Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot
Filtrowanie i sortowanie
1 - 17 produktów z 17 dostępnych
Bracia Ziółkowscy Rwanda Kivu Szybki Przelew FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 17.04.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Rwandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawki, marcepanu i jaśminu.Kraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: Kivu LakeOdmiana: BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.
Bracia Ziółkowscy Brazylia Szybki Przelew FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 17.04.2025

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaFarma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%)Odmiana: ArabikaMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
Bracia Ziółkowscy Etiopia Szybki Przelew FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 17.04.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural
Bracia Ziółkowscy - Brazylia Szybki Przelew Filter 1kg

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 08.04.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzecha i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaOdmiana: Catuai, Yellow CatuaiMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 83.5 / 100 punktów
Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Chelchele Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 29.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do cytrusów, owoców pestkowych, herbaty i kardamonu.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: Gedeo, GedebFarma: stacja myjąca Worka-Wuri ChelcheleOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1950 - 2100 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktZIARNOTa wyjątkowa kawa pochodzi z regionu Gedeb w strefie Gedeo w Etiopii, gdzie na wysokościach 1950–2100 m n.p.m. małe gospodarstwa (średnio 2-hektarowe) uprawiają kawowce na łącznym obszarze 1657 hektarów. Kawowce rosną w cieniu rodzimych drzew i bananowców abisyńskich, korzystając z żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby o czerwonobrązowym zabarwieniu – idealnej do uprawy wysokogatunkowej kawy.Ziarna są przetwarzane na stacji Worka-Wuri Chelchele. Po starannej selekcji wiśnie kawowca są łuskane przy użyciu maszyny Agaard, która sortuje je według gęstości. Następnie fermentują przez 36–48 godzin, po czym są myte, by usunąć resztki miąższu. Suszenie odbywa się na tradycyjnych afrykańskich stołach przez 10–15 dni. Ziarna są codziennie obracane i chronione przed nadmiernym słońcem i deszczem. Na koniec leżakują przez miesiąc w jutowych workach na bambusowych paletach, aż do ustabilizowania się wilgotności.Stacja Chelchele działa od 2012 roku. Kawę otrzymujemy za pośrednictwem BNT Industry & Trading PLC – eksportera, który kontroluje cały proces: od zbioru aż po załadunek na statki. BNT posiada własne magazyny i młyn, co pozwala zachować pełną kontrolę nad jakością każdej partii.OPINIA ROASTERANiby kawa, ale jak to Etiopie - smakuje bardziej jak herbata brzoskwiniowa z lekką nutą ziołową. Długi posmak zostanie z Wami jeszcze długo po tym, kiedy skończycie filiżankę.
Bracia Ziółkowscy - Gwatemala La Maravilla Washed Filter 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 11.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Gwatemali, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jeżyn, porzeczek i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: GwatemalaRegion: HuehuetanangoOdmiana: H1Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1500 - 1850 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pktCudowna jest ta kawa, ale cudowna jest też historia. Mauricio Rosales założył farmę razem ze swoim ojcem w 1997 roku. Na początku do ich gospodarstwa można było dojechać tylko konno. Dzisiaj, dzięki staraniom Mauricia, powstała już droga dla samochodów, ale farma wciąż nie jest podpięta do sieci elektrycznej, prąd produkowany jest przez kilka godzin dziennie przez generator.Mimo tych trudności, La Maravilla posiada dobrze rozwiniętą infrastrukturę do przetwarzania owoców kawowca i rokrocznie produkuje najwyższej jakości ziarno. W 2020 Mauricio został zwycięzcą gwatemalskiej edycji Cup of Excelence, czyli konkursu wyłaniającego najlepsze kawy z danego kraju.OPINIA ROASTERACzy to jest Kenia? Zupełnie nie, ale to połączenie owoców leśnych, żywej kwasowości i cudownej owocowo-karmelowej słodyczy przypomina nam najlepsze kawy ze wschodniej Afryki. Obróbka myta, stąd smaki czyste i dobrze ułożone. Tą kawą się nie znudzicie!
Bracia Ziółkowscy - Honduras Fincona Natural Filter 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 10.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające wiśnie, śliwki, owoce tropikalne i bourbona.Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: Departament IntibucáFarma: Jose ManciaOdmiana: TypicaPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktówMetoda obróbki: NaturalW czerwcu 2024 w czasie największych na świecie branżowych targów World of Coffee w Kopenhadze spotkaliśmy grupę producentów kawy z Hondurasu. Akurat zarezerwowaliśmy kawę Jose Manci z farmy Fincona i nagle stanęliśmy z nim twarzą w twarz. My nie mówimy po hiszpańsku, on po angielsku, ale i tak był to dla nas szczególny moment.Rolnicy, których spotkaliśmy w Kopenhadze to członkowie kolektywu Intibucà. Uprawiają niewielkie farmy i w honduraskich warunkach nigdy nie byliby w stanie sprzedawać swoich kaw jako mikrolotów specialty. Nie ze względu na jakość – ich kawy są często zjawiskowe, niemniej jednak nie istnieje infrastruktura, która dawałaby drobnemu producentowi dostęp do rynku specilaty. W szczególności chodzi o dostęp do młynów, przez które musi przejść kawa – standardowo ziarna są mieszane w duże regionalne blendy.Kolektyw Intibucà to grupa rolników, która wspierają się w pokonywaniu tych barier. Liderem grupy jest Rony Gámez (którego też spotkaliśmy w Kopenhadze). Służy on jako reprezentant członków kolektywu w kontaktach z młynami przetwórczymi i firmami eksportującymi kawę. Negocjuje ceny sprzedaży i pomaga zachować indywidualny charakter lotów, aż do lądowania kawy w Europie.Jose Mancia uprawia 8-hektarową farmę. Wszystkie kawowce rosną w cieniu wyższych drzew, co służy zarówno jakości kawy, jak i bioróżnorodności. Marzeniem Jose jest z jednej strony możliwość utrzymania się ze swojej ziemi, ale też inwestowanie w infrastrukturę farmy, by móc dalej podnosić jakość swoich kaw. My możemy tylko dodać, że akurat lot, który macie możliwość spróbować tutaj, stoi na bardzo wysokim poziomie, porównywalnym z kawami od najbardziej znanych producentó z Hondurasu.OPINIA ROASTERACo to jest za kawa! Słodka, gęsta, z nutami owoców tropikalnych i alkoholu. Ale przy tym zachowuje bardzo wysoką czystość smaku. Naturale z Hondurasu potrafią oczarować.
Bracia Ziółkowscy - Etiopia Benti Halo #3 Washed Filter 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 18.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do cytrusów, brzoskwini, kwiatów i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: Gedeb, WorkaOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1950 - 2100 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktStacja myjąca Halo znajduje się w sąsiedztwie miasta Worka. Jest to jeden z największych obszarów uprawy kawy w regionie Gedeb – łącznie znajduje się tam 1240 hektarów farm. Stacja kupuje owoce kawowca od około 170 drobnych rolników, z których każdy uprawia od pół do dwóch hektarów na wysokości od 1950 do 2100 metrów nad poziomem morza. Ich gospodarstwa znajdują się w niewielkiej odległości od stacji. Maksymalny czas dostawy owoców z farm do stacji myjącej to czterdzieści minut – jest to czynnik sprzyjający jakości. Owoce nie zalegają w transporcie, trafiają do obróbki tego samego dnia, kiedy zostają zebrane.Kawa pochodzi z subregionu Gedeb, należącego do regionu Yirgacheffe. Choć dzielą z szerszym regionem zasadnicze cechy profilu smakowego – cytrusy, kwiaty i herbatę, w ostatnich latach coraz częściej opisywane są jako osobne, co podkreśla ich własne cechy charakterystyczne. Spodziewajcie się dużej ilości nut miękkich, słodkich owoców!OPINIA ROASTERAPoczujecie ten aromat nawet przy otwartym oknie w środku zimy. Kwiaty i owoce po prostu uderzają w nos. Kawa jest słodka i żywa. Coś pięknego!
Bracia Ziółkowscy - Indonezja Frinsa Sarapan Washed Filter 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 15.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do żółtych owoców, czekolady, tytoniu i wina.Kraj pochodzenia ziarna: IndonezjaRegion: Jawa Wschodnia, WeninggalihFarma: Frinsa EstateOdmiana: Borbor, Sigarar Utang, Andung Sari, P88Położenie upraw: 1400 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktówMetoda obróbki: WashedFARMA Ziarna z farmy Frinsa z Indonezji kupujemy nie od dziś. Ale jakoś tak się złożyło, że dotychczas były to głównie kawy z obróbek anaerobowych, przedłużonych naturalnych i podobnych. Inaczej mówiąc, takie, w których sama obróbka bardzo wpływa na charakter kawy. Tymczasem teraz proponujemy Wam mytą kawę z Indonezji – można się dzięki niej rozsmakować w originie.Frinsa to gospodarstwo istniejące od 2010. Prowadzi ją małżeństwo Wildan Mustofa i Atieq Mustikaningtyas. Składa się z sześciu farm o łącznej powierzchni 105 hektarów oraz własnej stacji myjącej z laboratorium do obróbek anaerobowych. Od początku istnienia gospodarstwo skupiało się na kawach jakości. Początkowo wiązało się to przede wszystkim z produkcją kaw w rzadko spotykanej w Indonezji obróbce mytej. Potem doszły do tego obróbki eksperymentalne. Dzięki doświadczeniu małżeństwa Mustofa i Mustikaningtyas oraz stałemu inwestowaniu w infrastrukturę, są to zawsze kawy najwyższej próby.OPINIA ROASTERATo nasze pierwsze myte ziarno z Indonezji. I od razu jaki strzał. Bardzo słodka, z gęstym, maślanym body. Przyprawy, zioła, karmel. Jak skończycie filiżankę, zaraz pomyślicie o kolejnej.
Ostatnie sztuki
Promocja
Bracia Ziółkowscy - Brazylia Szybki Przelew Filter 250g (outlet)

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 05.03.2025

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaFarma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%)Odmiana: ArabikaMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
Najniższa cena: 38,00 zł
38,00 zł
Najniższa cena: 38,00 zł

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Bracia Ziółkowscy - Gwatemala Santa Barbara Washed Filter 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 17.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Gwatemali, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ziół, owoców leśnych i kakao.Kraj pochodzenia ziaren: GwatemalaRegion: Huehuetenango, Santa BarbaraOdmiana: Caturra, Catimor, TypicaMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1600-2200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktNie możemy zacząć inaczej niż: przedstawiamy Wam niezwykła kawę z Gwatemali. To jest nasz typ – myta, czysta w smaku, owocowa. Bardzo dobra kawa bez kombinowania.Ziarno pochodzi od dwunastu drobnych producentów z okolic miasta Santa Barbara w departamencie Huehuetenango – to bardzo górzyste okolice rozciągające się na wysokości od 1600 metrów wzwyż. Ludzie naszego importera, 88 graines, mówią, że natrafili tam na kawę nawet na wysokości 2260 m n.p.m. Dlaczego to ważne? Kawa oczywiście lubi duże wysokości, bo dzięki nim wolniej dojrzewa, budując więcej pokładów smaku i aromatu. A przy tym w takich górach warunki pogodowe – który zazwyczaj są tam bardziej sprzyjające – nie zmieniają się aż tak szybko w obliczu zmian klimatu. A to daje nadzieję na przyszłość kawy.Ziarno z Santa Barbary pochodzi od dwunastu drobnych producentów pochodzących z grupy Mam, będącego częścią z rodziny majańskiej. Uprawiają oni niewielkie farmy o powierzchni od 0,3 do 1 hektara. Zazwyczaj przetwarzają kawę na farmie, korzystając z własnego lub pożyczonego sprzętu. Ich kawy połączone zostały w blend za sprawą sąsiada, Mario Recinosa. OPINIA ROASTERAKawa na bezludną wyspę. Można ją pić codziennie i się nie znudzi. Zioła, owoce leśne, delikatna czekolada. Świetne ziarna bez kombinowania!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Royal Beans
Bracia ZIółkowscy - kawa ziarnista Kolumbia Santa Monica Green Apple Anaerobic Honey Filter 150 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 29.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do zielonego jabłka, limonki i brązowego cukru.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: QuindioFarma: Jairo ArcilaOdmiana: CastilloMetoda obróbki: Anaerobic honey, fermentacja z dodatkiem zielonego jabłkaPołożenie upraw: 1400 - 1700m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktZIARNOOwoce kawowca przeszły 72-godzinną suchą fermentację beztlenową. W trakcie tego procesu do tanków fermentacyjnych dodano zielone jabłka, które wzbogaciły profil smakowy kawy o nuty owocowej świeżości i wyrazistości. Po fermentacji ziarna zostały oddzielone od miąższu i trafiły na afrykańskie stoły, gdzie suszyły się do osiągnięcia idealnego poziomu wilgotności. Z przynajmniej tak mówi producent – nas tam nie było, powtarzamy, co mówią oni. I dlatego jak nas zapytacie o obróbkę, odpowiemy – fejk fermentation.Rodzina Arcila jest na naszym radarze już od dawna. To trzecie i czwarte pokolenie plantatorów. Jairo, przez lata pracował w kolumbijskim sektorze kawowym, a uprawa kawy dodatkowym zajęciem i dochodem. Jego synowie, Carlos i Felipe założyli firmę eksportującą kolumbijskie ziarna – m.in. pochodzące z rodzinnych farm, ale nie tylko. W ten sposób rodzina zdołała zapanować nad znaczną częścią łańcucha sprzedaży swoich kaw. Uzyskane w ten sposób środki przekierowują na dalsze eksperymenty z obróbką.OPINIA ROASTERAZapraszamy Was na kolejny odcinek fermentacyjnych przygód rodziny Arcila. Tym razem w roli głównej zielone jabłko. Myślicie, że żartujemy? Naprawdę je tu znajdziecie, kawa smakuje, jakbyśmy do niej dolali soku.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Bracia Ziółkowscy - Kenia Thirikwa Gakuyuini AA Washed Filter 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 08.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do porzeczek i wiśni.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: KirinyagaFarma: Spółdzielnia Rolników ThirikwaOdmiana: SL 28, SL 34, Batian, RuiruPołożenie upraw: 1400 - 1700 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktówMetoda obróbki: WashedFARMA Thirikwa jest jedną z niewielu kenijskich spółdzielni prowadzących tylko jedną stację myjącą. Nosi ona nazwę Gakuy-ini. Spółdzielnia zrzesza 3700 rolników. W celu usprawnienia procesu dostarczania wiśni kawowca do stacji, spółdzielnia prowadzi dwa dodatkowe punkty zbierania owoców. Dzięki temu wszystkie obróbka wszystkich wiśni kawowca zaczyna się tego samego dnia kiedy zostaną one dostarczone. A to gwarantuje świeżość i brak defektów wynikających z niekontrolowanej fermentacji.Bardziej konkretnie? Rolnicy dostarczają wiśnie kawowca każdego dnia do godziny 11. Są one myte i ręcznie sortowane. Pulper (wybaczcie anglicyzm, nie możemy znaleźć polskiej nazwy) jest uruchamiany o godzinie 3. Po mechanicznym zdarciu większej części owocu, ziarno trafia na no do zbiorników fermentacyjnych. Kolejnego dnia następuje pierwsze płukanie, a ziarna są sortowane według wielkości i jakości. Dwa najwyższe screeny (AB jest właśnie drugi w kolejności) są potem poddane drugiej fermentacji przez 16 godzin. Po kolejnym płukaniu/myciu, ziarno suszone jest na tzw. „stołach afrykańskich” przez 8 do 14 dni.Fabryka oczyszcza wodę używaną do przetwarzania wiśni w ciągu dnia i używa ją ponownie. Woda pochodzi z rzeki Kiri, która przepływa przez środek terenu stacji myjącej. Ponadto spółdzielnia dystrybuuje miąższ wiśni do swoich członków. Jest on następnie mieszany z krowim nawozem i używany jako nawóz.Ze względu na wysokie standardy jakości i dobrą organizację stacji myjącej, spółdzielnia osiąga wysokie ceny za swoje ziarno i dzięki temu może płacić swoim członkom wyższe ceny za dostarczone wiśnie kawowca.OPINIA ROASTERATa kawa ma w sobie wszystko, co lubimy w ziarnach z Kenii. Porzeczki, wiśnie, żywa kwasowość. Jeśli to Wasze smaki, nie będziecie rozczarowani.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Bracia Ziółkowscy - Kolumbia La Parada Anaerobic Natural Filter 150g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 17.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ananasa, rodzynek, cytrusów, miodu i przypraw korzennych.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: Huila, AlgecirasFarma: La ParadaOdmiana: GeshaMetoda obróbki: Anaerobic naturalPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pktAlberto Martinez jest pierwszym producentem kawy w swojej rodzinie. Farmę La Parada kupił około 15 lat temu i od tego czasu uprawia ją wspólnie z żoną i synami. Na farmie rosną odmiany Colombia, Catimor, Gesha, Pacamara i Pink Bourbon.Farma położona jest w miejscowości Arenosa, w rejonie Algericas w Huila. Znajduje się na bardzo dużej wysokości 2000 metrów nad poziomem morza, co bardzo korzystnie wpływa na profile kaw, które są tam uprawiane. Rodzina Martinez przykłada też dużą wagę do procesu obróbki, co jeszcze bardziej przekłada się na jakość. W przypadku tego lotu, po zbiorze owoce kawowca zostały zamknięte na 72 godziny w tankach fermentacyjnych. Po tym czasie suszono ją na stołach umieszczonych pod przykryciem, dzięki czemu kawa nie była wystawiona na działanie wilgoci.OPINIA ROASTERATo jedna z bardziej złożonych w smaku kaw, jakie ostatnio paliliśmy. Na początku uderzą Was nuty ciemnej czekolady, potem dojdą do nich owoce tropikalne, cytrusy, miód i suszone owoce. Wszystko podsypane przyprawami korzennymi. Dla nas płynne złoto!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Bracia Ziółkowscy - Kolumbia Santa Monica Passion Fruit Anaerobic Honey Wine Yeast Filter 150g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 30.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marakui, cukru trzcinowego i czerwonych cytrusów.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: Quindio, ArmeniaOdmiana: CastilloMetoda obróbki: honey, fermentacja z marakują i drożdżami winiarskimiPołożenie upraw: 1450-1500 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktTym razem w procesie fermentacji owoców kawowca uczestniczyła nie tylko marakuja, ale też drożdże winiarskie, które czuwały nad tym, by całość uzyskała szlachetny, lekko musujący rys.Rodzina Arcila jest na naszym radarze już od dawna. To trzecie i czwarte pokolenie plantatorów. Jairo, przez lata pracował w kolumbijskim sektorze kawowym, a uprawa kawy dodatkowym zajęciem i dochodem. Jego synowie, Carlos i Felipe założyli firmę eksportującą kolumbijskie ziarna – m.in. pochodzące z rodzinnych farm, ale nie tylko. W ten sposób rodzina zdołała zapanować nad znaczną częścią łańcucha sprzedaży swoich kaw. Uzyskane w ten sposób środki przekierowują na dalsze eksperymenty z obróbką.OPINIA ROASTERAJak powiedział Morfeusz w Matrixie – wpadliśmy w króliczą norę. Ale ta nora jest nie najgorsza! Jej granice wyznaczają kolejne niezwykłe obróbki Jairo Arcili. Bestseller Festiwalu Kawy w Kopenhadze. Herbatka z owocami tropikalnymi. Bardzo intensywny aromat marakui. Fake fermentation w pełnej krasie.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy Etiopia Szybki Przelew FIL 1 kg, kawa ziarnista

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 09.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy Rwanda Kivu Szybki Przelew FIL 1 kg, kawa ziarnista

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 04.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawki, marcepanu i jaśminu.Kraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: Kivu LakeOdmiana: BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pkt

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.