Jak przechowywać kawę ziarnistą, by zawsze smakowała świeżo? Zobacz, jak przedłużyć świeżość kawy!

Każdy kawosz wie, że dobra kawa pochodzi z najświeższych ziaren. Ale jak przechowywać kawę ziarnistą, aby zachowała swoje drogocenne smaki i aromaty przez dłuższy czas? Oto kilka praktycznych porad w czym trzymać kawę ziarnistą i jak jej nie przechowywać, aby cieszyć się jej smakiem.
SPIS TREŚCI
W czym najlepiej przechowywać kawę ziarnistą – słoik, puszka czy worek?
Gdzie trzymać kawę ziarnistą? Unikaj tych błędów
Jak przechowywać kawę ziarnistą? Fakty i mity na temat przechowywania
Jakie pojemniki są najlepsze do przechowywania kawy ziarnistej?
Jak przechowywać kawę po otwarciu opakowania? Praktyczne porady
Zobacz również
W czym najlepiej przechowywać kawę ziarnistą – słoik, puszka czy worek?
Kawa ziarnista dobrej jakości zapakowana jest w specjalnie zaprojektowane opakowanie, wyposażone w zaworek do upuszczania dwutlenku węgla, który kawa oddaje po wypaleniu. Pozwala to nie tylko na odgazowywanie się kawy, ale także na zachowanie jej świeżości. Jeśli zastanawiacie się jak przechowywać kawę ziarnistą to pozostawienie ziaren w ich oryginalnym opakowaniu będzie najlepszą opcją. O ile nie chcecie inwestować w specjalne pojemniki próżniowe do przechowywania kawy przesypywanie jej do innego opakowania wyłącznie jej zaszkodzi — szkło przepuszcza promienie słoneczne i nie pozwala kawie na odgazowanie się, a stal zmienia smak kawy.
Gdzie trzymać kawę ziarnistą? Unikaj tych błędów
Przechowywanie kawy ziarnistej po otwarciu nie wydaje się skomplikowanym zadaniem, jednak łatwo jest popełnić kilka błędów, które mogą negatywnie wpłynąć na smak i zapach ziarnistej kawy.
- Unikaj wilgotnych miejsc blisko zlewu czy zmywarki.
- Trzymaj kawę z dala od źródeł ciepła takich jak kuchenka, palnik czy grzejnik.
- Nie narażaj kawy na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
- Trzymaj kawę z dala od mocnych przypraw.
- Nie przesypuj kawy do innego opakowania, chyba, że są to specjalne próżniowe pojemniki na kawę.
- Pod żadnym pozorem nie trzymaj kawy w lodówce.
Jakie pojemniki są najlepsze do przechowywania kawy ziarnistej?
Najlepiej jest trzymać kawę w oryginalnym opakowaniu, przechowywanie kawy ziarnistej w zwykłym słoiku czy worku nie ma większego sensu. Jeśli jednak naprawdę zależy Wam na zachowaniu maksymalnej świeżości ziaren to specjalnie zaprojektowane do tego pojemniki próżniowe do przechowywania kawy mogą pomóc Wam zachować świeżość kawy na dłużej.
Jednak co do zasady polecamy przechowywanie kawy ziarnistej, którą zużyjemy w ciągu miesiąca, aby cieszyć się świeżymi ziarnami i nie robić dużych zapasów, o których świeżość mielibyśmy się martwić.
Jak przechowywać kawę po otwarciu opakowania? Praktyczne porady
Gdzie przechowywać kawę ziarnistą w naszym domu? Oto kilka praktycznych porad jak przechowywać kawę ziarnistą, aby jak najdłużej zachowała świeżość.
- Trzymaj kawę w oryginalnym opakowaniu.
- Jeśli opakowanie nie ma strunowego zapięcia — uszczelnij woreczek klamerką.
- Trzymaj kawę w suchym i ciemnym miejscu — kuchenna szafka z dala od przypraw nada się do tego idealnie.
- Rób zapas kawy na miesiąc do przodu — w ten sposób nie musisz martwić się o nadmierną utratę smaków i aromatów w ziarnach.
- Wybieraj świeżo paloną kawę w mniejszych opakowaniach.