Najlepsze kawy brazylijskie — które ziarna polecamy? Ranking

Najlepsze kawy brazylijske – ranking | Coffeedesk

Bardzo dawno temu, kiedy jeszcze pracowałam w kawiarni na Bajkowym, na szybkim przelewie zazwyczaj stały Etiopia Guji i Brazylia Fortaleza, a przynajmniej tak to pamiętam. „Kwaśna” kawa i klasyczna kawa. Ilekroć do kawiarni przychodził ktoś świeży w kawie, proponowaliśmy mu przelew z Brazylii. Kawa z tego kraju uchodzi za klasyczną, niekontrowersyjną, taką która zasmakuje nieprzyzwyczajonemu do kawy specialty nowicjuszowi.

Najlepsze kawy brazylijskie w Coffeedesk! Ranking

Najlepsza kawa z Brazylii jest doceniania nie tylko przez początkujących kawoszy, również bardziej wkręceni w kawę mogą odnaleźć w klasycznej Brazylii to co najbardziej pożądane w kawie — harmonię smaków i aromatów zamkniętą w filiżance. Poniżej znajdziecie kilka coffeedeskowych klasyków, które sprawdzą się na każdą okazję.


Hard Beans Brazylia Samambaia


Hard Beans Brazylia Samambaia to jeden z klasyków, występujący w dwóch wersjach — do metod przelewowych i ciśnieniowych. W jasno palonej, idealnej do przelewu, odnajdziecie herbatniki, mleczną czekoladę i jabłka. Na dobry początek przygody ze specialty, albo po prostu na dobry początek dnia. Średnio palona — do ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki — zachwyci nutami nugatu, orzechów i czerwonych jabłek.


Heresy Antidotum


Najlepsza kawa ziarnista brazylijska dla prawdziwych, kawowych heretyków? Antidotum to wynik bezpośredniej współpracy z małą kooperatywą kawową z Brazylii, która dostarczyła Heresy najbardziej klasyczne ziarna z Brazylii jak to tylko możliwe — orzechy, czekolada, prawie nutella w płynie, kwasowość niemalże nieobecna.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to kolejny klasyk dostępny w wersjach do metod przelewowych — dripa, AeroPressu, Chemexa, french pressa i ekspresów przelewowych — i ciśnieniowych — ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. Obie charakteryzują się niską kwasowością i czekoladową słodyczą, która z pewnością przypadnie do gustu.


Johan & Nyström Bold Statement


Johan & Nyström Bold Statement to kontynuacja kultowych ziaren od szwedzkiej palarni, za którymi pewnie wielu wzdycha z sentymentem. Ziarna typu: zawsze wyjdzie, wystarczy zalać gorącą wodą, a wypłyną nam słodkie migdały, czekolada i orzechy laskowe.

Gatunki kawy brazylijskiej – jakie ziarna najczęściej się pija?

Brazylijska gospodarka kawą stoi, produkując niemal 30% światowego zapotrzebowania na kawę! Najczęściej uprawiany gatunek kawy brazylijskiej to Arabika, która stanowi około 80% upraw, a pozostałe 20% to Robusta. Arabika jest znacznie bardziej złożona w smaku, ma mniej kofeiny, a jej uprawa jest dość wymagająca ponieważ ta odmiana najlepiej czuje się na wysokościach, powyżej 1000 m. n.p.m. gdzie nie grożą jej insekty i choroby. Robusta z kolei jest stonowana w smaku, bardziej kofeinowa i doskonale łączy się z mlekiem. Jeśli szukasz kawy idealnej do latte to ziarna z Brazylii będą idealnym wyborem. 

Giovannacci Caffe - kawa ziarnista Brazylia Natural Carbon Neutral Espresso 1 kg

Producent: GIOVANNACCI CAFFE

Kawa ziarnista pochodząca z Brazylii, wypalana przez włoską palarnię Giovannacci Caffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty kakao i orzechów laskowych.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Cerrado
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Włoskie Espresso 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 22.10.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Indii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć ciemną czekoladę i orzechy.Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia (70%) / Indie (30%)
Audun Coffee - kawa ziarnista Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 500 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 24.11.2025

Ziarno jakości speciality pochodzące z Brazylii, wypalane przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością.Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.Kraj: BrazyliaRegion: Minas GeraisWysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonProces: Pulped natural
Promocja
Hard Beans - kawa ziarnista Brazylia Samambaia Espresso - Kawa ziarnista 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 15.10.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut nugatu, orzechów oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Sul de MinasMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.
Najniższa cena: 34,99 zł
46,00 zł
Najniższa cena: 34,99 zł
Promocja
COFFEELAB - kawa ziarnista Brazylia Igarape Rainforest Espresso 1 kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 27.10.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalana w warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku przede wszystkim złożona słodycz - wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, orzechów oraz brązowego cukru.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Alto Paranaiba, Minas GeirasOdmiana: Mundo Novo. Red Catuai
Najniższa cena: 124,99 zł
144,00 zł
Najniższa cena: 124,99 zł
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 02.12.2025

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaFarma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%)Odmiana: ArabikaMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
COFFEELAB - kawa ziarnista Brazylia Igarape Rainforest Espresso 250 g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 27.10.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, orzechów oraz brązowego cukru.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Alto Paranaiba, Minas GeirasOdmiana: Mundo Novo. Red Catuai

Czym wyróżnia się kawa z Brazylii?

Najlepsza kawa brazylijska, czyli taka z plantacji specialty, gdzie ziarna są starannie selekcjonowane, poddawane starannej obróbce, a na koniec trafiają do naszych palarni, wyróżnia się przede wszystkim dość łagodnym profilem, który zazwyczaj orbituje wokół smaków słodkich, czekoladowych, orzechowych. Dzięki temu kawa z Brazylii sprawdzi się idealnie jako kawa na początek przygody z ziarnami specialty.

Podsumowanie

Wybierając najlepszą kawę brazylijską pamiętajcie o tym jaką metodą parzycie kawę. Jeśli używacie ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki, polecamy sięgnąć po kawę paloną w stopniu średnim lub ciemnym. Użytkownikom dripa, AeroPressu, Chemexa, french pressu oraz ekspresu przelewowego radzimy jednak wybrać kawy wypalane jasno. Kawy z Brazylii kojarzą się ze smakami czekolady, orzechów, suszonych owoców, dzięki czemu są polecane jako klasyczne kawy, które posmakują większości. Zdarzają się oczywiście wyjątki i szalone Brazylie, do których poszukiwań i odkrywania również zachęcamy.


Zobacz również