Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

French Press to jedna z prostszych metod przygotowywania kawy alternatywnej bez fusów. Wynaleziona w połowie XIX wieku i opatentowana na początku XX wieku. Sprytna budowa pozwala na łatwe zaparzenie kawy bez specjalnych umiejętności. Sam zaparzacz to nie wszystko, potrzebne są także dobre ziarna. Jaka kawa do French Pressa sprawdzi się najlepiej?

Kawa do French Pressa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przy tej metodzie parzenia, kawa pokaże nam swoje prawdziwe oblicze podobnie jak w cuppingu, dlatego jej jakość musi być wysoka, bo każdy mankament i defekt nie będzie miał gdzie się ukryć. Osoby, które cenią sobie prostotę parzenia z pewnością docenią French Press. Jaka kawa się w nim sprawdzi? Poleca się kawę wypaloną w jasnym i średnim stopniu, ze względu na dłuższy czas ekstrakcji, przeznaczoną pod metody przelewowe.


French Press – jaką kawę wybrać? Ranking



HAYB Się Przelewa Klasyk

HAYB Się Przelewa Klasyk to brazylia z niespodzianką w proporcji 85/15. Idealna jako codzienna, śniadaniowa kawa dla osób o tradycyjnych preferencjach kawowych. Dostępna w opakowaniach o różnej pojemności – 250 g, 500 g  i 1 kg. W sam razy kiedy nam posmakuje!

Czego spodziewać się w filiżance: czekolady, masła orzechowego, suszonych owoców.


Johan & Nyström Fika

Fika po szwedzku znaczy przerwa na ciastko i kawę! Johan & Nyström Fika to szwedzka mieszanka stworzona z myślą o przegryzaniu bułeczki w dobrym towarzystwie, z kubkiem kawy w ręku. Oprócz klasycznej wersji ziarnistej, dostępna jest także mielona – idealna dla osób nieposiadających młynka

Czego spodziewać się w filiżance: balansu i słodyczy kakao.


Heresy Antidotum Filter


Klasyczna Brazylia pozyskiwana w sposób fair trade z kooperatywy San Coffee prosto od najbardziej heretycznej palarni w Polsce. Heresy Antidotum to świetna kawa dla tych, którzy nie kochają kwaśnej kawy, ale nie odpuszczają jakości. Również dostępna w różnych gramaturach, a nawet w wersji mini – na spróbowanie.

Czego spodziewać się w filiżance: niemal nieobecna kwasowość, czekolada i orzechy.


Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to przelew w dobrej cenie naszego – coffeedeskowego – autorstwa. Jest to kawa z Etiopii, idealny wybór do śniadania dla osób preferujących delikatne, herbaciane i świeże nuty smakowe.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów i delikatnych owoców.

Hard Beans Polska Parzucha

Hard Beans składa ukłon w stronę najbardziej zagorzałych kawowych tradycjonalistów, preferujących kawę o smaku kawy, a nie jakichś owoców i kwiatów. Polska Parzucha dostępna jest w różnych pojemnościach, w opcjach ziarnistej i mielonej.

Czego spodziewać się w filiżance: cielistego smaku czekolady i orzechów.

Nowość
Gardelli Speciality Coffees - Etiopia Konga Amederaro Special Process Omniroast 250g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 15.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty papai, lawendy, winogrona, brzoskwini i jagody.Kraj: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: Special Process - Raised BedsOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.
Nowość
Kafar - Etiopia Aricha Washed Filter 250g

Producent: KAFAR

Data palenia: 12.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku soczysta, intensywna, rozświetlająca napar kwasowości.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: GujiFarma: ArichaOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedOcena w cuppingu: 88,25 / 100 pkt
Nowość
COFFEE PLANT - FLOW Coffeedesk Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.02.2025

Poczuj flow ze specjalną edycją FLOW stworzonego dla Coffeedesk. Kawa doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym w domu czy w biurze, ale pozostawia także miejsce na własną recepturę w użyciem dripa, chemexa lub aeropressa. Blend czysto afrykański. Wyjątkowe połączenie trzech ziaren, które pochodzą z dwóch regionów Etiopii oraz Kenii, a każda z tych kaw wnosi do naparu swój unikalny charakter. Ziarna z Etiopii, obrabiane metodą naturalną, nadają kawie wyrazistą, owocową intensywność. Dzięki tej metodzie obróbki, podczas której owoce suszą się w pełnym słońcu, ziarna zachowują pełnię aromatów i słodyczy. Cechują się również naturalną głębią smaku, która czyni każdą filiżankę pełną rześkiej świeżości. Kawa z Kenii, poddana obróbce mytej, wprowadza do blendu elementy wyrazistej kwasowości, której nie sposób pominąć. Połączenie tych trzech różnych ziaren tworzy harmonię, w której intensywność owocowych nut z Etiopii łączy się ze świeżością Kenii.Flow Coffeedesk to kawa, która zaskakuje swoją jabłkową świeżością i bogatym owocowym profilem. Na pierwszym planie wyczuwalne są nuty dojrzałej truskawki, jej głębokiej słodyczy i posmak jabłka, który wprowadza lekkość. Delikatna kwasowość śliwki nadaje jej dodatkowej złożoności, a subtelny aromat jaśminu nadaje naparowi kwiatową nutę, która sprawia, że kawa zyskuje lekkość i elegancję. Mimo bogatego, głębokiego charakteru, smak jest łagodny. Jednocześnie pełny, z delikatną słodyczą, która balansuje resztę. To kawa, której przyjemność tkwi w doskonale zrównoważonej kombinacji owocowych smaków i kwiatowych akcentów.Kraj pochodzenia ziarna: Kenia / EtiopiaMetoda obróbki: Washed / Natural
Nowość
Johan & Nyström - Etiopia Mekuria Mergia Mr Mac Washed Filter 250g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 12.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Kawa o naturalnych nutach czarnej herbaty, grejpfruta, kwiatów i owoców pestkowych.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: YirgacheffeFarma: WoteOdmiana: 74110, Ethiopian LandraceObróbka: WashedPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.
Nowość
Five Elephant - Gwatemala La Nueva Montana Honey Filter 250g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 30.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty czereśni, pomarańczy i miodu.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: FrijanesOdmiana: Red Catuai, Yellow CatuaiMetoda obróbki: HoneyPołożenie upraw: 1500 - 1800 m n.p.m.
Nowość
Heresy - Kenia Kagoncho Washed Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 11.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty porzeczki, dżemu i owoców.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: NyeriProducent: Gikanda coopFarma: KagonchoOdmiana: mixed Kenyan cultivarsObróbka: WashedPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów
Promocja
Father's Coffee - Salwador La Reforma Natural Filter 300g (outlet)

Producent: FATHER'S COFFEE

Data palenia: 15.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w czeskiej palarni Father's Coffee.  Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne sąnuty żółtego kiwi, daktyli i kakao.Kraj pochodzenia ziarna: SalwadorRegion: Calzontes ArribaFarma: La ReformaProducent: Rodzina AlvarezMetoda obróbki: NaturalOdmiana: SL28Położenie upraw: 1300 - 1400 m n. p. m.
Najniższa cena: 93,00 zł
93,00 zł
Promocja
Father's Coffee - Kenia Thikagiki AB Washed Filter 300g (outlet)

Producent: FATHER'S COFFEE

Data palenia: 15.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w czeskiej palarni Father's Coffee.  Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne sąnuty wanilii, limonki i kruszonki z rabarbarem.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: Kiriaini, Muranga CountyFarma: Kariaini Coffee Washing StationMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL34, SL28Położenie upraw: 1700 m n. p. m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktówPo usunięciu miąższu, owoce kawy są przenoszone do zbiorników fermentacyjnych, gdzie proces fermentacji trwa od 14 do 18 godzin, w zależności od panującej temperatury otoczenia. Następnie kawa jest dokładnie płukana wodą, aby usunąć pozostałości miąższu.
Najniższa cena: 82,00 zł
82,00 zł
Nowość
KYOTO - Kolumbia Pink Bourbon Washed Anaerobic Filter 250g

Producent: KYOTO

Data palenia: 14.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są naturalne nuty przypominające żółte owoce, brzoskwinie, herbatę i grejpfruta.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: HuilaOdmiana: Pink BourbonMetoda obróbki: Washed AnaerobicPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.
Promocja
Doubleshot - Brazylia Celso and Gertrudes Natural Filter 300g (outlet)

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 13.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty syropu klonowego, czerwonych owoców i nugatu.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: CelsoFarma: Boa VistaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Catuaí
Najniższa cena: 73,00 zł
73,00 zł

Zadbaj o przyjemny poranek z francuską kawą!

Parzenie kawy we French Pressie nie jest trudne, nawet osoby miewające ciężkie poranki powinny z łatwością przygotować w nim swój ulubiony napar. Warto dać szansę temu klasycznemu zaparzaczowi do kawy, który może jest mniej imponujący niż Aeropress lub Chemex, ale pomoże zaserwować nam naprawdę dobrą kawę.


Zobacz również