Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot
Filtrowanie i sortowanie
1 - 31 produktów z 31 dostępnych
Nowość
HAYB x Many Mornings - Kostaryka La Guaca Honey Filter 250g

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do ananasa, mango i suszonej figi. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Chirripo Farma: La Fila Producent: Ureña Rojas Family Odmiana: Catuai Metoda obróbki: Honey Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Położenie upraw: 1700  m n.p.m. Wybrane ziarna pochodzą z plantacji La fila w Cafe Rivense, która znajduje się w środkowo-południowej części Kostaryki, w mikroregionie o nazwie Chirripó. Café Rivense to rodzinny mikromłyn, założony w 2005 roku autorstwa Regulo Ureña i Isabel Rojas. Ich synowie – Ricardo, Mario, Esteban i Luis – są głęboko zaangażowani w prowadzenie firmy oraz gospodarstwa rolnego. Każdy jest tu odpowiedzialny za poszczególne zadania, w których się specjalizuje, dzięki czemu wszystko tu chodzi jak masełko! Niezależność Cafe Rivense robi wrażenie! Ta farma jest jednynm z pionierów takiego podejścia do kawy w Kostaryce! Przez lata rozwoju udało im się przejąć kontrolę nad każdym etapem produkcji! Dosłownie od zbierania wiśni, poprzez obróbki do załadunku i plombowania kontenera, który wywożą niezależnie. To kawał roboty, dzięki któremu już drugi rok z rzędu mamy w swojej palarni ten rarytasik. Wybrana obróbka dla tych wiśni to sealed fermentation honey - czyli przedłużona fermentacja, i dużo zostawionego miąższu na ziarnie. To ona gra tu główne skrzypce! Wypadkową tego jest bardzo tropikalny i soczysty smak zaparzonej kawci!    PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.07.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Kolumbia Opinia roastera: ŻAR TROPIKÓW! To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.04.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji Opinia roastera: Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
HAYB - Kolumbia Chillwave LOWCAF Blend Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 12.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do mango, ananasa i czerwonych cytrusów. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Cauca&Tolimo Odmiana: Caturra&Casillo Metoda obróbki: Washed&Decaf Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Weź to na spokojnie, na chłodno – na chillu. Bo to właśnie chillwave blend – czyli kawa, która trochę Cię pobudzi, a trochę da odpocząć. Czyli dokładnie tak, jak powinno być latem. Wszystko dookoła huczy kolorami i zapachami, ty nie musisz już krzyczeć, możesz po prostu spokojnie popłynąć na tej fali. Zrobiliśmy łatwy w obsłudze, nisko-kofeinowy blend, który możesz sączyć od wschodu do zachodu słońca. Kolumbia San Sebastian to czarny koń kawowego magazynu HAYB – cytrusowe orzeźwienie, z solidną słodką bazą. Bezkofeinowa flanka to ziarna od moich dobrych kumpli z Forest Coffee z regionu Tolima w Kolumbii. Z jednej strony ten mix pozwala nam cieszyć się kawką bez herc klekotu, przez (naturalnie!) obniżoną zawartość kofeiny, z drugiej pobudza wyobraźnię – przynosząc soczyste smaki owoców tropikalnych i cytrusów, zwłaszcza na zimno. Pachnie nostalgią, smakuje latem, jak największe chillwave’owe hity. „Hej, ten upadek nie wyglądał dobrze – wszystko w porządku? Stary, co, jaki 2024? Wstawaj, toro y moi wydał debiutancką płytkę, idziemy posłuchać, znalazłem na Soulseeku”.
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mieszanka składa się z kaw: - 85% Brazylia - 15% Arabica Opinia roastera: NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK! To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Zalewa Dwa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.04.2024

Mielona kawa jakości specialty, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W jej skład wchodzi głównie kawa z Brazylii, z dodatkiem innych ziaren jakości speciality z innych krajów. Palona jasno, stworzona jako kawa prosta w obsłudze - sparwdzi się jako klasyczna zalewajka i do wszelkich przelewowych metod parzenia. Mieszanka składa się z kaw: - głównie Brazylia (tyle, żeby smakowało jak kawa!) - trochę pysznej kawki Speciality Single Origin (żeby nie było nudy). Opinia roastera: SIĘ ZALEWA DWA – najbardziej EFFORTLESS jak się da! Klasyczna kawa mielona – zalewajka, która smakuje dobrze – bo tak ma być. Jest nieskomplikowana – bo tak chcieliśmy. Smakuje beztroską – bo nam wyszło. Są takie piosenki, które przychodzą Ci na myśl zawsze, kiedy wyruszasz w podróż. Ta kawa jest jak jedna z nich – prosta, przyjemna, zawsze wyjdzie i naprawdę trudno coś w niej zepsuć. Jest gotowa na każdą wyprawę. Nawet, jeśli to po prostu wyjście do rodziny albo znajomych. Byle mieć wrzącą wodę i jakiś kubek – będzie dobra! Się Zalewa jest jak wyjazdy pod namiot, kiedy życie jest proste i dobre, jak spotkania z bliskimi, kiedy po prostu cieszysz się chwilą. Możesz zabierać ją ze sobą, pozostawić po sobie komuś, kto dobrej kawy jeszcze nie zna, a potrzebuje mielonej – kawa pionierka – będzie dobra wszędzie, wszędzie da radę. Jest prosto, jest smacznie, jest miło. Tak Się Zalewa! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Owoc 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 04.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Rwanda Opinia roastera: TO OWOC – NIE ZAKAZANY! To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
HAYB - Kostaryka Las Lajas Alma Negra Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód, dojrzałego agrestu i Cherry Coke. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Central Valley Odmiana: Caturra, Catuai Metoda obróbki: Alma Negra (Special) Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów Położenie upraw: 1300 - 1825 m n.p.m.
Nowość
HAYB - Indonezja Ijen Highlands Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, suszonej figi i orzechów włoskich. Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja Region: East Java Odmiana: Bourbon, Kartika Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 85,25 / 100 punktów Położenie upraw: 1100 - 1500 m n.p.m. Z natury, nie z komputera Wlikajcie sobie w wyszukiwarkę „indonesia ijen”. Bez kawy, bez niczego - patrzcie tylko na ten landszaft. Wygląda trochę AI-generated, nie? A tu popatrz, niespodzianka - matka natura stworzyła piękny teren, na którym rolnicy-prawdziwi profesjonaliści, mogli zajmować się naprawdę wybuchowymi ziarnami ziarnami.. Pestki kawowca przeszły tu przez obróbkę mytą - wpierw 24-godzinna fermentacja, następnie mycie do czysta, by pozbyć się resztek owoców. Następnie ziarna suszone były na słońcu, obracane nieustannie, by osiągnąć równy efekt. Wysłane do suchego młyna Driyorejo pozbyły się pergaminu, czyli naturalnej osłonki ziarna - a potem już tylko sortowanie, by zatrzymać tylko te najładniejsze egzemplarze. I bam - pyszna kawka o mocno czekoladowo-bakaliowym profilu u naszego importera, w naszym piecu - a już zaraz w Twoim kubku. Jest pięknie!
Nowość
HAYB - Honduras Finca el Paraiso Anaerobic Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do poziomek, wiśni i yuzu. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Santa Barbara Odmiana: Parainema Metoda obróbki: Natural Anaerobic 72 h Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów Położenie upraw: 1550 m n.p.m. ε(´。•᎑•`)っ  słodka  ૮₍˶ •. • ⑅₎ა ♡ Poziomki, wiśnie i yuzu to ostatnio moje ulubione owocki - a tu wylądowały w świeżym kawczanie. Super soczysta i krągła, a to za sprawą lat doświadczeń, które Wil Edilberto Armijo włożył w produkcję swoich kaw. Wil prowadzi farmę od 1998 roku. Parainema to krzyżówka dwóch przedstawicieli odmiany Sarchimor. Odmiana botaniczna została wyprodukowana w laboratorium przez Instytut Kawy w Hondurasie (IHCAFE). Głównym celem tego eksperymentu było zwiększenie odporności na zarazy, jakie dotykały plantacje kawy, przy jednoczesnym zachowaniu jakości kawy. Ziarna mają piękny kształt [nerdzi docenią], wydaje mi się też, że lubią się z naszym piecem, bo już pierwszy wypał był trafiony w dziesiątkę! Kawa dodatkowo przeszła proces obróbki który polegał na umieszczeniu wiśni w beztlenowej atmosferze na 72h, a następnie na wysuszeniu wiśni jak w tradycyjnym naturalu. Ta kawa to gang słodziaków na jednym obrazku: farmer - importer - roaster. UwU
HAYB - Się Przelewa Kwiat 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 14.06.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji Opinia roastera: Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 17.06.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Kolumbia Opinia roastera: ŻAR TROPIKÓW! To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 17.06.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Kolumbia Opinia roastera: ŻAR TROPIKÓW! To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
HAYB - Rwanda Mahembe Anaerobic Honey Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do miodowego melona, jaśminowej herbaty i grejpfruta. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Western Province Farma: Mahembe Odmiana: Red Bourbon Metoda obróbki: Anaerobic Honey  Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Położenie upraw: 1700 - 1900 m n.p.m. Łezka się w oku kręci! Poznalismy Williego - chłopaka odpowiedialnego za obróbkę i jakość kawy która przed Wami. Super gość, pełen zajawki, wiary i energii do testowania nowych sposobów uprawy kawy. Anaerobic charakteryzuje sie tym, że kawa fermentuje w beztlenowej atmosferze, w tym przypadku przez 96 godzin - przedłużona fermentacja dodaje kawie słodyczy i funku. Jednak Willy czówa nad wszystkim i w kawie nie znajdziemy nut cytrynowej lub octowej kwasowości. Kawa jest czysta, elegancka, z bardzo dlugim, przyjemnym, grejpfrutowym posmakiem! PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40
Nowość
HAYB - Kenia Karinga AA Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 16.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do rabarbaru, czarnej porzeczki i bułeczek z jagodami. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kiambu Odmiana: SL28, SL34 Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 86,75 / 100 punktów Położenie upraw: 1800 - 1950 m n.p.m. PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40
HAYB - Się Przelewa Owoc 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Rwanda Opinia roastera: TO OWOC – NIE ZAKAZANY! To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
ROYAL BEANS
HAYB - Kostaryka Volcan Azul Warm Anaerobic Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 16.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, ciemnego słodkiego rumu i bułeczek cynamonowych. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: West Valley Odmiana: Typica Metoda obróbki: Warm Anaerobic Fermentation Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów Położenie upraw: 1700 m n.p.m. OPIS Jak byłem nastolatkiem, słuchalem dużo muzyki, chciałem grać dużo koncertów. Jak dorosłem założyłem kapele i czasami się uda że gram koncerty z zespołami, których słuchałem jak byłem nastolatkiem. Jak zaczynałem się wkręcać w kawkę, to od kaw z niektórych farm byłem wręcz uzalezniony. Uważałem je za master piece. Jak już jestem na dobre wkręcony w kawę to staram się zamawiać kawy jaknajcześciej z tych plantacji, które pokazały mi co jest pięć. Tak jest na załączonym obrazku. Farma Volcan Azul to marka. Tu wszystko się zgadza. Przepraszam za przydługi wstęp o sobie. Oddaje głos faktom: Typica to jedna z oryginalnych odmian uprawianych na farmie Volcan Azul. Ze względu na potencjał uzyskania bardzo dobrej jakości, producenci tacy jak Volcan Azul przeznaczają farmy pod jej uprawę pomimo tendencji do niższych plonów Processing tej kawy miał duży wpływ na smak - Wiśnie umieszczono w szczelnych zbiornikach mniejszych niż standardowe stosowane w przypadku innych partii przetwarzanych w warunkach beztlenowych. Czas, temperaturę, kwasowość i poziomy Brixa monitorowano przez cały czas fermentacji i utrzymywano je w obrębie wcześniej określonych parametrów. Ponieważ zbiorniki były bezpośrednio wystawione na działanie promieni słonecznych, wyższe temperatury pobudziły fermentację w taki sposób, że zintensyfikowały odczucie słodyczy i intensywności tej kawci. Cynamon nie był dorzucany do tanków na lewo - oświadczenie szefa farmy - Alejo Castro Kahle - to po prostu wynik procesu fermentacji. Bukiet tej kawki jest niesamowity. Sprawdzcie sami.  PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40
Nowość
ROYAL BEANS
HAYB - Kolumbia La Cabana Ombligon Natural Anaerobic + Yeast Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do malin, Lemon Curd i melasy. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Huila Odmiana: Ombligon  Metoda obróbki: Natural Anaerobic 120h +yeast (Washed) Wynik w cuppingu: 88,25 / 100 punktów Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m. Ciężko o „pierwsze skrzypce” Gdy głośno gra cała orkiestra! Jasne, słychać odmianę botaniczną - a Ombligon mamy u siebie w palarni pierwszy raz! Ale nie sposób zignorować też drożdży, którymi zaszczepiona została ta kawa podczas obróbki. Kawa wpierw fermentowała beztlenowo przez 48h. Z soku, który powstał w tym czasie, bracia Ortiz odseparowali drożdże. Kawa następnie przeszła klasyczny proces washed - wyciągnięcie pestek z wiśni przy użyciu dużej ilości wody. Odhaczono więc już anaerobic i washed - a teraz twist, po tym wszystkim kawa została zaszczepiona drożdżami powstałymi w pierwszej fazie  fermentacji. Ta mieszanka drożdży i kawy washed poleżała kolejne 48 godzin, następnie ziarna zostały dokładnie umyte w wielkiej wannie. Tak wygląda sanatorium w Kolumbii, jeżeli jesteś owocem kawowca. Skomplikowany proces objawia się wysoką, ale zbalansowaną kwasowością. Jak dla mnie mamy tu ciasto z cytrynowym kremem i malinami - które czeka na Ciebie po masażu w miejscowości uzdrowiskowej. Skomplikowany proces objawia się wysoką, ale zbalansowaną kwasowością. Jak dla mnie mamy tu ciasto z cytrynowym kremem i malinami - które czeka na Ciebie po masażu w miejscowości uzdrowiskowej.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 23.05.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji Opinia roastera: Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Owoc 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 14.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Rwanda Opinia roastera: TO OWOC – NIE ZAKAZANY! To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
ROYAL BEANS
HAYB - Kolumbia La Cabana Bourbon Aji Natural Anaerobic + Yeast Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do suszonej śliwki, suszonej figi i limoncello. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Huila Odmiana: Bourbon Aji Metoda obróbki: Natural Anaerobic 48h + yeast Wynik w cuppingu: 88.25 / 100 punktów Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m. Laboratorium innowacji
 To takie małe eksperymenty - po raz kolejny witamy u siebie  nowości botaniczne.
 Bracia Ortiz potrafią w kawkę! Mamy od nich dwie nowe odmiany botaniczne - Ombligona i tutaj Bourbon Aji. Totalne hiciory, które wypaliliśmy specjalnie na urodziny. A jako że ta ciekawostka botaniczna pojawia się u nas po raz pierwszy - to faktycznie „nowe nowości”.  Ta odmiana pojawiła się niedawno w regionie Huila w Kolumbii. Miejscowi nazywają ją „Bourbon Ají” ze względu na jego pikantny smak. Ten lot William Ortiz przetworzył w następujący sposób: 1. Zbiór 100% dojrzałych wiśni. 2. Fermentacja beztlenowa przez 48 godzin. 3. Utlenianie przez 12 godzin. 4. Mycie kawy w młynku na mokro 5. Fermentacja z sokiem/drożdżami z pierwszej fermentacji przez 48 godzin. 6. Delikatne mycie ziaren w celu usunięcia soku. 7. Suszenie przez około 15 dni. Tyle i aż tyle - krok po kroku nie wydaje się to być takie skomplikowane, ale to naprawdę majstersztyk w niełatwym processingu. Czapki z głów, pijemy ten wyrazisty kompocik! Chociaż,może to już koktajl?
HAYB - Się Przelewa Starter Pack 4 x 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 26.04.2024

Zestaw 4 kaw ziarnistych jakości specialty z palarni HAYB. Palone jasno, idealne do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. To doskonały sposób na spróbowanie kaw różnego pochodzenia, o różnych profilach smakowych. Kawy w zestawie: 1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Owoc 1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Kwiat 1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Klasyk 1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Tropik Seria SIĘ PRZELEWA to proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do swojego ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Się Przelewa to kawa dla ludzi, kawa do domu, kawa na dobry początek i środek dnia. To uczciwa, solidnie pracująca seria. Chcesz sobie dripnąć? Sypnąć dobrą kawką, przelać coś smacznego? No to mamy to w wygodnym pakiecie! Cztery warianty od najbardziej klasycznego, czekoladowo-orzechowego KLASYKA (nomen omen), przez syropowo słodziutki (i zupełnie nowy w naszej ofercie!) TROPIK, delikatnie herbaciany KWIAT aż do bomby owocowo-rześkich smaków w OWOCU. Ten zestaw jest po to, żeby łatwiej Ci było znaleźć Twoje daily, Twoją spirit coffee, albo po prostu codziennie spijać inny przelewik (mamo, jaki to jest luksusik!). Smacznego!  
HAYB - Kolumbia Condor Decaf Kawa Bezkofeinowa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 19.06.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwiniowej Ice Tea, malin i melasy.   Kraj pochodzenia ziaren: Kolumbia Region: Tolima Odmiana: Red & Yellow Caturra Metoda obróbki: Sugar Cane Process Położenie upraw: 1450 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 85 / 100 punktów   Opinia roastera: NIC SIĘ TU nie zgadza! To Kolumbia, a smakuje jak Etiopia. Decaf, a wcale tego nie czuć. No i to jest powód do dumy. Prężymy się zatem z dumy, bo znowu dowieźliśmy kawkę, którą możesz pić i potem spać. Taką, której wreszcie napiją się ci, którym z kofeiną nie po drodze – co rozumiemy, nawet mimo chorych dawek kofeiny przyjmowanej codziennie przez nas. W ogóle KWIATOWY decaf, no nie było tego, no nie grali jeszcze takiej. A gramy w tę bezkofeinową grę twardo nie od sezonu. Zostanie z nami na dłużej i miej świadomość – poprzednia była naprawdę świetna, a ta jest jeszcze lepsza! Kofeiny pozbawiono ziarna w procesie Sugarcane, który uważa się za jeden z najdelikatniejszych sposobów dekofeinizacji, jednocześnie szybki, ekologiczny i świetnie zachowujący smak kawy. Najpierw ziarno zostaje nawilżone, żeby zwiększyło swoją objętość i podatność na działanie substancji rozpuszczającej. Następnie ziarno obmywa się octanem etylu – naturalnym rozpuszczalnikiem występującym w owocach i warzywach. Pozyskuje się go także z trzciny cukrowej, stąd nazwa metody. Octan etylu łączy się z kwasami chlorogenowymi w kofeinie i wypłukuje ją z ziarna. Następnie ziarna suszy się, do uzyskania pierwotnej wilgotności. Ta metoda uważana jest za jedną z delikatniejszych, bardziej ekologicznych i najlepiej zachowujących walory smakowe kawy. Smak – jest wspaniały. Kofeina – nie ma. No siema, zabraliśmy kawę bezkofeinową na taki poziom, na którym śmiać się z niej mogą tylko mugole.   O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mieszanka składa się z kaw: - 85% Brazylia - 15% Arabica Opinia roastera: NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK! To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
HAYB - Kenia Gititu AB Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 19.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do rabarbaru, cytrusów i czerwonej porzeczki. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Farma: Kooperatywa gititu Odmiana: SL 28, SL34 Metoda obróbki: Washed  Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Położenie upraw: 1900 - 2000 m n.p.m. OPINIA ROASTERA Gdyby to była gra punktowana, przestalibyśmy liczyć wyniki. Team ""Soczysta Kenia"" nadal piszczy z zachwytu, znowu mamy dla niego gratkę! Nie do pomylenia z żadnym innym regionem, z żadną inną kawą. Kenia w tym sezonie nie zawodzi, deklasuje wszystkich przeciwników. Rześki, cytrusowy w odczuciu napar. Niemalże lemoniadka. Ziarna pochodzą z regionu Kirinyaga, leżącego na północ od Nairobi. A my polecamy, żeby te ziarna leżały jak najbliżej Ciebie i Twojego dripa. Nie jest ważne czy wypijesz kawę na lodzie, czy na ciepło - nie ma powodu do obaw, bo ta kawka w każdym wariancie wypadnie zjawiskowo! Ziarna paliło mi się jak po sznurku, były bajecznie prosta w obsłudze. Już pierwszy piec dał nam orzeźwiający, soczysty koktajl! Uwielbiam dokładać swoje 5 groszy do takich kawek, paląc je szybko i agresywnie - inaczej niż kawy z Ameryki Centralnej. Wiem, że to tylko część całego procesu obróbki ziaren, ale mam też poczucie, że całość kliknęła tu fenomenalnie! PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
HAYB - Kenia Kimandi AB Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 18.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czarnej porzeczki, rabarbaru i wanilii. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Odmiana: SL28, SL34, Ruiru11, Batian Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Położenie upraw: 1900 - 2000 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
HAYB - Kolumbia Guadalajara Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 19.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonego wina, mango i suszonej śliwki. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Palestina,Huila Farma: Guadalajara Odmiana: Pink Bourbon Metoda obróbki: Natural  Wynik w cuppingu: 87.25 / 100 punktów Położenie upraw: 1550 m n.p.m. OPINIA ROASTERA Pierwszy Pink Bourbon z Kolumbii, jaki do nas trafił kiedykolwiek, był od pana Bermudeza - to było jakieś 4 lata temu. TA KAWA BYŁA JAK PERFUMY - no ale nie do końca było wiadomo, co tam się zadziało z procesem (nam już te foszki i kpinki przeszły panie Diego, te kawki naprawdę były super, tylko po prostu cenimy transparentność) i wpłynęło to na to, jak patrzyliśmy na tę odmianę. No więc myślałem, że te Pink Bourbony tak właśnie smakują, że te fermentacyjne kombinacje to była kwestia Pink Bourbona właśnie. Ale później popróbowałem, popiłem i zrozumiałem - one wszystkie mają w sobie to coś - soczysty, złożony profil.  To jest zawsze strzał w dziesiątkę. Tutaj na smak kawy wpływa jeszcze obróbka-natural. Kawa po zbiorach została na kilka godzina zanużona w wodzie, szybko wyciągnięta i rozsypana na podwyższone łóżka (całe wiśnie!) i tam spokojnie sobie wysychała - klasyczny natural. Długa fermentacja podkręciła słodycz. Dodała trochę nut przypominających mi czerwone wino i tropikalne owoce. Ta kawcia to samograj. Zawsze wyjdzie!  PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
HAYB - Kongo Kabuya Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 19.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kongo, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do mlecznej czekolady, prażonych migdałów i cherry coke. Kraj pochodzenia ziarna: Kongo Region: North Kivu Farma: Kooperatywa Kabuya Odmiana: Bourbon, Catuai, Ruiru 11 Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 86.25 / 100 punktów Położenie upraw: 1450 - 1945 m n.p.m. OPINIA ROASTERA Kiedy z Witkorem byliśmy w Rwandzie, importerzy z którymi odwiedzaliśmy naszych partnerów na plantacjahc mówili, że w Congo dzieją się same złe rzeczy - to tuż za granicą. Byliśmy tam prawie rok temu, a sytuacja nie zmieniła się. Congo to kraj z bardzo trudną historią i wydaje mi się, że ludzie mają tam znacznie więcej na głowie niż pielęgnacja wisienek kawowca, jednak dostaliśmy od naszego importera perełke. Super łatwo pijalną kawcie, prostą w obsłudze, ale satysfakcjonującą. To taka kawa, która smakuje jak kawa. Rzadko mamy kawy w grupie Nutty Chocolatte, bo przeważnie szukamy fajerwerków i chcemy was (i trochę tez siebie) ciągle zaskakiwać, tutaj jest klasycznie, słodko, elegancko. PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
HAYB - Rwanda Rushashi Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 19.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwini, mirabelki i mlecznej czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Gakenke Farma: Kooperatywa Rushashi Odmiana: Red Bourbon Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 86.75 / 100 punktów Położenie upraw: 1700 - 2000 m n.p.m. OPINIA ROASTERA O! tą kawcie bardzo dobrze znam. Wy też powinniście ją kojarzyć! Od lat kawy z tej kooperatywy były naszym numerem jeden i trafiały do Się Przelewa Owoc! W zeszłym roku z Wiktorem odwiedziliśmy tą kooperatywe, poznaliśmy się i rozmawialiśmy o dalszej współpracy. Ogrom pracy jaki jest włożony w dowiezienie tej jakości zrobił na mnie wrażenie. Kawy w tej kooperatywie są sortowane i selekcjonowane - tak aby finalnie zostały tylko te najbardziej czerwone wiśnie - pięć razy. Każdy etap ma swoje dokładne procedury a kooperatywa chodzi jak zegarek. Dowodem na to może być to, że kiedy cuppowałem ten konkretny profil, który zaraz sobie zaparzysz porównałem moje notatki z pierwsza partią Rwandy Rushashi jaką kupilismy od importera 1000 Hills i miałem dokładnie te same nuty sensoryczne co tym razem po latach. Jestem skalibrowany sam ze sobą - to dobry znak, ale jeszcze lepsze jest to że te kawy trzymaja jakość od lat! Jaram się na maksa, bo to klasyczna myta kawa, idealna na ciepło i do parzenia na zimno. Myślę, że mamy tu singiel lata! PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 04.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mieszanka składa się z kaw: - 85% Brazylia - 15% Arabica Opinia roastera: NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK! To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

HAYB x Coffee Spots - Salwador El Balsamos Anaerobic Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.04.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonego jabłka, suszonej moreli i marcepanu. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: El Balsamos Odmiana: Red Bourbon Metoda obróbki: Anaerobic (natural) Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Położenie upraw: 1600 - 1750 m n.p.m. OPINIA ROASTERA To kawka totalnie site-specific! Żeby uprawiać kawę (i handlować z codziennością) w Salvadorze, trzeba mieć upór, siłę i pasję – to ponoć jedno z najniebezpieczniejszych miast w Centralnej Ameryce. To wszystko wyróżnia Fernando Alfaro, który wyhodował te ziarna. Fernando przejął bardzo zaniedbaną farmę po swoim dziadku w 2019 roku. Farma położona jest na zboczach wulkanu, dzięki czemu kawowce mają idealną wyprawkę, by rosnąć duże i silne! Nasz importer pisze, że sekretem smaku tych ziaren jest wykorzystanie przez farmera mikroorganizmów występujących w tym specyficznym, wulkanicznym terenie. Ich obecność ma wydłużać proces fermentacji. Na moje oko wszystko zamyka się w pojęciu terroir, czyli specyfice obszaru, w którym wyrósł kawowiec – a nie cudownym pyłku, którym posypuje się wiśnie. Fakt faktem – fermentacja przebiegła tu, jak trzeba! W filiżance znajdziecie dużo owoców tropikalnych i toffee. Bardzo soczysta kawka!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!