Produkty online
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(21)
-
AeroPress
(13)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(18)
-
Asobu
(33)
-
Audun Coffee
(28)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(44)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(55)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(160)
-
Blend Tea
(59)
-
Bonanza Coffee
(11)
-
Bracia Ziółkowscy
(6)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(2)
-
Brown House & Tea
(38)
-
Bunn
(36)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(13)
-
Cafflano
(7)
-
Casino Mocca
(7)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(63)
-
Coffeedesk
(67)
-
Coffeelab
(30)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(63)
-
Contigo
(25)
-
Craft Coffee Roasters
(10)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(9)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(9)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(10)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(61)
-
Father's Coffee
(13)
-
Fellow
(128)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(13)
-
Five Elephant
(8)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(11)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(7)
-
Graef
(16)
-
Hard Beans
(54)
-
Hario
(233)
-
HAYB
(86)
-
Heresy
(23)
-
Hi! Coffeedesk
(18)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(21)
-
Jura
(49)
-
Just T
(4)
-
Kafar
(9)
-
Kalve
(8)
-
KawePale
(7)
-
KeepCup
(166)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(48)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(10)
-
La Marzocco
(15)
-
LaCava
(75)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(32)
-
Loveramics
(299)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(11)
-
Lykke
(19)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(11)
-
Melitta
(55)
-
MiiR
(49)
-
Moccamaster
(59)
-
Monbana
(39)
-
Monin
(29)
-
Morning
(2)
-
Motta
(103)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(19)
-
Napar
(5)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(11)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(37)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(8)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Rocket Bean
(14)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(35)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(9)
-
Smeg
(8)
-
Solberg & Hansen
(51)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(35)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(4)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(91)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(81)
-
The Barn
(6)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(17)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(27)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
3fe
(10)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
- Herbata
- Ekspresy
- Młynki
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
- Blog
-
Promocje
(528)
Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania frazy ' p'
Ups! Niestety, wygląda na to, że nie mamy takiego produktu. Zerknij, może te przypadną Ci do gustu:

Kawa barraquito – co to jest? Przepis na kawę po kanaryjsku
Autor: Patrycja Kuklińska
Data publikacji:
30.06.2021
Lato to czas słonecznych podróży, poznawania nowych zakątków świata, nowych smaków i… nowych rodzajów kawy! Dlatego dzisiaj zapraszamy Was w podróż na Wyspy Kanaryjskie, a dokładnie na Teneryfę, gdzie niemal…

Tam chodzą lokalsi! Przewodnik po kawiarniach specialty na warszawskim Mokotowie, Ochocie i Woli
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
15.06.2022
Mokotów, Ochota i Wola zdecydowanie poszły w jakość, nie ilość. Może nie znajdziemy tu trzeciofalowej kawy na każdym kroku, ale jak już przyjdzie nam rozkoszować się aromatem czarnego naparu, to…

Kawowa Prasówka – 2.01.2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
02.01.2018
Cześć! Sałatka jarzynowa i fajerwerki już za nami, możemy więc spokojnie wejść w nowy rok. Chcemy w tym miejscu życzyć wszystkim z Was ekscytujących kawowych przeżyć oraz nowych doświadczeń podczas…

Czy kawa i styl idą w parze?
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
29.08.2019
Miłość do kawy skrywa w sobie o wiele więcej niż pyszne smaki i aromaty. Kawa inspiruje do tworzenia nie tylko funkcjonalnych, ale także pięknych i eleganckich akcesoriów. Rytuał parzenia kawy,…

Prosty przepis na kawowe gofry z owocami
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
08.06.2021
Czerwiec już od pierwszych dni rozpieszcza nas piękną pogodą. Ciepłe, słoneczne popołudnia sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu i spotkaniom z przyjaciółmi. To doskonała pora, aby zorganizować piknik w gronie znajomych,…

Kawowe pancakes na dobry początek dnia! Prosty przepis podstawowy na naleśniki kawowe
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
29.01.2021
Ciepłe, rozgrzewające, podnoszące na duchu śniadanie to podstawa, szczególnie zimą. Bo kto lubi wstawać, kiedy za oknem ziąb i dalej panuje noc? Dlatego zdradzę Wam dzisiaj przepis na dobry początek…

15 najlepszych plakatów Mistrzostw Aeropress
Autor: Wiktoria Władzińska
Data publikacji:
09.09.2018
22 września 2018 to wielki dzień! Mistrzostwa Polski Aeropress! Organizacyjną pałeczkę przyjęła w tym roku warszawska kawiarnia i palarnia Czarna Fala, co oznacza, że musicie się tam pojawić, bo będzie…

Fika – co to znaczy? Przepis na kawę po szwedzku
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
07.05.2020
Szwedzi, w świecie kawy, słyną z tego, że piją jej… bardzo dużo (zajrzyjcie TUTAJ)! Długa zima i krótkie dni sprzyjają melancholii i spadkom energii, a doskonałym sposobem na jej podniesienie…

Chcę kawy! Już! Dobrej! Ale nie wiem jak zacząć… Jakie są podstawy dobrej kawy?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
25.10.2016
Dobra kawa. Hasło, które przewija się jak mantra przez usta zarówno tych, co zadowolą się rozpuszczalną i tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez pół litra chemeksa. Każdy ma tę…

Herbata z kardamonem: właściwości i przepisy!
Autor: Agnieszka Rowińska
Data publikacji:
18.05.2022
Jakie właściwości kryje herbata z kardamonem? Ta popularna przyprawa w kuchni indyjskiej posiada wiele zalet, również. Dzisiaj serwujemy dawkę wiedzy o kardamonie oraz dwa przepisy, które pozwolą Wam uatrakcyjnić ulubione…

Kawowe gadżety dla każdego, dużego dziecka!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
29.05.2018
Mówi się, że mężczyźni dojrzewają do trzeciego roku życia, a potem już tylko rosną. Cóż, czasami na pewno można odnieść takie wrażenie. Jednak są takie momenty, gdy jest to w…

Mistrzowskie przepisy na Aeropress!
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
15.10.2019
28 września w palarni Czarna Fala w Warszawie odbyły się Mistrzostwa Polski Aeropress 2019. Sędziowie (w tym dumna reprezentacja Coffeedesk – Paulina Władzińska i Piotr Sowa) wybrali zwycięzcę, który pojedzie…

Food Pairing & Coffee Pairing – speed dating w kuchni.
Autor: Ika Graboń
Data publikacji:
13.10.2016
Food pairing i Coffee pairing to metody łączenia smaków i aromatów o podobnych lub zupełnie przeciwnych cechach, które wzajemnie się uzupełniają. To synergia, gdzie 2+2=5. Nie od dziś wiadomo, że…

Przeciwieństwa się przyciągają! Przepis na kawowe cold brew z CBD od Kanaste
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
11.06.2022
CBD: pewnie te trzy litery wpadły Wam w oko lub obiły się o uszy. Z jednej strony nasza przyjaciółka właśnie kończy swoją pierwszą fiolkę/ buteleczkę, ktoś napisał, że zmieniło ono…

Ice coffee – przepis. Jak zaparzyć kawę na lodzie?
Autor: Maciej Duszak
Data publikacji:
25.07.2016
Lato za pasem i co roku powraca ten sam problem – jak poradzić sobie z obezwładniającym upałem? Metod jest kilka, a każda z nich chłodzi doskonale – kawa na lodzie,…

Herbaty Miesiąca – luty: czarny klasyk od Songbird i łąka w kubku od Long Man Tea
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
04.02.2021
“Idzie luty, podkuj buty!” – jak to mówi znane nam wszystkim porzekadło. A że w tym roku zima trochę jest, a jednocześnie, trochę jej nie ma, to oczywiste staje się…

Kawowo-orzechowe ciasteczka mikołajkowe
Autor: Natalia Mantur
Data publikacji:
30.11.2019
Kawowo-orzechowe ciasteczka to świetny pomysł na uroczy dodatek do mikołajkowego podarunku. W końcu nic nie cieszy tak, jak własnoręcznie przygotowany smakołyk. Obiecujemy, że te orzechowe ciasteczka z kawową nutą podbiją…

Kto pije najwięcej kawy na świecie? I jak wygląda spożycie kawy w Polsce?
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
11.01.2018
Zagłębiając się w temat konsumpcji kawy na świecie i w Polsce, planowałam artykuł o włoskich espresso barach i francuskich brasseries. Szybko okazało się, że nie mogłam bardziej się mylić. Włosi…

Przepis na domowe lody kawowe dla ochłody! Jak zrobić lody caffe latte?
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
11.08.2020
Lody, lody kawowe dla ochłody! Lody to najlepszy deser na wakacyjne upały, który nie tylko skutecznie chłodzi, ale również doskonale smakuje. A do tych z dodatkiem mocnego espresso z ulubionych…

Coffeelab wspiera polskich artystów – wystawa!
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
28.11.2022
To, że polskie palarnie kawy robią super rzeczy, wiadomo nie od dziś. Organizują wsparcie dla kundelków w potrzebie, pomagają w sprzątaniu kawowych farm, przeprowadzają badania dotyczące tego jakie opakowania są…

Herbaty miesiąca – styczeń: złożone smaki od Teministeriet i wiosenne orzeźwienie od Paper&Tea
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
05.01.2021
Dzień dobry, to ja, Świdi, znany również jako Paweł Świderski. Od teraz do – mam nadzieję – jak najdłużej, będę dzielił się z Wami swoimi przemyśleniami na temat herbat miesiąca.…

Espresso Miesiąca – październik: Ale Meksyk od ETNO Cafe
Autor: Jakub Świątek
Data publikacji:
08.10.2019
Zaczął się październik. Temperatury spadają, przygotowujemy się na mrozy, wyciągamy z szafy grube kurtki, chowamy rowery i zaczynamy myśleć o kupnie nowych nart. W telewizji pojawiają się reklamy zniczy, co…

Pierwszy turniej Polish Comandante Championship 2017!
Autor: Krzysztof Barabosz
Data publikacji:
16.01.2017
Pewnie zastanawiacie się, na czym polegają zawody Polish Comandante Championship – czy na mieleniu kawy na czas? Czy na kręceniu jak najszybciej korbą? W rzeczywistości ani jedno ani drugie. Mistrzostwa Comandante…

Poznaj Roastera swego.
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
03.06.2017
Palenie kawy. To ich praca i pasja. Wyszukaj w googlach hasło Sławomir Sulej. Byliby tego pana idealnymi pracownikami, gdyż w przeciwieństwie do baristów trudno sklejać z nimi codziennie piąteczki i…

Akrylamid – co to jest i czy sprawia on, że kawa staje się rakotwórcza?
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
22.03.2018
Od czasu do czasu internet zalewa informacja o akrylamidzie, rakotwórczej substancji występującej w powszechnie stosowanych produktach. Nie inaczej jest też z kawą, która ze względu na proces palenia w wysokiej…

Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
07.12.2016
Dobra, zacznijmy internetowym klasykiem – Kawa bez ekspresu? Nie uwierzysz, co możesz zrobić by ją mieć! A teraz na poważnie – jak zrobić dobrą kawę bez ekspresu? To w ogóle…

Herbaty miesiąca – kwiecień: co przeplata?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
02.04.2021
Kwiecień plecień, bo przeplata – takimi słowami można określić nie tylko aktualne zjawiska pogodowe, ale też to, co będzie się działo w tym miesiącu w związku z naszymi propozycjami herbat…

Kawowa granola z owocami – przepis
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
15.04.2022
Jak dobrze wstać skoro świt, kiedy czeka na nas pyszne, chrupiące, zdrowe śniadanie wzbogacone aromatem kawy. Dlatego kontynuując temat kawowych śniadań przygotowaliśmy dla Was przepis na naturalnie słodką, kawową granolę…

Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy
Autor: Patrycja Kuklińska
Data publikacji:
05.12.2021
Matcha latte – napój, który pojawia się w menu coraz większej liczby kawiarni, zaskakuje nie tylko wyglądem, ale również swoimi prozdrowotnymi właściwościami. To prawdziwy superfood wypełniony antyoksydantami aż po brzegi.…

Jak przechowywać kawę? Czy kawa się psuje?
Autor: Ika Graboń
Data publikacji:
23.05.2018
Kupiliśmy naszą ulubioną kawę. W naparze orzechy, migdały i wiśnie w czekoladzie. Co zrobić, by kawa się nie zepsuła, jak najdłużej zachowała świeżość i nie była narażona na utratę aromatu…

Espresso Miesiąca – październik: Włochy vs Skandynawia – kto ma rację?
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
03.10.2018
Stylów palenia kawy jest więcej, niż mogłoby się wydawać. Oprócz samego koloru ziaren, esencjonalną kwestią dla roastera jest to, w jaki sposób oraz kiedy aplikuje energię podczas całego procesu, by…

Przelew Miesiąca: Maj: Naturalnie pachnąco.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
15.05.2017
Przelew Miesiąca, jak sama nazwa wskazuje, musi być co miesiąc. Mamy maj, mamy więc i nową kawę – obrabiana na sucho Nikaragua Santa Teresa z warszawskiej palarni Coffee Republic. Nikaragua…

Melitta AromaFresh – test wygodnego przelewu
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
26.09.2018
Czajnik, waga, stoper, precyzja i cierpliwość. To rzeczy niezbędne do parzenia dobrych kaw przelewowych. Wszystko wygląda pięknie i daje świetne rezultaty, jeśli wiemy, co robimy. Ale gdy nie wiemy, bądź…

Kawy i herbaty miesiąca – październik: Heresy, Coffee Plant, Brown House & Tea
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
02.10.2022
O październiku nie będę pisał, bo to okres pogodowo niegodny uwagi. W październiku atmosferę budujemy w swoich domach, czemu towarzyszą wszystkie rodzaje ciepłych napitków, takich jak te z coffeedeskowych produktów…

Wywiad: Od słowa do ziarna – Szymon Juszczyk z COFFEE PLANT
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
19.03.2021
Uwielbiamy witać nowe palarnie w szeregach Coffeedesk – szczególnie, gdy towarzyszą im historie niczym z amerykańskich filmów. Od kawowego bloga do biznesu z małą-wielką misją – o pasji do kawy…

Czy kapsułki to przyszłość kawy?
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
22.08.2022
Ideą kawy w kapsułce z punktu widzenia konsumenta są: łatwość użytkowania systemu, różnorodność w wyborze kaw oraz niski koszt wejścia związany z zakupem ekspresu, który jest tańszy niż automaty z…

Kawa w kuchni. Nie tylko do picia.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
06.09.2016
Oczywiście. Kawę pije się, to nie ulega wątpliwości. Espresso, z kawiarki, z dripa, chemeksa… Wszystko czarne, przyjemnie słodkie, pachnące, o szerokim spektrum smakowym. Szkoda jednak ograniczać się tylko do tego.…

Uprawa kawy w Kolumbii – wywiad z współwłaścicielką plantacji El Caney
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
22.02.2023
Do urodzinowej oferty kaw COFFEE PLANT właśnie dołączyły kolumbijskie perełki z najświeższych zbiorów. Marce udało się podjąć bezpośrednią współpracę z tamtejszymi plantacjami i już trzeci rok z rzędu sprowadza kawę…

Jak zrobić latte macchiato? Przepis na kawę warstwową w domu
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
15.03.2020
Kawa niejedno ma imię. A inspiracje w tym temacie najlepiej czerpać z pewnego źródła, czyli słonecznej Italii. Dlatego dzisiaj pokażę Wam klasyczny, włoski przepis na to, jak zrobić latte macchiato…

Espresso Miesiąca na listopad? Wrocławska Brazylia poleca się!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.11.2017
Espresso miesiąca to propozycja dla tych, którzy uwielbiają gęste, esencjonalne szociki z ekspresu ciśnieniowego lub intensywne doznania z kawiarki. W listopadzie, tym mokrym, szarym miesiącu, nie można zapomnieć o przyjemnym…

Święto Kobiet! Celebruj je!
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
08.03.2018
To już dziś! Święto kobiet, w Polsce od wielu lat znane również pod kryptonimem ‘Dzień Tulipana’. Zanim w panice, przed pierwszą kawą, wyskoczysz rano do kwiaciarni za rogiem kupić bukiet…

Dalgona matcha – przepis na koktajl matcha z mlekiem, który jemy nie tylko oczami!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
30.07.2020
Zapewne większości z Was nie jeden raz mignęło przed oczami zdjęcie efektownego napoju mlecznego z kremową, kawową pianką, który zdominował social media w czasie lockdownu i stał się wiralowym hitem.…

Brazylia Miaki – gorąca czekolada z dawką kofeiny!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
22.08.2017
Japońska rodzina uprawiająca w Brazylii kawę (mającą swe korzenie w Etiopii), która wypalona w niemieckim piecu przez Norwega przypomina w smaku belgijską czekoladę. Taka jest właśnie krótka historia nowych ziaren,…

Jak przygotować się do startu w zawodach Brewers Cup?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
09.04.2019
Pisząc ten tekst, zastanawiam się, jak zacząć, żeby cała historia, która jest dopiero przed Wami, miała od początku do końca sens. Dlatego chyba śmiało mogę cofnąć się do czasów szkoły……

Przelew Miesiąca – styczeń: słodka chmurka z Irlandii
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
09.01.2019
To zaczynamy zabawę od nowa. Pora na świeżutki Przelew Miesiąca przygotowany na styczeń. Tym razem palarnia, która jeszcze w tej serii nie pojawiła się. Mowa o irlandzkiej palarni Cloud Picker.…

Mikołaj zbiera siły. Przelew Miesiąca mu pomaga!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.12.2017
Przelew Miesiąca w grudniu musi być wyjątkowy. Mikołaj, mając ogrom pracy w tym okresie, nie będzie pił przecież byle dripka. No to w grudniu jest słodko, naturalnie i rozgrzewająco! Ponownie…

Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
14.12.2021
Przed Wami poradnik prezentowy dla spóźnialskich Mikołajów. Jeśli szukasz inspiracji na prezent dla bliskiej Ci osoby, której chcesz sprawić przyjemność, i naprawdę nie chciałeś/-aś zostawiać tego zakupu na ostatnią chwilę,…

Akademia Coffeedesk: Jak zacząć przygodę z kawą? Wszystko co musisz wiedzieć na start.
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
31.10.2021
Już od dawna masz ulubioną kawiarnię specialty. Bywasz tam prawie codziennie, wypróbowałeś/aś już większość kawowych pozycji z menu, a ilekroć jest okazja by wypytać baristę o jakieś ciekawostki, ciężko odciągnąć…

Veganuary: Przepis na wegańskie chocolate chip cookies z kawą
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
22.01.2022
Nowy rok zawsze przynosi zmiany. Od kilku ostatnich lat dostrzegamy coraz większy wpływ weganizmu na nasze wybory – mleko owsiane staje się naszym ulubionym, przychylniej podchodzimy do “bezmięsnego mięsa” i…

Freshdrip – kawusia w kieszeń i w drogę!
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
02.02.2018
Ile razy zdarzyło się nam, że w ferworze walki podczas pakowania walizki w daleką podróż, a w sumie to w bliską też, kończy się nam miejsce na kolejne fanty? Jechać…

Mikołaju, zobacz, co możesz przynieść! – Mikołajkowy poradnik prezentowy
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
30.11.2017
Przed Świętami Bożego Narodzenia znalazł się jeszcze Mikołaj! A to kolejna, bardzo przyjemna okazja do obdarowania drugiej osoby jakimś drobiazgiem od serca. A jeśli w serduszku płynie kawa, zobaczcie jaki…

Jak wybrać prezent dla kawosza do 100, 500 i 1000 zł?
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
09.12.2019
Kawa i akcesoria do jej parzenia to zawsze dobry pomysł na prezent! Niezależnie od tego, jakim budżetem dysponujesz, możesz sprawić swoim bliskim bardzo przyjemną kawową niespodziankę. Oto wybrane przez nas…

Siedem rzeczy, dzięki którym Aeropress jest fest!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
07.08.2017
Od pojawienia się pierwszego modelu w 2005 roku, przypominające wielką strzykawkę urządzenie króluje, jak świat długi i szeroki, pośród kawiarnianych brew barów oraz blatów kuchennych home baristów. Aeropress, opatentowany przez…

Espresso Miesiąca – sierpień: What The Funk od HAYB
Autor: Jakub Świątek
Data publikacji:
10.08.2020
Warszawski HAYB to palarnia bliska mojemu sercu. Byłem z nią związany przez parę ładnych lat, podczas których wypiłem hektolitry świetnej kawy i świetnie bawiłem się na szkoleniach, kawowych festiwalach i…

Espresso Miesiąca – Maj: Gorilla Blend prosto od Hard Beans.
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
05.05.2018
Mamy maj. Kwitnie rumianek i czeremcha, żółci się rzepak, zielenią oziminy. W ten, wydawałoby się nienaruszalny, obraz sielanki i spokoju swe postawne cielsko ładuje Opolski Goryl. Majowe espresso miesiąca! Gorilla Blend to…

Jak zrobić dobre espresso? Sprawdźmy recepturę idealną, krok po kroku!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
13.04.2018
Ustawianie szocika. Zadanie równie często przyjemne i ekscytujące, co wymagające. Demotywujące nieraz. Chciałbym w przystępny sposób podzielić się niezawodną metodą na to, jak zrobić dobre espresso. Zawsze działa, serio! Muszą…

Jaka kawa do ekspresu przelewowego?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
13.05.2019
Ekspresy przelewowe przeżywają ostatnio swoją drugą młodość. Jeszcze kilka lat temu były kojarzone z przeparzoną, gorzką, przypaloną kawą laną litrami. Dziś dobry ekspres przelewowy zdobi niejedną, współczesną kuchnię oraz dobre…

Mikołajkowy poradnik drobnych (i fajnych) prezentów!
Autor: Paulina Władzińska
Data publikacji:
29.11.2018
Już za chwileczkę, już za momencik, jak nie właśnie teraz zaczyna się ten magiczny okres w roku, gdy nie ważne, czy uczysz się, studiujesz, pracujesz w zakładzie pracy, tudzież jakimś…

Kawowa Prasówka – 12 kwietnia 2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
12.04.2018
Mamy to. Lato w kwietniu. Pozostało tylko czekać na „ojezu, za gorąco… mogłoby być trochę chłodniej…”. W międzyczasie porcja kawowych wieści: W ostatni weekend odbył się pierwszy Krakowski Festiwal Kawy.…

Kawa po włosku – czyli krótka historia włoskiej kawy. Jakie są jej rodzaje?
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
24.01.2020
Kiedyś pisaliśmy, że włoska kawa smakuje najlepiej w słonecznej Italii i chyba się nie pomyliliśmy. Słońce i okoliczności przyrody robią swoje. Zapomnieliśmy tylko dodać, że Włosi wymyślili też kilka bardzo…

Dalgona coffee w wersji “fancy” – nasz przepis
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
10.09.2021
Dalgona coffee – inaczej kawa po koreańsku, fluffy coffee, frothy coffee lub whipped coffee to viralowy hit 2020 roku. Kto pamięta? Jeżeli Was też zauroczyła swoim efektownym wyglądem, ale do…

Mistrzostwa Polski Latte Art 2020
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
07.07.2020
Musicie przyznać, że rok 2020 nie daje nam taryfy ulgowej. Mnóstwo odwołanych imprez, przełożone terminy, nowe obostrzenia. Na szczęście w tym całym ferworze udało się wrócić do serii Kawowych Mistrzostw…

Czwarta kawiarnia Coffeedesk – przelewamy kawę na Powiślu!
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
25.02.2022
Część z Was już zauważyła, a część nawet już sprawdziła naocznie – otworzyliśmy kawiarnię na warszawskim Powiślu! To już czwarta kawiarnia pod szyldem Coffeedesk, a przepis na jej powstanie mamy…

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
06.12.2020
Grudzień, sezon na ciepłe swetry, świąteczne filmy i wielkie kubki wypełnione rozgrzewającymi napojami uważam za oficjalnie otwarty. Zatem przygotujcie składniki i przy pomocy poniższych przepisów zróbmy razem najlepszą kawę piernikową,…

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?
Autor: Dominik Ropela
Data publikacji:
27.04.2022
Kiedy doradzam naszym gościom odnośnie zakupu kawy ziarnistej, pierwsze pytanie, które zadaje to: w jaki sposób ją parzysz? Często dostaję odpowiedź, że różnie, bądź “nie wiem, bo to na prezent”.…

Aeropress – jak używać? Parzenie kawy w Aeropressie
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
13.12.2016
Każdy, kto choć trochę zaczyna się interesować tematem dobrej kawy, trafia na moment, gdy na jego drodze staje Aeropress. Niepozorna strzykawka, która potrafi zrobić pyszną kawę, nawet do góry nogami…

Kawowe (i nie tylko!) prezenty na Mikołajki do 50 zł
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
02.12.2019
W szkole, w pracy, wśród znajomych – mikołajkowa tradycja jest żywa niemal na każdym etapie naszego życia – i dobrze! Drobne upominki ofiarowywane w gronie bliskich nam osób to sympatyczny…

Dlaczego kawa z ekspresu jest słaba… albo zbyt kwaśna, wodnista czy zimna? Czy to zawsze wina sprzętu?
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
28.02.2022
Przyjęło się uważać, że słaba, kwaśna, wodnista bądź zimna kawa to wina, odpowiednio: baristy, gdy pijemy ją w kawiarni; znajomych, gdy pijemy kawę „w gościach” i sprzętu, gdy przygotowanie kawy…

Co najbardziej Cię kręci… w pracy baristy?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
18.10.2017
Jak sobie przypomniałem, że prawie dwa miesiące temu stuknęło mi dwa lata pracy jako barista… To teraz o tym myśląc stwierdzam, że jest to praca dająca mi tyle zabawy i…

Przepis na sernik kawowy na zimno bez pieczenia!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
03.07.2019
Kawa – eliksir dający szczęście i super energię niczym sok z gumijagód. To właśnie wokół kawy kręcą się wszystkie moje wolne chwile. Espresso, cappuccino, z kawiarki, z dripa, cold brew.…

Cascara: Pyszny skutek uboczny
Autor: Maciej Duszak
Data publikacji:
02.09.2016
Podczas obróbki na plantacji, efektem pracy farmerów jest nie tylko ziarno, ale również cascara. Czym jest cascara? To suszone owoce kawowca, które niegdyś były produktem ubocznym, a dziś zyskały drugie…

Prawdziwi herbaciani pasjonaci – kim są tea sommelierzy?
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
18.05.2021
Choć nawet wśród herbacianych pasjonatów mało kto słyszał o food&tea pairingu – filozofii łączenia tego naparu z potrawami – istnieją tacy, którzy ze studiowania aromatów, tajników parzenia i potencjału Camellia…

Czy kawa może być bardziej eko? Testujemy kawowe rozwiązania less waste
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
08.03.2023
Pomoc planecie przy jednoczesnej radości ze świeżo przelewanej kawy? Tak, to możliwe! Nie są to puste frazesy wyjęte wprost z telewizyjnej reklamy a obietnica z pokryciem. Ty też możesz zadbać…

Kawa mrożona – przepis na nasz ulubiony napój z lodami! Jak go zrobić?
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
23.06.2020
Lato w pełni, budzą Cię ciepłe promienie słońca i pierwsze, o czym myślisz, to filiżanka aromatycznej kawy. Ale kiedy termometr pokazuje wysokie temperatury, ostatnie, na co mamy ochotę, to gorący…

Savage Coffees: w poszukiwaniu ziarna doskonałego – wywiad z Maciejem Duszakiem
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
08.07.2021
Geisha z Panamy to jedna z najbardziej docenianych za walory smakowe – i zarazem najdroższych – kaw na świecie. W Panamie znajduje się również farma Finca Deborah, należąca do Savage…

Przelew Miesiąca – październik: Kalve Gwatemala La Bolsa. Kawa czy herbata?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.10.2020
Łotewska palarnia kawy Kalve na październikowy Przelew Miesiąca przygotowała coś bardzo przyjemnego. Gwatemala Huehuetenango La Bolsa smakuje tak dobrze, że zachwyci zarówno fanów dobrej kawy, jak i… herbaty! Komu puszeczkę?…

Kawowa Prasówka – 3 kwietnia 2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
03.04.2018
Hej, ho! Ruszamy poświątecznie z kolejną porcją kawowych wieści. Zrobiło się poważnie, bo… W konsekwencji decyzji sędziego stanowego w Kaliforni, wielkie sieci, m. in. Starbucks czy Dunkin’ Donuts, będą miały obowiązek…

Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą, czyli herbata z prądem!
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
24.07.2020
Jako wielbicielka alkoholu i kreatywności w kuchni, której (w zależności od nastroju) blisko do obu tych obozów, postanowiłam poszukać ekstrawaganckich przepisów na koktajle, które zainspirują każdego – tym razem z…

Espresso Miesiąca – lipiec: Peru San Ignacio – Nomad Coffee
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
06.07.2018
To cieszy, że kawy z Peru zyskują ostatnimi czasy większą popularność. Położony nad zachodnim wybrzeżem Ameryki Łacińskiej kraj zorganizował w ubiegłym roku pierwszy w historii swych granic prestiżowy konkurs Cup…

Kawowy przewodnik po Krakowie
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
20.07.2022
Kawowa mapa Krakowa może nie jest szalenie rozbudowana, ale tutejsi kawosze zdecydowanie wiedzą, czym jest kawa specialty, i jakość swoich kawiarni wnoszą na zupełnie nowe poziomy. Do tych miejsc, dzięki…

Poniedziałkowa Prasówka – 18.12.2017
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
18.12.2017
Cześć! Poniedziałki… Tym razem bez wtórnych bon mocików i heheszków o tym jak źle, jak niedobrze, jaka tragedia, bo poniedziałek. Zamiast tego – konkret. Rusza coffeedeskowy cykl prasówkowy. W każdy…

Poradnik Prezentowy: Najlepsze kawiarki! Jaką kupić?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
16.12.2019
Zastanawiasz się, jaką kawiarkę wybrać na prezent? Nic dziwnego! To kawowy klasyk, który nigdy nie wyjdzie z mody. To idealne rozwiązanie dla osób poszukujących intensywnych doznań i esencjonalnych poranków. Świetny…

CoffeeDesk cumuje w Warszawie! Kawiarnia i sklep przy Wilczej już działa!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
18.08.2017
Dobra kawa w Polsce ma się coraz lepiej. Dostępność świeżych ziaren oraz odpowiednich akcesoriów jest niezła i praktycznie każde większe miasto ma przynajmniej jedną kawiarnię, która spełnia wysokie standardy kawowe.…

Cinnamon Tiramisu Rolls – Przepis na cynamonowo-kawowe bułeczki od Tosi z bloga burczymiwbrzuchu.pl
Autor: Tosia Kolo (@tochabrocha)
Data publikacji:
04.10.2021
Koniec lata to jeszcze nie koniec świata! Jeśli tylko pogoda dopisze, a jesień tego roku będzie złota, czekają nas wspaniałe leśne spacery, pikniki i grzybobranie na śniadanie. W trakcie poszukiwania…

Czy kawa faktycznie podnosi cukier? Jaki ma na niego wpływ?
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
13.12.2022
Wokół wpływu kawy na zdrowie jest wiele mitów. Wbrew jednemu z nich – badania dowodzą, że przyjmowanie około 400 miligramów kofeiny dziennie nie tylko nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, a…

Przelew Miesiąca – grudzień: Kolumbia Betulia El Pescado od Rocket Bean
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.12.2021
Co może być lepszego od Przelewu Miesiąca? Trzy Przelewy Miesiąca! Kolumbia Betulia El Pescado z łotewskiej palarni Rocket Bean to właśnie jedna z grudniowych propozycji. Jeśli lubicie klimaty kruchych, maślanych…

Jak czyścić kawiarkę – przypaloną i nie tylko? Jak ją odkamienić?
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
14.04.2020
Czysta kawiarka to podstawa… dobrego smaku kawy i sprawnego sprzętu przez długie lata. Dbając o czystość naszego urządzenia do parzenia kawy nie tylko zapewniamy sobie zdrowie (nie narażamy kawiarki na…

Przegląd ekspresów automatycznych Melitta
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
09.12.2021
Melitta to marka naszego zachodniego sąsiada, której początki historii wiążą się z filtrowaniem kawy. Dlaczego? Przeszło 100 lat temu, w 1908 roku, Melitta Bentz stworzyła pierwszy papierowy filtr. Kawał papierkowej…

Skąd pochodzi najlepsza kawa?
Autor: Dominik Ropela
Data publikacji:
20.02.2023
Kawa towarzyszy nam co dzień, nic dziwnego w końcu to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. I chociaż na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się być proste, są tematy…

Caffe freddo – przepisy na cappuccino i espresso na zimno
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
17.08.2021
Grecy kochają kawę, dlatego jeśli myślicie, że mają do zaoferowania w tym temacie jedynie wszystkim dobrze znane frappe, pewnie Was zaskoczymy, ponieważ swoje greckie wakacje możecie również świętować doskonałym caffe…

Poznaj Roastera swego po raz drugi.
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
12.10.2017
W pierwszej części zadaliśmy pytania siedmiu roasterom. Czas na więcej. Dzisiaj przepytujemy kolejnych! Kolejne osobistości ze świata pieca. Te same pytania. Będzie międzynarodowo, ale zahaczymy również o polskie podwórko. Spod…

Poradnik prezentowy: Kubki zupełnie nie kubek w kubek!
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
15.12.2016
Statystyki mówią, że pośród najpopularniejszych świątecznych prezentów, wśród swetrów z reniferem, zimowych skarpet, krawatów i rękawiczek, królują kubki. A na kubkach to my się akurat znamy (prawie) tak dobrze jak…

Przelew Miesiąca – czerwiec: napój gazowany prosto z Włoch!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.06.2018
Wiem, że wielu z Was czeka na ogłoszenie nowego Przelewu Miesiąca niczym na informacje o gwiazdach na festiwalu muzycznym bądź wieść, że w ulubionym koktajlbarze zmieniono właśnie sezonowe menu. To…

Skąd ten cynamon w kawie? O eksperymentalnej fermentacji, aromatyzowaniu i kontrowersjach, jakie wzbudzają te procesy
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
21.02.2022
Aromatyzowanie to od pewnego czasu gorący temat, który wywołuje mnóstwo dyskusji w branży i dzieli środowisko kawowe na zwolenników i przeciwników tego procesu. Zebraliśmy dla Was wypowiedzi wielu specjalistów z…

Inne oblicza kawy: kawa i… piwo!
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
26.07.2019
Istotną kwestią w zgłębianiu tematu kawy jest to, że kawa to tak naprawdę nie wszystko. Wiadomo, że aby być coraz lepszym baristą wypada pić dużo kawy. Dużo różnej kawy, dobrej…

Gabi Master B – poręczna pomoc w kawowej sprawie
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
27.02.2019
Jak się ma plan A, zawsze trzeba mieć plan B. Z tego wniosku wyszli Koreańczycy z firmy Glowbeans, twórcy znanego już dripera Gabi Master A. Czym jest więc Gabi Master B,…

Tarta kawowa – jak ją zrobić? Przepis na pyszny wypiek z mascarpone
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
23.10.2022
Jeśli szukasz smakowitego deseru na osłodę zimowych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż kawowa tarta z dużą ilością czekolady i serkiem mascarpone. Aromatyczne połączenie kawy i czekolady zapewni nie…

Herbaty Miesiąca – czerwiec: Queen’s Grace i Kumano od Paper&Tea
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
04.06.2020
Wraz z początkiem upragnionych, post-pandemicznych czasów wjeżdża nowy cykl – Herbaty Miesiąca! Tajemnica poliszynela głosi, że wielu kawowych prosów potajemnie kocha się w wysokiej jakości herbatach, metodycznie dokonując zdrad na…

Garbniki w herbacie – co to jest? Czy powodują gorzki smak?
Autor: Agnieszka Rowińska
Data publikacji:
14.03.2022
Garbniki w herbacie kojarzone są z charakterystyczną goryczą tego naparu – ale chociaż wpływają na smak, to nie koniec ich działania. Związki te mogą czynić cuda nie tylko w kubkach…

Grejtonicpresso, Orange Bomb, Long Island Ice Coffee… Przepisy na czarne kawy na zimno!
Autor: Basia Ciupińska
Data publikacji:
20.06.2022
Wyobraźcie sobie taki obrazek: lato, zero chmur, jakieś milion stopni w słońcu, ale Wy jesteście po szyję zanurzeni w chłodnej, krystalicznie czystej wodzie, bryza z wodospadu zrasza przyjemnie twarz, dookoła…

The December Coffee Dripper – kolejna perełka wśród nowych wymysłów!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
07.02.2018
Amerykańska myśl baristyczna, koreańska precyzja, plus kampania na Kickstarterze. No i jest! Muszę przyznać, że podoba mi się kierunek, którym coraz częściej podążają nowe wynalazko-zaparzacze. „Kierunek dobry, tylko zwrot przeciwny,…

Drugie życie sprzętu do kawy – alternatywy dla alternatyw
Autor: Tomek Czajkowski
Data publikacji:
27.04.2018
Może na początku się wytłumaczę, że na kawie nie znam się tak dobrze jak na usmażeniu idealnego omleta z trzech jajek. Myślę, że właśnie dlatego zostałem poproszony o napisanie tego…

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
01.04.2021
Historia nie kłamie… Według niektórych, nazwa „Bydgoszcz” pochodzi prawdopodobnie od prasłowiańskiego słowa „byd”, które oznaczało pobudzać oraz „goszcz” lub „gost”, nawiązującego do gościnności. Oba składniki znajdziecie pod jednym adresem: Śniadeckich…

Hario Shizuku – Najszybsze, jak petarda, Cold Brew!
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
13.07.2017
Bycie baristą to spotykanie na drodze swojej kariery niespotykanego. Miewałem i miewam to szczęście, że i takie niespodziewane rzeczy mnie spotykały i cały czas spotykają, na przykład, Shizuku! Także jedną…

Niedobra i słaba kawa – dlaczego? Co poszło nie tak?
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
28.08.2017
Przez ostatni tydzień na Twoim brewbarze gościła cudowna kawa. No poezja panie! Ale to już przeszłość, przyszedł czas na zmianę menu. Zamawiasz kolejne ziarna, z palarni Jakiejśtam. W celu przygotowania…

Klawe Kalve – test kaw z łotewskiej palarni
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
10.03.2020
Wiecie, co jest klawego w kawie? Że pochodzi ona z egzotycznych regionów świata, ma mnóstwo różnych smaków, zdeterminowanych przez miejsce pochodzenia. Jednak nawet, jeśli damy tę samą kawę dwóm różnym…

Jak łączyć kawę z alkoholem? Poznaj nasze 4 przepisy na drinki z kawą!
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
22.07.2020
Nie wiem, jak Wy, ale ja każdej wiosny przechodzę ten sam proces – pierwsze słoneczne dni i już myślami jestem w lipcu, spędzając ciepłe wieczory w ogródku ulubionego lokalu, z…

Co to jest kombucha i jak ją zrobić? Poznaj przepis na fermentowaną herbatę
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
27.08.2020
Dodatek kawy i herbaty w koktajlu, infuzje, koncentraty to tylko kropla w oceanie możliwości. Równie ciekawe są bezalkoholowe alternatywy! Tym razem zapomnijmy o klasycznych wersjach na lodzie i porozmawiajmy o…

Espresso Miesiąca – czerwiec: Le Piantagioni Del Caffe
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
01.06.2021
Toscakaka to ciasto ucierane z migdałami w karmelu. Szwedzi zaliczają je do tzw. „kaffebröd” (dosł. kawowy chleb), czyli słodkości, które podaje się do czarnego napoju. Toscakaka zyskało popularność w Szwecji…

Dzień Herbaty: Domowa Bubble Tea – Przepis na herbatę z kulkami z tapioki!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
21.05.2021
Jeśli myślisz, że słynnego herbacianego przysmaku bubble tea z kuleczkami tapioki możesz spróbować tylko na ulicach Tajwanu, mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Orzeźwiającą, zaskakującą mnóstwem sprężystych, żelowych perełek herbatę możesz…

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
31.12.2020
Przed nami Sylwester i Nowy Rok, niezależnie od tego jak je spędzimy, dobry, kawowy torcik na bazie mięciutkiego biszkoptu kawowego, przełożony puszystym kremem kawowym nie zaszkodzi. Tym bardziej, że każdy…

Co pobudza lepiej: joga czy kawa? – Testujemy
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
29.04.2021
Gdyby pytanie o to, co najlepiej pobudza o poranku, zadano ankietowanym z powszechnie znanego programu telewizyjnego, najwyżej punktowana odpowiedź padłaby w mgnieniu oka z ust uczestników, widzów przed telewizorami a…

Herbaty Miesiąca – marzec: czarna od Just T czy biała od Or Tea?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
01.03.2021
Marzec, miesiąc, w którym wszystko na nowo rodzi się do życia, miesiąc, w którym bezkarnie utopimy marzannę, miesiąc, w którym przychodzi najdelikatniejsza pora roku ze wszystkich, i która gdzieś tam…

Johan&Nystrom, The 5th Estate poleca się na wakacje!
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
16.07.2017
Jest jedno hasło, które stawia mi resztkę włosów na głowie dęba. Jest jedna rzecz, która zawsze powoduje w zimnym jak cold brew sercu iskierkę niepewności. Jest jeden moment raz na…

Trzy przepisy na rozgrzewające, zimowe herbaty. Jak je zrobić?
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
25.11.2019
Brrr… pogoda za oknem nie rozpieszcza. Przenikliwy wiatr, szczypiący mróz i wszechogarniający ziąb nieźle dają się we znaki. Dlatego z myślą o wszystkich zmarluchach, herbacianych duszach oraz miłośnikach błogiego hygge…

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
16.05.2022
W świetle dochodzących do nas informacji, że kawy zacznie nam wkrótce brakować, jej ceny rosną w szalonym tempie, a farmerzy mierzą się z całą masą problemów środowiskowych, społecznych i ekonomicznych,…

Gwatemala Co-Changers – dobra kawa, która pomaga
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.12.2019
Kawa speciality to nie tylko wyjątkowy smak i aromat. Nie wszystko sprowadza się do punktów, niuansów, obróbek i dysput na internetowych grupach pomiędzy brodatymi hipsterami. To także wzięcie odpowiedzialności za…

Muffinki kawowe – przepis. Jak zrobić pyszne babeczki cappuccino?
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
30.03.2021
Jeżeli szukacie pomysłu na pyszny wypiek w kilka chwil to dobrze trafiliście. Dzisiaj pokażę Wam przepis na to, jak przygotować proste muffinki kawowe w dwóch odsłonach. Wygodną wersję na wynos…

Przepis na (przed)świąteczny sticky toffee pudding
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
16.12.2022
Święta pachną piernikiem. Niestety porządny piernik wymaga sporo przygotowań i czasu. Co gdyby tak świąteczny piernik zastąpić równie miękkim i aromatycznym sticky toffee puddingiem? Mamy ciasto szybkie i idealne na…

Pomysły na prezent dla miłośników herbaty
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
13.12.2019
Biała, zielona, czarna, z dodatkami lub bez – każda herbata kryje w sobie niepowtarzalny aromat i smak. Szczególnie jeśli jest to herbata wysokiej jakości, przygotowana z całych liści, ziół i…

Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
15.08.2022
Kawiarka. Mokka. Moka. Kafetiera… Nazw wiele, ale zawsze chodzi o to samo. Niepozorny, dwuczęściowy czajniczek, stawiany na kuchence, dzięki któremu możemy przygotować esencjonalną, pachnącą kawę w kilka minut. Jeśli wybierzecie…

Cold brew, czyli kawa macerowana na zimno – co dodać?
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
15.06.2020
Ciepło, cieplej, żar leje się z nieba. W letnie, upalne dni uratować nas może tylko dobre, orzeźwiające cold brew, przygotowane na bazie ulubionych ziaren. Kawa macerowana na zimno wyśmienicie smakuje,…

Świeżynkowy terror, czyli kiedy kawa jest (za) stara? A czy kawa w ogóle może się… przeterminować?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
14.09.2017
“Ta kawa ma już osiemnaście dni od wypalenia! Staroć! Nie kupuj! Nie pij!”, albo “Palenie w zeszłym miesiącu… Ech, szkoda nawet otwierać”. Stara, “przeterminowana” kawa, to temat rozpalający dyskusję wśród…

Food & tea pairing – czyli o sztuce łączenia herbaty z jedzeniem
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
10.05.2021
W końcu jesteśmy wtajemniczeni w świat herbat – w teorii. Znamy różnicę między białą, zieloną a oolongiem, bez problemu potrafimy zaparzyć każdą z nich i wiemy, jakich aromatów oczekiwać w…

Jak mielić kawę w młynku Wilfa Svart?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
31.05.2019
Wilfa Svart to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych młynków do kawy. Elektryczny, wygodny, przystępny cenowo, a jednocześnie dający szerokie spektrum mielenia dla różnych metod alternatywnych. Dowiedzcie się, jak najlepiej ustawić młynek…

Kawa karmelowa – przepis z karmelem w roli głównej
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
29.11.2021
Przepyszna kawa z karmelem? Nie jest konieczna wyprawa do kawiarni, aby wypić dobry, smakowy napój kawowy. Dzisiaj pokażemy Wam jak zrobić słodką, mleczną kawę karmelową, która z powodzeniem zastąpi deser…

Kawa i muzyka idą w parze!
Autor: Maja Jaworowska
Data publikacji:
25.07.2018
O gustach się dyskutuje. Wychodzę z założenia, że ktokolwiek twierdzi inaczej, ma po prostu mylne spojrzenie na znaczenie słowa “dyskusja”. Jak się potrafi dyskutować to można mówić o wszystkim! A…

Herbata z imbirem i innymi dodatkami – kilka prostych przepisów!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
11.01.2022
Zimowa herbata wzbogacona odpowiednimi dodatkami może świetnie smakować, przyjemnie rozgrzewać, a także skutecznie wzmacniać odporność i naturalnie łagodzić objawy przeziębienia. Jednym z takich dobroczynnych składników jest korzeń imbiru, dlatego dzisiaj…

Rodzaje zielonych herbat – czy da się wybrać najlepszą? Oto krótki przewodnik
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
07.08.2019
Zielona herbata jest dosyć zagadkowa – z jednej strony bardzo popularna, z drugiej – wymagająca, trudna do przygotowania i łatwo ulegająca przeparzeniu. Zapewne z tego powodu taką popularnością cieszą się…

Porównanie – Twist Press i Aeropress – czym się różnią i który wybrać?
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
17.09.2021
Twist Press wielkością i wagą przypomina AeroPress, jednak mimo podobieństw w budowie, zasada jego działania jest nieco odmienna. Ten turystyczno-domowy sprzęt do parzenia kawy idealnie sprawdzi się, kiedy musimy ograniczyć…

Japońska ceremonia picia i parzenia herbaty matcha. Na czym polega i jak wygląda ten rytuał?
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
12.09.2021
Na początek zaproponuję przeprowadzenie nieformalnego testu na cierpliwość – poszukaj na YouTube “japanese tea ceremony” (oto mój ulubiony film) i postaraj się uważnie obejrzeć cały proces, od początku do końca.…

Kawowa prasówka – 23 stycznia 2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
23.01.2018
O tym jak z całych sił dmuchaliśmy w orkiestrzane trąby, najbliższych kawowych mistrzostwach, co mogą mieć wspólnego arabika z Salwadoru i filet z kaczki oraz jak handlując kawą znaleźć się w samym centrum…

Comandante vs Timemore Chestnut – porównanie jakości wykonania i przemiału
Autor: Marcin Wałęcki
Data publikacji:
25.03.2020
Comandante czy Timemore, Timemore czy Comandante… Każdy kawowy geek powie bez wahania „Komeś to król wśród młynków!”. Ale czy na pewno? Czy różnica w cenie sięgająca niemal 300 zł oznacza…

Recycling opakowań do kawy
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
15.03.2023
Założę się, że mimo najszczerszych chęci do dbania o środowisko, każdemu z nas zdarzyło się wrzucić śmieci do nieodpowiedniego pojemnika. To po prostu wcale nie jest takie proste i logiczne,…

Kawowe smoothies na śniadanie? Czemu nie! Przepis na wegańskie smoothie kawowe
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
14.04.2021
Jak pozytywnie zacząć dzień pełen wyzwań? Najlepiej odżywczym, dającym zastrzyk energii, słodkim śniadaniem. W takim razie co powiecie na wegańskie, pożywne smoothies z dodatkiem kawy, idealne z rana, kiedy liczy…

Kawa po bawarsku – przepis na kawę z czekoladą
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
18.02.2022
Tak jak różne są rodzaje kawy, tak też różne są metody jej przyrządzania i podawania. Bez wątpienia jedną z rozkoszniejszych wersji jest kawa z czekoladą. Nie dziwi zatem fakt, że…

Herbaty Miesiąca: Październik – Lune Tea i Solberg&Hansen
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
06.10.2021
Przyszedł październik i mamy chyba w miarę udaną jesień – nie jest za zimno, za ciepło też nie jest jak na tę porę roku, więc możemy być raczej szczęśliwi. Jednak…

Terroir, varietal i masl – dlaczego kawa smakuje? Pochodzenie kawy a jej smak
Autor: Maciej Duszak
Data publikacji:
30.08.2016
Smak kawy nie wynika tylko z tego, z jakiej palarni ją kupiliśmy. Przed zaparzeniem, przed wypaleniem, a nawet przed obróbką, smak kawy kształtuje jej uprawa i czynniki temu towarzyszące. Symbioza warunków.…

Irish Coffee – przepis na kawę po irlandzku
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
17.02.2020
Kapryśny luty, aż się prosi o małe przyjemności. Dlatego dzisiaj na rozgrzewkę i poprawę nastroju proponuję Irish Coffee, czyli gorący napój kawowy z whiskey i brązowym cukrem, skryty pod puszystą…

Startuje druga kampania crowdinvestingowa Coffeedesk! Co osiągneliśmy dzięki pierwszej kampanii i jakie mamy plany?
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
22.09.2021
22 września 2021 roku ruszyła, druga w historii Coffeedesk, kampania crowdinvestingowa. Po sukcesie i przedterminowym zakończeniu pierwszej akcji, wychodzimy do obecnych i nowych inwestorów z propozycją nabycia akcji w naszej…

Jaki młynek i filtry do Aeropressa wybrać?
Autor: Dominik Ropela
Data publikacji:
07.03.2022
Aeropress to jeden z najmłodszych, a zarazem najciekawszych zaparzaczy do kawy. Ten uniwersalny gadżet niewątpliwie spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych kawoszy. Do zaparzenia aeropressu potrzebujemy wody, świeżo zmielonej…

Pumpkin Spice Latte – przepis na dyniową kawę!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
11.10.2019
Pumpkin Spice Latte – każdy bywalec kawiarni ją zna, albo chociaż o niej słyszał. Jednakże nie każdy wie, jak przygotować ją we własnym domu. To słodki i dyniowy napój kawowy,…

Espresso martini – przepis na zimnego, kawowego drinka z likierem
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
17.01.2020
Początek roku to czas uśmiechu i doskonałej zabawy, wypełniony karnawałowymi imprezami, domówkami oraz licznymi spotkaniami, na których poza dobrym towarzystwem nie może zabraknąć pysznych koktajli. W związku z tym, chcę…

Mrożona kawa z mlekiem kokosowym – prosty przepis
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
21.07.2021
Słodka, aksamitnie kremowa i wciągająca kawa mrożona z mleczkiem kokosowym i lodami. Napój z egzotyczną nutą i zastrzykiem kofeiny, który pobudza, orzeźwia i smakuje lepiej niż niejeden deser. Sprawdźcie jak…

Kawa w centrum! Przewodnik po kawiarniach specialty w warszawskim Śródmieściu
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
04.05.2022
Szukasz najlepszych kawiarni w Warszawie? Centrum Stolicy zdecydowanie kawą stoi, ale co najważniejsze – z roku na rok robi to coraz lepiej. Wśród wszelkich, wiecznie zapełnionych sieciówek znajdujemy coraz więcej…

Młynek do kawy poszukiwany… Jaki wybrać?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
25.11.2016
Chcesz dobrej kawy? Możesz mieć ekspres za kilkanaście tysięcy złotych, fikuśne filiżanki projektowane przez baristów dla baristów oraz ziarna specialty o notach przekraczających 90 punktów na 100 możliwych. Tylko co…

Przelew Miesiąca – sierpień: The Barn powraca!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.08.2018
Trzeba uczciwie przyznać, że berlińska palarnia The Barn to jedna z marek kojarzona z powiewem kawy specialty w Europie. Jeśli ktoś interesuje się tematem kawy wysokiej jakości i metodami alternatywnymi…

Przelew Miesiąca – październik: Po Gwatemalę!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.10.2018
Lubię, gdy kawa mnie zaskakuje. Gdy nie jest się wielkim fanem ziaren z któregoś regionu świata, a nagle oczekiwania są zdecydowanie przewyższone efektem w filiżance. Tak miałem z październikowym Przelewem…

Kawowa Prasówka – 13 lutego 2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
13.02.2018
Wiem, że jesteście zabiegani, by znaleźć najlepszy, najpiękniejszy i najseksowniejszy prezent walentynkowy na jutro, ale… Chodźcie tu! Odświeżcie głowę garścią kawowych ciekawostek! 1. Znamy już miasto, w którym odbędą się tegoroczne…

Coffee and Donuts pairing, czyli jaki pączek z jaką kawą?
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
13.02.2023
Wine pairing, czyli wyjątkowe i dość modne pojęcie w świecie gastronomii. Kieliszek wina i jedzenie to w końcu para idealna nie bez przyczyny – wino ma moc podkreślania i wydobywania…

Miód do herbaty – jaką powinna mieć temperaturę? Kiedy go dodać?
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
21.10.2021
Są tacy, którzy z kubkiem lub filiżanką ciepłej herbaty nie rozstają się przez cały rok, ale jesienią i zimą popularność tego napoju osiąga rekordowe wartości. A to za sprawą rozgrzewających…
![[Nasz wywiad] Agnieszka Rojewska tuż przed Mistrzostwami Świata Latte Art 2018!](https://www.coffeedesk.pl/blog/wp-content/uploads/2018/08/budapeszt-63-800x533.jpg)
[Nasz wywiad] Agnieszka Rojewska tuż przed Mistrzostwami Świata Latte Art 2018!
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
03.11.2018
Już 7 listopada w brazylijskim Belo Horizonte rozpoczyna się seria kawowych Mistrzostw Świata w kategoriach Latte Art, Coffee in Good Spirits, Brewers Cup oraz Cup Tasters. W każdej z tych…

Espresso Miesiąca: Marzec – Trzy razy Ameryka!
Autor: Maciej Duszak
Data publikacji:
01.03.2017
Espresso Miesiąca na marzec udowadnia, że esencjonalna filiżanka z Ameryki Południowej nie musi być zawsze taka sama. Wystarczy do dobrze znanych i lubianych ziaren z Brazylii dodać kilka innych składników…

Kawowa prasówka – 20 lutego 2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
20.02.2018
Dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego, grudniowego o ponad dwie i pół godziny. To ten czas w roku, gdy bariści parzą pierwsze szoty espresso już za jasnego, a świeże zbiory z…

Jak przyciągnąć klientów do swojej kawiarni?
Autor: Maja Jaworowska
Data publikacji:
31.01.2018
Nie uwierzylibyście, jak wiele startujących biznesów, czy to gastronomicznych, czy jakichkolwiek innych, zupełnie zapomina odpowiedzieć sobie na to proste i bardzo jasne pytanie. Właściciel przygotuje piękny lokal, wyposaży go we…

Wiedz, co pijesz – rodzaje kawy
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
09.06.2017
Kawa niejeden ma rodzaj: espresso, espresso macchiato, latte macchiato, americano… Wchodzicie do kawiarni i kręci się Wam w głowie od tego, jakie rodzaje kawy są wypisane w menu. Ale niech…

3 ulubione pytania baristów zadawane przez gości kawiarni
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
21.05.2019
Kto pyta nie błądzi. Wszyscy znamy tę życiową prawdę. Sam, gdy zaczynałem przygodę z kawą to przede wszystkim starałem się pytać, słuchać, czytać i zgłębiać wszelakie tajemnice kawy (tak, przeczytałem…

Kawowa galaretka z bitą śmietaną (z opcją vegan!) – prosty przepis
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
15.06.2022
Wypicie kawy do deseru nie jest niczym zaskakującym, jednak co powiecie na to, aby zjeść małą czarną na deser? Tak, to możliwe. Galaretka kawowa cieszy się dużą popularnością w Japonii,…

Kawa non-profit: Polskie palarnie łączą siły w akcji pomocowej na rzecz Ukrainy
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
10.03.2022
Nie kilka procent, nie kilka złotych, ale cała kwota z każdej paczki specjalnej kawy, prawie 50 000 zł przy sprzedaży całości, zostanie przekazana na rzecz Polskiej Akcji Humanitarnej. Jesteśmy niezwykle…

KRUVE. Przesiewamy kawę.
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
15.04.2017
Przesiewanie kawy kilka lat temu było modą i próbą rekompensaty niemożności zdobycia najlepszych i najdroższych młynków do kawy. Po pewnym czasie sposób ten nieco stracił na znaczeniu. Teraz na rynku…

Trzymaj się ciepło! Czyli o temperaturze parzenia kawy
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
29.01.2017
“Wsyp dwie łyżeczki kawy, zalej wrzątkiem i wymieszaj” – instrukcja z jaką zetknął się chyba każdy czytający opisy na kawach leżących na marketowych półkach. Czy hasło “temperatura parzenia” mamy traktować…

Co można kupić w prezencie na Dzień Ojca? Wybór prezentów od zespołu Coffeedesk
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
21.06.2021
Idealny prezent na Dzień Taty? O polecenie najlepszych prezentów na Dzień Ojca zapytaliśmy członków naszego zespołu. Choć każdy znajdzie na to pytanie trochę inną odpowiedź, wniosek nasuwa się jeden: to…

Herbaty miesiąca – maj: czym pachnie… i smakuje?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
01.05.2021
“To był maj, pachniała Saska Kępa” i… kto odzyskał węch i smak, ten też będzie czuć zapach tego miejsca – i innych miejsc, które według najnowszych doniesień, a piszę ten…

Jaki jest termin ważności kawy?
Autor: Dominik Ropela
Data publikacji:
02.12.2022
Za aromat w kawie odpowiadają lotne związki chemiczne, które powstają w ziarnie między innymi podczas palenia. Kiedy natomiast faktycznie ulatują oraz co na to wpływa? Czy kawa ma termin ważności?…

Cascara: jak parzyć owoc kawowca? Przepis!
Autor: Ika Graboń
Data publikacji:
25.07.2016
Jak parzyć cascarę, czyli suszone owoce kawowca? Proszę bardzo, już spieszymy do Was z naszym przepisem. Przyda się Aeropress lub French Press. Choć zwykły kubek też może wystarczyć. Cascara –…

Przelew miesiąca – czerwiec: Burundi Bwayi od Javy
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
03.06.2019
W czerwcu lejce kaw miesiąca dzierżone są dziarsko przez warszawskie palarnie. Również kraje pochodzenia ziaren leżą po sąsiedzku – obok espresso z Rwandy, w przelewach znalazła się Burundi Bwayi palona…

Kawowa prasówka – 30 stycznia 2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
30.01.2018
Ależ szybko zleciał ten pierwszy miesiąc roku! Przed Wami ostatnia styczniowa prasówka. A w niej… Nasza nadobna, pijarowa kuglarka, Karolina Kosno, gości na łamach Business Life Polska! Profeska, a nie…

Zatrzymać lato na talerzu – przepis na panna cottę kawową
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
11.09.2020
Latem często zapominamy o ciężkich, pieczonych ciastach i z większą ochotą sięgamy po przyjemnie chłodzące, zimne desery. Dlatego, chcąc zatrzymać lato na dłużej, pokażę Wam dzisiaj jak zrobić panna cottę…

Kawa rozpu…. Przepraszamy, ale klawiatura nie pozwala dokończyć TEGO słowa.
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
30.12.2016
Słowa „kawa rozpuszczalna” wywołują odrazę u tych, co na co dzień sięgają po świeżo paloną kawę ziarnistą. Ciężko doszukiwać się w rozpuszczalnej dbałości o jakość, wyjątkowego smaku czy przyjemności z…

Pomysły na prezent na Dzień Babci i Dziadka
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
13.01.2020
Za starzy na przygotowywanie laurki na prezent dla babci i dziadka? Bez obaw! Dziadkowie ucieszą się też z naszych smacznych, kawowych i herbacianych pomysłów prezentowych. Oto spis najbardziej trafionych podarunków…

Espresso miesiąca. Luty: Brazylia Pe de Cedro, Fjord
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
02.02.2018
Jeśliby z nazwy naszego nowego espresso miesiąca zabrać litery „p”, „e”, „d”, „c”, „r” oraz „o” i zamienić je na kilka innych, to wyjdzie nam słowo „luty”. Przypadek? Choć trudno…

French Press – parzenie kawy w zaparzaczu. Wciąż kochana klasyka.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
22.05.2017
French Press – bardzo charakterystyczne i bardzo proste urządzenie do parzenia kawy. Mnóstwo osób, które szukają lepszego sposobu na czarny napój, wybierają właśnie tę metodę. Dlaczego i czy warto ją…

Flair Espresso – szocik bez prądu.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.01.2018
Espresso to esencja, coś lepkiego, przyjemnego, gęstego, słodkiego. Jednak przygotowanie poprawnego szocika wymaga sporej dozy umiejętności oraz odpowiedniego sprzętu za niemałe pieniądze. Flair Espresso Maker próbuje przełamać ten stereotyp. Czy to…

Herbata z cynamonem – jak ją zrobić? Oto 3 proste przepisy!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
09.10.2020
Jesień rozgościła się na dobre, a to oznacza, że czas obudzić w sobie jesieniarę i rozkoszować się aromatycznymi, rozgrzewającymi, pełnymi pozytywnych emocji naparami. Zatem usiądź wygodnie, a ja pokażę Ci,…

Kawowy spacer po Wrocławiu
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
30.09.2022
Kilka godzin we Wrocławiu to idealna ilość czasu, żeby odhaczyć punkty na jego kawowej mapie. W ładny dzień polecają się piesze wycieczki z punktu z kawą A, do punktu z…

Biegnij po lato! Kawa miesiąca: Kenia Karimikui, La Cabra Coffee
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
28.09.2016
Spóźniłeś się na lato? Przegapiłeś je siedząc na swoim stanowisku biurowym, albo grając w grę? Uciekło Ci, zarabiając na północy Norwegii? A może wakacje w Kołobrzegu były nie dość słoneczne?…

Berlin oczami Coffeedesków – 6 rzeczy, za które kochamy Berlin
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
23.07.2021
Berlin to Mekka dla miłośników kawy specialty, pysznego jedzenia i dobrej zabawy. Nic więc dziwnego, że to jedno z ulubionych miast wszystkich Coffeedesków. Z okazji wakacji, powrotu możliwości podróżowania i…

Drip V60 – co to jest? Jak parzyć w nim kawę?. Alternatywnie tego Ci trzeba!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
27.02.2017
Drip. Synonim kawowej rewolucji, świeżych i pachnących singli najwyższej jakości, pełni smaku oraz slow coffee. Poznając te rewiry dobrego smaku nie można pominąć dripa i jego wpływu na alternatywę kawową. Dowiedz się,…

Czyszczenie ekspresu do kawy krok po kroku. Zadbaj o higienę Twojej Kawy!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
22.11.2016
Ekspres ciśnieniowy to bardzo często sprzęt za wiele tysięcy złotych, niezależnie czy mówimy o ekspresach kolbowych bądź automatycznych. Akcesoria do parzenia kaw alternatywnych też mogą kosztować setki złotych. Niestety, dla…

Ratio – piękny ekspres przelewowy.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
17.02.2019
Ekspres przelewowy wraca do łask. Sprzęt, który kilkanaście lat temu stał się obiektem kojarzonym z gorzką, wrzącą lurą, wypchany poza ring przez automatyczne ekspresy ciśnieniowe, dziś przeżywa drugą młodość. Ba,…

Kawa 3w1 – czy jest zdrowa, a może szkodliwa? Jaki ma skład i co się w niej kryje?
Autor: Ola Orzechowska
Data publikacji:
18.01.2021
Kawa 3w1 szczyty popularności osiąga na wakacjach i biwakach, spotykana niekiedy w nieco bardziej „konserwatywnych” miejscach pracy czy w hostelach. Błyskawiczna w przygotowaniu, mleczna i słodka. Przez producentów opisywana jako…

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
12.01.2021
Do stworzenia kawy przelewowej potrzebujemy: kawy (a jakże!), młynka, wagi, drippera, wody, czajnika, serwera i związku X… filtrów znaczy się, papierowych filtrów do kawy – i to w odpowiednim rozmiarze.…

Postaw na swoje – postaw na swój wielorazowy kubek zero waste!
Autor: Anna Kotowicz - Zero Waste
Data publikacji:
01.05.2018
Idee Zero Waste stają się coraz bardziej znane, w dużej mierze za sprawą internetu. Część z Was na pewno słyszała o akcji #zwłasnymkubkiem, a dla tych, którzy nie wiedzą, szybka…

Zamawiamy kawę w kawiarni: Wersja Pawła Świderskiego
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
10.10.2016
Są takie dni, że nie wiadomo czego się chce. Każdemu się przytrafiają. Są też dni kiedy nie chce się z nikim rozmawiać i najlepiej żeby druga osoba się domyślała czego…

Kawowe trendy na 2023 rok
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
27.12.2022
Raport na temat globalnego rynku kawiarni specialty w latach 2023-27 zapewnia, że mimo bieżącej sytuacji ekonomicznej i politycznej, sektor będzie wzrastał w całym prognozowanym okresie. Rynek napędza niezmiennie wzrastająca konsumpcja…

Herbaty miesiąca – lipiec: Golden Earl od Paper&Tea i Green Island Rose od Teministeriet
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
02.07.2020
Nowy miesiąc, nowe herby. Piszę to tak, jakby cykl herbat miesiąca był już standardem, choć to dopiero druga jego odsłona. Ale już zdążyłem się oswoić z pomysłem parzenia co miesiąc…

Co poza kawą? Rozszerz ofertę swojej kawiarni!
Autor: Maja Jaworowska
Data publikacji:
23.12.2018
Kawiarnia – bo kawa. Ale czy ta wdzięczna nazwa odbiera Ci prawo do rozszerzenia swojej oferty poza napój, od którego się wzięła? Nigdy w życiu! Kawiarnia to nie tylko miejsce,…