TOP 5 kaw do affogato - wyraźny smak, który nie zginie pod lodami

Jak teleportować się do Włoch bez konieczności posiadania nadprzyrodzonych mocy? Wystarczy przygotować sobie porcję affogato czyli kawy z lodami. Jednak aby zrobienie takiego deseru zakończyło się sukcesem będziemy potrzebowali do tego odpowiednich ziarenek. Jaka kawa do affogato coffee sprawdzi się najlepiej? Przedstawiamy krótki poradnik i nasze propozycje.
SPIS TREŚCI
Czym jest affogato i dlaczego wybór kawy ma tu kluczowe znaczenie?
Jaka ziarnista kawa do affogato coffee? Szukamy intensywności i głębi
Kawa do affogato – co najlepiej zagra z lodami waniliowymi?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy do affogato? Palenie, profil smakowy i więcej
TOP 5 ziaren idealnych do affogato – kawa na lato (i nie tylko)
Zobacz również
Czym jest affogato i dlaczego wybór kawy ma tu kluczowe znaczenie?
Zacznijmy od tego, czym właściwie jest affogato kawa. To deser pełen słodko-gorzkich przeciwieństw, jak samo życie. Połączenie chłodnych lodów waniliowych z gorącą kawą brzmi może nieco ekstrawagancko, ale efekty są naprawdę zniewalające, zwłaszcza dla koneserów espresso we włoskim stylu o naturze łasuchów.
Dobrej jakości kawa do affogato to konieczność, jeśli zależy nam na jak najlepszym smaku. Słabej jakości kawa, będzie zanadto wybijała się nad słodki smak lodów może popsuć cały efekt. Liczy się także stopień wypalenia oraz przygotowania espresso. Kawa do affogato coffee powinna być palona średnio lub ciemno, jasno palone kawy mogą nie połączyć się dobrze ze słodkimi i kremowymi lodami.
Jaka ziarnista kawa do affogato coffee? Szukamy intensywności i głębi
Jeśli wiemy już jak ważna jest odpowiednia kawa do affogato, możemy zacząć szukać odpowiedniej mieszanki. Dobrze sprawdzą się tutaj intensywne i głębokie kawy, które nie zostaną przytłoczone przez smak lodów, ale będą się raczej wzajemnie uzupełniać. Warto poszukać wśród mieszanek średnio i ciemno palonych, stuprocentowych arabik o profilu czekoladowo-orzechowym.
Kawa do affogato – co najlepiej zagra z lodami waniliowymi?
Jaki rodzaj kawy najlepiej sprawdzi się w affogato? Tradycyjnie ten deser przygotowywany jest na espresso z ekspresu ciśnieniowego, jednak jeśli chcecie je zrobić w warunkach domowych i posiadacie w swoim kuchennym arsenale klasyczną kawiarkę, to nada się ona doskonale. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku przygotowanie esencjonalnej kawy, która dobrze połączy się z lodami waniliowymi. Cieżko sobie wyobrazić, żeby drip z kawy afrykańskiej pasował do kulki lodów, dlatego w tym przypadku polecamy stosowanie się do klasycznego przepisu i użycie do affogato espresso z ekspresu lub z kawiarki.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy do affogato? Palenie, profil smakowy i więcej
Jaka powinna być kawa do affogato? Wypalona w stopniu ciemnym lub średnim, o łagodnym profilu smakowym z niską kwasowością kawa powinna doskonale połączyć się ze słodyczą i delikatnością lodów waniliowych. Kawy na które warto zwrócić uwagę w szczególności to wszystkie ziarna z Ameryki Południowej.
TOP 5 ziaren idealnych do affogato – kawa na lato (i nie tylko)
Letnia aura sprzyja konsumowaniu lodów, a lody z kawą stanowią idealny duet. Oto pięć kaw, które polecamy do affogato!
Heresy Pastor Universal Blend
to kawa jakości specialty o klasycznym profilu smakowym, niskiej kwasowości i wyraźnej, przyjemnej goryczy, która będzie doskonałym kontrastem dla słodkich lodów.
Hi! Coffeedesk Esko! Espresso
to klasyczne espresso, dobre do mleka jak i solo, o czekoladowo-waniliowym profilu smakowy, które dobrze wkomponuje się z w smak lodów.