Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka jest najlepsza kawa z Etiopii?

Kawa z Etiopii ma kultowy status w świecie kawy specialty i zazwyczaj jest kojarzona z naprawdę wyjątkowymi ziarnami. Jaka jest najlepsza kawa z Etiopii? Oto nasze ulubione kawy z tego regionu.

Historia kawy z Etiopii

Powszechnie uważa się, że historia kawy zaczyna się w Etiopii, gdzie jak głosi legenda, pewien pasterz odkrył energetyzujące działanie owoców kawowca, kiedy jego kozy po zjedzeniu czerwonych wisienek wykazywały szczególne pobudzenie. Do dziś kawa z Etiopii stawia nas na nogi, a jej smak zachwyca swoją złożonością.


Wybieramy najlepszą kawę z Etiopii!



Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to nasza — coffeedeskowa — propozycja dla osób poszukujących dobrej kawy z Etiopii. Subtelna, delikatna i kwiatowo — owocowa. Idealna od święta i na co dzień. Jej smak świetnie wydobędzie dripper, Chemex, AeroPress, a także french press i ekspres przelewowy.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów, delikatnej owocowości.


Simplo Etiopia Ora Filter


Etiopia Ora od SIMPLo to bezproblemowa, po prostu dobra kawa pod metody przelewowe. Jedna z chętniej wybieranych kaw pod filtry. Doskonała na początek przygody z kawą specialty.

Czego spodziewać się w filiżance: czarnej herbaty, suszonych owoców, landrynek.


HAYB Się Przelewa Kwiat


Się Przelewa Kwiat od warszawskiej palarni HAYB to jasno palona Etiopia przeznaczona do codziennego przelewu. Idealna jako kawa do pracy, której nie żal lać całymi kubkami, bo jej cena jest bardzo przystępna, a profil smakowy naprawdę sympatyczny, pełen kwiatowych i herbacianych nut.

Czego spodziewać się w filiżance: brzoskwiń, cytryn, earl greya.


Johan & Nyström Strawberry Fields


Johan & Nyström Strawberry Fields to godna następczyni kultowej Etiopii Guji od szwedzkiej palarni i idealne ziarna na dobry początek dnia. Świetna kawa na szybki przelew, dobrze zbalansowny smak, zawsze wychodzi doskonała.

Czego spodziewać się w filiżance: jagód, słodkości arbuza, dojrzewających w słońcu śliwek.

Hi! Coffeedesk - kawa ziarnista Holy Cup Filter 100 g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 06.05.2025

Oto subtelność w świecie kawy. Urocza i kusząca. Lubi białe kwiaty, pachnące róże i jaśmin. Delikatna i dyskretna, a jednak odważnie rozpęta burzę smaków. Nie daj się zwieść! Zaraz poznasz supermoce naszej kofeinowej ekscelencji.Profil smakowy: kwiatowo-herbacianyKraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaOdmiana: HeirloomObróbka: washedWysokość upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 SCAKawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
HAYB - kawa ziarnista Pink Espresso Blend WTF 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 06.06.2025

Letnia, funkowa eksplozja owoców, kwiatów i słodyczy! To mieszanka dwóch rodzajów arabiki jakości speciality z Brazylii i Etiopii, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Kawa palona w ciemnym  stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć lekkie nuty truskawek, jagód oraz czekoladową słodycz.Idealnie sprawdzi się w klasycznym espresso, kawach mlecznych oraz w espresso tonic i espresso affogato.Mieszanka składa się z kaw:- 50% Brazylia Cerrado (natural)- 50% Etiopia Guji (natural)Opinia roastera:HAYB dorasta i na parkiecie nie kręci już brejka na głowie, a raczej porusza się z gracją i pewnie. Wciąż ma ten groove.Dlatego postanowiliśmy zmienić skład naszego najbardziej funky blendu i lekko go wygładzić. Wypolerować. Spokojnie, dzikie ruchy i szaleńcze łamańce nie zniknęły z parkietu – zostały w Ethiopii Natural Espresso. Tam znajdziesz dużo owoców, które tutaj zostały zbalansowane gęstym body kawy z Brazylii i jej czekoladowymi nutami. Tu wszystko jest równo zmiksowane – gramy z deków 50/50!Ta kawa to ideał dla ludzi szukających owocowych smaków, ale ze słodką bazą. Na słuchawkach Don Beto i Fela Kuti, w filiżance odświeżony WTF – zapraszamy do tańca!O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
HAYB - kawa ziarnista Etiopia Natural Espresso 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 06.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty mlecznej czekolady, truskawek i bergamotki.Kraj pochodzenia: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural
Johan & Nyström - kawa ziarnista Strawberry Fields Filter 250 g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 23.05.2025

Tęsknisz za Etiopią Guji? Sprawdź Strawberry Fields od Johan & Nyström.Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nyström. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czerwonych jagód, soczystego, słodkiego arbuza i dojrzewających w słońcu śliwek.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: GujiProducent: Abder Keder
DARMOWA DOSTAWA
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Etiopia Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 19.05.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural

Najświeższe kawy z Etiopii

Polecamy zajrzeć do naszej selekcji świeżo wypalonych kaw z Etiopii. Znajdziecie tam więcej ciekawych propozycji, a także niepowtarzalne ziarna kawy, produkowane tylko w ograniczonej ilości. Ziarna z tego regionu charakteryzują się niezwykłą różnorodnością smaków i zachęcamy do ich odkrywania!



Kawa z Etiopii — niepowtarzalny smak w jednej filiżance

W Etiopii rośnie wyłącznie Arabika, zbiory odbywają się przeważnie ręcznie, a do tego jedynie 10% upraw pochodzi z farm, a 90% etiopskich ziaren zbieranych jest w lesie lub przydomowych ogródkach. Kawa rośnie tam, tak jak nasze jagody, na dziko, co jest w XXI wieku ewenementem. Stąd też bierze się niepowtarzalność smaku kawy z Etiopii, ponieważ odmiana botaniczna  kawy  — Ethiopian heirloom — jest tak naprawdę mieszanką wielu varietali, co oznacza, że każda paczka kawy z Etiopii jest pewnego rodzaju tajemnicą.


Zobacz również