
Klaro to jednoosobowa palarnia kawy speciality, zbudowana wokół prostej idei: świetna kawa nie musi być skomplikowana.
Jak mówi sam założyciel palarni: "Zainspirowałem się hiszpańskim słowem „Claro” – jasne, wyraźne, zrozumiałe, oczywiste. Główną ideą jest tworzenie „skomplikowanego” produktu w najprostszy możliwy sposób. W Klaro stawiam na prostotę, minimalizm, edukację i otwartość.
Obstawiam, że jeśli tu jesteś - moja wizja rezonuje z Tobą. Mam nadzieję, że uda nam się zbudować „long-term relationship” i Klaro nie raz zagości na Twojej półce."
Filtrowanie i sortowanie
–
1
- 9 produktów z 9 dostępnych
Nowość
Klaro - kawa ziarnista Etiopia Flores Washed Filter 250 g
Producent: KLARO
Data palenia: 14.07.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do bergamotki, kwiatów i Earl Greya.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: SidamaFarma: Dale ShefinaOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedOPINIA ROASTERATen lot pochodzi z kooperatywy Sambewe AMCOS, która składa się z 442 producentów. Po zbiorach wiśnie są sortowane i następnie suchone na podniesionych stołach. W ciągu pierwszych 10 dni mieszane co 2 godziny, suszona od 24 do 30 dni w zależności od pogody i wilgotności.Ciekawostka: na worku z zielonką wielkimi literami WASHED, a w środku… natural. No ale serio — wszystko mówiło „washed”: wygląd ziaren, czystość smaku itd. A potem pierwszy cupping i… bum — wysoka słodycz i cięższe body. Zrobiło się grube zamieszanie. Myślałem, że coś tu się nie zgadza, ale importer potwierdził — to natural.Okazuje się, że w Tanzanii to całkiem częsty numer: worki mają standardowy nadruk washed, bo to najczęstsza metoda obróbki, i używa się ich do wszystkiego. A że kawa wygląda jak washed? Cóż, jak widać, naturale z Tanzanii potrafią być mocno zbliżone do mytych - i smakiem, i wyglądem.
Nowość
Klaro - kawa ziarnista Rwanda Gatare Washed Filter 250 g
Producent: KLARO
Data palenia: 17.07.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do dżemu morelowego, czerwonej pomarańczy i cynamonu.Kraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: NyamashekeFarma: Gatare 213Odmiana: Red BourbonMetoda obróbki: WashedOPINIA ROASTERAOto Rwanda Gatare - myty Red Bourbon z regionu Nyamasheke. Jest to jedna z najbardziej ""Klaro"" kaw jakie dotychczas miałem! W smaku zniajdziesz słodycz dżemu morelowego, zaraz po kwasowość czerwonej pomarańczy, a na finiszu lekki cynamon.Myta obróbka nadaje kawie wyjątkową czystość i klarowność, pozwalając owocowym nutom zagrać pierwsze skrzypce. To soczysta, słodka i zaskakująco złożona propozycja pod przelew – świetna, gdy masz ochotę na coś rześkiego!
Nowość
Klaro - kawa ziarnista Tanzania Sambewe Natural Filter 250 g
Producent: KLARO
Data palenia: 14.07.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tanzanii, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do miodu, leżakowanego oolonga i maliny.Kraj pochodzenia ziaren: TanzaniaRegion: MboziFarma: 442 producentów – Sambewe, Itumpi, Nansama, Iyenga, IleyaOdmiana: N 39, KP 423Metoda obróbki: NaturalOPINIA ROASTERATen lot pochodzi z kooperatywy Sambewe AMCOS, która składa się z 442 producentów. Po zbiorach wiśnie są sortowane i następnie suchone na podniesionych stołach. W ciągu pierwszych 10 dni mieszane co 2 godziny, suszona od 24 do 30 dni w zależności od pogody i wilgotności.Ciekawostka: na worku z zielonką wielkimi literami WASHED, a w środku… natural. No ale serio — wszystko mówiło „washed”: wygląd ziaren, czystość smaku itd. A potem pierwszy cupping i… bum — wysoka słodycz i cięższe body. Zrobiło się grube zamieszanie. Myślałem, że coś tu się nie zgadza, ale importer potwierdził — to natural.Okazuje się, że w Tanzanii to całkiem częsty numer: worki mają standardowy nadruk washed, bo to najczęstsza metoda obróbki, i używa się ich do wszystkiego. A że kawa wygląda jak washed? Cóż, jak widać, naturale z Tanzanii potrafią być mocno zbliżone do mytych - i smakiem, i wyglądem.
Nowość
Klaro - kawa ziarnista Burundi Jugoso Natural Filter 250 g
Producent: KLARO
Data palenia: 14.07.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czarnej porzeczki, bergamotki i brzoskwini.Kraj pochodzenia ziaren: BurundiRegion: MuyingaFarma: NyagishiruOdmiana: BourbonMetoda obróbki: NaturalOPINIA ROASTERAMoim zdaniem Burundi to MVP roku 2025, a ten lot właśnie to potwierdza! Jeśli lubisz wyraziste, owocowe smaki, te ziarna to strzał w dziesiątkę! Naturalna metoda obróbki podkreśla nuty czarnej porzeczki, bergamotki i soczystej brzoskwini, tworząc złożony i wielowarstwowy napar.W czym tkwi sekret? Podczas naturalnej obróbki wiśnie są suszone wraz z otaczającą ziarno pulpą, co pozwala ziarnom wchłonąć głęboką, winną słodycz i złożoną kwasowość. Jeden łyk i przekonasz się, dlaczego Burundi podbija kawową scenę w tym roku!
Nowość
Klaro - kawa ziarnista Brazylia Nueces Natural Espresso 250 g
Producent: KLARO
Data palenia: 14.07.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady mlecznej, karmelu i orzechów.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: Minas GeraisOdmiana: Bourbon, Mundo MovoMetoda obróbki: NaturalOPINIA ROASTERANueces to idealna kawa na co dzień, zwłaszcza dla miłośników wyrazistego, orzechowego espresso. Palona z myślą o miłośnikach małej czarnej, ta kawa świetnie się sprawdzi nie tylko w ekspresie ciśnieniowym, ale również w kawiarce i frech pressie. W smaku dominują nuty mlecznej czekolady i karmelu oraz subtelny posmak orzechów. Jest wyrazista, łatwa w przygotowaniu – idealna dla tych, którzy chcą uzyskać aromatyczny, subtelny napar, kiedy tylko tego potrzebują.PRZEPISdoza 17 g uzysk 36-4026-28 sekund
Nowość
Klaro - kawa ziarnista Honduras El Jardin Washed Filter 250 g
Producent: KLARO
Data palenia: 14.07.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do żołtej śliwki, trawy cytrynowej i kwiatów.Kraj pochodzenia ziaren: HondurasRegion: MontecillosFarma: El JardinOdmiana: ParainemaMetoda obróbki: WashedOPINIA ROASTERANie jestem wielkim fanem kaw z Hondurasu, ale tu jest inny case. Od pierwszego łyka wiadomo, że będzie ciekawie – smaki płynnie się zmieniają, warstwa po warstwie, aż trudno uwierzyć, że to nadal ten sam napar. Parainema w wersji mytej – idealna synergia.Polecam też poświęcić chwilę na eksperymenty w V60 albo Origami. Przy odpowiednim przepisie potrafi zaskoczyć czymś zupełnie nieoczywistym – jak różowy pieprz w tle. Dla geeków i fanów zabawy z gadżetami – sztos.
Nowość
Klaro - kawa ziarnista Kolumbia Valparaiso Natural Filter 250 g
Producent: KLARO
Data palenia: 17.07.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do soku z winogron, wędzonej śliwki i banana.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: AntioquiaFarma: Mantagro S.A.S.Odmiana: Colombia, CastilloMetoda obróbki: NaturalOPINIA ROASTERAKawa pochodzi z różnych plantacji w Valparaíso, w regionie Antioquia w Kolumbii — miejscu z długą tradycją i doświadczeniem w uprawie kawy. Region słynie z innowacyjnych metod obróbki, szczególnie naturalnej i anaerobowej.To kawa dla fanów cięższych klimatów: wysokie body i mega intensywne smaki jak sok z winogron, wędzona śliwka i fermentowany banan. Jestem pewien, że taki ""ulep"" też znajdzie swoich fanów!
Nowość
Klaro - kawa ziarnista Gwatemala Uvas Washed Espresso 250 g
Producent: KLARO
Data palenia: 17.07.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona przez Klaro. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do winogrona, orzecha włoskiego i czekolady deserowej.Kraj pochodzenia ziaren: GwatemalaRegion: HuehuetenangoOdmiana: Caturra, Catuai, Typica, BourbonMetoda obróbki: WashedOPINIA ROASTERAPrzygotuj się na klasyczną, lecz wielowarstwową Gwatemalę! Wszystko zaczyna się od orzechowych nut, a następnie płynnie przechodzi w bogate czekoladowe akcenty. A posmak? Znajdziesz tu słodki karmel z nutą zielonych winogron.Espresso z Gwatemali to idealnie zbalansowaną słodycz, podkreśloną żywą kwasowością, która sprawia, że chętnie sięgasz po kolejną małą czarną! Delikatna goryczka dopełnia całość, co czyni ją świetnym wyborem, czy to na codzienną kawę, czy w połączeniu z ciasteczkiem. Idealna na każdą okazję!PRZEPISdoza 18 guzysk 40-4226-28 sekund
Nowość
Klaro - kawa ziarnista Kostaryka El Mango Full Honey Anaerobic Filter 200g
Producent: KLARO
Data palenia: 17.07.2025
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ananasa, mango i wanilii.Kraj pochodzenia ziaren: KostarykaRegion: Brunca, ChirripoFarma: El MangoOdmiana: CatuaiMetoda obróbki: Full Honey AnaerobicOPINIA ROASTERAZiarna pochodzą z Kostaryki, z prowincji Chirripo w regionie Brunca. To odmiana Catuai, rosnąca na 1600 m n.p.m., poddana obróbce Full Honey Anaerobic — czyli część pulpy została usunięta, potem ziarna fermentowały, a następnie były suszone z resztą miąższu.Dzięki tej metodzie kawa zyskała mnóstwo tropikalnych nut, bez żadnych alkoholowych czy octowych klimatów — po prostu czysta owocowa słodycz. Mega wdzięczna w parzeniu, wybacza naprawdę dużo. Cheers!
Zgarnij letniego e-booka i 20 zł rabatu!
Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w letniej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.