- Promocje
-
- 3fe (6)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (6)
- Acaia (24)
- AeroPress (34)
- Alpro (9)
- Althaus (36)
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (52)
- Audun Coffee (20)
- Bagdrip (11)
- Baratza (45)
- Barista & Co (1)
- Barista Space (93)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (242)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (2)
- Bonanza Coffee (5)
- Bracia Ziółkowscy (29)
- Brewista (14)
- Brita (4)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (35)
- BWT (24)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (6)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (30)
- Cerapotta (1)
- Chemex (30)
- Cilia
- Clever (22)
- Clipper (15)
- Coffeedesk (29)
- COFFEE PLANT (52)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Craft Coffee Roasters (5)
- Dafi (37)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- DomoBar (1)
- Doubleshot (11)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (4)
- Dworzysk (23)
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (101)
- Father's Coffee (14)
- Fellow (209)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (17)
- Five Elephant (7)
- FLAMQA (1)
- Full Circle
- Gaggia (16)
- Gardelli Specialty Coffees (11)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (8)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (5)
- Good Spirits Co. (1)
- Graef (30)
- Happa to Mame (4)
- Hard Beans (44)
- Hario (306)
- HAYB (90)
- Heresy (29)
- Hi! Coffeedesk (19)
- HKliving (47)
- illy (17)
- IMS (24)
- Instytut Kawy (20)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Java Coffee
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (29)
- Jura (57)
- Kafar (16)
- Kalve (9)
- Kavoholik (7)
- KawePale (11)
- KeepCup (212)
- Kimbo (24)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (5)
- Kruve (42)
- KYOTO Coffee Roasters (18)
- La Cabra (3)
- LaCava (95)
- La Marzocco (29)
- Lavazza (33)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (5)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (41)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (372)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (25)
- Mahlkonig (27)
- MAMAM (6)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (105)
- MiiR (73)
- Minor Figures (4)
- Moccamaster (80)
- Monbana (36)
- Morning (3)
- Motta (119)
- Mount Caramel (35)
- Mount Everest Tea (29)
- Napar (4)
- Natumi (16)
- New York (9)
- Nivona (17)
- Nomad Coffee (7)
- Oatly (21)
- On Lemon (12)
- ORIGAMI (74)
- Or Tea? (3)
- Outin (6)
- Paper & Tea (87)
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (12)
- Pizca del Mundo
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (19)
- Rancilio (2)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (52)
- Rocket Bean (13)
- Saeco (2)
- Savage Coffees
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (4)
- Sloane (4)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (44)
- So Natural (1)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (42)
- Subminimal (7)
- Tastea Heaven (2)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (104)
- The Barn (11)
- The Coffee Collective
- The Rinser (7)
- Timemore (51)
- Tim Wendelboe (6)
- Toddy (22)
- Trigger (22)
- Urnex (29)
- Varia (2)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- Wunda (1)
- YOCO (13)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
- Zestawy
Wyniki wyszukiwania frazy 'organic plantation'
Filtrowanie i sortowanie
1
- 3 produktów z 3 dostępnych
Le Piantagioni del Caffe - Ethiopia Dambi Uddo Organic 250g
Producent: Le Piantagioni del Caffè
Organiczna kawa ziarnista z Etiopii wypalona przez włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè.
To 100% arabika dająca gęste i gładkie espresso pełne naturalnych nut truskawek, jagód i malin, z posmakiem przypominającym czerwone jabłko. Najlepiej smakuje bez dodatków, jednak sprawdzi się także z dodatkiem mleka, jako mniej klasyczne cappuccino.
Ziarno w paczce pochodzi ze zbiorów uzyskujących ponad 86 punktów cuppingowych w skali SCA.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji, Shakiso
Metoda obróbki: Naturalna
Położenie upraw: 2140 - 2160 m n.p.m.
Jest to kawa certyfikowana przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości.
Oto recenzja tej kawy przygotowana na naszego bloga przez Jakuba Świątka:
Śniło mi się ostatnio, że włoskie palarnie zaczęły palić kawy wysokiej jakości z niewielkich kooperatyw. Kawy jednorodne, sprowadzane transparentnie i wypalane tak, by zachować ich naturalny charakter… Moment… To nie sen, to kawy z Le Piantagioni del Caffe, a wśród nich nasze nowe espresso miesiąca! Kawa, którą będziemy pić, pochodzi z Etiopii, z plantacji Dambi Uddo. Nie jest jednak typową kawą, którą znacie z Etiopii. Dlaczego?
Aromat
Otwieram paczkę, wącham i czuję intensywny aromat owoców oraz bardzo ciemnej czekolady. Po serii espresso miesiąca, które miały wysoką kwasowość przyszedł czas na słodszą, bardziej klasyczną kawę. Żeby lepiej poznać jej smak zdecydowałem się na początku zaparzyć ją w cuppingu. Po zmieleniu aromat zintensyfikował się i był dużo bardziej owocowy, mimo dalej żywych i wyraźnych nut gorzkiej czekolady. Zalanie kawy wodą utwierdziło mnie w tych wnioskach.
Smak
Po przełamaniu kożucha i pierwszych łykach okazało się, że kawa nie ma kwasowości, są w niej jednak inne, świetne nuty dojrzałych owoców, czekolady oraz soczystych, czerwonych jabłek. Lecz co z espresso?
Espresso
Po tak smacznym, innym od ostatnich cuppingu, byłem ciekaw jak zasmakuje espresso. Pierwsza ekstrakcja na zmieleniu takim samym jak przy majowym espresso miesiąca – niestety leciało prawie 50 sekund. Jak większość kaw wypalonych ciemniej polecam już przed pierwszym espresso zmielić grubiej niż większość kaw dedykowanych do espresso, które znamy z segmentu speciality coffee. Po takim zabiegu i osiągnięciu czasu ekstrakcji 23 sekund przy proporcjach 18 gramów dozy do 42 gramów uzysku, espresso zaskoczyło mnie aksamitną i wysoką cielistością. Smak? Czekolada gorzka, czerwone, soczyste jabłko i kandyzowane leśne owoce. Do tego trochę popularnych żelek – misiów. Zauważcie, że w tym profilu sensorycznym praktycznie nie ma kwasowości. To nie przypadek. Ta kawa nie będzie najlepszym wyborem dla kogoś, kto w swoim espresso chce czuć wyłącznie cytrusy. To kawa dla fanów balansu i słodyczy w najlepszej jakości.
Mleko
Zdecydowanie najlepszy punkt tej kawy. Obojętnie, czy to flat white, cappuccino, latte, doppio macchiato, każda z tych kaw ma świetny charakter słodkiego jogurtu jagodowego w różnym stopniu skoncentrowania. Podobnie ma się sprawa z roślinnymi zastępnikami mleka. Mi szczególnie smakowało mleko owsiane połączone z pojedynczym espresso w niewielkiej, 160 ml czarce od Aoomi.
Inne przyjemności
Cafflano Kompresso zrobione z 14 gramów drobno zmielonego ziarna (10 klik na Comandante) oraz 60 mililitrów wody dało wynik dość mocno zbliżony do smaku, który uzyskałem z “dużej” maszyny do espresso. To smakowało szczególnie dobrze z tonikiem w proporcji 250 ml toniku na 40 gramów espresso.
Spróbujcie również kawiarki, która przy najdrobniejszym mieleniu na Wilfie wyszła zaskakująco mocno skoncentrowana. Słodko, przyjemnie i znów, bez kwasowości!
Jeżeli tak jak ja mieliście ochotę na pewną odmianę po serii trzech rześkich i mocno kwasowych kaw z Ameryk to nie wahajcie się więcej i wrzucajcie do swoich wirtualnych koszyków paczki Etiopii Dambi Uddo z Le Piantagioni del Caffe!
Johan & Nyström - Etiopia Welena Filter 250g
Producent: Johan & Nyström
Data palenia: 23.05.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia.
Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających czerwoną porzeczkę i czarną herbatę wraz z kwiatowym aromatem.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: Welicho, Kurume
Obróbka: Myta
Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.
Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.
Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.
Nasze przepisy:
Dripper V60
Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie
Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!
Aeropress (Metoda odwrócona - invert):
Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)
Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Johan & Nyström - Panama Graciano Cruz Natural Filter 250g
Producent: Johan & Nyström
Data palenia: 15.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Panamy, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Kawa o owocowych nutach przypominających truskawki, śliwki i żółte rodzynki.
Kraj pochodzenia: Panama
Region: Boquete
Farma: Finca Emporium
Producent: Graciano Cruz
Położenie uprawy: 1800 m n.p.m.
Odmiana: Typica
Obróbka: Natural
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!