Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Jaki ekspres kolbowy wybrać? Ranking najlepszych modeli

Jaki ekspres kolbowy wybrać do domu? Ranking | Coffeedesk

Espresso to napój nierozerwalnie związany z kawiarnią i włoskim, szybkim stylem picia kawy poza domem. Przygotowuje się je z użyciem specjalistycznego sprzętu oraz korzysta z wiedzy i doświadczenia niezbędnych do prawidłowego przygotowania tej legendarnej kawy oraz napojów mlecznych na jej bazie. A co jeśli chcemy cieszyć się tym włoskim specjałem w naszej kuchni? Jaki dobry ekspres kolbowy do kawy wybrać, aby zostać home baristą? Jak każdy temat związany z wyborem sprzętu, także i ten nie jest łatwy, a producenci nie próżnują i wciąż prezentują nowe modele w różnych zakresach cenowych. W tym artykule postaramy się Wam pomóc i podpowiedzieć na jakie parametry ekspresu kolbowego należy zwrócić uwagę przed zakupem, aby wybrać model dopasowany do naszych potrzeb oraz budżetu.

Ekspres do kawy kolbowy – ranking


Aby wybrać najlepszy ekspres kolbowy dla nas, należy poznać kluczowe elementy wpływające na jego jakość i tym samym cenę. Poniżej omówimy dokładnie kluczowe parametry dobrych ekspresów kolbowych do domu i do pracy, a także przedstawimy ich wersje budżetowe. Skupimy się zarówno na ich wpływie na jakość zaparzanej kawy, jak i na funkcjonalności oraz wydajności.

TOP5 ekspresów kolbowych

La Marzocco Linea Mini


La Marzocco Linea Mini to jeden z najlepszych ekspresów kolbowych do domu. Jego największą zaletą jest to, że zapewnia wyjątkową jakość espresso dzięki stabilności temperatury i precyzyjnemu ciśnieniu. Urządzenie wyposażone zostało w dwa bojlery oraz system PID, co pozwala jednocześnie parzyć kawę i spieniać mleko, zachowując pełną kontrolę nad temperaturą. Bardzo mocna dysza pary umożliwia szybkie przygotowanie mleka o idealnej teksturze, co docenią miłośnicy cappuccino czy latte. Całość dopełnia estetyczny, ikoniczny design ekspresu, a także możliwość sterowania nim za pomocą aplikacji mobilnej. 

Jedną z głównych wad La Marzocco Linea Mini jest jego bardzo wysoka cena, co sprawia, że jest przede wszystkim wyborem dla pasjonatów i profesjonalistów. Dodatkowo ekspres jest duży i ciężki, przez co wymaga sporej przestrzeni na blacie, co może być problematyczne w mniejszych kuchniach.

La Marzocco Linea Micra


La Marzocco Linea Micra to kompaktowy ekspres kolbowy, który łączy profesjonalną jakość z domową wygodą. Dzięki podwójnym bojlerom i systemowi PID zapewnia stabilną temperaturę parzenia i mocne ciśnienie pary, co pozwala na jednoczesne parzenie espresso i spienianie mleka. Urządzenie charakteryzuje się wyjątkową jakością wykonania, solidną konstrukcją i estetycznym designem inspirowanym profesjonalnymi modelami.

Mimo swoich zalet, Linea Micra ma również pewne ograniczenia. Przede wszystkim jest to urządzenie z wyższej półki cenowej, co może stanowić barierę dla niektórych użytkowników. Ponadto, przestrzeń robocza jest ograniczona, co może utrudniać obsługę większych filiżanek.

Sage The Barista Express Impress


Sage The Barista Express Impress to dobry ekspres kolbowy do domu dla domowych baristów, którzy poszukują maszyny z wbudowanym młynkiem. Ekspres oprócz tego, że zmieli kawę, to jeszcze pomoże w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu. Posiada układ grzewczy Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID.

Jednym z głównych mankamentów Sage The Barista Express Impress jest jego cena, która może być wyższa niż w przypadku innych ekspresów z podobnymi funkcjami. Ponadto, choć system wspomaganego ubijania jest pomocny, nie zastępuje on w pełni umiejętności manualnego tampingu, co może być istotne dla bardziej zaawansowanych użytkowników.

Lelit Anna PL41EM


Lelit Anna PL41EM to urządzenie przeznaczone dla entuzjastów espresso, którzy szukają solidnego sprzętu w przystępnej cenie. Jego największą zaletą jest solidna konstrukcja z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która zapewnia trwałość i estetyczny wygląd. Mosiężny bojler o pojemności 250 ml gwarantuje stabilną temperaturę parzenia a wbudowany manometr pozwala precyzyjnie kontrolować parametry ekstrakcji.

Do wad Lelit Anna PL41EM należy brak systemu PID, co może wpływać na stabilność temperatury podczas intensywnego użytkowania. Kompaktowe wymiary ekspresu, choć oszczędzają miejsce, mogą ograniczać komfort przygotowywania napojów mlecznych.

Rancilio Silvia E


Rancilio Silvia E to klasyczny ekspres kolbowy do domu, ceniony za solidną, metalową konstrukcję i wysoką trwałość. Dzięki dużemu portafilterowi 58 mm i mocnemu bojlerowi przygotowuje espresso z pełnym smakiem i gęstą cremą. Mocna dysza pary pozwala na szybkie spienianie mleka, co sprawdza się przy cappuccino i latte. Obsługa ekspresu jest prosta dzięki czterem przełącznikom.

Do wad można zaliczyć brak precyzyjnego systemu PID, co wymaga pilnowania temperatury bojlera, oraz brak manometru, który utrudnia kontrolę ekstrakcji.


TOP3 profesjonalne ekspresy kolbowe


Jaki ekspres kolbowy wybrać do domu? Ranking | Coffeedesk

La Marzocco - Linea Classic S AV


La Marzocco Linea Classic S AV to profesjonalny ekspres do kawy, ceniony przez baristów na całym świecie. Posiada podwójny bojler z systemem PID, co zapewnia stabilną temperaturę i spójną ekstrakcję espresso. Funkcja auto-volumetric pozwala precyzyjnie dozować kawę, dzięki czemu jakość napojów pozostaje stała nawet przy dużym natężeniu pracy. Zaletą są też nowoczesne dysze pary typu pro-touch, które są chłodne w dotyku, oraz możliwość zdalnego monitorowania i dostosowywania ustawień ekspresu za pomocą aplikacji La Marzocco Pro.

Do wad można zaliczyć brak zaawansowanych funkcji programowania, takich jak programowalna preinfuzja czy wyświetlacz LCD. Ekspres jest dość duży i ciężki, co wymaga odpowiedniej przestrzeni. Dodatkowo, jest to spory wydatek, co może być barierą dla mniejszych kawiarni lub początkujących przedsiębiorców.

La Marzocco home ekspres GS3 AV


La Marzocco GS3 AV świetnie sprawdzi się w małych kawiarniach i lokalach gastronomicznych. Dzięki podwójnemu bojlerowi i systemowi PID zapewnia stabilność temperatury i ciśnienia, co przekłada się na powtarzalną, wysoką jakość kawy. Automatyczne dozowanie ułatwia obsługę, a wydajna dysza pary pozwala szybko przygotować napoje mleczne. To kompaktowe, a jednocześnie profesjonalne urządzenie, które spełnia wymagania baristów przy ograniczonej przestrzeni.

Jednakże, jak każdy zaawansowany sprzęt, GS3 AV ma również swoje wady. Cena jest znaczna, co może być barierą dla niektórych użytkowników. Dodatkowo, choć ekspres oferuje wiele zaawansowanych funkcji, jego obsługa może być skomplikowana dla osób, które nie są zaznajomione z profesjonalnym sprzętem.


Ekspres Promac Green Compact ME


Promac Green Compact ME to profesjonalne urządzenie, które łączy wysoką wydajność z kompaktowymi rozmiarami, co czyni go idealnym wyborem dla małych kawiarni czy biur. Dzięki podwójnym grupom zaparzającym i pojemnemu bojlerowi o pojemności 5 litrów, ekspres ten pozwala na szybkie przygotowanie espresso nawet w godzinach szczytu. Dodatkowo, wyposażony jest w dwa manometry umożliwiające kontrolę ciśnienia w bojlerze i pompie, co pozwala na precyzyjne dostosowanie parametrów parzenia. Funkcja automatycznego napełniania wody oraz możliwość podłączenia do instalacji wodociągowej zwiększają komfort użytkowania. Dysze pary są ruchome, co ułatwia spienianie mleka i przygotowanie napojów takich jak cappuccino czy latte.

Jednakże, jak każde urządzenie, Promac Green Compact ME ma również swoje wady. Ekspres wymaga odpowiedniego miejsca w kuchni oraz dostępu do odpowiedniego zasilania. Choć jest to urządzenie profesjonalne, jego obsługa może być skomplikowana dla osób, które nie są zaznajomione z profesjonalnym sprzętem do parzenia kawy.

TOP3 tanie i dobre ekspresy kolbowe

Sage The Barista Express Impress


Sage The Barista Express Impress to nowoczesny ekspres kolbowy, który łączy wygodę obsługi z wysoką jakością parzenia. Zintegrowany młynek stożkowy umożliwia mielenie ziaren tuż przed zaparzeniem, a system automatycznego ubijania kawy zapewnia powtarzalność i minimalizuje bałagan. Dzięki precyzyjnej kontroli temperatury i ciśnienia można przygotować espresso o doskonałym smaku. Mocna dysza pary pozwala łatwo spienić mleko i tworzyć kremową piankę do cappuccino czy latte. To idealny wybór dla osób, które chcą cieszyć się kawiarnianą kawą w domowym zaciszu.

Ekspres ma kilka wad, które warto znać przed zakupem. Nie posiada wyświetlacza cyfrowego ani funkcji timera, co utrudnia dokładne ustawienie parametrów parzenia, zwłaszcza dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Urządzenie jest dość duże, więc może zajmować sporo miejsca na blacie kuchennym.

Lelit Anna PL41TEM


Lelit Anna PL41TEM to kompaktowy ekspres kolbowy stworzony dla osób, które chcą cieszyć się prawdziwym espresso w domowych warunkach. Wyposażony w bojler z systemem PID, umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury i uzyskanie powtarzalnych rezultatów. Solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej gwarantuje trwałość, a klasyczny design sprawia, że pasuje do każdej kuchni. Dzięki dyszy pary można łatwo przygotować mleczne napoje, takie jak cappuccino czy latte. To idealny wybór dla pasjonatów kawy, którzy szukają niezawodnego i estetycznego ekspresu w rozsądnej cenie.

Ekspres Lelit Anna PL41TEM, choć ceniony za swoje możliwości, ma kilka ograniczeń, które warto wziąć pod uwagę przed zakupem. Jednym z głównych minusów jest zastosowanie portafiltra o średnicy 57 mm, co utrudnia dostęp do szerokiej gamy akcesoriów. Ponadto, ze względu na konstrukcję z pojedynczym bojlerem o pojemności 250 ml, ekspres nie pozwala na jednoczesne parzenie espresso i spienianie mleka, co może wydłużać czas przygotowania napojów mlecznych.

Sage The Barista Express


Sage The Barista Express to ekspres kolbowy do domu, który pozwala przygotować kawę o jakości kawiarnianej. Posiada wbudowany młynek stożkowy, który mieli ziarna tuż przed parzeniem, co gwarantuje świeży aromat i pełnię smaku. System precyzyjnej kontroli temperatury i ciśnienia zapewnia stabilne espresso, a dysza pary umożliwia łatwe spienianie mleka do cappuccino i latte. To wygodne i wszechstronne urządzenie dla miłośników kawy, którzy chcą szybko uzyskać profesjonalne rezultaty w domu.

Jednym z głównych minusów jest portafilter o średnicy 54 mm, co ogranicza kompatybilność z akcesoriami profesjonalnymi. Ponadto, wbudowany młynek, choć wygodny, może nie zapewniać takiej precyzji mielenia jak osobne młynki wysokiej jakości.

Darmowa dostawa
Sage - The Oracle Jet Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage The Oracle Jet (SES985BSS) to zaawansowany ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Automatycznie miel, porcjuj i ubijaj kawę w profesjonalnej kolbie o średnicy 58 mm, a dzięki pomocnym Wskazówkom baristy parz kawę specialty w domu. Auto MilQ™ pozwala automatycznie uzyskać jedwabistą mikropiankę, oferując zoptymalizowane ustawienia dla mleka krowiego, sojowego, migdałowego i owsianego. Dodatkowo funkcja automatycznej kolejki pozwala samoczynnie rozpocząć spienianie mleka po zakończeniu ekstrakcji. Nowy, bardzo czuły ekran dotykowy oferuje wybór wstępnie zaprogramowanych napojów kawowych, w tym nowości: kawę parzoną na zimno i espresso na zimno. Ekspres wyposażony jest w system grzewczy ThermoJet®, który skraca czas nagrzewania i jest nawet o 32% bardziej energooszczędny*.* W porównaniu z systemem grzewczym Thermoblock. Na podstawie wewnętrznych testów wydajności z listopada 2022 r.Zasmakuj kawy jak z kawiarni w domu, a wszystko to dzięki formule 4 kroków.Nasze ekspresy do espresso stosują formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach. Zostały zaprojektowane tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia wzorków na kawie. Wystarczy dotknięcie.Automatyczne mielenie, porcjowanie i ubijanie za pomocą precyzyjnych europejskich żaren Baratza®.Wbudowany precyzyjny młynek żarnowy z hartowanej stali wysokowęglowej z 45 ustawieniami mielenia.Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 58 mm mieści porcję 22 gramów.Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 58 mm, mieszcząca idealną porcję 22 gramów świeżo zmielonej kawy, sprawia, że kawa zyskuje pełne body i bogate, złożone nuty smakowe.Wskazówki baristy pomagają przygotować napar o bardziej zrównoważonym smaku.Funkcja Wskazówki baristy automatycznie wykrywa, jeśli ekstrakcja jest za długa lub za krótka i pomaga dostosować ustawienia grubości mielenia, aby uzyskać idealne espresso.Automatyczna mikropianka dzięki funkcji Auto MilQ™ z ustawieniami dla zamienników mleka.Jedwabiście gładka mikropianka i zoptymalizowane ustawienia dla mleka krowiego, sojowego, migdałowego i owsianego. Regulowana temperatura (od 40°C do 75°C) i 8 poziomów spieniania.Automatyczna kolejka.Oszczędzaj czas dzięki kolejkowaniu następnych kroków. Płynnie zainicjuj automatyczne parzenie mleka lub ekstrakcję espresso.System grzewczy ThermoJet®.Drukowany cyfrowo obwód grzewczy jest nawet o 32% bardziej energooszczędny*. Szybkie nagrzewanie pozwala osiągnąć optymalną temperaturę ekstrakcji w kilka sekund. * W porównaniu z systemem grzewczym Thermoblock. Na podstawie wewnętrznych testów wydajności z listopada 2022 r.Głowica podgrzewana przez system ThermoJet® umożliwia profesjonalną kontrolę temperatury.Temperaturę podgrzewanej głowicy można dostosowywać o 1 stopień mniej/więcej na raz, wedle upodobania. Zapewnia to idealną ekstrakcję, która spełnia profesjonalne wymagania techniczne.Po prostu przesuń palcem i wybierz jedną ze swoich ulubionych kaw z nową funkcją parzenia na zimno i zimnym espresso.Dynamiczny ekran, który ma 4x lepszy obraz i jest 20x bardziej wydajny niż dotychczas. Możesz przesuwać, wybierać i cieszyć się wysoką rozdzielczością. Dostępne tryby: ciemny i jasny.Akcesoria:Kolba ze stali nierdzewnej 58 mmDzbanek do mleka ze stali nierdzewnej o pojemności 480 mlKnock Box™ 10Sitko filtrujące z pojedynczym dnem na 1 filiżankęSitko filtrujące z pojedynczym dnem na 2 filiżankiOchraniacz tacki ociekowej (dołączony tylko do kolorowych ekspresów)Zestaw czyszczącyCechy: Wymiary (szer. x głęb. x wys.): 42,5 cm (szer.) × 38,1 cm (wys.) × 36,8 cm (gł.)Materiały konstrukcyjne: Szczotkowana stal nierdzewnaZasobnik na ziarna: 340 gZbiornik na wodę: 2,3 lUstawienia: Automatyczne mielenie, porcjowanie i ubijanie; 45 ustawień mielenia, 14 wstępnie zaprogramowanych przepisów - flat white, latte, cappuccino, espresso, Americano, babyccino, gorąca czekolada, herbata, café crema, kawa parzona na zimno, espresso na zimno, Caffe Shakerato, Milk Shakerato, Espresso Martini; menu ponad 20 napojów niestandardowych; funkcja Auto MilQ™ ze zoptymalizowanymi ustawieniami dla mleka krowiego, sojowego, migdałowego i owsianego.Moc 1400-1600 WNapięcie 220-240 V/50-60 HzWaga 12.1kg
Darmowa dostawa Nowość
Sage - ekspres ciśnieniowy SES882BTR The Barista Touch Impress + Cold Extraction Czarny

Producent: SAGE

Sage The Barista Touch Impress (SES882BTR) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Wersja z opcją przygotowywania kawy na zimno.The Barista Touch™ Impress to profesjonalny ekspres kolbowy marki Sage, który zapewnia smak domowej kawy taki sam, jak w ulubionej kawiarni. Dotykowy wyświetlacz z wbudowaną funkcją ustawienia optymalnych parametrów do zaparzenia perfekcyjnej kawy oraz automatyczny spieniacz mleka Auto Milq™ obsługujący również mleka pochodzenia roślinnego pozwoli Ci poczuć się jak prawdziwy barista. Wysokiej klasy młynek z precyzyjnymi żarnami marki Baratza® i 30 ustawieniami stopnia mielenia zapewnia dokładnie odmierzoną ilość zmielonej kawy, a dzięki trwającemu zaledwie 3 sekundy procesowi nagrzewania urządzenia zamiana ziaren kawy w filiżankę espresso jest krótsza niż kiedykolwiek wcześniej. Możesz z łatwością dopasować moc kawy, stopień spienienia bądź temperaturę mleka do własnych upodobań smakowych, a następnie zapisać ustawienie, nadając mu własną, unikalną nazwę. W ten sposób możesz skomponować i zapisać do 6 własnych kaw. Ta wersja pozwala również na przygotowanie Cold Brew oraz Cold Espresso.Formuła 4 kroków, pozwoli zasmakować kawy w domu jak z kawiarni - the Barista Touch™ Impress został zaprojektowany tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach.Ciesz się nowym Cold Brew i Cold Espresso - ekstrakcja w niższych temperaturach redukuje nuty kwasowości, nadając napojom lekkiego i gładkiego charakteru smakowego. Cold Brew przygotujesz w mniej niż 3 minuty, a Cold Espresso z cremą w niecałe 2 minuty, otwierając drzwi do szerokiej gamy pysznych, zimnych receptur kawowych.14 zaprogramowanych napojów kawowych - Flat White, Latte, Cappuccino, Espresso, Long Black, Babyccino, Café Crema, Hot Chocolate, Tea, Cold Brew, Cold Espresso, Espresso Shakerato, Latte Shakerato & Espresso MartiniBogaty, pełny Aromat - Kawa o pełnym aromacie i bogatym, złożonym smaku powstaje przy idealnej porcji 18-22 g świeżo zmielonych ziaren.Kawowa kreacja, której nie można się oprzeć - Intensywne, kremowe espresso o kolorze karmelu zaczyna się od niskociśnieniowej preinfuzji, po której następuje właściwy proces ekstrakcji pod stałym ciśnieniem 9 barów uzyskanym dzięki włoskiej pompie o mocy 15 barów.Idealnie wyważony smak - Słodkie, pyszne i pełne niuansów nuty smakowe zaczynają się od precyzyjnej, cyfrowej kontroli nad temperaturą wody PID.Jedwabista, aksamitna konsystencja - Delektuj się jedwabistym smakiem i aksamitną konsystencją prawdziwej mlecznej mikropianki utworzonej pod wysokim ciśnieniem pary.Impress™ Puck System - System, który pomoże Ci w odmierzeniu idealnej proporcji kawy oraz precyzyjnie ją ubije zmniejszając przy tym ilość fusów na ekspresie i blacie. Jeśli Twoja kawa potrzebuje trochę więcej lub mniej zmielonej kawy, inteligentny system dozowania 2 automatycznie skoryguje, pamiętając ostatnią przyrządzoną kawę.Za pomocą dźwigni, z naciskiem 10 kg 1 oraz lekkim obrotem o 7 stopni, ubijesz zmielone ziarno. Na urządzeniu pojawi się komunikat czy ilość ubitej kawy w sitku kolby jest wystarczająca. Urządzenie zapamięta ostatnie ustawienia.Wskazówki the Barista Touch™ Impress - perfekcyjny proces parzenia kawy - Wykorzystaj dostępne na wyciągnięcie ręki szczegółowe wskazówki ekspresu. Za pomocą informacji zwrotnych the Barista Touch™ Impress przeprowadzi Cię przez system Impress™ Puck, precyzyjna ekstrakcję i automatyczne tworzenie jedwabiście gładkiej mikropianki. System grzewczy ThermoJet® pozwala podgrzać ekspres w 3 sekundy i zmienić ziarna w filiżankę kawy szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Przesuń palcem. Wybierz. Zachwyć się.Automatyczna mikropianka z funkcją Auto Milq™ i ustawieniami dla zamienników mleka - Automatyczna dysza pary umożliwia regulację temperatury mleka w zakresie od 40°C do 75°C i oferuje 8 poziomów spienienia, pozwalając Ci dostosować rezultat do własnych upodobań. Zapewnia jedwabiście gładką mikropiankę, zawierającą co najmniej milion mikropęcherzyków na mililitr, która uwydatnia smak kawy i jest niezbędna do tworzenia latte art. Możesz też przełączyć na tryb manualny i spieniać mleko jak barista. Funkcja Auto Milq™ oferuje trzy ustawienia zamienników mleka, które obliczają czas wprowadzania powietrza i temperaturę dla wybranych rodzajów mleka: krowie, migdałowe, owsiane, sojowe.System grzewczy ThermoJet® - 3 sekundy - Innowacyjny system grzewczy ThermoJet® osiąga optymalną temperaturę ekstrakcji w zaledwie 3 sekundy. Dzięki temu ekspres jest gotowy do przygotowania najlepszej kawy bez zbędnego czekania. Zużywa do 32% mniej energii rocznie w porównaniu z systemem grzewczym Thermoblock.Intuicyjny wyświetlacz dotykowy - the Barista Touch™ Impress posiada wbudowany wyświetlacz dotykowy, dzięki któremu każdy etap przygotowania perfekcyjnej kawy jest w pełni zautomatyzowany. Intuicyjny wyświetlacz rozdziela proces parzenia ulubionej kawy na 3 proste kroki: mielenie, zaparzanie i spienianie mleka. Wybierz intensywność kawy, teksturę oraz temperaturę mleka, a następnie zapisz autorski przepis swojej ulubionej kawy. Możesz zapisać nawet 8 spersonalizowanych kaw.Mielenie pod kontrolą - Wbudowany stożkowy młynek żarnowy marki Baratza®, umożliwia zmielenie właściwej ilości świeżej kawy bezpośrednio do kolby, a wybór aż 30 ustawień poziomu mielenia ziaren pozwala na osiągnięcie najlepszego smaku kawy adekwatnie do Twoich oczekiwań. Pojemność zbiornika to aż 340 gramów co pozwala na zaparzenie kilkunastu filiżanek bez konieczności napełniania zbiornika.Precyzyjnie dostrojony proces ekstrakcji espresso PID - the Barista Touch™ Impress dzięki innowacyjnej technologii kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji PID (+/- 1°C ), w łatwy sposób kontroluję temperaturę przygotowywanej kawy 93 °C. Elektroniczny system kontroli temperatury rejestruje temperaturę zachodzącą podczas ekstrakcji, skutecznie wyrównuje jej wahania, gwarantując stabilność podczas parzenia kawy. Daje to jeszcze większą pewność smaku oraz jakości przygotowywanej kawy.Niskociśnieniowy system parzenia wstępnego - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczyna się od krótkiej preinfuzji przy niskim ciśnieniu uwalniając aromat i smak, po której następuje ekstrakcja kawy pod stałym ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów.Automatyczny feedback po każdej filiżance kawy - Po każdym cyklu parzenia, ekspres analizuje jakość i smak kawy, a następnie generuje komunikat zwrotny dla użytkownika. Jeśli proces przygotowania kawy przebiegł pomyślnie, użytkownik otrzymuje informację o doskonałym parzeniu. Jednak jeśli parametry potrzebują dostosowania, ekspres dostarcza dokładne wskazówki, takie jak długość ekstrakcji czy ilość kawy, pozwalając użytkownikowi na precyzyjną kontrolę i doskonalenie swojego napoju. Ta innowacyjna funkcja zapewnia użytkownikowi stałą opiekę nad jakością kawy, umożliwiając dostosowanie parametrów do osobistych preferencji smakowych i gwarantując doskonały aromat i smak każdej filiżanki.Nowoczesny design - Ekspres the Barista Touch™ Impress w kolorze czarnym został wyprodukowany z najwyższej jakości stali nierdzewnej oraz stopów metali szlachetnych. Urządzenie charakteryzuje się solidnym wykonaniem oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Oryginalny i nowoczesny design powoduje, że the Barista Touch™ Impress wygląda elegancko i profesjonalnie w każdym wnętrzu.Właściwości i parametry techniczne ekspresu Sage the Barista Touch™ Impress:Model: SES882BTRMoc: 1430 – 1700 WNapięcie: 220 – 240 VSystem parzenia: System ThermoJetSpienianie mleka: Auto Milq™ – automatyczna mikropianka z ustawieniami dla zamienników – krowie, migdałowe, owsiane, sojowePanel obsługowy: Wbudowany ekran dotykowyMielenie ziaren kawy: Wbudowany młynek żarnowy marki Baratza®, 30 ustawień precyzyjnego mieleniaMateriał: Szczotkowana stal nierdzewnaKolor: Czarny, srebrne elementy wykończeniaPojemność zbiornika na wodę: 2 litryPojemność młynka: 340 gramówZakres temperatur: 40ºC - 75ºCAkcesoria w zestawie: Kolba ze stali nierdzewnej 54 mm, dzbanek do mleka ze stali nierdzewnej o pojemności 480 ml, sitka z pojedynczym i podwójnym dnem (1 filiżanka i 2 filiżanki), uchwyt do filtra wody i filtr, pasek do pomiaru twardości wody, przyrząd do wyrównywania kawy Razor™, tabletki do czyszczenia, narzędzie do czyszczenia dyszy pary, tarcza czyszcząca, szczotka do czyszczenia, proszek do odkamieniania.
Darmowa dostawa
La Marzocco - Ekspres Strada X 2 grupy - Ekspres ciśnieniowy

Producent: LA MARZOCCO

La Marzocco - Strada X to zaawansowany dwugrupowy ekspres do zastosowań profesjonalnych. Druga generacja Strady to jeszcze lepsza funkcjonalność i nowocześniejsza estetyka w stosunku do pierwszej wersji. Obniżony profil urządzenia sprzyja interakcji z klientem w środowisku kawiarni, a jednocześnie zapewnia bariście otwartą przestrzeń roboczą. Platforma Strada została zaprojektowana tak, aby zachęcać do kreatywności i personalizacji, dzięki czemu każda maszyna może być unikalna.Za nazwą maszyny stoi ciekawa historia. Przez dwa lata La Marzocco współpracowało z trzydziestoma najlepszymi profesjonalistami kawowymi z całego świata, aby zaprojektować wyjątkowy ekspres do kawy. Grupa ta była znana jako "Street Team", a nazwa ekspresu - Strada, co po włosku oznacza "ulica" - została nadana na ich cześć.PORTAFILTRY WSUWANE NA WPROSTZaprojektowane tak, aby uprościć ruchy potrzebne do zamocowania portafiltra i zmniejszyć obciążenie baristy aż 12-krotnie, zapewniając jeszcze lepszą wydajność i komfort codziennego użytkowania.IZOLOWANE BOJLERYZmniejszają zużycie energii, jednocześnie przyczyniając się do stabilności temperatury.NIEZALEŻNE BOJLERYOddzielne bojlery dla każdej grupy zaparzającej pozwalają baristom optymalizować temperaturę dla poszczególnych kaw, zapewniając stabilność termiczną.PODWÓJNY PIDPozwala elektronicznie kontrolować temperaturę bojlera do kawy i pary.DYSZE PRO TOUCHWydajne dysze spieniające, które się nie nagrzewają.FUNKCJA SMART SATURATIONFunkcja Smart Saturation wprowadzona w Strada X monitoruje przepływ wody, eliminując potrzebę zastanawiania się podczas preinfuzji i zapewniając maksymalną powtarzalność.INTUICYJNY INTERFEJSStrada X została zaprojektowana tak, aby wykorzystywać te same metody kontroli, do których przyzwyczajeni są bariści, pozwalając Ci skupić się na kawie, a nie na technologii..FUNKCJA PARYUtrzymuje grupy w czystości dzięki automatycznemu wyrzutowi pary i przepłukaniu gorącą wodą między ekstrakcjami.ZAWÓR PARYSterowany za pomocą dźwigni.PROGRAMOWANIE ZA POMOCĄ DŻWIGNIPrzeprojektowana łopatka sprawia, że Strada X automatycznie dostosowuje wprowadzane ciśnienie do profilu, który nie narusza ubitej kawy i zapobiega channelingowi.WYŚWIETLACZ CYFROWYIntuicyjne programowanie umożliwia łatwą regulację parametrów maszyny oraz monitorowanie czasu ekstrakcji.REGULACJA TEMPERATURY GORĄCEJ WODYUmożliwia precyzyjną regulację temperatury wody z kranu do herbaty.TRYB EKOMożliwość zaprogramowania trybu czuwania, co zwiększa efektywność energetyczną.ZINTEGROWANE WAGIPrecyzyjne wagi wbudowane w tacę ociekową zapewniają wyższy poziom powtarzalności.USBUłatwia aktualizację oprogramowania maszyny.ZGODNOŚĆ Z APLIKACJĄ PROŁączność z aplikacją La Marzocco Pro App.WYMIARY I SPECYFIKACJA:Wysokość (cm): 50 Szerokość (cm): 83 Głębokość (cm): 69Waga (kg): 94Moc:Minimalna: 4800 W Maksymalna: 5666 W Pojemność bojlera kawowego (litry): 2,6 Pojemność bojlera parowego (litry): 8,2
Darmowa dostawa Nowość
Sage - ekspres ciśnieniowy SES882BSS The Barista Touch Impress + Cold Extraction Srebrny

Producent: SAGE

Sage The Barista Touch Impress (SES882BSS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Wersja z opcją przygotowywania kawy na zimno.The Barista Touch™ Impress to profesjonalny ekspres kolbowy marki Sage, który zapewnia smak domowej kawy taki sam, jak w ulubionej kawiarni. Dotykowy wyświetlacz z wbudowaną funkcją ustawienia optymalnych parametrów do zaparzenia perfekcyjnej kawy oraz automatyczny spieniacz mleka Auto Milq™ obsługujący również mleka pochodzenia roślinnego pozwoli Ci poczuć się jak prawdziwy barista. Wysokiej klasy młynek z precyzyjnymi żarnami marki Baratza® i 30 ustawieniami stopnia mielenia zapewnia dokładnie odmierzoną ilość zmielonej kawy, a dzięki trwającemu zaledwie 3 sekundy procesowi nagrzewania urządzenia zamiana ziaren kawy w filiżankę espresso jest krótsza niż kiedykolwiek wcześniej. Możesz z łatwością dopasować moc kawy, stopień spienienia bądź temperaturę mleka do własnych upodobań smakowych, a następnie zapisać ustawienie, nadając mu własną, unikalną nazwę. W ten sposób możesz skomponować i zapisać do 6 własnych kaw. Ta wersja pozwala również na przygotowanie Cold Brew oraz Cold Espresso.Formuła 4 kroków, pozwoli zasmakować kawy w domu jak z kawiarni - the Barista Touch™ Impress został zaprojektowany tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach.Ciesz się nowym Cold Brew i Cold Espresso - ekstrakcja w niższych temperaturach redukuje nuty kwasowości, nadając napojom lekkiego i gładkiego charakteru smakowego. Cold Brew przygotujesz w mniej niż 3 minuty, a Cold Espresso z cremą w niecałe 2 minuty, otwierając drzwi do szerokiej gamy pysznych, zimnych receptur kawowych.14 zaprogramowanych napojów kawowych - Flat White, Latte, Cappuccino, Espresso, Long Black, Babyccino, Café Crema, Hot Chocolate, Tea, Cold Brew, Cold Espresso, Espresso Shakerato, Latte Shakerato & Espresso MartiniBogaty, pełny Aromat - Kawa o pełnym aromacie i bogatym, złożonym smaku powstaje przy idealnej porcji 18-22 g świeżo zmielonych ziaren.Kawowa kreacja, której nie można się oprzeć - Intensywne, kremowe espresso o kolorze karmelu zaczyna się od niskociśnieniowej preinfuzji, po której następuje właściwy proces ekstrakcji pod stałym ciśnieniem 9 barów uzyskanym dzięki włoskiej pompie o mocy 15 barów.Idealnie wyważony smak - Słodkie, pyszne i pełne niuansów nuty smakowe zaczynają się od precyzyjnej, cyfrowej kontroli nad temperaturą wody PID.Jedwabista, aksamitna konsystencja - Delektuj się jedwabistym smakiem i aksamitną konsystencją prawdziwej mlecznej mikropianki utworzonej pod wysokim ciśnieniem pary.Impress™ Puck System - System, który pomoże Ci w odmierzeniu idealnej proporcji kawy oraz precyzyjnie ją ubije zmniejszając przy tym ilość fusów na ekspresie i blacie. Jeśli Twoja kawa potrzebuje trochę więcej lub mniej zmielonej kawy, inteligentny system dozowania 2 automatycznie skoryguje, pamiętając ostatnią przyrządzoną kawę.Za pomocą dźwigni, z naciskiem 10 kg 1 oraz lekkim obrotem o 7 stopni, ubijesz zmielone ziarno. Na urządzeniu pojawi się komunikat czy ilość ubitej kawy w sitku kolby jest wystarczająca. Urządzenie zapamięta ostatnie ustawienia.Wskazówki the Barista Touch™ Impress - perfekcyjny proces parzenia kawy - Wykorzystaj dostępne na wyciągnięcie ręki szczegółowe wskazówki ekspresu. Za pomocą informacji zwrotnych the Barista Touch™ Impress przeprowadzi Cię przez system Impress™ Puck, precyzyjna ekstrakcję i automatyczne tworzenie jedwabiście gładkiej mikropianki. System grzewczy ThermoJet® pozwala podgrzać ekspres w 3 sekundy i zmienić ziarna w filiżankę kawy szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Przesuń palcem. Wybierz. Zachwyć się.Automatyczna mikropianka z funkcją Auto Milq™ i ustawieniami dla zamienników mleka - Automatyczna dysza pary umożliwia regulację temperatury mleka w zakresie od 40°C do 75°C i oferuje 8 poziomów spienienia, pozwalając Ci dostosować rezultat do własnych upodobań. Zapewnia jedwabiście gładką mikropiankę, zawierającą co najmniej milion mikropęcherzyków na mililitr, która uwydatnia smak kawy i jest niezbędna do tworzenia latte art. Możesz też przełączyć na tryb manualny i spieniać mleko jak barista. Funkcja Auto Milq™ oferuje trzy ustawienia zamienników mleka, które obliczają czas wprowadzania powietrza i temperaturę dla wybranych rodzajów mleka: krowie, migdałowe, owsiane, sojowe.System grzewczy ThermoJet® - 3 sekundy - Innowacyjny system grzewczy ThermoJet® osiąga optymalną temperaturę ekstrakcji w zaledwie 3 sekundy. Dzięki temu ekspres jest gotowy do przygotowania najlepszej kawy bez zbędnego czekania. Zużywa do 32% mniej energii rocznie w porównaniu z systemem grzewczym Thermoblock.Intuicyjny wyświetlacz dotykowy - the Barista Touch™ Impress posiada wbudowany wyświetlacz dotykowy, dzięki któremu każdy etap przygotowania perfekcyjnej kawy jest w pełni zautomatyzowany. Intuicyjny wyświetlacz rozdziela proces parzenia ulubionej kawy na 3 proste kroki: mielenie, zaparzanie i spienianie mleka. Wybierz intensywność kawy, teksturę oraz temperaturę mleka, a następnie zapisz autorski przepis swojej ulubionej kawy. Możesz zapisać nawet 8 spersonalizowanych kaw.Mielenie pod kontrolą - Wbudowany stożkowy młynek żarnowy marki Baratza®, umożliwia zmielenie właściwej ilości świeżej kawy bezpośrednio do kolby, a wybór aż 30 ustawień poziomu mielenia ziaren pozwala na osiągnięcie najlepszego smaku kawy adekwatnie do Twoich oczekiwań. Pojemność zbiornika to aż 340 gramów co pozwala na zaparzenie kilkunastu filiżanek bez konieczności napełniania zbiornika.Precyzyjnie dostrojony proces ekstrakcji espresso PID - the Barista Touch™ Impress dzięki innowacyjnej technologii kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji PID (+/- 1°C ), w łatwy sposób kontroluję temperaturę przygotowywanej kawy 93 °C. Elektroniczny system kontroli temperatury rejestruje temperaturę zachodzącą podczas ekstrakcji, skutecznie wyrównuje jej wahania, gwarantując stabilność podczas parzenia kawy. Daje to jeszcze większą pewność smaku oraz jakości przygotowywanej kawy.Niskociśnieniowy system parzenia wstępnego - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczyna się od krótkiej preinfuzji przy niskim ciśnieniu uwalniając aromat i smak, po której następuje ekstrakcja kawy pod stałym ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów.Automatyczny feedback po każdej filiżance kawy - Po każdym cyklu parzenia, ekspres analizuje jakość i smak kawy, a następnie generuje komunikat zwrotny dla użytkownika. Jeśli proces przygotowania kawy przebiegł pomyślnie, użytkownik otrzymuje informację o doskonałym parzeniu. Jednak jeśli parametry potrzebują dostosowania, ekspres dostarcza dokładne wskazówki, takie jak długość ekstrakcji czy ilość kawy, pozwalając użytkownikowi na precyzyjną kontrolę i doskonalenie swojego napoju. Ta innowacyjna funkcja zapewnia użytkownikowi stałą opiekę nad jakością kawy, umożliwiając dostosowanie parametrów do osobistych preferencji smakowych i gwarantując doskonały aromat i smak każdej filiżanki.Nowoczesny design - Ekspres the Barista Touch™ Impress w kolorze czarnym został wyprodukowany z najwyższej jakości stali nierdzewnej oraz stopów metali szlachetnych. Urządzenie charakteryzuje się solidnym wykonaniem oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Oryginalny i nowoczesny design powoduje, że the Barista Touch™ Impress wygląda elegancko i profesjonalnie w każdym wnętrzu.Właściwości i parametry techniczne ekspresu Sage the Barista Touch™ Impress:Model: SES882BSSMoc: 1430 – 1700 WNapięcie: 220 – 240 VSystem parzenia: System ThermoJetSpienianie mleka: Auto Milq™ – automatyczna mikropianka z ustawieniami dla zamienników – krowie, migdałowe, owsiane, sojowePanel obsługowy: Wbudowany ekran dotykowyMielenie ziaren kawy: Wbudowany młynek żarnowy marki Baratza®, 30 ustawień precyzyjnego mieleniaMateriał: Szczotkowana stal nierdzewnaKolor: Czarny, srebrne elementy wykończeniaPojemność zbiornika na wodę: 2 litryPojemność młynka: 340 gramówZakres temperatur: 40ºC - 75ºCAkcesoria w zestawie: Kolba ze stali nierdzewnej 54 mm, dzbanek do mleka ze stali nierdzewnej o pojemności 480 ml, sitka z pojedynczym i podwójnym dnem (1 filiżanka i 2 filiżanki), uchwyt do filtra wody i filtr, pasek do pomiaru twardości wody, przyrząd do wyrównywania kawy Razor™, tabletki do czyszczenia, narzędzie do czyszczenia dyszy pary, tarcza czyszcząca, szczotka do czyszczenia, proszek do odkamieniania.
Darmowa dostawa
La Marzocco - KB90 AV ABR 2 grupy Full Inox - Ekspres ciśnieniowy

Producent: LA MARZOCCO

La Marzocco KB90 to najnowsza ewolucja Linea PB, zaprojektowana z myślą o zwiększeniu szybkości obsługi w kawiarniach o najwyższym natężeniu ruchu. La Marzocco przeprojektowało system portafiltra, aby zwiększyć efektywność pracy oraz zredukować obciążenie nadgarstków użytkowników.Efektywność została również poprawiona dzięki funkcji Steam Flush: po każdym zaparzeniu grupa zostaje przepłukana parą, a następnie gorącą wodą, co pozwala utrzymać czystość urządzenia nawet podczas najbardziej intensywnych godzin pracy. Ta innowacyjna funkcja minimalizuje gromadzenie się niepożądanych osadów i wydłuża czas między koniecznym czyszczeniem grupy.IZOLOWANE BOJLERYZmniejszają zużycie energii, jednocześnie przyczyniając się do stabilności temperatury.NIEZALEŻNE BOJLERYOddzielne bojlery dla każdej grupy zaparzającej Pozwalają baristom optymalizować temperaturę dla poszczególnych kaw, zapewniając stabilność termiczną.PODWÓJNY PIDPozwala elektronicznie kontrolować temperaturę bojlera do kawy i pary.DYSZE PRO TOUCHWydajne dysze spieniające, które się nie nagrzewają.WYŚWIETLACZ CYFROWYIntuicyjne programowanie umożliwia łatwą regulację parametrów maszyny oraz monitorowanie czasu ekstrakcji.PORTAFILTR STRAIGHT INKonstrukcja ułatwia mocowanie portafiltra i zmniejsza obciążenie aż 12-krotnie.CZYSZCZENIE PARĄAutomatyczne czyszczenie grupy za pomocą pary i przepłukania gorącą wodą pomiędzy ekstrakcjami.ŁATWY SERWIS ZAWORU PARYZaprojektowany tak, aby zawór można było serwisować bezpośrednio z frontu urządzenia, bez potrzeby jego demontażu.ZAWÓR PARY OTWIERANY W ½ OBROTUZawór pary otwiera się całkowicie już przy ½ obrotu, co zmniejsza ruchy wymagane do spieniania mleka.PODŚWIETLENIEOświetlenie LED umożliwia skupienie uwagi na ekstrakcji i filiżance.GRUPY PIEROPrzeprojektowany wewnętrzny przepływ wody oraz pozycjonowanie przepływomierza, co zwiększa stabilność temperatury.REGULACJA TEMPERATURY GORĄCEJ WODYUmożliwia precyzyjną regulację temperatury wody z kranu do herbaty.TRYB EKOMożliwość zaprogramowania trybu czuwania, co zwiększa efektywność energetyczną.USBUłatwia aktualizację oprogramowania maszyny.ZGODNOŚĆ Z APLIKACJĄ PROŁączność z aplikacją La Marzocco Pro App.WYMIARY I SPECYFIKACJA:Wysokość (cm): 45Szerokość (cm): 81Głębokość (cm): 62Waga (kg): 77Moc:Minimalna: 3350 W Maksymalna: 5670 W Pojemność bojlera kawowego (litry): 2 x 1,3Pojemność bojlera parowego (litry): 7
Darmowa dostawa
Sage - The Oracle Jet Czarny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage The Oracle Jet (SES985BTR) to zaawansowany ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Automatycznie miel, porcjuj i ubijaj kawę w profesjonalnej kolbie o średnicy 58 mm, a dzięki pomocnym Wskazówkom baristy parz kawę specialty w domu. Auto MilQ™ pozwala automatycznie uzyskać jedwabistą mikropiankę, oferując zoptymalizowane ustawienia dla mleka krowiego, sojowego, migdałowego i owsianego. Dodatkowo funkcja automatycznej kolejki pozwala samoczynnie rozpocząć spienianie mleka po zakończeniu ekstrakcji. Nowy, bardzo czuły ekran dotykowy oferuje wybór wstępnie zaprogramowanych napojów kawowych, w tym nowości: kawę parzoną na zimno i espresso na zimno. Ekspres wyposażony jest w system grzewczy ThermoJet®, który skraca czas nagrzewania i jest nawet o 32% bardziej energooszczędny*.* W porównaniu z systemem grzewczym Thermoblock. Na podstawie wewnętrznych testów wydajności z listopada 2022 r.Zasmakuj kawy jak z kawiarni w domu, a wszystko to dzięki formule 4 kroków.Nasze ekspresy do espresso stosują formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach. Zostały zaprojektowane tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia wzorków na kawie. Wystarczy dotknięcie.Automatyczne mielenie, porcjowanie i ubijanie za pomocą precyzyjnych europejskich żaren Baratza®.Wbudowany precyzyjny młynek żarnowy z hartowanej stali wysokowęglowej z 45 ustawieniami mielenia.Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 58 mm mieści porcję 22 gramów.Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 58 mm, mieszcząca idealną porcję 22 gramów świeżo zmielonej kawy, sprawia, że kawa zyskuje pełne body i bogate, złożone nuty smakowe.Wskazówki baristy pomagają przygotować napar o bardziej zrównoważonym smaku.Funkcja Wskazówki baristy automatycznie wykrywa, jeśli ekstrakcja jest za długa lub za krótka i pomaga dostosować ustawienia grubości mielenia, aby uzyskać idealne espresso.Automatyczna mikropianka dzięki funkcji Auto MilQ™ z ustawieniami dla zamienników mleka.Jedwabiście gładka mikropianka i zoptymalizowane ustawienia dla mleka krowiego, sojowego, migdałowego i owsianego. Regulowana temperatura (od 40°C do 75°C) i 8 poziomów spieniania.Automatyczna kolejka.Oszczędzaj czas dzięki kolejkowaniu następnych kroków. Płynnie zainicjuj automatyczne parzenie mleka lub ekstrakcję espresso.System grzewczy ThermoJet®.Drukowany cyfrowo obwód grzewczy jest nawet o 32% bardziej energooszczędny*. Szybkie nagrzewanie pozwala osiągnąć optymalną temperaturę ekstrakcji w kilka sekund. * W porównaniu z systemem grzewczym Thermoblock. Na podstawie wewnętrznych testów wydajności z listopada 2022 r.Głowica podgrzewana przez system ThermoJet® umożliwia profesjonalną kontrolę temperatury.Temperaturę podgrzewanej głowicy można dostosowywać o 1 stopień mniej/więcej na raz, wedle upodobania. Zapewnia to idealną ekstrakcję, która spełnia profesjonalne wymagania techniczne.Po prostu przesuń palcem i wybierz jedną ze swoich ulubionych kaw z nową funkcją parzenia na zimno i zimnym espresso.Dynamiczny ekran, który ma 4x lepszy obraz i jest 20x bardziej wydajny niż dotychczas. Możesz przesuwać, wybierać i cieszyć się wysoką rozdzielczością. Dostępne tryby: ciemny i jasny.Akcesoria:Kolba ze stali nierdzewnej 58 mmDzbanek do mleka ze stali nierdzewnej o pojemności 480 mlKnock Box™ 10Sitko filtrujące z pojedynczym dnem na 1 filiżankęSitko filtrujące z pojedynczym dnem na 2 filiżankiOchraniacz tacki ociekowej (dołączony tylko do kolorowych ekspresów)Zestaw czyszczącyCechy: Wymiary (szer. x głęb. x wys.): 42,5 cm (szer.) × 38,1 cm (wys.) × 36,8 cm (gł.)Materiały konstrukcyjne: Szczotkowana stal nierdzewnaZasobnik na ziarna: 340 gZbiornik na wodę: 2,3 lUstawienia: Automatyczne mielenie, porcjowanie i ubijanie; 45 ustawień mielenia, 14 wstępnie zaprogramowanych przepisów - flat white, latte, cappuccino, espresso, Americano, babyccino, gorąca czekolada, herbata, café crema, kawa parzona na zimno, espresso na zimno, Caffe Shakerato, Milk Shakerato, Espresso Martini; menu ponad 20 napojów niestandardowych; funkcja Auto MilQ™ ze zoptymalizowanymi ustawieniami dla mleka krowiego, sojowego, migdałowego i owsianego.Moc 1400-1600 WNapięcie 220-240 V/50-60 HzWaga 12.1kg
Darmowa dostawa
La Marzocco Home - Linea Mini R Czerwony - Ekspres ciśnieniowy

Producent: LA MARZOCCO

Linea Mini R to nowa wersja znanego ekspresu do kawy legendarnego włoskiego producenta La Marzocco. Zaktualizowana estetyka, w tym detale Della Pietra Curve, miękie w dotyku akcesoria, oraz zaawansowane funkcje ułatwiające pracę, takie jak miejsce na opcjonalną wagę, nowy system pre-infuzji i łatwa regulacja ciśnienia pompy sprawiają, że nowa Linea Mini łączy tradycję z innowacją. Stworzona jako narzędzie dla tych, którzy marzą o doskonałym espresso.  Dwa bojlery i kontrola temperatury PIDPod elegancką obudową kryją się dwa bojlery oraz precyzyjna kontrola temperatury PID, znane z profesjonalnych urządzeń i zapewniające perfekcyjne parzenie każdego espresso. Łatwa regulacja ciśnieniaRegulacja ciśnienia pompy jest prosta dzięki łatwemu dostępowi, bez konieczności zdejmowania elementów obudowy. Ta funkcja umożliwia precyzyjne dostosowanie ekstrakcji espresso do własnych preferencji.Wbudowany timerWbudowany timer upraszcza proces parzenia espresso, pozwalając na monitorowanie precyzji i powtarzalności każdego shota.Komponenty Soft TouchLinea Mini posiada miękkie w dotyku komponenty, co czyni każdą interakcję z maszyną przyjemnością.Nienagrzewająca się dysza do spieniania mlekaStandardowa chłodna w dotyku dysza do spieniania mleka z końcówką z polimeru PEEK zapewnia bezpieczeństwo i wygodę podczas tworzenia aksamitnie spienionego mleka do ulubionych napojów kawowych.Integracja z Aplikacją La Marzocco HomeŁącz się bezproblemowo z aplikacją La Marzocco Home, odkrywając świat funkcji i opcji personalizacji. Kontroluj i monitoruj Linea Mini z poziomu smartfona.Tryb płukania dla efektywnego czyszczeniaUtrzymuj Linea Mini w idealnym stanie dzięki trybowi płukania, umożliwiającemu efektywne czyszczenie z regulowanym czasem przelewania gorącej wody.System pre-infuzjiCałkowicie nowy system pre-infuzji z dwoma zaworami.Kompatybilność z wagamiLinea Mini jest kompatybilna z wagami La Marzocco, pozwlając na większą precyzję.Automatyczne płukanie i tryb gotowościCiesz się wygodą automatycznego płukania (backflush) oraz konfigurowalnymi trybami gotowości, optymalizującymi konserwację i efektywność energetyczną maszyny.OświetlenieLampki ośwetlają przestrzeń baristy, dodając wygody i estetyki.Grupa zaparzająca z maszyn komercyjnychDoświadcz profesjonalnej wydajności w domu dzięki grupie zaparzającej znanej z komercyjnych ekspresów La Marzocco.
Promocja
Lelit - Victoria PL91T - Ekspres kolbowy

Producent: LELIT

Lelit Victoria to najlepsza estetyka i profesjonalna technologia dla przestrzeni. Urzązdenie jest w kilka minut, umożliwia parzenie kilku kaw z rzędu, dostępność pary i lepszą stabilność termiczną dzięki profesjonalnej grupie LELIT58.Najważniejsze cechy:- Profesjonalna grupa LELIT58 kompatybilna z akcesoriami LELIT58- Trójdrożny zawór elektromagnetyczny do osuszania fusów kawowych.- LCC z wysokiej rozdzielczości graficznym wyświetlaczem OLED.- Graficzny wskaźnik braku wody w zbiorniku.- Wyświetlacz temperatury kawy, pary i gorącej wody oraz odliczanie czasu ekstrakcji.- Możliwość aktywacji preinfuzji, trybu stand-by i cyklu czyszczenia.- Podświetlany manometr ciśnienia kawy. Miedziany bojler 300 ml.- Obudowa urządzenia ze szczotkowanej stali nierdzewnej z tacką ociekową i podstawką pod filiżanki.- Szeroki podgrzewacz do filiżanek.- Podświetlane przyciski ze stali nierdzewnej.- Wielokierunkowa dysza pary/gorącej wody.- Kubki mieszczą się pod wylewką.W zestawie wraz z ekspresem:- Portafiltr podwójny LELIT58 z uchwytem o nowoczesnym designie i wylewką Coffee Slide.- Filtr LELIT58 na 1 dozę (7-9 g).- Filtr LELIT58 na 2 dozy (14-18 g) IMS.- Ślepy filtr LELIT58 IMS.- Tamper.- Łyżeczka do kawy mielonej.- Filtr zmiękczający wodę 35 l.- Podstawka na filiżanki.
Najniższa cena: 3 449,00 zł
3599,00 zł
Najniższa cena: 3 449,00 zł
Darmowa dostawa
Ekspres Promac Club ME Black 2016

Producent: PROMAC

Promac Green Club ME 2016. Model w kolorze czarnym. W tej wersji wprowadzono nową kolorystykę, lampy led oraz zmienono kolor pokrywy grupy na czarny.Club ME to profesjonalny jednogrupowy ekspres do kawy o niewielkich rozmiarach, dużej wydajności i wysokiej jakości wykonania. Świetnie sprawdzi się w małej gastronomii. Wyposażony w pojedynczy manometr pokazujący ciśnienie wewnątrz boilera, kran z gorącą wodą oraz ruchomą dyszę spieniającą mleko, do przygotowania cappuccino czy latte. Elektroniczny panel z przyciskami umożliwia programowanie napojów.Grupy: 1Wymiary (WxDxH /mm): 385 x 530 x 560Pojemność bojlera: 4 litryMoc (W): 1770 (1600)Zasilanie (V-Hz): 220/240 V - 50/60 Hz • (120)Waga: 34 kgEkspresy spakowane są fabrycznie z 3-fazowym kablem.Otrzymasz przewody:- neutralny,- uziemienie,- czarny, brązowy i szary przewód dla trzech faz.Możesz również podłączyć maszynę do jednofazowego źródła zasilania 220 V.Wtyczka nie jest dołączona do maszyny. Jeśli chodzi o zaopatrzenie w wodę, nasze maszyny wykorzystują przyłącze wody 3/8. Wąż spustowy znajduje się w pudełku.
Promocja
Sage The Barista Touch automatyczny ekspres kolbowy SES880BSS srebrny

Producent: SAGE

Sage Barista Touch (SES880BSS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Ekspres ciśnieniowy do przygotowywania espresso, cappuccino, latte i innych rodzajów kawy.Obsługa ekspresu za jednym dotknięciem. Wyświetlacz pokazuje pełne informacje o tym, jak zrobić wspaniałą kawę. Z Sage SES880 ustawisz moc swojej ulubionej kawy, teksturę i temperaturę spienionego mleka, i zapiszesz ustawienia pod własną nazwą. Możesz zapisać do 6 spersonalizowanych kaw.Automatyczna dysza parowa pozwala na stworzenie wysokiej jakości konsystencji mleka, wpływającego na smak Twojej kawy oraz niezbędnego do przygotowania Latte Art. Czujnik temperatury zapewni prawidłową temperaturę spienionego mleka. Dysza po każdym użyciu jest czyszczona automatycznie.Wbudowany stożkowy młynek do kawy z żarnami ze stali nierdzewnej pozwala na zmielenie niezbędnej ilości kawy bezpośrednio do kolby. Możliwości ustawienia grubości mielenia oraz ilości przygotowywanej kawy pozwalają na eksperymentowanie i uzyskanie idealnej filiżanki napoju, dopasowanego do Twoich potrzeb.Funkcje:Zintegrowany młynek stożkowy z żarnami ze stali nierdzewnejIntuicyjny wyświetlacz dotykowyAutomatyczne, wstępnie ustawione programy dla różnych rodzajów kawySystem ogrzewania wody – ThermoJetElektroniczny system kontroli temperatury PID - zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/- 1°C)Niskociśnieniowy układ parzenia wstępnegoInnowacyjny system grzewczy - urządzenie jest gotowe do pracy w 3 sekundyNowa automatyczna dysza pary ze zintegrowanym termometremPojemnik 230 g na ziarna kawyAutomatyczne mielenie kawy bezpośrednio do kolbyAutomatyczne i ręczne ustawianie ilości mielonej kawyZdejmowany metalowy tamper (może być wygodnie przechowywany w urządzeniu)Bardzo duża przestrzeń dla przygotowania wysokiej kawy2 l wyjmowany zbiornik na wodę (z filtrem)Półka do podgrzewania kubkówMiejsce na przewód zasilającySchowek do przechowywania akcesoriówNapięcie: 220 - 240 V ~ 50 HzMoc: 1680 WUżyte materiały: stal nierdzewna, stop metali szlachetnychWymiary (szer. x w. x gł.): 42 x 31 x 30 cmWaga: 9,7 kgW zestawie znajdziesz również:Sitka z pojedynczym i podwójnym dnem dla 1 i 2 filiżanekDzbanek do mleka ze stali nierdzewnejZintegrowany zdejmowany tamperNarzędzie do wyrównywania kawy – RazorTMNarzędzie do czyszczenia / szczotka
Najniższa cena: 4 199,00 zł
5999,00 zł
Najniższa cena: 4 199,00 zł

Jak wybrać dobry ekspres kolbowy? Na co zwrócić uwagę?


Bojler

Nadal w głowach macie pytanie: “ekspres do kawy kolbowy jaki wybrać”? Przedstawmy po kolei na jakie elementy warto zwracać uwagę. Po pierwsze bojler – serce dobrego ekspresu kolbowego do domu, w którym znajdują się gorąca woda oraz para. Im większa jego pojemność, tym lepiej dla wydajności ekspresu i stabilności temperatury. Ekspresy kolbowe budowane są zwykle w trzech technologiach, które oferują kolejno coraz wyższe możliwości i są również wyznacznikiem półki cenowej.

Bojler pojedynczy (Single Boiler) – jeden element odpowiedzialny jest za podgrzewanie wody do zaparzania espresso, a także generowanie pary do spieniania mleka. Ten typ bojlera to podstawowa konstrukcja stosowana w tanich ekspresach. Jego minusem jest brak możliwości jednoczesnego zaparzania espresso i spieniania mleka. Wpływa to na wydłużenie czasu przygotowania napojów takich jak np. cappuccino, latte czy flat white. Pojedyncze bojlery mają też zwykle niską pojemność, co przekłada się na ich niewielką wydajność. Takie ekspresy dobrze sprawdzą się dla miłośników czarnej kawy – jeśli pijesz wyłącznie espresso, to w niewielkim budżecie uda się znaleźć dobry ekspres.
Polecane ekspresy kolbowe z pojedynczym boilerem:

  1. Lelit - Anna PL41EM - Ekspres kolbowy
  2. Sage - Duo-Temp Pro

Wymiennik ciepła (HX – Heat Exchanger) – wyższa, profesjonalna półka ekspresów kolbowych oparta jest w większości na tej konstrukcji. Tutaj główny, większy bojler odpowiedzialny jest za generowanie pary do spieniania mleka. Wewnątrz niego znajduje się mniejszy bojler, który jest ogrzewany ciepłem otaczającej go wody. To właśnie wymiennik ciepła, w którym znajduje się woda używana do zaparzania espresso. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość jednoczesnego spieniania mleka i zaparzania kawy. Para dostępna jest w każdym momencie i nie trzeba specjalnie podgrzewać bojlera, aby ją wygenerować, tak jak w przypadku konstrukcji jednobojlerowej. HX ma zwykle większe rozmiary, co skutkuje wyższą wydajnością i lepszą stabilizacją temperatury. To technologia, która sprawdza się w gastronomii od wielu lat. Jej minusem jest natomiast zależność temperatury wody od ustawień bojlera pary. Jeśli zatem podnosimy ciśnienie pary, aby np. łatwiej i szybciej spieniać mleko, to automatycznie temperatura ekstrakcji idzie w górę i vice versa – obniżenie temperatury wody skutkuje mniejszą mocą pary, a w skrajnych ustawieniach może ona nie powstawać w ilości niezbędnej do spieniania mleka. HX to dobre rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie wysoką jakość espresso, ale chce również spieniać mleko i cieszyć podniebienie kawami typu cappuccino czy flat white.

Polecany ekspres kolbowy z wymiennikiem ciepła – Lelit Mara PL62 | 5 700,00 zł

Podwójny bojler (DB – Double Boiler) – w tym układzie znajdują się dwa bojlery z osobnymi grzałkami. Jeden zapewnia parę, a drugi gorącą wodę. Obie jednostki są niezależne i można je dowolnie ustawiać. W tym układzie mamy największe pole manewru jeśli chodzi o konfigurację parametrów, a także najwyższą wydajność i stabilność temperatury. Technologia DB jest stosowana w najlepszych modelach profesjonalnych, ale i niektóre ekspresy domowe są w nią wyposażone.
Mały ranking ekspresów kolbowych z podwójnym bojlerem:

  1. La Marzocco Linea Mini
  2. La Marzocco Linea Micra
  3. Sage Dual Boiler
  4. Lelit Bianca PL162T
  5. Lelit Elizabeth PL92T

Kontrola temperatury

Temperatura wody jest jednym z kluczowych parametrów wpływających na ekstrakcję kawy w najlepszych ekspresach kolbowych. Jej ustawienie, a także stabilność w czasie są wysoce pożądane nie tylko ze względu na jakość espresso, ale także wygodę użytkowania.

  • Termostat / presostat – to analogowy system kontroli temperatury. Zwykle nie mamy tutaj oznaczeń konkretnych wartości, więc ustawia się je “na oko”. W wypadku tego rozwiązania konieczna jest pewna wprawa w kontroli temperatury i wyczucia odpowiedniego momentu do rozpoczęcia ekstrakcji. Analogowy system nie jest jednak problemem, jeśli chcesz po prostu napić się espresso lub kawy z mlekiem, a w nocy śnisz o innych rzeczach niż portafiltry, presostaty i pompy rotacyjne.
  • Jeśli jednak należysz do tej drugiej grupy użytkowników, zadowoli Cię tylko cyfrowy kontroler temperatury PID. Korzysta on z zaawansowanego algorytmu, który steruje pracą grzałek tak, aby zadana temperatura była utrzymywana stale. Kontroler cyfrowy pozwala na ustawienie pożądanej temperatury często z dokładnością nawet do 0,1 stopnia Celsjusza, co zadowoli najbardziej wymagających. Ten system zapewnia stabilną temperaturę w każdym momencie, a także pozwala zaoszczędzić energię elektryczną, gdyż grzałki pracują tutaj krócej niż w analogowym wariancie.

Inne parametry dobrego ekspresu kolbowego do domu

Dwa powyższe punkty są decydujące o klasie urządzenia, jego funkcjonalności oraz przede wszystkim, jakości espresso, jakie pozwoli uzyskać nam ekspres kolbowy. To jednak nie wszystko. Dodatkowe czynniki również warto wziąć pod uwagę, kiedy już zdecydujesz się na konkretną kombinację bojlera i systemu kontroli temperatury.

  • Pompa – odpowiedzialna za ciśnienie wody podczas ekstrakcji espresso. Powinna mieć możliwość zmiany ustawień (choć zwykle schowana jest głęboko w środku obudowy i modyfikacja jej ustawień wymagać będzie zdjęcia zewnętrznego panelu). Większość ekspresów posiada pompę wibracyjną, która generuje więcej hałasu niż wariant rotacyjny, który jest też bardziej wydajny, ale i droższy.
  • Izolacja termiczna bojlerów – obniża konsumpcję energii elektrycznej i pozwala na lepszą stabilizację temperatury.


  • Rozmiar grupy zaparzającej – światowy standard w profesjonalnych urządzeniach to 58 mm. Ekspres, który posiada taką grupę zaparzającą będzie kompatybilny z wymiennymi akcesoriami, takimi jak precyzyjne sitka czy tampery. Dzięki nim jakość espresso można wynieść na jeszcze wyższy poziom.

  • Przyłącze wody – funkcja, która znacznie zwiększa wygodę użytkowania. Po podłączeniu ekspresu do filtrowanej wody i odpływu na stałe, nie musimy już nigdy więcej martwić się przepełnionym zbiornikiem na ścieki lub ekstrakcją przerwaną z powodu braku wody w zbiorniku. W tę funkcję wyposażone są ekspresy z wyższej półki, które sprawdzą się nie tylko w domu, ale również małej gastronomii czy biurze.

Jaki ekspres kolbowy wybrać do domu? Ranking | Coffeedesk
Jaki ekspres kolbowy wybrać do domu? Ranking | Coffeedesk

  • Programowane dozy – dzięki tej funkcji po naciśnięciu przycisku parzenia ekspres dozuje ściśle odmierzoną ilość wody i wyłącza ekstrakcję w żądanym momencie. Dzięki temu rozwiązaniu uzyskujemy większą powtarzalność i wygodę użytkowania.
  • Dysza spieniająca – generalna zasada brzmi: im droższy ekspres, tym lepszy system spieniania mleka. Warto zwrócić uwagę na konstrukcję dyszy – zdejmowana końcówka będzie pomocna w czyszczeniu. Można ją także zmienić aby uzyskać inną charakterystykę pary i np. lepsze efekty spieniania. Ekspresy z wymiennikiem ciepła i podwójnym bojlerem pozwalają szybciej, lepiej i wygodniej spienią mleko niż warianty jednobojlerowe.

Najważniejsza rzecz… młynek!


To nie pomyłka, ani żart – decydując się na manualną metodę przygotowania espresso za pomocą dobrego ekspresu kolbowego do domu musimy pamiętać również o młynku, gdyż ekspresy kolbowe nie są (zazwyczaj) w niego wyposażone. Aby było jeszcze ciekawiej, to właśnie młynek decyduje w największym stopniu o jakości ekstrakcji espresso. Ma on większy wpływ na jej przebieg niż ekspres i jeśli zależy Ci na wyciągnięciu z ziaren maksimum smaku, warto zacząć od niego.
Więcej informacji nt. wyboru młynka do kawy znajdziesz w tym artykule.


W dużym skrócie, wybierając młynek do espresso, należy zwrócić uwagę na:

  • średnicę i materiał żaren – im większe tym lepsze, wybieraj wyłącznie stalowe;
  • system regulacji – najlepszym wyborem będzie bezstopniowa regulacja oparta na śrubie ślimakowej, co zapewni precyzję mielenia i łatwość obsługi;
  • system dozowania – młynek powinien zmielić kawę bezpośrednio do kolby, za każdym razem dokładnie tyle, ile trzeba;
  • przeznaczenie – pamiętaj, że młynek do espresso to nie to samo, co młynek do alternatywnych metod parzenia. Z racji tego, że espresso wymaga większej precyzji mielenia niż np. drip, młynek dedykowany do tej metody parzenia będzie zwykle droższy i nie ma tutaj drogi na skróty.

Planując swój zestaw do espresso zacznij właśnie od tego elementu i pamiętaj, że nawet najdroższy ekspres za kilkanaście tysięcy złotych nie zaparzy poprawnego espresso z kawy zmielonej na tanim młynku. Budżet na ekspres i młynek powinien rozkładać się w proporcji 40:60 na korzyść tego drugiego. Zaskoczenie?

Podsumowanie

Espresso jak z kawiarni w domowym zaciszu jest możliwe. Jego jakość zależeć będzie od naszych wymagań oraz budżetu. Im lepszy młynek oraz ekspres kolbowy do domu wybierzemy, tym więcej smaku wyciągniemy z tych samych ziaren. Pamiętaj, że w pierwszej kolejności to młynek decyduje o przebiegu ekstrakcji i warto od niego zacząć konfigurację domowej kawiarni. Osoby, które chciałyby zgłębić swoje umiejętności parzenia kawy w ekspresie kolbowym zapraszamy na warsztaty z przygotowania espresso!


Sprawdź podobny artykuł: Ekspres kolbowy czy automatyczny – od czego zależy wybór?


Zobacz również