Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa idealna – jaką kawę wybrać? Każdy coś znajdzie!

Jaką kawę wybrać, skoro w ofercie jest ich kilkaset? Duże, małe, ciemne, jasne, włoskie, polskie, niemieckie, szwedzkie, przelewowe, espressowe, naturalne, umyte… Głowa boli! A ta idealna kawa tam gdzieś jest i to nawet niejedna. Odkryj sekret, jak ją znaleźć i sprawdź, jaka kawa na początek sprawdzi się najlepiej.

Jaką kawę wybrać? Ranking

Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą? Poniżej proponujemy kilka kaw, które polecamy spróbować. 

Pod espresso i pod kawiarkę

  • Coffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate Edition – kawa pochodząca z Brazylii, wypalana przez warszawską palarnię Coffeelab. Klasyczna, słodka kawa z Brazylii, która da czyste, czekoladowe i nugatowe doznanie. Sztosik zarówno solo, jak i z mlekiem!
  • Arcaffe Roma – choć pochodząca z Włoch, nie straszy zbyt mocnym wypaleniem, a za to zachęca głębokim, konkretnym, ale zbalansowanym smakiem. Mieszanka ziaren wysokiej jakości, która dobrze smakuje jako kawa czarna i biała.
  • HAYB Pink Espresso Blend WTF – kawa idealna dla fanów odrobiny szaleństwa w filiżance! Jest to mieszanka dwóch Etiopii, która w smaku da olbrzymią ilość czerwonych owoców, zwięczoną nutką czekolady.
  • Espresso Miesiąca – Tu zawsze warto zerknąć. Co miesiąc inna, dobra kawa jest wybierana jako Espresso Miesiąca, dzięki czemu za niewielką kwotę można zdobyć zupełnie nowe ziarna pasujące do espresso i kawiarki, odkrywając nowe, kawowe horyzonty!

Nowość
Promocja
Zestaw startowy - Hario dripper, serwer, filtry + kawy Hi! Coffeedesk

Producent: HARIO

Data palenia: 18.04.2025

Hario plastikowy Drip V60-02 ClearMateriał: tworzywo sztuczneChcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja plastikowa to najmniej kosztowny wybór wśród dripperów V-60. Mimo to, nie ustępuje on pozostałym wersjom w kwestii doznań smakowych. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć Hario V-60 w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody. Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP.Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko. Hi! Coffeedesk - Mad Jungle Filter 100g Profil smakowy: cytrusowo-owocowy. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Indonezja Region: Nyamagabe / North Sumatra Odmiana: Red Bourbon / Abyssinia, Ateng, Gayo 1, Gayo 2, Timtim Obróbka: natural / anaerobic Wysokość upraw: 1600 / 1500 - 1700 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 / 85,5 SCA Hi! Coffeedesk Juicy Monster Profil smakowy: cytrusowo-owocowy. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Nyeri Odmiana: Ruiru 11, Sl28, SL34 Obróbka: washed Wysokość upraw: 1600 - 1780 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Najniższa cena: 19,99 zł
199,99 zł
Najniższa cena: 19,99 zł
Nowość
Promocja
Zestaw AeroPress + młynek Barista Space + kawa Hi!Coffeedesk Juicy Monster

Producent: AEROPRESS

Data palenia: 16.05.2025

AeroPress Original to klasyczna wersja znanego na całym świecie zaparzacza do kawy. Pozwala on na przygotowanie około 250 ml kawy (pojemność całkowita to 296 ml). AeroPress jest niesamowicie uniwersalnym gadżetem, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych wielbicieli kawy. Produkt łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie. Ponadto, urządzenie pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. Przy użyciu tej metody otrzymujemy jednorazowo do 250ml kawy, czyli dużą porcję dla jednej osoby, a cały proces zajmuje tylko kilka minut. AeroPress nie ma sobie równych w kwestii rozmiaru i wagi, więc przygotowanie naparu staje się możliwe w każdych warunkach. Dodatkowym atutem jest to, że sprzęt wykonany jest z wytrzymałego oraz łatwego w utrzymaniu tworzywa. Obecnie AeroPress uznawany jest za jedną z najciekawszych alternatywnych metod przygotowywania kawy. Na całym świecie organizowane są mistrzostwa, które zwieńczone są zawodami World AeroPress Championships. Jak przyrządzić kawę za pomocą Aeropressu? Odpowiedź znajdziesz w artykule na naszym blogu: Aeropress Zawartość zestawu: AeroPress Original, 100 filtrów papierowych, mieszadło, miarka. Świetny pomysł na prezent dla każdego miłośnika kawy! Wyprodukowano w USA.  Barista Space The Black to ręczny młynek żarnowy do kawy. Jest wyposażony w precyzyjne stalowe żarno oraz oferuje regulację stopnia mielenia, dzięki której zmielisz kawę odpowiednio do różnych metod parzenia - od espresso po French Press. To świetny wybór zarówno dla początkujących kawoszy, jak i bardziej zaawansowanych domowych baristów, a przy tym ceniących wysoką jakość i ładny wygląd sprzętu w rozsądnej cenie.Design i konstrukcjaMłynek występuje w dwóch wersjach kolorystycznych: czarnej i szarej. Oba posiadają drewnianą, woskowaną gałkę, która dobrze trzyma się na płaskiej (17,5cm długości) rączce wykonanej ze stali nierdzewnej. Nacięcia na korpusie, mające poprawić uchwyt, wykonane są bardzo estetycznie, nadając prostemu cylindrowi dodatkowej faktury. Korpus wykonany został w całości ze stopu lotniczego aluminium, co powoduje, że jest dość lekki (543 g) i przyjemny w dotyku. Wymiary zewnętrzne to 15,2 cm wysokości i 5 cm średnicy. Młynek będzie wygodny w użyciu dla każdego bez względu na to, czy ma dużą, czy drobną dłoń. W środku młynka znajdziemy stalowy trzpień, który obraca stożkowym, stalowym żarnem o średnicy 40mm na dwóch łożyskach maszynowych. Komora główna mieści do 24 gramy ziaren. Dolny pojemnik wkręca się na gwint, dzięki czemu trzyma on się pewnie na miejscu.Młynek jest wykonany bardzo solidnie. Czuć, że jest to młynek, który może służyć latami bez konieczności wymiany na coś bardziej zaawansowanego. Sprawdzi się zarówno do użytku domowego, jak i jako rozwiązanie w podróży.Przeznaczenie i regulacja stopnia mieleniaMłynek jest wyposażony w regulację stopnia mielenia, dzięki czemu możesz nim zmielić kawę zarówno pod różne metody parzenia. Bez problemu poradzi sobie z codziennym mieleniem pod dripper, French Press, AeroPress, Chemex i kawiarkę, a trudnością nie będzie także okazjonalne mielenie ziarna pod espresso. Grubość mielenia reguluje się szybko i w prosty sposób za pomocą pokrętła umieszczonego pod żarnem. Skala podzielona jest na stopnie, dzięki czemu jest łatwiej precyzyjnie ustawić młynek.Ustawienie pod wybrane metody parzenia - numer stopnia od całkowitego styku żaren:Espresso: 4-6Kawiarka: 9-11Aeropress: 14-16Hario V60: 16-18Clever/Frenchpress: 19-22
Najniższa cena: 125,00 zł
527,00 zł
Najniższa cena: 125,00 zł
Doubleshot - kawa ziarnista Start Espresso Natural Washed Espresso 300 g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 05.03.2025

Moeszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Gwatemali i Brazylii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Ciemno palona, sprawdzi się w espresso i ekspresach przelewowych. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, kakao i orzechów laskowych.Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala / BrazyliaFarma: Bella Vista / Fazenda Ambiental FortalezaMetoda obróbki: Washed i NaturalOdmiana: Borubon, Catuai
Nowość
Spojka - kawa ziarnista Indonezja Talk Lychee to me Anaerobic Washed Fruit Enzyme Infused Omniroast 200 g

Producent: SPOJKA

Data palenia: 29.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona przez palarnię Spojka. Palona w średnim stopniu, odpowiednia do wszystkich metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do liczi, skórki cytrusowej, ogórka, białego winogrona i czerwonego melona.Kraj pochodzenia ziaren: IndonezjaMetoda obróbki: Anaerobic washed fruit enzyme infused processOcena w cuppingu: 86 / 100 pkt.*Kolor opakowania zakupionego produktu jest dobierany losowo.
Ostatnie sztuki
Promocja
La Cabra - kawa ziarnista Kostaryka Tarrazu Altos Washed Omniroast 250 g (outlet)

Producent: LA CABRA

Data palenia: 13.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach jagód i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia kawy: KostarykaRegion: TarrazuFarma: Mauricio VindasMetoda obróbki: WashedOdmiana: CatuaiPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.
Najniższa cena: 94,00 zł
94,00 zł
Najniższa cena: 94,00 zł
Bialetti - kawa w kapsułkach Milano - 16 kapsułek

Producent: BIALETTI

Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Milano to włoska kawa o ciemnym profilu palenia. To 100% Arabika o łagodnych nutach suszonych owoców, z kwiatowym aromatem i delikatną teksturą.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki są kompatybilne z ekspresami kapsułkowymi Bialetti.Odmiana: 100%  ArabikaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Kwiaty i suszone owoce; łagodnaBody: Delikatne
Story Coffee Roasters - kawa ziarnista Dolce Espresso Blend 1 kg

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 16.04.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona w ciemnym stopniu, doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, jagód i truskawek.Kraj pochodzenia kawy: Brazylia / EtiopiaRegion: Alta Mogiana / GujiMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Mundonuovo, Catuai / HeirloomPołożenie upraw: 900 - 1200 / 1900 m n.p.m.
Hard Beans - kawa ziarnista Alpaca Blend Espresso 1 kg

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 22.04.2025

Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, EtiopiaRegion: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye BensaObróbka: Natural, WashedOdmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Idido Natural Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 19.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do moreli, herbaty i ziół.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: YirgacheffeFarma: stacja myjąca IdidoOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1950 - 2100 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktO KAWIETa kawa pochodzi ze stacji myjącej w Idido, Yirgacheffe, należącej do Wete Ambela Coffee Export PLC.Wiśnie dostarcza ponad 90 lokalnych rolników, którzy uprawiają stare odmiany etiopskie na wysokościach 1950–2100 m n.p.m. Ich gospodarstwa mają od 1 do 2 hektarów. Stacja produkuje około 9 ton kawy rocznie.OPINIA ROASTERAKlasyczna Etiopia, dobra na co dzień i od święta. Słodkie miękkie owoce, zioła. Herbaciana lekkość, długi i słodki aftertaste. Takie kawy lubimy bardzo.
Ostatnie sztuki
Promocja
La Cabra - kawa ziarnista Salwador Finca Santa Rosa Washed Omniroast 250 g (outlet)

Producent: LA CABRA

Data palenia: 13.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach pomarańczy i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: SalwadorProducent: Raul RiveraMetoda obróbki: WashedOdmiana: PacamaraPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.
Najniższa cena: 117,00 zł
117,00 zł
Najniższa cena: 117,00 zł

Pod metody alternatywne

  • Hi! Coffeedesk Holy Cup – to ziarna z Etiopii, poddane obróbce mytej, a przez to czyste i lekkie w smaku. Nuty kwiatowe i herbaciane tej kawy, z pozoru delikatne i dyskretne, z pewnością Was uwiodą. Przyjemna kawa, idealna na co dzień i od święta.
  • COFFEE PLANT FLOW Very Berry – to mieszanka ziaren z Rwandy i Etiopii, które poddane zostały obróbce naturalnej. Jest to kawa bardzo słodka i intensywnie owocowa. Znajdziecie w niej wiśnie, porzeczki i śliwki – prawdziwa uczta!
  • Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki – to propozycja dla fanów klasycznych, czekoladowych kaw. Ziarna z Brazylii zostały poddane obróbce pulped natural, której efektem jest wysoka słodycz i niska kwasowość.
  • Przelew Miesiąca – Tak samo, jak Espresso Miesiąca, koniecznie zobacz co akurat jest w ramach akcji Przelew Miesiąca. Bardzo fajne ziarna do alternatyw, często zaskakujące, zawsze w lepszej cenie!

Audun Coffee - kawa ziarnista Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 14.04.2025

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce.Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości.Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych.Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent.Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.Kraj: BrazyliaRegion: Minas GeraisWysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonMetoda obróbki: Pulped natural
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Drip No. 1 Rwanda Mahembe Filter 1 kg

Producent: AUDUN

Data palenia: 03.06.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Rwandy i około 25% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty śliwek, pomarańczy i rodzynków.Kraj: >75% Rwanda / ok. 25% mieszanka arabikiFarma: Mahembe farmers
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Drip No. 2 Brazylia Mumbuca Filter 1 kg

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 02.06.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Brazylii i około 25% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty żółtej śliwki, gruszki, migdałów i kakao.Kraj: >75% Brazylia / ok. 25% mieszanka arabikiMetoda obróbki: Pulped natural
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Etiopia Buncho Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN

Data palenia: 03.06.2025

Audun Coffee Etiopia Buncho Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty bergamotki, czarnej herbaty i cytrusów.Kraj: EtiopiaFarma: Shantawene Buncho farmersMetoda obróbki: Washed
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Kenia Kamwenja AB Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 03.05.2025

Audun Coffee Kenia Kamwenja Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku pojawiają się nuty czerwonych jagód i żółtych owoców.Kraj: KeniaFarma: Nyeri Hill FarmOdmiana: SL28, SL34, Ruiru 11, BatianMetoda obróbki: Washed
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Kostaryka Finca El Puchol Villa Sarchi Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN

Data palenia: 03.06.2025

Audun Coffee Kostaryka Finca El Puchol Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty limonki, marcepanu i czekolady.Kraj: KostarykaFarma: El Puchol Bajo ZapoteMetoda obróbki: Washed
Nowość
Royal Beans
Audun Coffee - kawa ziarnista Panama Finca Hartmann GEISHA Natural Filter 125 g

Producent: AUDUN

Data palenia: 03.06.2025

Audun Coffee Panama Finca Hartmann Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty wina i czerwonych jagód.Kraj: PanamaFarma: Finca HartmannOdmiana: GeishaMetoda obróbki: Natural
Nowość
Royal Beans
Audun Coffee - kawa ziarnista Panama Finca Hartmann GEISHA Washed Filter 125 g

Producent: AUDUN

Data palenia: 03.06.2025

Audun Coffee Panama Finca Hartmann Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty ciasta cytrynowego, kwiatów i jaśminu.Kraj: PanamaFarma: Finca HartmannOdmiana: GeishaMetoda obróbki: Washed
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Rwanda Rushashi Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN

Data palenia: 03.06.2025

Audun Coffee Rwanda Rushashi Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty karmelu, śliwek i pomarańczy.Kraj: RwandaFarma: Rushashi farmersMetoda obróbki: Washed
Bagdrip - kawa bezkofeinowa w saszetkach - 1 saszetka 11 g

Producent: BAGDRIP

Jedna saszetka (11 g)Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.BezkofeinowaDripy z kawą bezkofeinową stanowią doskonałą alternatywę dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem kawy bez obaw o nadmiar kofeiny. Pozwalają zachować pełnię smaku i aromatu, co sprawia, że kawa bezkofeinowa w formie dripów jest równie satysfakcjonująca jak jej kofeinowy odpowiednik. Dzięki temu osoby z wrażliwością na kofeinę lub te, które chcą ograniczyć jej spożycie, mogą nadal cieszyć się ulubionym napojem o każdej porze dnia. Dripy z kawą bezkofeinową to wygodna i smaczna opcja na chwilę relaksu przy filiżance aromatycznego napoju.Sposób parzenia1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka.2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku.3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr.4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe!Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach.

Jaką kawę wybrać – wstępna selekcja

Kwestię jak wybrać kawę najlepiej rozłożyć na kilka prostych czynników i metodę od ogółu do szczegółu. Tak trochę na Sherlocka. Pierwszą sprawą, którą musicie rozważyć, jest określenie, w jakich urządzeniach będziecie tę kawę parzyć. Jeśli macie ekspres ciśnieniowykawiarkę czy – w niektórych przypadkach – french pressa, skierujcie swój internetowy wzrok w stronę kaw dedykowanych pod espresso.

Jakie kawy do metod ciśnieniowych?

Co charakteryzuje kawy do metod ciśnieniowych? Najczęściej są one wypalone odrobinę ciemniej, w kolorze głębokiego brązu (ale nie czarne i błyszczące!), niż do metod alternatywnych, o których za moment. Dzięki temu, kawa staje się bardziej słodka w momencie zetknięcia się z wysokim ciśnieniem ekspresu bądź nieco niższym w kawiarce.

Kawy pod espresso są tak tworzone by dać dużą esencjonalność. Dlatego nie jest niczym dziwnym, kiedy kawy te są mieszankami (blendami), czyli miksem ziaren z różnych regionów, o różnym profilu smakowym. Wszystko po to, by uzyskać jak najlepszy balans smaku, wysoką słodycz, dobre body oraz ewentualną kompozycję z mlekiem w cappuccino. Oczywiście dostępne są kawy jednorodne, tak zwane single, gdzie w paczce znajdują się ziarna tylko z jednego regionu, a czasami nawet tylko z jednej plantacji. Dzięki temu można świetnie nauczyć się charakterystyk kaw z danej części świata, poznać niuanse i to, jak smakuje ta konkretna. Najczęściej takie kawy odznaczają się słodyczą przypominającą różne owoce.

Jaką kawę wybrać do metod przelewowych?

Używacie innych urządzeń niż ekspres ciśnieniowy czy kawiarka? Lubicie alternatywy i metody takie jak chemex, drip, french press, AeroPress czy ekspres przelewowy? Zerknijcie na kawy dedykowane pod te metody.

Te palone są w sposób nieco jaśniejszy. Ziarna są matowe, w różnych odcieniach jasnego i średniego brązu. Dlaczego? W metodach przelewowych kawa jest lżejsza w smaku, zdecydowanie łatwiej znaleźć różnego rodzaju niuanse smakowe i nuty. Jaśniejsze wypalenie bardziej podkreśla charakter konkretnej kawy – warto o tym pamiętać, zastanawiając się, jakie ziarna kawy wybrać.

Punkty za pochodzenie?

Przynajmniej w prywatnym rankingu można sobie takie przyznawać. Każdy ma jakieś preferencje. Ktoś bardziej preferuje nuty czekoladowo – orzechowe, a ktoś inny rześkie, czerwone porzeczki i rabarbar. Albo i jedno i drugie, w zależności od nastroju i pory roku.

Jeśli zastanawiamy się, jaką kawę kupić, dobrze jest mniej więcej orientować się, co dana kawa może Wam zaoferować pod względem smaku, niezależnie jaką metodą ją parzycie. Oczywiście, należy mieć na uwadze, że sam region, z którego kawa pochodzi, nie może zagwarantować tylko i wyłącznie jednego, takiego samego profilu smakowego, bo na to ma wpływ nie tylko umiejscowienie na mapie świata, ale także szereg innych czynników, tzw. terroir. Jest to na przykład wysokość upraw nad poziomem morza, gleba, nasłonecznienie, opady, obróbka ziarna, ale i wypalenie. Kawa to produkt rolniczy, więc tak jak smak jabłek bądź winogron może różnić się między sezonami, tak samo dzieje się z kawą.

Można pokusić się jednak o pewne ogólne wskazówki. Szukacie czegoś o pełnym smaku, słodkiego, o niekoniecznie dużej kwaskowatości, raczej z dominującą czekoladą i orzechami w smaku? Brazylia będzie dobrym tropem. Nadal czekolada ma grać pierwsze skrzypce, ale jest też chęć na nieco więcej owoców, zwłaszcza takich słodkich, dojrzałych? Rozejrzyjcie się z kawą z Gwatemali, Nikaragui czy Kostaryki. Natomiast lekkie body, piękne, cytrusowe i brzoskwiniowe nuty i herbaciany finisz to klasyczne kawy z Etiopii. Dla fanów mocnych, owocowych, rześkich, słodkich doznań, rozważających, jaka kawa na początek, zdecydowanie dobrym wyborem będą kawy z Kenii.

Jeśli interesuje Was temat pochodzenia ziaren, ich charakterystyki oraz historii, gorąco polecamy świetną książkę The World Atlas of Coffee autorstwa Jamesa Hoffmanna. Przystępny język i hektolitry kawowych informacji oraz ciekawostek.

Przy wielu kawach wysokiej jakości można znaleźć jeszcze informację na temat metody obróbki ziaren. Kawa, gdy jest zebrana z krzewu, jest owocem. Aby wydobyć z niej ziarno, które potem trafia do palarni i naszego młynka, musi zostać specjalnie obrobiona. Podstawowe metody obróbki to natural (sucha), washed (mokra) oraz honey (pomiędzy jedną a drugą). Zerknijcie na tekst Maćka Duszaka o metodach obróbki!

No to w końcu skąd pochodzi?

Mniej więcej wiemy, czego chcemy i pod jaką metodę. Teraz o tym, jak wybrać kawę po tym, skąd jest. Bo to, że może pochodzić z Brazylii, Etiopii czy Burundi, już wiadomo. To jednak wyznacznik tego, skąd jest samo ziarno, ale wypalana może być już w dowolnym miejscu na świecie. A właśnie proces palenia kawy zwieńcza ten długi proces produkcji i nadaje ostateczny, jadalny (pijalny) efekt.

Wybierając kawy wysokiej jakości, z cenionych palarni, tak naprawdę nie ma większego znaczenia, na którą się pokusimy. Naprawdę. Oczywiście, żeby nie było nieporozumień – dając ten sam surowiec dwóm różnym roasterom (osoba wypalająca kawę), efekt w filiżance będzie różny. To jest właśnie ta magia kawowa. Oczywiście, bazowo smak będzie bardzo podobny, ale w niuansach już zagrają inne nuty.




Stąd też najlepszym, co można zrobić, to… próbować, próbować i jeszcze raz próbować.


Nie jest prawdą, że najlepsza kawa to włoska kawa. Owszem, są tam palarnie specialty, jak choćby Gardelli Specialty Coffees, jednak królują tam póki co nadal, palarnie przemysłowe, produkujące tony kawy dziennie.


Warto dać szansę polskim palarniom, których jest już całkiem sporo i nie ustępują zagranicznym, ot, choćby Audun Coffee. Audun Sorbotten jest Norwegiem, który kilka lat temu przeprowadził się do Polski i założył palarnię kawy, bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu w norweskiej palarni Solberg & Hansen. W 2014 roku, prowadząc już palarnię w Polsce, wygrał Mistrzostwa Świata Roasterów, czyli właśnie w wypalaniu kawy. Co prawda reprezentując Norwegię, ale Polsce i tak splendoru dodaje!




Jest także silna reprezentacja stolicy, czyli HAYBCOFFEE PLANTStory  czy CoffeeLab. Wrocław też ma coś do zaoferowania w postaci Figa Coffee i Etno Cafe. W Opolu swoją siedzibę ma Hard Beans. To oczywiście nie wszystkie polskie palarnie. Nasza krajowa scena kaw dobrej jakości jest niezwykle szeroka i warta poznawania.


Bardzo mocno trend w kawach, nacisk na jakość i rzemieślniczość, widać na przykładzie Niemiec, zwłaszcza Berlina. Tam palarni specialty, które bardzo mocno utrwaliły się w świadomości fanów dobrej kawy, jest naprawdę dużo. Bonanza czy Five Elephant to bardzo dobre przykłady tego zjawiska.


Pisząc o tym jak wybrać kawę, o jej różnicach, smakach i palarniach oraz wysokiej jakości, absolutnie nie można zapomnieć o Skandynawii, która ma potężny wkład w propagowanie jasnego palenia kawy i wyraźnych, lekkich, owocowych smaków. Właśnie w tej części Europy znajdują się takie palarnie jak wspomniany Solberg & Hansen, szwedzki Johan & Nystrom no i człowiek – instytucja – legenda, Tim Wendelboe, utytułowany barista, roaster, a nawet plantator.

A zatem jak wybrać dobrą kawę ziarnistą?

No właśnie, więc jaką kawę wybieracie? Mam nadzieję, że po tym wpisie przynajmniej odrobinę rozjaśniła Wam się kwestia jak wybrać kawę. Dla przypomnienia, o czym należy pamiętać wybierając najlepszą kawę ziarnistą?

  • O metodzie parzenia. Jeśli przygotowujecie kawę w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce, sięgnijcie po kawy średnio i ciemno palone, do espresso. Parzycie w metodach przelewowych – dripie, AeroPressie, Chemexie, french pressie lub ekspresie przelewowym? Sięgnijcie po kawy wypalane w stopniu jasnym lub średnim, dedykowane tym metodom.
  • O preferencjach smakowych i pochodzeniu ziaren. Jeżeli lubicie kawy klasyczne, czekoladowe, orzechowe – sięgnijcie po ziarna z Brazylii, Kostaryki lub Gwatemali. Fani owoców i kwiatów w kawie, powinni być zadowoleni z ziaren z Etiopii, Kenii lub Rwandy.
  • Dodatkowo możecie również zerknąć na metodę obróbki. Kawy myte (obróbka washed) najczęściej są bardziej czyste, lekkie i czasem nawet rześkie w smaku, o większej kwasowości. Obróbka na sucho (natural) zazwyczaj wydobywa z kawy słodycz i smaki przypominające konfitury.

Zobacz również