Która Lavazza Oro lepsza – złota czy czarna? Porównanie smaku, aromatu i zastosowania

Lavazza to jedna z najstarszych włoskich palarni, która swoją historią sięga aż po końcówkę XIX wieku, kiedy Luigi Lavazza eksperymentował z różnymi mieszankami kawy w swoim małym sklepiku w Turynie. Do dziś Lavazza pozostaje rodzinną firmą, która słynie z połączenia jakości, tradycji i innowacji. Ich kawy są doceniane i rozpoznawane na całym świecie. Jedne z najpopularniejszych mieszanek tej marki to Lavazza Oro złota i Lavazza Qualita Oro Mountain Grown zwana potocznie czarną. Co je różni i która z nich lepiej sprawdzi się dla Ciebie? Lavazza Oro czarna czy złota?
Czym różni się Lavazza Oro czarna od złotej? Kluczowe cechy i profil smakowy
Szukając klasycznej kawy włoskiej warto zastanowić się, która kawa będzie lepsza dla Was Lavazza Oro czarna czy złota. Opinie mogą być podzielone, bo ile kawoszy, tyle gustów, dlatego dobrze jest wiedzieć, czym charakteryzują się obie popularne mieszanki.
Zarówno Lavazza Oro czarna czy złota to stuprocentowe arabiki, co oznacza, że będą cechowały się delikatnym smakiem i lekko owocowymi nutami. Arabika jest bardziej wymagającym gatunkiem kawy niż robusta, ale jest za to o wiele bardziej bogata w smaki i aromaty, które występują w niej naturalnie.
W jakim stopniu wypalone są Lavazza Oro czarna czy złota? Opinie amatorów włoskiej kawy sugerują, że to ciemny wypał pozwala na wydobycie smaku prawdziwego espresso. Ciemne palenie sprawia, że kawa traci naturalną kwasowość, a na pierwszy plan wybijają się orzechowe i czekoladowe nuty smakowe. Taki rodzaj palenia jest najlepszy do parzenia espresso w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.
Kolejnym czynnikiem, który wpływa na smak kawy jest region w jakim została wyhodowana. Krzewy kawowca rosną między zwrotnikami, na tak zwanym Pasie Kawy, gdzie klimat jest odpowiednio ciepły i wilgotny. Każdy region ma swoje charakterystyczne nuty smakowe, które najczęściej występują w kawie po wypaleniu i zaparzeniu.
Kawa Lavazza Qualità Oro złota pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Kawy z tej szerokości geograficznej mają niską kwasowość i są bogate w czekoladowo-orzechowe nuty. Dlatego też złota Lavazza idealnie nadaje się jako codzienna, śniadaniowa kawa, która dobrze połączy się z mlekiem.
Lavazza Qualità Oro Mountain Grown czarna jest kompozycją z Ameryki Środkowej i Południowej z dodatkiem kawy z Etiopii. Umiejętne mieszanie ziaren z różnych kontynentów daje harmonijny i złożony napar. Dodatek Etiopii nadaje kawie lekkiej świeżości. To dobra poranna kawa, zarówno do kaw mlecznych, jak i solo.
Która bardziej pobudza? Lavazza Oro czarna czy złota?
Choć Arabika jest bardziej bogata w smaki i aromaty, a jej profil jest dużo bardziej złożony niż robusty, to zawiera w sobie mniej kofeiny, przez co jej smak jest też delikatniejszy. Zarówno Lavazza czarna jak i złota to stuprocentowe arabiki, więc zawartość kofeiny jest w nich podobna czyli około 60 mg na espresso.
Lavazza Oro czarna czy złota? Opinie
Smak kawy jest bardzo subiektywnym doznaniem, to co dla jednej osoby będzie ulubioną mieszanką, dla drugiej może być niepijalne. Dlatego zanim zdecydujecie się na zakup dużego, kilogramowego opakowania Lavazzy, polecamy wypróbować najpierw obie mieszanki w mniejszej gramaturze, co pozwoli Wam wyrobić sobie własną opinię.