Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
Pakujemy na prezent Pakujemy na prezent

Gratulacje, nie mamy więcej pytań

espresso-single-royal

Poniżej znajdziesz produkty, które do Ciebie pasują. Życzymy wszystkiego specialty i klasycznie miłego dnia!

Filtrowanie i sortowanie
1 - 36 produktów z 440 dostępnych
Promocja
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Chocolate Bomb Espresso 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, kakao, orzechów i rodzynek.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: MixSMAKBrazylia doskonała? Klasyk espresso często kojarzy się z kawą brazylijską, jednak Chocolate Bomb staje na wysokości tego zadania. Bomba czekoladowa to nieprzypadkowa nazwa. Dominuje w niej smak czekolady mlecznej oraz aromat deserowej. Może kojarzyć się z gęstym, słodkim kakao, ale nie zabraknie też kontrapunktu. Owocowość, jaka występuje tutaj, jest bardzo subtelna. Rodzynki i ich szlachetna słodycz gronowa uzupełniają całą tę architekturę. Aromat słodkich, wręcz skarmelizowanych orzechów dopełnia Chocolate Bomb. Kawa, która wydaje się prosta w profilu, jest tak naprawdę w tę prostotę bogata.OBRÓBKAJednym z ziaren tego blendu jest Brazylia Castanhas. Ziarna stamtąd są suszone w statycznych pojemnikach, które mają głębokość 1 metra i pojemność 15 000 litrów, co odpowiada 25-30 workom zielonej kawy. Skrzynie wyposażone są w wentylowane grille na dole, co umożliwia cyrkulację powietrza od spodu przez suszącą się kawę. W skrzyniach znajdują się dwa termometry umieszczone na różnych głębokościach, aby zapewnić, że temperatura nie przekracza 40°C. Nazywane są „statycznymi”, ponieważ kawa pozostaje w miejscu i nie jest obracana ani mieszana podczas suszenia. Po wysuszeniu kawa jest pozostawiana do odpoczynku na około 1-2 tygodnie. Ta metoda pozwoliła uzyskać bardziej owocowe i wyraziste profile smakowe, różniące się od typowego profilu, który kojarzymy z naturalną kawą z Brazylii.PARZENIEChocolate Bomb to klasyk smakowy. Warto jednak pogłębić wrażenia smakowe poprzez minimalne zwiększenie ekstrakcji. 18 g kawy parzymy, uzyskując 38 g naparu. Młynek kalibrujemy tak, aby czas parzenia wyniósł 29 sekund. Jeśli chcesz poczuć gęstość czekolady i orzechów z lekko kwasowym akcentem winogronowym, skróć ilość espresso do 34 g, parząc przez 28 sekund.PLANTACJABrazylia Castanhas, która wchodzi w skład blendu Chocolate Bomb, została wyprodukowana w kooperatywie Cocatrel. Kooperatywa ta została założona w 1961 roku w Tres Pontas i obecnie jest drugą co do wielkości kooperatywą w Brazylii. Liczy ponad 6000 członków, którzy mają 11 różnych punktów zakupu w regionie. Cała kawa jest elektronicznie oznaczana i rejestrowana przy dostawie za pomocą unikalnego kodu QR, co zapewnia pełną identyfikowalność, umożliwiając producentom dokładne śledzenie pochodzenia ich kawy. Ponad 50% członków kooperatywy uprawia kawę na działkach o powierzchni mniejszej niż 10 ha.
Najniższa cena: 34,99 zł
46,00 zł
Najniższa cena: 34,99 zł
Promocja
HAYB - kawa ziarnista Brasil Espresso 1 kg

Producent: HAYB

Data palenia: 08.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty karmelu, czekolady i nugatu. Gęsta, o wysokim body.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: CerradoOdmiana: Mundo Novo, Yellow CatuaiWysokość upraw: 1500 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalOpinia roastera:Brazylijskie ziarna Cerrado od HAYB są idealne pod codzienne espresso i kawy mleczne – wysokie body i ta piękna słodycz czynią z nich naprawdę znakomitą kawę.Klasyka gatunku – wszystko to, czego szukasz w swoim espresso!O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 95,99 zł
129,00 zł
Najniższa cena: 95,99 zł
HAYB - kawa ziarnista Brasil Espresso 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.08.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty karmelu, czekolady i nugatu. Gęsta, o wysokim body.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: CerradoOdmiana: Mundo Novo, Yellow CatuaiWysokość upraw: 1500 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalOpinia roastera:Brazylijskie ziarna Cerrado od HAYB są idealne pod codzienne espresso i kawy mleczne – wysokie body i ta piękna słodycz czynią z nich naprawdę znakomitą kawę.Klasyka gatunku – wszystko to, czego szukasz w swoim espresso!O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Promocja
CoffeeLab - kawa ziarnista Brazylia Cemorrado Sweet Edition Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut malin, migdałów i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Cerrado / MogianaWysokość Farmy: 1150 - 1350 m n.p.m.Obróbka: NaturalOdmiana: Yellow Catuai, Yellow Bourbon
Najniższa cena: 34,99 zł
38,00 zł
Najniższa cena: 34,99 zł
CoffeeLab - kawa ziarnista Gwatemala Huehuetenango Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 21.07.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Gwatemali, wypalana w warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kremowa i słodka, o dominujących nutach migdałów, malin i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: GwatemalaRegion: San Pedro Necta, HuehuetenangoMetoda obróbki: MytaOdmiana: Bourbon, Typica, CaturraWysokość uprawy: 1500 m n.p.m.
Promocja
CoffeeLab - kawa ziarnista Brazylia Cemorrado Sweet Edition Espresso 1 kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 22.09.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać gęstego body, długiej czekoladowej słodyczy, lekkich nut migdałów i malin.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Cerrado / MogianaWysokość Farmy: 1150 - 1350 m n.p.m.Obróbka: NaturalOdmiana: Yellow Catuai, Yellow Bourbon
Najniższa cena: 139,00 zł
139,00 zł
Najniższa cena: 139,00 zł
CoffeeLab - kawa ziarnista Brazylia Cemorrado Chocolate Edition Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 22.09.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty czekolady oraz nugatu.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Cerrado, MogianaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Mundo Nuovo, Catuai
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Słodkie Espresso 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 23.09.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii, Kolumbii i Kostaryki wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć orzechy, czekoladę i czerwone owoce.Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
Promocja
Bialetti - kawa mielona Perfetto Moka Caramello Espresso 250 g

Producent: BIALETTI

Bialetti Caramello Moka to włoska kawa mielona o ciemnym profilu palenia. Mieszanka składa się w 80% z Arabiki i w 20% z Robusty, a swój smak zawdzięcza dodatkowi aromatu karmelu.  Intensywnie karmelowa, słodka, o gęstej teksturze.Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.Odmiana: 80% Arabika, 20% RobustaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Karmel; łagodnaBody: GęsteSkładniki: kawa mielona, aromat.
Najniższa cena: 22,99 zł
42,99 zł
Najniższa cena: 22,99 zł
Promocja
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Brazylia Mogiana Espresso 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 22.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, mlecznej czekolady i orzechów laskowych.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Mogiana, Sao PauloOdmiana: Mudo NuovoMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 800 - 1200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt
Najniższa cena: 29,99 zł
32,00 zł
Najniższa cena: 29,99 zł
Story Coffee Roasters - kawa ziarnista Tradycyjna Warszawska Espresso 250 g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 18.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona w ciemnym stopniu, doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady i orzecha włoskiego.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: CerradoMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Mundo Novo, TopazioPołożenie upraw: 900 - 1100 m n.p.m.
Promocja
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Sweet Smooth Espresso 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii i Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty słodkiej truskawki, czekolady, maliny i róży.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, EtiopiaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Yellow Borubon, JarcSMAKEspresso z owocowych ziaren często charakteryzuje się lekkim profilem, a jego gęstość pozostawia wiele do życzenia. Inaczej jest ze Smooth Sweet. Blend Brazylii i Etiopii doskonale harmonizuje w słodkim, czekoladowym smaku, przełamanym intensywnym aromatem. Gęstość i charakter pozostają na swoim miejscu, a aby poczuć naturę owocu kawowca, w nosie pojawia się delikatny aromat malinowy, z subtelnymi nutami różanymi. Na podniebieniu odczuwamy słodycz typową dla Brazylii, ale pojawia się także lekka kwasowość czerwonych owoców, która doskonale uzupełnia całość. Etiopska kawa o obróbce naturalnej nie pozbawia tej słodyczy, lecz pięknie ją podkreśla swoim konfiturowym charakterem.OBRÓBKAEtiopia w blendzie Smooth Sweet pochodzi z regionu Guji, gdzie kawa jest obrabiana metodą Natural. Podczas suszenia miąższ owoców fermentuje, co pozwala na wydobycie naturalnych cukrów i aromatów. Proces fermentacji znacząco wpływa na ostateczny profil smakowy kawy, nadając jej unikalne nuty owocowe. Produkcja kawy specialty w stacji myjącej w regionie Guji to skomplikowany i dokładny proces, łączący tradycję z nowoczesnymi technikami. Dzięki staranności na każdym etapie, kawa z Guji zyskuje uznanie na międzynarodowej scenie kawowej. Jej renoma i wyjątkowy smak sprawiają, że doskonale łączy się z brazylijską Arabiką w Smooth Sweet.PLANTACJALot A odnosi się do pierwszego i najlepszego zbioru kawy, w którym zbierane są tylko dojrzałe owoce. Zbieracze są odpowiednio szkoleni, aby wybierać wyłącznie te owoce, które są w idealnym stanie, co znacząco wpływa na jakość kawy. W Smooth Sweet obok brazylijskiej odmiany Yellow Bourbon znajduje się również etiopska kawa, pochodząca z odmiany botanicznej JARC. Odmiana ta jest efektem badań prowadzonych przez Centrum Badawcze Kawy w Jimma (JARC - Jimma Agricultural Research Center) w Etiopii. Badania, które rozpoczęły się w latach 70. i 80. XX wieku, miały na celu opracowanie odmian kawy o lepszej jakości oraz większej odporności na choroby.
Najniższa cena: 39,00 zł
52,00 zł
Najniższa cena: 39,00 zł
Kofi Brand - kawa ziarnista Brazylia Guaxupe Espresso 1 kg

Producent: KOFI BRAND

Data palenia: 04.09.2025

Brazylijskie ziarno jakości specialty wypalone przez Kofi Brand. Kawa palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. W jej smaku pojawia się ciemna czekolada, miód i prażone migdały. Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Minas GeraisObróbka: Natural
Promocja
HAYB - kawa ziarnista Kolumbia Cauca San Sebastian Washed Espresso 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 13.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce. W jej smaku wyczujesz owocowe nuty soczystej pomarańczy oraz słodycz dżemu morelowego i mlecznej czekolady.ZIARNOKraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: CaucaMetoda obróbki: WashedTo Kolumbia z regionu Cauca, odmiany Cattura oraz Castillo, rosnąca dość wysoko, bo 1700-2000m. Sam projekt jest zbiorem rolników mikroplantacji, którzy produkują kawę w tym regionie.PARZENIE70 mikronów (18g), w wersji z Comandante 6. klik (18,5g)Uzysk: 34g/25 secBardzo, bardzo, BARDZO zbalansowane espresso (HAYBpresso), w którym czuć słodycz oraz kwasowość na zbliżonym poziomie. Superfajne jedwabne body, dużo pomarańczy, karmelu i czekolady. Wraz ze spadkiem temperatury, na pierwszy plan wybijają się deserowe nuty, a w tle pojawia się brzoskwinia. Finisz natomiast jest bardzo słodki, długi, wyjątkowo przyjemny. Ta Kolumbia dobrze współgra z mlekiem. W takim połączeniu znika kwasowość, a zjawia się więcej nut mlecznej czekolady i łagodnego kakao. Gorąco polecamY wszystkim, którzy lubią tak zbalansowane kawy.
Najniższa cena: 44,00 zł
44,00 zł
Najniższa cena: 44,00 zł
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa mielona Polska Parzucha 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 11.08.2025

Polska Parzucha to hołd złożony kawowym tradycjom, przywołujący ducha narodowych korzeni. Ta kawa to prawdziwy klasyk gatunku, dedykowany zagorzałym miłośnikom konwencjonalnych smaków. Jej niebanalna słodycz i wyjątkowa cielistość, ubrane w subtelne muśnięcie kwasowości, tworzą niezwykłe doznanie, które wyróżnia ją spośród innych.“Polska Parzucha” to bezbłędny wybór dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki kawy i pragną przenieść się w podróż do kawowych korzeni.Brazylia to prawdziwa ikona doskonałości kawowych smaków. Z jej wnętrza wydobywa się wyjątkowa arabika, sięgająca korzeniami słynnych plantacji w regionach São Paulo i Minas Gerais, stanowi kwintesencję bogactwa kawowych aromatów.W każdej filiżance tej kawy odkryjesz harmonię słodkiego karmelu i delikatnych / subtelnych nut owocowych, przenosząc się na fascynującą podróż przez bujne plantacje Brazylii. Tu, w sprzyjających warunkach, ziarna arabiki dojrzewają, aby dostarczyć niezwykłych i niezapomnianych doznań kawowych. Doskonała do ekspresów, kawiarek i do zaparzania jako klasyczna zalewajka.Kraj: BrazyliaRegion: SantosOdmiana: ArabikaObróbka: naturalnaWysokość upraw: 800 m n.p.m.
Promocja
HAYB - kawa ziarnista Brasil Espresso Dark 1 kg

Producent: HAYB

Data palenia: 08.08.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty karmelu, czekolady i nugatu. Gęsta, o wysokim body.Opinia roastera:KLASYKA ESPRESSO – TYLKO, ŻE BARDZIEJ INTENSYWNA Wydłużony roast zwiększa odczucie słodyczy i pełni, a także jeszcze mocniej redukuje kwasowość. To DARK Brazylia Cerrado Patrocinio! W profilu sensorycznym znajdziecie wciąż te same, dobrze znane Wam z klasyków smaki – ale nieco podkręcone, bardziej w stronę słodyczy i czekolady. My szczególnie polecamy ten wariant pod domowe ekspresy automatyczne. Espresso, Americano, kawa mleczna – każda z tych opcji wyjdzie super!Brazylijska kawa jest klasykiem i absolutną praprzyczyną każdego blendu pod espresso w HAYB – co byśmy bez niej zrobili? Na bank nie tak dobre kawy.15 kilometrów na wschód od Patrocinio, znajdziesz zbiór gospodarstw rolnych i plantacji, które są na swój sposób wyjątkowe. Tutaj gleba jest inna: pełna składników odżywczych i obfitująca w niezwykłe minerały, wszystkie te uprawy znajdują się w kraterze uśpionego wulkanu, zwanego przez tubylców Chapadão de Ferro, co tłumaczy się jako „Płaskowyż Żelazny”.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 129,00 zł
129,00 zł
Najniższa cena: 129,00 zł
Johan & Nyström - kawa ziarnista Bourbon Jungle Omniroast 500 g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 21.07.2025

Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością.Dzięki doświadczeniu w ciemnym  paleniu kawy,  ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów.W obecnej mieszance znajdują się ziarna:- Brazylia Fazenda Dois Irmaos/Pantano- Etiopia Adreacha Gr. 2- Salwador Menendez
Promocja
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Brazylia Mogiana Espresso 1 kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 03.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, mlecznej czekolady i orzechów laskowych.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Mogiana, Sao PauloOdmiana: Mudo NuovoMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 800 - 1200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt
Najniższa cena: 86,99 zł
115,00 zł
Najniższa cena: 86,99 zł
Audun Coffee - kawa ziarnista Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 500 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 19.08.2025

Ziarno jakości speciality pochodzące z Brazylii, wypalane przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością.Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.Kraj: BrazyliaRegion: Minas GeraisWysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonProces: Pulped natural
HAYB - kawa ziarnista Etiopia Natural Espresso 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 16.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty mlecznej czekolady, truskawek i bergamotki.Kraj pochodzenia: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural
CoffeeLab - kawa ziarnista Brazylia Igarape Rainforest Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, orzechów oraz brązowego cukru.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Alto Paranaiba, Minas GeirasOdmiana: Mundo Novo. Red Catuai
Promocja
CoffeeLab - kawa ziarnista Brazylia Igarape Rainforest Espresso 1 kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 18.08.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalana w warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku przede wszystkim złożona słodycz - wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, orzechów oraz brązowego cukru.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Alto Paranaiba, Minas GeirasOdmiana: Mundo Novo. Red Catuai
Najniższa cena: 144,00 zł
144,00 zł
Najniższa cena: 144,00 zł
HAYB - kawa ziarnista Gwatemala Huehuetenango Washed Espresso 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 03.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Gwatemali wypalona przez warszawską palarnię HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W jej smaku pojawiają się nuty ciemnej czekolady, czerwonych owoców i brązowego cukru. Świetnie sprawdzi się zarówno jako czarna kawa, jak i z dodatkiem mleka.Mieszanka składa się z kaw:- 100% GwatemalaOpinia roastera:NAJZABAWNIEJSZE HUEHUE ESPRESSO!O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Promocja
CoffeeLab - kawa ziarnista Gwatemala Huehuetenango Espresso 1 kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana w warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kremowa i słodka, o dominujących nutach migdałów, malin i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: GwatemalaRegion: San Pedro Necta, HuehuetenangoMetoda obróbki: MytaOdmiana: Bourbon, Typica, CaturraWysokość uprawy: 1500 m n.p.m.
Najniższa cena: 119,99 zł
144,00 zł
Najniższa cena: 119,99 zł
Promocja
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Honduras La Paz Marcala Washed Espresso 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 02.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Honduras, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cukru trzcinowego, czekolady i orzechów. Kraj pochodzenia kawy: HondurasRegion: La Paz, MarcalaOdmiana: Bourbon,Caturra, TypicaMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1100 - 1200 m n.p.m.
Najniższa cena: 38,00 zł
38,00 zł
Najniższa cena: 38,00 zł
Promocja
Johan & Nyström - kawa ziarnista Fika - Kawa ziarnista Filter 500 g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 01.09.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze.Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję. Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna:Brazylia Agua Limpa GroupEtiopia Guji Gr.2Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr.1Kolumbia Huila Penas Blancas
Najniższa cena: 75,00 zł
75,00 zł
Najniższa cena: 75,00 zł
Kofi Brand - kawa ziarnista Brazylia Guaxupe Espresso 250 g

Producent: KOFI BRAND

Data palenia: 01.09.2025

Brazylijskie ziarno jakości specialty wypalone przez Kofi Brand. Kawa palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. W jej smaku pojawia się ciemna czekolada, miód i prażone migdały.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Minas GeraisObróbka: Natural
Heresy - kawa ziarnista Antidotum Espresso 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 22.07.2025

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemno, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku.  Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
CoffeeLab - kawa ziarnista Uganda Mount Elgon Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Ugandy, wypalana w warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kremowa i słodka, o dominujących nutach gorzkiej czekolady, cynamonu i orzechów włoskich.Kraj pochodzenia kawy: UgandaRegion: Mbale DistrictMetoda obróbki: WashedOdmiana: Nyasaland, SL14, SL28
Coffeedesk - kawa ziarnista Esko Barista Brazylia Espresso 250 g

Producent: COFFEEDESK

Data palenia: 24.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk. Jest to kawa, która jest serwowana w kawiarniach Coffeedesk.Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow CatucaiFarma: SancoffeePołożenie upraw: 900 - 1300 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalO KAWIE Elegancka klasyka najwyższej jakości. Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to czysta, rześka, delikatnie owocowa kawa, w której poczujesz nuty smakowe suszonej figi, nugatu i czekolady.Pozyskujemy ją w tzw. modelu direct trade - bezpośrednio od producenta, z którym współpracujemy i znamy jego sposób uprawy kawy oraz jej jakość.Odkryj Sancoffee - kolektyw plantatorów kawy z regionu Campo das Vertentes - położonego w górach Brazylii, jednego z najważniejszych dla produkcji kawy w tym kraju. Warunki glebowe, klimat i wysokość plantacji sprawiają, że ziarna mają wyjątkowy, złożony profil smakowy o wyraźnych nutach orzechowych i czekoladowych.Campo das Vertentes to mieszanka różnych odmian, które łączy się tak, aby nadać kawie zbalansowany charakter o gęstym body, wyczuwalnych nutach owoców i czystym finiszu. W naszej kawie połączono odmiany Catuai, Acaia, Mundo Novo i Yellow Catucai - są one powszechnie stosowane w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Brazylii.Najstarsza metoda obróbki, w której zebrane owoce suszy się na słońcu w całości, dbając o równomierne ich rozłożenie i cykliczne przerzucanie. W chwili osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności, ziarno oddziela się od resztek zewnętrznych warstw.PRZEPISProporcje: 16,5 g (doza) / 36 g (uzysk)Temperatura wody: 94°CMielenie: bardzo drobneCzas parzenia: 24 sekMetody:Ekspres przelewowy:przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund
CoffeeLab - kawa ziarnista Meksyk Esmeralda Washed Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 01.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona w z warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut marcepanu, orzecha włoskiego i ciasteczek czekoladowych.Kraj pochodzenia: MeksykRegion: Pluma, OaxacaObróbka: WashedOdmiana: Typica, Bourbon
Promocja
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Brazylia Lua Roxa Espresso 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 02.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty wanilii, orzechów i białej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Minas Gerais, CerradoOdmiana: Bourbon, Mudo NuovoMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.SMAKLua Roxa to idealna kawa brazylijska do espresso. Satysfakcjonuje swoją słodyczą, która przypomina czekoladę deserową. Choć aromat jest delikatny, przywołuje na myśl coś w rodzaju mlecznego napoju orzechowego. Pojawia się również aromat wanilii, a także delikatny, owocowy niuans. Suszone owoce stanowią świetne uzupełnienie klasycznej Brazylii. Z mlekiem nabiera bogatszego posmaku migdałowego. Im więcej kawa, tym bogatszy smak. Mimo szerokiego profilu, Lua Roxa pozostaje kawą dla każdego, kto kocha klasyczny smak espresso.OBRÓBKATradycyjna obróbka dla regionu. Klasyk w przypadku kaw brazylijskich. Można powiedzieć, że to nic nowego. Do czasu… aż się jej spróbuje. Cały owoc kawowca jest czyszczony i umieszczany na słońcu do wysuszenia. Plantacje kawowe w Brazylii są bardzo wymagające pod względem ilości miejsca przeznaczonego do produkcji oraz liczby pracowników. Gdy zrozumie się, że obróbka Natural nie jest taką oczywistością, jaką mogłaby się wydawać, zaczyna się dostrzegać powody, dla których Lua Roxa jest tak słodkim, lekkim ziarnem. Pochodzenie i jakość produkcji to kluczowe elementy tej kawy.PLANTACJANazwa tej kawy jest niezwykle urokliwa. Dosłownie oznacza „fioletowy księżyc”. Na jej logo widnieje również ten motyw, oświetlający drzewko kawowe. Ziarno pochodzi z regionu Cerrado Mineiro i zostało wyprodukowane przez wiele plantacji. Dominują tam odpowiednio określone pory roku, takie jak gorące, wilgotne lato oraz dość przyjemna, sucha zima. To odpowiedni klimat dla kawy, dlatego nic dziwnego, że pochodzi stamtąd tak wiele kaw o dobrej jakości.PARZENIELua Roxa nie posiada dużej kwasowości. Nie jest trudna do zaparzenia, ale warto zwrócić uwagę na uzysk (ostateczną objętość kawy). Kawa bardzo przyjemnie smakuje przy użyciu 18 g i parzeniu do uzyskania 38-40 g. Większy stosunek wody do kawy powoduje, że pogłębia się jej lekkość i słodycz smaku, nie tracąc jednocześnie poczucia gęstości. Czas parzenia wynosi 30 sekund.
Najniższa cena: 28,99 zł
38,00 zł
Najniższa cena: 28,99 zł
CoffeeLab - kawa ziarnista Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 21.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kawa o pełnym body, o nutach brązowego cukru, gorzkiej czekolady i czerwonej pomarańczy.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Alto Moggiana, Sao PauloFarma: La RainhaFarmer: Luis MarinPołożenie: 1150 – 1350 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonObróbka: Pulped Natural
Promocja
Motta Termometr do mleka

Producent: MOTTA

Profesjonalny, precyzyjny termometr analogowy posiadający klips mocowania do dzbanka. Przydatny podczas spieniania mleka, a także przy alternatywnych metodach zaparzania.Średnica tarczy: 45 mmDługość: 14 cm
Najniższa cena: 26,99 zł
29,90 zł
Najniższa cena: 26,99 zł
Promocja
CoffeeLab - kawa ziarnista Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha Espresso 1 kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 22.09.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kawa o pełnym body, o nutach brązowego cukru, gorzkiej czekolady i czerwonej pomarańczy. Słodka i soczysta.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Alto Moggiana, Sao PauloFarma: La RainhaFarmer: Luis MarinPołożenie: 1150 – 1350 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonObróbka: Pulped Natural
Najniższa cena: 124,99 zł
139,00 zł
Najniższa cena: 124,99 zł
LaCava - kawa ziarnista Spirit of Origin Espresso 350 g

Producent: LACAVA

Data palenia: 10.09.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Rwandy, Kolumbii i Gwatemali, wypalona w palarni LaCava. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, ciemnej czekolady i brązowego cukru.Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Kolumbia / GwatemalaRegion: Gicumbi / Las Guzmanias / La PastoraOdmiana: Red Bourbon / Castillo / Bourbon, Caturra, Catuai, PacheObróbka:  Washed / NaturalPołożenie upraw: 1450 - 1500 / 1500 / 1200 - 1300 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 84 / 100 punktówSezonowy blend pod espressoW przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw.Duchowa przygodaSpirit of Origin to symbol niezwykłych doznań. Zaczyna się od subtelnie owocowej kwasowości, następnie rytmicznie pulsuje nutami czerwonych i leśnych owoców, dając wspaniały, czekoladowy finish otulony słodyczą syropu klonowego. To opowieść o żyznych glebach i ciepłym słońcu oblewającym zjawiskowe wzgórza, gdzie każde drzewko kawowca jest pielęgnowane z oddaniem. To nasze arcydzieło, misja i nasza pasja, zebrane dla tych, którzy doceniają fascynującą drogę od krzewu do wspaniałej filiżanki. Odzwierciedlając dziką istotę natury, ta finezyjna kompozycja jest stworzona, aby pieścić Twoje zmysły i malować jaskrawy krajobraz sensory- czny. Delektuj się bogactwem originu z naszym flagowym blendem.

Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.