Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
Pakujemy na prezent Pakujemy na prezent
Kawa przelewowa
Filtrowanie i sortowanie
1 - 32 produktów z 32 dostępnych
Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Rwanda Mahembe Gituntu Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 21.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni i poziomekKraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: NyamashekeProducent: Justin Musabyimana, MahembeOdmiana: BourbonMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 2000 - 2100 m n.p.m.
Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kolumbia La Union Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 21.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do brązowego cukru, śliwki i ziół.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: Guadalupe, HuilaFarma: La Union, Edinson Capiz VargasOdmiana: Colombia, CastilloMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktO KAWIEFinca La Unión to dwuhektarowa farma położona na wysokości 1800 m n.p.m. w Villa Viciosa, w regionie Guadalupe (Huila, Kolumbia). Jej właściciel, Edinson Capiz Vargas, to drugie pokolenie w rodzinie związanej z uprawą kawy. Od najmłodszych lat towarzyszył rodzicom w pracy na plantacji, a w wieku trzydziestu lat – przy ich wsparciu – założył własne gospodarstwo. Na 1,2 hektara uprawia odmianę Castillo.Edinson nie ma łatwego zadania – zmiany klimatyczne i zagrożenia takie jak broca (kornik kawowy) wymusiły w ostatnich latach wiele zmian. Współpracując z agronomem, wprowadził nowe praktyki, które pozwalają mu podnosić jakość plonów i skuteczniej reagować na pojawiające się problemy.Zbiory odbywają się dwa razy w roku – główny zbiór przypada na październik i listopad, natomiast mitaka (zbiór drugorzędny) ma miejsce w marcu i kwietniu. Edinson zatrudnia jednego stałego pracownika i sześciu sezonowych zbieraczy. Wiśnie zbierane są ręcznie, a następnie przechodzą 24-godzinną fermentację w wyłożonym zbiorniku bez dostępu wody.Po fermentacji ziarno suszy się przez 12 dni w suszarni parabolicznej. Edinson stale pracuje nad udoskonaleniem metod obróbki – planuje dalsze inwestycje w infrastrukturę, które pozwolą mu osiągać jeszcze wyższą powtarzalność i jakość.OPINIA ROASTERADajcie nam porządnego klasyka z Kolumbii, a nic więcej nam nie będzie trzeba. No i proszę – na życzenie Kolumbia La Union. Zbalansowana, przejrzysta, kompleksowa. Taka kawa roastera, czyli ziarna, które palacz może pić dzień w dzień bez znudzenia.
Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kolumbia El Mirador Fruity Mousse Aanaerobic Washed Filter 150 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 21.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do mango, brzoskwini, gumy balonowej i jogurtu jagodowego.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: Huila, PitalitoFarma: El Mirador, Elkin GuzmanOdmiana: Catiope, BourbonMetoda obróbki: Fruity mousse anaerobic washedPołożenie upraw: 1680 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktO KAWIEFinca El Mirador to gospodarstwo położone w miejscowości Palestina w regionie Huila w Kolumbii, z tradycją uprawy kawy sięgającą trzech pokoleń. Od 18 lat zarządza nim Elkin Guzman, który na 30 hektarach uprawia różnorodne odmiany kawy na wysokości 1550–1680 m n.p.m. Żyzne gleby oraz częściowe zacienienie sprzyjają produkcji złożonych i wyrazistych kaw o wyjątkowym charakterze.Zebrane, w pełni dojrzałe wiśnie są poddawane najpierw 60-godzinnej fermentacji beztlenowej. Równolegle przygotowywana jest specjalna „kultura macierzysta”, tworzona z ananasa, banana, soku kokosowego i paneli, która fermentuje przez cztery dni. Następnie służy ona do współfermentacji wiśni przez kolejne 270 godzin, nadając naparowi bogactwo owocowych nut. Proces kończy się suszeniem w cienkich warstwach przez trzy dni, z regularnym mieszaniem, aż do osiągnięcia wilgotności na poziomie 10,5–11%.OPINIA ROASTERALubicie fejki? To jeden z najbardziej eleganckich a przy okazji ekscytujących przedstawicieli tego gatunku, jaki spotkaliśmy. Złożony, kompleksowy profil, w którym aż roi się od rozmaitych owoców. Jeśli szukacie czegoś wyjątkowego – tutaj to znajdziecie.
Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Uganda Bulambuli Naginzole Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 21.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Ugandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców leśnych, hibiskusa i ciemnego winogrona.Kraj pochodzenia ziaren: UgandaRegion: MbaleOdmiana: SL-14, SL-28Metoda obróbki: Anaerobic NaturalPołożenie upraw: 1700 - 2300 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktO KAWIEKawy Bulambuli pochodzą z regionu położonego we wschodniej Ugandzie, gdzie w 2022 roku powstała nowa stacja myjąca. To tam owoce są depulpowane, fermentowane i suszone. Wiśnie kawowca obrabiane w Bulambuli pochodzą od 200–400 lokalnych rolników. Wysokie położenie nad poziomem morza tej okolicy sprzyja produkcji kaw wysokiej jakości. Proces obróbki kawy w Bulambuli prowadzony jest przez wyspecjalizowany personel, który dba o jego precyzyjne i kontrolowane warunki.W regionie uprawiane są głównie odmiany SL14, SL28 i SL34, charakterystyczne również dla Kenii. Wiśnie pochodzą z drobnych gospodarstw rodzinnych o powierzchni mniejszej niż 1 hektar. Gospodarstwa te zlokalizowane są w parafiach – lokalnych wspólnotach administracyjnych skupiających od 7 do 12 wiosek, często liczących zaledwie 200 mieszkańców. Rolnicy zazwyczaj pracują w grupach, którym przewodzi wyznaczony lider.Zbiory wschodnio-ugandyjskiej kawy odbywają się od sierpnia do stycznia. Na niżej położonych terenach sezon przypada na okres sierpień–październik, natomiast na wyższych wysokościach trwa od września do stycznia. Rolnicy sprzedają wiśnie w małych punktach skupu lub dostarczają bezpośrednio na stację myjącą. Tam owoce są sortowane, a następnie – w zależności od metody – trafiają do depulpingu (obróbka myta) lub na plac suszenia w Mbale (obróbka naturalna). OPINIA ROASTERAFerment w dobrym wydaniu. Obróbka beztlenowa wyciągnęła nuty owocowe na wyższy poziom. Wieje tropikiem, ale nie przytłacza. Przyjemna i zbalansowana. Bulambuli to dla nas marka sama w sobie w afrykańskiej kawie.
Nowość
Bracia ZIółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Bombe Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 21.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ziół, cytrusów i moreli.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: Bensa, SidamaFarma: Tariku KareOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1900 - 2200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktO KAWIEKawa pochodzi z miejscowości Bombe w regionie Bensa, Sidama. Wyrosła na farmie należącej do  Tariku Kare, który zajmuje się przede wszystkim przetwórstwem i eksportem kawy. Poza własnym gospodarstwem prowadzi dwie stacje myjące w regionach Sidamo i West Arsi, a jego firma, Tariku Kare Exporters, w uznaniu jakości eksportowanych kaw, otrzymała wyróżnienie Africa Fine Coffee Association.Farma Tariku położona jest na wysokości pomiędzy 1900 do 2150 m n.p.m., co sprzyja produkcji kaw najwyższej klasy (w Etiopii klasyfikowane jak grade 1). Tereny te charakteryzują się żyzną, brunatnoczerwoną glebą o dobrym drenażu, idealną do uprawy lokalnych odmian. Kawa uprawiana w regionie Sidama znana jest z wyrazistego charakteru – zwykle wyróżnia się słodyczą, zbalansowaną kwasowością i nutami przyprawowymi lub winno-owocowymi.Zbiory prowadzone są od października do stycznia. Stosuje się wyłącznie selektywny ręczny zbiór, aby uzyskać jak najwyższą jakość w filiżance. Kawy przetwarzane są metodą mokrą oraz naturalną, z wykorzystaniem bezpośredniego źródła wody źródlanej.OPINIA ROASTERAW sam raz na końcówkę lata. Ice tea z dodatkiem świeżych ziół. Doskonała na ciepło i na zimno. Co tu dużo mówić – takie Etiopie lubimy!
Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Honduras Caballero Cipreses Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 21.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Hondurasu, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ziół, jeżyny, mlecznej czekolady i wiśni. Kraj pochodzenia ziaren: HondurasRegion: Chiancla, La PazFarma: Cipreses, Marysabel Caballero i Moises HerreraOdmiana: CatuaiMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktO KAWIEMarysabel Caballero i jej mąż, Moises Herrera, są drugim i trzecim pokoleniem w kawie. Farmy odziedziczyli po rodzicach i twórczo rozwinęli metody uprawy i obróbki. Kawą specialty zajmują się od początku lat 2000 i już dawno zyskali status legendarny. Rok po roku produkują najwyższej jakości zielone ziarno, są pionierami nie tylko specialty w Hondurasie, ale też nowych obróbek. To oni adaptowali obrókę naturalną do trudnych warunków klimatycznych Hondurasu – i z sukcesami.Rodzina Caballero posiada niemal 200 hektarów ziemi podzielonych na 17 różnych farm w położonym na wschodzie Hondurasu regionie Marcala. Wszystkie ich działania są ześrodkowane w centralnej stacji myjącej – Xincala. To tutaj przetwarzane są wszystkie zebrane przez nich owoce. Rodzina stale inwestuje w rozwój stacji, dzięki czemu możliwe jest stałe podnoszenie jakości.Farmy Marysabel i Moisesa mają glebę o właściwościach gliniastych, a główną uprawianą przez nicj odmianą jest Catuai, choć mają także drzewka odmian Java, Pacamara i Geishy.OPINIA ROASTERACo roku czekamy na ziarna od Marysabel Caballero i jej męża, Moisesa Herrery. To prawdziwe legendy specialty, których kawy zawsze stoją na najwyższym poziomie. Tak jest i tym razem. Klasyk, bardzo czysty i przejrzysty. Złożony profil, podkreślony owocową kwasowością. Dla nas bomba.
Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kenia Thimu Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 21.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kenii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonej porzeczki i rabarbaru.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: KirinyagaFarma: Spółdzielnia Rolników BaragwiOdmiana: SL-28, SL-34, Ruiru 11, BatianMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktO KAWIEStacja Myjąca Thimu to jedna z dwunastu stacji mokrej obróbki zarządzanych przez Spółdzielnię Rolników Baragwi, zlokalizowaną w regionie Kirinyaga w centralnej Kenii. Położona na zboczach góry Kenia, skupia około 3000 drobnych producentów. Ich plantacje znajdują się na wysokości od 1600 do 1800 m n.p.m., a dominującą odmianą jest SL34 (około 90%), uzupełnianą przez SL28, K7 i Ruiru 11.Na stacji Thimu kawa poddawana jest tradycyjnej obróbce mokrej: najpierw z ziaren zdzierany jest miąższ przy pomocy depulpera, następnie sucho fermentowana, myta i suszona na słońcu.W hrabstwie Kirinyaga kawowce kwitną między lutym a marcem, natomiast zbiory trwają się od października do grudnia. Gleba w okolicach Thimu to głównie nitisol – czerwona gleba wulkaniczna, ceniona za swoje korzystne właściwości fizyczne i chemiczne, typowa dla terenów górskich i stoków wulkanicznych.Proces obróbki w Kenii jest dość ustandaryzowany, choć mogą występować niewielkie różnice wynikające z zarządzania poszczególnymi stacjami. Przed przetwarzaniem, rolnicy ręcznie sortują wiśnie, usuwając te niedojrzałe i przejrzałe. Do depulpowania używana jest 3-tarczowa maszyna Agaarde, która oddziela miąższ i skórkę. Ziarna są następnie sortowane według gęstości: Grade 1 i 2 (najwyższa jakość) są fermentowane oddzielnie, Grade 3 uznawany jest za niższą klasę.Fermentacja na sucho trwa od 18 do 36 godzin w betonowych zbiornikach, osłoniętych zadaszeniem dla lepszej kontroli temperatury. Po fermentacji kawa jest myta i ponownie sortowana w kanałach wodnych, czasami również moczona przez noc w czystej wodzie. Na koniec ziarna suszy się na podniesionych afrykańskich łożach przez 12 do 20 dni, w zależności od warunków pogodowych. W ciągu dnia, w porze największego nasłonecznienia, a także nocą, kawa jest przykrywana plandekami.OPINIA ROASTERAMamy słabość do tych ziaren i sądzimy, że Wy też się z nimi polubicie. Owocowe, rześkie i słodkie. Świeży zbiór, więc już lepiej nie będzie!
Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Szybki Przelew Filter 1 kg

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 24.06.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzecha i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaOdmiana: Catuai, Yellow CatuaiMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 83.5 / 100 punktów
Najniższa cena: 141,00 zł
141,00 zł
Najniższa cena: 141,00 zł
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 27.06.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural
Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Rwanda Kivu Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 26.06.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Rwandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawki, marcepanu i jaśminu.Kraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: Kivu LakeOdmiana: BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.
Najniższa cena: 48,00 zł
48,00 zł
Najniższa cena: 48,00 zł
Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Sítio Fazendinha Anaerobic Natural Filter 250 g (outlet)

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 10.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do moreli, orzechów i ciemnej czekolady.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: Sul de MinasOdmiana: CatuaiMetoda obróbki: anaerobic naturalPołożenie upraw: 1180 - 1200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktO KAWIETa kawa Was przytuli, otuli i czule pogłaszcze po głowie. Jeśli lubicie słodkie przelewy z niską kwasowością, wyraźną czekoladą i orzechem, to lepiej nie traficie. Lekkie nuty moreli dodają jej przyjemnego bombonierkowego charakteru.
Najniższa cena: 63,00 zł
63,00 zł
Najniższa cena: 63,00 zł
Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Indonezja Frinsa Estate Anaerobic Natural Filter 250 g (outlet)

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 10.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Indonezji, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do dżemu truskawkowego, wiśni, kakao i IPA.Kraj pochodzenia ziaren: IndonezjaFarma: FrinsaOdmiana: P88, CaturraMetoda obróbki: Anaerobic naturalPołożenie upraw: 1400 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt
Najniższa cena: 78,00 zł
78,00 zł
Najniższa cena: 78,00 zł
Promocja
Bracia Ziółkowscy - bezkofeinowa kawa ziarnista Kolumbia Los Diecinueve Washed Filter 250 g (outlet)

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 10.06.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, przypraw i ciemnej czekolady.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: HuilaFarma: Azahar CoffeeOdmiana: MixedMetoda obróbki: Washed, sugarcane decafPołożenie upraw: 1400 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktO KAWIEKawa Los Diecinueve została pozbawiona kofeiny przy użyciu tzw. metody sugarcane, w której wykorzystuje się octan etylu (EA) — naturalny związek pozyskiwany z trzciny cukrowej. Proces rozpoczyna się od przygotowania zielonych ziaren: są one delikatnie obrabiane parą wodną, co otwiera ich strukturę i umożliwia skuteczne usunięcie kofeiny. Następnie zanurza się je w roztworze octanu etylu, który wiąże się z kofeiną i usuwa ją z wnętrza ziarna.Po kilku cyklach ekstrakcji ziarna są ponownie parowane, aby całkowicie usunąć resztki substancji EA, a następnie suszone, chłodzone i polerowane w celu zachowania jakości. Dzięki tej metodzie kawa zachowuje pełnię smaku, strukturę i aromat, bez użycia agresywnych chemikaliów. Sugarcane decaf to jedna z najczystszych i najbardziej neutralnych metod dekofeinizacji dostępnych na rynku.Projekt Los Diecinueve to efekt współpracy 19 rolników z kolumbijskiego regionu Huila. Ich ziarna – głównie odmian Castillo, Colombia i Caturra – pochodzą z plantacji położonych na wysokościach od 1400 do 2000 m n.p.m. To blend mikroregionalny, powstały z myślą o procesie dekofeinizacji, który wymaga większych partii surowca.OPINIA ROASTERABawiliśmy się w dobre decafy w 2021. Wtedy wszyscy mówili – dajcie dobre ziarno bez kofeiny, ale potem mało kto to pił. Dzisiaj jest już inaczej. Decaf wszedł śmiałym krokiem na salony. Cieszy nas to, bo lubimy pić kawę bez względu na porę dnia i bez względu na porę dnia lubimy pić dobrą kawę. A Los Veintitrés nie znudzi Wam się zbyt szybko!
Najniższa cena: 69,00 zł
69,00 zł
Najniższa cena: 69,00 zł
Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Peru La Nosha Washed Filter 250 g (outlet)

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 27.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Peru, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, czarnej herbaty i ziół.Kraj pochodzenia ziaren: PeruRegion: Jaén, CajamarcaOdmiana: BourbonMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1736 - 1760 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt
Najniższa cena: 65,00 zł
65,00 zł
Najniższa cena: 65,00 zł
Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kolumbia La Parada Anaerobic Natural Filter 150 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 17.04.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ananasa, rodzynek, cytrusów, miodu i przypraw korzennych.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: Huila, AlgecirasFarma: La ParadaOdmiana: GeshaMetoda obróbki: Anaerobic naturalPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pktAlberto Martinez jest pierwszym producentem kawy w swojej rodzinie. Farmę La Parada kupił około 15 lat temu i od tego czasu uprawia ją wspólnie z żoną i synami. Na farmie rosną odmiany Colombia, Catimor, Gesha, Pacamara i Pink Bourbon.Farma położona jest w miejscowości Arenosa, w rejonie Algericas w Huila. Znajduje się na bardzo dużej wysokości 2000 metrów nad poziomem morza, co bardzo korzystnie wpływa na profile kaw, które są tam uprawiane. Rodzina Martinez przykłada też dużą wagę do procesu obróbki, co jeszcze bardziej przekłada się na jakość. W przypadku tego lotu, po zbiorze owoce kawowca zostały zamknięte na 72 godziny w tankach fermentacyjnych. Po tym czasie suszono ją na stołach umieszczonych pod przykryciem, dzięki czemu kawa nie była wystawiona na działanie wilgoci.OPINIA ROASTERATo jedna z bardziej złożonych w smaku kaw, jakie ostatnio paliliśmy. Na początku uderzą Was nuty ciemnej czekolady, potem dojdą do nich owoce tropikalne, cytrusy, miód i suszone owoce. Wszystko podsypane przyprawami korzennymi. Dla nas płynne złoto!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Bracia Ziółkowscy Salwador San Felipe Washed FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 29.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, czekolady mlecznej i orzechów.Kraj pochodzenia ziaren: SalwadorRegion: Santa AnaProducent: José Antonio SalaverríaOdmiana: Bourbon, Pacas, HSFMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kenia Riakiberu AA Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 23.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kenii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do brązowego cukru, maliny i agrestu.Kraj pochodzenia ziaren: KeniaRegion: Hrabstwo Murang’aOdmiana: SL-28, SL-34, Ruiru 11, BatianMetoda obróbki: washedPołożenie upraw: 1650 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktO KAWIERiakiberu to stacja obróbki kawy należąca do Spółdzielni Rolników Kamacharia. Zlokalizowana jest w hrabstwie Murang’a w Kenii. Powstała w 1994 roku, w wyniku przekształceń po likwidacji Spółdzielni Kagima. Obecnie zrzesza 1 542 aktywnych członków – głównie drobnych producentów uprawiających odmiany SL28, a także niewielkie ilości Batian i Ruiru 11. Plantacje położone są na wysokości około 1 650 m n.p.m., w rejonie o czerwonej, wulkanicznej glebie, z rocznymi opadami na poziomie 1 200 mm i temperaturach od 16 do 26°C.Zebrane dojrzałe wiśnie kawowca trafiają do młyna mokrego, gdzie są depulpowane – usuwana jest skórka i część miąższu, a ziarna w pergaminie przechodzą do kolejnych etapów obróbki. Po depulpingu ziarna trafiają do zbiorników fermentacyjnych na okres od 12 do 24 godzin – długość zależy od warunków pogodowych i bywa dostosowywana w celu wpływu na smak kawy. Fermentacja rozkłada pozostałości miąższu, a gotowe do dalszego przetwarzania ziarna są dokładnie myte.Ostatnim etapem jest suszenie – ziarna w pergaminie trafiają na podniesione łoża, gdzie leżakują przez 10 do 22 dni. Powolny i równomierny proces suszenia pozwala na osiągnięcie zbalansowanego i złożonego profilu smakowego, z którego słynie kawa z Riakiberu.OPINIA ROASTERAJeśli nas znacie, to wiecie, że lubimy raz za razem serwować Kenię, która będzie właśnie taka – słodka, kwasowa i owocowa. Tym razem na pierwszym planie maliny i agrest. Ta kawa Was zachwyci tak jak nas - tego jesteśmy pewni.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Tanzania Sambewe Natural Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 21.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Tanzanii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ziół, landrynki, poziomki i porzeczki. Kraj pochodzenia ziaren: TanzaniaRegion: SongweFarma: SambeweOdmiana: N 39, KP 423Metoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktO KAWIESambewe AMCOS to spółdzielnia rolnicza zrzeszająca 344 rolników z dystryktu Mbozi w południowej Tanzanii. Choć formalnie powstała w 2018 roku, jej korzenie sięgają 2007 roku, kiedy zaczęła funkcjonować jako lokalna grupa producencka. Obecna struktura powstała w wyniku reorganizacji narzuconej przez rząd, łącząc cztery wcześniejsze grupy: Lungwa, Nansama, Sambewe i Mandelewo. Dzięki wsparciu lokalnych władz, spółdzielnia otrzymała w 2013 roku maszynę Penagos, co umożliwiło rozpoczęcie obróbki kawy na mokro i znaczną poprawę jakości zbiorów. Obecnie Sambewe AMCOS produkuje około 441 worków kawy rocznie.OPINIA ROASTERAZ wielką przyjemnością proponujemy Wam kolejną kawę z Tanzanii. Soczysta, owocowa i słodka! Ziarno w sam raz na lato, sprawdzi się na ciepło i na lodzie.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kolumbia Santa Monica Green Apple Anaerobic Washed Filter 150 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 31.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do zielonego jabłka, limonki i brązowego cukru.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: QuindioOdmiana: CastilloFarma: Jairo ArcilaMetoda obróbki: Washed, fermentacja z dodatkiem zielonego jabłkaPołożenie upraw: 1400 - 1700 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktO KAWIEOwoce kawowca przeszły 72-godzinną suchą fermentację beztlenową. W trakcie tego procesu do tanków fermentacyjnych dodano zielone jabłka, które wzbogaciły profil smakowy kawy o nuty owocowej świeżości i wyrazistości. Po fermentacji ziarna zostały oddzielone od miąższu i trafiły na afrykańskie stoły, gdzie suszyły się do osiągnięcia idealnego poziomu wilgotności. Z przynajmniej tak mówi producent – nas tam nie było, powtarzamy, co mówią oni. I dlatego jak nas zapytacie o obróbkę, odpowiemy – fejk fermentation.Rodzina Arcila jest na naszym radarze już od dawna. To trzecie i czwarte pokolenie plantatorów. Jairo, przez lata pracował w kolumbijskim sektorze kawowym, a uprawa kawy dodatkowym zajęciem i dochodem. Jego synowie, Carlos i Felipe założyli firmę eksportującą kolumbijskie ziarna – m.in. pochodzące z rodzinnych farm, ale nie tylko. W ten sposób rodzina zdołała zapanować nad znaczną częścią łańcucha sprzedaży swoich kaw. Uzyskane w ten sposób środki przekierowują na dalsze eksperymenty z obróbką.OPINIA ROASTERAZapraszamy Was na kolejny odcinek fermentacyjnych przygód rodziny Arcila. Tym razem w roli głównej zielone jabłko. Myślicie, że żartujemy? Naprawdę je tu znajdziecie, kawa smakuje, jakbyśmy do niej dolali soku.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kenia Rung’eto Karimikui AA Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 15.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do dzikiej róży, porzeczek i malin.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: KirinyagaFarma: Spółdzielnia Rung’etoOdmiana: SL 28, SL 34, BatianPołożenie upraw: 1600 - 1800 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktówMetoda obróbki: WashedDawno, dawno temu przeszliśmy szkolenie z palenia kawy i wypaliliśmy pierwsze w naszej palarni kawy do przelewów. Minęło wiele lat, próbowaliśmy najrozmaitszych ziaren, ale tamte trzy wypały do dziś pamiętamy, jako najlepsze kawy, które kiedykolwiek dane nam było pić. Jedną z tych kaw było Rung’eto. Wracamy do niej co roku, nie tylko z sentymentu. To po prostu wybitna kawa, która trzyma równy poziom.Położona w hrabstwie Kirinyaga, Spółdzielnia Rung’eto jest jednym z bardziej znanych producentów kawy specialty z Kenii. I jest to sława zasłużona, bowiem rok rocznie ziarna z tej kooperatywy są pośród najlepszych kenijskich kaw.Kawa po raz pierwszy pojawiła się w rejonie Rungeto w latach 50. ubiegłego wieku. Jak to w życiu bywa, plantatorzy doświadczyli wzlotów i upadków, w tym powstania gigantycznej spółdzielni Ngariama i jej ostatecznego upadku. W 1997 r. 1150 członków nieistniejącej już spółdzielni Ngariama zebrało się, aby utworzyć Rungeto Cooperative Society i wkrótce ponownie otworzyło trzy stacje myjące, Kii (zbudowane w 1965 r.), Karimikui (1968 r.) i Kiangoi (1995 r.). Hodowcy będący członkami spółdzielni dostarczają kawę do młynów w celu przetworzenia jej w słodkiej wodzie z rzeki Kii.Dzięki dobremu zarządowi spółdzielnia utrzymała się i stale rośnie jej liczba członków – obecnie jest to 7800 drobnych rolników, którzy uprawiają bogatą gliniastą ziemię na wysokości od 1600 do 1800 metrów nad poziomem morza.Dzięki rygorystycznej selekcji owoców oraz słynnej kenijskiej podwójnej fermentacji, ziarna z Rung’eto są czyste i intensywne w smaku.OPINIA ROASTERANasz ulubiona kenijska spółdzielnia nie rozczarowuje. To chyba najlepsze ziarna z Kenii, które piliśmy w tym roku. Dla nas to jeden z pewniaków – kupujesz, palisz i zawsze jest dobrze.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Kolumbia El Descanso Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 18.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców leśnych, ziół i suszonych owoców.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: HuilaFarma: El DescansoOdmiana: CastilloMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1400 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktO FARMIEFinca El Descanso, zarządzana przez Jose Heidera Contrerasa Mancipe, znajduje się w miejscowości Filo de Salazar w regionie Guadalupe, Huila, na wysokości 1600 m n.p.m. Gospodarstwo o powierzchni 7 hektarów powstało w 2015 roku, z czego 4 hektary obsadzone są 20 000 drzewek odmian Castillo i Bourbon Rosado. Jose Heider, przedstawiciel drugiego pokolenia plantatorów, prowadzi farmę wspólnie z rodziną Contreras Verdugo, zatrudniając dwóch stałych pracowników i czterech sezonowych zbieraczy. Jest członkiem spółdzielni Coocentral, a jego obecnym priorytetem inwestycyjnym jest poprawa warunków mieszkaniowych na farmie.Zbiory prowadzone są ręcznie, a owoce najpierw poddawane są selekcji w wodzie, po czym zostają na noc w zbiorniku zasypowym i trafiają do beztlenowej fermentacji trwającej 36 godzin. Po dwóch płukaniach ziarna są suszone przez około 20 dni w marquesinie – zadaszonej, przewiewnej konstrukcji umożliwiającej równomierne schnięcie.OPINIA ROASTERATa kawa smakuje jak jogurt z owocami leśnymi. Bardzo aromatyczna, aksamitna i kompleksowa. Kolumbia taka, jak trzeba, jak powinny smakować najlepsze kawy z tego kraju.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - bezkofeinowa kawa ziarnista Kolumbia Los Diecinueve Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 10.06.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, przypraw i ciemnej czekolady.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: HuilaFarma: Azahar CoffeeOdmiana: MixedMetoda obróbki: Washed, sugarcane decafPołożenie upraw: 1400 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktO KAWIEKawa Los Diecinueve została pozbawiona kofeiny przy użyciu tzw. metody sugarcane, w której wykorzystuje się octan etylu (EA) — naturalny związek pozyskiwany z trzciny cukrowej. Proces rozpoczyna się od przygotowania zielonych ziaren: są one delikatnie obrabiane parą wodną, co otwiera ich strukturę i umożliwia skuteczne usunięcie kofeiny. Następnie zanurza się je w roztworze octanu etylu, który wiąże się z kofeiną i usuwa ją z wnętrza ziarna.Po kilku cyklach ekstrakcji ziarna są ponownie parowane, aby całkowicie usunąć resztki substancji EA, a następnie suszone, chłodzone i polerowane w celu zachowania jakości. Dzięki tej metodzie kawa zachowuje pełnię smaku, strukturę i aromat, bez użycia agresywnych chemikaliów. Sugarcane decaf to jedna z najczystszych i najbardziej neutralnych metod dekofeinizacji dostępnych na rynku.Projekt Los Diecinueve to efekt współpracy 19 rolników z kolumbijskiego regionu Huila. Ich ziarna – głównie odmian Castillo, Colombia i Caturra – pochodzą z plantacji położonych na wysokościach od 1400 do 2000 m n.p.m. To blend mikroregionalny, powstały z myślą o procesie dekofeinizacji, który wymaga większych partii surowca.OPINIA ROASTERABawiliśmy się w dobre decafy w 2021. Wtedy wszyscy mówili – dajcie dobre ziarno bez kofeiny, ale potem mało kto to pił. Dzisiaj jest już inaczej. Decaf wszedł śmiałym krokiem na salony. Cieszy nas to, bo lubimy pić kawę bez względu na porę dnia i bez względu na porę dnia lubimy pić dobrą kawę. A Los Veintitrés nie znudzi Wam się zbyt szybko!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Peru La Nosha Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 27.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Peru, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, czarnej herbaty i ziół.Kraj pochodzenia ziaren: PeruRegion: Jaén, CajamarcaOdmiana: BourbonMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1736 - 1760 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Goro Bedessa Natural Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 10.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód, cytrusów, kwiatów i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: GujiOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 2350 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pktO KAWIEJagodowe smakołyki z Guji. Zawsze mieliśmy do nich słabość. Te ziarna sprawdzą się idealnie, jeśli lubicie dżemowe kawy, napakowane nutami owocowymi.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Indonezja Frinsa Estate Anaerobic Natural Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 10.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Indonezji, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do dżemu truskawkowego, wiśni, kakao i IPA.Kraj pochodzenia ziaren: IndonezjaFarma: FrinsaOdmiana: P88, CaturraMetoda obróbki: Anaerobic naturalPołożenie upraw: 1400 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Sítio Fazendinha Anaerobic Natural Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 10.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do moreli, orzechów i ciemnej czekolady.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: Sul de MinasOdmiana: CatuaiMetoda obróbki: anaerobic naturalPołożenie upraw: 1180 - 1200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktO KAWIETa kawa Was przytuli, otuli i czule pogłaszcze po głowie. Jeśli lubicie słodkie przelewy z niską kwasowością, wyraźną czekoladą i orzechem, to lepiej nie traficie. Lekkie nuty moreli dodają jej przyjemnego bombonierkowego charakteru.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Idido Natural Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 17.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do moreli, herbaty i ziół.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: YirgacheffeFarma: stacja myjąca IdidoOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1950 - 2100 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktO KAWIETa kawa pochodzi ze stacji myjącej w Idido, Yirgacheffe, należącej do Wete Ambela Coffee Export PLC.Wiśnie dostarcza ponad 90 lokalnych rolników, którzy uprawiają stare odmiany etiopskie na wysokościach 1950–2100 m n.p.m. Ich gospodarstwa mają od 1 do 2 hektarów. Stacja produkuje około 9 ton kawy rocznie.OPINIA ROASTERAKlasyczna Etiopia, dobra na co dzień i od święta. Słodkie miękkie owoce, zioła. Herbaciana lekkość, długi i słodki aftertaste. Takie kawy lubimy bardzo.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Shentawene Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 18.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, ziół, brzoskwini i cytrusów.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: SidamoFarma: stacja myjąca ShentaweneOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1900 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktO FARMIEStacja myjąca Shantewene leży we wsi o tej samej nazwie w regionie Sidamo. Skupuje owoce kawowca od około 1600 lokalnych rolników, którzy uprawiają kawę w przydomowych ogrodach. Są to niewielkie sady, w których kawowce niemal zawsze rosną w cieniu innych drzew, co sprzyja uzyskiwaniu wysokiej jakości ziaren. Jakości służy też żyzna gleba i wysokie położenie gospodarstw – wspinają się one nawet na wysokośc 2000 m n.p.m. na stoki gór Bombe.OPINIA ROASTERAPrzyjemny daily drink. Czysta, słodka, spokojna. Czarna herbata, cytrusy, lekkie nuty kwiatowe. Idealna na późną wiosnę, dripy na lodzie, cold brew i wszystko co sobie wyobrazicie.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - bezkofeinowa kawa ziarnista Kolumbia Los Veintitrés Washed Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 18.06.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni i czekolady.Kraj pochodzenia ziaren: KolumbiaRegion: HuilaFarma: Azahar CoffeeOdmiana: MixedMetoda obróbki: Washed, sugarcane decafPołożenie upraw: 1500 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktO KAWIEKawa Los Veintitrés została pozbawiona kofeiny przy użyciu tzw. metody sugarcane, w której wykorzystuje się octan etylu (EA) — naturalny związek pozyskiwany z trzciny cukrowej. Proces rozpoczyna się od przygotowania zielonych ziaren: są one delikatnie obrabiane parą wodną, co otwiera ich strukturę i umożliwia skuteczne usunięcie kofeiny. Następnie zanurza się je w roztworze octanu etylu, który wiąże się z kofeiną i usuwa ją z wnętrza ziarna. Po kilku cyklach ekstrakcji ziarna są ponownie parowane, aby całkowicie usunąć resztki substancji EA, a następnie suszone, chłodzone i polerowane w celu zachowania jakości. Dzięki tej metodzie kawa zachowuje pełnię smaku, strukturę i aromat, bez użycia agresywnych chemikaliów. Sugarcane decaf to jedna z najczystszych i najbardziej neutralnych metod dekofeinizacji dostępnych na rynku. Projekt Los Veintitrés to efekt współpracy 23 rolników z kolumbijskiego regionu Huila. Ich ziarna – głównie odmian Castillo, Colombia i Caturra – pochodzą z plantacji położonych na wysokościach od 1500 do 2000 m n.p.m. To blend mikroregionalny, powstały z myślą o procesie dekofeinizacji, który wymaga większych partii surowca.OPINIA ROASTERABawiliśmy się w dobre decafy w 2021. Wtedy wszyscy mówili – dajcie dobre ziarno bez kofeiny, ale potem mało kto to pił. Dzisiaj jest już inaczej. Decaf wszedł śmiałym krokiem na salony. Cieszy nas to, bo lubimy pić kawę bez względu na porę dnia i bez względu na porę dnia lubimy pić dobrą kawę. A Los Veintitrés nie znudzi Wam się zbyt szybko!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Promocja
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Rwanda Kivu Szybki Przelew Filter 1 kg

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 26.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawki, marcepanu i jaśminu.Kraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: Kivu LakeOdmiana: BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 pkt
Najniższa cena: 179,00 zł
179,00 zł
Najniższa cena: 179,00 zł

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Szybki Przelew Filter 1 kg

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 27.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 23.09.2025

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaFarma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%)Odmiana: ArabikaMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Zgarnij jesiennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w jesiennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.