Produkty online
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(18)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(19)
-
AeroPress
(12)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(21)
-
Asobu
(31)
-
Audun Coffee
(27)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(45)
-
Barista & Co
(37)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(173)
-
Blend Tea
(60)
-
Barista Space
(58)
-
Bonanza Coffee
(15)
-
Bracia Ziółkowscy
(12)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(3)
-
Brown House & Tea
(49)
-
Bunn
(35)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(14)
-
Cafflano
(4)
-
Casino Mocca
(12)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(15)
-
COFFEE PLANT
(60)
-
Coffeedesk
(64)
-
Coffeelab
(39)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(68)
-
Contigo
(24)
-
Craft Coffee Roasters
(14)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(11)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(12)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(9)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(25)
-
Etno Cafe
(30)
-
Eureka
(62)
-
Father's Coffee
(15)
-
Fellow
(137)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(16)
-
Five Elephant
(10)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(21)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(8)
-
Graef
(30)
-
Hard Beans
(60)
-
Hario
(257)
-
HAYB
(81)
-
Heresy
(21)
-
Hi! Coffeedesk
(19)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(19)
-
Jura
(48)
-
Kafar
(11)
-
Kalve
(13)
-
KawePale
(8)
-
KeepCup
(174)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(6)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(49)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(22)
-
La Marzocco
(17)
-
LaCava
(102)
-
Lavazza
(33)
-
Le Piantagioni del Caffe
(37)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(33)
-
Loveramics
(303)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(17)
-
Lykke
(20)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(12)
-
Melitta
(57)
-
MiiR
(60)
-
Moccamaster
(66)
-
Monbana
(39)
-
Morning
(1)
-
Motta
(113)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Napar
(7)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(14)
-
Nomad Coffee
(6)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(39)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(11)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(41)
-
Rocket Bean
(27)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(36)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(11)
-
Smeg
(9)
-
Solberg & Hansen
(58)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(39)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(3)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(92)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(82)
-
The Barn
(8)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(18)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(17)
-
Willie's Cacao
(35)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
KINTO
(42)
-
3fe
(18)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
Herbata
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
- Ekspresy
-
Młynki
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marka
- Bestsellery
-
Outlet
-
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
-
Outlet %
- Blog
Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania frazy 'teasome'
Filtry
–
1 - 22 produktów z 22 dostępnych
Sortuj według:
Teasome - Egyptian Mint - Herbata sypana 75g
Producent: Teasome
Herbata miętowa Egyptian Mint od Teasome. Mięta egipska to mięta zielona, czyli popularna „spearmint” lub mięta nana. Posiada podobne właściwości co nasza rodzima mięta pieprzowa, jednak jej smak jest naturalnie dużo słodszy i orzeźwiający. Stanowi więc doskonałą bazę do wszelkich napojów.
Jak zaparzyć:
łyżeczka mięty / 250ml wody / temp. 95°C, Parzyć 5-8 minut.
Cold brew: 10g mięty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: mięta zielona.
Teasome - Imperial Ripe Pu-erh - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Herbata pu-erh od Teasome. Imperial Ripe Pu-erh to nasza propozycja dla poszukiwaczy herbat o licznych korzyściach zdrowotnych. To dojrzała herbata pu-erh o gładkim, ziemistym smaku, którą często pije się w Chinach do posiłków oraz przy problemach żołądkowych. Dlaczego jednak nazywa się ją cesarską?
Określenie to stosuje się do dojrzałych herbat wyprodukowanych tylko z młodych, złocistych listków herbacianych. Imperial Ripe Pu-erh to młode tipsy bardzo wysokiej jakości poddane procesowi przyspieszonej fermentacji. Charakterystyczne są dla nich złote refleksy widoczne na zdjęciu, które pozostały pomimo mocnego sciemnienia liści powstałego w trakcie produkcji. Polecamy tę herbatę zarówno początkującym, jak i wielbicielom herbat pu-erh.
Zbiór: 2021
Pochodzenie: Yunnan, Chiny
Kultywar: Yunnan Da Ye
Profil: mokra ziemia, leśna ściółka, kreda
Jak zaparzyć:
5g / 250ml wody / temperatura 95°C
czas: I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min
Składniki: herbata pu-erh.
Teasome - GABA Oolong - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Herbata Olong GABA od Teasome. Herbaty GABA to efekt udanego herbacianego eksperymentu. Powstały w latach 80. w Japonii i zostały zaprojektowane tak, by w procesie obróbki naturalnie wytworzyć jak największą ilość kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), który wykazuje dobroczynny wpływ na ludzki układ nerwowy. Nieco później okazało się, że tajwańskie oolongi wytwarzane w ten sposób smakują naprawdę wybornie. Przyjemny skutek uboczny, prawda?
Cały trik polega na beztlenowej obróbce świeżo zebranych liści (słynny kawowy anaerobic), a dalsza część produkcji przebiega już standardowo. Teasome GABA Oolong to średnio utleniana i delikatnie prażona herbata, przez co zachowała bardzo dużo swojej naturalnej słodyczy. Można tu odnaleźć słodycz arbuza, truskawek i owoców leśnych, ale i syrop klonowy czy miód lipowy. Nie bez powodu oolongi te stały się niesamowicie popularne w ostatnich latach i już spieszymy oznajmić, że w przyszłości możecie się spodziewać kolejnych herbat w tym stylu!
Zbiór: wiosna 2022
Pochodzenie: Nantou, Tajwan
Kultywar: Qing Xin, Bai Lu (#17)
Profil: truskawka, arbuz, syrop klonowy
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 90°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min.
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: herbata Oolong.
Teasome - Earl Grey Natural - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Herbata sypana Earl Grey od Teasome. Słynnego Earl Greya zna i lubi chyba każdy, prawda? Pomimo zagłębiania się w niezliczone gatunki herbaty, często wracamy do tej europejskiej klasyki. Jednak nie każdy Earl Grey potrafi spełnić nasze oczekiwania i choć jest ich na rynku tysiące, to tylko nieliczne są naprawdę autentycznym produktem.
Przepis jest zupełnie prosty – dobra, czarna herbata liściasta i naturalny olejek eteryczny z bergamotki. Tylko tyle i aż tyle! Wielu producentów chcąc obniżyć koszta produkcji, korzystają z substancji aromatyzujących pochodzenia sztucznego lub naturalnego. Same liście zresztą też często pozostawiają wiele do życzenia…
Earl Grey Natural od Teasome to przede wszystkim wysokogatunkowa herbata czarna z pierwszego zbioru. Niesamowity aromat bergamotki to oczywiście zasługa naturalnego olejku eterycznego z bergamotki.
Zbiór i aromatyzacja: wiosna 2022
Pochodzenie: Yunnan, Chiny
Kultywar: Yunnan Da Ye
Profil: bergamotka, pieprz czarny, cynamon
Składniki: czarna herbata, olejek z bergamotki.
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 90°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Teasome - Jasmine Green - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Zielona herbata o potężnym aromacie kwiatów jaśminu od Teasome. Naturalny proces aromatyzowania tej herbaty polega na rozłożeniu liści na szerokich bambusowych tackach i ułożenie ich w pionowych stosach naprzemiennie z tackami wypełnionymi świeżo ściętymi pąkami jaśminu. Przez noc kwiaty otwierają się, uwalniając swój aromat do herbaty, a kolejnego dnia wymienia się je na nowe. Nasza Jasmine Green była tym sposobem aromatyzowana aż trzykrotnie!
Kluczowym aspektem w herbacie jaśminowej jest jednak nie tylko naturalny proces aromatyzowania, ale także same liście. W tym przypadku wykorzystana została wysokogórska herbata zielona Mao Feng o łagodnym, świeżym smaku. Zebrana została w samym środku wiosny. Aromatyzowanie odbyło się wczesnym latem, po czym herbata została od razu próżniowo zapakowana i wysłana. Świeżość gwarantowana!
Zbiór i aromatyzacja: wiosna 2022
Pochodzenie: Guangxi, Chiny
Kultywar: Bai Mao
Profil: jaśmin, jaśmin, jaśmin!
Jak zaparzyć:
4g herbaty / 250ml wody / temp. 80°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: zielona herbata.
Teasome - Rooibos Original - Herbata sypana 75g
Producent: Teasome
Rooibos od Teasome. Rooibos to doskonała bezkofeinowa alternatywa dla herbaty. Pochodzi z RPA, składa się z drobno pociętych liści i łodyg czerwonokrzewu i przetwarzany jest całkiem podobnie do czarnej herbaty. Jego łagodny, miodowy smak i głęboki, czerwono-bursztynowy kolor naparu zapewnił mu mnóstwo zwolenników na całym świecie.
My także go polecamy, szczególnie na późny wieczór lub dla osób bardzo wrażliwych na kofeinę – w końcu rooibos zupełnie jej nie zawiera. Nasz rooibos pochodzi z południowoafrykańskich upraw ekologicznych.
Jak zaparzyć:
łyżeczka rooibosa / 250ml wody / temp. 95°C
Parzyć 5-8 minut.
Cold brew: 15g rooibosa / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: rooibos.
Teasome - Spring Tips - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Zielona herbata od Teasome. Spring Tips to nasza propozycja dla wielbicieli najbardziej tradycyjnych chińskich zielonych herbat. Ta wiosenna herbata jest jednocześnie bardzo skomplikowana, jak i całkiem prosta i przystępna. Jej kompleksowość polega przede wszystkim na jej złożonym smaku. Dominujące w aromacie liści świeże kwiaty już w pierwszym parzeniu ustępują miejsca smakom warzywno-owocowym. Wszystkie trzy łączą się doskonale w jedną całość, jak przystało na klasyczny przykład herbaty Mao Jian. Tak właśnie nazywa się ją w Chinach.
Jest to też herbata bardzo przystępna i niewymagająca. Każdy, kto przepada za tradycyjnymi zielonymi herbatami, zdecydowanie powinien docenić także Spring Tips. Charakter tej herbaty jest bardzo stonowany i nie wchodzi w żadne ekstrema. Doskonale nadaje się na codzienną, ulubioną zieloną herbatę.
Zbiór: wiosna 2022
Pochodzenie: Hunan, Chiny
Kultywar: Fuding Xiao Ke
Profil: świeże kwiaty, zielone warzywa, żółty melon
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: zielona herbata.
Teasome - Sencha Karigane Kukicha - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Zielona herbata od Teasome. Sencha Karigane to listki i łodyżki wysokogatunkowych herbat sencha z prefektury Kagoshima. Nazywa się ją także Kukicha, czyli dosłownie herbata łodyżkowa. Jest tradycyjną herbatą o bardzo zrównoważonym profilu i wielu zastosowaniach.
Przede wszystkim Sencha Karigane to doskonała japońska herbata na co dzień. Obecność łodyżek pozwala uzyskać nieco niższą cenę, jednocześnie zachowując cenne właściwości smakowe i zdrowotne. To także świetna propozycja na późniejszą porę dnia oraz dla młodszych miłośników herbaty – dzięki dużej zawartości łodyżek mamy tu stosunkowo mało kofeiny. Entuzjastom polecamy też eksperymenty z cold brew, zwane po japońsku mizudashi.
Już nieduża ilość łodyżek i liści zapewnia słodki, lekko trawiasty napar, jednak dla najlepszego doświadczenia polecamy wsypać ich nieco więcej, by smak nabrał prawdziwej głębi, a napar pełniejszego body. Karigane to po prostu wdzięczna herbata o zróżnicowanym smaku, dobrze znosząca każdą temperaturę wody. Idealne wejście w świat japońskich herbat.
Zbiór: wiosna 2022
Pochodzenie: Kagoshima, Japonia
Kultywar: mixed
Profil: melon, świeżo skoszona trawa, zielone warzywa
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min
Cold brew: 15g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: zielona herbata.
Teasome - Golden Tips - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Czarna herbata od Teasome. Golden Tips to doskonały przykład klasycznej czarnej herbaty z Yunnanu. Wczesne wiosenne zbiory pełne młodych liści i drobnych pączków o złocistym kolorze gwarantują kompleksowy, ale bardzo przystępny smak. W tej herbacie znajdziemy charakterystyczne nuty miodowe, jak również smaki bliższe owocom, takim jak daktyle czy brzoskwinia. Idealny wybór dla wielbicieli słodszych, tradycyjnych czarnych herbat.
Jak przystało na herbaty z Yunnanu, liście są większe niż w większości innych herbat. Większa jest też ilość możliwych parzeń. Warto pozwolić złotym tipsom pokazać swój charakter kilka razy!
Zbiór: wiosna 2022
Pochodzenie: Yunnan, Chiny
Kultywar: Yunnan Da Ye
Profil: melasa daktylowa, brzoskwinia, aronia.
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 90°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: czarna herbata.
Teasome - Hojicha Powder - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Zielona herbata od Teasome. Nareszcie w Polsce – sproszkowana hojicha! Dzisiaj o matchy słyszał już prawie każdy, a to właśnie hojicha powder rozpoczyna teraz swoje pięć minut. Klasyka japońskiej kuchni, która nadaje się na doskonałe hojicha latte, herbacianą alternatywę tiramisu lub pyszne lody.
Oferowany proszek hojicha pochodzi tylko i wyłącznie z liści wysokiej jakości senchy, poddanych tradycyjnemu prażeniu na piasku, a następnie bardzo drobno zmielonych. Zachowuje swój aromat nawet po upieczeniu i nadaje słodyczom wyjątkowy smak pieczonej herbaty, kojarzący się z karmelem i orzeszkami.
Jak zaparzyć:
2g herbaty / 30ml wody / temp. 80°C
Dobrze rozmieszać miotełką bambusową lub shakerem. Dolać 200ml ulubionego mleka (szczególnie polecamy owsiane oraz z orzechów laskowych!).
Składniki: sproszkowana zielona herbata.
Teasome - Hojicha Sand Roasted - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Zielona herbata od Teasome. Hojicha to japońska zielona herbata produkowana w nietypowy sposób – składa się nie tylko z liści, a głównie z pociętych łodyżek, które poddaje się prażeniu. Dzięki temu zyskuje się herbatę o oryginalnym smaku, kojarzynym ze skórką świeżo upieczonego ciemnego chleba i orzechem laskowym.
Większość hojichy na zachodnim rynku to herbata drobno cięta i mocno spieczona. My z kolei chcieliśmy zaprezentować Wam coś niespotykanego – hojichę o ładnych, dużych łodygach, poddaną lżejszemu prażeniu na piasku. Technika ta sięga czasów okresu Edo (XVII-XIX w.).
Łodyżki pochodzą ze zbiorów wiosennych (czyli senchy), natomiast liście ze zbioru późniejszego – banchy. Na obu wciąż widać wyraźne zielone refleksy. W istocie herbata ta zachowała wyczuwalny posmak świeżej zielonej herbaty, choć dominują oczywiście nuty chlebowe, drzewne, a nawet mineralne. Hojichę często pija się po posiłkach, a także wieczorami, gdyż zawiera dużo mniej kofeiny niż herbaty liściaste.
Zbiór: lato 2021/wiosna 2022
Pochodzenie: Kyoto, Japonia
Kultywar: mixed.
Profil: skórka spieczonego chleba, orzech laskowy, porzeczka
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: zielona herbata.
Teasome - Ya Bao Wild Buds - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Biała herbata od Teasome. Ya Bao to herbata zupełnie pozbawiona goryczy. Dzikie pączki herbacianych drzew pochodzą z Yunnanu, ojczyzny herbaty pu-erh. Jednak nie tylko tutaj kryje się wyjątkowość tej herbaty. To jej wygląd sugeruje nam, że jest to rzeczywiście herbata jedyna w swoim rodzaju.
Przede wszystkim, Ya Bao składa się z pączków spoczynkowych zbieranych na samym początku kalendarzowego roku, po yunnańskiej zimie. Pączki te są mocno zbudowane i pełne rześkiego, żywiczno-sosnowego aromatu i w przyszłości wyrosły by z nich nie listki, lecz młode gałęzie! Ich wygląd to prawdziwy zwiastun wiosny, niczym pierwsze marcowe bazie w Polsce.
Właściwie ciężko powiedzieć o tej herbacie cokolwiek zwyczajnego. Jej historia i wygląd są zupełnie odmienne od wszystkich innych herbat, podobnie jest zresztą z jej smakiem. Jej nieskończenie łagodny, słodki smak kojarzy się z aromatem żywicy, chmielu czy sosny, przegryziony delikatną owocowością moreli lub brzoskwini. Napar nigdy nie stanie się gorzki, nawet po kilku godzinach we wrzątku, za to pączki zalane na noc zimną wodą odwdzięczą się wyśmienitym cold brew.
Zbiór: wiosna 2022
Pochodzenie: Yunnan, Chiny
Kultywar: Yunnan Da Ye
Profil: brzoskwinia, żywica, sosnowe igły/
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 90°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min
Cold brew: 12g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: biała herbata.
Teasome - Sencha Yamabuki - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Zielona herbata od Teasome. Japońska herbata sencha z pierwszego zbioru o pięknej jadeitowej barwie i kształcie cieniutkich igiełek. Sencha Yamabuki to wysokiej jakości sencha prosto z prefektury Kagoshima. Połyskujące, ciemne liście dają klarowny napar o jaskrawozielonej barwie. Kryją się w nim bardzo zróżnicowane smaki – od blanszowanych zielonych warzyw, przez soczyste owoce tropikalne, aż po smak słonego bulionu.
Połączenie zaskakujące, gdyż herbata ta składa się nie tylko z krzewów Yabukita – spora część liści pochodzi z dość nowego kultywaru Asanoka, wynalezionego w latach 90. Ciężko w przypadku senchy o lepszy stosunek ceny do jakości, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę, że herbata pochodzi z certyfikowanych japońskich upraw.
Zbiór: wiosna 2022
Pochodzenie: Kagoshima, Japonia
Kultywar: Yabukita/Asanoka
Profil: ananas, melon, zielone warzywa
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min
Cold brew: 15g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: zielona herbata.
Teasome - Osmanthus Golden Tips - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Czarna herbata od Teasome. Osmanthus Golden Tips to bardzo uniwersalna mieszanka. Doskonale smakuje w tradycyjnym parzeniu, a przygotowany jako cold brew przypomina brzoskwiniową ice tea!
Kwiat osmantusa to w Chinach nieodzowny dodatek do herbaty, ustępujący popularnością jedynie jaśminowi. Nic w tym dziwnego, bo to naturalny dodatek o niesamowitym aromacie brzoskwiń i miodu. Osmanthus Golden Tips to bardzo uniwersalna mieszanka. Doskonale smakuje w tradycyjnym parzeniu, a przygotowany jako cold brew przypomina brzoskwiniową ice tea!
Herbata będąca bazą dla tej mieszanki to Golden Tips, czyli młodziutkie liście herbaty o wyraźnie owocowym posmaku. Kiedy została zmieszana ze świeżo zebranymi i suszonymi kwiatuszkami osmantusa, nabrała niewyobrażalnie przyjemnego smaku i aromatu, kojarzącego się z dojrzałymi, słodkimi brzoskwiniami, mango, a nawet ananasem. Trzeba przyznać, że ta dwójka pasuje do siebie co najmniej tak dobrze, jak prawdziwy Earl Grey z olejkiem z bergamotki.
Zbiór: wiosna 2021
Pochodzenie: Yunnan, Chiny
Kultywar: Yunnan Da Ye
Profil: osmantus, brzoskwinia, miód malinowy.
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 90°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: herbata czarna, kwiat osmantusa.
Teasome - White Orchid Oolong - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Herbata oolong od Teasome. Lekka herbata oolong o kwiatowych aromatach, idealna na początek przygody z tym gatunkiem herbat.
W tej herbacie odnajdziecie prawdziwą różnorodność smaków. Są tutaj charakterystyczne dla oolongów z Fujianu nuty kwiatowe, owocową słodycz i przyjemny, delikatny posmak prażonych orzeszków. Herbata ta nie była utleniania wysoko (20-25%) i poddana została lekkiemu pieczeniu.
White Orchid Oolong to także odpowiedź Teasome dla wielbicieli najpopularniejszej herbaty oolong na świecie, czyli Tie Guan Yin. W ostatnich latach zbyt wysoka popularność tego oolonga sprawiła, że spotkanie jej w dobrej cenie i jakości jest wręcz niemożliwe. White Orchid odznacza się bardzo zbliżonym procesem produkcji i pochodzi z tego samego regionu. Ze względu na swoją niską popularność, herbata ta nadal odznacza się wysoką jakością.
Zbiór: wiosna 2022
Pochodzenie: Fujian, Chiny
Kultywar: Qi Lan
Profil: lilia, melon, biszkopt
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 90°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: herbata oolong.
Teasome - Flowers & Herbs - Herbata sypana 75g
Producent: Teasome
Ziołowa mieszanka od Teasome. Flowers & Herbs zawiera w sobie wiele magicznych składników, a wśród ich rozmaitych aromatów najwyraźniej odczuwalne są kwiaty – w szczególności lawenda i rumianek. Flowers & Herbs to doskonała towarzyszka codziennych przygód, jej łagodny charakter najchętniej zaś wyraża się wieczorową porą. Słodki, urzekający smak lawendy przynosi ukojenie, a pozostałe składniki – jak chociażby koper włoski i cynamon – delikatnie pobudza układ trawienny.
Polecamy tę mieszankę ziołową wszystkim z Was, którzy szukają czasem odskoczni od kofeiny, jednak nie chcą rezygnować z wyjątkowego smaku kawy czy herbaty. Wierzymy, że Flowers & Herbs będzie doskonałą wieczorną alternatywą dla pozostałych naparów. W końcu, nie samą herbatą człowiek żyje!
Jak zaparzyć:
łyżeczka mieszanki / 250ml wody / temp. 95°C. Parzyć 5-8 minut.
Cold brew: 15g mieszanki / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: lawenda, koper włoski, rumianek, dzika róża, pokrzywa, karob, nasiona konopii, ziarno kolendry, cynamon, anyż.
Teasome - Genmaicha Yamabuki - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Genmaicha Yamabuki od Teasome. To popularna w Japonii zielona herbata zmieszana z prażonym ryżem w proporcji pół na pół. Świetnie sprawdza się jako codzienna herbata, a Japończycy często popijają ją po obfitych posiłkach. Japoński prażony ryż z Hokkaido świetnie uzupełnia klasyczną senchę, nadając naparowi ciężkości i charakteru.
Chwila, chwila… senchę? No właśnie. Najczęściej spotykana genmaicha to jednak połączenie ryżu i banchy (herbaty drugiego zbioru), w dodatku zazwyczaj niezbyt wysokiej jakości. W tym jednak przypadku mamy do czynienia z Senchą Yamabuki, czyli świeżą herbatą z pierwszego zbioru. Dzięki temu herbata ta jest prawdziwym wyjątkiem – ryż nie maskuje słabej jakości liści, a raczej wzbogaca je o palone, zbożowe nuty.
Zbiór: wiosna 2022
Pochodzenie: Kagoshima (herbata), Hokkaido (ryż), Japonia
Kultywar: Yabukita/Asanoka
Profil: popcorn, zielone warzywa, ryż.
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min.
Cold brew: 12g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: zielona herbata sencha, prażony ryż.
Teasome - Matcha Keiki - Herbata 50g
Producent: Teasome
Matcha od Teasome. Doskonała herbata matcha na początek przygody. Świetnie nadaje się zarówno do picia z wodą, z mlekiem, jak i do słodkich wypieków. Matcha Keiki to nasza propozycja dla wszystkich fanów japońskich słodyczy. Świetnej jakości świeżo zmielona herbata z drugiego zbioru o słodkim zapachu nadaje się doskonale do wszelkich wypieków i pysznego matcha latte, dodając im nie tylko charakterystycznego herbacianego smaku, ale i potężnej zielonej barwy.
Matcha Keiki dobrze smakuje także przygotowana samodzielnie z wodą. W tej cenie ciężko o równie zbalansowaną matchę, bez wyraźnej goryczki, z przyjemnymi orzeszkowymi akcentami i wyczuwalnym umami.
Zbiór: 2022
Pochodzenie: Kagoshima, Japonia
Kultywar: Saemidori, Okumidori, Tsuyuhikari
Profil: szpinak, sól morska, winogrono.
Jak zaparzyć:
2g herbaty / 30ml wody / temp. 80°C
Dobrze rozmieszać miotełką bambusową lub shakerem, aby nie pozostawić grudek. Dolać 200ml ulubionego mleka (szczególnie polecamy owsiane!).
Składniki: matcha.
Teasome - Moroccan Blend - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Moroccan Blend od Teasome to tradycyjne dla pustynnych krajów połączenie zielonej herbaty i mięty nana. Aby przybliżyć smak tamtejszej herbaty, Teasome stworzyło własną mieszankę, która oddaje charakter pustynnego napoju.
Mieszanka marokańska jest świetną bazą pod przeróżne napoje: zarówno tradycyjną, mocno słodzoną herbatę beduińską, jak i pyszną mrożoną herbatę w stylu zachodnim. Może też służyć za doskonały napój po obfitych posiłkach ze względu na wysoką zawartość mięty.
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°C
Pierwsze parzenie: 3 min / Drugie parzenie: 5 min i 100°C
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: zielona herbata, mięta.
Teasome - Golden Monkey - Herbata sypana 50g
Czarna herbata od Teasome. Golden Monkey (Jin Hou) to jedna z najpopularniejszych herbat czerwonych (czarnych) w prowincji Fujian. Drobne, mocno zwinięte listki o wyraźnych złotych przebłyskach wskazują na wczesny, wiosenny zbiór młodziutkich pączków z jednym liściem. Przekłada się to oczywiście na jakość naparu – dopiero świeża, wiosenna herbata pokazuje swoją prawdziwą naturę. Składa się na nią potężna kakaowość, korzenne nuty pieprzowo-muszkatołowe i niesamowita wydajność jednej porcji liści.
Być może zastanawiacie się, dlaczego właściwie garść liści nazwano złotą małpą? Sekret tkwi – jak zwykle – w połączeniu chińskiej wyobraźni i wyglądu herbaty. Drobne, giętkie, czarnozłote listki pokryte gęstym meszkiem mogą nieco przypominać małe futrzaste zwierzątka. Jeśli zaintrygowała Was ta nazwa, to zdecydowanie polecamy pójść o krok dalej i spróbować Golden Monkey.
Zbiór: wiosna 2021
Pochodzenie: Fujian, Chiny
Kultywar: Jin Guan Yin
Profil: kakao, miód gryczany, gałka muszkatołowa.
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 90°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min.
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: czarna herbata.
Teasome - Golden Lily Oolong - Herbata sypana 50g
Producent: Teasome
Herbata Oolong od Teasome. Golden Lily to tajwańska herbata oolong, która szybko zdobyła wielką sympatię na Wschodzie. Jin Xuan, bo tak brzmi jej oryginalna nazwa, odznacza się naturalnym, mlecznym posmakiem.
Golden Lily to kultywar o wyjątkowej, naturalnej słodyczy. Może ciężko w to uwierzyć, ale liście tej herbaty naprawdę pachną i smakują podobnie do słodkiego mleka i orzeszków! Nie brakuje też nut kwiatowych jak lilia czy płatki róży.
Coraz popularniejszy na zachodzie milk oolong to najczęściej herbata bardzo niskiej jakości, którą traktuje się sztucznymi substancjami smakowymi, by jego aromat jak najmocniej przypominał mleko. W tym przypadku proponujemy sięgnąć do korzeni i odnaleźć naturalną słodycz Złotej Lilii.
Zbiór: wiosna 2022
Pochodzenie: Jiayi, Tajwan
Kultywar: Jin Xuan (#12)
Profil: mleko, miód, kwiat lilii.
Jak zaparzyć:
5g herbaty / 250ml wody / temp. 90°C
Pierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min.
Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.
Składniki: herbata oolong.
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!