiednią wilgotność. W tym etapie usuwana jest także reszta etylenu, co zapewnia, że kawa jest bezpieczna do spożycia.PARZENIEGęstość kawy bezkofeinowej różni się nieco od tej z kofeiną. Warto użyć jej odrobinę więcej, aby podbić wrażenie na języku. Użyj 18,5 g kawy, zmielonej na 19 klikach młynka Comandante. Wodą o temperaturze 98°C zalej odpowiednio w czasie:0:00 - 50 ml0:30 - 120 ml1:00 - 180 ml1:30 - 240 ml2:00 - 300 mlNa koniec delikatnie zamieszaj.PLANTACJAKolumbia i Honduras to kraje, z których pochodzą ziarna blendu Mellow. Region Tolima w Kolumbii, położony między Andami a dorzeczem rzeki Magdalena, to trudnodostępny obszar, który sprzyja uprawie kawy i odpowiada za 12% produkcji kawy w Kolumbii. Jest to trzeci co do wielkości region kawowy w kraju, gdzie małe, rodzinne farmy o średniej powierzchni 3 hektarów są zarządzane przez rodziny i przyjaciół.Drugim regionem jest Marcala w Hondurasie, znany z wysokiej jakości oraz zrównoważonego rolnictwa. Producent COMSA S.A. współpracuje z lokalnymi rolnikami, oferując im możliwość sprzedaży zarówno kawy organicznej, jak i konwencjonalnej w konkurencyjnych cenach. Rolnicy z Marcala z pasją i zaangażowaniem dbają o produkcję kawy, korzystając z doskonałych warunków klimatycznych.
HAYB - Się Przelewa Kawa Bezkofeinowa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.05.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwini, malin i cukru trzcinowego.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: TolimaProducent: Elias & Shady BayterOdmiana: Red & Yellow CaturraMetoda obróbki: Sugar Cane ProcessPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.Słodkich przelewów…Możesz spać spokojnie. Teraz Sie Przelewa o każdej porze dnia i nocy, bo mamy w ekipie Decaf.Bezkompromisowo kompromisowa - taka jest ta kawka. Wilk syty, owca cała - przelew zrobiony, pora liczyć barany. Możesz wyrzec się w swojej codziennej rutynie kofeiny, równocześnie nie rezygnując ze smaku i jakości - to kawka speciality, bez lipy. W tych kolumbijskich ziarnach znajdziesz nuty znajome ze słodkich snów usłanych kwietnymi łąkami. Trochę jak u KWIATA, ale wiadomo - bez kofeiny.Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamaster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie!
Hi! Coffeedesk - Lazy Boy Decaf Kawa bezkofeinowa Omniroast 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 10.04.2025

Lazy Boy to bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do espresso, ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W kawie można wyczuć nuty orzechów, mlecznej czekolady i delikatne nuty czerwonych owoców. Słodka, zbalansowana, średnie body przy delikatnej owocowej kwasowości.Kraj: HondurasRegion: MarcalaWysokość: 1200 - 1380 m n.p.m.Odmiana: Bourbon, Typica, CaturraObróbka: mytaOcena w cuppingu: 84 / 100 pkt.Metoda obróbki kofeinizowania: CO2Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka.
Johan & Nystrom Nap Queen FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 25.03.2025

Tęsknisz za Kolumbią Decaf? Sprawdź Nap Queen od Johan & Nyström.Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Złożona, o czystych nutach przypominających toffi i świeże jabłko.Kraj pochodzenia: KolumbiaRegion: HuilaPlantacja: La Serrania
Hi! Coffeedesk - Lazy Boy Decaf Kawa bezkofeinowa Omniroast 100g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 10.04.2025

Lazy Boy to bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do espresso, ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W kawie można wyczuć nuty orzechów, mlecznej czekolady i delikatne nuty czerwonych owoców. Słodka, zbalansowana, średnie body przy delikatnej owocowej kwasowości.Kraj: HondurasRegion: MarcalaWysokość: 1200 - 1380 m n.p.m.Odmiana: Bourbon, Typica, CaturraObróbka: mytaOcena w cuppingu: 84 / 100 pkt.Metoda obróbki kofeinizowania: CO2Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka.
COFFEE PLANT - FLOW Mellow Kawa Bezkofeinowa Filter 800g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 03.04.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu i Kolumbii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Można w niej wyczuć nuty kakao, śliwki i czerwonego jabłka.Kraj pochodzenia ziarna: Honduras, KolumbiaMetoda obróbki: CO2 Washed, Sugarcane WashedOdmiana: Typica, Caturra, CastilloSMAKDecaf nie zawsze kojarzył się z bogatym smakiem, ale Flow Mellow Decaf jest kolejnym wyjątkiem. To blend dwóch ziaren o odmiennych procesach dekofeinizacyjnych, ale tej samej obróbce. Honduras ze swoją prostotą i gęstością oraz Kolumbia z niezwykle czystym smakiem i niuansami owocowymi łączą się w harmonijną całość. Ich pomieszanie, zmielenie i zaparzenie skutkuje nieodwracalnym obdarzeniem ich miłością. Może to także prowadzić do regularnego picia przelewu wieczorami – na szczęście, bezkofeinowego.Profil kakaowy oraz odrobina ciemnej czekolady stanowią bazę dla dodatkowych wrażeń. Lekkość czerwonego jabłka i aromat śliwki od razu ujawniają się w smaku. Flow Mellow Decaf to prosty smak kawy w bogatym profilu.OBRÓBKAProces dekofeinizacji ziarna z Kolumbii opiera się na naturalnym procesie zwanym Sugarcane. Ziarna są namaczane w wodzie, co otwiera pory i ułatwia późniejsze usuwanie kofeiny – ten krok jest kluczowy dla skuteczności całego procesu. Po namoczeniu ziarna są poddawane działaniu etylenu uzyskanego z fermentacji trzciny cukrowej. Etylen działa jako rozpuszczalnik, wiążąc się z cząsteczkami kofeiny. W trakcie tego procesu etylen, łącząc się z kofeiną, umożliwia jej usunięcie z ziaren. Kofeina zostaje wyekstrahowana, a reszta ziarna pozostaje nienaruszona. Po dekofeinizacji ziarna są suszone, aby przywrócić im odpowiednią wilgotność. W tym etapie usuwana jest także reszta etylenu, co zapewnia, że kawa jest bezpieczna do spożycia.PARZENIEGęstość kawy bezkofeinowej różni się nieco od tej z kofeiną. Warto użyć jej odrobinę więcej, aby podbić wrażenie na języku. Użyj 18,5 g kawy, zmielonej na 19 klikach młynka Comandante. Wodą o temperaturze 98°C zalej odpowiednio w czasie:0:00 - 50 ml0:30 - 120 ml1:00 - 180 ml1:30 - 240 ml2:00 - 300 mlNa koniec delikatnie zamieszaj.PLANTACJAKolumbia i Honduras to kraje, z których pochodzą ziarna blendu Mellow. Region Tolima w Kolumbii, położony między Andami a dorzeczem rzeki Magdalena, to trudnodostępny obszar, który sprzyja uprawie kawy i odpowiada za 12% produkcji kawy w Kolumbii. Jest to trzeci co do wielkości region kawowy w kraju, gdzie małe, rodzinne farmy o średniej powierzchni 3 hektarów są zarządzane przez rodziny i przyjaciół.Drugim regionem jest Marcala w Hondurasie, znany z wysokiej jakości oraz zrównoważonego rolnictwa. Producent COMSA S.A. współpracuje z lokalnymi rolnikami, oferując im możliwość sprzedaży zarówno kawy organicznej, jak i konwencjonalnej w konkurencyjnych cenach. Rolnicy z Marcala z pasją i zaangażowaniem dbają o produkcję kawy, korzystając z doskonałych warunków klimatycznych.
COFFEE PLANT - Kolumbia Washed Sugarcane - Kawa Bezkofeinowa Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 16.04.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki węgierki, czekolady i kwiatów.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: NarinoProducent: ProcaalMetoda obróbki: Washed Sugarcane DecafOdmiana: Caturra, Castillo, ColombiaPołożenie upraw: 1700 - 2300 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pkt.
COFFEE PLANT - FLOW Mellow Decaf Kawa bezkofeinowa Filter 100g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 16.04.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu i Kolumbii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Można w niej wyczuć nuty kakao, śliwki i czerwonego jabłka.Kraj pochodzenia ziarna: Honduras, KolumbiaMetoda obróbki: CO2 Washed, Sugarcane WashedOdmiana: Typica, Caturra, CastilloSMAKDecaf nie zawsze kojarzył się z bogatym smakiem, ale Flow Mellow Decaf jest kolejnym wyjątkiem. To blend dwóch ziaren o odmiennych procesach dekofeinizacyjnych, ale tej samej obróbce. Honduras ze swoją prostotą i gęstością oraz Kolumbia z niezwykle czystym smakiem i niuansami owocowymi łączą się w harmonijną całość. Ich pomieszanie, zmielenie i zaparzenie skutkuje nieodwracalnym obdarzeniem ich miłością. Może to także prowadzić do regularnego picia przelewu wieczorami – na szczęście, bezkofeinowego.Profil kakaowy oraz odrobina ciemnej czekolady stanowią bazę dla dodatkowych wrażeń. Lekkość czerwonego jabłka i aromat śliwki od razu ujawniają się w smaku. Flow Mellow Decaf to prosty smak kawy w bogatym profilu.OBRÓBKAProces dekofeinizacji ziarna z Kolumbii opiera się na naturalnym procesie zwanym Sugarcane. Ziarna są namaczane w wodzie, co otwiera pory i ułatwia późniejsze usuwanie kofeiny – ten krok jest kluczowy dla skuteczności całego procesu. Po namoczeniu ziarna są poddawane działaniu etylenu uzyskanego z fermentacji trzciny cukrowej. Etylen działa jako rozpuszczalnik, wiążąc się z cząsteczkami kofeiny. W trakcie tego procesu etylen, łącząc się z kofeiną, umożliwia jej usunięcie z ziaren. Kofeina zostaje wyekstrahowana, a reszta ziarna pozostaje nienaruszona. Po dekofeinizacji ziarna są suszone, aby przywrócić im odpowiednią wilgotność. W tym etapie usuwana jest także reszta etylenu, co zapewnia, że kawa jest bezpieczna do spożycia.PARZENIEGęstość kawy bezkofeinowej różni się nieco od tej z kofeiną. Warto użyć jej odrobinę więcej, aby podbić wrażenie na języku. Użyj 18,5 g kawy, zmielonej na 19 klikach młynka Comandante. Wodą o temperaturze 98°C zalej odpowiednio w czasie:0:00 - 50 ml0:30 - 120 ml1:00 - 180 ml1:30 - 240 ml2:00 - 300 mlNa koniec delikatnie zamieszaj.PLANTACJAKolumbia i Honduras to kraje, z których pochodzą ziarna blendu Mellow. Region Tolima w Kolumbii, położony między Andami a dorzeczem rzeki Magdalena, to trudnodostępny obszar, który sprzyja uprawie kawy i odpowiada za 12% produkcji kawy w Kolumbii. Jest to trzeci co do wielkości region kawowy w kraju, gdzie małe, rodzinne farmy o średniej powierzchni 3 hektarów są zarządzane przez rodziny i przyjaciół.Drugim regionem jest Marcala w Hondurasie, znany z wysokiej jakości oraz zrównoważonego rolnictwa. Producent COMSA S.A. współpracuje z lokalnymi rolnikami, oferując im możliwość sprzedaży zarówno kawy organicznej, jak i konwencjonalnej w konkurencyjnych cenach. Rolnicy z Marcala z pasją i zaangażowaniem dbają o produkcję kawy, korzystając z doskonałych warunków klimatycznych.
YOCO - Meksyk Veracruz Baxtla Washed Decaf - Kawa bezkofeinowa Filter 250g

Producent: YOCO

Data palenia: 22.04.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona przez YOCO. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonego jabłka, białego winogrona i karmelu.Kraj pochodzenia ziarna: MeksykRegion: HuatuscoOdmiana: Typica, BourbonMetoda obróbki: Washed Położenie upraw: 900 - 1350 m n.p.m.
Doubleshot - Kolumbia La Serrania Decaf - Kawa bezkofeinowa Filter 300g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 03.02.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty trzciny cukrowej, wanilii i kakao.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaMetoda obróbki: Fully WashedOdmiana: Caturra, Castillo

Kawa bez kopnięcia — jak powstaje kawa bezkofeinowa?

Choć większość osób wybiera codzienna kawę dla pobudzenia wynikającego z zawartej w niej kofeiny, to nie zawsze dodatkowy zastrzyk energii jest pożądany. Osoby wrażliwe na kofeinę, cierpiące na nadciśnienie czy bezsenność wolą zdecydować się na ziarna bez kofeiny. To dla nich powstaje najlepsza kawa bezkofeinowa specialty. Dekofeinizacja pozwala na zachowanie smaków i aromatów, ale pozbycie się z ziaren pobudzającej substancji. Istnieje kilka procesów, które pozwalają na usunięcie kofeiny z kawy, ale najpopularniejszą i najbezpieczniejszą metodą jest zastosowanie procesów wodnych polegających na moczeniu ziaren aż do uwolnienia wszystkich substancji i ponownym wtłoczeniu ich do ziarna bez kofeiny. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa? Mimo braku pobudzającej substancji, pozostaje ona zdrowym naparem, zwłaszcza jeśli jej jakość jej wysoka — posiada dużą dawkę antyoksydantów i wspiera procesy metaboliczne.

Ziarnista cz mielona – którą kawę bezkofeinową wybrać?

Niezależnie od tego czy wybieramy kawę z kofeiną czy bez, zawsze ziarnista kawa, świeżo mielona przed parzeniem, będzie miała więcej smaku i aromatu niż ta zmielona przez producenta. Dlatego jeśli macie młynek, wybierzcie ziarnistą kawę. A co w przypadku kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu naparu, czy sprawdzi się najlepsza kawa bezkofeinowa rozpuszczalna? Proces liofilizacji i dekofeinizacji nie wpływa najlepiej na smak takiej kawy, dlatego lepiej jest wybrać bezkofeinowe kapsułki specialty lub mieloną kawę niż pić kawopodobny napar z rozpuszczalki. Nawet najlepsza kawa rozpuszczalna bezkofeinowa będzie gorsza od mielonej kawy, nie mówiąc już o ziarnistej. 

Promocja
Bialetti Perfetto Moka Deka - Kawa bezkofeinowa 250g

Producent: BIALETTI

Bialetti Perfetto Moka Deka to mielona kawa bezkofeinowa o ciemnym profilu palenia. 40% Arabika, 60% Robusta - mieszanka bazuje głównie na ziarnie z Brazylii. Kawa o delikatnym smaku, o wyczuwalnych nutach płatków zbożowych oraz pieczonego chleba. Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.Odmiana: 40%  Arabika, 60% RobustaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Płatki zbożowe, pieczony chlebSkładniki: kawa mielona.Kawa jest pozbawiana kofeiny z  użyciem dichlorometanu. Dichlorometan (lub chlorek metylenu) jest organicznym rozpuszczalnikiem szeroko stosowanym do dekofeinizacji zielonej kawy.Podczas procesu ziarna kawy mają bezpośredni kontakt z tym dichlorometanem, który następnie jest usuwany poprzez etap odparowywania. Dichlorometan jest wysoce lotny, jego temperatura wrzenia wynosi 40°C, co umożliwia łatwe usunięcie go po procesie, do niewykrywalnych stężeń w palonej kawie. Dichlorometan używany do dekofeinizacji jest jakości spożywczej, a jego czystość jest certyfikowana zarówno przez producenta, jak i zewnętrzne laboratoria poprzez okresowe analizy i kontrole, które weryfikują jego zgodność z wymaganiami Dyrektywy Europejskiej
Najniższa cena: 23,99 zł
36,99 zł
Promocja
Arcaffe Kuz - Kawa bezkofeinowa mielona 250g

Producent: ARCAFFE

Bezkofeinowa kawa ziarnista z Brazylii wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest delikatna, lekka, a przy tym pełna smaku, w którym dominuje słodycz. Kawa jest wypalana przez rodzinę Meschini od 1975 roku z myślą o tych, którzy nie chcą odczuwać efektów kofeiny. Dzięki temu, że ziarno jest pozbawione kofeiny, możesz cieszyć się smakiem kawy o każdej porze dnia, bez obaw o kłopoty ze snem!Dekofeinizacja kawy Arcaffè Kuz wykorzystuje octan etylu, który selektywnie usuwa kofeinę, pozostawiając przy tym inne składniki odpowiedzialne za smak i aromat kawy.Proces technologiczny zapewnia, że pozostałości octanu etylu w ziarnie są na niezwykle niskim poziomie. a ze względu na jego naturalne występowanie w ziarnach kawy orazWystępuje on także naturalnie w kawie i jest nieszkodliwy dla zdrowia.Aby zniwelować ryzyko utlenienia i utraty smaku, opakowania są zabezpieczane poprzez napełnianie azotem.
Najniższa cena: 39,99 zł
39,99 zł
Promocja
Le Piantagioni del Caffe - Water Decaf - Kawa bezkofeinowa 250g

Producent: LE PIANTAGIONI DEL CAFFE SLR

Kawa bezkofeinowa wypalana przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. Ziarno to 100% arabika pochodząca z Brazylii. W filiżance można spodziewać się przede wszystkim słodyczy o nutach czekoladowo-orzechowych.Brak kofeiny wcale nie musi równać się brakowi smaku! Ziarno z brazylijskiego regionu Cerrado oferuje przyjemną słodycz i minimalną zawartość kofeiny. Proces dekofeinizacji jest przeprowadzany bez użycia sztucznych substancji chemicznych - ziano jest poddawane działaniu pary wodnej i płukaniu w wodzie.
Najniższa cena: 44,99 zł
48,00 zł
HAYB Kolumbia Condor Decaf ESP 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 18.04.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, marcepanu i dżemu pomarańczowego.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaMetoda obróbki: Sugar Cane Process
Promocja
Le Piantagioni del Caffe - Water Decaf - Kawa bezkofeinowa 500g

Producent: LE PIANTAGIONI DEL CAFFE SLR

Bezkofeinowa kawa ziarnista wypalana przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Ziarno to 100% arabika pochodząca z Brazylii. W filiżance można spodziewać się przede wszystkim słodyczy o nutach czekoladowo-orzechowych.Brak kofeiny wcale nie musi równać się brakowi smaku! Ziarno z brazylijskiego regionu Cerrado oferuje przyjemną słodycz i minimalną zawartość kofeiny. Proces dekofeinizacji jest przeprowadzany bez użycia sztucznych substancji chemicznych - ziano jest poddawane działaniu pary wodnej i płukaniu w wodzie.
Najniższa cena: 81,99 zł
92,00 zł
COFFEE PLANT - Gentle Decaf - Kawa Bezkofeinowa Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.04.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii i Hondurasu, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, żółtej śliwki i karmelu.Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia, HondurasMetoda obróbki: CO2 Washed, Sugarcane WashedOdmiana: Typica, Caturra, Castillo SMAKBlendy doskonale sprawdzają się także w kawach bezkofeinowych. W Gentle Decaf Kolumbia, znana z bogactwa swojego profilu, harmonijnie współgra z ciemniejszym, słodkim w smaku Hondurasem. Espresso z tego blendu jest niezwykle kompleksowe. Czekoladowo-kakaowy profil ustępuje po chwili miejsca zarówno aromatowi, jak i posmakowi świeżej, żółtej śliwki. Słodycz jest obecna przez cały czas, a jej intensywność wzmacnia karmelowy akcent, towarzyszący każdemu łyku. Gorycz, która zniknęła wraz z kofeiną, nie stanowi problemu. To idealne wieczorne espresso o przyjemnym, rozgrzewającym charakterze, doskonałe na chłodniejsze, jesienne wieczory.OBRÓBKAHonduras w blendzie Gentle Decaf został pozbawiony kofeiny metodą, która jest rzadko stosowana w przemyśle kawowym. Dekofeinizacja nadkrytycznym dwutlenkiem węgla (CO₂) to jedna z najbardziej zaawansowanych i efektywnych technik usuwania kofeiny z kawy specialty. W tym procesie nadkrytyczny dwutlenek węgla, który łączy właściwości gazu i cieczy, przepuszczany jest przez ziarna umieszczone w zamkniętym zbiorniku. Przy odpowiedniej temperaturze i ciśnieniu, CO₂ działa jak rozpuszczalnik, skutecznie usuwając kofeinę z ziaren kawy. Co ważne, ta metoda nie tylko efektywnie eliminuje kofeinę, ale także zachowuje większość naturalnych olejków i aromatów, co ma kluczowe znaczenie dla jakości kawy specialty.PLANTACJAHonduras, będący częścią blendu Gentle Decaf, pochodzi z regionu Marcala, znanego z doskonałej jakości zielonej kawy oraz ciągłych działań na rzecz zrównoważonego rolnictwa. Kawa w tym regionie jest nie tylko produktem rolnym, ale również częścią historii i kultury, stanowiąc podstawowe źródło dochodu dla lokalnych rolników. Dlatego wkładają oni całe swoje serce i pasję w uprawę kawy. Tropikalny klimat Marcali oferuje idealne warunki do hodowli wysokiej jakości ziaren. Zbiory odbywają się ręcznie, co jest standardem w wielu krajach Ameryki Środkowej. Producent COMSA S.A. współpracuje z tamtejszymi rolnikami, oferując zarówno kawę organiczną, jak i konwencjonalną w konkurencyjnych cenach, co wspiera lokalną społeczność i promuje zrównoważony rozwój.
Etno Cafe - Meksyk Decaf - Kawa bezkofeinowa Espresso 250g

Producent: ETNO CAFE

Data palenia: 20.03.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista z Meksyku, wypolana przez wrocławską palarnię Etno. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w espresso i ekspresach przelewowych. Kawa o dominującej słodyczy - wyczujesz w niej naturalne nuty przypominające przyprawy, rodzynki, śliwkę i gorzką czekoladę.Ziarna są pozbawiane kofeiny przy użyciu wody z dwutlenkiem węgla, bez sztucznych substancji.Kraj: MeksykRegion: ChiapasObróbka: Pulped NaturalOdmiana botaniczna: lokalne odmiany arabik
Bialetti - Nespresso Decaf - 10 Kapsułek

Producent: BIALETTI

Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Decaf to włoska kawa bezkofeinowa o ciemnym profilu palenia, o intensywnych nutach płatków zbożowych.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki są kompatybilne z systemem Nespresso.Stopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Płatki zbożoweBody: Aksamitne
SIMPLo - Brazylia Pressure Drop Espresso - Kawa bezkofeinowa

Producent: SIMPLO

Data palenia: 23.01.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.Jej smak jest przepełniony słodyczą przypominającą ciastka, wanilię i kakao. Kofeina jest wypłukiwana z ziarna przy użyciu wody z dwutlenkiem węgla, bez użycia sztucznych substancji.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Minas GeraisPołożenie upraw: 1300 - 1500 m n.p.m.Odmiana: BourbonMetoda obróbki: Pulped natural, CO2
Casino Mocca - Kolumbia Huila de Cana - Kawa Bezkofeinowa - Espresso 200g

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 29.01.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca.Palona wśrednim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty toffi, nerkowców i skórki pomarańczy.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: HuilaMetoda obróbki: washed, decaffeinatedOdmiana: Caturra, Colombia, CastilloPołożenie upraw: 1200 - 2100 m n.p.m.

Ranking najlepszych kaw bezkofeinowych pod espresso

Jaka będzie najlepsza do espresso kawa bezkofeinowa ziarnista? Ranking przedstawia nasze ulubione ziarna pozbawione kofeiny.



COFFEE PLANT Gentle Decaf

najlepsza kawa bezkofeinowa ziarnista z Kolumbii i Hondurasu, pełen słodkich nut czekolady, śliwek i karmelu, bez goryczy.



SIMPLo Brazylia Pressure Drop Espresso

to ciemnopalona kawa o smaku ciasteczek, wanilii i kakao, która doskonale nadaje się do kawiarek i ekspresów ciśnieniowych.



Arcaffe Kuz

to najlepsza kawa bezkofeinowa mielona dla tych kawoszy, którzy jeszcze nie zainwestowali w młynek. To palona w średnim stopniu słodka, lekka kawa, świetnie łącząca się z mlekiem.



HAYB Kolumbia Condor Decaf

to espresso z Kolumbii, wypalone w średnim stopniu o nutach marcepanu, czekolady i pomarańczowego dżemu.

Ranking najlepszych kaw bezkofeinowych pod przelewy

Jaka jest najlepsza przelewowa kawa bezkofeinowa? Ranking zawiera nasze sprawdzone pozycje do parzenia kaw alternatywnych. 



COFFEE PLANT FLOW Mellow

najlepsza kawa ziarnista bezkofeinowa o bogatym smaku prosto z Kolumbii i Hondurasu. Delikatne nuty czekolady łączą się z śliwą i jabłkiem tworząc idealny przelew na wieczór.



Hi! Coffeedesk Lazy Boy Decaf

to codzienny, pozbawiony kofeiny przelew z Hondurasu, który zachwyca nutami orzechów, czekolady i czerwonych owoców. 



COFFEE PLANT Kolumbia Washed Sugarcane

to jasno palona kawa z Kolumbii, w której na pierwszy plan wybijają się śliwki węgierki, nuty kwiatów i czekolady.



Johan & Nystrom Nap Queen

dobra kawa bez bezsennej nocy? Królowa drzemki zapewni Wam wspaniałą ucztę łączącą toffi z jabłkiem, która osłodzi Wasze sny.