Promocje

Polecany
Wybór Coffeedesk
PRZELEW MIESIĄCA: Bonanza - Peru Cedros Natural Omniroast 250g

Data palenia: 10.05.2023

Producent: Bonanza Coffee Roasters

Oto nowy Przelew Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w niemieckiej palarni Bonanza. Palona w średnim stopniu (omniroast), idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. W naparze wyczuwalne są nuty cydru, owoców granatu oraz rumianku. ZIARNO Kraj pochodzenia kawy: Peru Region: San Ignacio Producent: Farmerzy z Cedros Obróbka: Natural Odmiana: Caturra, Bourbon, Pache, Catimor Peru Pedros? Nie, Cedros. To projekt zrzeszający kilku naprawdę drobnych rolników, uprawiających kawy na 1 do 3 hektarów ziemi w centrum Peru. Miks odmian Cattura, Pache, Bourbon i Catimor obrabiany jest metodą naturalną, ale  ma bardzo złożony profil. PARZENIE Coldbrew: 60g/ 1litr wody 25k/ 12 godzin maceracji Protip: nie chowajcie podczas maceracji coldbrew do lodówki. W przypadku tego ziarna warto zmielić drobniej. Rewelacyjnie słodkie coldbrew, z dużą ilością białych kwiatów, soczystego jabłka i skórek cytrusów. Myślę też, że czuć też delikatną gruszkę. Efekt jest bardzo soczysty i orzeźwiający. V60: 18g/ 300ml wody 28klik/ 3:05 Super prosty przepis, który bardzo fajnie sprawdził się przy tym ziarnie. 75 g preinfuzji na 45 sekund, następnie dolanie kolejnych 75. Przy 1:35 dolanie kolejnych, a przy 2:15 dolewamy ostatnie 75g wody. W rezultacie przelew pełen jest białych kwiatów, rumianku, akacji (troszkę liliowy). W tle natomiast pojawia się morela oraz słodkie czerwone jabłko. Kawa ma lekkie body, delikatną, ale bardzo przyjemną kwasowość oraz krótki cukrowy finisz. Słowem: rewelacja.                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 66,00 zł
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada 200g (outlet)

Data palenia: 25.01.2023

Producent: Lykke

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki. ZIARNO Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Chalatenango Farmer: Alfonso Landaverde Farma: Finca La Limonada Odmiana: Pacamara Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1800 m n.p.m. PARZENIE Hario Switch: 30 klik Comandante Temp. wody 95 stopni 18g kawy / 270g wody 3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20. Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia. Chemex: 32 klik Comandante Temp. wody 96 stopni 30g kawy / 500g wody W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20 Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia. Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke.
Najniższa cena: 58,65 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural 250g

Data palenia: 17.05.2023

Producent: Coffeelab

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny, suszonych śliwek i pralin. ZIARNO Kraj pochodzenia kawy: Indie Region: Baba Budan Giri Hills, Karnataka Metoda obróbki: Anaerobic Natural Odmiana: Catimor     Indie Karadykan to dość znane miejsce na rynku kawowym. Uprawiany catimor na wzgórzach Baba Budan Giri obrobiony został metodą beztlenową, co jest bardzo wyjątkowe dla tego regionu jak i całych Indii. PARZENIE Espresso: 18,4g / 7 klik Comandante 38g uzysku/ 28 sekund Bardzo wysokie body, również wysoki balans. Czujemy dużo słodyczy, a także idącej z nią w parze kwasowości. Teksturowane espresso, przypominające jogurt. W profilu: dużo żurawiny, suszonych fig i wiśni, a jednocześnie nuty marcepanu, czekolady rubi i pralin. Finisz  wydaje się głównie owocowy. Ta kawa doskonale sprawdzi się w formie tonic espresso, zwłaszcza z tonikiem o wiśniowych nutach. Co ciekawe, nadaje się (i chyba najbardziej zaskoczy) w postaci zimnego flat white’a. Zmiel 20g kawy na 7. kliku, wrzuć kostkę lodu do filiżanki i zrób 20-gramowe ristretto. Pokręć trochę kostką lodu, a następnie wyciągnij ją po około 15 sekundach po zaparzeniu. Spień zimne mleko we french-pressie i gotowe!                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 40,00 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural 1kg

Data palenia: 17.05.2023

Producent: Coffeelab

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny, suszonych śliwek i pralin. ZIARNO Kraj pochodzenia kawy: Indie Region: Baba Budan Giri Hills, Karnataka Metoda obróbki: Anaerobic Natural Odmiana: Catimor     Indie Karadykan to dość znane miejsce na rynku kawowym. Uprawiany catimor na wzgórzach Baba Budan Giri obrobiony został metodą beztlenową, co jest bardzo wyjątkowe dla tego regionu jak i całych Indii. PARZENIE Espresso: 18,4g / 7 klik Comandante 38g uzysku/ 28 sekund Bardzo wysokie body, również wysoki balans. Czujemy dużo słodyczy, a także idącej z nią w parze kwasowości. Teksturowane espresso, przypominające jogurt. W profilu: dużo żurawiny, suszonych fig i wiśni, a jednocześnie nuty marcepanu, czekolady rubi i pralin. Finisz  wydaje się głównie owocowy. Ta kawa doskonale sprawdzi się w formie tonic espresso, zwłaszcza z tonikiem o wiśniowych nutach. Co ciekawe, nadaje się (i chyba najbardziej zaskoczy) w postaci zimnego flat white’a. Zmiel 20g kawy na 7. kliku, wrzuć kostkę lodu do filiżanki i zrób 20-gramowe ristretto. Pokręć trochę kostką lodu, a następnie wyciągnij ją po około 15 sekundach po zaparzeniu. Spień zimne mleko we french-pressie i gotowe!                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 139,00 zł
teapigs Spiced Winter 15 piramidek (outlet)

Producent: teapigs

Teapigs tworząc tę herbatę starało się zebrać to co najlepsze we wspomnieniach o zimowych wieczorach - grzane wino, jemioła, grube zimowe płaszcze i rumiane od mrozu policzki.   Opis: Ogień w kominku, ulubione stare filmy w telewizji i herbata z całą masą rozgrzewających przypraw. Idealna na zimne, mroźne wieczory, pomarańcze, cynamon i oczywiście czerwona herbata rooibos. Pochodzenie: region Cedarberg, RPA       Jak smakuje? Rozgrzewające typowo zimowe przyprawy połączone z pysznym rooibosem. Pij ją gdy czujesz się: Lekko zmarznięty, herbata pomoże Ci się szybko rozgrzać, a przy okazji smakuje przepysznie.   NIE zawiera kofeiny   Pamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści     Przygotowanie: Zalej gorącą wodą Parz przez około 3 minuty o Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty. o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty.       Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką! Jak smakuje najlepiej? Koniecznie z mlekiem- bez kofeinowa, super korzenna. Wieczorami możesz dodać nieco ulubionego alkoholu do smaku.    
Najniższa cena: 23,03 zł
Bestseller
Fellow - Carter Everywhere Mug - Kubek termiczny - Biały 473 ml

Producent: Fellow

Carter Everywhere Mug to wyjątkowy kubek termiczny od firmy Fellow. Jest wytrzymały, szczelny, długo utrzymuje temperaturę oraz zachwyca swoim wyjątkowym designem. Idealny wybór dla kogoś o wysokich wymaganiach względem produktu. Kubek ten został zaprojektowany, w taki sposób byś mógł cieszyć się pełnym aromatem swojego napoju. Otwór jest szeroki a grubość jego krawędzi została dostosowana by użytkowanie było prostsze i bardziej przypominało doświadczenie picia z klasycznego kubka. Wewnątrz posiada specjalną ceramiczną powłokę, która nie wpływa na smak napoju. Najważniejsze cechy: - Pojemność: 473 ml. - Materiał: stal nierdzewna, ceramika. - Utrzymywanie wysokiej temperatury do 12 godzin i niskiej do 24 godzin. - W 100% wolny od BPA. - Nie przecieka. - Pasuje do większośći kawowych zaparzaczy - Drippery V60 i AeroPress (średnica 69 mm).  - Wysokość: 15,7 cm, średnica: 8,6 cm. - Należy myć ręcznie. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Najniższa cena: 179,90 zł
Fellow - Żarna ODE 2 Generacji

Producent: Fellow

Żarna Fellow ODE drugiej generacji. Nowa geometria zapewnia drobniejsze mielenie od standardowych żaren, co przekłada się na lepszą kontrolę, większą łatwość w uzyskaniu oczekiwanego poziomu ekstrakcji i smaku kawy parzonej metodami przelewowymi. Żarna pozwalają na mielenie na poziomie od 250 - 300 mikronów i więcej, w porównaniu do 550 mikronów w przypadku standardowych żaren ODE. Drobniejsze mielenie pozwala na osiągnięcie wyższego poziomu ekstrakcji, bardziej zbalansowanego smaku, cięższego body i wyższej słodyczy. Żarna są wykonane z niepowlekanej stali nierdzewnej i mają średnicę 64mm.  
Najniższa cena: 399,00 zł
Fellow Atmos - Pojemnik próżniowy 0,7l - Stal Czarny Mat

Producent: Fellow

Fellow Atmos to próżniowy pojemnik do przechowywania kawy ziarnistej. Pojemnik jest wytrzymały i szczelny, a przechowywana w nim kawa dłużej zachowuje swoje walory smakowe. Dodatkową zaletą jest brak dodatkowych pompek - powietrze jest wypuszczane poprzez obracanie pokrywki. Cechy: - Pojemność: 700 ml (około 280 gramów kawy ziarnistej). - Wykonany ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Ta wersja oferuje dużą wytrzymałość i ochronę zawartości przed promieniami UV. - Pozwala wydłużyć czas przydatności kawy do spożycia i jej świeżości nawet o 50%.  - Zintegrowana pompka - Próżnia jest wytwarzana poprzez przekręcanie pokrywki, dzięki czemu nie ma konieczności używania dodatkowych akcesoriów.  - Wskaźnik zamknięcia próżniowego - Zielony pierścień na wskaźniku informuje o poprawnym zamknięciu pojemnika. - Przycisk zwalniający - Wystarczy nacisnąć przycisk aby wyrównać ciśnienie i otworzyć pojemnik. - Silikonowa uszczelka - zatrzymuje powietrze, wilgoć i niechciane zapachy. - Sprawdzi się także do przechowywania innych artykułów spożywczych. W pojemniku nie należy przechowywać substancji sypkich, jak kawa mielona, czy mąka - mogą one spowodować niepoprawne działanie uszczelki. - Wymiary: średnica 11 cm, wysokość 12,5 cm. - Pojmnik należy myć ręcznie - nie jest przystosowany do mycia w zmywarce.
Najniższa cena: 179,90 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
HERBATA MIESIĄCA: Or Tea? - PomPomelo - Herbata sypana - Puszka 75g

Producent: Or Tea?

Oto nowa Herbata Miesiąca! Organiczna czarna herbata o smaku cytrusów stworzona przez Or Tea? Nowoczesna odsłona klasycznej herbaty - czarna herbata pachnąca pomelo, połączona z orzeźwiającymi ziołami, kwiatami i owocami. Pyszna, aromatyczna, cytrusowa kompozycja, która sprawdzi się zarówno jako gorąca herbata, jak i ice-tea. Do opakowania dołączone są dwie gumki do włosów z pomponami w kolorze grejpfruta! Przygotowanie: 1 łyżeczka suszu na 200 ml wody; herbatę należy zalać wodą w temperaturze 100°C i parzyć przez 5 minut. Certyfikat: Fairtrade, USDA Organic. Składniki: czarna herbata, werbena cytrynowa, hibiskus, lukrecja, cykoria, liście słodkich jeżyn, mirt cytrynowy, skórka grejpfruta, naturalne aromaty.                                                                                                                                                                               Herbata miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne susze i oznaczamy je herbatami miesiąca. Wybierając je bezpośrednio współpracujemy z producentami, by dostarczyć Wam herbaty najwyższej jakości, ciekawym smaku i w wyjątkowej cenie. Każdą herbatę dokładnie testujemy i dostarczamy Wam polecane przepisy. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam herbatę wysokiej jakości, aby zagościła w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 76,00 zł
Fellow Atmos - Pojemnik próżniowy 1,2l - Stal Czarny Mat

Producent: Fellow

Fellow Atmos to próżniowy pojemnik do przechowywania kawy ziarnistej. Pojemnik jest wytrzymały i szczelny, a przechowywana w nim kawa dłużej zachowuje swoje walory smakowe. Dodatkową zaletą jest brak dodatkowych pompek - powietrze jest wypuszczane poprzez obracanie pokrywki. Cechy: - Pojemność: 1,2 l (około 450 gramów kawy ziarnistej). - Wykonany ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Ta wersja oferuje dużą wytrzymałość i ochronę zawartości przed promieniami UV. - Pozwala wydłużyć czas przydatności kawy do spożycia i jej świeżości nawet o 50%.  - Zintegrowana pompka - Próżnia jest wytwarzana poprzez przekręcanie pokrywki, dzięki czemu nie ma konieczności używania dodatkowych akcesoriów.  - Wskaźnik zamknięcia próżniowego - Zielony pierścień na wskaźniku informuje o poprawnym zamknięciu pojemnika. - Przycisk zwalniający - Wystarczy nacisnąć przycisk aby wyrównać ciśnienie i otworzyć pojemnik. - Silikonowa uszczelka - zatrzymuje powietrze, wilgoć i niechciane zapachy. - Sprawdzi się także do przechowywania innych artykułów spożywczych. W pojemniku nie należy przechowywać substancji sypkich, jak kawa mielona, czy mąka - mogą one spowodować niepoprawne działanie uszczelki. - Wymiary: średnica 11 cm, wysokość 16,7 cm. - Pojmnik należy myć ręcznie - nie jest przystosowany do mycia w zmywarce.
Najniższa cena: 189,00 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
PRZELEW MIESIĄCA: Bonanza - Peru Cedros Natural Omniroast 250g

Data palenia: 10.05.2023

Producent: Bonanza Coffee Roasters

Oto nowy Przelew Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w niemieckiej palarni Bonanza. Palona w średnim stopniu (omniroast), idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. W naparze wyczuwalne są nuty cydru, owoców granatu oraz rumianku. ZIARNO Kraj pochodzenia kawy: Peru Region: San Ignacio Producent: Farmerzy z Cedros Obróbka: Natural Odmiana: Caturra, Bourbon, Pache, Catimor Peru Pedros? Nie, Cedros. To projekt zrzeszający kilku naprawdę drobnych rolników, uprawiających kawy na 1 do 3 hektarów ziemi w centrum Peru. Miks odmian Cattura, Pache, Bourbon i Catimor obrabiany jest metodą naturalną, ale  ma bardzo złożony profil. PARZENIE Coldbrew: 60g/ 1litr wody 25k/ 12 godzin maceracji Protip: nie chowajcie podczas maceracji coldbrew do lodówki. W przypadku tego ziarna warto zmielić drobniej. Rewelacyjnie słodkie coldbrew, z dużą ilością białych kwiatów, soczystego jabłka i skórek cytrusów. Myślę też, że czuć też delikatną gruszkę. Efekt jest bardzo soczysty i orzeźwiający. V60: 18g/ 300ml wody 28klik/ 3:05 Super prosty przepis, który bardzo fajnie sprawdził się przy tym ziarnie. 75 g preinfuzji na 45 sekund, następnie dolanie kolejnych 75. Przy 1:35 dolanie kolejnych, a przy 2:15 dolewamy ostatnie 75g wody. W rezultacie przelew pełen jest białych kwiatów, rumianku, akacji (troszkę liliowy). W tle natomiast pojawia się morela oraz słodkie czerwone jabłko. Kawa ma lekkie body, delikatną, ale bardzo przyjemną kwasowość oraz krótki cukrowy finisz. Słowem: rewelacja.                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 66,00 zł
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada 200g (outlet)

Data palenia: 25.01.2023

Producent: Lykke

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki. ZIARNO Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Chalatenango Farmer: Alfonso Landaverde Farma: Finca La Limonada Odmiana: Pacamara Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1800 m n.p.m. PARZENIE Hario Switch: 30 klik Comandante Temp. wody 95 stopni 18g kawy / 270g wody 3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20. Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia. Chemex: 32 klik Comandante Temp. wody 96 stopni 30g kawy / 500g wody W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20 Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia. Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke.
Najniższa cena: 58,65 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural 250g

Data palenia: 17.05.2023

Producent: Coffeelab

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny, suszonych śliwek i pralin. ZIARNO Kraj pochodzenia kawy: Indie Region: Baba Budan Giri Hills, Karnataka Metoda obróbki: Anaerobic Natural Odmiana: Catimor     Indie Karadykan to dość znane miejsce na rynku kawowym. Uprawiany catimor na wzgórzach Baba Budan Giri obrobiony został metodą beztlenową, co jest bardzo wyjątkowe dla tego regionu jak i całych Indii. PARZENIE Espresso: 18,4g / 7 klik Comandante 38g uzysku/ 28 sekund Bardzo wysokie body, również wysoki balans. Czujemy dużo słodyczy, a także idącej z nią w parze kwasowości. Teksturowane espresso, przypominające jogurt. W profilu: dużo żurawiny, suszonych fig i wiśni, a jednocześnie nuty marcepanu, czekolady rubi i pralin. Finisz  wydaje się głównie owocowy. Ta kawa doskonale sprawdzi się w formie tonic espresso, zwłaszcza z tonikiem o wiśniowych nutach. Co ciekawe, nadaje się (i chyba najbardziej zaskoczy) w postaci zimnego flat white’a. Zmiel 20g kawy na 7. kliku, wrzuć kostkę lodu do filiżanki i zrób 20-gramowe ristretto. Pokręć trochę kostką lodu, a następnie wyciągnij ją po około 15 sekundach po zaparzeniu. Spień zimne mleko we french-pressie i gotowe!                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 40,00 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural 1kg

Data palenia: 17.05.2023

Producent: Coffeelab

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny, suszonych śliwek i pralin. ZIARNO Kraj pochodzenia kawy: Indie Region: Baba Budan Giri Hills, Karnataka Metoda obróbki: Anaerobic Natural Odmiana: Catimor     Indie Karadykan to dość znane miejsce na rynku kawowym. Uprawiany catimor na wzgórzach Baba Budan Giri obrobiony został metodą beztlenową, co jest bardzo wyjątkowe dla tego regionu jak i całych Indii. PARZENIE Espresso: 18,4g / 7 klik Comandante 38g uzysku/ 28 sekund Bardzo wysokie body, również wysoki balans. Czujemy dużo słodyczy, a także idącej z nią w parze kwasowości. Teksturowane espresso, przypominające jogurt. W profilu: dużo żurawiny, suszonych fig i wiśni, a jednocześnie nuty marcepanu, czekolady rubi i pralin. Finisz  wydaje się głównie owocowy. Ta kawa doskonale sprawdzi się w formie tonic espresso, zwłaszcza z tonikiem o wiśniowych nutach. Co ciekawe, nadaje się (i chyba najbardziej zaskoczy) w postaci zimnego flat white’a. Zmiel 20g kawy na 7. kliku, wrzuć kostkę lodu do filiżanki i zrób 20-gramowe ristretto. Pokręć trochę kostką lodu, a następnie wyciągnij ją po około 15 sekundach po zaparzeniu. Spień zimne mleko we french-pressie i gotowe!                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 139,00 zł
teapigs Spiced Winter 15 piramidek (outlet)

Producent: teapigs

Teapigs tworząc tę herbatę starało się zebrać to co najlepsze we wspomnieniach o zimowych wieczorach - grzane wino, jemioła, grube zimowe płaszcze i rumiane od mrozu policzki.   Opis: Ogień w kominku, ulubione stare filmy w telewizji i herbata z całą masą rozgrzewających przypraw. Idealna na zimne, mroźne wieczory, pomarańcze, cynamon i oczywiście czerwona herbata rooibos. Pochodzenie: region Cedarberg, RPA       Jak smakuje? Rozgrzewające typowo zimowe przyprawy połączone z pysznym rooibosem. Pij ją gdy czujesz się: Lekko zmarznięty, herbata pomoże Ci się szybko rozgrzać, a przy okazji smakuje przepysznie.   NIE zawiera kofeiny   Pamiętaj, żadna tania herbata z pyłu herbacianego nie zafunduje Ci takich doznań smakowych jak herbaty z wyselekcjonowanych całych liści     Przygotowanie: Zalej gorącą wodą Parz przez około 3 minuty o Saszetka - 1 na osobę, parz przez 3 minuty. o Herbata luzem - 2 łyżeczki na osobę, parz przez 3 minuty.       Herbata być może wymaga więcej cierpliwości przy parzeniu niż herbaty ekspresowe, ale jej smak zdecydowanie Ci to wynagrodzi z nawiązką! Jak smakuje najlepiej? Koniecznie z mlekiem- bez kofeinowa, super korzenna. Wieczorami możesz dodać nieco ulubionego alkoholu do smaku.    
Najniższa cena: 23,03 zł
Bestseller
Fellow - Carter Everywhere Mug - Kubek termiczny - Biały 473 ml

Producent: Fellow

Carter Everywhere Mug to wyjątkowy kubek termiczny od firmy Fellow. Jest wytrzymały, szczelny, długo utrzymuje temperaturę oraz zachwyca swoim wyjątkowym designem. Idealny wybór dla kogoś o wysokich wymaganiach względem produktu. Kubek ten został zaprojektowany, w taki sposób byś mógł cieszyć się pełnym aromatem swojego napoju. Otwór jest szeroki a grubość jego krawędzi została dostosowana by użytkowanie było prostsze i bardziej przypominało doświadczenie picia z klasycznego kubka. Wewnątrz posiada specjalną ceramiczną powłokę, która nie wpływa na smak napoju. Najważniejsze cechy: - Pojemność: 473 ml. - Materiał: stal nierdzewna, ceramika. - Utrzymywanie wysokiej temperatury do 12 godzin i niskiej do 24 godzin. - W 100% wolny od BPA. - Nie przecieka. - Pasuje do większośći kawowych zaparzaczy - Drippery V60 i AeroPress (średnica 69 mm).  - Wysokość: 15,7 cm, średnica: 8,6 cm. - Należy myć ręcznie. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Najniższa cena: 179,90 zł
Fellow - Żarna ODE 2 Generacji

Producent: Fellow

Żarna Fellow ODE drugiej generacji. Nowa geometria zapewnia drobniejsze mielenie od standardowych żaren, co przekłada się na lepszą kontrolę, większą łatwość w uzyskaniu oczekiwanego poziomu ekstrakcji i smaku kawy parzonej metodami przelewowymi. Żarna pozwalają na mielenie na poziomie od 250 - 300 mikronów i więcej, w porównaniu do 550 mikronów w przypadku standardowych żaren ODE. Drobniejsze mielenie pozwala na osiągnięcie wyższego poziomu ekstrakcji, bardziej zbalansowanego smaku, cięższego body i wyższej słodyczy. Żarna są wykonane z niepowlekanej stali nierdzewnej i mają średnicę 64mm.  
Najniższa cena: 399,00 zł
Fellow Atmos - Pojemnik próżniowy 0,7l - Stal Czarny Mat

Producent: Fellow

Fellow Atmos to próżniowy pojemnik do przechowywania kawy ziarnistej. Pojemnik jest wytrzymały i szczelny, a przechowywana w nim kawa dłużej zachowuje swoje walory smakowe. Dodatkową zaletą jest brak dodatkowych pompek - powietrze jest wypuszczane poprzez obracanie pokrywki. Cechy: - Pojemność: 700 ml (około 280 gramów kawy ziarnistej). - Wykonany ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Ta wersja oferuje dużą wytrzymałość i ochronę zawartości przed promieniami UV. - Pozwala wydłużyć czas przydatności kawy do spożycia i jej świeżości nawet o 50%.  - Zintegrowana pompka - Próżnia jest wytwarzana poprzez przekręcanie pokrywki, dzięki czemu nie ma konieczności używania dodatkowych akcesoriów.  - Wskaźnik zamknięcia próżniowego - Zielony pierścień na wskaźniku informuje o poprawnym zamknięciu pojemnika. - Przycisk zwalniający - Wystarczy nacisnąć przycisk aby wyrównać ciśnienie i otworzyć pojemnik. - Silikonowa uszczelka - zatrzymuje powietrze, wilgoć i niechciane zapachy. - Sprawdzi się także do przechowywania innych artykułów spożywczych. W pojemniku nie należy przechowywać substancji sypkich, jak kawa mielona, czy mąka - mogą one spowodować niepoprawne działanie uszczelki. - Wymiary: średnica 11 cm, wysokość 12,5 cm. - Pojmnik należy myć ręcznie - nie jest przystosowany do mycia w zmywarce.
Najniższa cena: 179,90 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
HERBATA MIESIĄCA: Or Tea? - PomPomelo - Herbata sypana - Puszka 75g

Producent: Or Tea?

Oto nowa Herbata Miesiąca! Organiczna czarna herbata o smaku cytrusów stworzona przez Or Tea? Nowoczesna odsłona klasycznej herbaty - czarna herbata pachnąca pomelo, połączona z orzeźwiającymi ziołami, kwiatami i owocami. Pyszna, aromatyczna, cytrusowa kompozycja, która sprawdzi się zarówno jako gorąca herbata, jak i ice-tea. Do opakowania dołączone są dwie gumki do włosów z pomponami w kolorze grejpfruta! Przygotowanie: 1 łyżeczka suszu na 200 ml wody; herbatę należy zalać wodą w temperaturze 100°C i parzyć przez 5 minut. Certyfikat: Fairtrade, USDA Organic. Składniki: czarna herbata, werbena cytrynowa, hibiskus, lukrecja, cykoria, liście słodkich jeżyn, mirt cytrynowy, skórka grejpfruta, naturalne aromaty.                                                                                                                                                                               Herbata miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne susze i oznaczamy je herbatami miesiąca. Wybierając je bezpośrednio współpracujemy z producentami, by dostarczyć Wam herbaty najwyższej jakości, ciekawym smaku i w wyjątkowej cenie. Każdą herbatę dokładnie testujemy i dostarczamy Wam polecane przepisy. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam herbatę wysokiej jakości, aby zagościła w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 76,00 zł
Fellow Atmos - Pojemnik próżniowy 1,2l - Stal Czarny Mat

Producent: Fellow

Fellow Atmos to próżniowy pojemnik do przechowywania kawy ziarnistej. Pojemnik jest wytrzymały i szczelny, a przechowywana w nim kawa dłużej zachowuje swoje walory smakowe. Dodatkową zaletą jest brak dodatkowych pompek - powietrze jest wypuszczane poprzez obracanie pokrywki. Cechy: - Pojemność: 1,2 l (około 450 gramów kawy ziarnistej). - Wykonany ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Ta wersja oferuje dużą wytrzymałość i ochronę zawartości przed promieniami UV. - Pozwala wydłużyć czas przydatności kawy do spożycia i jej świeżości nawet o 50%.  - Zintegrowana pompka - Próżnia jest wytwarzana poprzez przekręcanie pokrywki, dzięki czemu nie ma konieczności używania dodatkowych akcesoriów.  - Wskaźnik zamknięcia próżniowego - Zielony pierścień na wskaźniku informuje o poprawnym zamknięciu pojemnika. - Przycisk zwalniający - Wystarczy nacisnąć przycisk aby wyrównać ciśnienie i otworzyć pojemnik. - Silikonowa uszczelka - zatrzymuje powietrze, wilgoć i niechciane zapachy. - Sprawdzi się także do przechowywania innych artykułów spożywczych. W pojemniku nie należy przechowywać substancji sypkich, jak kawa mielona, czy mąka - mogą one spowodować niepoprawne działanie uszczelki. - Wymiary: średnica 11 cm, wysokość 16,7 cm. - Pojmnik należy myć ręcznie - nie jest przystosowany do mycia w zmywarce.
Najniższa cena: 189,00 zł
LaCava - Rwanda Muhondo Espresso 550g

Data palenia: 18.05.2023

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty moreli liofilizowanej maliny, soku pomarańczowego i marcepanu. Kraj pochodzenia: Rwanda Region: Gakenke District Położenie upraw: 1750 - 2200 m. n.p.m. Odmiana: Bourbon Obróbka: Honey Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Najniższa cena: 89,00 zł
Kalve - Salwador Los Pirineos Carbonic Filter 250g (outlet)

Data palenia: 02.02.2023

Producent: Kalve

Kawa ziarnista jakości specialty z Salwadoru, wypalona w  łotewskiej palarni Kalve. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W jej smaku pojawiają się nuty truskawki, przypraw, brzoskwini, waty cukrowej, limonki i kwiatów. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Usulutan Obróbka: Carbonic Maceration Producent: Diego Baraona Odmiana: Rume Sudan Położenie upraw: 1400 m n.p.m. Punktacja w cuppingu: 90 / 100 pkt. Nie tylko doskonały smak, lecz także opakowanie w formie metalowej puszki czynią ją świetnym pomysłem na prezent!
Najniższa cena: 185,00 zł