Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
Pakujemy na prezent Pakujemy na prezent
Kontakt
730 88 25 25
Przejdź do strony głównej
Cześć, dobrze Cię widzieć!
Coffeedesk

Miłego dnia!

Zaloguj rejestracja
Twoja lista życzeń
Nie masz jeszcze ulubionych produktów.
Przejdz do listy życzeń
Promocje
Marki
NOWOŚCI
Kawa
Herbata
Młynki
Zaparzacze
Ekspresy
Akcesoria
Naczynia
Dodatki
Outlet
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA
SPECIALTY CENY NA COFFEE PLANT
SAGE + Zestaw Baristy
JESIEŃ Z HARIO
POZNAJ AROMAFRESH
AIDEN I GRATISY
Popularne
Aeropress
Arcaffe
Baratza
Bialetti
Comandante
Dryk
Eureka
Hario
HAYB
illy
Jura
Melitta
Oatly
teapigs
Timemore
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
#
Acaia
AeroPress
Aloha
Althaus
Ander
AOOMI
April
Arcaffe
Asobu
Audun Coffee
B
Bagdrip
Baratza
Barista & Co
Barista Space
BARÚ
BeMyBean
Bergstrands Kafferosteri
Bialetti
Bialetti Dolce&Gabbana
Bonanza Coffee
Bracia Ziółkowscy
Brewista
Brown House & Tea
Bunn
BWT
C
Cafec
Cafetto
Caffenation
Casino Mocca
Ceramics 36
Chemex
Clever
Clipper
COFFEE PLANT
Coffeedesk
COFFEELAB
Comandante
Contigo
D
DAK Coffee Roasters
Dear Tea Society
Dig
Doubleshot
Dr. Coffee
Drink Me Chai
DRYK
Dworzysk
E
Edesia
Egg Back Home
Espresso Gear
Etno Cafe
Eureka
F
Father's Coffee
Fellow
Fentimans
Ferucci
Figa Coffee
Five Elephant
FLAMQA
G
Gardelli Specialty Coffees
GAT
Giovannacci Caffe
Good Coffee
Good Spirits Co.
H
Hard Beans
Hario
HAYB
Heresy
Hi! Coffeedesk
HKliving
Hygge
I
illy
IMS
Instytut Kawy
ISH Spirits
Izzo
J
Johan & Nystrom
Jura
K
Kafar
Kaizen
Kavoholik
Kimbo
KINTO
Klaro
Kofi Brand
Kolo Coffee
Kruve
Kusmi Tea
KYOTO
L
La Cabra
La Marzocco
LaCava
Lavazza
Lazy Legs
Le Piantagioni del Caffè
Leaf Liturgy
Lelit
Long Man Tea
Loveramics
Lucaffe
Lune Tea
Lykke
M
Mahlkonig
MAMAM
Manhattan Coffee Roasters
Matcha Bros
Matchasome
Melitta
Miga Coffee
MiiR
Moccamaster
Monbana
Moomin
Morning
Motta
Mount Caramel
Mount Everest Tea
Moya
N
Natur All
New York
Nivona
Nomad Coffee
O
Oatly
On Lemon
ORIGAMI
OROMATCHA
Outin
P
Paper & Tea
Passalacqua
Pellini
Porlex
Pukka
Puqpress
R
Rancilio
Rekrow
Rhinowares
Rocket
Rocket Bean
Runty Roaster
S
Sage
Samurai Shoelace
Sencotel
Shroom
SIMPLo
So Natural
Solberg & Hansen
Spojka
Sproud
Stone
Story Coffee Roasters
Subminimal
Swerl Coffee
T
teapigs
Teasome
Teministeriet
The Barn
The Coffee Collective
The Rinser
Tim Wendelboe
Timemore
Toddy
Trigger
U
Urnex
V
Varia
Vialli Design
Vintage Teas
VST inc.
W
Wilfa
Willie's Cacao
Y
YOCO
YOGI TEA
#
1883 Maison Routin
19grams
NOWE MARKI
Samurai Shoelace
Klaro
Kaizen
BIALETTI OCTAGONAL INDUCTION
COFFEE PLANT X COFFEEDESK
STONE
KOLO COFFEE
HARD BEANS X COFFEEDESK
Odkryj
Świeżo palona
Kawa miesiąca
Kawa specialty
Kawa bezkofeinowa
Kawy nitro w puszce
Royal Beans
Outlet
Metoda parzenia
Przelewowe metody
Espresso
Rodzaj kawy
Kawa ziarnista
Kawa mielona
Kawa w kapsułkach
Kawa ready to drink
Kawa w saszetkach
NUTY SMAKOWE
Czekoladowe
Orzechowe
Słodkie
Owoce cytrusowe
Owoce tropikalne
Owoce leśne
Czerwone owoce
Żółte owoce
Suszone owoce
Herbaciane
Kwiatowe
KRAJ PALARNI
Polska
Niemcy
Szwecja
Włochy
POPULARNE REGIONY
Brazylia
Kolumbia
Kenia
Etiopia
Gwatemala
POPULARNE PALARNIE
Arcaffe
COFFEELAB
COFFEE PLANT
DAK Coffee Roasters
Hard Beans
HAYB
Johan & Nyström
Kafar
Le Piantagioni del Caffè
Lykke
Kawa miesiąca
SZUKAJ KAWY DO:
ODKRYJ
Herbata miesiąca
Outlet
RODZAJ HERBATY
Biała
Czarna
Earl Grey
English Breakfast
Matcha
Oolong
Owocowa
Rooibos
Yerba mate
Ziołowa
Zielona
SPOSÓB PAKOWANIA
Herbaty w saszetkach
Herbaty sypane
POPULARNE MARKI
teapigs
Teministeriet
Leaf Liturgy
Teasome
HAYB
Dear Tea Society
HERBATA MIESIĄCA
HERBATY KUSMI
HERBATY MOOMIN
MATCHA
RODZAJ MŁYNKA
Młynki ręczne
Młynki automatyczne
PRZEZNACZENIE
Młynki do domu
Młynki do gastronomii
Młynki do biura
MŁYNKI RĘCZNE
MŁYNKI AUTOMATYCZNE
COMANDANTE
FELLOW
TIMEMORE
RODZAJ ZAPARZACZA
Aeropress
Drippery
Chemex
French press
Kawiarki
Zaparzacze do herbaty
Zaparzacze do cold brew
Syfony
AEROPRESS
KAWIARKI
FRENCH PRESSY
DRIPPERY CLEVER
CHEMEX
RODZAJ EKSPRESU
Ekspresy przelewowe
Ekspresy ciśnieniowe
Ekspresy kapsułkowe
Ekspresy kolbowe
PRZEZNACZENIE
Ekspresy do domu
Ekspresy do gastronomii
Ekspresy do biura
AKCESORIA DO EKSPRESÓW
Środki czystości
Części zamienne
POPULARNE MARKI
EKSPRESY MOCCAMASTER
EKSPRES FELLOW AIDEN
PRZENOŚNY EKSPRES OUTIN
EKSPRES MINIATURKA AROMABOY
AKCESORIA DO PARZENIA
Czajniki
Wagi
Spieniacze do mleka
Filtry
AKCESORIA BARISTY
Dzbanki do mleka
Tampery
Odbijaki do fusów
Termometry
Pojemniki na kawę
POZOSTAŁE AKCESORIA
Saturatory do wody
Higiena i konserwacja
Filtracja wody
Książki i gadżety
CZĘŚCI ZAMIENNE
Do ekspresów
Do kawiarek
Do młynków
CZAJNIKI
WAGI DO KAWY
SPIENIACZE DO MLEKA
FILTRY CAFEC
Domowe
Serwery i dzbanki
Kubki
Filiżanki
Szklanki
Talerze
Naczynia do cuppingu
Kubki i butelki na wynos
Kubki na wynos
Butelki na wynos
Serwery do kawy
Termosy
Kubki na wynos
Filiżanki
Kubki Moomin
Do kawy
Kawy nitro w puszce
Napoje roślinne
Napoje orzeźwiające
Syropy do kawy
Czekolada do picia
Czekolada i słodycze
Na prezent
Pomysły na prezent
Warsztaty kawowe
Zestawy
NAPOJE ROŚLINNE
CZEKOLADY DO PICIA
CZEKOLADA I SŁODKOŚCI
SYROPY DO KAWY
Cześć, dobrze Cię widzieć!
Coffeedesk

Miłego dnia!

Zaloguj rejestracja
Menu
  • Image Nowości
  • Image Promocje
  • Image Marki
  • Image Kawa
  • Image Herbata
  • Image Młynki
  • Image Zaparzacze
  • Image Ekspresy
  • Image Akcesoria
  • Image Naczynia
  • Image Dodatki
  • Image Outlet
  1. Coffeedesk
  2. Wyszukiwanie
Strona główna
  • Nowości (26)
  • Nasze marki (63)
    • 19grams (1)
    • Audun Coffee (2)
    • Bagdrip (1)
    • BeMyBean (2)
    • Bonanza Coffee (1)
    • Bracia Ziółkowscy (3)
    • Casino Mocca (1)
    • COFFEE PLANT (5)
    • DAK Coffee Roasters (2)
    • Doubleshot (1)
    • Father's Coffee (4)
    • Figa Coffee (1)
    • Gardelli Specialty Coffees (1)
    • Giovannacci Caffe (1)
    • Good Coffee (1)
    • Hard Beans (1)
    • HAYB (1)
    • Heresy (1)
    • Instytut Kawy (2)
    • Kavoholik (1)
    • Klaro (1)
    • KYOTO (3)
    • La Cabra (1)
    • LaCava (3)
    • Lazy Legs (1)
    • MAMAM (2)
    • Manhattan Coffee Roasters (1)
    • Rocket Bean (1)
    • Runty Roaster (1)
    • Solberg & Hansen (4)
    • Spojka (2)
    • Story Coffee Roasters (1)
    • Swerl Coffee (1)
    • The Barn (1)
    • The Coffee Collective (2)
    • Trigger (4)
    • YOCO (1)
  • Kawa (63)
    • Odkryj (23)
      • Outlet (1)
      • Świeżo palona kawa (20)
    • Metoda parzenia (63)
      • Espresso (6)
      • Przelewowe metody parzenia (60)
        • Single origin (59)
    • Rodzaj (63)
      • Kawa ziarnista (59)
      • Kawa w saszetkach (4)
    • Pochodzenie (61)
      • Kawa z Afryki (61)
    • Typ (63)
      • Kawa speciality (63)
      • Kawa bezkofeinowa (2)
    • Palarnia (42)
      • Włochy (2)
      • Szwecja (1)
      • Niemcy (2)
      • Polska (37)
    • Nuty smakowe (62)
      • Herbaciane (10)
      • Czekoladowe (6)
      • Orzechowe (2)
      • Słodkie (27)
      • Owoce leśne (26)
      • Owoce cytrusowe (23)
      • Owoce suszone (1)
      • Owoce zielone (9)
      • Owoce żółte (7)
      • Owoce tropikalne (9)
      • Owoce czerwone (38)
      • Kwiatowe (8)
      • Przyprawy (2)
      • Alkoholowe (2)
  • Promocje (2)
  • Outlet % (1)

Wyniki wyszukiwania frazy 'kenia'

Znalezione produkty: 63
Filtrowanie i sortowanie
–
Więcej filtrów Zwiń filtry
1 - 36 produktów z 63 dostępnych
Nowość
Casino Mocca - kawa ziarnista Kenia Sarkin Washed Filter 200 g
Casino Mocca - kawa ziarnista Kenia Sarkin Washed Filter 200 g

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 02.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty czerwonej porzeczki, pomidorów koktajlowych i czerwonej pomarańczy.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: KiambuMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL28 & Ruiru 11Położenie upraw: 1700 m n.p.m.
DARMOWA DOSTAWA
Hard Beans - kawa ziarnista Kenia AA Inoi Ndimi Fully Washed Filter 250 g
Hard Beans - kawa ziarnista Kenia AA Inoi Ndimi Fully Washed Filter 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 09.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty karmelizowanych cytrusów, granatów i żółtych grejpfrutów.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: KirinyagaFarma: NdimiMetoda obróbki: Fully WashedOdmiana: SL 28, SL 34, BatianPołożenie upraw: 1650 - 1800 m n.p.m.Farma: San GabrielO FARMIEStacja obróbki Ndimi znajduje się u podnóża góry Kenia, tuż za miastem Kerugoya. Ta zachodnia część regionu Kirinyaga graniczy z Nyerii i charakteryzuje się jednymi z najbardziej żyznych gleb w kraju.SL 28 i SL 34 to najbardziej klasyczne odmiany kawy z Kenii. Pochodzą od odmiany Bourbon i odpowiadają za owocowy i soczysty charakter kawy.Po dostarczeniu wiśni kawowych do stacji obróbki są one ręcznie sortowane – niedojrzałe, uszkodzone przez owady oraz inne wadliwe owoce muszą zostać usunięte. Następnie wiśnie są pulpowane, a ziarna poddawane fermentacji w pergaminie przez noc. Po zakończeniu fermentacji pergamin jest myty i sortowany na klasy: P1, P2, P3 oraz P light. Suszenie trwa od 10 do 20 dni.PRZEPISProporcje: 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 94°CMielenie: średnio-grubeCzas parzenia: 3:25-3:35 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Nowość
Doubleshot - kawa ziarnista Kenia Gititu Washed Filter 300 g
Doubleshot - kawa ziarnista Kenia Gititu Washed Filter 300 g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 18.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jeżyny, żurawiny i trzciny cukrowej.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: KiambuMetoda obróbki: WashedOdmiana: Batian, Ruiru 11, SL28, SL34
LaCava - kawa ziarnista Kenia Kiambara Washed Filter 250 g
LaCava - kawa ziarnista Kenia Kiambara Washed Filter 250 g

Producent: LACAVA

Data palenia: 10.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatów, cytrusów i karmelu.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: Kabare, Gichugu, Nyeri CountryMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL28, Ruiru-11, BaitanPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100
Story Coffee Roasters - kawa ziarnista Kenia Rungeto Kii Washed Filter 250 g
Story Coffee Roasters - kawa ziarnista Kenia Rungeto Kii Washed Filter 250 g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 26.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czarnej porzeczki, cytrusów i herbaty Earl Grey.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: KirinyagaMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL28, SL34Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m..
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT x Coffeedesk - kawa ziarnista Kenia Etago Anaerobic Natural Filter 250 g
COFFEE PLANT x Coffeedesk - kawa ziarnista Kenia Etago Anaerobic Natural Filter 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 15.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalana przez polską palarnię COFFEE PLANT we współpracy z Coffeedesk. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty brzoskwini, cytryny, ciemnego słodu i ciemnej czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: Mugirango, KisiiFarma: EtagoMetoda obróbki: Anaerobic NaturalOdmiana: Batian, Ruiru, Blue MountainPołożenie upraw:1620 - 1900 m n.p.m.O FARMIEFarma Etago to wieś położona w regionie Mugirango w hrabstwie Kisii w Kenii, znana z uprawy wysokiej jakości kawy. Dzięki żyznym glebom wulkanicznym, umiarkowanemu klimatowi i regularnym opadom, region oferuje doskonałe warunki do powolnego dojrzewania owoców kawowca, co przekłada się na bogaty smak i piękną kwasowość ziaren. Uprawa znajduje się na wysokościach od 1400 do 1900 m n.p.m., a rolnicy stosują zrównoważone praktyki dbające o zdrowie gleby i środowiska.Proces produkcji kawy w Etago oparty jest na precyzji i staranności. Doświadczeni rolnicy ręcznie zbierają tylko dojrzałe owoce, które trafiają do stacji przetwórczej. Tam są selekcjonowane, poddawane procesowi moczenia oraz fermentacji trwającej 96 godzin, z regularnym monitorowaniem pH. Następnie kawa suszona jest przez 21 dni na podniesionych łóżkach, aż osiągnie optymalną wilgotność 12%. Po wysuszeniu ziarna trafiają do magazynu z kontrolowaną temperaturą, gdzie są przechowywane do momentu ich sprzedaży.Mimo sprzyjających warunków klimatycznych, rolnicy z Etago zmagają się z wyzwaniami, takimi jak niestabilne ceny rynkowe, zmiany klimatu czy szkodniki. Aby zwiększyć odporność upraw i poprawić plony, wprowadzili nowoczesne metody, m.in. uprawy współrzędne, nowe odmiany kawy i systemy nawadniania. Kluczową rolę odgrywa również oszczędzanie wody — poprzez zbieranie deszczówki, nawadnianie kropelkowe i ściółkowanie ograniczające parowanie.Dzięki połączeniu tradycji, innowacji i troski o środowisko, kawa z Etago wyróżnia się wyjątkową jakością i smakiem.OPINIA ROASTERAKenia to chyba jedyny, albo jeden z bardzo nielicznych krajów, gdzie obróbka beztlenowa budzi do dzisiaj sporo kontrowersji. Po pierwsze jeszcze kilka/kilkanaście lat temu kawy z innej obróbki niż myta, były bardzo dużą rzadkością i wówczas bardzo często były próbą przeprocesowania kawy w inny sposób niż washed, gdy w przypadku tej pierwszej poszło coś nie tak. Po drugie, w dalszym ciągu anaerobic, czy carbonic z Kenii to bardzo duża rzadkość, a farmerzy nie są tam zbyt dużymi fanami obróbkowych eksperymentów.Etago jednak jest wyjątkowa. Z jednej strony pomimo beztlenowej obróbki kawa w dalszym ciągu zachowuje cechy typowej dla mytej Kenii. Wyrazista, cytrusowo-jabłkowa kwasowość, wyczuwalne nuty brzoskwini oraz cytryny i delikatnie porzeczkowy vibe. Z drugiej strony wyraźna czekoladowa słodycz i nuty ciemnego słodu, przypominające ciemnego musującego Guinessa. Całość jest dobrze zbalansowana, o wysokim krągłym i lepkim body. To bardzo ciekawa Kenia, w której beztlenowa obróbka nie przytłoczyła charakteru kawy wynikającego z terroir.PRZEPISDripper:Kenia Etago jest łatwa w przygotowaniu. Ten przepis pozwala na odpowiednią ekstrakcję kawy. Użyj 19 gramów kawy, zmielonej na 20 klikach młynka Comandante, wodą o temperaturze 93-94°C i zalewaj odpowiednio:0:00 - 50 ml (lekkie zamieszanie)0:30 - 120 ml1:00 - 180 ml1:30 - 240 ml2:00 - 300 mlJeżeli chcesz wydobyć więcej słodkich, słodowych nut z tej kawy i zbalansować nieco jej kwasowość, zmiel odrobinę drobniej i podnieś temperature parzenia. Smacznego! 
Najniższa cena: 84,00 zł
84,00 zł
Najniższa cena: 84,00 zł
Nowość
Trigger -  Kenia Chepsangor Anaerobic Filter - kawa ziarnista 250 g
Trigger - Kenia Chepsangor Anaerobic Filter - kawa ziarnista 250 g

Producent: TRIGGER

Data palenia: 13.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w warszawskiej palarni Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance dominują nuty dojrzałej śliwki, czerwonej porzeczki i mlecznej czekolady, z delikatnym kwiatowym finiszem.  Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: Nandi HillsFarma: ChepsangorOd​miana: SL28, SL34Metoda obróbki: Anaerobic Położenie upraw: 1800 m n.p.m.
Nowość
Trigger - kawa ziarnista Kenia Njuriga Natural Filter 250 g
Trigger - kawa ziarnista Kenia Njuriga Natural Filter 250 g

Producent: TRIGGER

Data palenia: 06.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do malin, dojrzałych truskawek i czekolady.Kraj: KeniaRegion: NyeriFarma: NjurigaOdmiana: SL28, SL34, Ruiru 11, BatianMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1700 - 1720 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pktZIARNOStacja Njuriga znajduje się w regionie Nyeri w Kenii i od 1999 roku skupia ponad 470 lokalnych producentów, którzy dostarczają wiśnie z upraw położonych na wysokości 1700–1780 m n.p.m. To wyjątkowe miejsce prowadzi Pauline Mumbi Karimi – kobieta o ogromnej energii, wspierana przez zespół z Maggi i Jamesem Mainą na czele. Njuriga to nie tylko stacja myjąca, ale także spójna kooperatywa, która eksperymentuje z nowoczesnymi metodami fermentacji. Kawa CHORT została przetworzona w innowacyjnym procesie Anaerobic Natural Sleeping Bag, czyli beztlenowej fermentacji całych owoców w kontrolowanym środowisku. Dzięki tej metodzie powstają wyjątkowo intensywne, czyste i złożone sensorycznie kawy. Każdy batch nosi nazwę jednej z gwiazd – CHORT to jedna z nich – tworząc niepowtarzalne "kawowe konstelacje" Njurigi.OPINIA ROASTERA Niesamowicie słodka, transparentna i orzeźwiająca Kenia w nietypowej dla tego kraju obróbce - natural. Słodsze od niej mogą być tylko łapki małego kotka.PRZEPISV60, temperatura wody: 95 stopni Celsjusza, 300 g wody, 21 g kawy, mielenie 7 (Fellow Ode II)1. Preinfuzja 75 g dostarczanie wody: 0-0:10,2. 150 g dostarczanie wody 0:30-0:40,3. 225 g dostarczanie wody 1:00-1:10,4. 300 g dostarczanie wody 1:30-1:40. Cała woda powinna skończyć się przelewać ok. 2:10 - 2:20.
The Barn - kawa ziarnista Kenia Kirinyaga Kiunyu PB Washed Filter 250 g
The Barn - kawa ziarnista Kenia Kirinyaga Kiunyu PB Washed Filter 250 g

Producent: THE BARN

Data palenia: 18.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kenii, wypalona w niemieckiej palarni The Barn. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: KirinyagaMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL28, SL34Położenie upraw: 1650 m n.p.m.KAWACzysta, aromatyczna filiżanka. Żurawina, jeżyna i czarna herbata przeplatają się z wyrazistymi cytrusami. Nuty czarnej herbaty i kwiatu pomarańczy są eleganckie i wyrafinowane, a gładkie zakończenie ujawnia subtelny posmak wanilii.FARMAW hrabstwie Kirinyaga rolnicy uprawiają niewielkie działki, liczące średnio od 250 do 350 drzew, na wysokości powyżej 1650 m n.p.m. Dzięki współpracy z naszym partnerem eksportowym, firmą Sucafina, producenci mogą podnosić standard jakości swojej kawy oraz zapewniać ekonomiczną stabilność gospodarstw. Lepszy dostęp do informacji o jakości gleby, możliwy dzięki nowoczesnym technologiom i wsparciu agronomicznemu, poprawia kondycję drzew i jakość wiśni. Rolnicy mogą zmniejszać swoje uzależnienie od nawozów, jednocześnie zwiększając plony i dostarczając kawę, którą stacje myjące szczególnie cenią.OBRÓBKAJakość kenijskiej kawy to efekt zarówno standardów uprawy, jak i obróbki. Drobni producenci starannie zbierają wyłącznie najdojrzalsze owoce, które następnie trafiają do stacji myjącej Kiunyu. Tam urzędnik odpowiedzialny za przyjęcie owoców prowadzi skrupulatną selekcję wizualną oraz sortowanie w wodzie, przyjmując tylko najgęstsze ziarna gwarantujące najlepszy smak. Po selekcji wiśnie są drylowane i fermentowane. Następnie kawa jest myta w czystej wodzie i suszona na podwyższonych łożach. Pracownicy często mieszają pergamin, aby zapewnić równomierne suszenie. W najgorętszej porze dnia pergamin jest przykrywany, aby proces przebiegał powoli i równomiernie, a nocą chroni się go przed wilgocią.OPINIA ROASTERANasza najnowsza premiera nowego sezonu kenijskiego to powrót kawy ze stacji myjącej Kiunyu. Kawa peaberry – gdy w wiśni rozwija się jedno ziarno zamiast dwóch – to ziarna małe, okrągłe i pełne smaku.
Nowość
Swerl Coffee - kawa ziarnista Kenia PB Kainamui Washed Filter 250 g
Swerl Coffee - kawa ziarnista Kenia PB Kainamui Washed Filter 250 g

Producent: SWERL COFFEE

Data palenia: 16.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez szwedzką palarnię Swerl. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czarnej porzeczki, dżemu cytrynowego i cukru brązowego.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: KirinyagaOdmiana: SL-28, Ruiru11, Batian, SL34Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1740 m n.p.m.
Nowość
Figa Coffee - kawa ziarnista Kenia Gicherori AA Washed Filter 250 g
Figa Coffee - kawa ziarnista Kenia Gicherori AA Washed Filter 250 g

Producent: FIGA COFFEE

Data palenia: 27.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty słodkich pomidorów, śliwek i karmelu.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: Manyatta Divison, EmbuMetoda obróbki: WashedOdmiana: Batian, SL28, SL34, Ruiru 11Położenie upraw: 1500 m n.p.m.ZIARNOStacja obróbki Gicherori została otwarta w 1997 r. i jest prowadzona przez Kibugu Farmers Cooperative Society. Jej członkami jest około 1050 drobnych rolników, którzy dostarczają swoje owoce kawy do stacji tego samego dnia, w którym zostały zebrane. Większość z nich posiada niewielkie pola o wielkości ok. 1/8–1/4 ha.Ciekawostka: Embu znajduje się u podnóża Mount Kenya, na północny wschód od Nairobi. Obszar ten jest wysoko położony, doświadcza dwóch pór deszczowych i ma żyzną glebę nawadnianą przez sześć rzek. 80% gospodarstw domowych pracuje w rolnictwie. Tysiące drobnych producentów uprawia tu kawę i dostarcza ją do setek spółdzielni w celu przetworzenia. Region produkuje 600 000 kg kawy rocznie.
KYOTO - kawa ziarnista Kenia Endebess Natural Filter 250 g
KYOTO - kawa ziarnista Kenia Endebess Natural Filter 250 g

Producent: KYOTO

Data palenia: 25.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kompotu truskawkowego i dzikiej róży z kremowym body.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: RiftFarma: Endebess EstateMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Ruiru 11, SL-34, SL-28, BatianPołożenie upraw: 1750 - 1950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt.
Nowość
Instytut Kawy - kawa w saszetkach Kenia Baragwi Gachami - 1 saszetka 12 g
Instytut Kawy - kawa w saszetkach Kenia Baragwi Gachami - 1 saszetka 12 g

Producent: INSTYTUT KAWY

Data palenia: 15.09.2025

Drip bag z polskiej palarni Instytut Kawy to kieszonkowy dripper z kawą specialty, zamknięty w szczelnej saszetce. To doskonały wybór dla każdego, kto nie chce rezygnować z ulubionej kawy, niezależnie od miejsca. Odkryj wygodę i smak drip bagów już dziś!W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Kenii. W jej smaku pojawiają się nuty czerwonej porzeczki, melona i zielonej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: Kirinyaga DistrictOdmiana: Arabica SL34, SL28Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.
Trigger - kawa ziarnista Kenia Kirinyaga Kabare Fully Washed Filter 250 g
Trigger - kawa ziarnista Kenia Kirinyaga Kabare Fully Washed Filter 250 g

Producent: TRIGGER

Data palenia: 14.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do porzeczki, rabarbaru i karmelu.Kraj: KeniaRegion: KirinyagaFarma: Kabare FCSOdmiana: SL 28, SL 34, Batian, Ruiru 11Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1700 - 1900 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 84,5 / 100 punktówZIARNOFabryka Karani powstała w 1998 roku na terenie dawnego gospodarstwa o tej samej nazwie. Region słynie z żyznych gleb gliniasto-ilastych i korzystnego klimatu, z widokiem na ośnieżone szczyty góry Kenya. Rolnicy ręcznie sortują wiśnie przed obróbką, fermentują ziarno przez noc, a następnie myją i suszą na podwyższonych stołach przez 9–15 dni. Kooperatywa zrzesza około 1200 farmerów, którzy stosują naturalne nawozy z pulpy kawowej i obornika.OPINIA ROASTERATo klasyczny przykład kenijskiej precyzji w obróbce i czystości smaku. Wyraźna kwasowość cytrusów spotyka się z elegancką słodyczą i nutami kwiatowymi. Kabare to kawa, która w filiżance daje wyraźny, świeży profil i świetnie sprawdza się jako codzienna kawa dla miłośników intensywnych doznań w filiżance.PRZEPISAeroPress:woda 100-120 ppm, 150 g, 80*C, mielenie Fellow Ode 2: 7, masa kawy 17 g.Metoda odwrócona. Wsypać kawę, zalać wodą, zamieszać 3x, przykręcić sitko z podwójnym filtrem. Przeciskać 0:45 - 1:00.
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Kenia Kiamugumo Washed Filter 250 g
HAYB - kawa ziarnista Kenia Kiamugumo Washed Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 23.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do malin, czarnej porzeczki i owoców leśnych.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: KirinyagaMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL 28, SL 34Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
Solberg & Hansen - kawa ziarnista Kenia Thunguri Filter 250 g
Solberg & Hansen - kawa ziarnista Kenia Thunguri Filter 250 g

Producent: SOLBERG & HANSEN

Data palenia: 06.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kenii, wypalana w norweskiej palarni Solberg & Hansen. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czarnej porzeczki i maliny, z owocową słodyczą.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: KirinyagaOdmiana: SL28, SL34, Ruiru 11, Batian, K7Położenie upraw: 1700 - 2200 m n.p.m.Obróbka: Washed
Nowość
Runty Roaster -  Kenia Gatomboya Washed Filter - kawa ziarnista 250 g
Runty Roaster - Kenia Gatomboya Washed Filter - kawa ziarnista 250 g

Producent: RUNTY ROASTER

Data palenia: 09.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej palarniRunty Roaster. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty porzeczki, grejpfruta i karmelu — z przyjemną, winogronową kwasowością i długim finiszem.  Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: NyeriOd​miana: SL28, SL34Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1700 – 1900 m n.p.m.
KYOTO - kawa ziarnista Drippin All Day Kenia Kirinyaga Kijani Kiboko Washed Filter 250 g
KYOTO - kawa ziarnista Drippin All Day Kenia Kirinyaga Kijani Kiboko Washed Filter 250 g

Producent: KYOTO

Data palenia: 25.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są naturalne nuty przypominające czarną porzeczkę i pomidora.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: NyeriPlantacja: Małe gospodarstwaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Sl28, SL34, Ruiru 11Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
Nowość
Heresy - kawa ziarnista Kenia Kii Washed Filter 252 g
Heresy - kawa ziarnista Kenia Kii Washed Filter 252 g

Producent: HERESY

Data palenia: 23.09.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku pojawiają się czarna porzeczka, rabarbar, słodkie cytrusy, herbata i kwiaty.Kraj: KeniaRegion: KirinyagaFarma: KiiOdmiana: SL28, SL34, ruiru, batianObróbka: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pktO FARMIE I PRODUCENCIEStacja obróbki Kii jest jednym z kluczowych elementów kooperatywy Rungeto, a kto od lat jest fanem soczystych Kenii, może kojarzyć również takie nazwy jak Karimikui czy Kiangoi – to stacje również ogarniane przez tę spółdzielnię. Zrzeszonych jest tu 850 małych producentów, a całym zamieszaniem zarządza pan Zablon Kamongo. Kii jest dzisiaj bezsprzecznie synonimem najwyższej jakości kaw z Kenii i faktycznie – rok w rok kawy z tego miejsca ekscytują nas jak cholera na cuppingowym stole.O OBRÓBCEOdmiany kenijskie, zbierane ręcznie, sortowane wstępnie na zasadzie floatingu. Przechodzą proces depulpingu (oddzielanie pestki od owocu) i dzielone są na 3 sekcje jakościowe. Fermentowane na mokro przed 36 godzin, następnie myte i suszone na podniesionych stołach przez kilkanaście dni.OPINIA ROASTERAŚwieże, soczyste Kenie to po prostu coś pięknego. Pijesz skoncentrowany sok z koszyka owoców, nie kawę. Jeśli tak lubisz, idź w ciemno, tutaj zero strzałów w powietrze.
Promocja
COFFEE PLANT - bezkofeinowa kawa ziarnista Kenia Kiboko Washed Filter 250 g (outlet)
COFFEE PLANT - bezkofeinowa kawa ziarnista Kenia Kiboko Washed Filter 250 g (outlet)

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 21.05.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty melasy, cytrusów i słodkich pomarańczy.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: NyeriMetoda obróbki: Fully washed, CO2 Carbonic NaturalOdmiana: SL28, SL14Położenie upraw: 1700 - 1900 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pkt.O KAWIEKenia Kiboko to kawa specialty przeznaczona do metod przelewowych, która zachwyca słodyczą i cytrusową świeżością. Pochodząca z centralnych regionów Kenii – Nyeri i Tharaka Nithi – łączy w sobie to, co w kenijskich ziarnach najlepsze: czystość, soczystość i złożony smak.Ziarna przed dekofeinizacją przeszły klasyczną obróbkę na mokro, co pozwoliło zachować ich wyrazistą kwasowość i pełnię aromatów. Następnie zostały pozbawione kofeiny w procesie Carbonic Natural™, który minimalnie wpływa na strukturę smaku.Kenia Kiboko zachwyca słodkim, cytrusowym profilem – dominują w niej nuty słodkiej pomarańczy i soczystych cytrusów, z delikatnie karmelową głębią melasy. Całość jest świeża i zrównoważona, z długim, słodkim posmakiem i przyjemną, rześką kwasowością. To bezkofeinowa kawa, która nie idzie na kompromisy – zachwyca soczystym, cytrusowym charakterem i przyjemną słodyczą. W profilu dominują nuty słodkiej pomarańczy, dojrzałych cytrusów i melasy. Całość jest zbalansowana i świeża, z długo utrzymującym się, słodkim finiszem. Delikatna kwasowość i naturalna słodycz czynią z niej idealny wybór do metod przelewowych.OPINIA ROASTERAKawy bezkofeinowe mają w naszej palarni szczególne miejsce. Wierzymy, że to jeden z makrotrendów na rynku kawy specialty dlatego bardzo zależy nam na odpowiedniej selekcji ziaren bezkofeinowych. Ta Kenia to przykład świetnego ziarna i profesjonalnego procesu dekofeinizacji. Mimo iż ziarno zostało poddane procesowi dekofeinizacji, zachowuje ono swój pierwotny charakter. Ma słodko kwasowy charakter i czysty profil sensoryczny - świetna kawa pozbawiona kofeiny!PRZEPISTo nasza druga Kenia w ofercie poddana procesowi dekofeinizacji. Bez kofeiny nie trzeba się martwić o zbytnią gorycz dlatego więc warto ziarno zaparzyć tak, by wydostać z niego jak najwięcej smaku - tym bardziej, że proces dekofeinizacji obniżą gęstość ziarna i ułatwia ekstrakcję. Użyj 18 g kawy, zmielonej na 18 klikach młynka Comandante. Wodą podgrzana do temperatury 96°C, zalej odpowiednio z czasem:     0:00 - 50 ml0:30 - 120 ml1:00 - 180 ml1:30 - 240 ml2:00 - 300 mlNa koniec delikatnie zamieszaj i ciesz się smaczną kawą bezkofeinową.  
Najniższa cena: 72,00 zł
72,00 zł
Najniższa cena: 72,00 zł
Instytut Kawy - kawa ziarnista Kenia Baragwi Gachami Washed Filter 250 g
Instytut Kawy - kawa ziarnista Kenia Baragwi Gachami Washed Filter 250 g

Producent: INSTYTUT KAWY

Data palenia: 08.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Instytut Kawy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonej porzeczki, melona i zielonej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: Kirinyaga DistrictOdmiana: Arabica SL34, SL28Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.
Solberg & Hansen - kawa ziarnista Kenia Rukira Washed Filter 250 g
Solberg & Hansen - kawa ziarnista Kenia Rukira Washed Filter 250 g

Producent: SOLBERG & HANSEN

Data palenia: 31.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w norweskiej palarni Solberg & Hansen. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Można wyczuć w niej nuty jagód, czarnej porzeczki i masła.Kraj: KeniaRegion: PainFarma: RukiraProducent: Othaya Farmers SocietyOdmiana: SL28, SL34, ruiru11, batianWysokość upraw: 1850 m n.p.m.Obróbka: Washed
The Coffee Collective - kawa ziarnista Kenia Kieni Filter 250 g
The Coffee Collective - kawa ziarnista Kenia Kieni Filter 250 g

Producent: THE COFFEE COLLECTIVE

Data palenia: 08.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalana przez duńską palarnię The Coffee Collective. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia.W filiżance można się spodziewać słodkiego naparu o pełnym body, z nutami czarnej i czerwonej porzeczki oraz śliwki.Kraj: KeniaRegion: NyeriProducent: Kooperatywa KieniMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL28, SL34, Ruiru 11, BatianWysokość: 1818 m n.p.m.
Gardelli Speciality Coffees - kawa ziarnista Kenia Kamwangi Omniroast 250 g
Gardelli Speciality Coffees - kawa ziarnista Kenia Kamwangi Omniroast 250 g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 13.10.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kenii, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. Można w niej wyczuć nuty czarnej porzeczki, moreli, wanilii i cytryny.Kraj: KeniaRegion: KirinyagaMetoda obróbki: Myta (Washed)Odmiana: SL28Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kenia Thimu Washed Filter 250 g
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kenia Thimu Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 21.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kenii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonej porzeczki i rabarbaru.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: KirinyagaFarma: Spółdzielnia Rolników BaragwiOdmiana: SL-28, SL-34, Ruiru 11, BatianMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktO KAWIEStacja Myjąca Thimu to jedna z dwunastu stacji mokrej obróbki zarządzanych przez Spółdzielnię Rolników Baragwi, zlokalizowaną w regionie Kirinyaga w centralnej Kenii. Położona na zboczach góry Kenia, skupia około 3000 drobnych producentów. Ich plantacje znajdują się na wysokości od 1600 do 1800 m n.p.m., a dominującą odmianą jest SL34 (około 90%), uzupełnianą przez SL28, K7 i Ruiru 11.Na stacji Thimu kawa poddawana jest tradycyjnej obróbce mokrej: najpierw z ziaren zdzierany jest miąższ przy pomocy depulpera, następnie sucho fermentowana, myta i suszona na słońcu.W hrabstwie Kirinyaga kawowce kwitną między lutym a marcem, natomiast zbiory trwają się od października do grudnia. Gleba w okolicach Thimu to głównie nitisol – czerwona gleba wulkaniczna, ceniona za swoje korzystne właściwości fizyczne i chemiczne, typowa dla terenów górskich i stoków wulkanicznych.Proces obróbki w Kenii jest dość ustandaryzowany, choć mogą występować niewielkie różnice wynikające z zarządzania poszczególnymi stacjami. Przed przetwarzaniem, rolnicy ręcznie sortują wiśnie, usuwając te niedojrzałe i przejrzałe. Do depulpowania używana jest 3-tarczowa maszyna Agaarde, która oddziela miąższ i skórkę. Ziarna są następnie sortowane według gęstości: Grade 1 i 2 (najwyższa jakość) są fermentowane oddzielnie, Grade 3 uznawany jest za niższą klasę.Fermentacja na sucho trwa od 18 do 36 godzin w betonowych zbiornikach, osłoniętych zadaszeniem dla lepszej kontroli temperatury. Po fermentacji kawa jest myta i ponownie sortowana w kanałach wodnych, czasami również moczona przez noc w czystej wodzie. Na koniec ziarna suszy się na podniesionych afrykańskich łożach przez 12 do 20 dni, w zależności od warunków pogodowych. W ciągu dnia, w porze największego nasłonecznienia, a także nocą, kawa jest przykrywana plandekami.OPINIA ROASTERAMamy słabość do tych ziaren i sądzimy, że Wy też się z nimi polubicie. Owocowe, rześkie i słodkie. Świeży zbiór, więc już lepiej nie będzie!
Nowość
Rocket Bean - kawa ziarnista Kenia Kiambu Washed Filter 200 g
Rocket Bean - kawa ziarnista Kenia Kiambu Washed Filter 200 g

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 05.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kenii, wypalona w łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W jej smaku pojawiają się nuty przypominające wiśnię, czerwoną porzeczkę, kandyzowaną pigwę i sernik.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: Kiambu CountyMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL28Położenie upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.Punktacja w cuppingu: 87 / 100 pkt
Nowość
Father's Coffee - kawa w saszetkach Drip Bag Kenia Gachatha - 5 saszetek 12 g
Father's Coffee - kawa w saszetkach Drip Bag Kenia Gachatha - 5 saszetek 12 g

Producent: FATHER'S COFFEE

Kawa specialty z palarni Father's Coffee w formie drip baga - saszetki ze zmieloną kawą, którą umieszczasz na kubku i zaparzasz gorącą wodą -  nie musisz pamiętać o młynku, filtrach czy dripperze. Świeżo palona kawa jest zapakowana tak, abyś mógł cieszyć się kawą specialty nie tracąc przy tym jakości i smaku. Saszetka zajmuje mało miejsca i jest lekka - możesz ją zabrać wszędzie ze sobą.Opakowanie zawiera 5 saszetek (5 x 12g) ze zmieloną kawą z Kenii. W jej smaku wyczujesz nuty czerwonej porzeczki, lodów waniliowych i kardamonu.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: Nyeri, Karatina TownOdmiana: SL28, SL34, Ruiru 11, BatianMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.
Nowość
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Kenia Thunguri Washed Filter 250 g
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Kenia Thunguri Washed Filter 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 30.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty pomidora, bergamotki, maliny i truskawki.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: NyeriFarma: Thunguri Washing StationsMetoda obróbki: Fully washedOdmiana: SL28, SL34Położenie upraw: 1680 - 1840 m n.p.m.O KAWIEKenia Thunguri zachwyca soczystym, owocowym charakterem – w smaku wyczuwalne są truskawki i maliny, uzupełnione świeżą bergamotką i typową dla Kenii nutą pomidora. Kawa jest słodka, pełna, złożona i długo pozostaje na podniebieniu. Powstała z odmian SL28 i SL34, obrabianych metodą fully washed w stacji Thunguri, gdzie ponad 1500 drobnych rolników dostarcza swoje ziarna.  
Ostatnie sztuki
Giovannacci Caffè - kawa ziarnista Kenia Kirinyaga Filter 250 g
Giovannacci Caffè - kawa ziarnista Kenia Kirinyaga Filter 250 g

Producent: GIOVANNACCI CAFFE

Data palenia: 02.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona we włoskiej palarni Giovannacci Caffe. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty owoców tropikalnych, mango i limonki.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaFarma: KarimikuiOdmiana: SL14, SL28Położenie upraw: 1700 - 1900 m n.p.m.Metoda obróbki: Washed
Nowość
Klaro - kawa ziarnista Kenia Kirinyaga Washed Filter 250 g
Klaro - kawa ziarnista Kenia Kirinyaga Washed Filter 250 g

Producent: KLARO

Data palenia: 04.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Klaro. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonej pomarańczy, wiśni i maliny.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: KirinyagaFarma: Kimandi Factory Odmiana: SL28, SL34Metoda obróbki: WashedO KAWIEKenijski kompocik in da house – dominują tu nuty czerwonej pomarańczy, wiśni i maliny. Intensywne, soczyste smaki sprawiają, że w każdym łyku znajdziesz dużo owocków.Na stacji myjącej wiśnie są fermentowane przez około 16 godzin, w zależności od warunków pogodowych. Następnie kawa jest płukana czystą wodą z górskich źródeł, co nadaje ziarnom wyjątkową świeżość. Po myciu i sortowaniu kawa w parchment'cie jest suszona na podwyższonych łożach przez 14–21 dni, jest to tradycyjna metoda, która intensyfikuje smak i aromat ziaren. Idealna kawa dla fanów wyrazistych, rześkich smaków.OPINIA ROASTERAOwocowa bomba prosto z Kenii – smakuje tak samo dobrze, jak brzmi. Czerwona pomarańcza, wiśnia i malina – cała owocowa ekipa w Twojej filiżance. Kwasowość spotyka się tu z delikatną słodyczą, tworząc idealny balans. Zaparz, spróbuj i wróć po więcej!PRZEPISDOWOLNA, ULUBIONA METODA.
Ostatnie sztuki
La Cabra - kawa ziarnista Kenia Riakiberu Omniroast 250 g
La Cabra - kawa ziarnista Kenia Riakiberu Omniroast 250 g

Producent: LA CABRA

Data palenia: 13.08.2025

  Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kenii, wypalana w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do wszystkich metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty dojrzałych śliwek i rabarbaru.Kraj: KeniaRegion: MurangaWysokość upraw: 1650 m n.p.m.Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11Obróbka: Washed
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Kenia Gakundu AB Washed Filter 250 g
Audun Coffee - kawa ziarnista Kenia Gakundu AB Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 09.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty czerwonej porzeczki, ciemnych winogron i czarnej herbaty.Kraj: KeniaFarma: Gakundu farmersMetoda obróbki: Washed
Bagdrip - kawa w saszetkach Mix - 8 saszetek 11 g
Bagdrip - kawa w saszetkach Mix - 8 saszetek 11 g

Producent: BAGDRIP

Opakowanie 8 saszetek x 11 g (2 x Honduras, 3 x Brazylia, 3 x Etiopia)Czym jest Bagdrip?Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.Smak i pochodzenie- Honduras: kawa z gór Santa Barbara, na granicy z Gwatemalą. Góry oraz pobliskie jezioro Yojoa tworzą niepowtarzalny mikroklimat do produkcji kawy. Region ten nigdy nie doznał suszy, a łagodny klimat utrzymuje się przez cały rok i pozwala na bezstresową uprawę kawy. To wspaniała mieszanka kwasowości i słodyczy, a w kubku wyczujesz smak czerwonego jabłka, orzecha włoskiego i czekolady.- Brazylia: kawa z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu.- Etiopia: kawa z regionu Yirgacheffe, położonego wysoko w górach. Ta myta kawa da Ci bardzo złożone wrażenia – poczujesz herbaciany aromat Earl Grey, limonkę, cytrynę, wanilię oraz kwiaty.1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kenia Riakiberu AA Washed Filter 250 g
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kenia Riakiberu AA Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 23.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kenii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do brązowego cukru, maliny i agrestu.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: Hrabstwo Murang’aOdmiana: SL-28, SL-34, Ruiru 11, BatianMetoda obróbki: washedPołożenie upraw: 1650 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktO KAWIERiakiberu to stacja obróbki kawy należąca do Spółdzielni Rolników Kamacharia. Zlokalizowana jest w hrabstwie Murang’a w Kenii. Powstała w 1994 roku, w wyniku przekształceń po likwidacji Spółdzielni Kagima. Obecnie zrzesza 1 542 aktywnych członków – głównie drobnych producentów uprawiających odmiany SL28, a także niewielkie ilości Batian i Ruiru 11. Plantacje położone są na wysokości około 1 650 m n.p.m., w rejonie o czerwonej, wulkanicznej glebie, z rocznymi opadami na poziomie 1 200 mm i temperaturach od 16 do 26°C.Zebrane dojrzałe wiśnie kawowca trafiają do młyna mokrego, gdzie są depulpowane – usuwana jest skórka i część miąższu, a ziarna w pergaminie przechodzą do kolejnych etapów obróbki. Po depulpingu ziarna trafiają do zbiorników fermentacyjnych na okres od 12 do 24 godzin – długość zależy od warunków pogodowych i bywa dostosowywana w celu wpływu na smak kawy. Fermentacja rozkłada pozostałości miąższu, a gotowe do dalszego przetwarzania ziarna są dokładnie myte.Ostatnim etapem jest suszenie – ziarna w pergaminie trafiają na podniesione łoża, gdzie leżakują przez 10 do 22 dni. Powolny i równomierny proces suszenia pozwala na osiągnięcie zbalansowanego i złożonego profilu smakowego, z którego słynie kawa z Riakiberu.OPINIA ROASTERAJeśli nas znacie, to wiecie, że lubimy raz za razem serwować Kenię, która będzie właśnie taka – słodka, kwasowa i owocowa. Tym razem na pierwszym planie maliny i agrest. Ta kawa Was zachwyci tak jak nas - tego jesteśmy pewni.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

MAMAM - kawa ziarnista Kenia Karimikui Washed Filter 250 g
MAMAM - kawa ziarnista Kenia Karimikui Washed Filter 250 g

Producent: MAMAM

Data palenia: 12.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez MAMAM. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do fiołków, czerwonej porzeczki i granatu.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: KirinyagaProducent: Karimikui Washing StationOdmiana: SL28, SL34Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 88.5 / 100 punktówOPINIA ROASTERATa kawa jest odzwierciedleniem tego co w Kenii lubimy najbardziej i co jest charakterystyczne dla tego kraju - intensywny smak czerwonej porzeczki. Spora kwasowość, ale równie wysoka słodycz, która sprawia, że kawa jest zbalansowana, pomimo swojej owocowości. Body tej kawy jest średnie, a tekstura na myśl przywodzi lemoniadę. Idealnie nadaje się na rozpoczęcie lata.PRZEPIS16 g kawy250 g wody o temperaturze 96°CŚrednia grubość mieleniaUmieść papierowy filtr w swoim V60 i przepłucz go gorącą wodą (96°C). Dla najlepszych rezultatów zawsze używaj przefiltrowanej wody. Usuń wodę po płukaniu z serwera. Zmiel ziarna tuż przed parzeniem i wsyp kawę do drippera. Delikatnie wyrównaj kawę w środku V60. Umieść V60 na naczyniu stojącym na wadze i upewnij się, że woda ma temperaturę 96°C.Zeruj wagę i uruchom stoper.Dodaj 50 g wody. W 30 sekundzie dolej wodę do 100 g. Wodę lej powoli, delikatnie i kolistymi ruchami zgodnie z ruchem wskazówek zegara.W 50 sekundzie dolej wodę do 200 g.W 1:10 dolej wodę do 250 g. Całość powinna zakończyć się w około 3:00 min. 

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

LaCava - kawa ziarnista Kenia Karimikui Filter 250 g
LaCava - kawa ziarnista Kenia Karimikui Filter 250 g

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czarnej porzeczki, czerwonej pomarańczy i rabarbaru.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: KirinyagaMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL 34, SL 28Położenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86/100

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Coffeedesk
  • O nas
  • Praca
  • Warsztaty kawowe
  • Dla mediów
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Regulaminy i dokumenty prawne
  • Informacja o dostępności
  • Zapisz się do newslettera
  • Regulamin Newslettera
  • Poradnik
Obsługa klienta
  • Dostawa i płatności
  • Zwroty
  • FAQ - Produkty
  • Jak pakujemy prezenty
  • FAQ - Sklep
  • Odbiór zużytego sprzętu
Kawiarnie
  • Kawiarnie w Warszawie i Kołobrzegu
Oferta dla Firm

© 2025 Coffeedesk.pl - Korzystając z serwisu CoffeeDesk akceptujesz jego regulamin.

Poniedziałek - piątek

08:00 - 16:00

Zadzwoń, by uzyskać odpowiedź od razu!

Tel. 730 88 25 25

Wolisz pisać? Czekamy na maila!

[email protected]

Zostańmy w kontakcie

© 2025 Coffeedesk.pl - Korzystając z serwisu CoffeeDesk akceptujesz jego regulamin.

coffeedesk.pl

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą możliwą obsługę. Więcej informacji...