Jaką kawę do kawiarki wybrać? Ranking

Jaka kawa do kawiarki? Ranking | Coffeedesk

Jaka kawa do kawiarki? To pytanie spędza sen z powiek naprawdę wielu osobom. Zderzamy się z tym zagadnieniem wielokrotnie, czy to w prywatnych rozmowach, czy w mailach albo wiadomościach. A odpowiedź na pytanie, jaki rodzaj kawy do kawiarki wybrać, jest bardzo prosta… Żeby ułatwić wybór przygotowaliśmy dla ranking kawy do kawiarki.

Najlepsza kawa do kawiarki ranking

Jeśli nie chcecie samodzielnie zagłębiać się w poszczególne kawowe regiony i czujecie się zagubieni w gąszczu kaw do wyboru, skorzystajcie ze sprawdzonych rekomendacji. Oto nasz wewnętrzny ranking kaw do kawiarki.


Arcaffe


Nasz ranking najlepszej kawy do kawiarki otwiera palarnia Arcaffe. Kawy włoskiej marki są wprost stworzone do przygotowywania w kawiarce. Arcaffe Mokacrema świetnie łączy się z mlekiem tworząc słodkie i przyjemne cappuccino, a bez dodatków charakteryzuje się intensywnym aromatem czekolady i karmelu. Arcaffe Roma jest natomiast produkowana przez palarnię niezmiennie od 1926! W jej smaku wyczujecie karmel oraz leśne owoce. Ta kompleksowa i delikatna kawa również świetnie łączy się z mlekiem.


Le Piantagioni del Caffe


Na wyróżnienie w naszym rankingu kaw do kawiarki zasługuje również cała gama ziaren z włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffe. Testując kawy z tej palarni możecie skusić się na krok w kierunku bardziej owocowych historii. Ethiopia Yrgalem zaserwuje Wam mariaż czekolady z dojrzałymi owocami, a El Salvador La Cumbre delikatne słodkie aromaty uzupełnione nutami wiśni i jabłka.


HAYB


Jedne z najlepszych kaw do kawiarki znajdziecie również wśród ziaren polskiej palarni Hayb. Nasi warszawscy przyjaciele proponują espresso blendy w trzech kolorach: czarnym – ciemniej palone, mocne, czekoladowo-orzechowe z dodatkiem robusty, żółtym – średnio palone, o aromatach migdałów i suszonych owoców oraz niebieskim – o nutach mlecznej czekolady, marcepanu i jagód, z delikatną herbacianą nutą i lżejszym body.


Bialetti


Bardzo smaczne kawy zalecane do kawiarki znajdziemy oczywiście w ofercie ikony włoskiej kawy i twórcy kawiarki – marce Bialetti. Firma proponuje zarówno kawy ziarniste i mielone, które zostały zmielone w stopniu idealnym właśnie do kawiarki. Zapewniają one odpowiednią ekstrakcję i, w związku z tym, oczekiwany smak kawy. Szeroki wybór smaków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Jaka kawa do kawiarki? O czym warto pamiętać przy wyborze?

Wybór jest bardzo szeroki i zależny jest tylko od naszej strefy komfortu i chęci na eksperymenty. Zacząć trzeba, jak to przy każdej metodzie parzenia, od młynka do kawy. Bez niego dobra kawa, niestety, staje się bardzo odległym tematem. O tym, jak mielić kawę do kawiarki (i nie tylko), przeczytacie w naszych artykułach: “Jak mielić kawę w młynku Wilfa Svart?”, “Jak ustawić młynek Comandante?”.

Gdy ten temat mamy już ogarnięty, najlogiczniejszym rozwiązaniem i najbardziej klasycznym jest sięgnięcie po dobrej jakości kawy do kawiarki. Tak zwane blendy, to kompozycja różnych gatunków kawy, z różnych regionów świata, by przy wysokim ciśnieniu, które jest w ekspresach, uzyskać maksimum słodyczy i pełnego body. W kawiarce także ten scenariusz się sprawdza. Takie kawy bardzo dobrze skomponują się z mlekiem, a nawet i odrobiną cukru bądź jakimś dobrym syropem. Wszystko jest dla ludzi, choć dobrej jakości ziarna nie potrzebują dodatków, warto spróbować!

Natomiast, kiedy chcemy nieco bardziej zgłębić się w świat kawy, kawiarka także daje nam spore pole do popisu. Zostając przy kawach wypalanych do espresso, oczy warto skierować w stronę kaw włoskich oraz kaw jednorodnych, tzw. singli. W paczce takiej kawy znajdziecie ziarna tylko z jednego regionu świata, a nawet tylko z pojedynczej farmy, o czym dowiecie się z każdego opakowania kawy wysokiej jakości. Dzięki temu, że przygotowujecie kawę tylko ziaren jednorodnych, macie możliwość poznania charakterystyki danego regionu czy metody obróbki ziaren.

Przykładowo, kawy z Brazylii najczęściej będą słodkie, z dominującymi nutami orzechów, czekolady, czasami z delikatnym akcentem żółtych bądź czerwonych, dojrzałych owoców. Natomiast biorąc choćby kawy z Kostaryki, dominować będą słodkie, dojrzałe owoce, body będzie średnie lub pełne, ale i niewykluczone, że zdarzą się elementy toffi bądź mlecznej czekolady.

Promocja
Zestaw startowy - Hario dripper, serwer, filtry + kawy Hi! Coffeedesk

Producent: HARIO

Data palenia: 17.11.2025

Hario plastikowy Drip V60-02 ClearMateriał: tworzywo sztuczneChcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja plastikowa to najmniej kosztowny wybór wśród dripperów V-60. Mimo to, nie ustępuje on pozostałym wersjom w kwestii doznań smakowych. Ponadto, wykonanie z tworzywa sztucznego zapewnia wytrzymałość i wygodę jeśli chcemy użyć Hario V-60 w podróży. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody. Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP.Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko. Hi! Coffeedesk - Mad Jungle Filter 100g Profil smakowy: cytrusowo-owocowy. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Indonezja Region: Nyamagabe / North Sumatra Odmiana: Red Bourbon / Abyssinia, Ateng, Gayo 1, Gayo 2, Timtim Obróbka: natural / anaerobic Wysokość upraw: 1600 / 1500 - 1700 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 / 85,5 SCA Hi! Coffeedesk Juicy Monster Profil smakowy: cytrusowo-owocowy. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Nyeri Odmiana: Ruiru 11, Sl28, SL34 Obróbka: washed Wysokość upraw: 1600 - 1780 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Najniższa cena: 19,99 zł
199,99 zł
Najniższa cena: 19,99 zł
Giovannacci Caffe - kawa ziarnista Bordeaux Espresso 1 kg

Producent: GIOVANNACCI CAFFE

Bordeaux to mieszanka 80% arabiki i 20% robusty pochodzących z Ameryki Południowej i Azji,  Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty suszonych owoców, czekolady i amaretto.Obróbka: Natural / Washed
Promocja
Le Piantagioni del Caffe - kawa ziarnista Gwatemala Palencia El Tambor Washed Espresso 500 g

Producent: LE PIANTAGIONI DEL CAFFE

Kawa ziarnista jakości speciality z Gwatemali wypalona we włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffe. Palona w ciemnym stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty owoców tropikalnych, kwasowość cytrusów i słodycz miodu.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: El Durazno, PalenciaProducent: Victor CalderonOdmiana: BourbonMetoda obróbki: Fully WashedPołożenie upraw: 1676 - 1860 m n.p.m.
Najniższa cena: 88,99 zł
88,00 zł
Najniższa cena: 88,99 zł
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 19.11.2025

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaFarma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%)Odmiana: ArabikaMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
Nowość
Johan & Nyström - kawa ziarnista Honduras Yeltsin Sagastume Parainema Washed Filter 250 g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 18.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nyström. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Pełna w smaku i z przyjemną, dobrą teksturą w ustach. Znajdziesz w niej takie nuty jak brązowy cukier, malina i limonka.Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: Santa BarbaraFarma:El OcotePołożenie upraw: 1450 m n.p.m.Metoda obróbki: WashedOcena w cuppingu: 88 / 100 pkt
Nowość
HAYB - kawa ziarnista X-mas Honduras San Marcosl Washed Espresso 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 20.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty czekolady, nugatu i suszonych śliwek.Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: OcotepequeOdmiana: Catuai, Caturra, Lempira, IH90Obróbka: WashedPołożenie upraw: 1100-1920 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 85 / 100 pktSłodycz pod choinkęŚwięta to czas połączeń. Szukaliśmy ziarna, które trafi w gusta wszystkich i chyba nam się udało!Myta kawa z Hondurasu spełnia pierwsze najważniejsze kryterium — słodycz na najwyższym poziomie! Te ziarna gwarantują słodkiego shota, gładkie i lekkie americano i super bazę do kaw mlecznych. Kwasowość na niskim poziomie, wszystko gra jak dobrze nastrojony instrument.San Marcos leży blisko Gwatemali i Salwadoru, więc jak lubicie kawy z tych krajów, to tutaj możecie czuć się bezpiecznie. W sercu regionu Ocotepeque znajduje się rezerwat Güisayote — nazwa oznacza „obfitość dyń”, bo gleba jest tu tak żyzna, że chyba nawet kamień by zakwitł. A kawa? Dzięki wysokości, na której rośnie i chłodniejszemu klimatowi dojrzewa wolniej, rośnie gęstsza i daje ziarno, które w nasze gusta trafiło idealnie!
Promocja
Izzo - kawa ziarnista Gold 100% Arabica 1 kg

Producent: IZZO

Izzo Gold to włoska kawa ziarnista o ciemnym profilu palenia. To 100% Arabika o bogatym smaku i aromacie.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso - sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Doskonała zarówno jako kawa czarna, jak i z mlekiem.
Najniższa cena: 99,99 zł
109,00 zł
Najniższa cena: 99,99 zł
Nowość
Giovannacci Caffe - kawa w kapsułkach Ethiopia Gedeo Natural 10 kapsułek

Producent: GIOVANNACCI CAFFE

Kawa jakości speciality w kapsułkach, pochodząca z Etiopii, wypalona we włoskiej palarni Giovannacci Caffe. W jej smaku można wyczuć nuty takie jak cynamon, truskawka, czerwone owoce i mleczna czekolada.Kraj pochodzenia: EtiopiaRegion: YirgacheffeKapsułki są kompatybilne z domowymi ekspresami Nespresso®. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.
MAMAM - kawa ziarnista Brazylia Alta Mogiana Natural Espresso 1 kg

Producent: MAMAM

Data palenia: 17.11.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez MAMAM. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ciemnej czekolady, prażonych orzechów i cukru trzcinowego.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: Sao PaoloOdmiana: Bourbon, Mundo Movo, CatuaiMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1100 m n.p.m.
Nowość
ROST - kawa ziarnista Kostaryka Jaguar Honey Filter 250 g

Producent: ROST

Data palenia: 28.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalana w polskiej palarni ROST. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty moreli, wiśni i miodu.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: Tarrazú, San JoséMetoda obróbki: HoneyOdmiana: Caturra, CatuaiPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów

A może odważniej?

Rozważając kwestię, jaka kawa do kawiarki najbardziej pasuje, zdziwić może propozycja, by spróbować kaw przeznaczonych do metod alternatywnych. Są one jaśniej palone, w przeważającej części są to single i charakteryzują się tym, że są bardziej rześkie. Wrzucając je do kawiarki, można spodziewać się bardziej wyraźnych, owocowych nut. Choć może nie najlepszym pomysłem jest parzenie jasno palonej Kenii do alternatyw w kawiarce, bo wówczas kwaskowatość jest zbyt dominująca i może brakować balansu, tak choćby kawy z Hondurasu, Kostaryki, Kolumbii czy Etiopii, mogą być już lepszym wyborem. Zwłaszcza, gdy są poddane obróbce na sucho. Kawy są wtedy pełne, bardzo słodkie, intensywne w smaku, dominują dojrzałe owoce, dżemy i konfitury oraz nuty kwiatowe. Polecamy sprawdzić samemu!

Podsumowanie

Przedstawiliśmy kilka marek, w ofercie których znajdziecie ciekawe propozycje kaw do kawiarek. Poszukując najlepszej kawy do moki, pamiętajcie przede wszystkim o swoich preferencjach smakowych. Jeśli lubicie klasyczny smak kawy lub napoje mleczne, wybierzcie kawy palone w stopniu średnim lub ciemnym, o nutach smakowych czekoladowych, orzechowych i słodkich. Natomiast jeśli macie ochotę na odrobinę szaleństwa – szukajcie kaw z nutami owocowymi lub przetestujcie kawy palone w stopniu jasnym.


Zobacz również