Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Melitta przelewowy ekspres do kawy AromaSignature Deluxe Black czarny 1007-03 (outlet)

Producent: Melitta

Melitta Aroma Signature Deluxe to nowoczesny ekspres przelewowy do kawy. Prosty w obsłudze, niezawodny i wydajny - doskonale sprawdzi się zarówno w domowej kuchni, jak i w biurze.  Technologia optymalnego przygotowania pod względem temperatury i czasu parzenia - zatwierdzona przez ECBC - w połączeniu z imponującym designem, wysokiej klasy materiałami i innowacyjnymi funkcjami ułatwiającymi obsługę zapewniają zawsze największą przyjemność z picia kawy. Najważniejsze cechy: 2 oddzielne elementy grzejne 2 oddzielne elementy grzejne do podgrzewania wody i podtrzymywania temperatury gotowej kawy w dzbanku. 5-letnia gwarancja producenta Melitta® oznacza przyjemność i jakość picia kawy. Dlatego też oferujemy 5-letnią gwarancję Producenta na ekspres Melitta® AromaSignature® DeLuxe. Tryb oszczędzania energii Przełącznik do trybu ECO, czyli całkowite wyłączenie urządzenia, jako alternatywa dla trybu gotowości. Technologia Aroma Premium Dzięki technologii Aroma Premium, Melitta® oferuje światowej klasy kawę przelewową. Specjalna technologia podgrzewania i zaparzania umożliwia uzyskanie optymalnego aromatu kawy, a także skraca czas przygotowania kawy. Ochrona 3-w-1 ze wskaźnikiem odkamieniania Aby Twój ekspres do kawy działał idealnie przez długi czas i dostarczał Ci najlepszego smaku kawy, konieczne jest regularne usuwanie kamienia. Właśnie dlatego Melitta® Aroma Signature® DeLuxe zapewnia ochronę 3-w-1 z ustawieniami twardości wody, wskaźnikiem poziomu kamienia i praktycznym, automatycznym programem usuwania kamienia. Obudowa ze stali nierdzewnej i dodatkowe elementy ze stali nierdzewnej Ekspres do kawy przekonuje nie tylko licznymi funkcjami, ale także nowoczesnym wyglądem. Elegancka obudowa ze stali nierdzewnej i dodatkowe elementy ze stali nierdzewnej sprawiają, że ekspres do kawy przyciąga wzrok! Aroma Switch Zapewnia najlepszy smak i aromat kawy, nawet gdy parzysz małe ilości. Sygnał gotowej kawy Sygnał daje znać, że Twoja kawa jest gotowa. Programowany czas podgrzewania: 30/60/90 minut Zaprogramuj czas podgrzewania tak długo, jak potrzebujesz - 30, 60 lub 90 minut. Pozwala to uniknąć niepotrzebnej utraty aromatu oraz energii. Wyjmowane elementy można myć w zmywarce Twój ekspres do kawy posiada wiele elementów, które można myć w zmywarce. Nic nie stoi na przeszkodzie wygodnego czyszczenia. Wyjątkowy system parzenia i podgrzewania Aroma Signature® DeLuxe spełnia najwyższe europejskie standardy doskonałego parzenia, w zakresie temperatury i czasu parzenia. Potwierdza to "ECBC". Przezroczysty pojemnik na wodę z miarką i podświetleniem LED Ekspres do kawy jest wyposażony w pojemnik na wodę podświetlany LED przez cały proces parzenia. Gdy tylko zaczniesz wlewać wodę do pojemnika, podświetlenie się włączy. Ułatwia to napełnienie odpowiednią ilością wody. Automatyczne wyłączanie po 40 minutach Zapomniałeś wyłączyć ekspres do kawy? Nie ma problemu, ponieważ przy zaprogramowanej funkcji automatycznego wyłączania ekspres do kawy wyłącza się automatycznie po 40 minutach, zapewniając tym samym ekonomiczną pracę. Misja eco & care Opracowaliśmy etykietę, która pomaga konsumentom wybrać urządzenie gwarantujące świadome użytkowanie. Bazuje ona na systemie wartości, który opracowaliśmy. Wyjmowany plastikowy pojemnik na filtr z ochroną przed kapaniem Łatwa obsługa i czyszczenie - wyjmowany pojemnik na filtr z wbudowanym zaworem chroniącym przed kapaniem pozwala na łatwe wyrzucenie zużytego filtra papierowego, a następnie może zostać umyty w zmywarce. Pozostałe cechy: - Rozmiar filtra Melitta® 1x4® (w zestawie 5 sztuk) - Pojemność 10 filiżanek (1,25 litra) - 1520 W    
The Barn - Ethiopia Dambi Uddo Espresso 250g (outlet)

Data palenia: 16.02.2022

Producent: The Barn

Po espresso marca sięgamy do Berlina. Stamtąd The Barn wysyła nas do Etiopii, a dokładnie do  wysoko położonego obszaru Guji Highlands. Region Guji bardzo dobrze znany jest z owocowo-herbacianych kaw, a Ethiopia Dambi Uddo tylko to potwierdza. Kawę tę uznać można za wizytówkę regionu Guji. Dziko rosnące owoce poddawane są obróbce metodą naturalną, dając bardzo przyjemny efekt. W profilu sensorycznym producenta są nuty borówki, bergamotki i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Guji Producent: Wodessa Yachisi Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom Położenie upraw: 2145 m n. p. m. Przepis: 18,5 g kawy 6. klik Comandante 35 g uzysku / 26 sekund Niesamowicie przyjemny aromat. Dużo mlecznej czekolady, a do tego jagody oraz jaśmin. Smak to jagodowe uderzenie. Bardzo transparentne, lekkie body z czekoladowym tłem. W zakończeniu czuć cytrynową kwasowość jak w wysokogatunkowej herbacie. Wraz ze spadkiem temperatury wybija się bergamotka, kwiaty i jeszcze bardziej intensywne jagody. Gdybyśmy brali udział w  był to teleturnieju, powiedzielibyśmy „3 x TAK!” dla mleka. W białym wydaniu wybija się cukrowa słodycz, a przez mleko przebija lekka jagodowo-herbaciana nuta. Natomiast stęsknionym za letnimi drinkami polecam Ethiopia Dambi Uddo w wersji tonic espresso jako rozpoczęcie sezonu.    
Nowość
Hard Beans Polska Parzucha 250g, kawa ziarnista (outlet)

Data palenia: 06.04.2022

Producent: Hard Beans

Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków. Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce. Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Nowość
KeepCup Longplay 340ml/12oz Rosetta (outlet)

Producent: KeepCup

KeepCup LongPlay to ekologiczny kubek wielokrotnego użytku, który zachwyca oryginalnym wzornictwem. Wersja LongPlay wyróżnia się podwójnymi ściankami - to tak naprawdę dwa kubki nałożone na siebie. Wewnętrzny jest wykonany ze szkła, a na niego nałożony jest drugi, wykonany z tworzywa sztucznego (tritan), z silikonową opaską. Dzięki temu kubek jest bardziej wytrzymały, nie nagrzewa się, trzyma temperaturę dłużej, a w razie potrzeby może służyć jako dwa naczynia! Pojemność 340 ml Kolory: - Pokrywka: jasnoszary - Korek: czarny - Opaska: czarny - Kubki: przezroczysty Wyróżnia go niepowtarzalny design i różnorodna kolorystyka. Wybierz swój kolor i ciesz się smakiem kawy lub herbaty w swoim ulubionym kubku! Kubki KeepCup są  wykonane ze szkła oraz wytrzymałego, nietoksycznego tworzywa sztucznego i doskonale trzymają się w dłoni. Są świetnym naczyniem kiedy chcesz zaparzyć kawę i wypić ją w biegu. KeepCup nie są kubkami termicznymi, które będą szczelne nawet po wrzuceniu do torby - celem marki było raczej stworzenie trwałej, ekologicznej alternatywy dla kubków papierowych. Korzystając z KeepCup wywierasz mniejszy wpływ na środowisko każdego dnia. Ciekawostką jest to, że do stworzenia jednego KeepCup potrzebna jest taka ilość materiału, jaka zostałaby zużyta na wyprodukowanie tylko 20 kubków jednorazowych. Na całym świecie każdej minuty na wysypisko trafia około miliona jednorazowych kubków. W przeciwieństwie do KeepCup, wiele z nich nie może być poddanych recyklingowi. Rozwiąż ten problem – wybierz KeepCup! Kubki (bez pokrywki) można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej.
Barista Space - Dzbanek do mleka kolorowy Sandy Rainbow 600 ml

Producent: Barista Space

Dzbanek Barista Space do spieniania mleka. Niezbędne narzędzie pracy każdego baristy zajmującego się Latte Artem. Wśród zalet dzbanka można wyróżnić precyzyjnie wyprofilowaną wylewkę, odpowiednie wyważenie oraz wygodny uchwyt. Najważniejsze cechy:   - Pojemność 600 ml. - Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej typu 304. - Precyzyjna wylewka pozwala na wykonywanie szczegółowych wzorów. - Lekki, dzięki wykonaniu z cienkiej warstwy stali waży jedynie 235 gramów. - Odpowiednio wyprofilowana rączka pozwala na wygodne trzymanie dzbanka pod różnymi kątami. - Wysokość: 11 cm; średnica otworu: 7,7 cm; średnica dna: 8,6 cm. - Używane i polecane przez Mistrzów Barista Francji, Australii, Wielkiej Brytanii, Meksyku, Grecji, Szwajcarii, Brazylii, Hiszpanii, Japonii, a także przez Mistrzynię Świata Barista 2018, Agnieszkę Rojewską.
Barista Space coffee tamper 58mm gold (outlet)

Producent: Barista Space

Nowoczesny tamper Barista Space 58mm, który dzięki regulacji wysokości pozwala osiągnąć powtarzalne i równe ubicie przy każdym użyciu. Czyni go to idealnym narzędziem do poprawienia jakości serwowanego espresso, przyspieszenia pracy i szkolenia baristów w każdej kawiarni. Regulacja Tamper pozwala na ustawienie odległości między stópką a uchwytem, w zależności od używanej dozy kawy. Boczna ścianka podstawy jest oznaczona laserowo skalą numeryczną. Aby zmienić ustawienie tampera, wystarczy poluzować śrubkę umieszczoną na boku za pomocą dołączonego klucza, po czym ponownie skręcić śrubę. Konstrukcja Podstawa tampera ma średnicę 58 mm. Jest wykonany ze stali nierdzewnej oraz aluminium. Posiada również specjalny antypoślizgowy design, który ułatwia użytkowanie.
Hard Beans Savage Tasting Set 240g, kawa ziarnista (outlet)

Data palenia: 11.01.2022

Producent: Hard Beans

Zestaw degustacyjny kaw i cascary geishy z Savage Coffees, wypalonych w palarni Hard Beans.   Daje Ci on możliwość spróbowania aż czterech smaków z Panamy, z oferty Savage Coffees. Różne ziarna, różne obróbki, różne deskryptory - w jednej paczce dla Ciebie! To doskonały sposób na określenie swoich preferencji smakowych. Kawy są palone jasno, idealne do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Z kolei, aromatyczny napar z Cascary idealnie urozmaici doznania sensoryczne i odświeży kubki smakowe. Zestaw składa się z kaw i cascary: - Finca Deborah Geisha Nirvana 60 g; - Finca Deborah Geisha Echo 60 g; - Savage Coffees Geisha Anthem 60 g; - Finca Deborah CASCARA Afterglow 60 g. Aby doświadczyć pełnego potencjału kaw Savage Coffees, mamy dla Was kilka rad: Metoda parzenia: - 60-65g kawy na 1 litr wody; - proporcja kawy do wody 1:15; - czas parzenia w metodach przelewowych 2:45 – 3:45 min; - czas parzenia w gastronomicznych ekspresach przelewowych 3:30 – 4:30. Woda: 90 – 98,5% naparu składa się z wody. W celu wydobycia oczekiwanego smaku, należy używać świeżej, filtrowanej i miękkiej wody. Proponujemy następujące parametry wody: - TDS 70-120 ppm; - pH = 7.0; - twardość ogólna wody <4°dH; - temperatura parzenia 94 – 96°C; - woda filtrowana lub źródlana o niskiej zawartości minerałów.
Melitta Barista TS Smart Stal nierdzewna - Ekspres ciśnieniowy (outlet)

Producent: Melitta

Melitta Barista TS Smart to nowoczesny ekspres ciśnieniowy, który sprawdzi się do domu lub niewielkiego biura. Wśród jego największych zalet można wymienić możliwość przygotowania aż 21 specjałów kawowych - w tym kaw mlecznych, programowanie własnych przepisów, wygodny panel z kolorowym wyświetlaczem i możliwość obsługi przy użyciu aplikacji w smartfonie. W zestawie ze stalowym pojemnikiem na mleko. 21 przepisów kawowych Dzięki wygodnym przyciskom, możesz za pomocą jednego przycisku przygotować 4 klasyczne kawy: espresso, café crème, cappuccino i latte macchiato. Funkcja książki kucharskiej pozwala na stworzenie 17 przepisów kawowych, takich jak flat white, ristretto, americano lub espresso doppio. Podwójny pojemnik na ziarno Innowacyjny automatyczny wybór rodzaju ziaren, automatycznie wybiera właściwy rodzaj ziaren kawy dla ulubionej kawy. Tak jak sobie życzysz, możesz dobrać rodzaj ziaren kawy automatycznie lub indywidualnie, swój wybór możesz zapisać w menu. Aktywne monitorowanie ilości ziaren kawy pomaga zapobiegać uruchomieniu młynka na pustym zasobniku i informuje z odpowiednim wyprzedzeniem o napełnieniu ziarnami. Intensywny Aromat Dzięki funkcji IntenseAroma możesz odmienić tradycyjny proces parzenia kawy. Efektem jest wyjątkowo intensywna kawa bez zmiany ilości wody czy ilości ziaren. Tej funkcji możesz użyć do wszystkich rodzajów kaw. Funkcja Moja Kawa Nie chcesz za każdym razem ustawiać parametrów swojej kawy? Nie ma problemu! Dzięki funkcji "Moja Kawa" możesz indywidualnie zaprogramować swoje ulubione przepisy kawowe. Melitta® Barista TS Smart®  zapisuje ustawienia preferencji nawet dla 8 osób. Włoski sposób przygotowania kaw Włoski proces przygotowywania kaw zapewnia autentyczny smak, gwarantując, że składniki są dodawane we właściwej kolejności zgodnie z oryginalną włoską recepturą. W przypadku latte macchiato, espresso dodaje się po mleku i spienionym mleku, a w przypadku cappuccino jest odwrotnie. Aroma System Plus Perfekcyjnie przygotowana kawa dzięki wyjątkowemu systemowi: Parzona kawa jest zawsze świeżo namielona i użyta do przygotowania kawy. „Specjalne uszczelki na wieczku młynka dwukomorowego Aromasafe® gwarantują aromatyczną kawę przy każdej filiżance. Ciemno barwiony pojemnik na kawę pomaga zachować intensywność ziaren. Melitta® Connect Dzięki funkcji Melitta® Connect App ekspres może być zarządzany za pomocą smartfona. Całkowicie bezpiecznie i wygodnie. Na przykład, możesz personalizować kawy jak również zmieniać ustawienia całego ekspresu. Praktycznie samouczki pomagają w konserwacji i czyszczeniu ekspresu. Szczególną atrakcją jest możliwość zapisywania swoich przepisów kawowych w których możesz decydować o kolejności podawania składników. Cichy młynek Chcesz zrobić swoją kawę po cichu? To nie jest problem, młynek jest wyjątkowo szybki a przy tym bardzo cichy. Kolorowy Wyświetlacz TFT Wygoda pierwszej klasy: Kolorowy wyświetlacz TFT o wysokiej rozdzielczości sprawia, że jest łatwy w użyciu. Instrukcje krok po kroku prowadzą Cię przez menu. Jedno Kliknięcie Barista TS Smart jest łatwy w użyciu. Zaprogramowane rodzaje kawy espresso, café crème, cappuccino i latte macchiato można wybrać jednym dotknięciem. Możesz również wybrać ciepłe mleko, spienione mleko lub gorącą wodę w prosty i wygodny sposób za pomocą jednego kliknięcia. Dotknij i przesuń Innowacyjna funkcja dotykania i przesuwania umożliwia proste i wygodne ustawienie i korzystanie z urządzenia poprzez delikatne dotknięcie panelu czujnika. Funkcja dwóch kaw jednocześnie Z funkcją Dwóch Kaw Jednocześnie możesz przygotować dwie kawy z mlekiem lub bez mleka w jednym czasie. Wylewka kawy Oddzielne dysze do kawy, mleka i gorącej wody sprawiają, że łatwo jest zrobić ulubiony napój bez przesuwania filiżanki. Wylewka posiada również zintegrowane podświetlenie LED i ma regulację wysokości do 140 mm, dzięki czemu jest miejsce nawet na wysokie szklanki do latte macchiato. Technologia Filtra PRO AQUA Jeśli korzystasz z filtra do wody Melitta® Pro Aqua, Barista TS Smart® ekspres musi być tylko raz w roku odkamieniany. Filtrowana woda nie tylko poprawia jakość i smak kawy, ale także zapobiega osadzaniu się kamienia w układzie wodnym. (Jest to potwierdzone podczas zaparzania sześciu 120 ml filiżanek kawy dziennie i sześciokrotnej zmianie filtra zgodnie ze specyfikacją urządzenia). Wyjmowana jednostka zaparzania Jednostka zamarzania jest łatwa w czyszczeniu, jest ją bardzo łatwo wyjąc i wyczyścić, dzięki temu jeszcze łatwiej wyczyścisz całe urządzenie. Wbudowany system spieniania mleka Wyjmowany system spieniania mleka z zewnętrznym pojemnikiem na mleko nadającym się do mycia w zmywarce, który zmieści się w każdej lodówce. Łatwe czyszczenie parą Szybkie i higieniczne czyszczenie części mających kontakt z mlekiem przy użyciu gorącej wody i pary. Funkcja automatycznego czyszczenia i odkamieniania Komunikat na wyświetlaczu poinformuje Cię o konieczność czyszczenia lub odkamieniania. Czytelne instrukcje krok po kroku przeprowadzą Cię przez różne etapy czyszczenia. Funkcja oszczędzania energii Dzięki wyłącznikowi 0 watów możesz całkowicie wyłączyć Baristę TS Smart® w dowolnym momencie. Programowalny tryb oszczędzania energii i regulowany automatyczny wyłącznik zapewniają również ekonomiczne wykorzystanie.
Motta Dzbanek Aurora 1 L (outlet)

Producent: Motta

Profesjonalny dzbanek do spieniania mleka wykonany przez Motta Metallurgica – jedną z najlepszych włoskich fabryk produkujących przedmioty ze stali nierdzewnej. Dzbanek wykonany ze stali nierdzewnej 18/10, wysokogatunkowej i wysokopolerownej.  
Nowość
Bodum BIASCA Ice green tea jug, 1.2l (outlet)

Producent: Bodum

Biasca to naczynie do przygotowywania herbaty na zimno od Bodum. Ten prosty zaparzacz jest doskonałym rozwiązaniem do przygotowania orzeźwiającego napoju na letnie dni! Przygotowanie herbaty przebiega przy użyciu zimnej wody. Wystarczy wsypać ulubioną herbatę, zalać ją zimną wodą i wstawić butelkę do lodówki. Taki sposób przygotowania zapewnia łagodny i bogaty smak, bez nuty goryczy. Filtr w górnej części butelki zatrzymuje liście w jej wnętrzu, dzięki czemu otrzymujemy klarowny napar. Jednorazowo możesz przygotować około 1,2 litra naparu. Świetnie sprawdza się także do przygotowywania smakowej wody, do której zamiast herbaty dodajemy ulubione owoce.
Melitta przelewowy ekspres do kawy AromaSignature Deluxe Black czarny 1007-03 (outlet)

Producent: Melitta

Melitta Aroma Signature Deluxe to nowoczesny ekspres przelewowy do kawy. Prosty w obsłudze, niezawodny i wydajny - doskonale sprawdzi się zarówno w domowej kuchni, jak i w biurze.  Technologia optymalnego przygotowania pod względem temperatury i czasu parzenia - zatwierdzona przez ECBC - w połączeniu z imponującym designem, wysokiej klasy materiałami i innowacyjnymi funkcjami ułatwiającymi obsługę zapewniają zawsze największą przyjemność z picia kawy. Najważniejsze cechy: 2 oddzielne elementy grzejne 2 oddzielne elementy grzejne do podgrzewania wody i podtrzymywania temperatury gotowej kawy w dzbanku. 5-letnia gwarancja producenta Melitta® oznacza przyjemność i jakość picia kawy. Dlatego też oferujemy 5-letnią gwarancję Producenta na ekspres Melitta® AromaSignature® DeLuxe. Tryb oszczędzania energii Przełącznik do trybu ECO, czyli całkowite wyłączenie urządzenia, jako alternatywa dla trybu gotowości. Technologia Aroma Premium Dzięki technologii Aroma Premium, Melitta® oferuje światowej klasy kawę przelewową. Specjalna technologia podgrzewania i zaparzania umożliwia uzyskanie optymalnego aromatu kawy, a także skraca czas przygotowania kawy. Ochrona 3-w-1 ze wskaźnikiem odkamieniania Aby Twój ekspres do kawy działał idealnie przez długi czas i dostarczał Ci najlepszego smaku kawy, konieczne jest regularne usuwanie kamienia. Właśnie dlatego Melitta® Aroma Signature® DeLuxe zapewnia ochronę 3-w-1 z ustawieniami twardości wody, wskaźnikiem poziomu kamienia i praktycznym, automatycznym programem usuwania kamienia. Obudowa ze stali nierdzewnej i dodatkowe elementy ze stali nierdzewnej Ekspres do kawy przekonuje nie tylko licznymi funkcjami, ale także nowoczesnym wyglądem. Elegancka obudowa ze stali nierdzewnej i dodatkowe elementy ze stali nierdzewnej sprawiają, że ekspres do kawy przyciąga wzrok! Aroma Switch Zapewnia najlepszy smak i aromat kawy, nawet gdy parzysz małe ilości. Sygnał gotowej kawy Sygnał daje znać, że Twoja kawa jest gotowa. Programowany czas podgrzewania: 30/60/90 minut Zaprogramuj czas podgrzewania tak długo, jak potrzebujesz - 30, 60 lub 90 minut. Pozwala to uniknąć niepotrzebnej utraty aromatu oraz energii. Wyjmowane elementy można myć w zmywarce Twój ekspres do kawy posiada wiele elementów, które można myć w zmywarce. Nic nie stoi na przeszkodzie wygodnego czyszczenia. Wyjątkowy system parzenia i podgrzewania Aroma Signature® DeLuxe spełnia najwyższe europejskie standardy doskonałego parzenia, w zakresie temperatury i czasu parzenia. Potwierdza to "ECBC". Przezroczysty pojemnik na wodę z miarką i podświetleniem LED Ekspres do kawy jest wyposażony w pojemnik na wodę podświetlany LED przez cały proces parzenia. Gdy tylko zaczniesz wlewać wodę do pojemnika, podświetlenie się włączy. Ułatwia to napełnienie odpowiednią ilością wody. Automatyczne wyłączanie po 40 minutach Zapomniałeś wyłączyć ekspres do kawy? Nie ma problemu, ponieważ przy zaprogramowanej funkcji automatycznego wyłączania ekspres do kawy wyłącza się automatycznie po 40 minutach, zapewniając tym samym ekonomiczną pracę. Misja eco & care Opracowaliśmy etykietę, która pomaga konsumentom wybrać urządzenie gwarantujące świadome użytkowanie. Bazuje ona na systemie wartości, który opracowaliśmy. Wyjmowany plastikowy pojemnik na filtr z ochroną przed kapaniem Łatwa obsługa i czyszczenie - wyjmowany pojemnik na filtr z wbudowanym zaworem chroniącym przed kapaniem pozwala na łatwe wyrzucenie zużytego filtra papierowego, a następnie może zostać umyty w zmywarce. Pozostałe cechy: - Rozmiar filtra Melitta® 1x4® (w zestawie 5 sztuk) - Pojemność 10 filiżanek (1,25 litra) - 1520 W    
The Barn - Ethiopia Dambi Uddo Espresso 250g (outlet)

Data palenia: 16.02.2022

Producent: The Barn

Po espresso marca sięgamy do Berlina. Stamtąd The Barn wysyła nas do Etiopii, a dokładnie do  wysoko położonego obszaru Guji Highlands. Region Guji bardzo dobrze znany jest z owocowo-herbacianych kaw, a Ethiopia Dambi Uddo tylko to potwierdza. Kawę tę uznać można za wizytówkę regionu Guji. Dziko rosnące owoce poddawane są obróbce metodą naturalną, dając bardzo przyjemny efekt. W profilu sensorycznym producenta są nuty borówki, bergamotki i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Guji Producent: Wodessa Yachisi Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom Położenie upraw: 2145 m n. p. m. Przepis: 18,5 g kawy 6. klik Comandante 35 g uzysku / 26 sekund Niesamowicie przyjemny aromat. Dużo mlecznej czekolady, a do tego jagody oraz jaśmin. Smak to jagodowe uderzenie. Bardzo transparentne, lekkie body z czekoladowym tłem. W zakończeniu czuć cytrynową kwasowość jak w wysokogatunkowej herbacie. Wraz ze spadkiem temperatury wybija się bergamotka, kwiaty i jeszcze bardziej intensywne jagody. Gdybyśmy brali udział w  był to teleturnieju, powiedzielibyśmy „3 x TAK!” dla mleka. W białym wydaniu wybija się cukrowa słodycz, a przez mleko przebija lekka jagodowo-herbaciana nuta. Natomiast stęsknionym za letnimi drinkami polecam Ethiopia Dambi Uddo w wersji tonic espresso jako rozpoczęcie sezonu.    
Nowość
Hard Beans Polska Parzucha 250g, kawa ziarnista (outlet)

Data palenia: 06.04.2022

Producent: Hard Beans

Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków. Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce. Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Nowość
KeepCup Longplay 340ml/12oz Rosetta (outlet)

Producent: KeepCup

KeepCup LongPlay to ekologiczny kubek wielokrotnego użytku, który zachwyca oryginalnym wzornictwem. Wersja LongPlay wyróżnia się podwójnymi ściankami - to tak naprawdę dwa kubki nałożone na siebie. Wewnętrzny jest wykonany ze szkła, a na niego nałożony jest drugi, wykonany z tworzywa sztucznego (tritan), z silikonową opaską. Dzięki temu kubek jest bardziej wytrzymały, nie nagrzewa się, trzyma temperaturę dłużej, a w razie potrzeby może służyć jako dwa naczynia! Pojemność 340 ml Kolory: - Pokrywka: jasnoszary - Korek: czarny - Opaska: czarny - Kubki: przezroczysty Wyróżnia go niepowtarzalny design i różnorodna kolorystyka. Wybierz swój kolor i ciesz się smakiem kawy lub herbaty w swoim ulubionym kubku! Kubki KeepCup są  wykonane ze szkła oraz wytrzymałego, nietoksycznego tworzywa sztucznego i doskonale trzymają się w dłoni. Są świetnym naczyniem kiedy chcesz zaparzyć kawę i wypić ją w biegu. KeepCup nie są kubkami termicznymi, które będą szczelne nawet po wrzuceniu do torby - celem marki było raczej stworzenie trwałej, ekologicznej alternatywy dla kubków papierowych. Korzystając z KeepCup wywierasz mniejszy wpływ na środowisko każdego dnia. Ciekawostką jest to, że do stworzenia jednego KeepCup potrzebna jest taka ilość materiału, jaka zostałaby zużyta na wyprodukowanie tylko 20 kubków jednorazowych. Na całym świecie każdej minuty na wysypisko trafia około miliona jednorazowych kubków. W przeciwieństwie do KeepCup, wiele z nich nie może być poddanych recyklingowi. Rozwiąż ten problem – wybierz KeepCup! Kubki (bez pokrywki) można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej.
Barista Space - Dzbanek do mleka kolorowy Sandy Rainbow 600 ml

Producent: Barista Space

Dzbanek Barista Space do spieniania mleka. Niezbędne narzędzie pracy każdego baristy zajmującego się Latte Artem. Wśród zalet dzbanka można wyróżnić precyzyjnie wyprofilowaną wylewkę, odpowiednie wyważenie oraz wygodny uchwyt. Najważniejsze cechy:   - Pojemność 600 ml. - Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej typu 304. - Precyzyjna wylewka pozwala na wykonywanie szczegółowych wzorów. - Lekki, dzięki wykonaniu z cienkiej warstwy stali waży jedynie 235 gramów. - Odpowiednio wyprofilowana rączka pozwala na wygodne trzymanie dzbanka pod różnymi kątami. - Wysokość: 11 cm; średnica otworu: 7,7 cm; średnica dna: 8,6 cm. - Używane i polecane przez Mistrzów Barista Francji, Australii, Wielkiej Brytanii, Meksyku, Grecji, Szwajcarii, Brazylii, Hiszpanii, Japonii, a także przez Mistrzynię Świata Barista 2018, Agnieszkę Rojewską.
Barista Space coffee tamper 58mm gold (outlet)

Producent: Barista Space

Nowoczesny tamper Barista Space 58mm, który dzięki regulacji wysokości pozwala osiągnąć powtarzalne i równe ubicie przy każdym użyciu. Czyni go to idealnym narzędziem do poprawienia jakości serwowanego espresso, przyspieszenia pracy i szkolenia baristów w każdej kawiarni. Regulacja Tamper pozwala na ustawienie odległości między stópką a uchwytem, w zależności od używanej dozy kawy. Boczna ścianka podstawy jest oznaczona laserowo skalą numeryczną. Aby zmienić ustawienie tampera, wystarczy poluzować śrubkę umieszczoną na boku za pomocą dołączonego klucza, po czym ponownie skręcić śrubę. Konstrukcja Podstawa tampera ma średnicę 58 mm. Jest wykonany ze stali nierdzewnej oraz aluminium. Posiada również specjalny antypoślizgowy design, który ułatwia użytkowanie.
Hard Beans Savage Tasting Set 240g, kawa ziarnista (outlet)

Data palenia: 11.01.2022

Producent: Hard Beans

Zestaw degustacyjny kaw i cascary geishy z Savage Coffees, wypalonych w palarni Hard Beans.   Daje Ci on możliwość spróbowania aż czterech smaków z Panamy, z oferty Savage Coffees. Różne ziarna, różne obróbki, różne deskryptory - w jednej paczce dla Ciebie! To doskonały sposób na określenie swoich preferencji smakowych. Kawy są palone jasno, idealne do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Z kolei, aromatyczny napar z Cascary idealnie urozmaici doznania sensoryczne i odświeży kubki smakowe. Zestaw składa się z kaw i cascary: - Finca Deborah Geisha Nirvana 60 g; - Finca Deborah Geisha Echo 60 g; - Savage Coffees Geisha Anthem 60 g; - Finca Deborah CASCARA Afterglow 60 g. Aby doświadczyć pełnego potencjału kaw Savage Coffees, mamy dla Was kilka rad: Metoda parzenia: - 60-65g kawy na 1 litr wody; - proporcja kawy do wody 1:15; - czas parzenia w metodach przelewowych 2:45 – 3:45 min; - czas parzenia w gastronomicznych ekspresach przelewowych 3:30 – 4:30. Woda: 90 – 98,5% naparu składa się z wody. W celu wydobycia oczekiwanego smaku, należy używać świeżej, filtrowanej i miękkiej wody. Proponujemy następujące parametry wody: - TDS 70-120 ppm; - pH = 7.0; - twardość ogólna wody <4°dH; - temperatura parzenia 94 – 96°C; - woda filtrowana lub źródlana o niskiej zawartości minerałów.
Melitta Barista TS Smart Stal nierdzewna - Ekspres ciśnieniowy (outlet)

Producent: Melitta

Melitta Barista TS Smart to nowoczesny ekspres ciśnieniowy, który sprawdzi się do domu lub niewielkiego biura. Wśród jego największych zalet można wymienić możliwość przygotowania aż 21 specjałów kawowych - w tym kaw mlecznych, programowanie własnych przepisów, wygodny panel z kolorowym wyświetlaczem i możliwość obsługi przy użyciu aplikacji w smartfonie. W zestawie ze stalowym pojemnikiem na mleko. 21 przepisów kawowych Dzięki wygodnym przyciskom, możesz za pomocą jednego przycisku przygotować 4 klasyczne kawy: espresso, café crème, cappuccino i latte macchiato. Funkcja książki kucharskiej pozwala na stworzenie 17 przepisów kawowych, takich jak flat white, ristretto, americano lub espresso doppio. Podwójny pojemnik na ziarno Innowacyjny automatyczny wybór rodzaju ziaren, automatycznie wybiera właściwy rodzaj ziaren kawy dla ulubionej kawy. Tak jak sobie życzysz, możesz dobrać rodzaj ziaren kawy automatycznie lub indywidualnie, swój wybór możesz zapisać w menu. Aktywne monitorowanie ilości ziaren kawy pomaga zapobiegać uruchomieniu młynka na pustym zasobniku i informuje z odpowiednim wyprzedzeniem o napełnieniu ziarnami. Intensywny Aromat Dzięki funkcji IntenseAroma możesz odmienić tradycyjny proces parzenia kawy. Efektem jest wyjątkowo intensywna kawa bez zmiany ilości wody czy ilości ziaren. Tej funkcji możesz użyć do wszystkich rodzajów kaw. Funkcja Moja Kawa Nie chcesz za każdym razem ustawiać parametrów swojej kawy? Nie ma problemu! Dzięki funkcji "Moja Kawa" możesz indywidualnie zaprogramować swoje ulubione przepisy kawowe. Melitta® Barista TS Smart®  zapisuje ustawienia preferencji nawet dla 8 osób. Włoski sposób przygotowania kaw Włoski proces przygotowywania kaw zapewnia autentyczny smak, gwarantując, że składniki są dodawane we właściwej kolejności zgodnie z oryginalną włoską recepturą. W przypadku latte macchiato, espresso dodaje się po mleku i spienionym mleku, a w przypadku cappuccino jest odwrotnie. Aroma System Plus Perfekcyjnie przygotowana kawa dzięki wyjątkowemu systemowi: Parzona kawa jest zawsze świeżo namielona i użyta do przygotowania kawy. „Specjalne uszczelki na wieczku młynka dwukomorowego Aromasafe® gwarantują aromatyczną kawę przy każdej filiżance. Ciemno barwiony pojemnik na kawę pomaga zachować intensywność ziaren. Melitta® Connect Dzięki funkcji Melitta® Connect App ekspres może być zarządzany za pomocą smartfona. Całkowicie bezpiecznie i wygodnie. Na przykład, możesz personalizować kawy jak również zmieniać ustawienia całego ekspresu. Praktycznie samouczki pomagają w konserwacji i czyszczeniu ekspresu. Szczególną atrakcją jest możliwość zapisywania swoich przepisów kawowych w których możesz decydować o kolejności podawania składników. Cichy młynek Chcesz zrobić swoją kawę po cichu? To nie jest problem, młynek jest wyjątkowo szybki a przy tym bardzo cichy. Kolorowy Wyświetlacz TFT Wygoda pierwszej klasy: Kolorowy wyświetlacz TFT o wysokiej rozdzielczości sprawia, że jest łatwy w użyciu. Instrukcje krok po kroku prowadzą Cię przez menu. Jedno Kliknięcie Barista TS Smart jest łatwy w użyciu. Zaprogramowane rodzaje kawy espresso, café crème, cappuccino i latte macchiato można wybrać jednym dotknięciem. Możesz również wybrać ciepłe mleko, spienione mleko lub gorącą wodę w prosty i wygodny sposób za pomocą jednego kliknięcia. Dotknij i przesuń Innowacyjna funkcja dotykania i przesuwania umożliwia proste i wygodne ustawienie i korzystanie z urządzenia poprzez delikatne dotknięcie panelu czujnika. Funkcja dwóch kaw jednocześnie Z funkcją Dwóch Kaw Jednocześnie możesz przygotować dwie kawy z mlekiem lub bez mleka w jednym czasie. Wylewka kawy Oddzielne dysze do kawy, mleka i gorącej wody sprawiają, że łatwo jest zrobić ulubiony napój bez przesuwania filiżanki. Wylewka posiada również zintegrowane podświetlenie LED i ma regulację wysokości do 140 mm, dzięki czemu jest miejsce nawet na wysokie szklanki do latte macchiato. Technologia Filtra PRO AQUA Jeśli korzystasz z filtra do wody Melitta® Pro Aqua, Barista TS Smart® ekspres musi być tylko raz w roku odkamieniany. Filtrowana woda nie tylko poprawia jakość i smak kawy, ale także zapobiega osadzaniu się kamienia w układzie wodnym. (Jest to potwierdzone podczas zaparzania sześciu 120 ml filiżanek kawy dziennie i sześciokrotnej zmianie filtra zgodnie ze specyfikacją urządzenia). Wyjmowana jednostka zaparzania Jednostka zamarzania jest łatwa w czyszczeniu, jest ją bardzo łatwo wyjąc i wyczyścić, dzięki temu jeszcze łatwiej wyczyścisz całe urządzenie. Wbudowany system spieniania mleka Wyjmowany system spieniania mleka z zewnętrznym pojemnikiem na mleko nadającym się do mycia w zmywarce, który zmieści się w każdej lodówce. Łatwe czyszczenie parą Szybkie i higieniczne czyszczenie części mających kontakt z mlekiem przy użyciu gorącej wody i pary. Funkcja automatycznego czyszczenia i odkamieniania Komunikat na wyświetlaczu poinformuje Cię o konieczność czyszczenia lub odkamieniania. Czytelne instrukcje krok po kroku przeprowadzą Cię przez różne etapy czyszczenia. Funkcja oszczędzania energii Dzięki wyłącznikowi 0 watów możesz całkowicie wyłączyć Baristę TS Smart® w dowolnym momencie. Programowalny tryb oszczędzania energii i regulowany automatyczny wyłącznik zapewniają również ekonomiczne wykorzystanie.
Motta Dzbanek Aurora 1 L (outlet)

Producent: Motta

Profesjonalny dzbanek do spieniania mleka wykonany przez Motta Metallurgica – jedną z najlepszych włoskich fabryk produkujących przedmioty ze stali nierdzewnej. Dzbanek wykonany ze stali nierdzewnej 18/10, wysokogatunkowej i wysokopolerownej.  
Nowość
Bodum BIASCA Ice green tea jug, 1.2l (outlet)

Producent: Bodum

Biasca to naczynie do przygotowywania herbaty na zimno od Bodum. Ten prosty zaparzacz jest doskonałym rozwiązaniem do przygotowania orzeźwiającego napoju na letnie dni! Przygotowanie herbaty przebiega przy użyciu zimnej wody. Wystarczy wsypać ulubioną herbatę, zalać ją zimną wodą i wstawić butelkę do lodówki. Taki sposób przygotowania zapewnia łagodny i bogaty smak, bez nuty goryczy. Filtr w górnej części butelki zatrzymuje liście w jej wnętrzu, dzięki czemu otrzymujemy klarowny napar. Jednorazowo możesz przygotować około 1,2 litra naparu. Świetnie sprawdza się także do przygotowywania smakowej wody, do której zamiast herbaty dodajemy ulubione owoce.
Nowość
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Ethiopia Guji

Data palenia: 05.04.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz, dopełniona nutami owocowymi. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Farma/Producent: Kanyon Moutain Coffee Farm Wysokość upraw: 1900 - 2050 m n.p.m. Odmiana: Mixed Heirloom Obróbka: Sucha (natural) Kawy z obróbki na sucho, czyli naturalnej, charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem. Nie są tak lekkie i orzeźwiające jak kawy myte. Ich smak Was otuli, oblepi język i będzie towarzyszył jeszcze przez długie chwile. Już samo otwarcie paczki przypomina rozpakowanie deserowej czekolady z wiśniami, a do tego w tle majaczy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina. Nieśmiało leży też garść suszonych truskawek. Aromaty przypominające wiśnie w deserowej czekoladzie, suszone truskawki i delikatne, winne nuty (winna temu jest obróbka ziaren na sucho) towarzyszą od samego początku. Od otwarcia paczki po ostatnie krople. Pierwsze łyki to zdecydowanie czekoladowe nuty, przyjemnie lepkie i intensywne. Zaraz pod tym kryje się słodycz kandyzowanych wiśni i minimalna, przyjemna kwaskowatość. Całość jest bardzo pełna, przytulna, pozostająca długo na języku. Na naszym blogu możecie przeczytać, w jakich metodach ta kawa sprawdzi się najlepiej. Podpowiemy, że nie tylko w dripie, ale i w kawiarce!
Nowość
Bestseller
Johan & Nyström - Brazil Fortaleza

Data palenia: 05.04.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nystrom. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Fortaleza jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czekolady, orzechów laskowych i wiśni - propozycja skierowana do tych, którzy w kawie poszukują naturalnej słodyczy. Ziarna pochodzą z brazylijskiej farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, która od ponad stu lat jest własnością rodziny Croce. Kawa jest wynikiem lokalnej współpracy Marcusa Croce z sąsiednimi farmami. Dzięki temu produkcja przebiega w przyjacielskiej atmosferze, zachowując etyczny wymiar pracy przy najwyższej dbałości o jakość. Farma rozciąga się na wysokości pomiędzy 900 a 1400 metrami i uprawia się tam arabikę typu Bourbon, Mundo Novo oraz Catuai. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Mococa Producent: Croce Family Odmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai Obróbka: Natural  
Nowość
Polecany
Bestseller
Johan & Nyström - Ethiopia Welena

Data palenia: 05.04.2022

Producent: Johan & Nyström

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nystrom. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się zarówno do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki, jak i do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach przypominających brzoskwinie, różowego grejpfruta i bergamotkę, wraz z kwiatowym aromatem.   Kraj pochodzenia: Etiopia Region: Oromia, Guji, Shakiso Farmer: Tesfaye Bekele Farmy: Suke Quto oraz Welena Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m. Odmiana: 100% Arabika, lokalne odmiany Obróbka: Myta Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość. Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców. Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.   Nasze przepisy: Dripper V60 Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody Całkowity czas: ok. 3:30 min Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza Mielenie: Średnie Przykładowy przepis na 300 ml kawy: 1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra. 2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem. 3. Dolej wodę do poziomu 130 g. 4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g. 5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min. 6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe! Aeropress (Metoda odwrócona - invert): Doza: 19 g Czas: 2:45 min. Temperatura: 89 stopni Celsjusza Mielenie: grube (jak do Chemexa) Parzenie: 1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy. 2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund. 3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy. 4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem. 5. Gotowe!  
Nowość
Hard Beans - Polska Parzucha - Kawa ziarnista 250g

Data palenia: 09.05.2022

Producent: Hard Beans

Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków. Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce. Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Nowość
Johan & Nyström - Fika

Data palenia: 11.01.2022

Producent: Johan & Nyström

Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.  Jest to kawa o pełnym body, idealnie zbalansowana, z delikatnymi nutami kakao. Zrób sobie przerwę na kawę!
Nowość
Bestseller
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g

Data palenia: 16.05.2022

Producent: Audun Coffee

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural (honey). Metoda honey daje kawy o wysokiej słodyczy i delikatnej, słodkiej kwasowości. Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych. Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Nowość
Arcaffe Roma - Puszka

Data palenia: 15.07.2021

Producent: Arcaffe

Roma to wysokiej jakości słodka mieszanka kaw Arabica, produkowanych ciągle bez zmian (z wyjątkiem czasu wojny) od 1926 roku. Opakowanie: 250g Kawa mielona. Została tak nazwana na cześć słynnej kawiarni w Livorno, dla której została stworzona. Kawa zaparzona z tych ziaren będzie posiadać delikatną i przyjemną cremę z aromatem kakao i karmelu. Charakteryzuje się ona bogatym, aksamitnym body i bardzo delikatnym posmakiem tytoniu. To idealne połączenie 6 różnych kaw arabika, co tworzy jej unikalną osobowość. Składa się ona z ziaren: - Gwatemala, Finca El Hato Blue - Etiopia, Sidamo special selection - Salwador, Finca San Luis - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia Są to kawy certyfikowane przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości i zapobiegającym fałszerstwom.
Nowość
Johan & Nyström - Buena Vista Fairtrade

Data palenia: 16.01.2022

Producent: Johan & Nyström

Buena Vista jest kawą sprawiedliwego handlu Fair Trade. Zawiera w 100% organiczne i certyfikowane ziarna kawy. To zdrowa mieszanka, która najlepiej smakuje jako napar przyrządzony za pomocą french pressa lub ekspresu przelewowego. Mieszanka ta zawiera ziarna kawy z obszarów Etipoii, Nikaragui i Sumatry. Kompozycja może ulec zmianie w zależności od sezonu i  dostępności kawy.  Dobrze wyważone i łagodnie palone ziarna,  pozwalają wyrazić swoje indywidualne i naturalne aromaty.  Beuna Vista to mieszanka, której trzeba spróbować.   Znak Fairtrade, stanowi gwarancję, że stosunkowo duża część pieniędzy, które konsument płaci za kawę, dociera bezpośrednio do plantacji. Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: Etiopien Hafursa Etiopien Yirgacheffe Sumatra Gayo Nikaragua Corcasan