Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
Pakujemy na prezent Pakujemy na prezent

Sencha czy matcha?

Sencha czy Matcha

Japońska herbata matcha podbiła szturmem europejskie i amerykańskie kawiarnie. Szał na matchę jest wszechobecny, ale co z innymi japońskimi herbatami? Czym różni się sencha od matchy? Która herbata będzie bardziej odpowiednia dla Ciebie?

Sencha czy matcha – czym się różnią?

Popularna w ostatnim czasie matcha jest herbatą bardzo specyficzną. Powstaje w wyniku specjalnej uprawy — w ostatniej fazie wzrostu krzewów herbacianych poddane są one zacienieniu, przez co produkują większą ilość chlorofilu odpowiedzialnego za intensywnie zielony kolor herbaty. Następnie listki są zbierane, suszone i ścierane na drobny proszek.
Sencha jest japońską liściastą herbatą, zwana jest również królową zielonych herbat. Powstaje ona z najwyżej rosnących i najświeższych listków. Podobnie jak w przypadku matchy, wcześniejszy zbiór oznacza wyższą jakość herbaty. Co ciekawe, senchę też poddaje się zacienieniu w celu uzyskania słodszego smaku herbaty, ale nie poddaje się jej sproszkowaniu.

HAYB - herbata zielona sypana Sencha Zielona 70 g

Producent: HAYB

Zielona herbata od HAYB. Ta zielona, klasyczna sencha produkowana jest w Chinach, w prowincji Zhejiang. Jest to herbata typu japońskiego, podlegająca takiej samej obróbce jak w Japonii. Liście wykorzystywane do produkcji Senchy pochodzą z wczesnych zbiorów. Sencha chińska cechuje się większą delikatnością i nieco mniej złożonym smakiem niż Senche japońskie.Susz to dość długie, płaskie, sprasowane liście, o jasnozielonej barwie. Po zaparzeniu znacznie zwiększają swoją objętość. Poza liśćmi można znaleźć nieznaczną ilość gałązek. Napar jasny, o intensywnej barwie zielonożółtej. W smaku przyjemnie trawiasta. Pozostawia przyjemny posmak. Można parzyć kilkukrotnie, a kolejne ekstrakcje dają mniej taniczności, a dużo więcej słodyczy. Polecamy dwa, trzy parzenia – nie zapominajcie o wydłużeniu czasu kolejnych ekstrakcji!Składniki: liściasta herbata zielona (100%).
HAYB - herbata zielona sypana Sencha Fukujyu Zielona 35 g

Producent: HAYB

Zielona herbata od HAYB. Japońska sencha jest nieco bardziej kompleksowa – dzieje się w niej więcej niż w chińskiej. A ta jeszcze jest BARDZIEJ, bo premium znaczy coś więcej, dlatego herbaty z tej serii mają większą złożoność i oferują więcej ciekawych doznań smakowych – częstuj się, poczujesz! Sencha Fukujyu to klasyczna japońska sencha – intensywna, i trawiasta, jak herbaciany rosół. Ta herbata rośnie na zboczach gór Fujiyama i jest zbierana jesienią mechanicznie ręcznie usuwa się łodyżki, by pozostały tylko liście. Jest starannie przetwarzana i lekko podgrzewana na parze przed walcowaniem i suszeniem. Liść uzyskuje bardzo gładką i delikatną strukturę. Jeśli lubisz japońską senchę, ta będzie dobrym wyborem.Napar ma mieniący się, jasno oliwkowozielony kolor. Smak wyrazisty z dominującą nutą zielonego posmaku – trawiastością, którą cenią wielbiciele senchy.Składniki: 100% liściasta herbata zielona.
Long Man Tea - herbata zielona sypana Sencha Goji Słoiczek 50 g

Producent: LONG MAN TEA

Long Man Tea Sencha Goji ta lekka i aromatyczna herbata zawiera jagody goji oraz kwiat kocanki. Jagody goji zawierają zeaksantynę (z grupy karotenoidów), która pozytywnie działa na wzrok, obniżają poziom cukru, są bogate w błonnik oraz witaminy: A, C, wapń i żelazo.  Napar złocisto-zielony, klarowny o delikatnym smaku.Sposób parzenia:Temperatura wody: 75-85°CDoza: 1 łyżeczka / 250mlCzas: 5-6 minutSkładniki: herbata zielona Sencha, owoc goji, kwiat kocanki, płatki bławatka, naturalny aromat owocowy wraz z innymi naturalnymi aromatami.
Nowość
Story Coffee Roasters - herbata zielona sypana Story of Green Tea Sencha 100 g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Zielona herbata liściasta Sencha. Sencha to jeden gatunek herbaty, ale wytwarzany na bardzo dużym obszarze, w przeciwieństwie na przykład do klasycznych herbat chińskich, które definiuje nie tylko technika produkcji i ograniczony region produkcji.Ta chińska Sencha zaskakuje świeżym aromatem i łagodnym smakiem. Świetnie smakuje także przy drugim parzeniu.Kraj pochodzenia: ChinySposób przygotowania:4g herbaty na 400ml wody.Temperatura: 70 - 80 stopni Celsjusza.Czas parzenia: 1 - 3 minuty.Składniki: herbata zielona.
Kafar - herbata zielona sypana Sencha Shizuoka 50 g

Producent: KAFAR

Wysokojakościowa Japońska herbata o gęstym, seledynowym naparze. Charakteryzuje się intensywnym, świeżym, soczystym aromatem nori i kwiatów.Składniki: herbata zielona 100%  
Long Man Tea - herbata zielona sypana Sencha Goji opakowanie uzupełniające 100 g

Producent: LONG MAN TEA

Long Man Tea Sencha Goji to doskonała propozycja zarówno dla miłośników zielonej herbaty jak i osób szukających ciekawej alternatywy dla klasycznej czarnej. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku lekka i aromatyczna.Składniki: herbata zielona Sencha, owoc goji, kwiat kocanki, płatki bławatka, aromat naturalny.Long Man Tea to seria najwyższej jakości herbat i ziół stworzona w Krakowie. Wszystkie herbaty są starannie wybierane przez niewielki zespół herbacianych entuzjastów, którzy uwielbiają ją odkrywać, pić i dzielić się z innymi.
Promocja
Moya Matcha - herbata zielona sypana Sencha no.21 60 g

Producent: MOYA MATCHA

Sencha jest najczęściej pitą herbatą w Japonii i najbardziej znaną zieloną herbatą na świecie. Ma delikatnie słodki, mocno orzeźwiający smak z trawiastymi i maślanymi nutami oraz złocisto-zieloną barwę. Słowo „sen-cha” oznacza dosłownie “herbatę gotowaną na wolnym ogniu” i nawiązuje do procesu parzenia typowego dla herbat liściastych, który polega na zalaniu suszonych liści gorącą wodą. Herbata ta najlepiej oddaje swój wyborny smak i aromat, gdy zaparzona jest miękką wodą o neutralnym ph. Moya Sencha no. 21 pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu.Sencha polecana jest do picia o poranku. Charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością pobudzającej i przyspieszającej metabolizm kofeiny, ponieważ jej liście pochodzą z wczesnych zbiorów. Obok innych japońskich zielonych herbat, jest najbogatszym źródłem katechin oraz jednym z najmocniejszych antyoksydantów występujących w naturze.KRAJ POCHODZENIA: JaponiaSMAK: lekko słodka i orzeźwiająca zielona herbata z ziemną nutąKOLOR: zielonkawo złotySKŁAD: 100% organiczna zielona herbata sencha.JAK PRZYGOTOWAĆ SENCHĘ?ILOŚĆ HERBATY: 2-3 g na 200 mlTEMPERATURA WODY: 70-80°CCZAS PARZENIA: 2 minILOŚĆ ZAPARZEŃ: 3
Najniższa cena: 39,00 zł
39,00 zł
Najniższa cena: 39,00 zł
Long Man Tea - herbata zielona sypana Sencha Goji 80 g

Producent: LONG MAN TEA

Sencha Goji to doskonała propozycja zarówno dla miłośników zielonej herbaty jak i osób szukających ciekawej alternatywy dla klasycznej czarnej. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku lekka i aromatyczna.Składniki: herbata zielona Sencha, owoc goji, kwiat kocanki, płatki bławatka, aromat naturalny.Long Man Tea to seria najwyższej jakości herbat i ziół stworzona w Krakowie. Wszystkie herbaty są starannie wybierane przez niewielki zespół herbacianych entuzjastów, którzy uwielbiają ją odkrywać, pić i dzielić się z innymi.
Long Man Tea - herbata zielona sypana Sencha 80 g

Producent: LONG MAN TEA

W smaku lekko cierpka, daje delikatny napar w kolorze złocisto-zielonym. Herbatę Sencha można parzyć nawet trzykrotnie. Jak większość herbat świata sencha uprawiana jest z krzewu Camelia Sinesis, jednakże sekret smaku tej herbaty tkwi w sposobie jej obróbki.Składniki: herbata zielona Sencha.Long Man Tea to seria najwyższej jakości herbat i ziół stworzona w Krakowie. Wszystkie herbaty są starannie wybierane przez niewielki zespół herbacianych entuzjastów, którzy uwielbiają ją odkrywać, pić i dzielić się z innymi
Teasome - herbata zielona sypana Sencha Yamabuki 50 g

Producent: TEASOME

Zielona herbata od Teasome. Japońska herbata sencha z pierwszego zbioru o pięknej jadeitowej barwie i kształcie cieniutkich igiełek. Sencha Yamabuki to wysokiej jakości sencha prosto z prefektury Kagoshima. Połyskujące, ciemne liście dają klarowny napar o jaskrawozielonej barwie. Kryją się w nim bardzo zróżnicowane smaki – od blanszowanych zielonych warzyw, przez soczyste owoce tropikalne, aż po smak słonego bulionu. Połączenie zaskakujące, gdyż herbata ta składa się nie tylko z krzewów Yabukita – spora część liści pochodzi z dość nowego kultywaru Asanoka, wynalezionego w latach 90. Ciężko w przypadku senchy o lepszy stosunek ceny do jakości, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę, że herbata pochodzi z certyfikowanych japońskich upraw.Pochodzenie: Kagoshima, JaponiaKultywar: Yabukita/AsanokaProfil: ananas, melon, zielone warzywaJak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 15g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.

Sencha – czym się charakteryzuje?

Sencha jest klasyczną zieloną herbatą liściastą, która jest niezwykle bogata w kofeinę, i antyoksydanty. Jest jedną z najczystszych form herbaty — powstaje w wyniku suszenia listków, bez żadnej innej obróbki. Jest bogata w witaminę C, spowalnia proces starzenia się i redukuje stres oksydacyjny. Parzy się ją w około 70-80°C od 1 minuty do 3 minut w zależności od preferencji.
Jej smak jest delikatny, lekko słodki. Zawiera w sobie dużo umami i nut trawiastych. Poprzez wysoką zawartość kofeiny jest idealną herbatą jeśli potrzebujemy skupienia i koncentracji. Po obfitym posiłku wspomoże nasze trawienie.

Gdzie najlepiej sprawdzi się sencha?

Sencha świetnie sprawdzi się jako poranna herbata lub towarzyszka w biurze podczas najbardziej wymagających zadań. Z powodzeniem może zastąpić nam kawę. Dzięki łatwości przygotowania (wymaga jedynie sitka zaparzającego lub torebki) możemy zabrać ją ze sobą w podróż lub do pracy.

Sencha od Coffeedesk – polecane produkty

Poniżej znajdziecie kilka najlepszych herbat sencha, który możecie znaleźć na Coffeedesk:



Teasome Sencha Yamabuki

to wysokiej jakości sencha, która daje bardzo klarowny napar o zaskakującym smaku, który na myśl przywodzi blanszowane warzywa, owoce tropikalne i słony bulion.



Long Man Tea Sencha Goji

to zielona herbata sencha w połączeniu z jagodami goji i kwiatami, które idealnie komponują się w filiżance zarówno na ciepło jak i na zimno.

Matcha – czym się charakteryzuje?

Proces parzenia matchy wymaga użycia specjalnych narzędzi ponieważ matcha występuje pod postacią sproszkowanych listków, które zaparza się w całości przy użyciu specjalnych akcesoriów do matchy — czarki zwanej matchawanem, mieszadła chasen, łyżeczki do odmierzania chashaku i sitka. Temperatura parzenia matchy powinna oscylować w granicach około 60-80°C. Około 2 gramy proszku zalewamy 40 gramami wody i roztrzepujemy mieszadłem Chasen, zamiatając w kształt litery M.
Dzięki temu, że pijemy całe listki możemy cieszyć się nie tylko ich pełnym smakiem, ale też jej prozdrowotnymi właściwościami. Matcha to taka sencha na sterydach — jedna filiżanka patrzy daje nam tyle co wypicie około trzech filiżanek zwykłej herbaty.

Moya Matcha Chasen - Mieszadło do matchy Chasen

Producent: MOYA MATCHA

Tradycyjna miotełka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej, do spieniania herbaty matcha. Miotełka zwana także pędzelkiem jest wykonana ręcznie z jednego kawałka jasnej odmiany bambusa. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką. Chasen najlepiej sprawdzi się z czarką do przygotowywania i picia matchy. Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80°C.Przechowywanie chasenu na specjalnej podstawce pomaga zapewnić mu dłuższe życie i zachować odpowiedni kształt. Nie należy natomiast zamykać chasenu w plastikowym opakowaniu ani w żadnym innym szczelnym pojemniku, może to spowodować niezamierzone pojawienie się pleśni na bambusowym trzonku.Wskazówki do ubijania matchy:Ubijanie matchy najlepiej zacząć powoli, delikatnie szorując wąsami chasenu po dnie czarki, pozwala to dobrze zmieszać całą matchę z wodą. Potem przenosimy chasen wyżej, bliżej powierzchni i zaczynamy bardziej energiczne ruchy przypominające literę W lub M przez ok. 10-20 sek. Warto pamiętać żeby w trakcie mieszania pracować samym nadgarstkiem a nie całą ręką, która szybciej się męczy. Na powierzchni powinien szybko pojawić się cienki kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest właśnie możliwe dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów. Czym więcej wąsów w chasenie tym łatwiej uzyskamy tzw. „jaspisowy mus” czyli idealną warstwę pianki. Dla uzyskania najlepszego efektu miotełkę powinno się zmoczyć w gorącej wodzie przed użyciem i opłukać po wykorzystaniu. Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia dlatego warto przechowywać go na specjalnej podstawce podstawce naoshi.MATERIAŁ: jasny bambus sezonowanyLICZBA WĄSÓW: 100Nie należy myć w zmywarce. Najlepiej suszyć na specjalnej podstawce (sprzedawanej osobno).Po użyciu, nie przechowywać chasenu w kartonowym opakowaniu.
Moya Matcha Chashaku - Łyżeczka do matchy

Producent: MOYA MATCHA

Chashaku to bambusowa łyżeczka, która służy do nakładania matchy. Jest wykorzystywana w tym celu podczas tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej. Pozwala nam precyzyjnie nabrać potrzebną ilość matchy. Herbatę matcha przygotowuje się inaczej niż inne rodzaje herbaty, a używanie łyżeczki chashaku jest niezbędnym elementem japońskiego rytuału parzenia herbaty i jednocześnie przybliża nas do tradycyjnej ceremonii.Chashaku jest tradycyjnym elementem do serwowania matchy i integralną częścią ceremonii herbacianej. Zakrzywiona część łyżki służy do nabierania niewielkiej porcji herbaty i umieszczania jej w czarce (matchawanie). Następnie matchę ubija się z odrobiną wody przy pomocy chasenu, tak by uzyskać jednolitą konsystencję i delikatną piankę na powierzchni. Ilość sypanej matchy zależy od indywidualnych preferencji. Tradycyjnie przygotowując mało intensywną herbatę „usucha” należy nasypać jedną łyżeczkę chashaku i około 75-100 ml gorącej wody. Ta proporcja jest idealna do tworzenia idealnej pienistej tekstury na powierzchni matchy. Koicha, czyli gęsta herbata, jest przygotowywana przy użyciu znacznie większej porcji matchy. W 150 ml wody rozrabiamy 4-6 łyżeczek chashaku. Otrzymana matcha jest znacznie gęstsza i słodsza. Trzepanie jest trudniejsze i ta metoda nie wytwarza charakterystycznej piany. Koicha podawana jest prawie wyłącznie w trakcie japońskiej ceremonii parzenia herbaty.MATERIAŁ: jasny bambus sezonowanyDŁUGOŚĆ: 18 cmNie należy myć w zmywarce.
Mount Everest Tea - Chashaku - Łyżeczka do matchy

Producent: MOUNT EVEREST TEA

Łyżeczka do matchy Chashaku od Mount Everest Tea. Wykonana z bambusa, ma długość 16cm. Chashaku służy do odmierzania proszku zielonej herbaty matcha. Działa jako precyzyjny sposób dozowania odpowiedniej ilości herbaty, co wpływa na smak i aromat przygotowanego naparu.
Paper & Tea - Japanese Matcha Strainer - Sitko do herbaty matcha

Producent: PAPER & TEA

Sitko do herbaty matcha od Paper & Tea. Aby ubić idealną matchę, drobny proszek z zielonej herbaty musi najpierw zostać przesiany aby pozbawić go grudek. - właśnie do tego przeznaczone jest to sitko.Sitko jest wykonane ze stali nierdzewnej, długość 15 cm, szerokość 7 cm. Może być myte w zmywarce.
Moya Matcha - Podstawka pod mieszadełko do matchy

Producent: MOYA MATCHA

Podstawka pod chasen znana w Japonii jako naoshi to nieodłączny element zestawu do przygotowywania matchy każdego miłośnika tej herbaty. Wykonana z czarnej, lśniącej porcelany podstawka pomoże utrzymać delikatne wąsy chasenu w idealnym kształcie zapewniając mu większą trwałość i długowieczność. Naoshi jest jednym z narzędzi używanych od wielu wieków w tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej. Dzisiaj coraz częściej można go zobaczyć na wyposażeniu kuchennym u osób ceniących dobrze przygotowaną herbatę matcha. Podstawka przedłużająca życie chasenu.MATERIAŁ: porcelanaWYMIARY: 7 cm (wysokość) x 6 cm (średnica)KOLOR: czarny onyxMożna myć w zmywarce.
Paper & Tea - Chashaku Blonde - Łyżeczka do matchy

Producent: PAPER & TEA

Chashaku Blonde to specjalna łyżeczka do przygotowywania matchy, stworzona przez Paper & Tea. Jest ona niezbędna w trakcie herbacianego rytułału, który istnieje w Japonii od XII wieku. Długość: 18 cmMateriał: bambus
Paper & Tea - Mieszadło do matchy Chasen Blonde

Producent: PAPER & TEA

Chasen Blonde to specjalne mieszadło do przygotowywania matchy, stworzone przez Paper & Tea. Jedno z kluczowych akcesoriów do przygotowywania japońskiej matchy. Wykonane z jednego kawałka bambusa w tradycyjny sposób.Długość: 11 cmMateriał: bambus
Moya Matcha - Matchawan Yuro - Miseczka do matchy

Producent: MOYA MATCHA

Matchawan jest tradycyjnym narzędziem wykorzystywanym w japońskiej ceremonii herbacianej. Jest to również zdecydowanie najwygodniejsze naczynie do picia matchy, którą najlepiej utrzepywać bambusową miotełką (tzw. chasenem). Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80 °C.Matchawan Yuro został wykonany ręcznie na kole garncarskim z szarej gliny z delikatnym dodatkiem szamotu i szkliwa z glazury wykonanego zgodnie z wielowiekową japońską tradycją. Powstał w limitowanej serii KOOE dla MOYA wykonanej przez krakowskie studio ceramiki KOOE, którego wyroby charakteryzują się nie tylko pięknymi formami ale też wyjątkową wytrzymałością ze względu na wypał w wysokiej temperaturze. Każdy matchawan z tej serii to unikalne rękodzieło, jego wygląd i rozmiar może zatem delikatnie odbiegać od tego na zdjęciu. POJEMNOŚĆ: 400 ml.WYSOKOŚĆ: 7,5-8,5 cm.ŚREDNICA: 10,5-11,5 cm.KRAJ POCHODZENIA: PolskaWykonane ręcznie na kole garncarskim może zatem delikatnie odbiegać od tego na zdjęciu.Naczynie można myć w zmywarce.
Nowość
Mount Everest Tea - miarka do matchy Perfect Cup of Matcha

Producent: MOUNT EVEREST TEA

Praktyczna i elegancka miarka do matchy od Mount Everest Tea to niezbędne akcesorium dla każdego miłośnika japońskiej herbaty. Wykonana ze stali nierdzewnej, jest trwała, odporna na korozję i łatwa w utrzymaniu czystości. Dzięki precyzyjnym wymiarom (2,2 x 11,8 cm) umożliwia dokładne odmierzenie porcji sproszkowanej herbaty matcha, co pozwala przygotować napar o idealnym smaku i intensywności.Minimalistyczny design sprawia, że miarka prezentuje się estetycznie w każdej kuchni czy herbacianym zestawie, a jej wyprofilowany kształt zapewnia wygodne użytkowanie. To praktyczne narzędzie zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych miłośników matchy.
Nowość
Matchasome - podstawka pod mieszadełko do matchy

Producent: MATCHASOME

Ceramiczna podstawka Matchasome służąca do przechowywania i suszenia mieszadełka do matchy.
Nowość
Mount Everest Tea - Chasen - Mieszadło do matchy z długą rączką

Producent: MOUNT EVEREST TEA

Mieszadło do matchy Chasen od Mount Everest Tea. Wykonane z bambusa, ma długość 15 cm. Chasen, to specjalne mieszadło do przygotowywania matchy. Służy do mieszania oraz spieniania herbaty. Długość: 15 cmŚrednica: 3,5 cmMateriał: bambus
Nowość
Matchasome - miseczka do matchy żółta

Producent: MATCHASOME

Piękna, ręcznie wykonana ceramiczna miseczka do matchy w kolorze żółtym ze specjalną wylewką, który ułatwia idealne spienianie i nalewanie. Dzięki niej Twoja matcha będzie smakować i prezentować się doskonale w domowych warunkach.
Nowość
Mount Everest Tea - zestaw Matcha Katsumi - miseczka + mieszadełko + łyżeczka

Producent: MOUNT EVEREST TEA

Zestaw Katsumi od Mount Everest Tea to kompletny i elegancki wybór dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się tradycyjnym sposobem przygotowywania matchy. W skład zestawu wchodzą trzy niezbędne akcesoria:Miseczka do matchy (200 ml) – klasyczna, ceramiczna miseczka, idealna do ubijania i serwowania napoju. Jej kształt ułatwia równomierne rozprowadzanie proszku i wody.Chashaku – bambusowa łyżeczka, dzięki której odmierzenie odpowiedniej ilości matchy staje się proste i precyzyjne.Chasen – tradycyjne bambusowe mieszadełko, służące do ubijania herbaty na gładką, kremową piankę.Ten zestaw to doskonałe połączenie funkcjonalności i estetyki, które pozwala przenieść japońską ceremonię herbacianą do Twojego domu. Sprawdzi się zarówno u początkujących miłośników matchy, jak i u osób poszukujących pełnego, autentycznego doświadczenia.
Nowość
Moya - czarka do matchy szklana z dzióbkiem 300 ml

Producent: MOYA MATCHA

Szklana czarka do matchy to naczynie inspirowane tradycyjnym matchawanem, służące do przygotowania i picia sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Czarkę wyróżnia dzióbek znajdujący się po jednej stronie i ułatwiający przelanie gotowej matchy do innego naczynia. Będzie odpowiednia szczególnie dla osób, które chcą częstować swoich gości japońską matchą.Czarka wygodnie układa się w dłoniach, a dzięki jej przezroczystym ściankom można podziwiać intensywnie zieloną barwę herbaty. Czarka została wykonana ręcznie ze szkła boro krzemowego. Jej pionowe ścianki i szerokie dno pomagają w przyrządzeniu matchy w wodzie i szybko uzyskać na powierzchni gęstą zieloną piankę.Przygotowanie matchy w czarceTradycyjna metoda przygotowywania herbaty matcha pochodzi z japońskiej ceremonii herbacianej. Potrzebne są do niej czarka matchawan, bambusowa trzepaczka chasen oraz bambusowa łyżeczka chashaku.Wsyp dwie bambusowe łyżeczki matchy (1,5g) do matchawanu, zalej ok. 100 ml gorącej wody (80 °C) czyli tak aby dno czarki w całości pokryła woda. Następnie intensywnie mieszaj chasenem, wykonując ruchy przypominające literę M, aż do powstania gęstej jasno-zielonej piany na powierzchni. Zajmuje to niecałe 30 sekund. Następnie dolej więcej wody w zależności od tego, jak mocną lubisz pić herbatę.Naczynie można myć w zmywarcePojemność: 300 mlWysokość: 8,5Średnica: 11,5 cm
Nowość
Matchasome - mieszadło podróżne do matchy

Producent: MATCHASOME

Długa i smukła bambusowa trzepaczka do matchy (chasen) z logo z uśmiechniętą buźką Matchasome. Jej węższa głowica i dłuższa rączka idealnie nadają się do głębszych misek lub wysokich szklanek i kubków. Idealny towarzysz dla miłośników matchy w podróży, którzy nie mają miseczki, ale potrzebują codziennej dawki matchy, lub na piknik z matchą.Pamiętaj, aby ubijać matchę ruchem zygzakowatym, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Przed i po użyciu opłucz trzepaczkę ciepłą wodą. Moczenie trzepaczki w ciepłej wodzie przez kilka minut przed każdym użyciem sprawi, że bambus będzie bardziej elastyczny, co przedłuży jego żywotność i zwiększy siłę ubijania.

Gdzie najlepiej sprawdzi się matcha?

Matcha to doskonały dodatek do porannego rytuału. Warto pić ją kiedy potrzebujemy zastrzyku energii, ale ze względu na wymagające warunki parzenia najlepiej sprawdzi się w domowym zaciszu.

Matcha od Coffeedesk – polecane produkty

Dobrej jakości matcha dostępną w Coffeedesk idealnie sprawdzi się jako dodatek do Waszego herbacianego arsenału.



Paper and Tea Everyday Matcha

to codzienna matcha wysokiej jakości świetna zarówno do picia bez dodatków, jak i z mlekiem.



Brown House and Tea Crazy Good Matcha

japońska matcha zbierana ręcznie i tradycyjnie mielona. Jej smak jest pozbawiony goryczy przez co idealnie nadaje się dla początkujących.

Sencha a matcha – porównanie

Sencha a Matcha – Porównanie
Cecha Sencha Matcha
Forma Liściasta Sproszkowana
Smak Delikatny, trawiasty Intensywny, kremowy
Kolor Jasnozielony Intensywnie zielony
Kofeina Wysoka Bardzo wysoka
Parzenie Łatwe, 70–80°C, 1–3 min Wymaga akcesoriów, 60–80°C
Zastosowanie Codzienna herbata, praca/podróż Rytuał w domu, energia, kulinaria


Zobacz również

Zgarnij jesiennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w jesiennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa i nie łączy się z innymi promocjami.