Produkty online
- Nowości
-
Nasze marki
-
3fe
(10)
-
Able Brewing
(6)
-
Acaia
(21)
-
AeroPress
(13)
-
Alpro
(16)
-
Althaus
(33)
-
AOOMI
(97)
-
Arcaffe
(18)
-
Asobu
(33)
-
Audun Coffee
(31)
-
Bagdrip
(11)
-
Baratza
(44)
-
Barista & Co
(37)
-
Barista Space
(55)
-
Bean Bros
(4)
-
Bialetti
(161)
-
Blend Tea
(59)
-
Bonanza Coffee
(11)
-
Bracia Ziółkowscy
(6)
-
Brewista
(8)
-
Brita
(2)
-
Brown House & Tea
(38)
-
Bunn
(36)
-
BWT
(15)
-
By.herbs
(10)
-
Caffenation
(13)
-
Cafflano
(7)
-
Casino Mocca
(7)
-
Chemex
(29)
-
Cilia
(7)
-
Clever
(1)
-
COFFEE PLANT
(61)
-
Coffeedesk
(67)
-
Coffeelab
(28)
-
Colonna Coffee
(6)
-
Comandante
(63)
-
Contigo
(25)
-
Craft Coffee Roasters
(10)
-
Dafi
(45)
-
Diemme Caffe
(16)
-
Dobra Palarnia Kawy
(9)
-
DomoBar
(1)
-
Doubleshot
(9)
-
Dr. Coffee
(6)
-
Drink Me Chai
(6)
-
Dutch Barista
(10)
-
Dworzysk
(12)
-
Ecostrawz
(1)
-
Espresso Gear
(23)
-
Etno Cafe
(24)
-
Eureka
(61)
-
Father's Coffee
(13)
-
Fellow
(128)
-
Fentimans
(15)
-
Figa Coffee
(11)
-
Five Elephant
(8)
-
Full Circle
(3)
-
Gaggia
(13)
-
Gardelli Specialty Coffees
(11)
-
GAT
(1)
-
GBG
(3)
-
Glowbeans
(4)
-
Good Coffee
(7)
-
Graef
(16)
-
Hard Beans
(53)
-
Hario
(235)
-
HAYB
(88)
-
Heresy
(23)
-
Hi! Coffeedesk
(18)
-
Illy
(13)
-
IMS
(22)
-
Izzo
(7)
-
Java Coffee
(8)
-
Jean Lenoir
(2)
-
Johan & Nystrom
(21)
-
Jura
(49)
-
Just T
(4)
-
Kafar
(9)
-
Kalve
(8)
-
KawePale
(7)
-
KeepCup
(166)
-
Kimbo
(23)
-
Kofi Brand
(5)
-
Kruve
(39)
-
Kusmi Tea
(48)
-
KYOTO Coffee Roasters
(17)
-
La Cabra
(10)
-
La Marzocco
(15)
-
LaCava
(76)
-
Lavazza
(40)
-
Le Piantagioni del Caffe
(36)
-
Lelit
(19)
-
Long Man Tea
(32)
-
Loveramics
(299)
-
Lucaffe
(10)
-
Lune Tea
(11)
-
Lykke
(19)
-
Mahlkonig
(5)
-
MAMAM
(11)
-
Melitta
(55)
-
MiiR
(49)
-
Moccamaster
(59)
-
Monbana
(39)
-
Monin
(29)
-
Morning
(2)
-
Motta
(103)
-
Mount Caramel
(38)
-
Mount Everest Tea
(20)
-
Napar
(5)
-
Natumi
(15)
-
New York
(9)
-
Nivona
(15)
-
Nomad Coffee
(11)
-
Oatly
(7)
-
Or Tea?
(37)
-
Paper & Tea
(86)
-
Passalacqua
(13)
-
Pellini
(13)
-
Pizca del Mundo
(26)
-
Planetary Design
(4)
-
Porlex
(2)
-
Promac
(6)
-
Pukka
(39)
-
Puqpress
(8)
-
Rancilio
(2)
-
Rebel Kitchen
(1)
-
Rekrow
(1)
-
Rhinowares
(40)
-
Rocket Bean
(14)
-
Saeco
(3)
-
Sage
(34)
-
Savage Coffees
(6)
-
Sencotel
(2)
-
SIMPLo
(4)
-
Sloane
(9)
-
Smeg
(8)
-
Solberg & Hansen
(51)
-
Sproud
(4)
-
Story Coffee Roasters
(35)
-
T-TE
(17)
-
Tastea Heaven
(4)
-
Teabag
(3)
-
teapigs
(91)
-
Teasome
(22)
-
Teministeriet
(81)
-
The Barn
(7)
-
The Coffee Collective
(4)
-
The Rinser
(6)
-
Tim Wendelboe
(2)
-
Timemore
(37)
-
Toddy
(17)
-
Urnex
(28)
-
Vintage Teas
(59)
-
VST inc.
(10)
-
WildPower
(17)
-
Wilfa
(24)
-
Wunda
(1)
-
YOGI TEA
(31)
-
3fe
(10)
-
Kawa
-
Odkryj
-
Rodzaj
- Typ
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
- Herbata
- Ekspresy
- Młynki
- Zaparzacze
- Akcesoria
- Dodatki
- Blog
-
Promocje
(528)
Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania frazy 'p'
Ups! Niestety, wygląda na to, że nie mamy takiego produktu. Zerknij, może te przypadną Ci do gustu:

Kawa barraquito – co to jest? Przepis na kawę po kanaryjsku
Autor: Patrycja Kuklińska
Data publikacji:
30.06.2021
Lato to czas słonecznych podróży, poznawania nowych zakątków świata, nowych smaków i… nowych rodzajów kawy! Dlatego dzisiaj zapraszamy Was w podróż na Wyspy Kanaryjskie, a dokładnie na Teneryfę, gdzie niemal…

Tam chodzą lokalsi! Przewodnik po kawiarniach specialty na warszawskim Mokotowie, Ochocie i Woli
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
15.06.2022
Mokotów, Ochota i Wola zdecydowanie poszły w jakość, nie ilość. Może nie znajdziemy tu trzeciofalowej kawy na każdym kroku, ale jak już przyjdzie nam rozkoszować się aromatem czarnego naparu, to…

Kawowa Prasówka – 2.01.2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
02.01.2018
Cześć! Sałatka jarzynowa i fajerwerki już za nami, możemy więc spokojnie wejść w nowy rok. Chcemy w tym miejscu życzyć wszystkim z Was ekscytujących kawowych przeżyć oraz nowych doświadczeń podczas…

Chemex Coffee Maker: Zaparz w wielkim stylu!
Autor: Maciej Duszak
Data publikacji:
07.06.2016
Kawa to nie tylko codzienna dawka kofeiny i przyjemności. Potrafi również nacieszyć oko i być świetną zabawą. Potwierdzeniem tych słów jest Chemex – praktyczny i piękny zaparzacz o bogatej, ponad…

Czy kawa i styl idą w parze?
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
29.08.2019
Miłość do kawy skrywa w sobie o wiele więcej niż pyszne smaki i aromaty. Kawa inspiruje do tworzenia nie tylko funkcjonalnych, ale także pięknych i eleganckich akcesoriów. Rytuał parzenia kawy,…

Brewista Flat Bottom Glass Dripper
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
18.07.2017
Chyba najbardziej znana z produkcji wag Smart Scale, Brewista proponuje również akcesoria do parzenia kawy. Amerykańska firma przyzwyczaja do produktów wzorowanych na popularnych i sprawdzonych rozwiązaniach starszych konkurentów. I tak…

Prosty przepis na kawowe gofry z owocami
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
08.06.2021
Czerwiec już od pierwszych dni rozpieszcza nas piękną pogodą. Ciepłe, słoneczne popołudnia sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu i spotkaniom z przyjaciółmi. To doskonała pora, aby zorganizować piknik w gronie znajomych,…

Chlebek bananowy z kawą
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
24.10.2022
Czy jest jeszcze ktoś, kto nie zna chlebka bananowego? Jeśli nie, to i tak mamy nadzieję, że uda nam się Was zaskoczyć, ponieważ dzisiaj zdradzimy szybki i prosty przepis na…

Przelew miesiąca – wrzesień: Bardzo ciepły Fjord.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
05.09.2019
Wrzesień nadszedł. Uczniowie pędzą do szkół. Rodzice wypędzają dzieciaki do szkół. Studenci mają swoją Kampanię Wrześniową, bądź właśnie planują wakacje – bo mogą. A single i inne konfiguracje po prostu…

Kawowe pancakes na dobry początek dnia! Prosty przepis podstawowy na naleśniki kawowe
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
29.01.2021
Ciepłe, rozgrzewające, podnoszące na duchu śniadanie to podstawa, szczególnie zimą. Bo kto lubi wstawać, kiedy za oknem ziąb i dalej panuje noc? Dlatego zdradzę Wam dzisiaj przepis na dobry początek…

15 najlepszych plakatów Mistrzostw Aeropress
Autor: Wiktoria Władzińska
Data publikacji:
09.09.2018
22 września 2018 to wielki dzień! Mistrzostwa Polski Aeropress! Organizacyjną pałeczkę przyjęła w tym roku warszawska kawiarnia i palarnia Czarna Fala, co oznacza, że musicie się tam pojawić, bo będzie…

Fika – co to znaczy? Przepis na kawę po szwedzku
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
07.05.2020
Szwedzi, w świecie kawy, słyną z tego, że piją jej… bardzo dużo (zajrzyjcie TUTAJ)! Długa zima i krótkie dni sprzyjają melancholii i spadkom energii, a doskonałym sposobem na jej podniesienie…

Chcę kawy! Już! Dobrej! Ale nie wiem jak zacząć… Jakie są podstawy dobrej kawy?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
25.10.2016
Dobra kawa. Hasło, które przewija się jak mantra przez usta zarówno tych, co zadowolą się rozpuszczalną i tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez pół litra chemeksa. Każdy ma tę…

Herbata z kardamonem: właściwości i przepisy!
Autor: Agnieszka Rowińska
Data publikacji:
18.05.2022
Jakie właściwości kryje herbata z kardamonem? Ta popularna przyprawa w kuchni indyjskiej posiada wiele zalet, również. Dzisiaj serwujemy dawkę wiedzy o kardamonie oraz dwa przepisy, które pozwolą Wam uatrakcyjnić ulubione…

Kawowe gadżety dla każdego, dużego dziecka!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
29.05.2018
Mówi się, że mężczyźni dojrzewają do trzeciego roku życia, a potem już tylko rosną. Cóż, czasami na pewno można odnieść takie wrażenie. Jednak są takie momenty, gdy jest to w…

Handground – Nasze wrażenia!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
20.01.2017
Handground. Ręczny młynek do kawy, na który czekały tysiące osób na całym świecie. Projekt, który na Kickstarterze przekonał do siebie ponad cztery tysiące osób, zbierając przy tym niemal dziesięciokrotnie większą…

Many Mornings x Coffeedesk = kawowe skarpetki!
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
06.07.2017
Kawowe skarpetki? Brzmi jak marzenie każdego coffee geeka! A że my lubimy spełniać marzenia (zarówno swoje jak i naszych klientów) to wraz z Many Mornings stworzyliśmy dwa kawowe wzory, dzięki…

Zalewanie kawy wrzątkiem. Herezja idąca w mainstream!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
15.02.2021
Krótko i na temat – czy kawę można zalewać wrzątkiem? W wielkim skrócie: ależ tak, jak najbardziej. W mniejszym skrócie: kawy w ogóle nie da zalewać się wrzątkiem. Zonk! Już spieszę…

Mistrzowskie przepisy na Aeropress!
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
15.10.2019
28 września w palarni Czarna Fala w Warszawie odbyły się Mistrzostwa Polski Aeropress 2019. Sędziowie (w tym dumna reprezentacja Coffeedesk – Paulina Władzińska i Piotr Sowa) wybrali zwycięzcę, który pojedzie…

Food Pairing & Coffee Pairing – speed dating w kuchni.
Autor: Ika Graboń
Data publikacji:
13.10.2016
Food pairing i Coffee pairing to metody łączenia smaków i aromatów o podobnych lub zupełnie przeciwnych cechach, które wzajemnie się uzupełniają. To synergia, gdzie 2+2=5. Nie od dziś wiadomo, że…

Przeciwieństwa się przyciągają! Przepis na kawowe cold brew z CBD od Kanaste
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
11.06.2022
CBD: pewnie te trzy litery wpadły Wam w oko lub obiły się o uszy. Z jednej strony nasza przyjaciółka właśnie kończy swoją pierwszą fiolkę/ buteleczkę, ktoś napisał, że zmieniło ono…

Ice coffee – przepis. Jak zaparzyć kawę na lodzie?
Autor: Maciej Duszak
Data publikacji:
25.07.2016
Lato za pasem i co roku powraca ten sam problem – jak poradzić sobie z obezwładniającym upałem? Metod jest kilka, a każda z nich chłodzi doskonale – kawa na lodzie,…

Przelew Miesiąca – marzec: Kolumbia zachęca i nęci.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
04.03.2019
Do Kolumbii wielką słabość miał nie tylko Pablo Escobar, ale i niejeden baristyczny nosek wyniuchał w kawach z tamtego regionu coś pysznego. Kawy specialty z Kolumbii potrafią zachwycić bardzo szerokim…

Herbaty Miesiąca – luty: czarny klasyk od Songbird i łąka w kubku od Long Man Tea
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
04.02.2021
“Idzie luty, podkuj buty!” – jak to mówi znane nam wszystkim porzekadło. A że w tym roku zima trochę jest, a jednocześnie, trochę jej nie ma, to oczywiste staje się…

Kawowo-orzechowe ciasteczka mikołajkowe
Autor: Natalia Mantur
Data publikacji:
30.11.2019
Kawowo-orzechowe ciasteczka to świetny pomysł na uroczy dodatek do mikołajkowego podarunku. W końcu nic nie cieszy tak, jak własnoręcznie przygotowany smakołyk. Obiecujemy, że te orzechowe ciasteczka z kawową nutą podbiją…

Espresso miesiąca – luty: Kawa z Azji to nie tylko robusta – Laos Jing Jhai M1
Autor: Jakub Świątek
Data publikacji:
06.02.2020
Przez ostatnie pół roku w ramach espresso miesiąca w paczce otrzymywałem same kawy z Ameryki Środkowej lub Południowej. Wiadomo, kawy z tych regionów potrafią się różnić bardziej niż bardzo, lecz…

Opakowania, czyli tam, gdzie kawa spotyka się z designem
Autor: Magdalena Zakrzewska
Data publikacji:
03.09.2020
Mnóstwo kolorów, ciekawe wzory, zdjęcia, rysunki, ilustracje stworzone przez artystów – na paczkach kawy możecie znaleźć dosłownie wszystko. To właśnie paczka jest miejscem, w którym kawa spotyka się z designem.…

Espresso brownie – kawowe, mocno czekoladowe. Słodka bomba z super mocą!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
08.11.2019
Niewątpliwie przyszła jesień, a wraz z nią sezonowa melancholia, spadek nastroju, brak motywacji, a może nawet pierwsza jesienna chandra. Nie daj się, upiecz najlepsze na świecie ciasto czekoladowe espresso. Nie…

Kto pije najwięcej kawy na świecie? I jak wygląda spożycie kawy w Polsce?
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
11.01.2018
Zagłębiając się w temat konsumpcji kawy na świecie i w Polsce, planowałam artykuł o włoskich espresso barach i francuskich brasseries. Szybko okazało się, że nie mogłam bardziej się mylić. Włosi…

Bawarka – jak zrobić idealną herbatę z mlekiem?
Autor: Wiktoria Władzińska
Data publikacji:
14.08.2020
Bawarka – dla niektórych ulubiony napar na spokojne popołudnie, dla innych koszmarne połączenie. Dlaczego angielska herbata z mlekiem wzbudza takie emocje? Przecież w przypadku kawy wydaje się to duet zupełnie…

One Bean Only – jedno ziarno, wiele smaków
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
11.05.2020
Zastanawialiście się kiedyś, co by było, gdyby 8 palarni otrzymało to samo zielone ziarno i każda z nich wypaliłaby kawę na swój własny sposób? Czy otrzymalibyśmy 8 identycznych kaw? A…

BRO Coffee Maker – litewski rzemieślniczy sznyt!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
01.08.2017
Trzeba przyznać, że ostatnimi czasy na rynku pojawiają się coraz to nowsze i wymyślne drippery. Trudno już nadążyć za nowymi gadżetami, nie tylko zaparzaczami, ale wszelkiego rodzaju zabawkami dla kawowych…

Przepis na domowe lody kawowe dla ochłody! Jak zrobić lody caffe latte?
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
11.08.2020
Lody, lody kawowe dla ochłody! Lody to najlepszy deser na wakacyjne upały, który nie tylko skutecznie chłodzi, ale również doskonale smakuje. A do tych z dodatkiem mocnego espresso z ulubionych…

Czy możemy nawracać na dobrą kawę?
Autor: Dorota Brzozowska
Data publikacji:
14.06.2018
Jakie mamy moralne prawo, jako kawiści, zawodowcy i amatorzy kawy segmentu specialty aby przekonywać ludzi do wyższości jej nad klasyczną rozpuszczalką czy zalewaną po babcinemu kawą po turecku? Czy mamy…

Espresso miesiąca – marzec: owocowa Kolumbia od The Barn
Autor: Jakub Świątek
Data publikacji:
04.03.2020
Nareszcie! Nadchodzi piękniejsza pogoda, zaczyna nam się pięknie robić za oknami. Przyroda budzi się do życia, a wraz z nią w naszych kubkach powinniśmy znajdować coraz to bardziej owocowe smaki…

Przelew Miesiąca. Luty: Truskawkowy strzał od Bonanzy!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.02.2018
Lubicie truskawki, prawda? Każdy lubi, przyznajcie. Choćby z szampanem, bo wtedy nawet truskawki nie są potrzebne. Macie uczulenie na te czerwone owocki? Nie ma strachu! Tych możecie spożyć całą paczkę,…

Jaką kawiarkę na indukcję wybrać? Ranking najlepszych modeli
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
02.10.2022
Kawiarka to idealne rozwiązanie do domowego parzenia kawy dla miłośników espresso – nie wymaga dużej inwestycji, a pozwala uzyskać smaczny napar z ciemniej palonych ziaren w domowych warunkach. Od powstania…

Coffeelab wspiera polskich artystów – wystawa!
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
28.11.2022
To, że polskie palarnie kawy robią super rzeczy, wiadomo nie od dziś. Organizują wsparcie dla kundelków w potrzebie, pomagają w sprzątaniu kawowych farm, przeprowadzają badania dotyczące tego jakie opakowania są…

Espresso Miesiąca – maj: Light Years od SIMPLo
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
06.05.2019
Marcin Rzońca w swej recenzji majowego przelewu ładnie opisał historię SIMPLo. Nie pozostaje mi nic innego, jak ładnie opisać historię espresso maja, które również zostało spakowane w balocik z logo…

Flat white – co to za kawa? Jak ją zrobić?
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
13.01.2022
Podczas rewolucji trzeciej fali w kawie, wielu dotychczasowych bywalców kawiarni czuło dezorientację po wejściu do lokalu serwującego specialty. Z dobrze znanego menu a’la “Włoskie klasyki” znikają pozycje takie jak americano,…

Regiony kawowe: Gwatemala
Autor: Maciej Duszak
Data publikacji:
29.07.2019
Gwatemala to kraj pełen kolorów, przepięknych górskich krajobrazów, najlepszych pod słońcem awokado i legendarnej cywilizacji Majów. Jest jednak jeszcze jeden powód by przyjrzeć mu się bliżej, a jest nim kawa,…

Herbaty miesiąca – styczeń: złożone smaki od Teministeriet i wiosenne orzeźwienie od Paper&Tea
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
05.01.2021
Dzień dobry, to ja, Świdi, znany również jako Paweł Świderski. Od teraz do – mam nadzieję – jak najdłużej, będę dzielił się z Wami swoimi przemyśleniami na temat herbat miesiąca.…

Espresso Miesiąca – październik: Ale Meksyk od ETNO Cafe
Autor: Jakub Świątek
Data publikacji:
08.10.2019
Zaczął się październik. Temperatury spadają, przygotowujemy się na mrozy, wyciągamy z szafy grube kurtki, chowamy rowery i zaczynamy myśleć o kupnie nowych nart. W telewizji pojawiają się reklamy zniczy, co…

Pierwszy turniej Polish Comandante Championship 2017!
Autor: Krzysztof Barabosz
Data publikacji:
16.01.2017
Pewnie zastanawiacie się, na czym polegają zawody Polish Comandante Championship – czy na mieleniu kawy na czas? Czy na kręceniu jak najszybciej korbą? W rzeczywistości ani jedno ani drugie. Mistrzostwa Comandante…

Poznaj Roastera swego.
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
03.06.2017
Palenie kawy. To ich praca i pasja. Wyszukaj w googlach hasło Sławomir Sulej. Byliby tego pana idealnymi pracownikami, gdyż w przeciwieństwie do baristów trudno sklejać z nimi codziennie piąteczki i…

Ile kalorii jest w kawie? Sprawdzamy!
Autor: Dorota Brzozowska
Data publikacji:
26.04.2019
Może niektórym z nas, szalenie dbającym o zdrowie i dietę, właśnie to pytanie spędza sen z powiek… Ile kalorii ma kawa? Taka z mlekiem? Albo taka bez żadnych dodatków? Tuż…

Akrylamid – co to jest i czy sprawia on, że kawa staje się rakotwórcza?
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
22.03.2018
Od czasu do czasu internet zalewa informacja o akrylamidzie, rakotwórczej substancji występującej w powszechnie stosowanych produktach. Nie inaczej jest też z kawą, która ze względu na proces palenia w wysokiej…

Z czego zrobione są torebki do herbaty? Czy można je kompostować?
Autor: Wiktoria Władzińska
Data publikacji:
16.05.2019
Kompost jest wspaniałym, odżywczym pokarmem dla roślin! Składa się z resztek jedzenia, takiego jak niejadalne kawałki roślin (ogryzki, natki, skórki), a skrzynkę z nim znajdziecie w niemal każdym ogrodzie. Poza…

Przepis na tiramisu – jeden z naszych ulubionych kawowych deserów!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
10.04.2020
Jak szybko i w pysznym stylu poprawić sobie nastrój? To proste. Wykorzystać prosty przepis na włoskie tiramisu z serkiem mascarpone, a samo ciasto popić aromatycznym espresso. Ten kawowy deser zapewnia…

Kawa bez drogiego ekspresu? Mamy inne sposoby na jej przygotowanie!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
07.12.2016
Dobra, zacznijmy internetowym klasykiem – Kawa bez ekspresu? Nie uwierzysz, co możesz zrobić by ją mieć! A teraz na poważnie – jak zrobić dobrą kawę bez ekspresu? To w ogóle…

Herbaty miesiąca – kwiecień: co przeplata?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
02.04.2021
Kwiecień plecień, bo przeplata – takimi słowami można określić nie tylko aktualne zjawiska pogodowe, ale też to, co będzie się działo w tym miesiącu w związku z naszymi propozycjami herbat…

Kawowa granola z owocami – przepis
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
15.04.2022
Jak dobrze wstać skoro świt, kiedy czeka na nas pyszne, chrupiące, zdrowe śniadanie wzbogacone aromatem kawy. Dlatego kontynuując temat kawowych śniadań przygotowaliśmy dla Was przepis na naturalnie słodką, kawową granolę…

Hi!Coffeedesk. Abonament na kawę? Jak to działa?
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
25.01.2021
Wyobraź sobie, że nie musisz pamiętać, by złożyć zamówienie, a kawa trafia prosto w Twoje ręce. Że ktoś zrobił już wszystko za Ciebie, przefiltrował morze najlepszej kawy i wybrał takie…

Matcha latte – przepis na latte na bazie matchy
Autor: Patrycja Kuklińska
Data publikacji:
05.12.2021
Matcha latte – napój, który pojawia się w menu coraz większej liczby kawiarni, zaskakuje nie tylko wyglądem, ale również swoimi prozdrowotnymi właściwościami. To prawdziwy superfood wypełniony antyoksydantami aż po brzegi.…

Jak przechowywać kawę? Czy kawa się psuje?
Autor: Ika Graboń
Data publikacji:
23.05.2018
Kupiliśmy naszą ulubioną kawę. W naparze orzechy, migdały i wiśnie w czekoladzie. Co zrobić, by kawa się nie zepsuła, jak najdłużej zachowała świeżość i nie była narażona na utratę aromatu…

Espresso Miesiąca – październik: Włochy vs Skandynawia – kto ma rację?
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
03.10.2018
Stylów palenia kawy jest więcej, niż mogłoby się wydawać. Oprócz samego koloru ziaren, esencjonalną kwestią dla roastera jest to, w jaki sposób oraz kiedy aplikuje energię podczas całego procesu, by…

Przelew Miesiąca: Maj: Naturalnie pachnąco.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
15.05.2017
Przelew Miesiąca, jak sama nazwa wskazuje, musi być co miesiąc. Mamy maj, mamy więc i nową kawę – obrabiana na sucho Nikaragua Santa Teresa z warszawskiej palarni Coffee Republic. Nikaragua…

Test Fellow Duo Coffee Steeper
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
06.09.2019
Czasami nie chce się mieć kilku urządzeń do parzenia kawy. Chce się mieć coś prostego i robiącego na raz dużą porcję, bez specjalnego skupiania się na całym procesie przygotowywania. Ale…

Melitta AromaFresh – test wygodnego przelewu
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
26.09.2018
Czajnik, waga, stoper, precyzja i cierpliwość. To rzeczy niezbędne do parzenia dobrych kaw przelewowych. Wszystko wygląda pięknie i daje świetne rezultaty, jeśli wiemy, co robimy. Ale gdy nie wiemy, bądź…

Przepis na sernik kawowy z solonymi migdałami
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
17.12.2021
Każdy ma swoje własne świąteczne tradycje – jedni lubią spędzać je na spokojnie, w gronie najbliższych, a inni hucznie – z całą rodziną i stołem pełnym potraw. Jest jednak coś,…

Kawy i herbaty miesiąca – październik: Heresy, Coffee Plant, Brown House & Tea
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
02.10.2022
O październiku nie będę pisał, bo to okres pogodowo niegodny uwagi. W październiku atmosferę budujemy w swoich domach, czemu towarzyszą wszystkie rodzaje ciepłych napitków, takich jak te z coffeedeskowych produktów…

Kawa miesiąca – listopad: Jesienne Mistrzostwo Świata!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.11.2016
Oglądaliście serial Narcos, którego akcja toczy się w Kolumbii? Mistrzostwo świata! A znacie Auduna Sorbottena, roastera? Także Mistrzostwo Świata! W 2015 roku, w wypalaniu kawy. Teraz łączymy fakty – Dwa mistrzostwa……

Wywiad: Wesoła Cafe. “Słuchamy tych, którzy chcą do nas mówić”.
Autor: Kati Płachecka
Data publikacji:
06.10.2017
Para, na którą przyjemnie patrzeć. Emanuje od nich dobra energia, spokój i dojrzałość. Zawsze uśmiechnięci, serdeczni i otwarci na swoich gości. Oto Iza i Rafał Mayerowie – kawowe małżeństwo, które…

Wywiad: Od słowa do ziarna – Szymon Juszczyk z COFFEE PLANT
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
19.03.2021
Uwielbiamy witać nowe palarnie w szeregach Coffeedesk – szczególnie, gdy towarzyszą im historie niczym z amerykańskich filmów. Od kawowego bloga do biznesu z małą-wielką misją – o pasji do kawy…

Czy kapsułki to przyszłość kawy?
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
22.08.2022
Ideą kawy w kapsułce z punktu widzenia konsumenta są: łatwość użytkowania systemu, różnorodność w wyborze kaw oraz niski koszt wejścia związany z zakupem ekspresu, który jest tańszy niż automaty z…

Przepis na kawę z kakao! Jakie ma właściwości?
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
30.12.2021
Nie od dzisiaj wiadomo, że mała czarna skutecznie stawia na nogi. Niemniej jednak, badania pokazują, że jeszcze lepsze efekty otrzymamy po połączeniu kawy z kakao. Według naukowców składniki te razem…

Espresso miesiąca: maj – Autumn Coffee Uganda Great Lakes
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
04.05.2021
Kto słucha reggae, ten… jeździ do Płocka. Płock jest festiwalową stolicą Polski: od disco polo, przez reggae, po hip-hop – i głównie z tym zawsze kojarzy mi się to nadwiślańskie…

Kawa w kuchni. Nie tylko do picia.
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
06.09.2016
Oczywiście. Kawę pije się, to nie ulega wątpliwości. Espresso, z kawiarki, z dripa, chemeksa… Wszystko czarne, przyjemnie słodkie, pachnące, o szerokim spektrum smakowym. Szkoda jednak ograniczać się tylko do tego.…

Jak żyją kawosze w święta? Czyli kilka słów o kawie świątecznej ale nie tylko!
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
20.12.2016
W obliczu zbliżających się Świąt, wszyscy staniemy twarzą w twarz z koszmarami każdego szanującego się kawosza – “świąteczną” kawą. Ale spokojnie, bez paniki: damy sobie radę! Wszystkie nasze bolesne doświadczenia…

Jak zrobić cupping w domu?
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
22.10.2021
Cupping w domowych warunkach może wyglądać różnie. Niektórzy sięgną po cały starter pack misek, łyżek, osmozowej wody itp. Równie dobrze można sobie jednak poradzić z samymi filiżankami, wagą i wrzątkiem…

Uprawa kawy w Kolumbii – wywiad z współwłaścicielką plantacji El Caney
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
22.02.2023
Do urodzinowej oferty kaw COFFEE PLANT właśnie dołączyły kolumbijskie perełki z najświeższych zbiorów. Marce udało się podjąć bezpośrednią współpracę z tamtejszymi plantacjami i już trzeci rok z rzędu sprowadza kawę…

Jak zrobić latte macchiato? Przepis na kawę warstwową w domu
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
15.03.2020
Kawa niejedno ma imię. A inspiracje w tym temacie najlepiej czerpać z pewnego źródła, czyli słonecznej Italii. Dlatego dzisiaj pokażę Wam klasyczny, włoski przepis na to, jak zrobić latte macchiato…

Espresso Miesiąca na listopad? Wrocławska Brazylia poleca się!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.11.2017
Espresso miesiąca to propozycja dla tych, którzy uwielbiają gęste, esencjonalne szociki z ekspresu ciśnieniowego lub intensywne doznania z kawiarki. W listopadzie, tym mokrym, szarym miesiącu, nie można zapomnieć o przyjemnym…

Święto Kobiet! Celebruj je!
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
08.03.2018
To już dziś! Święto kobiet, w Polsce od wielu lat znane również pod kryptonimem ‘Dzień Tulipana’. Zanim w panice, przed pierwszą kawą, wyskoczysz rano do kwiaciarni za rogiem kupić bukiet…

Dripper V60 z filtrem od Chemexa – czy to zadziała?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
21.01.2020
Każde urządzenie do parzenia kawy posiada dedykowane filtry – dripper, Chemex, Moccamaster… A co by było gdyby zaparzyć dripa z filtrem od Chemexa? Sprawdźmy! Rzecz, którą dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować…

Dalgona matcha – przepis na koktajl matcha z mlekiem, który jemy nie tylko oczami!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
30.07.2020
Zapewne większości z Was nie jeden raz mignęło przed oczami zdjęcie efektownego napoju mlecznego z kremową, kawową pianką, który zdominował social media w czasie lockdownu i stał się wiralowym hitem.…

Brazylia Miaki – gorąca czekolada z dawką kofeiny!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
22.08.2017
Japońska rodzina uprawiająca w Brazylii kawę (mającą swe korzenie w Etiopii), która wypalona w niemieckim piecu przez Norwega przypomina w smaku belgijską czekoladę. Taka jest właśnie krótka historia nowych ziaren,…

Jak przygotować się do startu w zawodach Brewers Cup?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
09.04.2019
Pisząc ten tekst, zastanawiam się, jak zacząć, żeby cała historia, która jest dopiero przed Wami, miała od początku do końca sens. Dlatego chyba śmiało mogę cofnąć się do czasów szkoły……

Kawa bulletproof – czym jest kawa kuloodporna i czy warto ją spożywać?
Autor: Agnieszka Rowińska
Data publikacji:
14.06.2022
Bulletproof coffee zyskała w ostatnich latach dużą popularność. Ten termin możemy spotkać na wielu blogach i forach związanych ze zdrowym trybem życia, czy w magazynach sportowych. Przepis jest prosty –…

7 dobrych kawowych rad na wakacje
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
13.06.2019
Sezon wakacyjny zbliża się wielkimi krokami. Forma zrobiona, stroje kąpielowe ogarnięte, do tego zapas gotówki odłożony – nie pozostaje nic innego, jak zostać królem życia i wyruszyć w daleką podróż,…

Przelew Miesiąca – styczeń: słodka chmurka z Irlandii
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
09.01.2019
To zaczynamy zabawę od nowa. Pora na świeżutki Przelew Miesiąca przygotowany na styczeń. Tym razem palarnia, która jeszcze w tej serii nie pojawiła się. Mowa o irlandzkiej palarni Cloud Picker.…

Mikołaj zbiera siły. Przelew Miesiąca mu pomaga!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.12.2017
Przelew Miesiąca w grudniu musi być wyjątkowy. Mikołaj, mając ogrom pracy w tym okresie, nie będzie pił przecież byle dripka. No to w grudniu jest słodko, naturalnie i rozgrzewająco! Ponownie…

Prezentownik Coffeedesk 2021: Niezawodne pomysły na prezenty gwiazdkowe
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
14.12.2021
Przed Wami poradnik prezentowy dla spóźnialskich Mikołajów. Jeśli szukasz inspiracji na prezent dla bliskiej Ci osoby, której chcesz sprawić przyjemność, i naprawdę nie chciałeś/-aś zostawiać tego zakupu na ostatnią chwilę,…

Akademia Coffeedesk: Jak zacząć przygodę z kawą? Wszystko co musisz wiedzieć na start.
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
31.10.2021
Już od dawna masz ulubioną kawiarnię specialty. Bywasz tam prawie codziennie, wypróbowałeś/aś już większość kawowych pozycji z menu, a ilekroć jest okazja by wypytać baristę o jakieś ciekawostki, ciężko odciągnąć…

Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół
Autor: Jakub Świątek
Data publikacji:
17.12.2020
Dziwny to był rok, lecz nie możemy narzekać na jakość kaw, które znajdowały się w naszych filiżankach. Zarówno te dedykowane do metod przelewowych, jak i te do ekspresów ciśnieniowych były…

Veganuary: Przepis na wegańskie chocolate chip cookies z kawą
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
22.01.2022
Nowy rok zawsze przynosi zmiany. Od kilku ostatnich lat dostrzegamy coraz większy wpływ weganizmu na nasze wybory – mleko owsiane staje się naszym ulubionym, przychylniej podchodzimy do “bezmięsnego mięsa” i…

Freshdrip – kawusia w kieszeń i w drogę!
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
02.02.2018
Ile razy zdarzyło się nam, że w ferworze walki podczas pakowania walizki w daleką podróż, a w sumie to w bliską też, kończy się nam miejsce na kolejne fanty? Jechać…

Przelew Miesiąca – styczeń: Kostaryka Hacienda Sonora od Java Coffee
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.01.2020
Dzień dobry w latach ’20 XXI wieku! Zdruzgotani? Pełni energii? Wciąż nie wiecie, gdzie jesteście? A może już pędzicie po kolejne #lifegoals? Niezależnie, w którym punkcie jesteście, śmiało sięgnijcie po…

Recenzja młynka Eureka Olympus 75E
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
19.09.2017
Czasami nie chce się bawić w półśrodki. Niekiedy domowe wymagania są jak dla dobrej kawiarni. Wówczas pieniądze się nie liczą. Wtedy Eureka Olympus 75E może wejść do gry. W przypadku…

Mikołaju, zobacz, co możesz przynieść! – Mikołajkowy poradnik prezentowy
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
30.11.2017
Przed Świętami Bożego Narodzenia znalazł się jeszcze Mikołaj! A to kolejna, bardzo przyjemna okazja do obdarowania drugiej osoby jakimś drobiazgiem od serca. A jeśli w serduszku płynie kawa, zobaczcie jaki…

Jak wybrać prezent dla kawosza do 100, 500 i 1000 zł?
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
09.12.2019
Kawa i akcesoria do jej parzenia to zawsze dobry pomysł na prezent! Niezależnie od tego, jakim budżetem dysponujesz, możesz sprawić swoim bliskim bardzo przyjemną kawową niespodziankę. Oto wybrane przez nas…

Siedem rzeczy, dzięki którym Aeropress jest fest!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
07.08.2017
Od pojawienia się pierwszego modelu w 2005 roku, przypominające wielką strzykawkę urządzenie króluje, jak świat długi i szeroki, pośród kawiarnianych brew barów oraz blatów kuchennych home baristów. Aeropress, opatentowany przez…

Espresso Miesiąca – sierpień: What The Funk od HAYB
Autor: Jakub Świątek
Data publikacji:
10.08.2020
Warszawski HAYB to palarnia bliska mojemu sercu. Byłem z nią związany przez parę ładnych lat, podczas których wypiłem hektolitry świetnej kawy i świetnie bawiłem się na szkoleniach, kawowych festiwalach i…

Żarna ODE 2.0 – czy odmienią Twój młynek na lepszy?
Autor: Dominik Ropela
Data publikacji:
27.11.2022
Dziś na warsztat po raz kolejny bierzemy markę Fellow. Tym razem dlatego, że w moje ręce trafiły nowe żarna ODE 2.0. Mam wrażenie, że była to najbardziej wyczekiwana premiera sprzętu…

Espresso Miesiąca – Maj: Gorilla Blend prosto od Hard Beans.
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
05.05.2018
Mamy maj. Kwitnie rumianek i czeremcha, żółci się rzepak, zielenią oziminy. W ten, wydawałoby się nienaruszalny, obraz sielanki i spokoju swe postawne cielsko ładuje Opolski Goryl. Majowe espresso miesiąca! Gorilla Blend to…

Jak zrobić dobre espresso? Sprawdźmy recepturę idealną, krok po kroku!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
13.04.2018
Ustawianie szocika. Zadanie równie często przyjemne i ekscytujące, co wymagające. Demotywujące nieraz. Chciałbym w przystępny sposób podzielić się niezawodną metodą na to, jak zrobić dobre espresso. Zawsze działa, serio! Muszą…

Ile kalorii ma herbata – z cukrem i bez? Sprawdzamy kaloryczność herbat!
Autor: Wioletta Mosiej
Data publikacji:
25.09.2020
Herbata jest obok wody i kawy najczęściej spożywanym i najbardziej lubianym napojem na całym świecie! Szacuje się, że w ciągu miesiąca wypijamy około 50 filiżanek herbaty. Producenci herbat nie mają…

Jaka kawa do ekspresu przelewowego?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
13.05.2019
Ekspresy przelewowe przeżywają ostatnio swoją drugą młodość. Jeszcze kilka lat temu były kojarzone z przeparzoną, gorzką, przypaloną kawą laną litrami. Dziś dobry ekspres przelewowy zdobi niejedną, współczesną kuchnię oraz dobre…

Mikołajkowy poradnik drobnych (i fajnych) prezentów!
Autor: Paulina Władzińska
Data publikacji:
29.11.2018
Już za chwileczkę, już za momencik, jak nie właśnie teraz zaczyna się ten magiczny okres w roku, gdy nie ważne, czy uczysz się, studiujesz, pracujesz w zakładzie pracy, tudzież jakimś…

Kawowa Prasówka – 12 kwietnia 2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
12.04.2018
Mamy to. Lato w kwietniu. Pozostało tylko czekać na „ojezu, za gorąco… mogłoby być trochę chłodniej…”. W międzyczasie porcja kawowych wieści: W ostatni weekend odbył się pierwszy Krakowski Festiwal Kawy.…

Kawa po włosku – czyli krótka historia włoskiej kawy. Jakie są jej rodzaje?
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
24.01.2020
Kiedyś pisaliśmy, że włoska kawa smakuje najlepiej w słonecznej Italii i chyba się nie pomyliliśmy. Słońce i okoliczności przyrody robią swoje. Zapomnieliśmy tylko dodać, że Włosi wymyślili też kilka bardzo…

Przelew Miesiąca – listopad: Tanzania? Czemu nie!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
06.11.2018
Kolumbia, Etiopia, Brazylia, Kostaryka… To miejsca niewątpliwie kojarzące się z dobrą kawą. Ale Tanzania? Tu skojarzenia nie są tak oczywiste. Jednak możecie zmienić swój kawowy świat i przejechać się właśnie…

Dalgona coffee w wersji “fancy” – nasz przepis
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
10.09.2021
Dalgona coffee – inaczej kawa po koreańsku, fluffy coffee, frothy coffee lub whipped coffee to viralowy hit 2020 roku. Kto pamięta? Jeżeli Was też zauroczyła swoim efektownym wyglądem, ale do…

Mistrzostwa Polski Latte Art 2020
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
07.07.2020
Musicie przyznać, że rok 2020 nie daje nam taryfy ulgowej. Mnóstwo odwołanych imprez, przełożone terminy, nowe obostrzenia. Na szczęście w tym całym ferworze udało się wrócić do serii Kawowych Mistrzostw…

Herbata – gdzie i jak rośnie?
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
07.11.2022
Choć chętnie i często pijemy herbatę na co dzień, powszechnie niewiele wiemy o uprawie tej rośliny na świecie. Gdzie odbywa się uprawa herbaty na świecie i w jakich warunkach rośnie?…

Czwarta kawiarnia Coffeedesk – przelewamy kawę na Powiślu!
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
25.02.2022
Część z Was już zauważyła, a część nawet już sprawdziła naocznie – otworzyliśmy kawiarnię na warszawskim Powiślu! To już czwarta kawiarnia pod szyldem Coffeedesk, a przepis na jej powstanie mamy…

Jak zrobić domową kawę piernikową? Przedstawiamy przepis!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
06.12.2020
Grudzień, sezon na ciepłe swetry, świąteczne filmy i wielkie kubki wypełnione rozgrzewającymi napojami uważam za oficjalnie otwarty. Zatem przygotujcie składniki i przy pomocy poniższych przepisów zróbmy razem najlepszą kawę piernikową,…

Omniroast – co to za kawa i jak powstaje?
Autor: Dominik Ropela
Data publikacji:
27.04.2022
Kiedy doradzam naszym gościom odnośnie zakupu kawy ziarnistej, pierwsze pytanie, które zadaje to: w jaki sposób ją parzysz? Często dostaję odpowiedź, że różnie, bądź “nie wiem, bo to na prezent”.…

Aeropress – jak używać? Parzenie kawy w Aeropressie
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
13.12.2016
Każdy, kto choć trochę zaczyna się interesować tematem dobrej kawy, trafia na moment, gdy na jego drodze staje Aeropress. Niepozorna strzykawka, która potrafi zrobić pyszną kawę, nawet do góry nogami…

Polskie festiwale kawowe – kiedy i gdzie warto się wybrać?
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
11.02.2022
Kawa to temat na tyle gorący, by stać się bohaterem wydarzeń – zarówno głównym, jak i drugoplanowym. Przy okazji zbliżającego się wielkimi krokami Warszawskiego Festiwalu kawy, przygotowaliśmy dla Was małe…

Baratza Sette 270 – Mieląca Rewolucja?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
18.01.2017
Baratza Sette 270 to nowy młynek w portfolio tego amerykańskiego producenta znanego z takich hitów, jak choćby model Encore. Nowy model, zaprezentowany w połowie ubiegłego roku rozpalał wyobraźnię wielu domowych…

Przelew Miesiąca – czerwiec: Wrocławska Etiopia z rześkim sznytem
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.06.2020
Pewne kawy nigdy się nie nudzą. Dobrej jakości, odpowiednio wypalone i świeże, zawsze sprowadzą na twarz dużo uśmiechu. Tak jest z nowym Przelewem Miesiąca z wrocławskiej Figi – Etiopią Durominą.…

Espresso Grudnia: Kofi Brasil – Niezawodna Klasyka!
Autor: Maciej Duszak
Data publikacji:
01.12.2016
Niełatwo jest mi pisać o Kofi Brasil. Kawa ta na dobre zagościła w setkach miejsc w Polsce, a i ja parzyłem ją z namaszczeniem przez ponad 2 lata w jednej…

Kawowe (i nie tylko!) prezenty na Mikołajki do 50 zł
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
02.12.2019
W szkole, w pracy, wśród znajomych – mikołajkowa tradycja jest żywa niemal na każdym etapie naszego życia – i dobrze! Drobne upominki ofiarowywane w gronie bliskich nam osób to sympatyczny…

Dlaczego kawa z ekspresu jest słaba… albo zbyt kwaśna, wodnista czy zimna? Czy to zawsze wina sprzętu?
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
28.02.2022
Przyjęło się uważać, że słaba, kwaśna, wodnista bądź zimna kawa to wina, odpowiednio: baristy, gdy pijemy ją w kawiarni; znajomych, gdy pijemy kawę „w gościach” i sprzętu, gdy przygotowanie kawy…

Gdzie na spacer w Warszawie? Warszawskie trasy spacerowe z Warsaw Coffee Tour vol. 2
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
30.04.2021
Ostatnie tygodnie obfitowały w chłodne dni – mimo tego nasz pierwszy spacer przyjęliście bardzo ciepło. Dlatego dla wszystkich spragnionych eksplorowania śpieszmy z kolejną trasą spacerową. Otwieramy sezon na ciepłe dni…

Co najbardziej Cię kręci… w pracy baristy?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
18.10.2017
Jak sobie przypomniałem, że prawie dwa miesiące temu stuknęło mi dwa lata pracy jako barista… To teraz o tym myśląc stwierdzam, że jest to praca dająca mi tyle zabawy i…

Przepis na sernik kawowy na zimno bez pieczenia!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
03.07.2019
Kawa – eliksir dający szczęście i super energię niczym sok z gumijagód. To właśnie wokół kawy kręcą się wszystkie moje wolne chwile. Espresso, cappuccino, z kawiarki, z dripa, cold brew.…

Przelew Miesiąca – lipiec: Wakacje all inclusive z kenią od Tima Wendelboe!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
10.07.2019
Czemu by sobie nie pofolgować w iście królewskim stylu i nie wybrać wakacji all inclusive last minute w Norwegii lub Kenii? Pełen wypas, nieograniczone smaki o każdej porze dnia. Pogoda…

Cascara: Pyszny skutek uboczny
Autor: Maciej Duszak
Data publikacji:
02.09.2016
Podczas obróbki na plantacji, efektem pracy farmerów jest nie tylko ziarno, ale również cascara. Czym jest cascara? To suszone owoce kawowca, które niegdyś były produktem ubocznym, a dziś zyskały drugie…

Prawdziwi herbaciani pasjonaci – kim są tea sommelierzy?
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
18.05.2021
Choć nawet wśród herbacianych pasjonatów mało kto słyszał o food&tea pairingu – filozofii łączenia tego naparu z potrawami – istnieją tacy, którzy ze studiowania aromatów, tajników parzenia i potencjału Camellia…

Przelew Miesiąca – listopad: Nikaragua Luis Balladarez od Johan & Nyström
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.11.2021
Listopad, choć zaczyna się w tym roku słonecznie i ciepło, to wciąż listopad. Daleko nam do środkowoamerykańskiego klimatu i latynoskiej beztroski. Z pomocą może nam przyjść listopadowy Przelew Miesiąca! To…

Czy kawa może być bardziej eko? Testujemy kawowe rozwiązania less waste
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
08.03.2023
Pomoc planecie przy jednoczesnej radości ze świeżo przelewanej kawy? Tak, to możliwe! Nie są to puste frazesy wyjęte wprost z telewizyjnej reklamy a obietnica z pokryciem. Ty też możesz zadbać…

Przybądź, Czarna Siło Czysta! – o mocy kawy. Co oznacza jej intensywność?
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
08.09.2016
Kiedy rzucisz w kawiarni “mocna kawa”, barista w dobrej kawiarni prawdopodobnie odpowie Ci pytaniem: Mocna kawa w smaku czy mocno pobudzająca? Paradoksalnie te dwie rzeczy zazwyczaj nie idą ze sobą…

Colonna – kapsułki w stylu speciality
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
17.08.2020
Czy kapsułki są dla wszystkich? Nie. Czy ułatwiają parzenie kawy i sprawiają, że zaangażowanie w ten proces jest sprowadzane do minimum? Zdecydowanie! Czy warto w takim razie spróbować i otworzyć…

Gaggia New Classic – klasyczny ekspres w domowym wydaniu
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
24.05.2021
Ekspresy kolbowe to maszyny spotykane w kawiarniach, potrafiące kosztować niejednokrotnie tyle ile nowy samochód średniej klasy. Na szczęście są też wersje bardziej udomowione – tańsze i mniejsze od swoich kawiarnianych…

Kawa mrożona – przepis na nasz ulubiony napój z lodami! Jak go zrobić?
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
23.06.2020
Lato w pełni, budzą Cię ciepłe promienie słońca i pierwsze, o czym myślisz, to filiżanka aromatycznej kawy. Ale kiedy termometr pokazuje wysokie temperatury, ostatnie, na co mamy ochotę, to gorący…

Profesjonalne Cold Brew to nie tylko smak!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
30.05.2017
Nieśmiało wychylając się od czasu do czasu, czają się za rogiem. Lato oraz idący z nim w parze sezon na Cold Brew! Z roku na rok popularność kawy parzonej na…

Savage Coffees: w poszukiwaniu ziarna doskonałego – wywiad z Maciejem Duszakiem
Autor: Marta Tuszyńska
Data publikacji:
08.07.2021
Geisha z Panamy to jedna z najbardziej docenianych za walory smakowe – i zarazem najdroższych – kaw na świecie. W Panamie znajduje się również farma Finca Deborah, należąca do Savage…

Przelew Miesiąca – październik: Kalve Gwatemala La Bolsa. Kawa czy herbata?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
03.10.2020
Łotewska palarnia kawy Kalve na październikowy Przelew Miesiąca przygotowała coś bardzo przyjemnego. Gwatemala Huehuetenango La Bolsa smakuje tak dobrze, że zachwyci zarówno fanów dobrej kawy, jak i… herbaty! Komu puszeczkę?…

Porównanie młynków Comandante MK3 i najnowszej wersji – MK4
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
23.09.2021
Ręczny młynek do kawy Comandante to już współczesna legenda, a hasztag #dozbieralemdocomandante na coffeedeskowej grupie jest niezmiennie bardzo popularny. Nie bez powodu! To bardzo dobry młynek, solidny, wszechstronny, doskonale wykonany,…

Kawowa Prasówka – 3 kwietnia 2018
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
03.04.2018
Hej, ho! Ruszamy poświątecznie z kolejną porcją kawowych wieści. Zrobiło się poważnie, bo… W konsekwencji decyzji sędziego stanowego w Kaliforni, wielkie sieci, m. in. Starbucks czy Dunkin’ Donuts, będą miały obowiązek…

Jak herbata łączy się z alkoholem – nasze przepisy na wakacyjne drinki z herbatą, czyli herbata z prądem!
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
24.07.2020
Jako wielbicielka alkoholu i kreatywności w kuchni, której (w zależności od nastroju) blisko do obu tych obozów, postanowiłam poszukać ekstrawaganckich przepisów na koktajle, które zainspirują każdego – tym razem z…

Espresso Miesiąca – lipiec: Peru San Ignacio – Nomad Coffee
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
06.07.2018
To cieszy, że kawy z Peru zyskują ostatnimi czasy większą popularność. Położony nad zachodnim wybrzeżem Ameryki Łacińskiej kraj zorganizował w ubiegłym roku pierwszy w historii swych granic prestiżowy konkurs Cup…

Kawowy przewodnik po Krakowie
Autor: Jessica Nadziejko
Data publikacji:
20.07.2022
Kawowa mapa Krakowa może nie jest szalenie rozbudowana, ale tutejsi kawosze zdecydowanie wiedzą, czym jest kawa specialty, i jakość swoich kawiarni wnoszą na zupełnie nowe poziomy. Do tych miejsc, dzięki…

Świąteczne ciasto korzenno-kawowe
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
16.12.2020
W kalendarzu adwentowym już większość okienek otwarta. To znak, że pozostało tylko kilka dni do Świąt. Spieszę zatem do Was z przepisem na mięciutkie, wilgotne, kuszące wyjątkowym zapachem ciasto korzenno-kawowe.…

Poniedziałkowa Prasówka – 18.12.2017
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
18.12.2017
Cześć! Poniedziałki… Tym razem bez wtórnych bon mocików i heheszków o tym jak źle, jak niedobrze, jaka tragedia, bo poniedziałek. Zamiast tego – konkret. Rusza coffeedeskowy cykl prasówkowy. W każdy…

Akademia Coffeedesk: Kawy czarne – kompendium wiedzy
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
12.11.2021
Przyswoiliście już pierwszą porcję kawowej wiedzy z pierwszej części Akademii Coffeedesk? Świetnie! Dziś przychodzimy do Was z kompleksową bazą wiedzy o czarnej kawie: od różnych metod przygotowywania czarnej kawy, po…

Strasznie kawowe ciasteczka na Halloween
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
29.10.2021
Cukierek, albo psikus! Jeśli obchodzić Halloween to tylko kolorowo, z przytupem i przede wszystkim z przymrużeniem oka. Dlatego dzisiaj mamy dla Was strasznie smaczne, strasznie kawowe ciasteczka, które przygotujecie nawet…

Poradnik Prezentowy: Najlepsze kawiarki! Jaką kupić?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
16.12.2019
Zastanawiasz się, jaką kawiarkę wybrać na prezent? Nic dziwnego! To kawowy klasyk, który nigdy nie wyjdzie z mody. To idealne rozwiązanie dla osób poszukujących intensywnych doznań i esencjonalnych poranków. Świetny…

CoffeeDesk cumuje w Warszawie! Kawiarnia i sklep przy Wilczej już działa!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
18.08.2017
Dobra kawa w Polsce ma się coraz lepiej. Dostępność świeżych ziaren oraz odpowiednich akcesoriów jest niezła i praktycznie każde większe miasto ma przynajmniej jedną kawiarnię, która spełnia wysokie standardy kawowe.…

Kawa jako używka? Wszyscy jesteśmy narkomanami.
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
30.10.2017
Wszyscy doskonale wiemy, że kawa zawiera kofeinę. Co więcej, wiele osób pije kawę głównie dzięki tej właściwości. Kofeina działa pobudzająco i stymulująco. Rozświetla umysł, usuwa zmęczenie, potrafi zwiększyć wydajność i…

Przelew Miesiąca – wrzesień: Bomba słodyczy już czeka!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
01.09.2020
Jeśli jesteście ze Śląska, na pewno doświadczyliście pięknej tradycji w pierwszej klasie podstawówki – tyty. To taka pierońsko duża tyta wypełniona po brzegi bombonami i innymi słodkościami. Jak nie mieszkaliście…

Cinnamon Tiramisu Rolls – Przepis na cynamonowo-kawowe bułeczki od Tosi z bloga burczymiwbrzuchu.pl
Autor: Tosia Kolo (@tochabrocha)
Data publikacji:
04.10.2021
Koniec lata to jeszcze nie koniec świata! Jeśli tylko pogoda dopisze, a jesień tego roku będzie złota, czekają nas wspaniałe leśne spacery, pikniki i grzybobranie na śniadanie. W trakcie poszukiwania…

Czy kawa faktycznie podnosi cukier? Jaki ma na niego wpływ?
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
13.12.2022
Wokół wpływu kawy na zdrowie jest wiele mitów. Wbrew jednemu z nich – badania dowodzą, że przyjmowanie około 400 miligramów kofeiny dziennie nie tylko nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, a…

Przelew Miesiąca – grudzień: Kolumbia Betulia El Pescado od Rocket Bean
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.12.2021
Co może być lepszego od Przelewu Miesiąca? Trzy Przelewy Miesiąca! Kolumbia Betulia El Pescado z łotewskiej palarni Rocket Bean to właśnie jedna z grudniowych propozycji. Jeśli lubicie klimaty kruchych, maślanych…

Jak czyścić kawiarkę – przypaloną i nie tylko? Jak ją odkamienić?
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
14.04.2020
Czysta kawiarka to podstawa… dobrego smaku kawy i sprawnego sprzętu przez długie lata. Dbając o czystość naszego urządzenia do parzenia kawy nie tylko zapewniamy sobie zdrowie (nie narażamy kawiarki na…

Przegląd ekspresów automatycznych Melitta
Autor: Krzysztof Włodek
Data publikacji:
09.12.2021
Melitta to marka naszego zachodniego sąsiada, której początki historii wiążą się z filtrowaniem kawy. Dlaczego? Przeszło 100 lat temu, w 1908 roku, Melitta Bentz stworzyła pierwszy papierowy filtr. Kawał papierkowej…

Skąd pochodzi najlepsza kawa?
Autor: Dominik Ropela
Data publikacji:
20.02.2023
Kawa towarzyszy nam co dzień, nic dziwnego w końcu to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. I chociaż na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się być proste, są tematy…

Kopi Luwak. Smrodek biznesowego mitu. Czy to faktycznie najlepsza i najdroższa kawa na świecie?
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
28.04.2017
Bardzo często, gdy ktoś się dowie, że interesuję się kawą, pyta się, czy piłem ten słynny kopi luwak. “Wiesz, tę najlepszą na świecie!”. Nie, nie piłem i nie uważam się…

Herbaty Miesiąca – grudzień: świąteczne smaki od Solberg&Hansen i Mount Everest Tea
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
10.12.2020
Grudzień, jakby na pocieszenie kończącego się 2020 roku, przynosi szeroki wybór kominkowych naparów. Gdyby świąteczna piosenka Marii Carey miała woń, pachniałaby jak te herbatki. Centra handlowe przez cały miesiąc roznosiłyby te…

Akademia Coffeedesk: Kawy białe
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
25.11.2021
Przed Wami trzecia część Akademii Coffeedesk – dziś porcja wiedzy o białej kawie w każdej postaci. Rodzaje kaw, przepisy i porady, które przybliżą Was do idealnej filiżanki mlecznego napoju w…

Caffe freddo – przepisy na cappuccino i espresso na zimno
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
17.08.2021
Grecy kochają kawę, dlatego jeśli myślicie, że mają do zaoferowania w tym temacie jedynie wszystkim dobrze znane frappe, pewnie Was zaskoczymy, ponieważ swoje greckie wakacje możecie również świętować doskonałym caffe…

Espresso Miesiąca – lipiec: Tanzania Itende od Rusty Nails
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
02.07.2021
Lipiec to czas wakacji i upałów, na które czekasz już w styczniu, wrzucając na Insta zdjęcia z urlopu (ale i których masz dość po 8 dniach). Jemy lody, szparagi, bób…

Poznaj Roastera swego po raz drugi.
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
12.10.2017
W pierwszej części zadaliśmy pytania siedmiu roasterom. Czas na więcej. Dzisiaj przepytujemy kolejnych! Kolejne osobistości ze świata pieca. Te same pytania. Będzie międzynarodowo, ale zahaczymy również o polskie podwórko. Spod…

O granicach hipsterstwa, czyli co mówi reklama McCafé o kawowych trendach.
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
24.02.2017
Sprawa ma się następująco: reklama McCafé wyśmiewa niszowe kawiarnie. W internecie wrze i to nie tylko w branży kawowej, a poruszanych wątków jest wiele. Przesada czy realny problem? Czy można…

Poradnik prezentowy: Kubki zupełnie nie kubek w kubek!
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
15.12.2016
Statystyki mówią, że pośród najpopularniejszych świątecznych prezentów, wśród swetrów z reniferem, zimowych skarpet, krawatów i rękawiczek, królują kubki. A na kubkach to my się akurat znamy (prawie) tak dobrze jak…

Przelew Miesiąca – czerwiec: napój gazowany prosto z Włoch!
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.06.2018
Wiem, że wielu z Was czeka na ogłoszenie nowego Przelewu Miesiąca niczym na informacje o gwiazdach na festiwalu muzycznym bądź wieść, że w ulubionym koktajlbarze zmieniono właśnie sezonowe menu. To…

Skąd ten cynamon w kawie? O eksperymentalnej fermentacji, aromatyzowaniu i kontrowersjach, jakie wzbudzają te procesy
Autor: Aga Bukowska
Data publikacji:
21.02.2022
Aromatyzowanie to od pewnego czasu gorący temat, który wywołuje mnóstwo dyskusji w branży i dzieli środowisko kawowe na zwolenników i przeciwników tego procesu. Zebraliśmy dla Was wypowiedzi wielu specjalistów z…

Inne oblicza kawy: kawa i… piwo!
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
26.07.2019
Istotną kwestią w zgłębianiu tematu kawy jest to, że kawa to tak naprawdę nie wszystko. Wiadomo, że aby być coraz lepszym baristą wypada pić dużo kawy. Dużo różnej kawy, dobrej…

Gabi Master B – poręczna pomoc w kawowej sprawie
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
27.02.2019
Jak się ma plan A, zawsze trzeba mieć plan B. Z tego wniosku wyszli Koreańczycy z firmy Glowbeans, twórcy znanego już dripera Gabi Master A. Czym jest więc Gabi Master B,…

Tarta kawowa – jak ją zrobić? Przepis na pyszny wypiek z mascarpone
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
23.10.2022
Jeśli szukasz smakowitego deseru na osłodę zimowych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż kawowa tarta z dużą ilością czekolady i serkiem mascarpone. Aromatyczne połączenie kawy i czekolady zapewni nie…

Herbaty Miesiąca – czerwiec: Queen’s Grace i Kumano od Paper&Tea
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
04.06.2020
Wraz z początkiem upragnionych, post-pandemicznych czasów wjeżdża nowy cykl – Herbaty Miesiąca! Tajemnica poliszynela głosi, że wielu kawowych prosów potajemnie kocha się w wysokiej jakości herbatach, metodycznie dokonując zdrad na…

Garbniki w herbacie – co to jest? Czy powodują gorzki smak?
Autor: Agnieszka Rowińska
Data publikacji:
14.03.2022
Garbniki w herbacie kojarzone są z charakterystyczną goryczą tego naparu – ale chociaż wpływają na smak, to nie koniec ich działania. Związki te mogą czynić cuda nie tylko w kubkach…

Herbaty Miesiąca: lipiec – Notes Crafters i Long Man Tea
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
06.07.2021
Przyszło lata. Cieszmy się nim, póki trwa, choć mam nadzieję, że gorące dni zrównoważą też ulewy – co by podlało trawniki i pola, a dla bardziej romantycznych – by mogli…

Grejtonicpresso, Orange Bomb, Long Island Ice Coffee… Przepisy na czarne kawy na zimno!
Autor: Basia Ciupińska
Data publikacji:
20.06.2022
Wyobraźcie sobie taki obrazek: lato, zero chmur, jakieś milion stopni w słońcu, ale Wy jesteście po szyję zanurzeni w chłodnej, krystalicznie czystej wodzie, bryza z wodospadu zrasza przyjemnie twarz, dookoła…

The December Coffee Dripper – kolejna perełka wśród nowych wymysłów!
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
07.02.2018
Amerykańska myśl baristyczna, koreańska precyzja, plus kampania na Kickstarterze. No i jest! Muszę przyznać, że podoba mi się kierunek, którym coraz częściej podążają nowe wynalazko-zaparzacze. „Kierunek dobry, tylko zwrot przeciwny,…

Espresso Miesiąca – grudzień: Meksyk Mad Mash od Hard Beans
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
02.12.2021
Ho, ho, ho. Witamy w grudniu! Jeśli to czytasz, to znak, że dotarłeś/aś do końca roku. Pozostało Ci wypić grzaniec, załatwić prezenty dla całej rodzinny, zjeść kanapkę drwala, obejrzeć nowy…

Drugie życie sprzętu do kawy – alternatywy dla alternatyw
Autor: Tomek Czajkowski
Data publikacji:
27.04.2018
Może na początku się wytłumaczę, że na kawie nie znam się tak dobrze jak na usmażeniu idealnego omleta z trzech jajek. Myślę, że właśnie dlatego zostałem poproszony o napisanie tego…

Espresso Miesiąca – kwiecień: Audun Coffee i Peru Salva Andina
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
01.04.2021
Historia nie kłamie… Według niektórych, nazwa „Bydgoszcz” pochodzi prawdopodobnie od prasłowiańskiego słowa „byd”, które oznaczało pobudzać oraz „goszcz” lub „gost”, nawiązującego do gościnności. Oba składniki znajdziecie pod jednym adresem: Śniadeckich…

Hario Shizuku – Najszybsze, jak petarda, Cold Brew!
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
13.07.2017
Bycie baristą to spotykanie na drodze swojej kariery niespotykanego. Miewałem i miewam to szczęście, że i takie niespodziewane rzeczy mnie spotykały i cały czas spotykają, na przykład, Shizuku! Także jedną…

Niedobra i słaba kawa – dlaczego? Co poszło nie tak?
Autor: Piotr Jeżewski
Data publikacji:
28.08.2017
Przez ostatni tydzień na Twoim brewbarze gościła cudowna kawa. No poezja panie! Ale to już przeszłość, przyszedł czas na zmianę menu. Zamawiasz kolejne ziarna, z palarni Jakiejśtam. W celu przygotowania…

Daty ważności kawy to nie wszystko! Co jeszcze mówi opakowanie?
Autor: Ika Graboń
Data publikacji:
22.09.2017
W swojej pracy niejednokrotnie spotykałam się z pytaniami co powinno znaleźć się na opakowaniu z kawą i dlaczego jest to ważne. Mówi się, że kawa jest jak wino i jest…

Klawe Kalve – test kaw z łotewskiej palarni
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
10.03.2020
Wiecie, co jest klawego w kawie? Że pochodzi ona z egzotycznych regionów świata, ma mnóstwo różnych smaków, zdeterminowanych przez miejsce pochodzenia. Jednak nawet, jeśli damy tę samą kawę dwóm różnym…

Jak łączyć kawę z alkoholem? Poznaj nasze 4 przepisy na drinki z kawą!
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
22.07.2020
Nie wiem, jak Wy, ale ja każdej wiosny przechodzę ten sam proces – pierwsze słoneczne dni i już myślami jestem w lipcu, spędzając ciepłe wieczory w ogródku ulubionego lokalu, z…

Co to jest kombucha i jak ją zrobić? Poznaj przepis na fermentowaną herbatę
Autor: Weronika Siuda
Data publikacji:
27.08.2020
Dodatek kawy i herbaty w koktajlu, infuzje, koncentraty to tylko kropla w oceanie możliwości. Równie ciekawe są bezalkoholowe alternatywy! Tym razem zapomnijmy o klasycznych wersjach na lodzie i porozmawiajmy o…

Espresso Miesiąca – czerwiec: Le Piantagioni Del Caffe
Autor: Kuba Kalusiński
Data publikacji:
01.06.2021
Toscakaka to ciasto ucierane z migdałami w karmelu. Szwedzi zaliczają je do tzw. „kaffebröd” (dosł. kawowy chleb), czyli słodkości, które podaje się do czarnego napoju. Toscakaka zyskało popularność w Szwecji…

Dzień Herbaty: Domowa Bubble Tea – Przepis na herbatę z kulkami z tapioki!
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
21.05.2021
Jeśli myślisz, że słynnego herbacianego przysmaku bubble tea z kuleczkami tapioki możesz spróbować tylko na ulicach Tajwanu, mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Orzeźwiającą, zaskakującą mnóstwem sprężystych, żelowych perełek herbatę możesz…

Nasz przepis na cudowny biszkopt kawowy
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
31.12.2020
Przed nami Sylwester i Nowy Rok, niezależnie od tego jak je spędzimy, dobry, kawowy torcik na bazie mięciutkiego biszkoptu kawowego, przełożony puszystym kremem kawowym nie zaszkodzi. Tym bardziej, że każdy…

Co pobudza lepiej: joga czy kawa? – Testujemy
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
29.04.2021
Gdyby pytanie o to, co najlepiej pobudza o poranku, zadano ankietowanym z powszechnie znanego programu telewizyjnego, najwyżej punktowana odpowiedź padłaby w mgnieniu oka z ust uczestników, widzów przed telewizorami a…

Herbaty Miesiąca – marzec: czarna od Just T czy biała od Or Tea?
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
01.03.2021
Marzec, miesiąc, w którym wszystko na nowo rodzi się do życia, miesiąc, w którym bezkarnie utopimy marzannę, miesiąc, w którym przychodzi najdelikatniejsza pora roku ze wszystkich, i która gdzieś tam…

Johan&Nystrom, The 5th Estate poleca się na wakacje!
Autor: Paweł Świderski
Data publikacji:
16.07.2017
Jest jedno hasło, które stawia mi resztkę włosów na głowie dęba. Jest jedna rzecz, która zawsze powoduje w zimnym jak cold brew sercu iskierkę niepewności. Jest jeden moment raz na…

Kawowy upcykling: co to jest i kiedy kończy się życie kawy?
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
09.03.2021
Jest rok 2010. W centrum Warszawy dziennikarka radiowa zaczepia mnie na ulicy pytając, czy wiem czym jest upcykling. Zawstydzona uciekam w popłochu, chociaż jestem przekonana, że etymologia tego słowa nie…

Ekspresowa maceracja: jak zrobić cold brew z Aeropressa?
Autor: Zuza Raubo
Data publikacji:
06.05.2022
Nic tak nie orzeźwia jak cold brew. Solidna dawka kofeiny podana w temperaturze tak niskiej, że po szklance spływają małe strużki wody skroplonej w kontakcie z ciepłą dłonią – kto…

Trzy przepisy na rozgrzewające, zimowe herbaty. Jak je zrobić?
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
25.11.2019
Brrr… pogoda za oknem nie rozpieszcza. Przenikliwy wiatr, szczypiący mróz i wszechogarniający ziąb nieźle dają się we znaki. Dlatego z myślą o wszystkich zmarluchach, herbacianych duszach oraz miłośnikach błogiego hygge…

Fundacja All Good – przyspieszamy rozwój w kawie specialty
Autor: Karolina Kosno
Data publikacji:
16.05.2022
W świetle dochodzących do nas informacji, że kawy zacznie nam wkrótce brakować, jej ceny rosną w szalonym tempie, a farmerzy mierzą się z całą masą problemów środowiskowych, społecznych i ekonomicznych,…

Gwatemala Co-Changers – dobra kawa, która pomaga
Autor: Marcin Rzońca
Data publikacji:
02.12.2019
Kawa speciality to nie tylko wyjątkowy smak i aromat. Nie wszystko sprowadza się do punktów, niuansów, obróbek i dysput na internetowych grupach pomiędzy brodatymi hipsterami. To także wzięcie odpowiedzialności za…

Muffinki kawowe – przepis. Jak zrobić pyszne babeczki cappuccino?
Autor: Anna Rumanek
Data publikacji:
30.03.2021
Jeżeli szukacie pomysłu na pyszny wypiek w