Sprzyjające warunki do powstania pleśni to wilgoć, zaciemnienie i dodatnie temperatury – gdy w takim środowisku pojawiają się zarodniki grzybów, z łatwością rozwija się pleśń. Zakamarki ekspresu do kawy mogą niestety być doskonałym miejscem do powstania pleśni, skutkuje to nieprzyjemnym zapachem i smakiem kawy, a także wiąże się z ryzykiem dla zdrowia. Są jednak sposoby, by temu zapobiec, lub zwalczyć powstały grzyb.
Pleśń w ekspresie do kawy – jak z nią walczyć?
Najlepszy sposób na zapobieganie powstawaniu pleśni oraz jej zwalczanie to dokładne i regularne czyszczenie ekspresu. Niektóre z miejsc podatnych na zabrudzenia i powstawanie pleśni są oczywiste i łatwo dostępne, a ich czyszczenie powinno odbywać się codziennie. Inne są schowane wewnątrz obudowy ekspresu, a ich czyszczenie może zająć nieco dłużej. Na co zwrócić szczególną uwagę?
Pojemnik na fusy i tacka ociekowa
Te dwa elementy mają stały kontakt z wodą lub wilgotnymi ziarnami kawy, dlatego są wyjątkowo narażone na powstawanie pleśni. Należy pamiętać o częstym opróżnianiu ich, i każdorazowym umyciu pod bieżącą wodą.
Pojemnik na wodę
Woda ma ogromny wpływ nie tylko na jakość przygotowywanej kawy, ale też na czystość ekspresu. Zanieczyszczenia z niefiltrowanej wody mogą osadzać się w wężykach transportujących, a to może być przyczyną powstawania pleśni. Warto od czasu do czasu sprawdzać stan rurek, a przede wszystkim zawsze filtrować wodę z której korzystamy w ekspresie.
Obieg mleczny
Kolejną przyczyną powstawania pleśni może być nieregularne czyszczenie obiegu mlecznego. Mleko jest tłuste i łatwo się psuje, dlatego może osadzać się w pojemniku i rurkach. Higiena wszystkiego, co ma styczność z mlekiem, jest ogromnie ważna. Niektóre ekspresy automatycznie czyszczą obieg mleczny po każdym użyciu, w innych należy to robić manualnie.
Wbudowany młynek i blok zaparzający
W ekspresach automatycznych, młynek i zaparzacz to serce całej maszyny. Poprzez ciągły kontakt z kawą, to miejsce jest również narażone na pojawianie się pleśni. Większość ekspresów posiada specjalne programy do czyszczenia wnętrza – należy wykonywać je regularnie zgodnie z tym, jak są zaprogramowane.
Więcej o tym jak czyścić ekspres krok po kroku i jakich środków czyszczących użyć piszemy w tym artykule.
Podsumowanie
Najczęstszą przyczyną powstawania pleśni w ekspresie do kawy jest nieregularne lub niedokładne czyszczenie takich elementów jak: pojemnik na fusy i tacka ociekowa, pojemnik na wodę, obieg mleczny i młynek z zaparzaczem. By pozbyć się pleśni należy dokładnie wyczyścić wszystkie elementy zgodnie z instrukcją sprzętu, z zastosowaniem specjalnych środków, i często powtarzać czyszczenie.