Kawa Red Eye – co to za rodzaj kawy?

Być może słyszeliście tajemniczo brzmiącą nazwę Red Eye i sen Wam to spędza z powiek. Cóż to właściwie jest za napój? Kiedy się dowiecie i spróbujecie, faktycznie jest szansa, że spędzi Wam sen z powiek, bo jest to istna kofeinowa bestia. Czym jest kawa Red Eye, jak ją przygotować i czy warto ją pić?
Red Eye – co to za kawa?
Kawa Red Eye pochodzi z kraju wielkich marzeń i niestrudzonego kapitalizmu, który wymaga od nas poświęcenia snu na rzecz realizacji indywidualistycznych ambicji – czyli z jedynej w swoim rodzaju: Stanów Zjednoczonych Ameryki. Kto inny mógłby wpaść na pomysł połączenia dwóch mocnych, kofeinowych napojów niż Amerykanie, znani ze swoich skłonności do maksymalizacji wszystkiego?
Najprościej mówiąc, kawa Red Eye to połączenie kawy przelewowej z espresso, czyli podwójna dawka kofeiny w jednym napoju. Brzmi dobrze? Na pewno brzmi pobudzająco!
Jaki skład ma kawa Red Eye?
Jak zostało wyżej wymienione, kawa Red Eye składa się z kawy przelewowej i pojedynczego szota espresso. Jaka jest więc zawartość kofeiny w takim napoju? Odpowiedź jest nieco skomplikowana, ponieważ określenie dokładnej ilości kofeiny wymaga specjalnych narzędzi i laboratorium chemicznego, bo każda kawa jest trochę inna. Możemy jednak założyć, że 250 ml kawy przelewowej ma mniej więcej 150–200 mg kofeiny, a pojedynczy szot espresso może mieć od 40 do 80 mg kofeiny. Oznacza to, że kawa Red Eye może mieć nawet do 280 mg kofeiny, czyli niemal 3/4 zalecanej dziennej dawki 400 mg kofeiny.
Red Eye powinno pić się bez dodatków, wówczas możemy cieszyć się nie tylko jej smakiem, ale też prozdrowotnymi właściwościami czarnej, czystej kawy – jej działaniem antyoksydacyjnym i pobudzającym przy niskiej kaloryczności
Red Eye – jaki jest smak?
Kawa Red Eye może smakować bardzo dobrze lub fatalnie, jak każda kawa, w zależności od tego, w jaki sposób ją zaparzymy i jakich ziaren użyjemy. Przy przygotowywaniu kawy przelewowej należy kierować się zasadą: 6 gramów kawy na 100 ml wody. Dobrze sprawdzają się przede wszystkim kawy wypalone jasno i średnio, zmielone w grubym stopniu, parzone około 5 minut.
Kawa do espresso rządzi się nieco innymi prawami. Espresso powinno być zaparzone w granicach 30–40 sekund, a kierować należy się uzyskiem – na 18 gramów kawy powinniśmy uzyskać około 36 gramów espresso.
Połączenie tych dwóch kaw – przelewowej i espresso – powinno odbywać się z zachowaniem jakości jednej i drugiej kawy. W łączeniu regionów i sposobów obróbki ogranicza nas tylko wyobraźnia. Spróbujcie dodać kwasową Afrykę do klasycznego przelewu lub na odwrót, a czeka Was ciekawa podróż w świat kofeiny.
Jakie właściwości ma kawa Red Eye?
Red Eye to kawa przede wszystkim pobudzająca. Zawiera dużą dawkę kofeiny, dlatego trzeba uważać z jej spożyciem, aby nie nabawić się nieprzyjemnych skutków przekofeinowania, takich jak bezsenność, nerwowość czy przyspieszone bicie serca. Jednak używana mądrze może pomóc nam skupić się nad ważnym zadaniem, polepszyć wydolność fizyczną przed treningiem, a także wspomóc nasz organizm dzięki dużej ilości antyoksydantów.
Dla kogo przeznaczona jest Red Eye?
Red Eye to kawa dla prawdziwych koneserów czarnego naparu w czystej postaci. Przyda się sportowcom przed trudną jednostką treningową, a także w pracy podczas wykonywania szczególnie trudnych i wymagających uwagi zadań.
Jakie są inne wersje kawy Red Eye?
Przygoda z łączeniem przelewu i espresso na Red Eye się nie kończy. Istnieją także bardziej „hardcorowe” warianty tej kawy:
- Black Eye – przelew z dwoma szotami espresso,
- Dead Eye – potrójne espresso w towarzystwie przelewu.
Obie te kawy są bliskie maksymalnej dziennej dawce kofeiny, więc jeśli chcecie ich spróbować, niech będzie to Wasza jedyna kawa w ciągu dnia.