Zakup pierwszego ekspresu do kawy wiąże się zazwyczaj ze sporym wydatkiem. Dlatego ważne jest żeby wybór był przemyślany, a sprzęt, który finalnie zakupimy służył nam na lata.
Jeśli szukasz odpowiedzi na pytania: Jakie kryteria są ważne przy wyborze ekspresu do kawy? Którzy producenci należą do najlepszych oraz czy mogę uzyskać moje ulubione kawiarniane espresso w domu? – trafiłeś idealnie!
Żeby wybrać najlepszy sprzęt, należy w pierwszym etapie rozebrać go na części pierwsze i porównać wszystkie parametry. (Z tym rozbieraniem na części, to oczywiście przenośnia 🙂 ) W poniższym wpisie skupię się głównie na kolbowych ekspresach ciśnieniowych, chociaż większość porad sprawdzi się w również w ekspresach automatycznych. Po pierwsze trzeba pamiętać, że całkowicie inny typ ekspresu sprawdzi się w domu, biurze czy też kawiarni.
Wbrew pozorom ekspresy działają na bardzo prostych zasadach. Sam proces parzenia przebiega w taki sposób, że ogrzewana zazwyczaj przez boiler woda pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę przepuszczana jest przez sitko (tzw. portafilter), w którym znajduje się zmielona kawa. W ten sposób uzyskujemy espresso, do którego później względem preferencji dodajemy spienione za pomocą dyszy mleko. Jeśli preferujesz duży kubek czarnej, delikatnej w smaku kawy, lepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie zakup ekspresu przelewowego, o którym pisaliśmy o tutaj. Dla tych, którzy jeszcze wahają się między ekspresem ciśnieniowym, a przelewowym, pomocny będzie ten artykuł.
Jak można szybko wywnioskować decydującym kryterium w zaparzeniu idealnego espresso jest ciśnienie, a co za tym idzie pompa. Zazwyczaj w ekspresach mamy do czynienia z pompami wibracyjnymi i rotacyjnymi. Największym plusem pomp wibracyjnych jest odporność na brak wody, bezkompromisowo muszę jednak stwierdzić, że warto wybrać ekspres z pompą rotacyjną. Za tym wyborem przemawia głównie stabilność pracy, większa precyzyjność, zdecydowanie bardziej ciche odgłosy i częsta możliwość podłączenia do bezpośredniego źródła wody.
Ciśnienie parzenia powinno być w zakresie co najmniej 8-12 barów. Temperatura wody nie powinna przekraczać 94° Celsjusza, w przeciwnym razie espresso się przypali. Dobrym rozwiązaniem w ekspresach są regulatory PID (najprościej tłumacząc to elektroniczny sterownik, który odpowiada za regulację temperatury). Ponadto espresso powinno przepłynąć w ciągu około 30 sekund (tutaj ważna jest grubość przemiału, doza kawy oraz to jak będziemy tampować kawę w kolbie) . Dobre maszyny do użytku domowego zaczynają się od około 1000 zł. Do znanych producentów należą np. Gaggia, Jura, Sage, czy też kultowe La Marzocco.
Ważną kwestią jest również boiler, tutaj zależnie od modelu najpopularniejsze są trzy rozwiązania. Pierwszym z nich jest najprostszy bojler pojedynczy, do jego zalet oprócz prostoty należy szybki czas nagrzewania i niska cena. Drugim rozwiązaniem jest bojler w układzie HX czyli na dobrą sprawę duży bojler z grzałką i mały zamontowany w poprzek, pozwala nam to na równoczesne spienianie mleka i parzenie espresso, jako wadę tego rozwiązania należy wymienić brak kontroli temperatury. Najlepszym ale co za tym idzie, również najdroższym rozwiązaniem są ekspresy z wbudowanymi dwoma bojlerami, uzyskujemy dzięki temu pełną kontrolę nad sprzętem, wydajność oraz możliwość sterowania każdym boilerem osobno. Na rynku dostępne są również ekspresy z termoblokami, które z pewnością wygrywają szybkością nagrzewania i niższą ceną. Jako wady należy wskazać słabą stabilność temperatury i wyższe koszty naprawy. Termobloki na ogół poleciłbym do użytku domowego zakładając, że będziemy parzyć do kilku kaw dziennie ze sporym odstępem czasowym.
Przy wyborze ekspresu bardzo ważne są również materiały, z których został wykonany. Dobrej jakości ekspresy do kawy wytrzymują dziesiątki lat. Jeśli ekspres jest wykonany z stali nierdzewnej, mosiądzu czy nawet aluminum to dobrze o nim świadczy. 🙂 Należy zwrócić uwagę również na dostępność części zamiennych na rynku i opcje konserwacji. Ważne żeby w ekspresie znalazła się opcja odkręcenia sitka w grupie, wyjęcia pojemnika na wodę jeśli takowy jest, opróżnienia tacki ociekowej i najlepiej dostania się do środka ekspresu tzn. żeby ekspres nie trzymał się na kleju, a raczej na śrubkach 🙂
Dodatkowym atutem będzie również dołączona bądź możliwość dokupienia tzw. ślepej kolby, dzięki której będziemy mogli zrobić tzw. backflushing w naszej maszynie, co również zapewni jej długość użytkowania. Rozglądałbym się też za funkcją preinfuzji, która wpłynie na smak naszego naparu. Z rzeczy formalnych, to podobnie jak przy większości sprzętów należy porównać okres gwarancji producenta.
Na samym końcu upewnij się, że wybrany ekspres jest łatwy w użyciu. Pamiętaj, że kolorowe wyświetlacze, czy masa guzików nie przesądzają wcale o wyższej jakości sprzęcie. Jeśli kupujesz ekspres przez internet to również kluczowe jest żeby zadbać o odpowiedni rozmiar. Waga ekspresu może oscylować nawet od 2 kg do 200 kg. Pamiętaj również, że decydując się na zakup ekspresu kolbowego, konieczne będzie również zakupienie młynka, które rzadko kiedy są wbudowane w tego typu ekspresy. Ten sposób parzenia kawy wymaga bardzo drobnego, równego mielenia, dlatego warto wybrać młynek przeznaczony pod espresso.