Jaka jest najlepsza kawa ziarnista? Jaka powinna być? Ranking polecanych odmian!

Dobra kawa ziarnista to gwarancja najlepszego smaku w filiżance. Jeśli chcemy pić kawę wysokiej jakości i o złożonym profilu sensorycznym to wybór odpowiednich ziaren specialty jest kluczowy. Jaka najlepsza kawa ziarnista sprawdzi się w Waszym przypadku? Oto kilka praktycznych wskazówek i nasze top kawy ziarniste do każdego sposobu parzenia.
SPIS TREŚCI
Arabika czy robusta – która kawa ziarnista sprawdzi się lepiej?
Jaką kawę ziarnistą wybrać do różnych metod parzenia – ekspres ciśnieniowy a metody przelewowe
Jak przechowywać kawę ziarnistą, by zachowała aromat na dłużej?
Jakie ziarna wybrać do różnych metod parzenia – ekspres, Chemex, drip?
Zobacz również
Arabika czy robusta – która kawa ziarnista sprawdzi się lepiej?
Arabika jest bardziej kapryśną odmianą kawy, rośnie wysoko, jest mniej odporna na choroby i pasożyty, ale odwdzięcza się złożonym smakiem i aromatem. Robusta jest prostsza w utrzymaniu, pełna kofeiny, ale mniej bogata w smaku. Mieszanki arabiki z robustą są bardzo dobrą bazą do kaw mlecznych, ale to stuprocentowe arabiki stanowią trzon segmentu specialty. Jeśli zależy Wam na najlepszej jakości kawie o która dbano od sadzonki po filiżankę, to dobra kawa ziarnista specialty będzie doskonałym wyborem.
Jaką kawę ziarnistą wybrać do różnych metod parzenia – ekspres ciśnieniowy a metody przelewowe
Każda metoda parzenia kawy wymaga nieco innego rodzaju ziaren. Espresso parzy się kilkadziesiąt sekund, a kawy przelewowe kilka minut, dlatego sposób wypalenia ziaren ma bardzo duże znaczenie. Im jaśniej palona kawa, tym dłużej może się parzyć bez obawy o niechcianą cierpkość i gorycz. Ciemniej palona kawa pozwoli przygotować esencjonalne i pełne smaku espresso.
Top kawy ziarniste pod espresso
Jeśli macie ekspres przelewowy lub kawiarkę to być może zastanawiacie się jaka kawa ziarnista najlepsza będzie pod espresso? Ziarna wypalone w stopniu ciemnym i średnim sprawdzą się najlepiej w tej metodzie parzenia, a poniższe kawy to nasze bestsellery.
Arcaffe Roma
Roma to mieszanka o niemal stuletniej tradycji. Kompleksowe i wyważone espresso zawierające wszystko to co najlepsze we włoskiej kawie — słodycz, lekka goryczka i delikatny posmak owoców. Ta 100% arabika to bardzo dobry wybór dla fanów włoskich klimatów i klasycznych smaków kawy.
Jaką kawę ziarnistą wybrać do metod przelewowych?
Na pytanie: jaką kawę ziarnistą polecacie pod przelew? Odpowiadamy: taką, która najbardziej Wam zasmakuje! Wśród poniższych kaw każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od gustu.
Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki
Dobra kawa ziarnista pod przelew dla fanów orzechów i czekolady? Brazylia od Auduna sprawdzi się idealnie dla nowicjuszy specialty i dla tych, którzy po prostu lubią kawy o niskiej kwasowości. Jeśli szukacie kawy słodkiej i klasycznej w smaku, sięgnijcie po te ziarenka!
Jak przechowywać kawę ziarnistą, by zachowała aromat na dłużej?
Jak powinna być przechowywana kawa? Najlepsza ziarnista kawa zapakowana jest w specjalnie zaprojektowane opakowania, która pozwalają jej zachować świeżość jak najdłużej, dlatego powinniśmy pozostawić ją w oryginalnym opakowaniu. Dobra kawa ziarnista powinna przebywać jak najdalej od słońca i wilgoci — najlepiej będzie czuła się w szafce z dala od przypraw. Jeżeli jednak wolicie trzymać ziarna w słoiku lub oryginalne opakowanie zostało uszkodzone, polecamy wybrać dedykowane pojemniki na kawę. Są one zazwyczaj bardziej szczelne lub nawet zamykane próżniowo.
Jakie ziarna wybrać do różnych metod parzenia – ekspres, Chemex, drip?
Dobra kawa ziarnista do ekspresów ciśnieniowych powinna być palona w stopniu średnim lub ciemnym. W zależności od naszych preferencji smakowych możemy wybrać kawy o różnych profilach smakowych, ale miłośnikom klasyki polecamy szukać nut czekolady, orzechów i kakao.
Jaka najlepsza kawa ziarnista do metod przelewowych? Polecamy spróbować ziaren palonych w stopniu jasnym. Miłośnikom smaków czekoladowych polecamy Brazylię od Auduna, fanom owoców - COFFEE PLANT Very Berry, a lekkich i codziennych kaw - Hi! Coffeedesk Holy Cup.