Najlepsza kawa do cappuccino – jak wybrać ziarna, które stworzą idealny smak?

Cappuccino czyli mała mleczna kawa, na którą składa się pojedyncze espresso i spienione mleko to jedna z najpopularniejszych kaw na świecie. We Włoszech pije się ją do śniadania lub zamiast śniadania, a jej delikatny smak sprawia, że jest idealnym dodatkiem do ciasta. Jaka kawa z mlekiem smakuje najlepiej?
Co sprawia, że kawa idealnie nadaje się do cappuccino? Kluczowe cechy ziaren
Najlepsza kawa ziarnista do cappuccino powinna przede wszystkim dobrze łączyć się z mlekiem, nie przytłaczać napoju, ale tworzyć z nim idealny duet. Od czego zatem zacząć i jak wybrać kawę do cappuccino? Szukajmy przede wszystkim wśród kaw palonych średnio lub ciemno, przeznaczonych do espresso. Intensywna kawa z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki najlepiej połączy się z mlekiem. Dobra kawa do cappuccino powinna także odpowiednio smakować. Nuty smakowe, które dobrze łączą się z mlekiem to słodycz, czekolada, i orzechy — to ich wypatrujmy w opisie sensorycznym poszukując dobrej bazy do cappuccino.
Arabika czy robusta – które ziarna sprawdzą się lepiej w mlecznych napojach?
Arabika jest szlachetniejszą odmianą kawy, bogatszą w smaki i aromaty, o delikatniejszym profilu sensorycznym. Często znajdziemy w niej owoce, kwiaty, ale zdarzają się też oczywiście nuty czekolady czy orzechów. Robusta jest bardziej wytrawna w smaku, ale zawiera więcej kofeiny, a także doskonale łączy się z mlekiem. Robusta w smaku często zawiera gorzko – czekoladowe nuty. Na początek do kaw mlecznych, takich jak cappuccino, często polecane są mieszanki arabiki z robustą. Natomiast stuprocentowe arabiki, które mają odpowiedni profil smakowy, również mogą się sprawdzić. Wybór zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji smakowych.
Ranking najlepszych kaw ziarnistych do cappuccino – nasze top 5
Najlepsza kawa do cappuccino to ta, która najbardziej Wam zasmakuje. Poniżej znajdziecie pięć kaw, które według nas najlepiej pasują do tej klasycznej kawy i od których proponujemy zacząć poszukiwania kawy do cappuccino idealnej dla Was.
Arcaffe Roma
Roma od Arcaffe to najlepsza kawa do cappuccino dla fanów klasycznej włoskiej kawy. Jeśli chcecie odbyć podróż do Rzymu bez wychodzenia z domu, to będzie odpowiednia mieszanka dla Was. Roma to 100% arabica, która po zaparzeniu i dodaniu mleka da słodkie, kremowe i delikatne cappuccino, które smakami przypomni orzechy brazylijskie i mleczną czekoladę.
Arcaffe Mokacrema
Arcaffe Mokacrema to mieszanka kaw z Ameryki Południowej i Afryki, która charakteryzuje się nutami orzechów i czekolady, które doskonale będą komponowały się z mlekiem. Mokacrema to ziarna arabiki, palone w stopniu ciemnym, z których cappuccino będzie prawie całkowicie pozbawione goryczki.
Jak wybrać najlepszą kawę do cappuccino?
Szukasz idealnych ziaren do cappuccino? Kluczem jest wybór kawy o średnim lub ciemnym stopniu palenia, najlepiej z nutami czekolady, orzechów lub słodyczy. Zarówno 100% arabika, jak i mieszanki z robustą mogą być świetnym wyborem. Kilka propozycji, które polecamy przetestować:
- COFFEE PLANT Chocolate Bomb - kawa speciality o intensywnym smaku czekolady i orzechów.
- Arcaffe Roma - klasyczna włoska kawa z nutami orzechów brazylijskich.
- HAYB Brasil Espresso - ziarna speciality, które dadzą kawę o wysokim body i dużej słodyczy.
- Arcaffe Mokacrema - włoska kawa, w której próżno szukać goryczki.
- Pellini Top - klasyczna włoska mieszanka, o łagodnym smaku i wyrazistym aromacie.
Pamiętajmy jednak o najważniejszym - najlepsza kawa to ta, która najbardziej smakuje! Zachęcamy do eksperymentowania i szukania idealnego smaku cappuccino.