Kawa idealna – jaką kawę wybrać? Każdy coś znajdzie!

Jaką kawę wybrać? Ranking | Coffeedesk

Jaką kawę wybrać, skoro w ofercie jest ich kilkaset? Duże, małe, ciemne, jasne, włoskie, polskie, niemieckie, szwedzkie, przelewowe, espressowe, naturalne, umyte… Głowa boli! A ta idealna kawa tam gdzieś jest i to nawet niejedna. Odkryj sekret, jak ją znaleźć i sprawdź, jaka kawa na początek sprawdzi się najlepiej.

Jaką kawę wybrać? Ranking

Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą? Poniżej proponujemy kilka kaw, które polecamy spróbować. 

Pod espresso i pod kawiarkę

  • Coffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate Edition – kawa pochodząca z Brazylii, wypalana przez warszawską palarnię Coffeelab. Klasyczna, słodka kawa z Brazylii, która da czyste, czekoladowe i nugatowe doznanie. Sztosik zarówno solo, jak i z mlekiem!
  • Arcaffe Roma – choć pochodząca z Włoch, nie straszy zbyt mocnym wypaleniem, a za to zachęca głębokim, konkretnym, ale zbalansowanym smakiem. Mieszanka ziaren wysokiej jakości, która dobrze smakuje jako kawa czarna i biała.
  • HAYB Pink Espresso Blend WTF – kawa idealna dla fanów odrobiny szaleństwa w filiżance! Jest to mieszanka dwóch Etiopii, która w smaku da olbrzymią ilość czerwonych owoców, zwięczoną nutką czekolady.
  • Espresso Miesiąca – Tu zawsze warto zerknąć. Co miesiąc inna, dobra kawa jest wybierana jako Espresso Miesiąca, dzięki czemu za niewielką kwotę można zdobyć zupełnie nowe ziarna pasujące do espresso i kawiarki, odkrywając nowe, kawowe horyzonty!

Promocja
Le Piantagioni del Caffe - kawa ziarnista Iridamo 1 kg

Producent: LE PIANTAGIONI DEL CAFFE

Iridamo to mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Gwatemali i Etiopii, wypalanych przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. Ta 100% arabika charakteryzuje się słodkim, delikatnym smakiem, przyjemną kwasowością i cytrusowym aromatem.Ziarno z Gwatemali to El Hato Blue, z regionu Santa Rosa. Wyróżnia się kwiatowym aromatem i lekką kwasowością. Etiopskie ziarno pochodzi z miasta Yrgalem w regionie Sidamo, który uznawany jest za miejsce pochodzenia pierwszych krzewów arabiki. Uprawiana jest tam odmiana Typica, a przetwarzanie odbywa się przy użyciu procesu mycia, dzięki któremu cytrusowe i kwiatowe nuty są bardziej wyraźne.  
Najniższa cena: 129,00 zł
149,00 zł
Najniższa cena: 129,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Zestaw ekspres Sage - Bambino Plus Srebrny + mini odbijak Knock Box + kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 28.07.2025

Sage Bambino Plus Srebrny (SES500BSS) to ekspres kolbowy do użytku domowego.Największe zalety:- System grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres jest gotowy do pracy w 3 sekundy.- Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawy.- System niskociśnieniowego parzenia wstępnego.- Automatyczna dysza pary ze wskaźnikiem temperatury dla perfekcyjnie spienionego mleka.Nowy Ekspres Kolbowy Sage Bambino PLUS o kompaktowych wymiarach pomoże przygotować Ci kawę tak dobrą jak z Twojej ulubionej kawiarni. Wysokiej jakości kolba o średnicy 54 mm, mieszcząca 19 gramów zmielonej kawy, nada pełny smak przygotowywanemu espresso. System podgrzewania wody ThermoJet sprawia, że ekspres Bambino Plus jest gotowy do zaparzania kawy w 3 sekundy.Idealnie spienione mleko jest jednym z najważniejszych elementów w przygotowywaniu cappuccino lub latte.Ekspres Kolbowy Bambino Plus ma integrowaną automatyczną dyszę parową, która pomoże Ci stworzyć idealnie kremowe cappuccino.Funkcje:System grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres jest gotowy do pracy w 3 sekundyElektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawySystem niskociśnieniowego parzenia wstępnegoAutomatyczna dysza pary ze wskaźnikiem temperatury dla perfekcyjnie spienionego mlekaAutomatyczne czyszczenie po każdej filiżance kawy, tak aby każde kolejne espresso miało odpowiednie parametry3 typy ustawienia spieniania mleka3 typy ustawienia mikropęcherzyków piany mlecznejAutomatyczne usuwanie pozostałości wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji para / gorąca wodaProgramowalny czas trwania ekstrakcjiOpcja manualnego ustawienia czasu parzenia wstępnegoBardzo duża przestrzeń dla przygotowania „long coffee”1,8 l pojemnik na wodę z systemem filtracjiPowierzchnia do podgrzewania filiżanekWyjmowana tacka odciekowaNapięcie: 220 – 240 V ~ 50 HzMoc: 1600 WWykorzystane materiały: stal nierdzewna, stopy metali, wysokiej jakości plastikKompaktowe wymiary (wys. x szer. x dł.): 31 x 19.5 x 32 cmWaga: 4.9 kgW zestawie znajdziesz również:Filtry z podwójnym dnem dla 1 lub 2 filiżanekDzbanek na mleko ze stali nierdzewnejMetalowa, solidna obudowa kolby z plastikowymi kanałami wewnątrz.Wbudowany tamperNarzędzie do wyrównania kawy - RazorTMZestaw do czyszczenia dyszy parowejWkładka czyszczącaTabletki czyszczące (2 szt.)Filtr wody Claris do zmiękczania i filtrowania wody
Najniższa cena: 2 099,00 zł
2353,00 zł
Najniższa cena: 2 099,00 zł
Promocja
Zestaw ekspres Sage - The Barista Express Impress Biały + 3x kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 28.07.2025

Sage The Barista Express Impress (SES876BTR) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Przygotuj prawdziwą kawę jak z kawiarni w domu — od ziaren po gotowe espresso w mniej niż minutę. To, co najlepsze w ekspresie Barista Express z systemem ubijania kawy Impress Puck System™. Pomaga on w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości fusów na ekspresie i blacie.Wiemy, czego oczekujesz od idealnego ekspresu do kawy. Zawsze doskonałą kawę, bez konieczności sprzatania po przygotowaniu. Zawarliśmy Twoje życzenia w ekspresie do kawy Barista Express™ Impress, który daje doskonałe wrażenie w każdych okolicznościach i pod każdym względem. Ale przede wszystkim doskonałe efektay smakowe.Funkcje:- Kawa jak z kawiarni dzięki formule 4 kroków - Nasze ekspresy do espresso zostały zaprojektowane tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach.- Inteligentne porcjowanie dzięki wbudowanemu młynkowi z żarnami stożkowymi i 25 ustawieniami grubości mielenia - Młynek automatycznie oblicza porcję na podstawie ostatniego mielenia, dzięki czemu ustawienie jest gotowe przy kolejnym użyciu.- Tampowanie w stylu baristy - Precyzyjne ubicie z siłą 10 kg i obrotem o 7 stopni, aby uzyskać zbity kawowy krążek.- Kolba z pojedynczym lub podwójnym sitkiem - Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 54 mm, mieszcząca idealną porcję 18 gramów świeżo zmielonej kawy, sprawia, że kawa zyskuje pełne body i bogate, złożone nuty smakowe.- Preinfuzja - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczynasię od preinfuzji przy niskim ciśnieniu, po której następuje ekstrakcja pod wysokim ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów.- Układ grzewczy Thermocoil - Układ Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID dostarcza wodę o temperaturze dokładnie 93°C, aby zapewnić idealnie zrównoważony smak.- Spienianie mleka parą o temperaturze 130°C - Delektuj się aksamitną mleczną mikropianką stworzoną za pomocą pary pod dużym ciśnieniem.Specyfikacja:Wymiary: (szer. x gł. x wys.) 33 cm x 38 cm x 41 cmMateriał: Stal nierdzewnaPojemność zbiornika na wodę: 2 lW zestawie znajdziesz również:Tamper ze stali nierdzewnej 54 mmSitka z podwójnym dnem na 1 i 2 filiżanki480 ml dzbanek ze stali nierdzewnej do spieniania mleka250g pojemnik na kawę ziarnistąNarzędzie do wyrównywania kawy Razor™Środek czyszczący do czyszczenia dyszy parowejDysk czyszczącySzczotka do czyszczeniaTabletki czyszcząceZbiornik na wodę 2l z filtracjąklucz imbusowyProszek odkamieniający
Najniższa cena: 3 399,00 zł
4246,00 zł
Najniższa cena: 3 399,00 zł
Promocja
Zestaw ekspres Sage - The Barista Express Czarny + 3x kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 28.07.2025

Sage Barista Express (SES875BKS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Największe zalety:- Wbudowany młynek stożkowy ze stalowymi żarnami.- Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C).- System niskociśnieniowego parzenia wstępnego.- 18 ustawień grubości mielenia.- Dysza spieniająca.- Wykonanie z materiałów wysokiej jakości.- Programowanie temperatury i objętości napojów.Doskonała filiżanka kawy jest efektem połączenia kilku czynników – świeżo mielonej kawy, odpowiednio ubitej kawy, odpowiedniego ciśnienia i temperatury wody. Przez wahania temperatury podczas ekstrakcji dochodzi do straty piany i w efekcie kawa traci swój piękny kawowy kolor w kilka sekund. Ekspres do kawy Sage BES875 zapewnia innowacyjną technologię kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji.Elektroniczny system PID rejestruje temperaturę podczas ekstrakcji, wyrównuje jej wahania i gwarantuje stabilność podczas całego procesu ekstrakcji.System niskociśnieniowego parzenia wstępnego gwarantuje stopniowe zwiększanie ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze dla równomiernej ekstrakcji kawy.Wbudowany młynek stożkowy do kawy z nierdzewnymi żarnami umożliwia mielenie tylko potrzebnej ilości kawy bezpośrednio do kolby. Możliwość ustawienia grubości i porcjowania mielonej kawy daje okazję do eksperymentowania i osiągnięcia idealnej filiżanki napoju według Twojego gustu.Funkcje: Ekspres kolbowy z młynkiemEkspres kolbowy do przygotowania espresso, cappuccino, latte i innych rodzajów kawyWbudowany młynek z żarnem stożkowym ze stali nierdzewnejSystem cieplny ThermocoilElektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C)System niskociśnieniowego parzenia wstępnego18 ustawień grubości mielenia250 g pojemnik na ziarna kawyAutomatyczne mielenie bezpośrednio do kolbyAutomatyczne i ręczne ustawienia ilości ekstrahowanej kawyWskaźnik ciśnienia podczas ekstrakcji kawyZdejmowany METALOWY tamper (możliwość praktycznego przechowywania w urządzeniu)Superwysoka przestrzeń do przygotowania long coffee (dużej kawy)Oddzielny przewód gorącej wody360° obrotowa dysza na paręWyjmowane 2 l naczynie na wodę z systemem filtrowaniaPowierzchnia do podgrzewania filiżanekSchowek na kabel zasilającySzufladka na akcesoriaFunkcja krótkiego parzenia wstępnegoAutomatyczne i ręczne porcjowanie kawyPreselekcja ilości mielonej kawy i możliwość programowania ilości mielonej kawy na 1 i 2 filiżanekPrzywracanie ustawień fabrycznychRęczne ustawianie objętości kawyUstawianie temperatury wody (+/- 2°C)Funkcja „Dry Puck” – elektroniczny wentyl do usuwania nadmiaru wody, z ubitej kawy w filtrze, po zakończeniu ekstrakcjiAutomatyczne wypuszczanie nadmiaru wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji paryFunkcja Clean Me – kontrolka świetlna wskazuje potrzebę włączenia cyklu czyszczeniaNapięcie: 220–240 V ~ 50 HzMoc 1560 – 1850 WWykorzystane materiały: stal nierdzewna, stop metali szlachetnychWymiary (wys. x szer. x gł.): 42 x 31 x 30 cmWaga: 9,7 kgW zestawie znajdziesz również:Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek dla zawodowych baristówNierdzewny dzbanek do spieniania mlekaWbudowany tamperPrzyrząd do wyrównywania kawy Razor TMPrzetyczka do czyszczenia/szczoteczka
Najniższa cena: 2 599,00 zł
3446,00 zł
Najniższa cena: 2 599,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
Zestaw Sage - Bambino Plus Czarny + mini odbijak Knock Box + kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 28.07.2025

Ekspres ciśnieniowy Sage Bambino Plus Czarny przeznaczony jest do domowego użytku. Za jego pomocą możliwe jest stworzenie pysznej kawy, która z powodzeniem może być porównywana do tych robionych w najbardziej prestiżowych kawiarniach.Największe zalety:- System grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres jest gotowy do pracy w 3 sekundy.- Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawy.- System niskociśnieniowego parzenia wstępnego.- Automatyczna dysza pary ze wskaźnikiem temperatury dla perfekcyjnie spienionego mleka.Sage Bambino Plus wyróżnia się doskonałym systemem grzewczym ThermoJet- po 3 sekundach urządzenie jest gotowe do pracy. Dzięki elektronicznemu systemowi kontroli temperatury, warunki podczas ekstrakcji kawy są stałe i zrównoważone, co umożliwia nadanie kawie pełnego smaku i aromatu.Dużym udogodnieniem jest system niskociśnieniowego parzenia wstępnego- dzięki temu sitko może napęcznieć, a espresso będzie odpowiadało naszym indywidualnym preferencjom.Sage Bambino Plus Czarny wyróżnia się automatyczną dyszą pary ze wskaźnikiem temperatury do spieniania mleka. W konsekwencji takie specjały, jak latte macchiato i cappuccino, będą smakować jeszcze lepiej. Ekspres automatycznie czyści się po każdorazowym zrobieniu kawy- następne filiżanki będą miały doskonałe parametry. Użytkownik ma do wyboru 3 tryby spieniania mleka i 3 typy ustawienia mikropęcherzyków piany. Oznacza to, że ekspres Sage Bambino Plus Czarny posiada duże możliwości co do indywidualnej personalizacji.Możliwe jest dowolne modyfikowanie parametrów parzenia kawy, jak chociażby czas trwania ekstrakcji czy czas parzenia wstępnego. Warto wspomnieć o wyjmowanej tacce odciekowej i o powierzchni do podgrzewania filiżanek, co jest dodatkowym udogodnieniem.Moc urządzenia wynosi 1600 W, natomiast napięcie 220–240V ~ 50 Hz. Wymiary umożliwiają umieszczenie ekspresu niemalże w każdej kuchni, bowiem wynoszą jedynie 31 x 19.5 x 32 cm. Wykorzystano wysokiej klasy materiały, czyli stal nierdzewną i bezpieczny plastik. Do zestawu producenci dorzucają szereg akcesoriów, które ułatwiają korzystanie z ekspresu Sage Bambino Plus Czarny.Najważniejsze funkcje:System grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres jest gotowy do pracy w 3 sekundyElektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawySystem niskociśnieniowego parzenia wstępnegoAutomatyczna dysza pary ze wskaźnikiem temperatury dla perfekcyjnie spienionego mlekaAutomatyczne czyszczenie po każdej filiżance kawy, tak aby każde kolejne espresso miało odpowiednie parametry3 typy ustawienia spieniania mleka3 typy ustawienia mikropęcherzyków piany mlecznejAutomatyczne usuwanie pozostałości wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji para / gorąca wodaProgramowalny czas trwania ekstrakcjiOpcja manualnego ustawienia czasu parzenia wstępnegoBardzo duża przestrzeń dla przygotowania „long coffee”1,8 l pojemnik na wodę z systemem filtracjiPowierzchnia do podgrzewania filiżanekWyjmowana tacka odciekowaNapięcie: 220 – 240 V ~ 50 HzMoc: 1600 WWykorzystane materiały: stal nierdzewna, stopy metali, wysokiej jakości plastikKompaktowe wymiary (wys. x szer. x dł.): 31 x 19.5 x 32 cmWaga: 4.9 kgW zestawie znajdziesz również:Filtry z podwójnym dnem dla 1 lub 2 filiżanekDzbanek na mleko ze stali nierdzewnejMetalowa, solidna obudowa kolby z plastikowymi kanałami wewnątrz.Wbudowany tamperNarzędzie do wyrównania kawy - RazorTMZestaw do czyszczenia dyszy parowejWkładka czyszczącaTabletki czyszczące (2 szt.)Filtr wody Claris do zmiękczania i filtrowania wody
Najniższa cena: 2 099,00 zł
2353,00 zł
Najniższa cena: 2 099,00 zł
Promocja
Zestaw ekspres Sage - The impress Express™ Czarno Srebrny + 3x kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 28.07.2025

Sage The Barista Express Impress (SES876BTR) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Przygotuj prawdziwą kawę jak z kawiarni w domu — od ziaren po gotowe espresso w mniej niż minutę. To, co najlepsze w ekspresie Barista Express z systemem ubijania kawy Impress Puck System™. Pomaga on w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości fusów na ekspresie i blacie.Wiemy, czego oczekujesz od idealnego ekspresu do kawy. Zawsze doskonałą kawę, bez konieczności sprzatania po przygotowaniu. Zawarliśmy Twoje życzenia w ekspresie do kawy Barista Express™ Impress, który daje doskonałe wrażenie w każdych okolicznościach i pod każdym względem. Ale przede wszystkim doskonałe efektay smakowe.Funkcje:- Kawa jak z kawiarni dzięki formule 4 kroków - Nasze ekspresy do espresso zostały zaprojektowane tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach.- Inteligentne porcjowanie dzięki wbudowanemu młynkowi z żarnami stożkowymi i 25 ustawieniami grubości mielenia - Młynek automatycznie oblicza porcję na podstawie ostatniego mielenia, dzięki czemu ustawienie jest gotowe przy kolejnym użyciu.- Tampowanie w stylu baristy - Precyzyjne ubicie z siłą 10 kg i obrotem o 7 stopni, aby uzyskać zbity kawowy krążek.- Kolba z pojedynczym lub podwójnym sitkiem - Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 54 mm, mieszcząca idealną porcję 18 gramów świeżo zmielonej kawy, sprawia, że kawa zyskuje pełne body i bogate, złożone nuty smakowe.- Preinfuzja - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczynasię od preinfuzji przy niskim ciśnieniu, po której następuje ekstrakcja pod wysokim ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów.- Układ grzewczy Thermocoil - Układ Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID dostarcza wodę o temperaturze dokładnie 93°C, aby zapewnić idealnie zrównoważony smak.- Spienianie mleka parą o temperaturze 130°C - Delektuj się aksamitną mleczną mikropianką stworzoną za pomocą pary pod dużym ciśnieniem.Specyfikacja:Wymiary: (szer. x gł. x wys.) 33 cm x 38 cm x 41 cmMateriał: Stal nierdzewnaPojemność zbiornika na wodę: 2 lW zestawie znajdziesz również:Tamper ze stali nierdzewnej 54 mmSitka z podwójnym dnem na 1 i 2 filiżanki480 ml dzbanek ze stali nierdzewnej do spieniania mleka250g pojemnik na kawę ziarnistąNarzędzie do wyrównywania kawy Razor™Środek czyszczący do czyszczenia dyszy parowejDysk czyszczącySzczotka do czyszczeniaTabletki czyszcząceZbiornik na wodę 2l z filtracjąklucz imbusowyProszek odkamieniający
Najniższa cena: 3 399,00 zł
4246,00 zł
Najniższa cena: 3 399,00 zł
Promocja
Zestaw ekspres Sage - The Barista Pro Srebrny + 3x kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 28.07.2025

Sage Barista Pro (SES878BSS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Ekspres kolbowy SES878 to połączenie wydajności z nowym intuicyjnym interfejsem zapewniającym smak domowej kawy taki sam, jak w Twojej ulubionej kawiarni.Zintegrowany młynek dostarcza odpowiednią ilość zmielonej kawy dla pełnego smaku napoju. Dzięki 3-sekundowemu czasowi nagrzewania i precyzyjnej ekstrakcji kawy, szybciej niż kiedykolwiek wcześniej zamienisz ziarna kawy w smaczne espresso.Największe zalety:- System niskociśnieniowego parzenia wstępnego gwarantuje stopniowe zwiększanie ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze dla właściwej ekstrakcji kawy.- Zintegrowany młynek stożkowy z funkcją kontroli dawki za jednym dotknięciem dostarcza odpowiednią ilość kawy, zapewniając maksymalny smak napoju. Regulowana grubość mielonej kawy oraz czas jej mielenia.- Wyświetlacz LCD ze wskaźnikiem mielenia i animacją postępu pracy urządzenia dostarcza wszystkich niezbędnych informacji potrzebnych do zrobienia kawy dokładnie takiej, jak lubisz… i to za każdym razem.- Innowacyjny system grzewczy ThermoJet osiąga optymalną temperaturę ekstrakcji już w ciągu 3 sekund z natychmiastowym przejściem z espresso na parę. Gotowy do przygotowania najlepszej kawy bez zbędnego oczekiwania.- Wydajna dysza parowa pozwala na ręczne spienienie mleka o strukturze poprawiającej smak napoju i umożliwiającej tworzenie latte art.Funkcje: Ekspres kolbowy do przygotowania espresso, cappuccino, latte i innych rodzajów kawySystem cieplny ThermoJet® gotowy do pracy w 3 sekundyElektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawySystem niskociśnieniowego parzenia wstępnegoObrotowy regulator podawania pary lub wodyWyjmowany metalowy tamper do ubijania kawy mielonejSuperwysoka przestrzeń do przygotowania long coffee (dużej kawy)360° obrotowa dysza na parę2 l wyjmowane naczynie na wodę z systemem filtrowaniaPowierzchnia do podgrzewania filiżanekSzufladka na akcesoriaWyjmowana taca ociekowaNapięcie: 220–240 V ~ 50 HzMoc 1680 WWykorzystane materiały: szczotkowana stal nierdzewna, stop metali szlachetnych, plastik o dużej odpornościWymiary (wys. x szer. x gł.): 35,4 x 41 x 40,6 cmWaga: 9,1 kgW zestawie znajdziesz również: Sitko z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanekSitko z podwójnym dnem dla 1 i 2 filiżanekNierdzewny dzbanek do spieniania mlekaWbudowany tamperPrzyrząd do wyrównywania kawy Razor TMPrzetyczka do czyszczeniaFiltr do wody
Najniższa cena: 3 049,00 zł
4746,00 zł
Najniższa cena: 3 049,00 zł
Promocja
Zestaw ekspres Sage - The Barista Express Impress Srebrny + 3x kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 28.07.2025

Sage The Barista Express Impress (SES876BSS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Przygotuj prawdziwą kawę jak z kawiarni w domu — od ziaren po gotowe espresso w mniej niż minutę. To, co najlepsze w ekspresie Barista Express z systemem ubijania kawy Impress Puck System™. Pomaga on w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości fusów na ekspresie i blacie.Wiemy, czego oczekujesz od idealnego ekspresu do kawy. Zawsze doskonałą kawę, bez konieczności sprzatania po przygotowaniu. Zawarliśmy Twoje życzenia w ekspresie do kawy Barista Express™ Impress, który daje doskonałe wrażenie w każdych okolicznościach i pod każdym względem. Ale przede wszystkim doskonałe efektay smakowe.Funkcje:- Kawa jak z kawiarni dzięki formule 4 kroków - Nasze ekspresy do espresso zostały zaprojektowane tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach.- Inteligentne porcjowanie dzięki wbudowanemu młynkowi z żarnami stożkowymi i 25 ustawieniami grubości mielenia - Młynek automatycznie oblicza porcję na podstawie ostatniego mielenia, dzięki czemu ustawienie jest gotowe przy kolejnym użyciu.- Tampowanie w stylu baristy - Precyzyjne ubicie z siłą 10 kg i obrotem o 7 stopni, aby uzyskać zbity kawowy krążek.- Kolba z pojedynczym lub podwójnym sitkiem - Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 54 mm, mieszcząca idealną porcję 18 gramów świeżo zmielonej kawy, sprawia, że kawa zyskuje pełne body i bogate, złożone nuty smakowe.- Preinfuzja - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczynasię od preinfuzji przy niskim ciśnieniu, po której następuje ekstrakcja pod wysokim ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów.- Układ grzewczy Thermocoil - Układ Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID dostarcza wodę o temperaturze dokładnie 93°C, aby zapewnić idealnie zrównoważony smak.- Spienianie mleka parą o temperaturze 130°C - Delektuj się aksamitną mleczną mikropianką stworzoną za pomocą pary pod dużym ciśnieniem.Specyfikacja:Wymiary: (szer. x gł. x wys.) 33 cm x 38 cm x 41 cmMateriał: Stal nierdzewnaPojemność zbiornika na wodę: 2 lW zestawie znajdziesz również:Tamper ze stali nierdzewnej 54 mmSitka z podwójnym dnem na 1 i 2 filiżanki480 ml dzbanek ze stali nierdzewnej do spieniania mleka250g pojemnik na kawę ziarnistąNarzędzie do wyrównywania kawy Razor™Środek czyszczący do czyszczenia dyszy parowejDysk czyszczącySzczotka do czyszczeniaTabletki czyszcząceZbiornik na wodę 2l z filtracjąklucz imbusowyProszek odkamieniający
Najniższa cena: 3 049,00 zł
4246,00 zł
Najniższa cena: 3 049,00 zł
Promocja
Zestaw ekspres Sage - The Barista Express Srebrny + 3x kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 28.07.2025

Sage Barista Express (SES875BSS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Największe zalety:- Wbudowany młynek stożkowy ze stalowymi żarnami.- Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C).- System niskociśnieniowego parzenia wstępnego.- 18 ustawień grubości mielenia.- Dysza spieniająca.- Wykonanie z materiałów wysokiej jakości.- Programowanie temperatury i objętości napojów.Doskonała filiżanka kawy jest efektem połączenia kilku czynników – świeżo mielonej kawy, odpowiednio ubitej kawy, odpowiedniego ciśnienia i temperatury wody. Przez wahania temperatury podczas ekstrakcji dochodzi do straty piany i w efekcie kawa traci swój piękny kawowy kolor w kilka sekund. Ekspres do kawy Sage BES875 zapewnia innowacyjną technologię kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji.Elektroniczny system PID rejestruje temperaturę podczas ekstrakcji, wyrównuje jej wahania i gwarantuje stabilność podczas całego procesu ekstrakcji.System niskociśnieniowego parzenia wstępnego gwarantuje stopniowe zwiększanie ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze dla równomiernej ekstrakcji kawy.Wbudowany młynek stożkowy do kawy z nierdzewnymi żarnami umożliwia mielenie tylko potrzebnej ilości kawy bezpośrednio do kolby. Możliwość ustawienia grubości i porcjowania mielonej kawy daje okazję do eksperymentowania i osiągnięcia idealnej filiżanki napoju według Twojego gustu.Funkcje: Ekspres kolbowy z młynkiemEkspres kolbowy do przygotowania espresso, cappuccino, latte i innych rodzajów kawyWbudowany młynek z żarnem stożkowym ze stali nierdzewnejSystem cieplny ThermocoilElektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C)System niskociśnieniowego parzenia wstępnego18 ustawień grubości mielenia250 g pojemnik na ziarna kawyAutomatyczne mielenie bezpośrednio do kolbyAutomatyczne i ręczne ustawienia ilości ekstrahowanej kawyWskaźnik ciśnienia podczas ekstrakcji kawyZdejmowany METALOWY tamper (możliwość praktycznego przechowywania w urządzeniu)Superwysoka przestrzeń do przygotowania long coffee (dużej kawy)Oddzielny przewód gorącej wody360° obrotowa dysza na paręWyjmowane 2 l naczynie na wodę z systemem filtrowaniaPowierzchnia do podgrzewania filiżanekSchowek na kabel zasilającySzufladka na akcesoriaFunkcja krótkiego parzenia wstępnegoAutomatyczne i ręczne porcjowanie kawyPreselekcja ilości mielonej kawy i możliwość programowania ilości mielonej kawy na 1 i 2 filiżanekPrzywracanie ustawień fabrycznychRęczne ustawianie objętości kawyUstawianie temperatury wody (+/- 2°C)Funkcja „Dry Puck” – elektroniczny wentyl do usuwania nadmiaru wody, z ubitej kawy w filtrze, po zakończeniu ekstrakcjiAutomatyczne wypuszczanie nadmiaru wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji paryFunkcja Clean Me – kontrolka świetlna wskazuje potrzebę włączenia cyklu czyszczeniaNapięcie: 220–240 V ~ 50 HzMoc 1560 – 1850 WWykorzystane materiały: stal nierdzewna, stop metali szlachetnychWymiary (wys. x szer. x gł.): 42 x 31 x 30 cmWaga: 9,7 kgW zestawie znajdziesz również:Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek dla zawodowych baristówNierdzewny dzbanek do spieniania mlekaWbudowany tamperPrzyrząd do wyrównywania kawy Razor TMPrzetyczka do czyszczenia/szczoteczka
Najniższa cena: 2 699,00 zł
3446,00 zł
Najniższa cena: 2 699,00 zł
Bialetti Dolce & Gabbana - Moka Perfetto Irresistible - Kawa mielona 200g

Producent: BIALETTI DOLCE & GABBANA

*kawa aromatyzowana.

Pod metody alternatywne

  • Hi! Coffeedesk Holy Cup – to ziarna z Etiopii, poddane obróbce mytej, a przez to czyste i lekkie w smaku. Nuty kwiatowe i herbaciane tej kawy, z pozoru delikatne i dyskretne, z pewnością Was uwiodą. Przyjemna kawa, idealna na co dzień i od święta.
  • COFFEE PLANT FLOW Very Berry – to mieszanka ziaren z Rwandy i Etiopii, które poddane zostały obróbce naturalnej. Jest to kawa bardzo słodka i intensywnie owocowa. Znajdziecie w niej wiśnie, porzeczki i śliwki – prawdziwa uczta!
  • Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki – to propozycja dla fanów klasycznych, czekoladowych kaw. Ziarna z Brazylii zostały poddane obróbce pulped natural, której efektem jest wysoka słodycz i niska kwasowość.
  • Przelew Miesiąca – Tak samo, jak Espresso Miesiąca, koniecznie zobacz co akurat jest w ramach akcji Przelew Miesiąca. Bardzo fajne ziarna do alternatyw, często zaskakujące, zawsze w lepszej cenie!

Promocja
19grams - kawa ziarnista Kolumbia Las Flores Java Washed Filter 200 g (outlet)

Producent: 19GRAMS

Data palenia: 24.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w niemieckiej palarni 19grams. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, kantalupy i werbeny cytrynowej.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Acevedo, HuilaFarma: Las FloresOdmiana: JavaMetoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1750 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 89 / 100 punktów
Najniższa cena: 194,00 zł
194,00 zł
Najniższa cena: 194,00 zł
Audun Coffee - Drip no. 2 Brazylia Fazenda Monte Belo 1kg

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 06.10.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Brazylii i około 25% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.Kraj: >75% Brazylia, ok. 25% mieszanka arabikiFarma: Fazenda Da Lagoa (Brazylia)Metoda obróbki: Myta (Washed)
Audun Coffee - Etiopia Nano Challa Washed Filter 250g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 06.10.2025

Audun Coffee Etiopia Nano Challa Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty białych kwiatów, miodu i brzoskwini.Kraj: EtiopiaRegion: AgaroFarma: Nano Challa Położenie upraw: 2050 m n.p.m.Odmiana: HeirloomMetoda obróbki: Washed
Promocja
Audun Coffee - kawa ziarnista Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 06.10.2025

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce.Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości.Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych.Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent.Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.Kraj: BrazyliaRegion: Minas GeraisWysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonMetoda obróbki: Pulped natural
Najniższa cena: 48,00 zł
48,00 zł
Najniższa cena: 48,00 zł
Audun Coffee - kawa ziarnista Drip No. 1 Rwanda Mahembe Filter 1 kg

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 09.09.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Rwandy i około 25% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty śliwek, pomarańczy i rodzynek.Kraj: >75% Rwanda / ok. 25% mieszanka arabikiFarma: Mahembe farmers
Audun Coffee - kawa ziarnista Etiopia Banko Chelchele Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 19.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty ciasta cytrynowego, czarnej herbaty i kwiatów.Kraj: EtiopiaRegion: GedeoFarma: Banko Chelchele washing stationProducent: Banko ChelchelePołożenie upraw: 1900 - 2300 m n.p.m.Odmiana: local heirloomMetoda obróbki: WashedKawa pochodzi z wioski Banko Chelchele, położonej w strefie Gedeo. Region ten słynie z idealnego klimatu i wysokości.
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Etiopia Kelloo Bensa Bombe Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 12.11.2025

Audun Coffee Etiopia Kelloo Bensa Bombe to jasno palona kawa ziarnista jakości specialty, stworzona z myślą o metodach przelewowych. W filiżance dominują owocowe mrożonej herbaty, suszonej moreli i wina.  Kraj pochodzenia: EtiopiaRegion: SidamaFarma: BombeOdmiana: Heirloom Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1800 – 2000 m n.p.m.
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Kenia Gakundu AB Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 09.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty czerwonej porzeczki, ciemnych winogron i czarnej herbaty.Kraj: KeniaFarma: Gakundu farmersMetoda obróbki: Washed
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Kenia Kabingara Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 11.11.2025

Audun Coffee Kenia Kabingara to jasno palona kawa ziarnista jakości specialty, stworzona z myślą o metodach przelewowych. W filiżance dominują owocowe nuty oraz dżemu figowego — klasyczna Kenia w najlepszym wydaniu.Kraj pochodzenia: KeniaRegion: KirinyagaFarma: Kabingara Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: ok. 1800 – 2000 m n.p.m.
Audun Coffee - kawa ziarnista Kolumbia El Diviso Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 19.08.2025

Audun Coffee Kolumbia El Diviso Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty malin, jaśminu i ciemnych owoców.Kraj: KolumbiaFarma: El DivisoMetoda obróbki: Washed

Jaką kawę wybrać – wstępna selekcja

Kwestię jak wybrać kawę najlepiej rozłożyć na kilka prostych czynników i metodę od ogółu do szczegółu. Tak trochę na Sherlocka. Pierwszą sprawą, którą musicie rozważyć, jest określenie, w jakich urządzeniach będziecie tę kawę parzyć. Jeśli macie ekspres ciśnieniowykawiarkę czy – w niektórych przypadkach – french pressa, skierujcie swój internetowy wzrok w stronę kaw dedykowanych pod espresso.

Jakie kawy do metod ciśnieniowych?

Co charakteryzuje kawy do metod ciśnieniowych? Najczęściej są one wypalone odrobinę ciemniej, w kolorze głębokiego brązu (ale nie czarne i błyszczące!), niż do metod alternatywnych, o których za moment. Dzięki temu, kawa staje się bardziej słodka w momencie zetknięcia się z wysokim ciśnieniem ekspresu bądź nieco niższym w kawiarce.

Kawy pod espresso są tak tworzone by dać dużą esencjonalność. Dlatego nie jest niczym dziwnym, kiedy kawy te są mieszankami (blendami), czyli miksem ziaren z różnych regionów, o różnym profilu smakowym. Wszystko po to, by uzyskać jak najlepszy balans smaku, wysoką słodycz, dobre body oraz ewentualną kompozycję z mlekiem w cappuccino. Oczywiście dostępne są kawy jednorodne, tak zwane single, gdzie w paczce znajdują się ziarna tylko z jednego regionu, a czasami nawet tylko z jednej plantacji. Dzięki temu można świetnie nauczyć się charakterystyk kaw z danej części świata, poznać niuanse i to, jak smakuje ta konkretna. Najczęściej takie kawy odznaczają się słodyczą przypominającą różne owoce.

Jaką kawę wybrać do metod przelewowych?

Używacie innych urządzeń niż ekspres ciśnieniowy czy kawiarka? Lubicie alternatywy i metody takie jak chemex, drip, french press, AeroPress czy ekspres przelewowy? Zerknijcie na kawy dedykowane pod te metody.

Te palone są w sposób nieco jaśniejszy. Ziarna są matowe, w różnych odcieniach jasnego i średniego brązu. Dlaczego? W metodach przelewowych kawa jest lżejsza w smaku, zdecydowanie łatwiej znaleźć różnego rodzaju niuanse smakowe i nuty. Jaśniejsze wypalenie bardziej podkreśla charakter konkretnej kawy – warto o tym pamiętać, zastanawiając się, jakie ziarna kawy wybrać.

Punkty za pochodzenie?

Przynajmniej w prywatnym rankingu można sobie takie przyznawać. Każdy ma jakieś preferencje. Ktoś bardziej preferuje nuty czekoladowo – orzechowe, a ktoś inny rześkie, czerwone porzeczki i rabarbar. Albo i jedno i drugie, w zależności od nastroju i pory roku.

Jeśli zastanawiamy się, jaką kawę kupić, dobrze jest mniej więcej orientować się, co dana kawa może Wam zaoferować pod względem smaku, niezależnie jaką metodą ją parzycie. Oczywiście, należy mieć na uwadze, że sam region, z którego kawa pochodzi, nie może zagwarantować tylko i wyłącznie jednego, takiego samego profilu smakowego, bo na to ma wpływ nie tylko umiejscowienie na mapie świata, ale także szereg innych czynników, tzw. terroir. Jest to na przykład wysokość upraw nad poziomem morza, gleba, nasłonecznienie, opady, obróbka ziarna, ale i wypalenie. Kawa to produkt rolniczy, więc tak jak smak jabłek bądź winogron może różnić się między sezonami, tak samo dzieje się z kawą.

Jaką kawę wybrać? Ranking | Coffeedesk

Można pokusić się jednak o pewne ogólne wskazówki. Szukacie czegoś o pełnym smaku, słodkiego, o niekoniecznie dużej kwaskowatości, raczej z dominującą czekoladą i orzechami w smaku? Brazylia będzie dobrym tropem. Nadal czekolada ma grać pierwsze skrzypce, ale jest też chęć na nieco więcej owoców, zwłaszcza takich słodkich, dojrzałych? Rozejrzyjcie się z kawą z Gwatemali, Nikaragui czy Kostaryki. Natomiast lekkie body, piękne, cytrusowe i brzoskwiniowe nuty i herbaciany finisz to klasyczne kawy z Etiopii. Dla fanów mocnych kaw zdecydowanie dobrym wyborem będą ziarna z Kenii. 

Jeśli interesuje Was temat pochodzenia ziaren, ich charakterystyki oraz historii, gorąco polecamy świetną książkę The World Atlas of Coffee autorstwa Jamesa Hoffmanna. Przystępny język i hektolitry kawowych informacji oraz ciekawostek.

Przy wielu kawach wysokiej jakości można znaleźć jeszcze informację na temat metody obróbki ziaren. Kawa, gdy jest zebrana z krzewu, jest owocem. Aby wydobyć z niej ziarno, które potem trafia do palarni i naszego młynka, musi zostać specjalnie obrobiona. Podstawowe metody obróbki to natural (sucha), washed (mokra) oraz honey (pomiędzy jedną a drugą). Zerknijcie na tekst Maćka Duszaka o metodach obróbki!

No to w końcu skąd pochodzi?

Mniej więcej wiemy, czego chcemy i pod jaką metodę. Teraz o tym, jak wybrać kawę po tym, skąd jest. Bo to, że może pochodzić z Brazylii, Etiopii czy Burundi, już wiadomo. To jednak wyznacznik tego, skąd jest samo ziarno, ale wypalana może być już w dowolnym miejscu na świecie. A właśnie proces palenia kawy zwieńcza ten długi proces produkcji i nadaje ostateczny, jadalny (pijalny) efekt.

Jaką kawę wybrać? Ranking | Coffeedesk

Wybierając kawy wysokiej jakości, z cenionych palarni, tak naprawdę nie ma większego znaczenia, na którą się pokusimy. Naprawdę. Oczywiście, żeby nie było nieporozumień – dając ten sam surowiec dwóm różnym roasterom (osoba wypalająca kawę), efekt w filiżance będzie różny. To jest właśnie ta magia kawowa. Oczywiście, bazowo smak będzie bardzo podobny, ale w niuansach już zagrają inne nuty.




Stąd też najlepszym, co można zrobić, to… próbować, próbować i jeszcze raz próbować.


Nie jest prawdą, że najlepsza kawa to włoska kawa. Owszem, są tam palarnie specialty, jak choćby Gardelli Specialty Coffees, jednak królują tam póki co nadal, palarnie przemysłowe, produkujące tony kawy dziennie.


Warto dać szansę polskim palarniom, których jest już całkiem sporo i nie ustępują zagranicznym, ot, choćby Audun Coffee. Audun Sorbotten jest Norwegiem, który kilka lat temu przeprowadził się do Polski i założył palarnię kawy, bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu w norweskiej palarni Solberg & Hansen. W 2014 roku, prowadząc już palarnię w Polsce, wygrał Mistrzostwa Świata Roasterów, czyli właśnie w wypalaniu kawy. Co prawda reprezentując Norwegię, ale Polsce i tak splendoru dodaje!




Jest także silna reprezentacja stolicy, czyli HAYBCOFFEE PLANTStory  czy CoffeeLab. Wrocław też ma coś do zaoferowania w postaci Figa Coffee i Etno Cafe. W Opolu swoją siedzibę ma Hard Beans. To oczywiście nie wszystkie polskie palarnie. Nasza krajowa scena kaw dobrej jakości jest niezwykle szeroka i warta poznawania.


Bardzo mocno trend w kawach, nacisk na jakość i rzemieślniczość, widać na przykładzie Niemiec, zwłaszcza Berlina. Tam palarni specialty, które bardzo mocno utrwaliły się w świadomości fanów dobrej kawy, jest naprawdę dużo. Bonanza czy Five Elephant to bardzo dobre przykłady tego zjawiska.


Pisząc o tym jak wybrać kawę, o jej różnicach, smakach i palarniach oraz wysokiej jakości, absolutnie nie można zapomnieć o Skandynawii, która ma potężny wkład w propagowanie jasnego palenia kawy i wyraźnych, lekkich, owocowych smaków. Właśnie w tej części Europy znajdują się takie palarnie jak wspomniany Solberg & Hansen, szwedzki Johan & Nystrom no i człowiek – instytucja – legenda, Tim Wendelboe, utytułowany barista, roaster, a nawet plantator.

A zatem jak wybrać dobrą kawę ziarnistą?

No właśnie, więc jaką kawę wybieracie? Mam nadzieję, że po tym wpisie przynajmniej odrobinę rozjaśniła Wam się kwestia jak wybrać kawę. Dla przypomnienia, o czym należy pamiętać wybierając najlepszą kawę ziarnistą?

  • O metodzie parzenia. Jeśli przygotowujecie kawę w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce, sięgnijcie po kawy średnio i ciemno palone, do espresso. Parzycie w metodach przelewowych – dripie, AeroPressie, Chemexie, french pressie lub ekspresie przelewowym? Sięgnijcie po kawy wypalane w stopniu jasnym lub średnim, dedykowane tym metodom.
  • O preferencjach smakowych i pochodzeniu ziaren. Jeżeli lubicie kawy klasyczne, czekoladowe, orzechowe – sięgnijcie po ziarna z Brazylii, Kostaryki lub Gwatemali. Fani owoców i kwiatów w kawie, powinni być zadowoleni z ziaren z Etiopii, Kenii lub Rwandy.
  • Dodatkowo możecie również zerknąć na metodę obróbki. Kawy myte (obróbka washed) najczęściej są bardziej czyste, lekkie i czasem nawet rześkie w smaku, o większej kwasowości. Obróbka na sucho (natural) zazwyczaj wydobywa z kawy słodycz i smaki przypominające konfitury.

    Na koniec, warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu kawy. Dzięki specjalnym pojemnikom, dedykowyanym pod to konkretne zadanie, zachowacie smak i aromat ziaren na dłużej. 

Zobacz również