Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do ekspresu automatycznego będzie najlepsza?

Ekspresy automatyczne to sprytne maszyny, wyczarują Ci ulubioną kawę, nawet jeśli o poranku nie wiesz jak się nazywasz. Wiadomo jednak, że sam ekspres kawy nie robi, potrzebne są jeszcze ziarna wysokiej jakości. Jaka kawa do ekspresu automatycznego jest najlepsza?

Jaką kawę wybrać do ekspresu automatycznego?

Kawa do ekspresu automatycznego powinna być wypalona z myślą o parzeniu espresso. Ziarnista kawa specialty wypalona w średnim stopniu będzie bezpiecznym i smacznym wyborem. W zależności od Waszych preferencji może mieć bardziej klasyczny lub szalony profil smakowy.

Kofi Brand Kofi Brasi

Brazylia od Warszawskiej palarni Kofi Brand to jeden z naszych topsellerów. Kawa, która jest słodka, niezbyt kwaśna, dobrze łączy się z mlekiem, ale też sprawdza się jako espresso w formie solo. Dobra na prezent i na początek przygody z kawą.

Nuty smakowe: suszone owoce, orzechy, czekolada, karmel.


Coffeelab Brazylia Cemorrado Sweet Edition Espresso


Jeśli szukacie dobrze zbalansowanego espresso, które będzie delikatne, ale także nieco owoce to Brazylia Cemorrado Sweet Edition od Coffeelab może Wam przypaść do gustu. Niby klasyka, ale z owocowym twistem.

Nuty smakowe: maliny, migdały, czekolada mleczna.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso


Kawa pod espresso wypalona przez norweskiego Mistrza Świata Roasterów 2015 to słodka, czekoladowo-orzechowa kawa o niskiej kwasowości. Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki sprawdzi się dla amatorów espresso i klasycznych kaw mlecznych.

Nuty smakowe: czekoladowo-orzechowa, niska kwasowość.

Kafar - kawa ziarnista Kolumbia Tolima Washed Espresso 1 kg

Producent: KAFAR

Data palenia: 29.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady, migdałów i czerwonych jabłek.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: TolimaOdmiana: Castillo, CaturraMetoda obróbki: Washed
Nowość
Spojka - kawa ziarnista Indonezja Talk Lychee to me Anaerobic Washed Fruit Enzyme Infused Omniroast 200 g

Producent: SPOJKA

Data palenia: 29.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona przez palarnię Spojka. Palona w średnim stopniu, odpowiednia do wszystkich metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do liczi, skórki cytrusowej, ogórka, białego winogrona i czerwonego melona.Kraj pochodzenia ziaren: IndonezjaMetoda obróbki: Anaerobic washed fruit enzyme infused processOcena w cuppingu: 86 / 100 pkt.*Kolor opakowania zakupionego produktu jest dobierany losowo.
Ostatnie sztuki
Promocja
La Cabra - kawa ziarnista Kostaryka Tarrazu Altos Washed Omniroast 250 g (outlet)

Producent: LA CABRA

Data palenia: 13.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach jagód i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia kawy: KostarykaRegion: TarrazuFarma: Mauricio VindasMetoda obróbki: WashedOdmiana: CatuaiPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.
Najniższa cena: 94,00 zł
94,00 zł
Najniższa cena: 94,00 zł
Nowość
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Idido Natural Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 19.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do moreli, herbaty i ziół.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: YirgacheffeFarma: stacja myjąca IdidoOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1950 - 2100 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktO KAWIETa kawa pochodzi ze stacji myjącej w Idido, Yirgacheffe, należącej do Wete Ambela Coffee Export PLC.Wiśnie dostarcza ponad 90 lokalnych rolników, którzy uprawiają stare odmiany etiopskie na wysokościach 1950–2100 m n.p.m. Ich gospodarstwa mają od 1 do 2 hektarów. Stacja produkuje około 9 ton kawy rocznie.OPINIA ROASTERAKlasyczna Etiopia, dobra na co dzień i od święta. Słodkie miękkie owoce, zioła. Herbaciana lekkość, długi i słodki aftertaste. Takie kawy lubimy bardzo.
La Cabra - kawa ziarnista Kostaryka Altos Obata Natural Omniroast 250 g

Producent: LA CABRA

Data palenia: 03.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Średnio palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia, jak i pod espresso. W smaku wyczuwalne są dojrzałe cytrusy i karmel.Kraj pochodzenia kawy: KostarykaRegion: TarrazuMetoda obróbki: NaturalOdmiana: ObataPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.
Runty Roaster - kawa ziarnista Choco Blend Espresso 250 g

Producent: RUNTY ROASTER

Data palenia: 23.04.2025

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii i Ugandy (Arabica + Robusta), wypalona przez Runty Roaster. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, kakao i suszonych owoców.Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia / UgandaMetoda obróbki: Naturalna / MytaPołożenie upraw: 1000 - 1100 m n.p.m.Odmiana: Arabica + RobustaOPINIA ROASTERAEspresso jak z dodatkiem deco moreno, klasyka ale ze specialty twistem.
Ostatnie sztuki
Promocja
Five Elephant - Salwador Finca Majahual Natural Espresso 250g (outlet)

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 09.01.2025

  Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty melona miodowego, ananasa i skórki cytryny.Kraj pochodzenia: SalwadorRegion: Los Naranjos Valley, SonsonateFarma: Finca El MajahualProducent: Roberto H. Murray MezaOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1350 - 1700 m n.p.m.
Najniższa cena: 82,00 zł
82,00 zł
Najniższa cena: 82,00 zł
Ostatnie sztuki
Promocja
La Cabra - kawa ziarnista Salwador Finca Santa Rosa Washed Omniroast 250 g (outlet)

Producent: LA CABRA

Data palenia: 13.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach pomarańczy i mlecznej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: SalwadorProducent: Raul RiveraMetoda obróbki: WashedOdmiana: PacamaraPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.
Najniższa cena: 117,00 zł
117,00 zł
Najniższa cena: 117,00 zł
Nowość
Kafar - kawa ziarnista Burundi Kayanza Fully Washed Espresso 250 g

Producent: KAFAR

Data palenia: 20.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty miodu, brzoskwini i limonki.Kraj pochodzenia kawy: BurundiRegion: KayanzaOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: Fully WashedOcena w cuppingu: 86,75 / 100 punktów
Promocja
Arcaffe - kawa ziarnista Mokacrema Espresso 1 kg (outlet)

Producent: ARCAFFE

Mokacrema to blend kaw ziarnistych jakości speciality: Gwatemali, Salwadoru, Etiopii i Brazylii. Jest to kawa certyfikowana przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości.Aromat suchyDominuje gorzka czekolada i mocno karmelizowane orzechy. Na dodatek wyraźny zapach prażonego słodu, takiego do piwa, oraz historie torfowe, nieco ziemiste. Aromat intensywny, głęboki, z charakterem.Aromat mokryNowa rzecz, która pojawa się w zaparzonym już espresso to wyraźny marcepan. Zostają orzechy i palona wytrawność. Natomiast gorzka czekolada przeobraża się w czekoladowy budyń. Ten mleczny element dodaje filiżance sznytu. Czy są owoce? Na pewno nie intensywne. Trochę w tle, gdzieś się zapodziewa wolny cytrusowy elektron.SmakBudyń czekoladowy to hasło dnia. Bez dosładzania białym cukrem, i tak jest przyjemnie słodkie. Wychodzi też wanilia i karmel. Goryczka na wyższym poziomie niż w przypadku znacznie jaśniej palonych arabik z modnych palarni speciality, jednk nie dominuje. Towarzyszy słodyczy. Kwasowość bardzo niska, ale istnieje. Parę kropel cytrusu. Jest to włoskie espresso w naprawdę zacnym wydaniu.MlekoCappuccino! Nadal jest budyń. Dochodzi coś korzennego, przypominającego piernik. Co warte uwagi – gorycz znika niemal całkowicie.Receptura Cel: wysokie body, zaznaczona kwasowość, wyraźna słodycz i ograniczona goryczka. Finalna receptura wyglądała tak:doza: 18 gramówuzysk: 32 gramyczas: 30 sekund
Najniższa cena: 164,99 zł
164,99 zł
Najniższa cena: 164,99 zł

Kofi Brand Brazylia Guaxupe

Guaxupe od Kofi Brand to taka kawa, że każdemu smakuje, dobrze odnajdzie się w biurze lub mniejszej gastronomii. Bardzo klasyczny profil smakowy i harmonijne łączenie się z mlekiem czynią z niej uniwersalnie dobrą kawkę.

Nuty smakowe: miód, prażone migdały, ciemna czekolada.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Jeśli zastanawiacie się jaka kawa ziarnista do ekspresu automatycznego sprawdzi się w kilku metodach parzenia to przedstawiamy Wam ciemno palony omiroast od szwedzkiej palarni Johan & Nyström Bourbon Jungle. Ta mieszanka dobrze sprawdzi się zarówno w ekspresie ciśnieniowym automatycznym, ale także przelewowym, zwłaszcza jeśli szukacie nie kwaśnej, klasycznej kawy.

Nuty smakowe: słodka, owocowa, nieco dymna.

Poznaj głębię smaku kawy z najlepszymi ziarnami!

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie: jaka kawa najlepsza do ekspresu automatycznego? Najprostsza odpowiedź zawsze brzmi, najlepsza jest tak kawa, która najbardziej smakuje Tobie, dlatego polecamy eksperymentować, próbować, szukać i parzyć, aby odnaleźć swoje ulubione ziarna.


Zobacz również