Kawa idealna – jaką kawę wybrać? Każdy coś znajdzie!

Jaką kawę wybrać? Ranking | Coffeedesk

Jaką kawę wybrać, skoro w ofercie jest ich kilkaset? Duże, małe, ciemne, jasne, włoskie, polskie, niemieckie, szwedzkie, przelewowe, espressowe, naturalne, umyte… Głowa boli! A ta idealna kawa tam gdzieś jest i to nawet niejedna. Odkryj sekret, jak ją znaleźć i sprawdź, jaka kawa na początek sprawdzi się najlepiej.

Jaką kawę wybrać? Ranking

Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą? Poniżej proponujemy kilka kaw, które polecamy spróbować. 

Pod espresso i pod kawiarkę

  • Coffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate Edition – kawa pochodząca z Brazylii, wypalana przez warszawską palarnię Coffeelab. Klasyczna, słodka kawa z Brazylii, która da czyste, czekoladowe i nugatowe doznanie. Sztosik zarówno solo, jak i z mlekiem!
  • Arcaffe Roma – choć pochodząca z Włoch, nie straszy zbyt mocnym wypaleniem, a za to zachęca głębokim, konkretnym, ale zbalansowanym smakiem. Mieszanka ziaren wysokiej jakości, która dobrze smakuje jako kawa czarna i biała.
  • HAYB Pink Espresso Blend WTF – kawa idealna dla fanów odrobiny szaleństwa w filiżance! Jest to mieszanka dwóch Etiopii, która w smaku da olbrzymią ilość czerwonych owoców, zwięczoną nutką czekolady.
  • Espresso Miesiąca – Tu zawsze warto zerknąć. Co miesiąc inna, dobra kawa jest wybierana jako Espresso Miesiąca, dzięki czemu za niewielką kwotę można zdobyć zupełnie nowe ziarna pasujące do espresso i kawiarki, odkrywając nowe, kawowe horyzonty!

Lykke - kawa w kapsułkach OK CIAO - 10 kapsułek 5,5 g

Producent: LYKKE

Kawa jakości specialty w kapsułkach, przygotowana przez szwedzką palarnię Lykke. OK CIAO o blend składający się w 70% z arabiki specialty z Brazylii oraz w 30% fine robusty z Ugandy. Kawa we włoskim stylu - sprawdzi się dla miłośników klasycznego smaku w formie espresso i kaw mlecznych. W smaku wyczuwalne są nuty tytoniu, śliwki i masła orzechowego.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / UgandaRegion: Caparao - Minas Gerais / KaseseOdmiana: Arabika - Catucai, Catuai / RobustaWysokość upraw: 800 - 1500 / 800 - 1500 m n.p.m.Kapsułki są kompatybilne z ekspresami Nespresso®. Są przyjazne dla środowiska i kompostowalne, wyprodukowane przy użyciu jedynie odnawialnej energii.Opakowanie zawiera 10 kapsułek.
Heresy - kawa ziarnista Antidotum Filter 1001 g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.07.2025

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Promocja
Zestaw Fellow - Aiden czarny + młynek Ode 2 + kubek Carter czarny 473 ml + HAYB Się Przelewa Owoc 250g

Producent: FELLOW

Data palenia: 22.08.2025

 
Najniższa cena: 2 428,22 zł
3598,92 zł
Najniższa cena: 2 428,22 zł
Promocja
Zestaw Fellow - Aiden czarny + kubek czarny 473 ml + HAYB Się Przelewa Owoc 250g

Producent: FELLOW

Data palenia: 22.08.2025

 
Najniższa cena: 1 499,00 zł
1799,02 zł
Najniższa cena: 1 499,00 zł
Promocja
Zestaw Hario dripper szklany + kawa Hi! Coffeedesk

Producent: HARIO

Data palenia: 05.08.2025

Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja szklana to niezwykle stylowa konstrukcja dostępna z podstawką i uchwytem z tworzywa sztucznego w różnych kolorach, która z pewnością będzie ozdobą każdej kuchni. Ten model posiada podstawkę w okrągłym kształcie. Ponadto dripper charakteryzuje się bardzo dobrym poziomem utrzymywania ciepła. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody. Hi! Coffeedesk - Good Chief Filter 100g - W tej paczce czeka szef wszystkich szefów: czekoladowo–orzechowe dobro, które sprawdzi się w każdej metodzie parzenia. Nigdy Cię nie zawiedzie! Nigdy nie opuści! Możemy śmiało i bezceremonialnie powiedzieć, że to najlepszy start w sztuce parzenia kawy. Profil smakowy: czekoladowo-orzechowy. Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.
Najniższa cena: 54,99 zł
170,00 zł
Najniższa cena: 54,99 zł
Bialetti Dolce & Gabbana - Moka Perfetto Irresistible - Kawa mielona 200g

Producent: BIALETTI DOLCE & GABBANA

*kawa aromatyzowana.
Promocja
Le Piantagioni del Caffe - kawa ziarnista Iridamo 1 kg

Producent: LE PIANTAGIONI DEL CAFFE

Iridamo to mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Gwatemali i Etiopii, wypalanych przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. Ta 100% arabika charakteryzuje się słodkim, delikatnym smakiem, przyjemną kwasowością i cytrusowym aromatem.Ziarno z Gwatemali to El Hato Blue, z regionu Santa Rosa. Wyróżnia się kwiatowym aromatem i lekką kwasowością. Etiopskie ziarno pochodzi z miasta Yrgalem w regionie Sidamo, który uznawany jest za miejsce pochodzenia pierwszych krzewów arabiki. Uprawiana jest tam odmiana Typica, a przetwarzanie odbywa się przy użyciu procesu mycia, dzięki któremu cytrusowe i kwiatowe nuty są bardziej wyraźne.  
Najniższa cena: 129,00 zł
149,00 zł
Najniższa cena: 129,00 zł
Promocja
Zestaw ekspres Sage - The Barista Express Impress Srebrny + 3x kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 16.07.2025

Sage The Barista Express Impress (SES876BSS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Przygotuj prawdziwą kawę jak z kawiarni w domu — od ziaren po gotowe espresso w mniej niż minutę. To, co najlepsze w ekspresie Barista Express z systemem ubijania kawy Impress Puck System™. Pomaga on w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości fusów na ekspresie i blacie.Wiemy, czego oczekujesz od idealnego ekspresu do kawy. Zawsze doskonałą kawę, bez konieczności sprzatania po przygotowaniu. Zawarliśmy Twoje życzenia w ekspresie do kawy Barista Express™ Impress, który daje doskonałe wrażenie w każdych okolicznościach i pod każdym względem. Ale przede wszystkim doskonałe efektay smakowe.Funkcje:- Kawa jak z kawiarni dzięki formule 4 kroków - Nasze ekspresy do espresso zostały zaprojektowane tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach.- Inteligentne porcjowanie dzięki wbudowanemu młynkowi z żarnami stożkowymi i 25 ustawieniami grubości mielenia - Młynek automatycznie oblicza porcję na podstawie ostatniego mielenia, dzięki czemu ustawienie jest gotowe przy kolejnym użyciu.- Tampowanie w stylu baristy - Precyzyjne ubicie z siłą 10 kg i obrotem o 7 stopni, aby uzyskać zbity kawowy krążek.- Kolba z pojedynczym lub podwójnym sitkiem - Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 54 mm, mieszcząca idealną porcję 18 gramów świeżo zmielonej kawy, sprawia, że kawa zyskuje pełne body i bogate, złożone nuty smakowe.- Preinfuzja - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczynasię od preinfuzji przy niskim ciśnieniu, po której następuje ekstrakcja pod wysokim ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów.- Układ grzewczy Thermocoil - Układ Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID dostarcza wodę o temperaturze dokładnie 93°C, aby zapewnić idealnie zrównoważony smak.- Spienianie mleka parą o temperaturze 130°C - Delektuj się aksamitną mleczną mikropianką stworzoną za pomocą pary pod dużym ciśnieniem.Specyfikacja:Wymiary: (szer. x gł. x wys.) 33 cm x 38 cm x 41 cmMateriał: Stal nierdzewnaPojemność zbiornika na wodę: 2 lW zestawie znajdziesz również:Tamper ze stali nierdzewnej 54 mmSitka z podwójnym dnem na 1 i 2 filiżanki480 ml dzbanek ze stali nierdzewnej do spieniania mleka250g pojemnik na kawę ziarnistąNarzędzie do wyrównywania kawy Razor™Środek czyszczący do czyszczenia dyszy parowejDysk czyszczącySzczotka do czyszczeniaTabletki czyszcząceZbiornik na wodę 2l z filtracjąklucz imbusowyProszek odkamieniający
Najniższa cena: 3 049,00 zł
4246,00 zł
Najniższa cena: 3 049,00 zł
Promocja
Zestaw ekspres Sage - The Barista Express Czarny + 3x kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 16.07.2025

Sage Barista Express (SES875BKS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Największe zalety:- Wbudowany młynek stożkowy ze stalowymi żarnami.- Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C).- System niskociśnieniowego parzenia wstępnego.- 18 ustawień grubości mielenia.- Dysza spieniająca.- Wykonanie z materiałów wysokiej jakości.- Programowanie temperatury i objętości napojów.Doskonała filiżanka kawy jest efektem połączenia kilku czynników – świeżo mielonej kawy, odpowiednio ubitej kawy, odpowiedniego ciśnienia i temperatury wody. Przez wahania temperatury podczas ekstrakcji dochodzi do straty piany i w efekcie kawa traci swój piękny kawowy kolor w kilka sekund. Ekspres do kawy Sage BES875 zapewnia innowacyjną technologię kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji.Elektroniczny system PID rejestruje temperaturę podczas ekstrakcji, wyrównuje jej wahania i gwarantuje stabilność podczas całego procesu ekstrakcji.System niskociśnieniowego parzenia wstępnego gwarantuje stopniowe zwiększanie ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze dla równomiernej ekstrakcji kawy.Wbudowany młynek stożkowy do kawy z nierdzewnymi żarnami umożliwia mielenie tylko potrzebnej ilości kawy bezpośrednio do kolby. Możliwość ustawienia grubości i porcjowania mielonej kawy daje okazję do eksperymentowania i osiągnięcia idealnej filiżanki napoju według Twojego gustu.Funkcje: Ekspres kolbowy z młynkiemEkspres kolbowy do przygotowania espresso, cappuccino, latte i innych rodzajów kawyWbudowany młynek z żarnem stożkowym ze stali nierdzewnejSystem cieplny ThermocoilElektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C)System niskociśnieniowego parzenia wstępnego18 ustawień grubości mielenia250 g pojemnik na ziarna kawyAutomatyczne mielenie bezpośrednio do kolbyAutomatyczne i ręczne ustawienia ilości ekstrahowanej kawyWskaźnik ciśnienia podczas ekstrakcji kawyZdejmowany METALOWY tamper (możliwość praktycznego przechowywania w urządzeniu)Superwysoka przestrzeń do przygotowania long coffee (dużej kawy)Oddzielny przewód gorącej wody360° obrotowa dysza na paręWyjmowane 2 l naczynie na wodę z systemem filtrowaniaPowierzchnia do podgrzewania filiżanekSchowek na kabel zasilającySzufladka na akcesoriaFunkcja krótkiego parzenia wstępnegoAutomatyczne i ręczne porcjowanie kawyPreselekcja ilości mielonej kawy i możliwość programowania ilości mielonej kawy na 1 i 2 filiżanekPrzywracanie ustawień fabrycznychRęczne ustawianie objętości kawyUstawianie temperatury wody (+/- 2°C)Funkcja „Dry Puck” – elektroniczny wentyl do usuwania nadmiaru wody, z ubitej kawy w filtrze, po zakończeniu ekstrakcjiAutomatyczne wypuszczanie nadmiaru wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji paryFunkcja Clean Me – kontrolka świetlna wskazuje potrzebę włączenia cyklu czyszczeniaNapięcie: 220–240 V ~ 50 HzMoc 1560 – 1850 WWykorzystane materiały: stal nierdzewna, stop metali szlachetnychWymiary (wys. x szer. x gł.): 42 x 31 x 30 cmWaga: 9,7 kgW zestawie znajdziesz również:Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek dla zawodowych baristówNierdzewny dzbanek do spieniania mlekaWbudowany tamperPrzyrząd do wyrównywania kawy Razor TMPrzetyczka do czyszczenia/szczoteczka
Najniższa cena: 2 599,00 zł
3446,00 zł
Najniższa cena: 2 599,00 zł
Promocja
Zestaw ekspres Sage - The Barista Express Srebrny + 3x kawa HAYB Brasil+ 1kg

Producent: SAGE

Data palenia: 16.07.2025

Sage Barista Express (SES875BSS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego.Największe zalety:- Wbudowany młynek stożkowy ze stalowymi żarnami.- Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C).- System niskociśnieniowego parzenia wstępnego.- 18 ustawień grubości mielenia.- Dysza spieniająca.- Wykonanie z materiałów wysokiej jakości.- Programowanie temperatury i objętości napojów.Doskonała filiżanka kawy jest efektem połączenia kilku czynników – świeżo mielonej kawy, odpowiednio ubitej kawy, odpowiedniego ciśnienia i temperatury wody. Przez wahania temperatury podczas ekstrakcji dochodzi do straty piany i w efekcie kawa traci swój piękny kawowy kolor w kilka sekund. Ekspres do kawy Sage BES875 zapewnia innowacyjną technologię kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji.Elektroniczny system PID rejestruje temperaturę podczas ekstrakcji, wyrównuje jej wahania i gwarantuje stabilność podczas całego procesu ekstrakcji.System niskociśnieniowego parzenia wstępnego gwarantuje stopniowe zwiększanie ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze dla równomiernej ekstrakcji kawy.Wbudowany młynek stożkowy do kawy z nierdzewnymi żarnami umożliwia mielenie tylko potrzebnej ilości kawy bezpośrednio do kolby. Możliwość ustawienia grubości i porcjowania mielonej kawy daje okazję do eksperymentowania i osiągnięcia idealnej filiżanki napoju według Twojego gustu.Funkcje: Ekspres kolbowy z młynkiemEkspres kolbowy do przygotowania espresso, cappuccino, latte i innych rodzajów kawyWbudowany młynek z żarnem stożkowym ze stali nierdzewnejSystem cieplny ThermocoilElektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C)System niskociśnieniowego parzenia wstępnego18 ustawień grubości mielenia250 g pojemnik na ziarna kawyAutomatyczne mielenie bezpośrednio do kolbyAutomatyczne i ręczne ustawienia ilości ekstrahowanej kawyWskaźnik ciśnienia podczas ekstrakcji kawyZdejmowany METALOWY tamper (możliwość praktycznego przechowywania w urządzeniu)Superwysoka przestrzeń do przygotowania long coffee (dużej kawy)Oddzielny przewód gorącej wody360° obrotowa dysza na paręWyjmowane 2 l naczynie na wodę z systemem filtrowaniaPowierzchnia do podgrzewania filiżanekSchowek na kabel zasilającySzufladka na akcesoriaFunkcja krótkiego parzenia wstępnegoAutomatyczne i ręczne porcjowanie kawyPreselekcja ilości mielonej kawy i możliwość programowania ilości mielonej kawy na 1 i 2 filiżanekPrzywracanie ustawień fabrycznychRęczne ustawianie objętości kawyUstawianie temperatury wody (+/- 2°C)Funkcja „Dry Puck” – elektroniczny wentyl do usuwania nadmiaru wody, z ubitej kawy w filtrze, po zakończeniu ekstrakcjiAutomatyczne wypuszczanie nadmiaru wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji paryFunkcja Clean Me – kontrolka świetlna wskazuje potrzebę włączenia cyklu czyszczeniaNapięcie: 220–240 V ~ 50 HzMoc 1560 – 1850 WWykorzystane materiały: stal nierdzewna, stop metali szlachetnychWymiary (wys. x szer. x gł.): 42 x 31 x 30 cmWaga: 9,7 kgW zestawie znajdziesz również:Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek dla zawodowych baristówNierdzewny dzbanek do spieniania mlekaWbudowany tamperPrzyrząd do wyrównywania kawy Razor TMPrzetyczka do czyszczenia/szczoteczka
Najniższa cena: 2 699,00 zł
3446,00 zł
Najniższa cena: 2 699,00 zł

Pod metody alternatywne

  • Hi! Coffeedesk Holy Cup – to ziarna z Etiopii, poddane obróbce mytej, a przez to czyste i lekkie w smaku. Nuty kwiatowe i herbaciane tej kawy, z pozoru delikatne i dyskretne, z pewnością Was uwiodą. Przyjemna kawa, idealna na co dzień i od święta.
  • COFFEE PLANT FLOW Very Berry – to mieszanka ziaren z Rwandy i Etiopii, które poddane zostały obróbce naturalnej. Jest to kawa bardzo słodka i intensywnie owocowa. Znajdziecie w niej wiśnie, porzeczki i śliwki – prawdziwa uczta!
  • Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki – to propozycja dla fanów klasycznych, czekoladowych kaw. Ziarna z Brazylii zostały poddane obróbce pulped natural, której efektem jest wysoka słodycz i niska kwasowość.
  • Przelew Miesiąca – Tak samo, jak Espresso Miesiąca, koniecznie zobacz co akurat jest w ramach akcji Przelew Miesiąca. Bardzo fajne ziarna do alternatyw, często zaskakujące, zawsze w lepszej cenie!

Promocja
19grams - kawa ziarnista Etiopia Berlin Summer 2.0 Washed Filter 250 g (outlet)

Producent: 19GRAMS

Data palenia: 25.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w niemieckiej palarni 19grams. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do białej herbaty, trzciny cukrowej i melona miodowego.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Jimma Zone, Limu Kossa WoredaFarma: Haider AbamechaOdmiana: 741, 7410, 74140, 7440Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1870 - 2090 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 100 punktów
Najniższa cena: 97,00 zł
97,00 zł
Najniższa cena: 97,00 zł
Promocja
19grams - kawa ziarnista Kenia Kii Washed Filter 250 g (outlet)

Producent: 19GRAMS

Data palenia: 26.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w niemieckiej palarni 19grams. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonej porzeczki, dżemu rabarbarowego i kremu cytrynowego.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaRegion: KirinyagaOdmiana: SL28, SL34, BatianFarma: The Kii washing station / Rung'eto CooperativeMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1750 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 punktów
Najniższa cena: 99,00 zł
99,00 zł
Najniższa cena: 99,00 zł
Promocja
19grams - kawa ziarnista Kolumbia Las Flores Java Washed Filter 200 g (outlet)

Producent: 19GRAMS

Data palenia: 24.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w niemieckiej palarni 19grams. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, kantalupy i werbeny cytrynowej.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Acevedo, HuilaFarma: Las FloresOdmiana: JavaMetoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1750 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 89 / 100 punktów
Najniższa cena: 194,00 zł
194,00 zł
Najniższa cena: 194,00 zł
Audun Coffee - Drip no. 2 Brazylia Fazenda Monte Belo 1kg

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 06.10.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Brazylii i około 25% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.Kraj: >75% Brazylia, ok. 25% mieszanka arabikiFarma: Fazenda Da Lagoa (Brazylia)Metoda obróbki: Myta (Washed)
Audun Coffee - Etiopia Nano Challa Washed Filter 250g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 06.10.2025

Audun Coffee Etiopia Nano Challa Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty białych kwiatów, miodu i brzoskwini.Kraj: EtiopiaRegion: AgaroFarma: Nano Challa Położenie upraw: 2050 m n.p.m.Odmiana: HeirloomMetoda obróbki: Washed
Audun Coffee - kawa ziarnista Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 06.10.2025

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce.Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości.Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych.Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent.Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.Kraj: BrazyliaRegion: Minas GeraisWysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonMetoda obróbki: Pulped natural
Promocja
Audun Coffee - kawa ziarnista Burundi Turihamwe Washed Filter 250 g (outlet)

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 24.06.2025

Audun Coffee Burundi Turihamwe Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty cytrusów, czekolady i karmelu.Kraj: BurundiFarma: Turihamwe Metoda obróbki: Washed
Najniższa cena: 84,00 zł
84,00 zł
Najniższa cena: 84,00 zł
Audun Coffee - kawa ziarnista Drip No. 1 Rwanda Mahembe Filter 1 kg

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 09.09.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Rwandy i około 25% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty śliwek, pomarańczy i rodzynek.Kraj: >75% Rwanda / ok. 25% mieszanka arabikiFarma: Mahembe farmers
Nowość
Audun Coffee - kawa ziarnista Kenia Gakundu AB Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 09.09.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty czerwonej porzeczki, ciemnych winogron i czarnej herbaty.Kraj: KeniaFarma: Gakundu farmersMetoda obróbki: Washed
Audun Coffee - kawa ziarnista Kolumbia El Diviso Washed Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 19.08.2025

Audun Coffee Kolumbia El Diviso Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty malin, jaśminu i ciemnych owoców.Kraj: KolumbiaFarma: El DivisoMetoda obróbki: Washed

Jaką kawę wybrać – wstępna selekcja

Kwestię jak wybrać kawę najlepiej rozłożyć na kilka prostych czynników i metodę od ogółu do szczegółu. Tak trochę na Sherlocka. Pierwszą sprawą, którą musicie rozważyć, jest określenie, w jakich urządzeniach będziecie tę kawę parzyć. Jeśli macie ekspres ciśnieniowykawiarkę czy – w niektórych przypadkach – french pressa, skierujcie swój internetowy wzrok w stronę kaw dedykowanych pod espresso.

Jakie kawy do metod ciśnieniowych?

Co charakteryzuje kawy do metod ciśnieniowych? Najczęściej są one wypalone odrobinę ciemniej, w kolorze głębokiego brązu (ale nie czarne i błyszczące!), niż do metod alternatywnych, o których za moment. Dzięki temu, kawa staje się bardziej słodka w momencie zetknięcia się z wysokim ciśnieniem ekspresu bądź nieco niższym w kawiarce.

Kawy pod espresso są tak tworzone by dać dużą esencjonalność. Dlatego nie jest niczym dziwnym, kiedy kawy te są mieszankami (blendami), czyli miksem ziaren z różnych regionów, o różnym profilu smakowym. Wszystko po to, by uzyskać jak najlepszy balans smaku, wysoką słodycz, dobre body oraz ewentualną kompozycję z mlekiem w cappuccino. Oczywiście dostępne są kawy jednorodne, tak zwane single, gdzie w paczce znajdują się ziarna tylko z jednego regionu, a czasami nawet tylko z jednej plantacji. Dzięki temu można świetnie nauczyć się charakterystyk kaw z danej części świata, poznać niuanse i to, jak smakuje ta konkretna. Najczęściej takie kawy odznaczają się słodyczą przypominającą różne owoce.

Jaką kawę wybrać do metod przelewowych?

Używacie innych urządzeń niż ekspres ciśnieniowy czy kawiarka? Lubicie alternatywy i metody takie jak chemex, drip, french press, AeroPress czy ekspres przelewowy? Zerknijcie na kawy dedykowane pod te metody.

Te palone są w sposób nieco jaśniejszy. Ziarna są matowe, w różnych odcieniach jasnego i średniego brązu. Dlaczego? W metodach przelewowych kawa jest lżejsza w smaku, zdecydowanie łatwiej znaleźć różnego rodzaju niuanse smakowe i nuty. Jaśniejsze wypalenie bardziej podkreśla charakter konkretnej kawy – warto o tym pamiętać, zastanawiając się, jakie ziarna kawy wybrać.

Punkty za pochodzenie?

Przynajmniej w prywatnym rankingu można sobie takie przyznawać. Każdy ma jakieś preferencje. Ktoś bardziej preferuje nuty czekoladowo – orzechowe, a ktoś inny rześkie, czerwone porzeczki i rabarbar. Albo i jedno i drugie, w zależności od nastroju i pory roku.

Jeśli zastanawiamy się, jaką kawę kupić, dobrze jest mniej więcej orientować się, co dana kawa może Wam zaoferować pod względem smaku, niezależnie jaką metodą ją parzycie. Oczywiście, należy mieć na uwadze, że sam region, z którego kawa pochodzi, nie może zagwarantować tylko i wyłącznie jednego, takiego samego profilu smakowego, bo na to ma wpływ nie tylko umiejscowienie na mapie świata, ale także szereg innych czynników, tzw. terroir. Jest to na przykład wysokość upraw nad poziomem morza, gleba, nasłonecznienie, opady, obróbka ziarna, ale i wypalenie. Kawa to produkt rolniczy, więc tak jak smak jabłek bądź winogron może różnić się między sezonami, tak samo dzieje się z kawą.

Jaką kawę wybrać? Ranking | Coffeedesk

Można pokusić się jednak o pewne ogólne wskazówki. Szukacie czegoś o pełnym smaku, słodkiego, o niekoniecznie dużej kwaskowatości, raczej z dominującą czekoladą i orzechami w smaku? Brazylia będzie dobrym tropem. Nadal czekolada ma grać pierwsze skrzypce, ale jest też chęć na nieco więcej owoców, zwłaszcza takich słodkich, dojrzałych? Rozejrzyjcie się z kawą z Gwatemali, Nikaragui czy Kostaryki. Natomiast lekkie body, piękne, cytrusowe i brzoskwiniowe nuty i herbaciany finisz to klasyczne kawy z Etiopii. Dla fanów mocnych kaw zdecydowanie dobrym wyborem będą ziarna z Kenii. 

Jeśli interesuje Was temat pochodzenia ziaren, ich charakterystyki oraz historii, gorąco polecamy świetną książkę The World Atlas of Coffee autorstwa Jamesa Hoffmanna. Przystępny język i hektolitry kawowych informacji oraz ciekawostek.

Przy wielu kawach wysokiej jakości można znaleźć jeszcze informację na temat metody obróbki ziaren. Kawa, gdy jest zebrana z krzewu, jest owocem. Aby wydobyć z niej ziarno, które potem trafia do palarni i naszego młynka, musi zostać specjalnie obrobiona. Podstawowe metody obróbki to natural (sucha), washed (mokra) oraz honey (pomiędzy jedną a drugą). Zerknijcie na tekst Maćka Duszaka o metodach obróbki!

No to w końcu skąd pochodzi?

Mniej więcej wiemy, czego chcemy i pod jaką metodę. Teraz o tym, jak wybrać kawę po tym, skąd jest. Bo to, że może pochodzić z Brazylii, Etiopii czy Burundi, już wiadomo. To jednak wyznacznik tego, skąd jest samo ziarno, ale wypalana może być już w dowolnym miejscu na świecie. A właśnie proces palenia kawy zwieńcza ten długi proces produkcji i nadaje ostateczny, jadalny (pijalny) efekt.

Jaką kawę wybrać? Ranking | Coffeedesk

Wybierając kawy wysokiej jakości, z cenionych palarni, tak naprawdę nie ma większego znaczenia, na którą się pokusimy. Naprawdę. Oczywiście, żeby nie było nieporozumień – dając ten sam surowiec dwóm różnym roasterom (osoba wypalająca kawę), efekt w filiżance będzie różny. To jest właśnie ta magia kawowa. Oczywiście, bazowo smak będzie bardzo podobny, ale w niuansach już zagrają inne nuty.




Stąd też najlepszym, co można zrobić, to… próbować, próbować i jeszcze raz próbować.


Nie jest prawdą, że najlepsza kawa to włoska kawa. Owszem, są tam palarnie specialty, jak choćby Gardelli Specialty Coffees, jednak królują tam póki co nadal, palarnie przemysłowe, produkujące tony kawy dziennie.


Warto dać szansę polskim palarniom, których jest już całkiem sporo i nie ustępują zagranicznym, ot, choćby Audun Coffee. Audun Sorbotten jest Norwegiem, który kilka lat temu przeprowadził się do Polski i założył palarnię kawy, bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu w norweskiej palarni Solberg & Hansen. W 2014 roku, prowadząc już palarnię w Polsce, wygrał Mistrzostwa Świata Roasterów, czyli właśnie w wypalaniu kawy. Co prawda reprezentując Norwegię, ale Polsce i tak splendoru dodaje!




Jest także silna reprezentacja stolicy, czyli HAYBCOFFEE PLANTStory  czy CoffeeLab. Wrocław też ma coś do zaoferowania w postaci Figa Coffee i Etno Cafe. W Opolu swoją siedzibę ma Hard Beans. To oczywiście nie wszystkie polskie palarnie. Nasza krajowa scena kaw dobrej jakości jest niezwykle szeroka i warta poznawania.


Bardzo mocno trend w kawach, nacisk na jakość i rzemieślniczość, widać na przykładzie Niemiec, zwłaszcza Berlina. Tam palarni specialty, które bardzo mocno utrwaliły się w świadomości fanów dobrej kawy, jest naprawdę dużo. Bonanza czy Five Elephant to bardzo dobre przykłady tego zjawiska.


Pisząc o tym jak wybrać kawę, o jej różnicach, smakach i palarniach oraz wysokiej jakości, absolutnie nie można zapomnieć o Skandynawii, która ma potężny wkład w propagowanie jasnego palenia kawy i wyraźnych, lekkich, owocowych smaków. Właśnie w tej części Europy znajdują się takie palarnie jak wspomniany Solberg & Hansen, szwedzki Johan & Nystrom no i człowiek – instytucja – legenda, Tim Wendelboe, utytułowany barista, roaster, a nawet plantator.

A zatem jak wybrać dobrą kawę ziarnistą?

No właśnie, więc jaką kawę wybieracie? Mam nadzieję, że po tym wpisie przynajmniej odrobinę rozjaśniła Wam się kwestia jak wybrać kawę. Dla przypomnienia, o czym należy pamiętać wybierając najlepszą kawę ziarnistą?

  • O metodzie parzenia. Jeśli przygotowujecie kawę w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce, sięgnijcie po kawy średnio i ciemno palone, do espresso. Parzycie w metodach przelewowych – dripie, AeroPressie, Chemexie, french pressie lub ekspresie przelewowym? Sięgnijcie po kawy wypalane w stopniu jasnym lub średnim, dedykowane tym metodom.
  • O preferencjach smakowych i pochodzeniu ziaren. Jeżeli lubicie kawy klasyczne, czekoladowe, orzechowe – sięgnijcie po ziarna z Brazylii, Kostaryki lub Gwatemali. Fani owoców i kwiatów w kawie, powinni być zadowoleni z ziaren z Etiopii, Kenii lub Rwandy.
  • Dodatkowo możecie również zerknąć na metodę obróbki. Kawy myte (obróbka washed) najczęściej są bardziej czyste, lekkie i czasem nawet rześkie w smaku, o większej kwasowości. Obróbka na sucho (natural) zazwyczaj wydobywa z kawy słodycz i smaki przypominające konfitury.

    Na koniec, warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu kawy. Dzięki specjalnym pojemnikom, dedykowyanym pod to konkretne zadanie, zachowacie smak i aromat ziaren na dłużej. 

Zobacz również