Przejdź do strony głównej
Twoja lista życzeń
Rozwiń
Brak produktów.
Porozmawiaj z nami
Jesteśmy do dyspozycji od poniedziałku do piątku od 8 do 16.
Zadzwoń! Uzyskasz odpowiedź od razu!+48 730 88 25 25Zadzwoń! Uzyskasz odpowiedź od razu!
+48 730 88 25 25
Wolisz pisać? Czekamy na maila!sklep@coffeedesk.plWolisz pisać? Czekamy na maila!
[email protected]
Odwiedź nasze kawiarnie:Kołobrzeg, ul. Mazowiecka 24Warszawa, ul. Wilcza 42Odwiedź nasze kawiarnie:
Kołobrzeg, ul. Mazowiecka 24
Warszawa, ul. Wilcza 42
Nowości
Nasze marki
Kawa
Herbata
Ekspresy
Młynki
Zaparzacze
Akcesoria
Dodatki
Outlet %
Blog
Najświeższe kawy Ziarna z polskich palarni Love brand czerwca do -33% Palarnia miesiąca: FIGA Kawowe smaczki
Najświeższe kawy
Najświeższe kawy
Ziarna z polskich palarni
Ziarna z polskich palarni
Nowość: Kinto
Nowość: Kinto
Love brand czerwca do -33%
Love brand czerwca do -33%
Palarnia miesiąca: FIGA
Palarnia miesiąca: FIGA
3fe Able Brewing Acaia AeroPress Alpro Althaus AOOMI Arcaffe Asobu Audun Coffee Bagdrip Baratza Barista & Co Bean Bros
Bialetti Blend Tea Barista Space Bonanza Coffee Bracia Ziółkowscy Brewista Brita Brown House & Tea Bunn BWT By.herbs Caffenation Cafflano Casino Mocca Chemex Cilia Clever
COFFEE PLANT Coffeedesk Coffeelab Colonna Coffee Comandante Contigo Craft Coffee Roasters Dafi Diemme Caffe Dobra Palarnia Kawy DomoBar Doubleshot Dr. Coffee Drink Me Chai Dutch Barista
Dworzysk Ecostrawz Espresso Gear Etno Cafe Eureka Father's Coffee Fellow Fentimans Figa Coffee Five Elephant Full Circle Gaggia Gardelli Specialty Coffees GAT GBG
Glowbeans Good Coffee Graef Hard Beans Hario HAYB Heresy Hi! Coffeedesk Illy IMS Izzo Java Coffee Jean Lenoir Johan & Nystrom Jura Kafar
Kalve KawePale KeepCup Kimbo Kofi Brand Kruve Kusmi Tea KYOTO Coffee Roasters La Cabra La Marzocco LaCava Lavazza Le Piantagioni del Caffe Lelit Long Man Tea
Loveramics Lucaffe Lune Tea Lykke Mahlkonig MAMAM Melitta MiiR Moccamaster Monbana Morning Motta Mount Caramel Mount Everest Tea Napar Natumi New York Nivona
Nomad Coffee Oatly Or Tea? Paper & Tea Passalacqua Pellini Pizca del Mundo Planetary Design Porlex Promac Pukka Puqpress Rancilio Rebel Kitchen
Rekrow Rhinowares Rocket Bean Saeco Sage Savage Coffees Sencotel SIMPLo Sloane Smeg Solberg & Hansen Sproud Story Coffee Roasters
T-TE Tastea Heaven Teabag teapigs Teasome Teministeriet The Barn The Coffee Collective The Rinser Tim Wendelboe Timemore Toddy Urnex Vintage Teas VST inc.
WildPower Wilfa Willie's Cacao Wunda YOGI TEA KINTO
Odkryj
Kawa Miesiąca Świeżo palona Hi! Coffeedesk Outlet
Rodzaj
Ziarnista Mielona Kapsułki W puszce Typ Speciality Single origin Bezkofeinowa Cascara
Metoda parzenia
Espresso Przelewowe metody parzenia
Pochodzenie
Afryka Ameryka Południowa Ameryka Środkowa Azja
Palarnia
Włochy Szwecja Niemcy Polska
Marka
Johan & Nystrom HAYB Coffeelab COFFEE PLANT Audun Coffee Hard Beans Heresy Arcaffe Illy Lavazza Le Piantagioni del Caffe
Kawa miesiąca
Kawa miesiąca
HI! Coffeedesk
HI! Coffeedesk
Kawy specialty
Kawy specialty
Kawa pod espresso
Kawa pod espresso
Odkryj
Zestawy herbat Herbata Miesiąca Herbata specialty Outlet
Rodzaj
W saszetkach Sypana
Typ
Biała Chai tea Czarna Earl Grey English Breakfast Jaśminowa Matcha Miętowa Oolong Owocowa Rooibos Yerba Mate Zielona Ziołowa
Herbata miesiąca
Herbata miesiąca
Herbata specialty
Herbata specialty
Herbata ziołowa
Herbata ziołowa
Herbata w saszetkach
Herbata w saszetkach
Dworzysk
Dworzysk
Rodzaj
Automatyczne Ciśnieniowe Kolbowe Przelewowe Kapsułkowe
Przeznaczenie
Do domu Do biura Do gastronomii
Marka
Moccamaster Gaggia Melitta Jura La Marzocco Outlet
Moccamaster
Moccamaster
Gaggia
Gaggia
Melitta
Melitta
Jura
Jura
La Marzocco
La Marzocco
Rodzaj
Młynki ręczne Młynki automatyczne
Przeznaczenie
Do domu Do biura Do gastronomii
Marka
Comandante Fellow Eureka Baratza Hario Wilfa
Bestsellery Comandante Nitro Blade Black Fellow Ode Hario Mini Mill Slim Plus Baratza Sette 270 Wilfa Svart Outlet
Młynki ręczne
Młynki ręczne
Młynki automatyczne
Młynki automatyczne
Comandante
Comandante
Fellow
Fellow
Zaparzacze
Drippery Chemex Kawiarki French Pressy AeroPress Zaparzacze do herbaty Cold Brew Inne Outlet
Drippery
Drippery
Chemex
Chemex
Kawiarki
Kawiarki
French Pressy
French Pressy
Aeropress
Aeropress
Akcesoria
Czajniki Wagi do kawy Filtry do kawy Tampery Dzbanki do mleka Spieniacze do mleka Filtracja wody Higiena i konserwacja
Naczynia Serwery Kubki Filiżanki Talerze Szklanki Kubki termiczne Butelki termiczne Kubki na wynos
Pozostałe
Książki Gadżety Koszulki Outlet
Czajniki
Czajniki
Serwery
Serwery
Wagi
Wagi
Kubki na wynos
Kubki na wynos
Filiżanki
Filiżanki
Dodatki
Napoje roślinne Napoje orzeźwiające Syropy Pomysły na prezent Warsztaty kawowe
Napoje roślinne
Napoje roślinne
Napoje orzeźwiające
Napoje orzeźwiające
Syropy
Syropy
Pomysły na prezent
Pomysły na prezent
Warsztaty kawowe
Warsztaty kawowe
Akademia Coffeedesk: porady na start Świat specialty Porady herbaciane Zaparzacze i akcesoria pod lupą Testy i recenzje Wydarzenia Kawowy słownik pojęć
Porady na start
Porady na start
Kawowe sprzęty
Kawowe sprzęty
Świat specialty
Świat specialty
Kawowy słownik pojęć
Kawowy słownik pojęć
Porady herbaciane
Porady herbaciane
Coffeedesk

Zaloguj się na Coffeedesk

lub
Nie pamiętasz hasła?

Dołącz już teraz do klubu Coffeedesk

Unikalne produkty, promocje, program partnerski, obszerna baza wiedzy czekają na Ciebie!

Ochrona danych

Jeszcze chwila

I będziesz mógł cieszyć się zakupami w Coffeedesk!

Imie jest za długie może mieć maksymalnie 30 znaków
Minimalna liczba znaków w haśle to 8.
Newsletter
Format: XXXXXXXXX

Pola oznaczone gwiazdką (*) są polami obowiązkowymi.

Menu
  • Nowości
  • Nasze marki
  • Kawa
  • Herbata
  • Ekspresy
  • Młynki
  • Zaparzacze
  • Akcesoria
  • Dodatki
  • Outlet %
  • Blog
  1. Coffeedesk
  2. Wyszukiwanie
Produkty online

  • Nowości
    • Najświeższe kawy
    • Ziarna z polskich palarni
    • Love brand czerwca do -33% (17)
    • Palarnia miesiąca: FIGA
    • Kawowe smaczki
  • Nasze marki
    • 3fe (18)
    • Able Brewing (6)
    • Acaia (19)
    • AeroPress (12)
    • Alpro (16)
    • Althaus (33)
    • AOOMI (97)
    • Arcaffe (21)
    • Asobu (31)
    • Audun Coffee (27)
    • Bagdrip (11)
    • Baratza (45)
    • Barista & Co (37)
    • Bean Bros (4)
    • Bialetti (173)
    • Blend Tea (60)
    • Barista Space (58)
    • Bonanza Coffee (15)
    • Bracia Ziółkowscy (12)
    • Brewista (8)
    • Brita (3)
    • Brown House & Tea (49)
    • Bunn (35)
    • BWT (15)
    • By.herbs (10)
    • Caffenation (14)
    • Cafflano (4)
    • Casino Mocca (12)
    • Chemex (29)
    • Cilia (7)
    • Clever (15)
    • COFFEE PLANT (60)
    • Coffeedesk (64)
    • Coffeelab (39)
    • Colonna Coffee (6)
    • Comandante (68)
    • Contigo (24)
    • Craft Coffee Roasters (14)
    • Dafi (45)
    • Diemme Caffe (16)
    • Dobra Palarnia Kawy (11)
    • DomoBar (1)
    • Doubleshot (12)
    • Dr. Coffee (6)
    • Drink Me Chai (6)
    • Dutch Barista (9)
    • Dworzysk (12)
    • Ecostrawz (1)
    • Espresso Gear (25)
    • Etno Cafe (30)
    • Eureka (62)
    • Father's Coffee (15)
    • Fellow (137)
    • Fentimans (15)
    • Figa Coffee (16)
    • Five Elephant (10)
    • Full Circle (3)
    • Gaggia (13)
    • Gardelli Specialty Coffees (21)
    • GAT (1)
    • GBG (3)
    • Glowbeans (4)
    • Good Coffee (8)
    • Graef (30)
    • Hard Beans (60)
    • Hario (257)
    • HAYB (81)
    • Heresy (21)
    • Hi! Coffeedesk (19)
    • Illy (13)
    • IMS (22)
    • Izzo (7)
    • Java Coffee (8)
    • Jean Lenoir (2)
    • Johan & Nystrom (19)
    • Jura (48)
    • Kafar (11)
    • Kalve (13)
    • KawePale (8)
    • KeepCup (174)
    • Kimbo (23)
    • Kofi Brand (6)
    • Kruve (39)
    • Kusmi Tea (49)
    • KYOTO Coffee Roasters (17)
    • La Cabra (22)
    • La Marzocco (17)
    • LaCava (102)
    • Lavazza (33)
    • Le Piantagioni del Caffe (37)
    • Lelit (19)
    • Long Man Tea (33)
    • Loveramics (303)
    • Lucaffe (10)
    • Lune Tea (17)
    • Lykke (20)
    • Mahlkonig (5)
    • MAMAM (12)
    • Melitta (57)
    • MiiR (60)
    • Moccamaster (66)
    • Monbana (39)
    • Morning (1)
    • Motta (113)
    • Mount Caramel (38)
    • Mount Everest Tea (19)
    • Napar (7)
    • Natumi (15)
    • New York (9)
    • Nivona (14)
    • Nomad Coffee (6)
    • Oatly (7)
    • Or Tea? (39)
    • Paper & Tea (86)
    • Passalacqua (13)
    • Pellini (13)
    • Pizca del Mundo (26)
    • Planetary Design (4)
    • Porlex (2)
    • Promac (6)
    • Pukka (39)
    • Puqpress (11)
    • Rancilio (2)
    • Rebel Kitchen (1)
    • Rekrow (1)
    • Rhinowares (41)
    • Rocket Bean (27)
    • Saeco (3)
    • Sage (36)
    • Savage Coffees (6)
    • Sencotel (2)
    • SIMPLo (4)
    • Sloane (11)
    • Smeg (9)
    • Solberg & Hansen (58)
    • Sproud (4)
    • Story Coffee Roasters (39)
    • T-TE (17)
    • Tastea Heaven (3)
    • Teabag (3)
    • teapigs (92)
    • Teasome (22)
    • Teministeriet (82)
    • The Barn (8)
    • The Coffee Collective (4)
    • The Rinser (6)
    • Tim Wendelboe (2)
    • Timemore (37)
    • Toddy (18)
    • Urnex (28)
    • Vintage Teas (59)
    • VST inc. (10)
    • WildPower (17)
    • Wilfa (17)
    • Willie's Cacao (35)
    • Wunda (1)
    • YOGI TEA (31)
    • KINTO (42)
  • Kawa
    • Odkryj
      • Kawa Miesiąca (3)
      • Świeżo palona (257)
      • Hi! Coffeedesk
      • Outlet (22)
    • Rodzaj
      • Ziarnista (979)
      • Mielona (74)
      • Kapsułki (43)
      • W puszce (38)
    • Typ
      • Speciality (889)
      • Single origin (708)
      • Bezkofeinowa (36)
      • Cascara (7)
    • Metoda parzenia
      • Espresso (619)
      • Przelewowe metody parzenia (547)
    • Pochodzenie
      • Afryka (241)
      • Ameryka Południowa (287)
      • Ameryka Środkowa (176)
      • Azja (29)
    • Palarnia
      • Włochy (230)
      • Szwecja (36)
      • Niemcy (33)
      • Polska (592)
    • Marka
      • Johan & Nystrom (3)
      • HAYB (18)
      • Coffeelab (4)
      • COFFEE PLANT
      • Audun Coffee (2)
      • Hard Beans (10)
      • Heresy
      • Arcaffe
      • Illy (1)
      • Lavazza (18)
      • Le Piantagioni del Caffe (16)
  • Herbata
    • Odkryj
      • Zestawy herbat (11)
      • Herbata Miesiąca (2)
      • Herbata specialty
      • Outlet (9)
    • Rodzaj
      • W saszetkach (326)
      • Sypana (430)
    • Typ
      • Biała (36)
      • Chai tea (20)
      • Czarna (190)
      • Earl Grey (41)
      • English Breakfast (17)
      • Jaśminowa (20)
      • Matcha (20)
      • Miętowa (22)
      • Oolong (22)
      • Owocowa (58)
      • Rooibos (61)
      • Yerba Mate (41)
      • Zielona (185)
      • Ziołowa (200)
  • Ekspresy
    • Rodzaj
      • Automatyczne (75)
      • Ciśnieniowe (137)
      • Kolbowe (63)
      • Przelewowe (68)
      • Kapsułkowe (2)
    • Przeznaczenie
      • Do domu (170)
      • Do biura (99)
      • Do gastronomii (46)
    • Marka
      • Moccamaster (3)
      • Gaggia (1)
      • Melitta (3)
      • Jura (6)
      • La Marzocco
    • Outlet
  • Młynki
    • Rodzaj
      • Młynki ręczne (41)
      • Młynki automatyczne (100)
    • Przeznaczenie
      • Do domu (116)
      • Do biura (12)
      • Do gastronomii (39)
    • Marka
      • Comandante (2)
      • Fellow
      • Eureka (2)
      • Baratza (1)
      • Hario (12)
      • Wilfa (2)
    • Bestsellery
      • Comandante Nitro Blade Black
      • Fellow Ode
      • Hario Mini Mill Slim Plus
      • Baratza Sette 270
      • Wilfa Svart
    • Outlet
  • Zaparzacze
    • Zaparzacze
      • Drippery (106)
      • Chemex (4)
      • Kawiarki (90)
      • French Pressy (31)
      • AeroPress (3)
      • Zaparzacze do herbaty (96)
      • Cold Brew (29)
      • Inne (6)
      • Outlet (8)
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Czajniki (73)
      • Wagi do kawy (20)
      • Filtry do kawy (74)
      • Tampery (83)
      • Dzbanki do mleka (102)
      • Spieniacze do mleka (18)
      • Filtracja wody (53)
      • Higiena i konserwacja (47)
    • Naczynia
      • Serwery (58)
      • Kubki (391)
      • Filiżanki (137)
      • Talerze (11)
      • Szklanki (32)
      • Kubki termiczne (187)
      • Butelki termiczne (42)
      • Kubki na wynos (3)
    • Pozostałe
      • Książki (31)
      • Gadżety (11)
      • Koszulki (32)
    • Outlet
  • Dodatki
    • Dodatki
      • Napoje roślinne (46)
      • Napoje orzeźwiające (29)
      • Syropy (36)
      • Pomysły na prezent
      • Warsztaty kawowe (25)
  • Outlet %
  • Blog
    • Akademia Coffeedesk: porady na start
    • Świat specialty
    • Porady herbaciane
    • Zaparzacze i akcesoria pod lupą
    • Testy i recenzje
    • Wydarzenia
    • Kawowy słownik pojęć

Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania frazy ' kawa ziarnista'

  • Produkty (18)
  • Blog (1)
Filtry
–
1 - 18 produktów z 18 dostępnych
Sortuj według:
Arcaffe Elba 250g
Arcaffe Elba 250g

Producent: Arcaffe

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii, Gwatemali i Meksyku wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy mlecznej czekolady.  Nazwa tej utworzonej w 2023 roku mieszanki nawiązuje do najbardziej znanej z Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno jako espresso, jak i cappuccino.
Najniższa cena: 35,90 zł
Polecany
Arcaffe Roma 250g
Arcaffe Roma 250g

Producent: Arcaffe

Roma to najbardziej klasyczna mieszanka z Arcaffe. Produkowana niezmiennie od 1926 (wyłączając czas wojny). Jej nazwa to hołd dla baru Roma, który był pierwszym espresso barem w Livorno skąd pochodzi palarnia. Roma to kawa o kompleksowym, i jednocześnie delikatnym profilu smakowym z wyraźnym tytoniowym finiszem, który zawdzięcza kawie z Indii wchodzącej w jej skład. Aromat to karmel, delikatne wypieki oraz leśne owoce - te ostatnie to zasługa ziaren z Etiopii. Delikatne body, średnia kwasowość oraz wyraźna słodycz obecne są dzięki kawom z Ameryki Pd. - głównie Brazylii. Kawa ta świetnie sprawdzi się jako espresso - bez żadnych dodatków najlepiej pokazuje swoje oblicze i pozwala docenić obecność poszczególnych arabik wchodzących w jej skład. Każde ziarno ma tutaj swoje '5 minut', a efekt końcowy jest dowodem na kunszt twórców te mieszanki. Warto również wspomnieć, że wszystkie składniki są wypalane osobno i mieszane dopiero po zakończeniu tego procesu. Pozwala to na indywidualne dopasowanie profilów palenia dla poszczególnych ziaren i wydobycie ich charakteru w najwyższym stopniu. Roma połączona z mlekiem da nam niezwykle delikatne, kremowe i słodkie cappuccino - orzechy brazylijskie, mleczna czekolada, owsianka - idealna kombinacja na rozpoczęcie nowego dnia. Receptura: Doza: 16 g Uzysk: 32-36g Czas ekstrakcji: 27-32 sek. Temp: 94 C Ziarna, które znajdują się w mieszance to: - Gwatemala, Finca El Hato Blue - Etiopia, Sidamo special selection - Salwador, Finca San Luis - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia Więcej o tej kawie przeczytasz na naszym Blogu: https://www.coffeedesk.pl/blog/espresso-miesiaca-luty-arcaffe-roma/  
Najniższa cena: 34,00 zł
Sloane - Etiopia Adola Natural Espresso 250g
Sloane - Etiopia Adola Natural Espresso 250g

Data palenia: 18.04.2023

Producent: Sloane

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w rumuńskiej palarni Sloane. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku naparu można się spodziewać nut jaśminu, zielonej herbaty, nektarynek, mandarynek i migdałów. Adola leży w słynnym i cenionym regionie Guji, obrabiana jest metodą naturalną na rodzinnej plantacji. Izrael Degfa prowadzi i kontynuuje rodowe tradycje na plantacji Adola. Przepis: 18,5g kawy- 100 micronow (Comandante klasycznie na 6 kliku) 24 sekundy- uzysk 36 gramów W skrócie: zielona herbata w szocie. Herbacianych dźwięków jest w niej mnóstwo, również jaśminu. Ale jest to raczej espresso z kategorii słodkich. W tle pojawia się dużo migdałów, nektarynki oraz karmelu, który towarzyszy nam również przy finiszu. Świetna kawa pasująca do wszystkiego. Jaśminowość dobrze współgra z mlekiem, a jeszcze lepiej sprawdza się przy pierwszym w tym sezonie tonic espresso! Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji, Oromia Stacja obróbki: Adola Producent: Israel Degfa Odmiana: Heirloom Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 2100 m n.p.m. 
COFFEE PLANT - Etiopia Bombe Abore Filter 250g
COFFEE PLANT - Etiopia Bombe Abore Filter 250g

Data palenia: 15.02.2023

Producent: COFFEE PLANT

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni COFFEE PLANT. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej profilu smakowym można wyróżnić jaśmin, limonkę, morelę i czereśnię. ZIARNO Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidamo Młyn: Bombe Odmiana: Heirloom Obróbka: Natural Ciekawostka – „Bombe” oznacza dwie rzeczy w Etiopii: albo jest to nazwa młyna (co jest najbardziej prawdopodobne, bo na opakowaniu paczki) lub w ten sposób nazywa się góry, leżące w regionie Sidamo. Ziarno to klasyczny etiopski Heirloom, obrabiany metodą naturalną na słońcu przez 14 dni. PARZENIE Chemex: 30g kawy / 27. klik Comandante (500 mikronów) 500g wody / temperatura 96 stopni Parzenie podzielone na 4 zalania, preinfuzja 150g i pozostawiona na minutę tak, by kawa się w pełni rozwinęła. Po minucie dolewamy kolejne 150 i czekamy 50 sekund aż właściwie całość spłynie i rozwinie napar. Dolewamy następnie 100g i czekam również około 50 sekund. Podobnie robimy ostatnie zalanie 100 gramami wody. Całość parzenia wyniesie około 4:20. Napar bardzo pięknie pachnie i mocno czuć w nim owoce: mnóstwo brzoskwini, mango, papai. W smaku: przyjemna lekkość, ale już od najwyższej temperatury dostrzeżemy owocowy punch. Wyczuć można morele, w tle lekkie cytrusy, oraz bergamotkę, wiśnie, a wraz ze stygnięciem wybija się przede wszystkim morela, a także ujawnia się pomarańcza. Kwasowość na średnim poziomie intensywności utrzymuje się tak przez wszystkie temperatury. Jedwabne body i kwiatowy finisz. V60: 18g /23. klik Comandante (400 mikronów) 300g wody / 94 stopnie Parzenie dosyć podobne jak w przypadku Chemexa, bo też 4 zalania. Preinfuzja na 90 gram, około 50 sekund tak, by kawa się rozwinęła. Po upływie czasu dolać kolejne 90 i poczekać do 1:30, po czym zalać 60 gramami wody. Ostatnie zalanie powtórzyć po upływie 30 sekund. Finalny czas parzenia wyniesie 3:10. Kawa wyda się zdecydowanie bardziej zbalansowana w tym przypadku. Pojawia się więcej herbacianych nut i zdecydowanie wyższa i żywsza kwasowość: miłe nuty cytrusów wychodzą na pierwszy plan (zwłaszcza limonki) oraz akcenty kwiatowe, bergamotki oraz czereśni. Spadek temperatury przynosi w profilu morele, jednak nie dominują tak mocno jak w przypadku Chemexu. Kawa ma pełne body o średniej intensywności oraz przyjemny herbaciano-cytrusowy finisz.
The Barn - Brazylia Sundrop Natural Filter 250g
The Barn - Brazylia Sundrop Natural Filter 250g

Data palenia: 16.05.2023

Producent: The Barn

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w niemieckiej palarni The Barn. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, suszonej śliwki i jaśminu. Brazylia Sundrop – wypaloną przez znaną i lubianą berlińską palarnię – uprawia się na plantacji Dattera, która specjalizuje się w owocowych i kompleksowych kawach. V60 To jedna z tych kaw, które jakkolwiek by się nie zaparzyło, to zawsze wyjdzie. Wrzucamy więc standardowy przepis: 18g kawy - 27 klik Comandante 300ml wody – temp. 96 stopni Klasyczna metoda podaje: 5 zalań po 60 gram, z dolewaniem wody co 30 sekund. Całość parzenia 3:10. Bardzo złożony przelew, mnóstwo się tu dzieje. Czuć głównie długą, karmelową słodycz. Ze spadkiem temperatury zaczynają pojawiać się kwiatowo-białe nuty, czyli dużo jaśminu, a także coś, co robi tu największą robotę, tj. skórka pomarańczy. Cold brew 60 g zmielonej kawy na 30 kliku Comandante 1 litr wody zostawiony na 12h w temp. pokojowej Otrzymamy przepyszne, gęste coldbrew, pełne ciągnących się cukrowych nut oraz działającymi orzeźwiająco rześkimi akcentami jaśminu.   Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Cerrado Producent: Daterra Odmiana: Yellow Bourbon Położenie upraw: 1200 m n.p.m. Metoda obróbki: Natural
HAYB - Kolumbia San Sebastian Espresso 1kg
HAYB - Kolumbia San Sebastian Espresso 1kg

Data palenia: 05.04.2023

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni HAYB. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce. W jej smaku wyczujesz owocowe nuty soczystej pomarańczy oraz słodycz dżemu morelowego i mlecznej czekolady. ZIARNO Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Cauca Metoda obróbki: Washed To Kolumbia z regionu Cauca, odmiany Cattura oraz Castillo, rosnąca dość wysoko, bo 1700-2000m. Sam projekt jest zbiorem rolników mikroplantacji, którzy produkują kawę w tym regionie. PARZENIE 70 mikronów (18g), w wersji z Comandante 6. klik (18,5g) Uzysk: 34g/25 sec Bardzo, bardzo, BARDZO zbalansowane espresso (HAYBpresso), w którym czuć słodycz oraz kwasowość na zbliżonym poziomie. Superfajne jedwabne body, dużo pomarańczy, karmelu i czekolady. Wraz ze spadkiem temperatury, na pierwszy plan wybijają się deserowe nuty, a w tle pojawia się brzoskwinia. Finisz natomiast jest bardzo słodki, długi, wyjątkowo przyjemny. Ta Kolumbia dobrze współgra z mlekiem. W takim połączeniu znika kwasowość, a zjawia się więcej nut mlecznej czekolady i łagodnego kakao. Gorąco polecamy wszystkim, którzy lubią tak zbalansowane kawy.
HAYB - Kolumbia San Sebastian Espresso 250g
HAYB - Kolumbia San Sebastian Espresso 250g

Data palenia: 03.05.2023

Producent: HAYB

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni HAYB. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce. W jej smaku wyczujesz owocowe nuty soczystej pomarańczy oraz słodycz dżemu morelowego i mlecznej czekolady. ZIARNO Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Cauca Metoda obróbki: Washed To Kolumbia z regionu Cauca, odmiany Cattura oraz Castillo, rosnąca dość wysoko, bo 1700-2000m. Sam projekt jest zbiorem rolników mikroplantacji, którzy produkują kawę w tym regionie. PARZENIE 70 mikronów (18g), w wersji z Comandante 6. klik (18,5g) Uzysk: 34g/25 sec Bardzo, bardzo, BARDZO zbalansowane espresso (HAYBpresso), w którym czuć słodycz oraz kwasowość na zbliżonym poziomie. Superfajne jedwabne body, dużo pomarańczy, karmelu i czekolady. Wraz ze spadkiem temperatury, na pierwszy plan wybijają się deserowe nuty, a w tle pojawia się brzoskwinia. Finisz natomiast jest bardzo słodki, długi, wyjątkowo przyjemny. Ta Kolumbia dobrze współgra z mlekiem. W takim połączeniu znika kwasowość, a zjawia się więcej nut mlecznej czekolady i łagodnego kakao. Gorąco polecamY wszystkim, którzy lubią tak zbalansowane kawy.
Figa - Rwanda Gishyta 108 Washed Filter 250g
Figa - Rwanda Gishyta 108 Washed Filter 250g

Data palenia: 10.04.2023

Producent: Figa Coffee

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Figa Coffee. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są owocowe nuty jabłka, słodycz karmelu i przyjemna kwasowość czarnej porzeczki. ZIARNO We Wrocławiu już kilka dobrych lat działa Figa, za sterami której stoi król aeropressu – Filip Kucharczyk. Wszystkich turystów, poszukujących jednej z najsmaczniejszych kaw, zapraszam do wrocławskiej Hali Targowej, gdzie Figa sobie śmiga w swoim punkcie kawiarnianym. Rwanda Gishyta to projekt bardzo świeży, bo działający od 2010 roku jako stacja obróbki w regionie Kigarama. Następnie w 2018 roku rozwinął się na tyle, że zaczął obrabiać kawy pochodzące od 995 rolników (głównie bourbony). Kawa rośnie na wysokości 1640m i obrabiana jest metodą mytą.   Kraj pochodzenia: Rwanda Region: Kigarama, dystrykt Karongi Stacja obróbki: Gishyta Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1640 m n.p.m. Metoda obróbki: washed PARZENIE - V60: 19g (24 klik) 300ml wody / temp. 96 stopni Klasyczna metoda na 5 zalań: po 60 g z dolewaniem co 25-30 sekund z tym, że dorzucamy gram więcej dla zwiększenia minimalnie tdsu naparu. Efekt: bardzo gęsty, soczysty napój, pełen czarnej porzeczki, fig oraz jabłka, które nadaje całości dość wysoką i przyjazną kwasowość. Kawa jest rześka, tekstura bardzo jedwabna, a finisz krótki. - Aeropress: 19g (27 klik) 250g wody / temp. 97 stopni Na 60g wody wsypujemy kawę i mieszamy przez około 10 sekund. Następnie czekamy 40 sekund, po czym dolewamy do 250 i czekamy do 2 minut. Ich upływie zakręcamy i obracamy aeropress, przeciskamy około 20 sekund i dolewamy osobno 8g bypassu. W rezultacie otrzymamy bardzo tęgi napar, mocno porzeczkowy (przede wszystkim dżemowo-porzeczkowy) z fajnym, świeżym jabłkiem i pomarańczą w tle.
Arcaffe Kuz - Kawa bezkofeinowa 1kg
Arcaffe Kuz - Kawa bezkofeinowa 1kg

Producent: Arcaffe

Bezkofeinowa kawa ziarnista z Brazylii wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest delikatna, lekka, a przy tym pełna smaku, w którym dominuje słodycz.  Kawa jest wypalana przez rodzinę Meschini od 1975 roku z myślą o tych, którzy nie chcą odczuwać efektów kofeiny. Dzięki temu, że ziarno jest pozbawione kofeiny, możesz cieszyć się smakiem kawy o każdej porze dnia, bez obaw o kłopoty ze snem! Aby zniwelować ryzyko utlenienia i utraty smaku, opakowania są zabezpieczane poprzez napełnianie azotem.
Najniższa cena: 148,90 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada Filter 200g
Lykke - Salwador Chalatenango Finca La Limonada Filter 200g

Data palenia: 25.01.2023

Producent: Lykke

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w szwedzkiej palarni Lykke. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, brzoskwini i limonki. ZIARNO Lykke – oto nasz debiut wśród przelewów miesiąca. Przypłynął prosto ze Szwecji, gdzie króluje fika (szw. przerwa na kawę). To młode „palarniane” dziecko Johana Damgaarda, którego możecie kojarzyć z innej marki: Johan & Nystrom. Mamy tu do czynienia z palarnią, która ma kontakt z kawą na każdym etapie: od upraw (posiadają swoje ziemie) do palenia, pakowania, no i sprzedaży. Na lutową rekomendację przelewową trafia Salwador, z plantacji Finca La Limonada, prowadzonej przez Alfonso Landaverde. Najważniejsze info, jakie widnieje na etykietcie, to odmiana – słodka Pacamara w obróbce mytej. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Chalatenango Farmer: Alfonso Landaverde Farma: Finca La Limonada Odmiana: Pacamara Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1800 m n.p.m. PARZENIE Hario Switch: 30 klik Comandante Temp. wody 95 stopni 18g kawy / 270g wody 3 zalania, preinfuzja na immersji 70g wody, po minucie dolewamy 100g, by rozbić cząsteczki zmielonej kawy. Po 2 minutach otwieramy przepływ, czekamy 20 sekund, po czym dolewamy 100g wody. Całość parzenia to 3:20. Efekt? Super słodki napar, bardzo pomarańczowy w smaku o lekkim body i wysokiej kwasowości cytrynowej. W profilu czuć miodową teksturę oraz pestkowe owoce typu brzoskwinia czy morela. Kawa ma dość krótki finisz, ale cukrowość w posmaku bardzo fajnie to nadrabia. Chemex: 32 klik Comandante Temp. wody 96 stopni 30g kawy / 500g wody W przypadku Chemexu również prosta receptura na 4 zalania. Preinfuzja 80g, którą zostawiamy na 40 sekund, a następnie zalewamy do 150 g i czekamy do 1:30. Po tym czasie dolewamy do 300g, a po 2 minutach do pełnych 500. Całość parzenia – 4:20 Chemex skręca ku lekkości w profilu. Mamy tu lekkie body, czuć „kompotowość” w posmaku, w profilu Earl Grey, skórka z pomarańczy i również pestkowe owoce. Dużo balansu między kwasowością a słodyczą, z czego ta pierwsza przypomina herbatę z cytryną. Finisz lekki, też herbaciany. Bardzo przyjemna kawa na deszczowe poranki lub popołudnia. Kawa w oryginalnym opakowaniu w formie puszki. Aby zabezpieczyć ziarno po otwarciu puszki, polecamy Silikonową pokrywkę na puszkę Lykke. 
Najniższa cena: 48,30 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural 1kg
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural 1kg

Data palenia: 17.05.2023

Producent: Coffeelab

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny, suszonych śliwek i pralin. ZIARNO Kraj pochodzenia kawy: Indie Region: Baba Budan Giri Hills, Karnataka Metoda obróbki: Anaerobic Natural Odmiana: Catimor     Indie Karadykan to dość znane miejsce na rynku kawowym. Uprawiany catimor na wzgórzach Baba Budan Giri obrobiony został metodą beztlenową, co jest bardzo wyjątkowe dla tego regionu jak i całych Indii. PARZENIE Espresso: 18,4g / 7 klik Comandante 38g uzysku/ 28 sekund Bardzo wysokie body, również wysoki balans. Czujemy dużo słodyczy, a także idącej z nią w parze kwasowości. Teksturowane espresso, przypominające jogurt. W profilu: dużo żurawiny, suszonych fig i wiśni, a jednocześnie nuty marcepanu, czekolady rubi i pralin. Finisz  wydaje się głównie owocowy. Ta kawa doskonale sprawdzi się w formie tonic espresso, zwłaszcza z tonikiem o wiśniowych nutach. Co ciekawe, nadaje się (i chyba najbardziej zaskoczy) w postaci zimnego flat white’a. Zmiel 20g kawy na 7. kliku, wrzuć kostkę lodu do filiżanki i zrób 20-gramowe ristretto. Pokręć trochę kostką lodu, a następnie wyciągnij ją po około 15 sekundach po zaparzeniu. Spień zimne mleko we french-pressie i gotowe!                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 139,00 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural 250g
ESPRESSO MIESIĄCA: Coffeelab - Indie Karadykan Estate Anaerobic Natural 250g

Data palenia: 17.05.2023

Producent: Coffeelab

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty żurawiny, suszonych śliwek i pralin. ZIARNO Kraj pochodzenia kawy: Indie Region: Baba Budan Giri Hills, Karnataka Metoda obróbki: Anaerobic Natural Odmiana: Catimor     Indie Karadykan to dość znane miejsce na rynku kawowym. Uprawiany catimor na wzgórzach Baba Budan Giri obrobiony został metodą beztlenową, co jest bardzo wyjątkowe dla tego regionu jak i całych Indii. PARZENIE Espresso: 18,4g / 7 klik Comandante 38g uzysku/ 28 sekund Bardzo wysokie body, również wysoki balans. Czujemy dużo słodyczy, a także idącej z nią w parze kwasowości. Teksturowane espresso, przypominające jogurt. W profilu: dużo żurawiny, suszonych fig i wiśni, a jednocześnie nuty marcepanu, czekolady rubi i pralin. Finisz  wydaje się głównie owocowy. Ta kawa doskonale sprawdzi się w formie tonic espresso, zwłaszcza z tonikiem o wiśniowych nutach. Co ciekawe, nadaje się (i chyba najbardziej zaskoczy) w postaci zimnego flat white’a. Zmiel 20g kawy na 7. kliku, wrzuć kostkę lodu do filiżanki i zrób 20-gramowe ristretto. Pokręć trochę kostką lodu, a następnie wyciągnij ją po około 15 sekundach po zaparzeniu. Spień zimne mleko we french-pressie i gotowe!                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 40,00 zł
Polecany
Wybór Coffeedesk
PRZELEW MIESIĄCA: Bonanza - Peru Cedros Natural Omniroast 250g
PRZELEW MIESIĄCA: Bonanza - Peru Cedros Natural Omniroast 250g

Data palenia: 10.05.2023

Producent: Bonanza Coffee Roasters

Oto nowy Przelew Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w niemieckiej palarni Bonanza. Palona w średnim stopniu (omniroast), idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso. W naparze wyczuwalne są nuty cydru, owoców granatu oraz rumianku. ZIARNO Kraj pochodzenia kawy: Peru Region: San Ignacio Producent: Farmerzy z Cedros Obróbka: Natural Odmiana: Caturra, Bourbon, Pache, Catimor Peru Pedros? Nie, Cedros. To projekt zrzeszający kilku naprawdę drobnych rolników, uprawiających kawy na 1 do 3 hektarów ziemi w centrum Peru. Miks odmian Cattura, Pache, Bourbon i Catimor obrabiany jest metodą naturalną, ale  ma bardzo złożony profil. PARZENIE Coldbrew: 60g/ 1litr wody 25k/ 12 godzin maceracji Protip: nie chowajcie podczas maceracji coldbrew do lodówki. W przypadku tego ziarna warto zmielić drobniej. Rewelacyjnie słodkie coldbrew, z dużą ilością białych kwiatów, soczystego jabłka i skórek cytrusów. Myślę też, że czuć też delikatną gruszkę. Efekt jest bardzo soczysty i orzeźwiający. V60: 18g/ 300ml wody 28klik/ 3:05 Super prosty przepis, który bardzo fajnie sprawdził się przy tym ziarnie. 75 g preinfuzji na 45 sekund, następnie dolanie kolejnych 75. Przy 1:35 dolanie kolejnych, a przy 2:15 dolewamy ostatnie 75g wody. W rezultacie przelew pełen jest białych kwiatów, rumianku, akacji (troszkę liliowy). W tle natomiast pojawia się morela oraz słodkie czerwone jabłko. Kawa ma lekkie body, delikatną, ale bardzo przyjemną kwasowość oraz krótki cukrowy finisz. Słowem: rewelacja.                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 66,00 zł
Sloane - Etiopia Adola Natural Espresso 1kg
Sloane - Etiopia Adola Natural Espresso 1kg

Data palenia: 18.04.2023

Producent: Sloane

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w rumuńskiej palarni Sloane. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku naparu można się spodziewać nut jaśminu, zielonej herbaty, nektarynek, mandarynek i migdałów. Adola leży w słynnym i cenionym regionie Guji, obrabiana jest metodą naturalną na rodzinnej plantacji. Izrael Degfa prowadzi i kontynuuje rodowe tradycje na plantacji Adola. Przepis: 18,5g kawy- 100 micronow (Comandante klasycznie na 6 kliku) 24 sekundy- uzysk 36 gramów W skrócie: zielona herbata w szocie. Herbacianych dźwięków jest w niej mnóstwo, również jaśminu. Ale jest to raczej espresso z kategorii słodkich. W tle pojawia się dużo migdałów, nektarynki oraz karmelu, który towarzyszy nam również przy finiszu. Świetna kawa pasująca do wszystkiego. Jaśminowość dobrze współgra z mlekiem, a jeszcze lepiej sprawdza się przy pierwszym w tym sezonie tonic espresso! Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji, Oromia Stacja obróbki: Adola Producent: Israel Degfa Odmiana: Heirloom Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 2100 m n.p.m. 

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Arcaffe Peru FTO
Arcaffe Peru FTO

Producent: Arcaffe

Peru Fair Trade Organic to ziarna z odległych rejonów Peru, oznaczone certyfikatami CSC oraz Fairtrade. Organiczna kawa o pełnym body, delikatnej kwasowości i niezwykłych nutach miodu i prażonych migdałów. W posmaku zwieńczona łagodnym smakiem kakao. Ziarna są inwestycją w lokalne społeczeństwo. Kawa jest uprawiana przez 120 małych producentów, których łączy jedna spółdzielnia. Krzewy są chronione w cieniu drzew rodzimych lasów. Cały cykl przetwarzania kawy odbywa się w miejscu zbiorów, na wysokości 1200 - 1800 m n.p.m. Ziarna 100% arabica są przemywane, a następnie suszone w piecu. Producent: CACE (Cooperativa Agraria Cafetalera Ecologica) “ALTO PALOMAR.” Pochodzenie: Perù, Dept. Junin, Chanchamayo, Dystrykt San Luis de Shuaro. Odmiana: Caturra (55%), Typica (30%), Inne (15%). Proces: fully washed. Zbiory: kwiecień - lipiec. Jest to kawa certyfikowana przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości i zapobiegającym fałszerstwom. 
Najniższa cena: 65,90 zł

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Audun Coffee - Honduras Intibuca Espresso 1kg
Audun Coffee - Honduras Intibuca Espresso 1kg

Data palenia: 22.01.2023

Producent: Audun Coffee

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Hondurasu, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się słodyczą brązowego cukru, ciemnej czekolady i jagód. ZIARNO Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Intbuca, Santa Barbara Wysokość: 1600 - 2000 m n.p.m. Odmiana: Bourbon Metoda obróbki: Washed Audun Coffee to duet: Audun Sørbotten (mistrz świata roastingu z 2015 roku) oraz Mateusz Karczewski (3. miejsce na mistrzostwach świata w 2019 roku). Tym razem na espresso miesiąca trafia myte ziarno z Hondurasu. Kolektyw Intibuca to połączenie ziaren czterech farmerów z tego regionu (Wilmer Grau, Yina Yamileth Reyes Gomez, Andres Rodriguez Hernandez i Guadalupe Rodriguez), które charakteryzuje się niesamowitą czystością w profilu, wyraźnie wyczuwalną w espresso. PARZENIE 7 klik (70 micron) Comandante / 18,5gram kawy Uzysk 34g / czas 28 sekund Tym, co wyróżnia to espresso jest złożoność. Z jednej strony, na pierwszy plan wysuwają się migdały i karmel – bardzo intensywne. Z drugiej strony natomiast, czujemy delikatna trawę cytrynową i czarną herbatę. Kwasowość bardzo lekka (jak na mytą kawę), body średnie, bardzo maślane, lepkie, a do tego długi karmelowy posmak na końcu. Zdecydowanie polecam do każdej kawy mlecznej. Przy typowym flat white wybije się deserowa czekolada, marcepan oraz orzech laskowy.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!