Jaka kawa do ekspresu automatycznego będzie najlepsza?

Jaka kawa do ekspresu automatycznego będzie najlepsza

Ekspresy automatyczne to sprytne maszyny, wyczarują Ci ulubioną kawę, nawet jeśli o poranku nie wiesz jak się nazywasz. Wiadomo jednak, że sam ekspres kawy nie robi, potrzebne są jeszcze ziarna wysokiej jakości. Jaka kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu automatycznego?

Jaką kawę wybrać do ekspresu automatycznego?

Kawa do ekspresu automatycznego powinna być wypalona z myślą o parzeniu espresso. Ziarnista kawa specialty wypalona w średnim stopniu będzie bezpiecznym i smacznym wyborem. W zależności od Waszych preferencji może mieć bardziej klasyczny lub szalony profil smakowy.

Kofi Brand Kofi Brasi

Brazylia od Warszawskiej palarni Kofi Brand to jeden z naszych topsellerów. Kawa, która jest słodka, niezbyt kwaśna, dobrze łączy się z mlekiem, ale też sprawdza się jako espresso w formie solo. Dobra na prezent i na początek przygody z kawą.

Nuty smakowe: suszone owoce, orzechy, czekolada, karmel.


Coffeelab Brazylia Cemorrado Sweet Edition Espresso


Jeśli szukacie dobrze zbalansowanego espresso, które będzie delikatne, ale także nieco owoce to Brazylia Cemorrado Sweet Edition od Coffeelab może Wam przypaść do gustu. Niby klasyka, ale z owocowym twistem.

Nuty smakowe: maliny, migdały, czekolada mleczna.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso


Kawa pod espresso wypalona przez norweskiego Mistrza Świata Roasterów 2015 to słodka, czekoladowo-orzechowa kawa o niskiej kwasowości. Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki sprawdzi się dla amatorów espresso i klasycznych kaw mlecznych.

Nuty smakowe: czekoladowo-orzechowa, niska kwasowość.

Instytut Kawy - kawa ziarnista Indie Karnataka Plantacja Washed Espresso 250 g

Producent: INSTYTUT KAWY

Data palenia: 03.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Indii wypalona przez Instytut Kawy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i przypraw korzennych.Kraj pochodzenia: IndieRegion: KarnatakaOdmiana: Caturra, CatuaiMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1000 - 1500 m n.p.m.
Giovannacci Caffe - kawa ziarnista Bordeaux Espresso 250 g

Producent: GIOVANNACCI CAFFE

Bordeaux to mieszanka 80% arabiki i 20% robusty pochodzących z Ameryki Południowej i Azji,  Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty suszonych owoców, czekolady i amaretto.Obróbka: Natural / Washed
Kaizen - kawa ziarnista Costa Rica Marvin Barrantes Black Honey Espresso 250 g

Producent: KAIZEN

Data palenia: 06.10.2025

Kaizen Costa Rica Marvin Barrantes Espresso to kawa ziarnista specialty z Kostaryki o średnim stopniu palenia, dostosowana do metod ciśnieniowych (ekspres, kawiarka). W filiżance oferuje aromaty fiołka, czerwonego winogrona i jagody — z elegancką słodyczą i delikatną kwasowością.Kraj pochodzenia: KostarykaRegion: San Luis de Grecia, AlajuelaOdmiana: MillenioFarma: Finca Reina ElizabethMetoda obróbki: Black HoneyPołożenie upraw: 1450 – 1550 m n.p.m.
Spojka - kawa ziarnista Brazylia Tropical Fruit Experimental Omniroast 200 g

Producent: SPOJKA

Data palenia: 18.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez palarnię Spojka. Palona w średnim stopniu, odpowiednia do wszystkich metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do gruszki, arbuza, owoców tropikalnych, jogurtu greckiego i cytrusów.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaMetoda obróbki: ExperimentalPunkty w cuppingu: 86 / 100 punktów  *Kolor pudełka zakupionego produktu jest dobierany losowo.
Promocja
Arcaffe - kawa ziarnista Elba 250 g

Producent: ARCAFFE

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii, Gwatemali i Meksyku wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy mlecznej czekolady. Nazwa tej utworzonej w 2023 roku mieszanki nawiązuje do najbardziej znanej z Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno jako espresso, jak i cappuccino.
Najniższa cena: 34,99 zł
43,99 zł
Najniższa cena: 34,99 zł
Promocja
Illy - kawa mielona bezkofeinowa Decaf 250 g

Producent: ILLY

illy Decaf to kawa bezkofeinowa z gęstą cremą. W jej smaku jest wyczuwalne wiele smaków takich jak orzechy, owoce i przyjemne nuty drzewne. Według palarni illy zawartość kofeiny w tej mieszance jest mniejsza niż 0.05%, co czyni ją bardzo łagodną dla Twojego żołądka i pozwala pić ją bez obaw w razie przeciwwskazań zdrowotnych do picia tradycyjnej kawy.
Najniższa cena: 32,99 zł
39,60 zł
Najniższa cena: 32,99 zł
Instytut Kawy - kawa ziarnista Honduras Verracruz Washed Espresso 250 g

Producent: INSTYTUT KAWY

Data palenia: 15.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Hondurasu wypalona przez Instytut Kawy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady mlecznej, granata i herbaty.Kraj pochodzenia: HondurasRegion: VeracruzOdmiana: Caturra, Catuai, Java, Marcezella, EtiozarMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1100 - 1200 m n.p.m.
Instytut Kawy - kawa ziarnista Brazylia Cerrado Espresso 250 g

Producent: INSTYTUT KAWY

Data palenia: 06.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii wypalona przez Instytut Kawy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: CerradoOdmiana: Mundo NovoMetoda obróbki: Pulped NaturalPołożenie upraw: 800 - 1000 m n.p.m.
Giovannacci Caffe - kawa ziarnista Beige Espresso 250 g

Producent: GIOVANNACCI CAFFE

Beige to mieszanka 60% arabiki i 40% robusty, pochodzących z Ameryki Południowej i Azji. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty mlecznej czekolady, suszonych owoców i przypraw.Obróbka: Natural / Washed
Klaro - kawa ziarnista Brazylia Nueces Espresso 1 kg

Producent: KLARO

Data palenia: 10.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Klaro. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady mlecznej, karmelu i orzechów.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: Minas GeraisOdmiana: Bourbon, Mundo MovoMetoda obróbki: NaturalOPINIA ROASTERANueces to idealna kawa na co dzień, zwłaszcza dla miłośników wyrazistego, orzechowego espresso. Palona z myślą o miłośnikach małej czarnej, ta kawa świetnie się sprawdzi nie tylko w ekspresie ciśnieniowym, ale również w kawiarce i frech pressie. W smaku dominują nuty mlecznej czekolady i karmelu oraz subtelny posmak orzechów. Jest wyrazista, łatwa w przygotowaniu – idealna dla tych, którzy chcą uzyskać aromatyczny, subtelny napar, kiedy tylko tego potrzebują.PRZEPISdoza 17 g uzysk 36-4026-28 sekund

Kofi Brand Brazylia Guaxupe

Guaxupe od Kofi Brand to taka kawa, że każdemu smakuje, dobrze odnajdzie się w biurze lub mniejszej gastronomii. Bardzo klasyczny profil smakowy i harmonijne łączenie się z mlekiem czynią z niej uniwersalnie dobrą kawkę.

Nuty smakowe: miód, prażone migdały, ciemna czekolada.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Jeśli zastanawiacie się jaka kawa ziarnista do ekspresu automatycznego sprawdzi się w kilku metodach parzenia to przedstawiamy Wam ciemno palony omiroast od szwedzkiej palarni Johan & Nyström Bourbon Jungle. Ta mieszanka dobrze sprawdzi się zarówno w ekspresie ciśnieniowym automatycznym, ale także przelewowym, zwłaszcza jeśli szukacie nie kwaśnej, klasycznej kawy.

Nuty smakowe: słodka, owocowa, nieco dymna.

Poznaj głębię smaku kawy z najlepszymi ziarnami!

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie: jaka kawa najlepsza do ekspresu automatycznego? Najprostsza odpowiedź zawsze brzmi, najlepsza jest tak kawa, która najbardziej smakuje Tobie, dlatego polecamy eksperymentować, próbować, szukać i parzyć, aby odnaleźć swoje ulubione ziarna.


Zobacz również