Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Najlepsze kawy brazylijskie — które ziarna polecamy? Ranking

Najlepsze kawy brazylijske – ranking | Coffeedesk

Bardzo dawno temu, kiedy jeszcze pracowałam w kawiarni na Bajkowym, na szybkim przelewie zazwyczaj stały Etiopia Guji i Brazylia Fortaleza, a przynajmniej tak to pamiętam. „Kwaśna” kawa i klasyczna kawa. Ilekroć do kawiarni przychodził ktoś świeży w kawie, proponowaliśmy mu przelew z Brazylii. Kawa z tego kraju uchodzi za klasyczną, niekontrowersyjną, taką która zasmakuje nieprzyzwyczajonemu do kawy specialty nowicjuszowi.

Najlepsze kawy brazylijskie w Coffeedesk! Ranking

Najlepsza kawa z Brazylii jest doceniania nie tylko przez początkujących kawoszy, również bardziej wkręceni w kawę mogą odnaleźć w klasycznej Brazylii to co najbardziej pożądane w kawie — harmonię smaków i aromatów zamkniętą w filiżance. Poniżej znajdziecie kilka coffeedeskowych klasyków, które sprawdzą się na każdą okazję.


Hard Beans Brazylia Samambaia


Hard Beans Brazylia Samambaia to jeden z klasyków, występujący w dwóch wersjach — do metod przelewowych i ciśnieniowych. W jasno palonej, idealnej do przelewu, odnajdziecie herbatniki, mleczną czekoladę i jabłka. Na dobry początek przygody ze specialty, albo po prostu na dobry początek dnia. Średnio palona — do ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki — zachwyci nutami nugatu, orzechów i czerwonych jabłek.


Heresy Antidotum


Najlepsza kawa ziarnista brazylijska dla prawdziwych, kawowych heretyków? Antidotum to wynik bezpośredniej współpracy z małą kooperatywą kawową z Brazylii, która dostarczyła Heresy najbardziej klasyczne ziarna z Brazylii jak to tylko możliwe — orzechy, czekolada, prawie nutella w płynie, kwasowość niemalże nieobecna.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to kolejny klasyk dostępny w wersjach do metod przelewowych — dripa, AeroPressu, Chemexa, french pressa i ekspresów przelewowych — i ciśnieniowych — ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. Obie charakteryzują się niską kwasowością i czekoladową słodyczą, która z pewnością przypadnie do gustu.


Johan & Nyström Bold Statement


Johan & Nyström Bold Statement to kontynuacja kultowych ziaren od szwedzkiej palarni, za którymi pewnie wielu wzdycha z sentymentem. Ziarna typu: zawsze wyjdzie, wystarczy zalać gorącą wodą, a wypłyną nam słodkie migdały, czekolada i orzechy laskowe.

Gatunki kawy brazylijskiej – jakie ziarna najczęściej się pija?

Brazylijska gospodarka kawą stoi, produkując niemal 30% światowego zapotrzebowania na kawę! Najczęściej uprawiany gatunek kawy brazylijskiej to Arabika, która stanowi około 80% upraw, a pozostałe 20% to Robusta. Arabika jest znacznie bardziej złożona w smaku, ma mniej kofeiny, a jej uprawa jest dość wymagająca ponieważ ta odmiana najlepiej czuje się na wysokościach, powyżej 1000 m. n.p.m. gdzie nie grożą jej insekty i choroby. Robusta z kolei jest stonowana w smaku, bardziej kofeinowa i doskonale łączy się z mlekiem.

Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Włoskie Espresso 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 26.06.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Indii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć ciemną czekoladę i orzechy.Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia (70%) / Indie (30%)
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 24.06.2025

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaFarma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%)Odmiana: ArabikaMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Brazylia Mogiana Espresso 1 kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 29.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, mlecznej czekolady i orzechów laskowych.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Mogiana, Sao PauloOdmiana: Mudo NuovoMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 800 - 1200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt
Promocja
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Brazylia Mogiana Espresso 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 26.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, mlecznej czekolady i orzechów laskowych.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Mogiana, Sao PauloOdmiana: Mudo NuovoMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 800 - 1200 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt
Najniższa cena: 25,99 zł
32,00 zł
Najniższa cena: 25,99 zł
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Chocolate Bomb Espresso 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 14.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, kakao, orzechów i rodzynek.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: MixSMAKBrazylia doskonała? Klasyk espresso często kojarzy się z kawą brazylijską, jednak Chocolate Bomb staje na wysokości tego zadania. Bomba czekoladowa to nieprzypadkowa nazwa. Dominuje w niej smak czekolady mlecznej oraz aromat deserowej. Może kojarzyć się z gęstym, słodkim kakao, ale nie zabraknie też kontrapunktu. Owocowość, jaka występuje tutaj, jest bardzo subtelna. Rodzynki i ich szlachetna słodycz gronowa uzupełniają całą tę architekturę. Aromat słodkich, wręcz skarmelizowanych orzechów dopełnia Chocolate Bomb. Kawa, która wydaje się prosta w profilu, jest tak naprawdę w tę prostotę bogata.OBRÓBKAJednym z ziaren tego blendu jest Brazylia Castanhas. Ziarna stamtąd są suszone w statycznych pojemnikach, które mają głębokość 1 metra i pojemność 15 000 litrów, co odpowiada 25-30 workom zielonej kawy. Skrzynie wyposażone są w wentylowane grille na dole, co umożliwia cyrkulację powietrza od spodu przez suszącą się kawę. W skrzyniach znajdują się dwa termometry umieszczone na różnych głębokościach, aby zapewnić, że temperatura nie przekracza 40°C. Nazywane są „statycznymi”, ponieważ kawa pozostaje w miejscu i nie jest obracana ani mieszana podczas suszenia. Po wysuszeniu kawa jest pozostawiana do odpoczynku na około 1-2 tygodnie. Ta metoda pozwoliła uzyskać bardziej owocowe i wyraziste profile smakowe, różniące się od typowego profilu, który kojarzymy z naturalną kawą z Brazylii.PARZENIEChocolate Bomb to klasyk smakowy. Warto jednak pogłębić wrażenia smakowe poprzez minimalne zwiększenie ekstrakcji. 18 g kawy parzymy, uzyskując 38 g naparu. Młynek kalibrujemy tak, aby czas parzenia wyniósł 29 sekund. Jeśli chcesz poczuć gęstość czekolady i orzechów z lekko kwasowym akcentem winogronowym, skróć ilość espresso do 34 g, parząc przez 28 sekund.PLANTACJABrazylia Castanhas, która wchodzi w skład blendu Chocolate Bomb, została wyprodukowana w kooperatywie Cocatrel. Kooperatywa ta została założona w 1961 roku w Tres Pontas i obecnie jest drugą co do wielkości kooperatywą w Brazylii. Liczy ponad 6000 członków, którzy mają 11 różnych punktów zakupu w regionie. Cała kawa jest elektronicznie oznaczana i rejestrowana przy dostawie za pomocą unikalnego kodu QR, co zapewnia pełną identyfikowalność, umożliwiając producentom dokładne śledzenie pochodzenia ich kawy. Ponad 50% członków kooperatywy uprawia kawę na działkach o powierzchni mniejszej niż 10 ha.
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Brazylia Lua Roxa Espresso 1 kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 25.08.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty wanilii, orzechów i białej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Minas Gerais, CerradoOdmiana: Bourbon, Mudo NuovoMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.SMAKLua Roxa to idealna kawa brazylijska do espresso. Satysfakcjonuje swoją słodyczą, która przypomina czekoladę deserową. Choć aromat jest delikatny, przywołuje na myśl coś w rodzaju mlecznego napoju orzechowego. Pojawia się również aromat wanilii, a także delikatny, owocowy niuans. Suszone owoce stanowią świetne uzupełnienie klasycznej Brazylii. Z mlekiem nabiera bogatszego posmaku migdałowego. Im więcej kawa, tym bogatszy smak. Mimo szerokiego profilu, Lua Roxa pozostaje kawą dla każdego, kto kocha klasyczny smak espresso.OBRÓBKATradycyjna obróbka dla regionu. Klasyk w przypadku kaw brazylijskich. Można powiedzieć, że to nic nowego. Do czasu… aż się jej spróbuje. Cały owoc kawowca jest czyszczony i umieszczany na słońcu do wysuszenia. Plantacje kawowe w Brazylii są bardzo wymagające pod względem ilości miejsca przeznaczonego do produkcji oraz liczby pracowników. Gdy zrozumie się, że obróbka Natural nie jest taką oczywistością, jaką mogłaby się wydawać, zaczyna się dostrzegać powody, dla których Lua Roxa jest tak słodkim, lekkim ziarnem. Pochodzenie i jakość produkcji to kluczowe elementy tej kawy.PLANTACJANazwa tej kawy jest niezwykle urokliwa. Dosłownie oznacza „fioletowy księżyc”. Na jej logo widnieje również ten motyw, oświetlający drzewko kawowe. Ziarno pochodzi z regionu Cerrado Mineiro i zostało wyprodukowane przez wiele plantacji. Dominują tam odpowiednio określone pory roku, takie jak gorące, wilgotne lato oraz dość przyjemna, sucha zima. To odpowiedni klimat dla kawy, dlatego nic dziwnego, że pochodzi stamtąd tak wiele kaw o dobrej jakości.PARZENIELua Roxa nie posiada dużej kwasowości. Nie jest trudna do zaparzenia, ale warto zwrócić uwagę na uzysk (ostateczną objętość kawy). Kawa bardzo przyjemnie smakuje przy użyciu 18 g i parzeniu do uzyskania 38-40 g. Większy stosunek wody do kawy powoduje, że pogłębia się jej lekkość i słodycz smaku, nie tracąc jednocześnie poczucia gęstości. Czas parzenia wynosi 30 sekund.
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Brazylia Lua Roxa Espresso 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 23.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty wanilii, orzechów i białej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Minas Gerais, CerradoOdmiana: Bourbon, Mudo NuovoMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.SMAKLua Roxa to idealna kawa brazylijska do espresso. Satysfakcjonuje swoją słodyczą, która przypomina czekoladę deserową. Choć aromat jest delikatny, przywołuje na myśl coś w rodzaju mlecznego napoju orzechowego. Pojawia się również aromat wanilii, a także delikatny, owocowy niuans. Suszone owoce stanowią świetne uzupełnienie klasycznej Brazylii. Z mlekiem nabiera bogatszego posmaku migdałowego. Im więcej kawa, tym bogatszy smak. Mimo szerokiego profilu, Lua Roxa pozostaje kawą dla każdego, kto kocha klasyczny smak espresso.OBRÓBKATradycyjna obróbka dla regionu. Klasyk w przypadku kaw brazylijskich. Można powiedzieć, że to nic nowego. Do czasu… aż się jej spróbuje. Cały owoc kawowca jest czyszczony i umieszczany na słońcu do wysuszenia. Plantacje kawowe w Brazylii są bardzo wymagające pod względem ilości miejsca przeznaczonego do produkcji oraz liczby pracowników. Gdy zrozumie się, że obróbka Natural nie jest taką oczywistością, jaką mogłaby się wydawać, zaczyna się dostrzegać powody, dla których Lua Roxa jest tak słodkim, lekkim ziarnem. Pochodzenie i jakość produkcji to kluczowe elementy tej kawy.PLANTACJANazwa tej kawy jest niezwykle urokliwa. Dosłownie oznacza „fioletowy księżyc”. Na jej logo widnieje również ten motyw, oświetlający drzewko kawowe. Ziarno pochodzi z regionu Cerrado Mineiro i zostało wyprodukowane przez wiele plantacji. Dominują tam odpowiednio określone pory roku, takie jak gorące, wilgotne lato oraz dość przyjemna, sucha zima. To odpowiedni klimat dla kawy, dlatego nic dziwnego, że pochodzi stamtąd tak wiele kaw o dobrej jakości.PARZENIELua Roxa nie posiada dużej kwasowości. Nie jest trudna do zaparzenia, ale warto zwrócić uwagę na uzysk (ostateczną objętość kawy). Kawa bardzo przyjemnie smakuje przy użyciu 18 g i parzeniu do uzyskania 38-40 g. Większy stosunek wody do kawy powoduje, że pogłębia się jej lekkość i słodycz smaku, nie tracąc jednocześnie poczucia gęstości. Czas parzenia wynosi 30 sekund.

Czym wyróżnia się kawa z Brazylii?

Najlepsza kawa brazylijska, czyli taka z plantacji specialty, gdzie ziarna są starannie selekcjonowane, poddawane starannej obróbce, a na koniec trafiają do naszych palarni, wyróżnia się przede wszystkim dość łagodnym profilem, który zazwyczaj orbituje wokół smaków słodkich, czekoladowych, orzechowych. Dzięki temu kawa z Brazylii sprawdzi się idealnie jako kawa na początek przygody z ziarnami specialty.

Podsumowanie

Wybierając najlepszą kawę brazylijską pamiętajcie o tym jaką metodą parzycie kawę. Jeśli używacie ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki, polecamy sięgnąć po kawę paloną w stopniu średnim lub ciemnym. Użytkownikom dripa, AeroPressu, Chemexa, french pressu oraz ekspresu przelewowego radzimy jednak wybrać kawy wypalane jasno. Kawy z Brazylii kojarzą się ze smakami czekolady, orzechów, suszonych owoców, dzięki czemu są polecane jako klasyczne kawy, które posmakują większości. Zdarzają się oczywiście wyjątki i szalone Brazylie, do których poszukiwań i odkrywania również zachęcamy.


Zobacz również