-
- 3fe (10)
- Able Brewing (6)
- Acaia (23)
- AeroPress (19)
- Alpro (16)
- Althaus (34)
- AOOMI (97)
- Arcaffe (18)
- Asobu (30)
- Audun Coffee (33)
- Bagdrip (12)
- Baratza (44)
- Barista & Co (37)
- Barista Space (61)
- Bean Bros (4)
- Bialetti (188)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (57)
- Bonanza Coffee (10)
- Bracia Ziółkowscy (16)
- Brewista (9)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (56)
- Bunn (35)
- BWT (14)
- By.herbs (12)
- Caffenation (22)
- Cafflano (1)
- Casino Mocca (10)
- Chemex (29)
- Cilia (7)
- Clever (15)
- Coffeedesk (64)
- Coffeelab (40)
- COFFEE PLANT (57)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (74)
- Contigo (24)
- Craft Coffee Roasters (6)
- Dafi (36)
- Dear Tea Society (6)
- Diemme Caffe (16)
- Dobra Palarnia Kawy (10)
- DomoBar (1)
- Doubleshot (16)
- Dr. Coffee (9)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (13)
- Dworzysk (14)
- Espresso Gear (25)
- Etno Cafe (26)
- Eureka (82)
- Father's Coffee (13)
- Fellow (161)
- Fentimans (16)
- Figa Coffee (17)
- Five Elephant (9)
- FLAMQA (1)
- Full Circle (3)
- Gaggia (14)
- Gardelli Specialty Coffees (21)
- GAT (1)
- GBG (3)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (7)
- Graef (30)
- Happa to Mame (2)
- Hard Beans (76)
- Hario (269)
- HAYB (94)
- Heresy (27)
- Hi! Coffeedesk (19)
- Illy (12)
- IMS (22)
- Izzo (7)
- Java Coffee (8)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (25)
- Jura (49)
- Kafar (12)
- Kalve (7)
- KawePale (12)
- KeepCup (203)
- Kimbo (21)
- KINTO (42)
- Knock (1)
- Kofi Brand (5)
- Kruve (39)
- Kusmi Tea (51)
- KYOTO Coffee Roasters (30)
- La Cabra (15)
- LaCava (100)
- La Marzocco (20)
- Lavazza (32)
- Lazy Legs (5)
- Leaf Liturgy (5)
- Lelit (32)
- Le Piantagioni del Caffe (41)
- Long Man Tea (50)
- Loveramics (223)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (17)
- Lykke (22)
- Mahlkonig (5)
- MAMAM (16)
- Melitta (62)
- MiiR (60)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (73)
- Monbana (39)
- Morning (1)
- Motta (113)
- Mount Caramel (38)
- Mount Everest Tea (19)
- Napar (6)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (17)
- Nomad Coffee (14)
- Oatly (8)
- ORIGAMI (55)
- Or Tea? (44)
- Paper & Tea (84)
- Passalacqua (13)
- Pellini (14)
- PIXEL (8)
- Pizca del Mundo (26)
- Planetary Design (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (40)
- Puqpress (16)
- Rancilio (2)
- Rebel Kitchen (1)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (42)
- Rocket Bean (26)
- Saeco (3)
- Sage (40)
- Savage Coffees (6)
- Sencotel (2)
- SIMPLo (4)
- Sloane (4)
- Smeg (9)
- Solberg & Hansen (49)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (39)
- Tastea Heaven (3)
- Teabag (3)
- teapigs (91)
- Teasome (25)
- Teministeriet (95)
- The Barn (9)
- The Coffee Collective (4)
- The Rinser (6)
- Timemore (39)
- Tim Wendelboe (6)
- Toddy (18)
- Trigger (7)
- Urnex (28)
- Vintage Teas (59)
- VST inc. (10)
- WildPower (17)
- Wilfa (18)
- Willie's Cacao (35)
- Wunda (1)
- YOGI TEA (35)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
Wyniki wyszukiwania frazy ' brazil'
Filtrowanie i sortowanie
1 - 21 produktów z 21 dostępnych
Le Piantagioni del Caffe - Brazil Cachoeira Da Grama 250g
Producent: Le Piantagioni del Caffè
Ta jednorodna arabika, wypalona przez włoską palarnię Le Piantagioni del Caffe, pochodzi z plantacji Cachoeira da Gama w Brazylii. Odmiany botaniczne Yellow Bourbon i Red Catuai zostały poddane dość nietypowej jak na tego typu kawy obróbce mytej, co daje nadzieję na ciekawą filiżankę!
Aromaty
Po otworzeniu paczki do nosa dociera bardzo intensywny i dość ciemny aromat. Zmielenie kawy otwiera aromat i uwalnia dużo migdałowych i orzechowych nut oraz mnóstwo czekolady. Pierwsze espresso o parametrach 18 gramów dozy, 40 gramów uzysku i 27 sekund ekstrakcji pachnie dość podobnie – słodycz, prażone orzechy i ciemna czekolada.
Smaki
W smaku jest bardzo słodkie, długo pozostaje na języku i mimo bardzo ciemnego profilu wypalenia, nie ma dużej ilości goryczy w posmaku. Kolejnym krokiem w kierunku optymalnego smaku jest zmielenie kawy nieznacznie grubiej, dzięki czemu czas ekstrakcji przyspiesza do 23 sekund. Dzięki temu nadal wyraźna orzechowo-czekoladowa słodycz zaczya lepiej współgrać z kwasowością typową dla żółtych śliwek. Jeszcze grubsze mielenie powoduje wypłaszczenie smaku i podbicie kwasowości do zbyt wysokiego poziomu.
We flat white Brazylia z La Piantagioni del Caffe pokazuje swoje najlepsze oblicze. Bardzo wysoka słodycz i czekoladowo-orzechowy posmak kojarzący się z cukierkami Toffifee sprawiają, że szybko oglądamy dno filiżanki. Jeżeli jednak wolimy mniej intensywne smaki, to z odsieczą przychodzi cappuccino. Zrobione na pojedynczym espresso będzie miało posmak Nutelli i aksamitną konsystencję.
Kawiarka
W kawiarce mamy do czynienia z klasyką w świetnym wydaniu. Zero kwasowości, dużo orzechów i goryczki – tej dobrej! Idealna do śniadania i jako pierwsza kawa, kiedy nie oczekujemy subtelnych owocowych niuansów i wykwintnej kwasowości.
Włoski wypał nie musi być straszny
Brazylia Cachoeira da Grama od Le Piantagioni del Caffe to kawa przynosząca na myśl typowe włoskie espresso, przedstawiona w dużo korzystniejszej formie. Wyobraźcie sobie klasyczną włoską kawę pozbawioną przepalonej goryczy, a zamiast niej pojawiające się nuty świeżego orzecha włoskiego oraz prażonych migdałów. To właśnie te smaki i aromaty są obok czekolady najbardziej wyczuwalne w każdej filiżance kawy miesiąca zrobionej czy to w ekspresie kolbowym, czy w kawiarce.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Regon: Vale da Grama, Minas Gerais
Farma: Cachoeira da Gama
Metoda obróbki: Myta (Washed)
Odmiana: Yellow Bourbon, Red Catuai
Wysokość upraw: 1100 - 1250 m n.p.m.
Jest to kawa certyfikowana przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości.
Najniższa cena: 19,90 zł
Kalve - Brazil Breakfast Club Natural Filter 250g
Producent: Kalve
Data palenia: 15.10.2023
Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w łotewskiej palarni Kalve. Palona jasno, sprawdzi się pod wszelkie przelewowe metody parzenia - od dripa, przez Chemex, AeroPress, French Press, inne alternatywne metody parzenia, aż po ekspresy przelewowe! W jej smaku pojawiają się nuty migdałów, kakao i karmelu. Delikatna, o gładkiej teksturze.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Minas Gerais, Campo das Vertentes
Obróbka: Natural
Odmiana: lokalne odmiany arabiki
Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Punktacja w cuppingu: 83,25 / 100 pkt.
Nie tylko doskonały smak, lecz także opakowanie w formie metalowej puszki czynią ją świetnym pomysłem na prezent!
Bestseller
Etno Cafe - Brazil Yellow Bourbon 1kg
Producent: Etno Cafe
Data palenia: 08.11.2023
Etno Cafe - Brazil Yellow Bourbon to 100% Arabica pochodzenia brazylijskiego, wypalana przez wrocławską palarnię Etno. Kawa idealnie sprawdzi się zarówno w roli espresso - zwłaszcza tego zaparzonego z pomocą ekspresu ciśnieniowego lub w tradycyjnej kawiarce - a także zaparzona w ekspresie przelewowym. Produkt ma postać ziaren, które uwalniają swój smak i aromat dopiero w trakcie samodzielnego mielenia. Kawa Brazil Yellow Bourbon pochodzi z upraw brazylijskich, znajdujących się na wysokościach 1150 - 1350 m n.p.m. Ziarno było poddane obróbce natural i wypalone jest w stopniu średnim.
Kawa Etno Cafe Brazil Yellow Bourbon gwarantuje doznania, które przenoszą smakoszy czarnego naparu bezpośrednio do kraju, z którego pochodzą jej ziarna. Napój ma przyjemny aromat i smak, w którym wyczuwalne są nuty orzechów i czekolady. Jednocześnie Brazil Yellow Bourbon to kawa daleka od płaskiego smaku. Wyrazistości nadaje jej delikatna cytrynowa kwasowość, która orzeźwia i odświeża. Zmielone i zaparzone ziarna dają napój gęsty i intensywny.
Napój idealnie sprawdza się nie tylko jako skoncentrowana czarna kawa, ale również jako baza do kaw mlecznych. Espresso po zaparzeniu ma wysoką kwasowość, średnią słodycz i mało goryczy. Pełne, ciężkie body przypadnie do gustu każdemu, kto lubi gęste napary.
Natomiast słodkie aromaty orzechów i czekolady idealnie komponują się z mlekiem w cappuccino lub flat white. Etno Cafe - Brazil Yellow Bourbon stanowi więc dobry wybór zarówno na pobudzające poranne espresso, jak i wyraźnie słodką popołudniową kawę mleczną.
Kraj: Brazylia
Region: Minas
Wysokość upraw: 1150 - 1350 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Yellow Bouron
Obróbka ziarna: Natural
LaCava - Braziliana Espresso 1kg
Producent: LaCava
Data palenia: 16.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka dwóch arabik z tego kraju. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, włoskich orzechów, migdałów oraz karmelu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Guaxupe, Cerrado
Położenie upraw: 800 - 1350 m n.p.m.
Varietal: Mundo Novo, Catuai
Obróbka: na sucho (natural)
Story Coffee Roasters - Blend No.2 Brazil x Honduras Espresso 1kg
Producent: Story Coffee Roasters
Data palenia: 25.07.2023
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii i Hondurasu, wypalana w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Ziarno palone w średnim stopniu, przeznaczone do ekspresów automatycznych, espresso i kawiarek. Kawa o wielowarstwowej słodyczy przypominającej kakao, melasę oraz śliwki w czekoladzie - świetna zarówno w pojedynkę, jak i z dodatkiem mleka.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / Honduras
Region: Alta Mogiana / Lempira
Odmiana: Mundonuovo, Catuai, Lempira
Metoda obróbki: Naturalna / Myta
Wysokość upraw: 900 - 1400 m n.p.m.
LaCava - Braziliana Espresso 250g
Producent: LaCava
Data palenia: 16.11.2023
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Mieszanka dwóch arabik z tego kraju. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, włoskich orzechów, migdałów oraz karmelu.
Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia
Region: Guaxupe, Cerrado
Położenie upraw: 800 - 1350 m n.p.m.
Varietal: Mundo Novo, Catuai
Obróbka: na sucho (natural)