Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Najlepsza matcha w 2025 roku – jak wybrać idealną?

Najlepsza matcha w 2025 roku

Przez ostatnie kilka lat matcha podbiła nasze serca i podniebienia. Ta sproszkowana zielona herbata o intensywnym zielonym kolorze i wyjątkowym smaku jest nie tylko przepyszna, ale też wyjątkowa zdrowa. Jaka matcha najlepsza? Oto wybrane przez nas herbaty wysokiej jakości matcha. Ranking pomoże Wam dokonać wyboru.

Dlaczego warto pić matchę? Właściwości i korzyści zdrowotne

Matcha to nie tylko ładny napój o pięknym zielonym kolorze, ale pełna dobroczynnych składników herbata. Dzięki zawartości kofeiny i l-teaniny matcha pobudza i relaksuje jednocześnie. Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że pozytywnie wpływa na nasz organizm, obniżając ciśnienie. Sproszkowana zielona herbata zawiera w sobie także witaminy C, A i żelazo, a także wpływa pozytywnie na nasz metabolizm. Nic tylko pić i cieszyć się jej efektami, ale jaka matcha najlepsza? 

Matcha

Long Man Tea - herbata matcha China Matcha 40 g

Producent: LONG MAN TEA

Chińska herbata matcha od Long Man Tea. Matcha to sproszkowana zielona herbata, która została wymyślona w Chinach w okresie dynastii Tang między VII a X w. Między X a XII w stała się bardzo popularna. Zmieniały się jej metody jej przygotowania i parzenia. Z czasem stała się tak popularna, że mnisi buddyjscy Zen uznali ją za niezbędny element medytacji. Uważali, że oczyszcza umysł i ciało. Ceremonia picia herbaty, sposób jej wytwarzania i przygotowania zostały przewiezione do Japonii wraz z mnichami buddyjskimi Zen w 1191, osoba odpowiedzialną za kultywowanie tej tradycji był mnich Eisai. Ten często cytowany mnich nazywał matchę “elixirem nieśmiertelnych”.Z czasem rozwój przemysłu herbacianego rósł wraz z imperium chińskim. Dostępny na rynku ogromny wybór herbat liściastych, prasowanych powoli wyparł matchę. W Japonii ceremonia parzenia matchy była nieodzownym elementem funkcjonowania zakonów buddyjskich Zen, później ceremonię przejęła  klasa Szogunów.Różnica między chińską i japońską matchą:Chińska ma ciemniejszą barwę i delikatnie bardziej cierpki smak. Jej aromat jest bardziej wyrazisty.Matchę japońską charakteryzuje jaśniejszy kolor, delikatniejszy smak i większa słodycz.Każdy może wybrać według własnych preferencji smakowych. Matcha chińska nadaje się znakomicie do wypieków i z dodatkiem mleka.Sposób parzenia:Herbatę matcha (ok. 3 g na miseczkę 150-200 ml) zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 60-70ºC i energicznie mieszamy, doprowadzając do stworzenia jednorodnej zawiesiny.
Mount Everest Tea - herbata matcha Japan Matcha Kagoshima 40 g

Producent: MOUNT EVEREST TEA

Matcha z japońskiej prefektury Shizuoka. To najwyższej jakości japońska zielona herbata w postaci pyłu. Jest produkowana z całych liści, które są mielone. Są zbierane ręcznie - wybierane są te o odpowiednie barwie, delikatnej teksturze i łagodnym aromacie. Matcha słynie z rewelacyjnych właściwości zdrowotnych - zawiera do 15 razy więcej związków odżywczych i 100 razy więcej antyoksydantów niż tradycyjne herbaty.Sposób zaparzania:Ilość: 2g / 150 mlTemperatura wody: 60 - 70°CSkładniki: Zielona herbata (Japonia).
Matcha Bros - herbata matcha Traditional Matcha 100 g

Producent: MATCHA BROS

Matcha Tradycyjna (Traditional) to najbardziej uniwersalna matcha w oferie Matcha Bros. Nadaje się do codziennego spożywania lub do przygotowywania zimnych i gorących napojów, koktajli oraz do dań lub wypieków. Z Matchą traditional z łatwością możesz zrobić pyszne matcha latte na ciepło lub na zimno, przygotujesz smoothie lub bowl albo możesz dodać ją do wypieków i zrobić zielony sernik baskijski, cynamonki lub naleśniki.Matcha tradycyjna to wysokiej jakości japońska zielona herbata matcha z pierwszego i drugiego zbioru. Matcha tradycyjna charakteryzuje się żywą zieloną barwą, intensywnym herbacianym smakiem z lekką nutą goryczki.Herbata zielona Matcha wpływa bardzo korzystnie na organizm i zdrowie. Połączenie kofeiny z l-teaniną w zielonej herbacie Matcha zapewnia stabilny i długotrwały zastrzyk energii bez niepokoju i skutków ubocznych, których mogłeś wcześniej doświadczyć podczas picia kawy lub napojów energetycznych.Połączenie kofeiny i l-teaniny czyni cuda dla koncentracji ponieważ, L-teanina zwiększa produkcję fal alfa w mózgu. Fale alfa sprzyjają relaksacji i wywołują głębokie uczucie jasności umysłu i większej czujności - taki sam stan umysłu występuje podczas medytacji i ćwiczeń jogi. Zielona herbata Matcha wzmacnia układ odpornościowy i ogranicza rozwój wirusów i bakterii w organizmie.
Moya Matcha Chasen - Mieszadło do matchy Chasen

Producent: MOYA MATCHA

Tradycyjna miotełka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej, do spieniania herbaty matcha. Miotełka zwana także pędzelkiem jest wykonana ręcznie z jednego kawałka jasnej odmiany bambusa. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką. Chasen najlepiej sprawdzi się z czarką do przygotowywania i picia matchy. Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80°C.Przechowywanie chasenu na specjalnej podstawce pomaga zapewnić mu dłuższe życie i zachować odpowiedni kształt. Nie należy natomiast zamykać chasenu w plastikowym opakowaniu ani w żadnym innym szczelnym pojemniku, może to spowodować niezamierzone pojawienie się pleśni na bambusowym trzonku.Wskazówki do ubijania matchy:Ubijanie matchy najlepiej zacząć powoli, delikatnie szorując wąsami chasenu po dnie czarki, pozwala to dobrze zmieszać całą matchę z wodą. Potem przenosimy chasen wyżej, bliżej powierzchni i zaczynamy bardziej energiczne ruchy przypominające literę W lub M przez ok. 10-20 sek. Warto pamiętać żeby w trakcie mieszania pracować samym nadgarstkiem a nie całą ręką, która szybciej się męczy. Na powierzchni powinien szybko pojawić się cienki kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest właśnie możliwe dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów. Czym więcej wąsów w chasenie tym łatwiej uzyskamy tzw. „jaspisowy mus” czyli idealną warstwę pianki. Dla uzyskania najlepszego efektu miotełkę powinno się zmoczyć w gorącej wodzie przed użyciem i opłukać po wykorzystaniu. Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia dlatego warto przechowywać go na specjalnej podstawce podstawce naoshi.MATERIAŁ: jasny bambus sezonowanyLICZBA WĄSÓW: 100Nie należy myć w zmywarce. Najlepiej suszyć na specjalnej podstawce (sprzedawanej osobno).Po użyciu, nie przechowywać chasenu w kartonowym opakowaniu.
Matcha Bros - herbata matcha Nespresso Matcha 10 kapsułek

Producent: MATCHA BROS

Odkryj esencję Japonii w każdej kapsułce Matcha Nespresso! Zestaw 10 kapsułek po 1,5g to ekspresowa podróż do kraju kwitnącej wiśni. To wygodny i pyszny sposób na cieszenie się wyjątkowym smakiem i korzyściami zdrowotnymi zielonej herbaty matcha. Te kapsułki, wypełnione są wysokiej jakości proszkiem matcha i są przeznaczone do użytku w ekspresach kompatybilnych z Nespresso Original.Co to jest herbata Matcha i jakie ma właściwości?To rodzaj zielonej herbaty, która jest ceniona za swój niepowtarzalny smak i liczne właściwości zdrowotne. Powstaje z najlepszych młodych liści zielonej herbaty (Camellia sinensis), z późniejszym cieniowaniem, które są mielone na drobny proszek przy użyciu tradycyjnych kamiennych młynków. Rezultatem jest jasnozielony, bogaty w składniki odżywcze proszek, który jest pełen przeciwutleniaczy i innych korzystnych związków.Te kapsułki to prawdziwa uczta dla miłośników herbaty matcha. Ich wyjątkowy aromat jest jak wstęp do magicznego świata matcha, a każdy łyk przenosi Cię do tradycji picia herbaty w Japonii. Ciesz się intensywnym smakiem matcha, a także przygotuj szybkie i wyjątkowo kremowe Matcha Latte, który zachwyci Twoje zmysły. Doświadczaj smaku matcha na nowo i odkryj harmonię w każdym łyku tego wyjątkowego napoju.Kapsułki Matcha Nespresso - to droga na skróty do herbaty matcha!Matcha w kapsułkach to rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie przede wszystkim czas i wygodę. Przygotowanie matchy w ekspresach Nespresso zajmuje tylko pare chwil i możemy sie cieszyć pyszną matchą. Można je przygotować z dodatkiem gorącej wody lub mleka, to idealny sposób na rozpoczęcie swojej przygody z matchą. Japońska zielona herbata matcha w kapsułkach kompatybilnych z nespresso* to matcha z drugiego zbioru. Charakteryzuje się zieloną barwą, herbacianym smakiem z wyczuwalną goryczką.Do przygotowanie klasycznej matcha latte potrzebujesz:- kapsułkę 1,5g matcha nespresso od @matchabros- ekspres kompatybilny z kapsułkami nespresso* original- 200 ml wybranego mleka.1. Umieść kapsułkę w ekspresie.2. Uruchom przyciskiem (tak jak do espresso).3. Uzupełnij wybranym mlekiem, gorącą wodą lub pij jak espresso.
Long Man Tea - herbata Matcha 100 g

Producent: LONG MAN TEA

Chińska herbata matcha od Long Man Tea. Matcha to sproszkowana zielona herbata, która została wymyślona w Chinach w okresie dynastii Tang między VII a X w. Między X a XII w stała się bardzo popularna. Zmieniały się jej metody jej przygotowania i parzenia. Z czasem stała się tak popularna, że mnisi buddyjscy Zen uznali ją za niezbędny element medytacji. Uważali, że oczyszcza umysł i ciało. Ceremonia picia herbaty, sposób jej wytwarzania i przygotowania zostały przewiezione do Japonii wraz z mnichami buddyjskimi Zen w 1191, osoba odpowiedzialną za kultywowanie tej tradycji był mnich Eisai. Ten często cytowany mnich nazywał matchę “elixirem nieśmiertelnych”.Z czasem rozwój przemysłu herbacianego rósł wraz z imperium chińskim. Dostępny na rynku ogromny wybór herbat liściastych, prasowanych powoli wyparł matchę. W Japonii ceremonia parzenia matchy była nieodzownym elementem funkcjonowania zakonów buddyjskich Zen, później ceremonię przejęła  klasa Szogunów.Różnica między chińską i japońską matchą:Chińska ma ciemniejszą barwę i delikatnie bardziej cierpki smak. Jej aromat jest bardziej wyrazisty.Matchę japońską charakteryzuje jaśniejszy kolor, delikatniejszy smak i większa słodycz.Każdy może wybrać według własnych preferencji smakowych. Matcha chińska nadaje się znakomicie do wypieków i z dodatkiem mleka.Sposób parzenia:Herbatę matcha (ok. 3 g na miseczkę 150-200 ml) zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 60-70ºC i energicznie mieszamy, doprowadzając do stworzenia jednorodnej zawiesiny.
Moya Matcha - herbata matcha Tradycyjna 30 g

Producent: MOYA MATCHA

Moya Matcha Tradycyjna posiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Idealnie pasuje do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu zabiegowi liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny oraz nabierają intensywnego zielonego koloru. Zaraz po zebraniu, liście są delikatnie parowane, suszone i ścierane na drobny proszek po oddzieleniu liści od łodyg. Cały proces produkcji matchy w Uji jest niezwykle czasochłonny a każda partia liści jest starannie sprawdzana.Moya Matcha Tradycyjna jest uprawiana w regionie Uji w prefekturze Kioto, który słynie z żyznej gleby i czystych wód. Zielona herbata ma tam idealne warunki do wzrostu dzięki dużej ilości opadów, dobrze nasłonecznionym wzgórzom i tworzącym się między nimi mgłom, które chronią delikatne listki krzewów przed mrozem. Krzewy z których pochodzi Moya Matcha są starannie uprawiane na małych, rodzinnych polach herbacianych wolnych od pestycydów.Zebrane liście są suszone i ścierane na drobny proszek lokalnie w Japonii i wysyłane do Europy w małych partiach, aby zapewnić jej najwyższą świeżość. Pomaga to zachować wszystkie właściwości liści herbaty oraz utrzymywać wysoki poziom minerałów i przeciwutleniaczy.KRAJ POCHODZENIA: JaponiaSMAK: zbalansowany z lekką nutą goryczkiPASUJE DO: ceremonia herbaciana, z wodą na ciepło lub zimno, matcha latte, koktajle i napoje z matchą,SKŁAD: 100% organiczna zielona herbata z pierwszego i drugiego zbioru.JAK PRZYGOTOWAĆ MATCHĘ?Do przygotowywania herbaty matcha w sposób tradycyjny potrzebne są: czarka, chasen oraz łyżeczka chashaku. Wsyp dwie łyżeczki matchy (1,5g) do czarki, zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania gęstej piany, następnie dolej więcej wody wedle uznania. Zajmuje to niecałe 30 sekund.Przygotowanie matchy spieniaczem do mleka to jeszcze prostsza metoda. Do kubka lub szklanki wsyp 1 zwykłą łyżeczkę matchy (1,5g), wlej niewielką ilość (100ml) gorącej wody (80 °C) i dokładnie wymieszaj. Dolej wody według uznania. 1 łyżeczka starcza zazwyczaj na 200-250ml matchy. Zamiast wody do matchy możesz również dodać też sok lub mleko.
Moya Matcha Chashaku - Łyżeczka do matchy

Producent: MOYA MATCHA

Chashaku to bambusowa łyżeczka, która służy do nakładania matchy. Jest wykorzystywana w tym celu podczas tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej. Pozwala nam precyzyjnie nabrać potrzebną ilość matchy. Herbatę matcha przygotowuje się inaczej niż inne rodzaje herbaty, a używanie łyżeczki chashaku jest niezbędnym elementem japońskiego rytuału parzenia herbaty i jednocześnie przybliża nas do tradycyjnej ceremonii.Chashaku jest tradycyjnym elementem do serwowania matchy i integralną częścią ceremonii herbacianej. Zakrzywiona część łyżki służy do nabierania niewielkiej porcji herbaty i umieszczania jej w czarce (matchawanie). Następnie matchę ubija się z odrobiną wody przy pomocy chasenu, tak by uzyskać jednolitą konsystencję i delikatną piankę na powierzchni. Ilość sypanej matchy zależy od indywidualnych preferencji. Tradycyjnie przygotowując mało intensywną herbatę „usucha” należy nasypać jedną łyżeczkę chashaku i około 75-100 ml gorącej wody. Ta proporcja jest idealna do tworzenia idealnej pienistej tekstury na powierzchni matchy. Koicha, czyli gęsta herbata, jest przygotowywana przy użyciu znacznie większej porcji matchy. W 150 ml wody rozrabiamy 4-6 łyżeczek chashaku. Otrzymana matcha jest znacznie gęstsza i słodsza. Trzepanie jest trudniejsze i ta metoda nie wytwarza charakterystycznej piany. Koicha podawana jest prawie wyłącznie w trakcie japońskiej ceremonii parzenia herbaty.MATERIAŁ: jasny bambus sezonowanyDŁUGOŚĆ: 18 cmNie należy myć w zmywarce.
Teasome - herbata matcha Keiki 50 g

Producent: TEASOME

Matcha od Teasome. Doskonała herbata matcha na początek przygody. Świetnie nadaje się zarówno do picia z wodą, z mlekiem, jak i do słodkich wypieków. Matcha Keiki to nasza propozycja dla wszystkich fanów japońskich słodyczy. Świetnej jakości świeżo zmielona herbata z drugiego zbioru o słodkim zapachu nadaje się doskonale do wszelkich wypieków i pysznego matcha latte, dodając im nie tylko charakterystycznego herbacianego smaku, ale i potężnej zielonej barwy.Matcha Keiki dobrze smakuje także przygotowana samodzielnie z wodą. W tej cenie ciężko o równie zbalansowaną matchę, bez wyraźnej goryczki, z przyjemnymi orzeszkowymi akcentami i wyczuwalnym umami.Pochodzenie: Kagoshima, JaponiaKultywar: Saemidori, Okumidori, TsuyuhikariProfil: szpinak, sól morska, winogrono.Jak zaparzyć:2g herbaty / 30ml wody / temp. 80°CDobrze rozmieszać miotełką bambusową lub shakerem, aby nie pozostawić grudek. Dolać 200ml ulubionego mleka (szczególnie polecamy owsiane!).Składniki: matcha.
Brown House & Tea - herbata matcha Crazy Good Matcha 40 g

Producent: BROWN HOUSE & TEA

Brown House & Tea Crazy Good Matcha to luksusowa, sproszkowana zielona herbata uprawiana w japońskim bio ogrodzie. Jej liście zaciemniane są bambusowymi matami, aby zachować dużą dawkę chlorofilu, a zbierane są wczesną wiosną (first Flush). Smakuje obłędnie, aksamitnie i niezwykle delikatnie, jest pozbawiona jakiejkolwiek goryczki, ten smak na pewno docenią wytrawni konsumenci, jak i osoby, które dopiero zaczynają przygodę z matchą lub nie są jeszcze przekonani do jej charakterystycznego smaku.FaktyZbiór: WiosennyZaciemnienie liści: przez około 30 dni przed zbiorem. Poziom zaciemnienia 95%.Wysokość uprawy: 200 – 400 mKultywar: Yabukita i SayamamidoriProdukcja: tradycyjna, ręcznaPochodzenie: JaponiaLiście MATCHY CRAZY GOOD pochodzą z japońskiego bio ogrodu, są ręcznie zbierane i obrabiane. W trakcie dojrzewania okłada się je bambusowymi matami przynajmniej na miesiąc, aby zachowały jak najwięcej chlorofilu. Ich zaciemnienie wynosi minimum 95%. Ten etap jest wyjątkowo ważny i obowiązkowy przy produkcji matchy wysokiej jakości, bowiem przekłada się to na jej kolor, właściwości oraz obłędny, pozbawiony goryczy, smak. Następnie liście sterylizowane są parą, suszone i mielone na aksamitny, seledynowy proszek.PrzygotowanieSposób przygotowania matchy zależy od Ciebie i Twoich upodobań smakowych.Nasza propozycja (1g na 100 ml):Łyżeczkę matchy zalej 100 ml gorącej (75°C) lub zimnej wody. Dokładnie wymieszaj i dopełnij kubek wodą o tej samej temperaturze lub napojem roślinnym. Możesz również ubić lekką pianę przy pomocy spieniacza do mlekaSkładniki: Zielona herbata japońska sproszkowana*(100%).*z uprawy ekologicznej

Jak rozpoznać wysokiej jakości matchę? Kolor, smak, aromat

Istnieje kilka rodzajów na jakie dzieli się herbata matcha. Jaka najlepsza? Najwyższej jakości matchę nazwa się ceremonialną, której można używać do ceremonii parzenia herbaty. Drugą w kolejności jest matcha tradycyjna, po niej jest codzienna, a najmniej jakościowa jest nadająca się do wypieków kulinarna matcha. Jaka najlepsza do codziennego użytku? W domowych warunkach najbardziej sprawdzą się tradycyjne i codzienne herbaty. Ich kolor powinien być intensywnie zielony, a smak głęboki, skoncentrowany, umamiczny i lekko słodki. 

Jak parzyć matchę, by zachować jej właściwości? Poradnik krok po kroku

Wiemy już, jakie stopnie jakości ma herbata matcha. Jaka najlepsza metoda przygotowania pozwoli na zachowanie jej właściwości? 

  1. Przygotowujemy filtrowaną wodę w temperaturze około 80 stopni. 
  2. Do czarki wsypujemy około 1,5 grama matchy. Najlepiej jeśli przesypiemy ją przez drobne sitko, unikniemy wówczas powstania grudek. 
  3. Zalewamy matchę około 100 ml wody i mieszamy z pomocą chasena czyli bambusowej miotełki do matchy lub spieniacza do mleka. Przez około 30 sekund wykonujemy ruchy w kształt litery M aż do powstania gęstej piany. 
  4. Dolewamy wody wedle uznania — do około 200, 250 ml. 
  5. Gotowe! Możemy cieszyć się aromatyczną matchą. 

Ranking matchy 2025 – top 5 najlepszych produktów na rynku

Jaka jest najlepsza matcha? Ranking przedstawia nasze ulubione herbaty, które z łatwością przygotujecie we własnej kuchni.



Dear Tea Society Modest Matcha

 to drobno mielona herbata matcha, jaka najlepsza jest na ciepło lub na zimno, z dodatkiem mleka lub bez, wszystko zależy od tego na co masz ochotę! Modest Matcha jest pełna umamicznego smaku i dzięki eleganckiej puszce idealnie nadaje się na prezent.



Brown House & Tea Crazy Good Matcha

to szalenie dobra matcha, która jest odpowiednia na początek przygody z tym typem herbaty. Ma niską goryczkę i aksamitną teksturę dzięki starannej hodowli w japońskim bio ogrodzie. 



Moya Matcha Tradycyjna

to japońska herbata, rosnąca w prefekturze Kioto w regionie Uji, gdzie każda partia jest ręcznie zbierana i poddawana starannej obróbce. Jej smak jest zbalansowany, z lekką goryczkową nutą. 



Matcha Bros TRADITIONAL

to wysokiej jakości herbata, która idealnie nadaje się jako codzienny napar, a także jako podstawa do matcha latte. Ma intensywny herbaciany smak i żywą zieloną barwę.



Paper & Tea Konomi Do Matcha

to kremowa matcha o słodkim profilu smakowym, który na myśl przywodzi groszek i o delikatnym finiszu przypominającym świeże pieczywo. Posiada ekologiczny certyfikat Organic Bio. 

Herbata matcha — podsumowanie

Warto pić matchę ze względu na jej właściwości zdrowotne, ale też dlatego, że po prostu świetnie smakuje, zapewniając delikatne, równomierne pobudzenie. Doskonale nadaje się jako alternatywa dla porannego kubka kawy, a także jako dodatek do mleka, deserów i dań. Ze względu na dużą zawartość kofeiny matcha przed snem może zafundować nam nieprzespaną noc, dlatego warto spożywać ją w godzinach porannych i popołudniowych, a na wieczór przerzucić się na ziołowe herbatki.



Zobacz również