Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Jaką kawę do kawiarki wybrać? Ranking

Jaka kawa do kawiarki? Ranking | Coffeedesk

Jaka kawa do kawiarki? To pytanie spędza sen z powiek naprawdę wielu osobom. Zderzamy się z tym zagadnieniem wielokrotnie, czy to w prywatnych rozmowach, czy w mailach albo wiadomościach. A odpowiedź na pytanie, jaki rodzaj kawy do kawiarki wybrać, jest bardzo prosta… Żeby ułatwić wybór przygotowaliśmy dla ranking kawy do kawiarki.

Najlepsza kawa do kawiarki ranking

Jeśli nie chcecie samodzielnie zagłębiać się w poszczególne kawowe regiony i czujecie się zagubieni w gąszczu kaw do wyboru, skorzystajcie ze sprawdzonych rekomendacji. Oto nasz wewnętrzny ranking kaw do kawiarki.


Arcaffe


Nasz ranking najlepszej kawy do kawiarki otwiera palarnia Arcaffe. Kawy włoskiej marki są wprost stworzone do przygotowywania w kawiarce. Arcaffe Mokacrema świetnie łączy się z mlekiem tworząc słodkie i przyjemne cappuccino, a bez dodatków charakteryzuje się intensywnym aromatem czekolady i karmelu. Arcaffe Roma jest natomiast produkowana przez palarnię niezmiennie od 1926! W jej smaku wyczujecie karmel oraz leśne owoce. Ta kompleksowa i delikatna kawa również świetnie łączy się z mlekiem.


Le Piantagioni del Caffe


Na wyróżnienie w naszym rankingu kaw do kawiarki zasługuje również cała gama ziaren z włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffe. Testując kawy z tej palarni możecie skusić się na krok w kierunku bardziej owocowych historii. Ethiopia Yrgalem zaserwuje Wam mariaż czekolady z dojrzałymi owocami, a El Salvador La Cumbre delikatne słodkie aromaty uzupełnione nutami wiśni i jabłka.


HAYB


Jedne z najlepszych kaw do kawiarki znajdziecie również wśród ziaren polskiej palarni Hayb. Nasi warszawscy przyjaciele proponują espresso blendy w trzech kolorach: czarnym – ciemniej palone, mocne, czekoladowo-orzechowe z dodatkiem robusty, żółtym – średnio palone, o aromatach migdałów i suszonych owoców oraz niebieskim – o nutach mlecznej czekolady, marcepanu i jagód, z delikatną herbacianą nutą i lżejszym body.


Bialetti


Bardzo smaczne kawy zalecane do kawiarki znajdziemy oczywiście w ofercie ikony włoskiej kawy i twórcy kawiarki – marce Bialetti. Firma proponuje zarówno kawy ziarniste i mielone, które zostały zmielone w stopniu idealnym właśnie do kawiarki. Zapewniają one odpowiednią ekstrakcję i, w związku z tym, oczekiwany smak kawy. Szeroki wybór smaków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Jaka kawa do kawiarki? O czym warto pamiętać przy wyborze?

Wybór jest bardzo szeroki i zależny jest tylko od naszej strefy komfortu i chęci na eksperymenty. Zacząć trzeba, jak to przy każdej metodzie parzenia, od młynka do kawy. Bez niego dobra kawa, niestety, staje się bardzo odległym tematem. O tym, jak mielić kawę do kawiarki (i nie tylko), przeczytacie w naszych artykułach: “Jak mielić kawę w młynku Wilfa Svart?”, “Jak ustawić młynek Comandante?”.

Gdy ten temat mamy już ogarnięty, najlogiczniejszym rozwiązaniem i najbardziej klasycznym jest sięgnięcie po dobrej jakości kawy do kawiarki. Tak zwane blendy, to kompozycja różnych gatunków kawy, z różnych regionów świata, by przy wysokim ciśnieniu, które jest w ekspresach, uzyskać maksimum słodyczy i pełnego body. W kawiarce także ten scenariusz się sprawdza. Takie kawy bardzo dobrze skomponują się z mlekiem, a nawet i odrobiną cukru bądź jakimś dobrym syropem. Wszystko jest dla ludzi, choć dobrej jakości ziarna nie potrzebują dodatków, warto spróbować!

Natomiast, kiedy chcemy nieco bardziej zgłębić się w świat kawy, kawiarka także daje nam spore pole do popisu. Zostając przy kawach wypalanych do espresso, oczy warto skierować w stronę kaw jednorodnych, tzw. singli. W paczce takiej kawy znajdziecie ziarna tylko z jednego regionu świata, a nawet tylko z pojedynczej farmy, o czym dowiecie się z każdego opakowania kawy wysokiej jakości. Dzięki temu, że przygotowujecie kawę tylko ziaren jednorodnych, macie możliwość poznania charakterystyki danego regionu czy metody obróbki ziaren.

Przykładowo, kawy z Brazylii najczęściej będą słodkie, z dominującymi nutami orzechów, czekolady, czasami z delikatnym akcentem żółtych bądź czerwonych, dojrzałych owoców. Natomiast biorąc choćby kawy z Kostaryki, dominować będą słodkie, dojrzałe owoce, body będzie średnie lub pełne, ale i niewykluczone, że zdarzą się elementy toffi bądź mlecznej czekolady.

Nowość
Five Elephant - kawa ziarnista Etiopia Shoondhisa Anaerobic Natural Filter 250 g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 29.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty brzoskwini, czarnej porzeczki i rooibosa.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Hambela, GujiFarma: 452 małych farmerówOdmiana: Ethiopian HeirloomMetoda obróbki: Anaerobic NaturalPołożenie upraw: 2180 m n.p.m.W górzystych rejonach południowej Etiopii, za szeregiem zniszczonych znaków drogowych i tarasowymi zagajnikami eukaliptusowymi, rozciąga się stromy, zielony region Shoondhisa. Na wysokości 2 140 metrów n.p.m. grupa drobnych rolników dostarczyła świeżo zebrane owoce kawowca do miejsca znanego lokalnie jako Suke.Sama stacja – układ drewnianych stojaków, płóciennych zadaszeń i wysłużonych desek z klipsami – była prowadzona przez człowieka imieniem Ture Waji, choć większość mieszkańców Guji nazywała go po prostu Królem. W tym miejscu, w porze suchej pod koniec 2024 roku, wybrana partia odmian Gibirinna 74110 i Serto 74112 została zapakowana w worki o niskiej zawartości tlenu, pozostawiona w spoczynku na 86 godzin, a następnie suszona z najwyższą starannością przez 25 dni na podwyższonych łóżach pod zacienionymi siatkami.Powstała w ten sposób kawa – o nutach suszonych owoców pestkowych, goździków i słodyczy, która wydaje się raczej zaprojektowana niż wyhodowana.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Papua Nowa Gwinea Kindeng Natural Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 22.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Papui Nowej Gwinei, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające wiśnie, czereśnie, ciemną czekoladę i pomelo.Kraj pochodzenia ziarna: Papua Nowa GwineaRegion: Western HighlandsMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Arusha, Bourbon, TypicaPołożenie upraw: 1520 - 1770 m n.p.m.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Brazylia Rancho Grande Natural Espresso 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 19.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Good Coffee. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty jabłka, truskawki, orzechów włoskich, wanilii i czekolady.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Sul de MinasMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 950 m n.p.m.Odmiana: Acaia
Good Coffee - kawa ziarnista Kolumbia Finca Oasis Geisha Natural Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 19.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające papaję, brzoskwinię, mango i mleczną czekoladę.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: GeishaPołożenie upraw: 2150 m n.p.m.O KAWIEOdmiana tej kawy Geisha to faktycznie Panama Geisha czyli tym Geishy sprowadzony do Panamy w latach 60-tych ub. wieku i tam uprawiany w izolacji, która doprowadziła do wykształcenia odrębnych cech genetycznych, przez co Geishę z Panamy określa się mianem Panama Geisha. Panama Geish słynie z wysokiej jakości i charakterystycznego, czystego, owocowego smaku i kwiatowego aromatu.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Etiopia Jimma Wush Wush Natural Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 22.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające owoce leśne, czereśnie i pomelo.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: KaffaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Wush WushPołożenie upraw: 1750 m n.p.m.
Good Coffee - kawa ziarnista Kolumbia Anibal Diaz Plazas Washed Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 22.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające pomarańcze, miód pitny, wanilię i grejpfruty.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: HuilaMetoda obróbki: WashedOdmiana: TabiPołożenie upraw: 1870 - 2000 m n.p.m.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Kolumbia Augusto Ortega Washed Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 21.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające gruszkę, agrest i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: HuilaMetoda obróbki: WashedOdmiana: SidraPołożenie upraw: 1680 m n.p.m.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Sumatra Hendra Maulizar Carbonic Maceration Natural Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 22.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Sumatry, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające melona, arbuza, papai, mandarynki, herbaty i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: IndonezjaRegion: Pegasing, Central AcehMetoda obróbki: natural (carbonic maceration)Odmiana: Abbysina, Catimor, TypicaPołożenie upraw: 1450 - 1700 m n.p.m.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Jawa Ijen Natural Anaerobic Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 19.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające likier czekoladowy, owoce tropikalne i poziomkę.Kraj pochodzenia ziarna: IndonezjaRegion: Mount IjenMetoda obróbki: Natural / AnaerobicOdmiana: Orange BourbonPołożenie upraw: 1100 - 1500 m n.p.m.Super ciekawe ziarna odmiany Orange Bourbon, rzadko spotykanej w Indonezji. Pochodzą z niewielkiej farmy u podnóży góry Suket należącej do kompleksu wulkanów Ijen we wschodniej Jawie. To mutacja Bourbona, pochodząca z wyspy Reunion nazwana od intensywnego pomarańczowego koloru owoców.
Nowość
Good Coffee - kawa ziarnista Kolumbia Marleny Imbachi Geisha Washed Filter 250 g

Producent: GOOD COFFEE

Data palenia: 21.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez warszawską Good Coffee Micro Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające brzoskwinię, grejpfruta i karmel.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: HuilaMetoda obróbki: WashedOdmiana: GeishaPołożenie upraw: 1650 m n.p.m.

A może odważniej?

Rozważając kwestię, jaka kawa do kawiarki najbardziej pasuje, zdziwić może propozycja, by spróbować kaw przeznaczonych do metod alternatywnych. Są one jaśniej palone, w przeważającej części są to single i charakteryzują się tym, że są bardziej rześkie. Wrzucając je do kawiarki, można spodziewać się bardziej wyraźnych, owocowych nut. Choć może nie najlepszym pomysłem jest parzenie jasno palonej Kenii do alternatyw w kawiarce, bo wówczas kwaskowatość jest zbyt dominująca i może brakować balansu, tak choćby kawy z Hondurasu, Kostaryki, Kolumbii czy Etiopii, mogą być już lepszym wyborem. Zwłaszcza, gdy są poddane obróbce na sucho. Kawy są wtedy pełne, bardzo słodkie, intensywne w smaku, dominują dojrzałe owoce, dżemy i konfitury oraz nuty kwiatowe. Polecamy sprawdzić samemu!

Podsumowanie

Przedstawiliśmy kilka marek, w ofercie których znajdziecie ciekawe propozycje kaw do kawiarek. Poszukując najlepszej kawy do moki, pamiętajcie przede wszystkim o swoich preferencjach smakowych. Jeśli lubicie klasyczny smak kawy lub napoje mleczne, wybierzcie kawy palone w stopniu średnim lub ciemnym, o nutach smakowych czekoladowych, orzechowych i słodkich. Natomiast jeśli macie ochotę na odrobinę szaleństwa – szukajcie kaw z nutami owocowymi lub przetestujcie kawy palone w stopniu jasnym.


Zobacz również

Jaka kawa do kawiarki? Wybierz ziarna, które wydobędą pełnię smaku

Aby kawa z kawiarki smakowała naprawdę dobrze, liczy się nie tylko urządzenie, ale i odpowiednio dobrane ziarna. Najlepiej sprawdzą się kawy średnio lub ciemno palone, zmielone na średnią grubość – pomiędzy espresso a metodami przelewowymi. To właśnie ten balans pozwala uzyskać głębię smaku i aromatu, bez ryzyka zatkania filtra.

  • Stopień palenia – średnie i ciemne wypały świetnie komponują się z kawą z kawiarki – są intensywne, wyraziste, często z czekoladowymi i orzechowymi nutami.
  • Rodzaj ziaren – arabica zapewni delikatność i złożoność, a Robusta doda kawie mocy i charakterystycznej goryczki. Mieszanki obu gatunków to dobry kierunek, jeśli lubisz klasyczne, włoskie profile smakowe.
  • Mielenie – zbyt drobno – może zatkać kawiarkę. Zbyt grubo – napar będzie wodnisty. Najlepszy efekt uzyskasz przy mieleniu średnim, nieco grubszym niż do espresso, ale drobniejszym niż do dripa.
  • Świeżość – miel ziarna tuż przed parzeniem. To jedna z najprostszych zmian, które naprawdę robią różnicę – w aromacie, smaku i intensywności.
  • Eksperymentuj – Brazylia, Kolumbia, Indie (np. Monsooned Malabar) – to tylko kilka klasyków, które świetnie wypadają w kawiarce. Warto sięgnąć też po kawy z lokalnych palarni, przygotowane specjalnie z myślą o tej metodzie.

Pamiętaj – najlepsza kawa do kawiarki to ta, która najbardziej Ci smakuje. Testuj różne ziarna, mielenia i proporcje, aż znajdziesz swój idealny przepis.