-
- 3fe (19)
- Able Brewing (7)
- Acaia (22)
- AeroPress (18)
- Alpro (16)
- Althaus (33)
- AOOMI (97)
- Arcaffe (22)
- Asobu (30)
- Audun Coffee (26)
- Bagdrip (11)
- Baratza (44)
- Barista & Co (37)
- Barista Space (59)
- Bean Bros (3)
- Bialetti (174)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (59)
- Bonanza Coffee (11)
- Bracia Ziółkowscy (24)
- Brewista (8)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (55)
- Bunn (35)
- BWT (15)
- By.herbs (12)
- Caffenation (19)
- Cafflano (3)
- Casino Mocca (16)
- Chemex (30)
- Clever (15)
- COFFEE PLANT (48)
- Coffeedesk (64)
- Coffeelab (30)
- Comandante (76)
- Contigo (24)
- Craft Coffee Roasters (17)
- Dafi (45)
- Diemme Caffe (16)
- Dobra Palarnia Kawy (10)
- DomoBar (1)
- Doubleshot (11)
- Dr. Coffee (8)
- Drink Me Chai (7)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (13)
- Dworzysk (12)
- Ecostrawz (1)
- Espresso Gear (25)
- Etno Cafe (31)
- Eureka (83)
- Father's Coffee (8)
- Fellow (156)
- Fentimans (16)
- Figa Coffee (17)
- Five Elephant (11)
- Gaggia (13)
- Gardelli Specialty Coffees (23)
- GAT (1)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (1)
- Graef (30)
- Hard Beans (72)
- Hario (271)
- HAYB (76)
- Heresy (27)
- Hi! Coffeedesk (19)
- Illy (13)
- IMS (22)
- Izzo (7)
- Java Coffee (8)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (16)
- Jura (48)
- Kafar (12)
- Kalve (12)
- KawePale (9)
- KeepCup (198)
- Kimbo (23)
- KINTO (42)
- Knock (1)
- Kofi Brand (6)
- Kruve (39)
- Kusmi Tea (50)
- KYOTO Coffee Roasters (26)
- La Cabra (4)
- La Marzocco (20)
- LaCava (125)
- Lavazza (33)
- Lazy Legs (4)
- Le Piantagioni del Caffe (40)
- Lelit (34)
- Long Man Tea (36)
- Loveramics (340)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (17)
- Lykke (22)
- Mahlkonig (5)
- MAMAM (14)
- Melitta (60)
- MiiR (60)
- Moccamaster (73)
- Monbana (41)
- Morning (2)
- Motta (114)
- Mount Caramel (38)
- Mount Everest Tea (19)
- Napar (5)
- Natumi (17)
- New York (9)
- Nivona (19)
- Nomad Coffee (8)
- Oatly (10)
- Or Tea? (45)
- Paper & Tea (86)
- Passalacqua (13)
- Pellini (14)
- Planetary Design (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (11)
- Rancilio (2)
- Rebel Kitchen (1)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (42)
- Rocket Bean (34)
- Saeco (3)
- Sage (37)
- Sencotel (2)
- SIMPLo (4)
- Sloane (14)
- Smeg (9)
- Solberg & Hansen (63)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (42)
- T-TE (17)
- Tastea Heaven (3)
- Teabag (3)
- teapigs (92)
- Teasome (23)
- Teministeriet (84)
- The Barn (11)
- The Coffee Collective (4)
- The Rinser (7)
- Tim Wendelboe (2)
- Timemore (39)
- Toddy (18)
- Urnex (28)
- Vintage Teas (59)
- VST inc. (10)
- WildPower (17)
- Wilfa (17)
- Willie's Cacao (35)
- Wunda (1)
- YOGI TEA (31)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
Wyniki wyszukiwania frazy 'Johan'
Filtry
–
1 - 36 produktów z 37 dostępnych
Sortuj według:
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Guji Filter 250g
Data palenia: 11.09.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi. Można tu wyczuć nuty dżemu truskawkowego, jeżyn i arbuza.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Farma/Producent: Marshrashu Wekane, Dimtu
Wysokość upraw: 2200 m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Sucha (natural)
Johan & Nyström - Verde Espresso 500g
Data palenia: 17.04.2023
Producent: Johan & Nyström
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w ciemnym stopniu, najlepiej smakuje przygotowana w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce.
Verde to pełna smaku i kremowa kawa idealna jako espresso. W filiżance pojawia się dobry balans słodczy i przyjemnej goryczy. Pełne body i zbalansowany smak czynią ją świetnym wyborem także do kaw mlecznych. Blend składa się z 84% arabiki i 16% robusty.
Ziarna pochodzą jedynie z farm, które osiągnęły certyfikaty organiczności. Verde to połączenie tradycji i nowoczesności. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznego espresso, jednak jest wypalana nieco jaśniej niż włoskie kawy.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g
Data palenia: 25.07.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Johan & Nystrom - Colombia Decaf Filter - Bezkofeinowa
Data palenia: 05.09.2023
Producent: Johan & Nyström
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty toffi, jabłka oraz przypraw.
Proces dekofeinizacji jest przeprowadzany przy użyciu naturalnej substancji, octanu etylu pozyskiwanego z trzciny cukrowej.
Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia
Region: Huila
Producent: La Serrania
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Caturra, Colombia
Johan & Nyström - Buena Vista Fairtrade Filter 500g
Data palenia: 23.07.2023
Producent: Johan & Nyström
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi.
Buena Vista jest kawą pochodzacą ze sprawiedliwego handlu Fair Trade. Zawiera w 100% organiczne i certyfikowane ziarna kawy.
Znak Fairtrade stanowi gwarancję, że stosunkowo duża część pieniędzy, które konsument płaci za kawę, dociera bezpośrednio do plantacji.
Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna:
Etiopia Gr2 Wahed FTO
Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural FTO
Honduras Cornicovel FTO
Johan & Nyström - Etiopia Haru Washed Filter 250g
Data palenia: 12.09.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Kawa o kwiatowym aromacie oraz świeżych nutach białych porzeczek i brzoskwini.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Yirgacheffe
Stacja obróbki: Haru
Producent: Rodzina Berhanu
Odmiana: lokalne odmiany arabiki
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 1900 m n.p.m.
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Filter 250g
Data palenia: 11.09.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy.
Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce.
Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Mococa
Producent: Croce Family
Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai
Obróbka: Natural
Johan & Nyström - Salwador Menendez Washed Filter 250g
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Kawa o owocowych nutach mandarynek i czerwonych porzeczek oraz słodyczy orzechów makadamia.
Kraj pochodzenia: Salwador
Region: Ahuachapán
Farma: Santa Barbara
Producent: Rodzina Menendez
Odmiana: Orange Bourbon
Obróbka: Washed
Położenie upraw: 1650 m n.p.m.
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Espresso Fairtrade FTO
Data palenia: 14.08.2023
Producent: Johan & Nyström
Flagowa mieszanka ziaren jakości speciality ze szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.
Na blend składają się organiczne ziarna z Etiopii, Sumatry i Nikaragui. Wspólnie tworzą pełne brzmienia espresso, o delikatnym czekoladowym zabarwieniu i z nutą słodkich owoców. Ziarno z Etiopii zapewnia lekkość i owocowość, natomiast kawa z Sumatry i Niaragui nadaje cięższego, słodkiego charakteru. To niezwykłe espresso, które jest zarówno smaczne, jak i przygotowane w etyczny sposób od samego ziarna kawy.
Ziarna kawy pochodzą od spółdzielni, które są certyfikowane przez organizację Fair Trade Organic. Sadzonki są całkowicie ekologiczne, a organizacja upewnia się, że plantatorzy kawy uzyskują uczciwą zapłatę, a tym samym wsparcie dla tworzenia długoterminowych, zrównoważonych plantacji.
Oto 4 kawy, które znajdują się w tej mieszance:
Etiopia Sidamo Coop Gr3 Natural
Etiopia Gr2 Washed
Sumatra Gayo
Nikaragua SHG FTO
Johan & Nyström - Perduras Peru Filter 500g
Data palenia: 20.06.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Kawa dla miłośników ciemniejszego palenia pod przelewowe metody parzenia - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające karmel, nugat i czerwone jabłka.
Kraj pochodzenia: Peru
Region: Incahuasi
Położenie upraw: 1700 - 2300 m n.p.m.
Johan & Nyström - Bob-o-link Espresso 500g
Data palenia: 23.07.2023
Producent: Johan & Nyström
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przygotowana w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające czekoladę, karmel i słodkie śliwki.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Sao Paulo
Producent: FAF Coffees
Farma: producenci z Bob-o-link w Serra do Cigano
Położenie upraw: 1100 - 1300 m n.p.m.
Odmiana: Red Catuai, Mundo Novo, Bourbon
Metoda obróbki: Natural
Johan & Nyström - Fundamental Espresso 500g
Data palenia: 20.08.2023
Producent: Johan & Nyström
Fundamental to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Brazylii, Burundi i Peru.
Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem.
Wszystkie ziarna w mieszance pochodzą z upraw rolników, z którymi palarnia współpracuje bezpośrednio od wielu lat.
Mieszanka zawiera ziarna arabik:
Brazylia FAF Bobolink Direct Trade
Etiopia Guji Gr.2
Etiopia Sidamo Natural Guji Kayon Organic Gr. 1
Etiopia Suke Guto Washed Organic
Książka + Zestaw 36 aromatów Jean Lenoir - Le Nez Du Cafe Revelation
Producent: Jean Lenoir
Książka z zestawem esencji aromatów od Jeana Lenoira to idealna propozycja dla każdego miłośnika kawy chcącego rozwinąć swoje umiejętności sensoryczne. Zestaw można określić słownikiem aromatów.
Francuz Jean Lenoir to ekspert w dziedzinie analizy sensorycznej win oraz kawy. Marka od ponad 30 lat kojarzona jest z najwyższym poziomem doświadczenia oraz wiedzy na temat oceny organoleptycznej. Dziś, wspomniana wiedza dostępna jest na wyciągnięcie ręki dla każdego baristy chcącego rozwijać swą pasję.
Zestaw Revelation składa się z książki oraz aromatów występujących w kawie.
- Książka zawiera bardzo szczegółowe opisy 36 zapachów obecnych w kawach. Informacje w opisach dotyczą porównań zapachów, ich możliwego pochodzenia oraz występowania w kawach z konkretnych regionów. Dodatkowo, w książce znajduje się sekcja dotycząca teorii uprawy kawy oraz oceny sensorycznej. Wszystko to w kompaktowym formacie, zamknięte w twardej oprawie, zawarte na 117 stronach i opisane w języku angielskim.
- Esencje aromatów ukryte są w szklanych, zakręcanych buteleczkach. Same buteleczki oznaczone są jedynie numerami, a odniesienia do nich znajdują się w książce oraz na dodatkowej broszurce. Umożliwia to przeprowadzania ślepych testów bez przypadkowego zdradzania zawartości buteleczki. Zapachy są intensywne i stworzone tak, aby utrzymywały się przez lata.
Całość zapakowana jest w elegancką drewnianą skrzyneczkę wypełnioną gąbką z przegródkami zabezpieczającymi aromaty. Każdy z produkowanych we Francji zestawów zawiera certyfikat z ręczne zapisanym imieniem osoby, która była odpowiedziana za złożenie danego egzemplarza.
Aromaty znajdujące się w zestawie to:
ziemia, ziemniak, groch zwyczajny, ogórek, słoma, cedr, goździk, pieprz, nasiona kolendry, wanilia, róża herbaciana, kwiat kawowca, pulpa kawowa, czarna porzeczka, cytryna, morela, jabłko, masło, miód, skóra, ryż basmati, grzanki / pieczony chleb, słód, syrop klonowy, karmel, gorzka czekolada, prażone migdały, prażone orzeszki ziemne, prażone orzechy laskowe, orzechy włoskie, pieczona wołowina, dym, tytoń, palona kawa, aromat lekarstw, guma.
Książka + Zestaw 6 aromatów Jean Lenoir - Le Nez Du Cafe Temptation
Producent: Jean Lenoir
Książka z zestawem podstawowych esencji aromatów od Jeana Lenoira to idealna propozycja dla każdego miłośnika kawy chcącego rozwinąć swoje umiejętności sensoryczne.
Francuz Jean Lenoir to ekspert w dziedzinie analizy sensorycznej win oraz kawy. Marka od ponad 30 lat kojarzona jest z najwyższym poziomem doświadczenia oraz wiedzy na temat oceny organoleptycznej. Dziś, wspomniana wiedza dostępna jest na wyciągnięcie ręki dla każdego baristy chcącego rozwijać swą pasję.
Zestaw Temptation jest rodzajem wstępu do świata sensoryki i składa się z książki oraz aromatów występujących w kawie.
- Książka zawiera bardzo szczegółowe opisy 6 zapachów obecnych w kawach. Informacje w opisach dotyczą porównań zapachów, ich możliwego pochodzenia oraz występowania w kawach z konkretnych regionów. Dodatkowo, w książeczce znajduje się krótka sekcja dotycząca teorii obróbki kawy oraz oceny sensorycznej. Wszystko to w kompaktowym formacie, opisane w języku angielskim.
- Esencje aromatów ukryte są w szklanych, zakręcanych buteleczkach. Same buteleczki oznaczone są jedynie numerami, a odniesienia do nich znajdują się w książeczce. Umożliwia to przeprowadzania ślepych testów bez przypadkowego zdradzania zawartości buteleczki. Zapachy są intensywne i stworzone tak, aby utrzymywały się przez lata.
Całość zapakowana jest w eleganckie opakowanie z przegródkami zabezpieczającymi aromaty.
Aromaty znajdujące się w zestawie to:
groch zwyczajny, czarna porzeczka, masło, karmel, prażone orzeszki ziemne, palona kawa.