Nowość
Tregothnan, herbata w puszce 15 piramidek, Red Berry Tea Caddy (outlet)

Producent: Tregothnan

Wyjątkowe połączenie owoców o intensywnie czerwonej barwie. Ogrom smaku, delikatna kwasowość i kwiatowy aromat to doskonała propozycja na lato. Na mieszankę składają się jabłka, owoce dzikiej róży, hibiskus, truskawki, maliny i czerwone porzeczki - to wszystko z angielskich upraw, z dodatkiem skórki pomarańczy. Sposób parzenia:  Należy parzyć przez 4 minuty w świeżo ugotowanej wodzie. Cold brew: umieścić na noc w zimnej wodzie. Składniki: Jabłko, owoc dzikiej róży, hibiskus, truskawka, malina, czerwona porzeczka, skórka pomarańczy. Tregothnan to seria naturalnych herbat i ziół z Wielkiej Brytanii. Odnajdziesz tu bogate smaki i aromaty brytyjskiej tradycji - susze z różnych zakątków świata oraz te uprawiane w angielskim Tregothnan. Herbaty są pakowane w kompostowalne piramidki ze skrobi kukurydzianej, bez plastiku, a całość jest zapakowana w elegancką puszkę.
The Barn - Ethiopia Dambi Uddo Espresso 250g (outlet)

Data palenia: 16.02.2022

Producent: The Barn

Po espresso marca sięgamy do Berlina. Stamtąd The Barn wysyła nas do Etiopii, a dokładnie do  wysoko położonego obszaru Guji Highlands. Region Guji bardzo dobrze znany jest z owocowo-herbacianych kaw, a Ethiopia Dambi Uddo tylko to potwierdza. Kawę tę uznać można za wizytówkę regionu Guji. Dziko rosnące owoce poddawane są obróbce metodą naturalną, dając bardzo przyjemny efekt. W profilu sensorycznym producenta są nuty borówki, bergamotki i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Guji Producent: Wodessa Yachisi Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom Położenie upraw: 2145 m n. p. m. Przepis: 18,5 g kawy 6. klik Comandante 35 g uzysku / 26 sekund Niesamowicie przyjemny aromat. Dużo mlecznej czekolady, a do tego jagody oraz jaśmin. Smak to jagodowe uderzenie. Bardzo transparentne, lekkie body z czekoladowym tłem. W zakończeniu czuć cytrynową kwasowość jak w wysokogatunkowej herbacie. Wraz ze spadkiem temperatury wybija się bergamotka, kwiaty i jeszcze bardziej intensywne jagody. Gdybyśmy brali udział w  był to teleturnieju, powiedzielibyśmy „3 x TAK!” dla mleka. W białym wydaniu wybija się cukrowa słodycz, a przez mleko przebija lekka jagodowo-herbaciana nuta. Natomiast stęsknionym za letnimi drinkami polecam Ethiopia Dambi Uddo w wersji tonic espresso jako rozpoczęcie sezonu.    
Nowość
Bialetti kawiarka New Venus 6tz (outlet)

Producent: Bialetti

Kawiarka New Venus to nowa wersja jednego z najpopularniejszych modeli światowego lidera kawiarek, firmy Bialetti. Nową wersję charakteryzuje odświeżony wygląd - zmienił się kształt górnego zbiornika, przykrywki oraz uchwytu. Ścianki dolnego zbiornika są także o 20% grubsze niż w poprzedniej wersji. Model Bialetti Venus 6tz służy do jednoczesnego zaparzenia 6 filiżanek espresso (ok. 235 ml). Pojemność całkowita to ok 295 ml. Aby przygotować prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut! • Konstrukcja: Opływowy kształt i oryginalny design sprawiają, że Bialetti Venus może być świetną ozdobą każdej kuchni. Rewelacyjny wygląd łączy się tu z funkcjonalnością. Sprzęt wykonany jest z polerowanej stali nierdzewnej oraz posiada rączkę z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym. Stal nierdzewna wpływa na smak kawy w mniejszym stopniu niż aluminium, a ergonomiczny kształt uchwytu zapewnia wygodne nalewanie przygotowanego espresso. • Użytkowanie: Bialetti Venus może być używana na palnikach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych (od rozmiaru 4tz wzwyż). Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła. Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce. Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta. • Jak działa moka? Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika, przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!  
Moccamaster 9-hole Outletpipe - Głowica prysznica

Producent: Moccamaster

Zapasowa głowica prysznica do ekspresów przelewowych Moccamaster. 
Nowość
Teministeriet - 220 Green Moroccan Mint - Herbata Sypana 100g

Producent: Teministeriet

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! 220 Green Moroccan Mint jest mieszanką zielonej herbaty i mięty pieprzowej. Bomba zdrowia i smaku! Marokańska mięta wpływa kojąco na układ pokarmowy, a zielona herbata jest pełna antyoksydantów. Sposób parzenia: Temperatura wody: 80 stopni Celsjusza Czas: 2 - 3 minuty Składniki: zielona herbata (84,6%), mięta pieprzowa (15%), naturalne aromaty. Całość zapakowana w elegancką puszkę. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Hard Beans Savage Tasting Set 240g, kawa ziarnista (outlet)

Data palenia: 30.11.2021

Producent: Hard Beans

Zestaw degustacyjny kaw i cascary geishy z Savage Coffees, wypalonych w palarni Hard Beans.   Daje Ci on możliwość spróbowania aż czterech smaków z Panamy, z oferty Savage Coffees. Różne ziarna, różne obróbki, różne deskryptory - w jednej paczce dla Ciebie! To doskonały sposób na określenie swoich preferencji smakowych. Kawy są palone jasno, idealne do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Z kolei, aromatyczny napar z Cascary idealnie urozmaici doznania sensoryczne i odświeży kubki smakowe. Zestaw składa się z kaw i cascary: - Finca Deborah Geisha Nirvana 60 g; - Finca Deborah Geisha Echo 60 g; - Savage Coffees Geisha Anthem 60 g; - Finca Deborah CASCARA Afterglow 60 g. Aby doświadczyć pełnego potencjału kaw Savage Coffees, mamy dla Was kilka rad: Metoda parzenia: - 60-65g kawy na 1 litr wody; - proporcja kawy do wody 1:15; - czas parzenia w metodach przelewowych 2:45 – 3:45 min; - czas parzenia w gastronomicznych ekspresach przelewowych 3:30 – 4:30. Woda: 90 – 98,5% naparu składa się z wody. W celu wydobycia oczekiwanego smaku, należy używać świeżej, filtrowanej i miękkiej wody. Proponujemy następujące parametry wody: - TDS 70-120 ppm; - pH = 7.0; - twardość ogólna wody <4°dH; - temperatura parzenia 94 – 96°C; - woda filtrowana lub źródlana o niskiej zawartości minerałów.
HAYB x Andrzej Pągowski x Lepszy Świat x KUFAdesign – Kawa Świąteczna Espresso 350g (outlet)

Data palenia: 05.12.2021

Producent: HAYB

Limitowana, charytatywna, świąteczna kawa z palarni HAYB. Etykietę zaprojektował Andrzej Pągowski charytatywnie dla Fundacji Lepszy Świat, a 10 zł z każdej paczki zostanie przez nich przeznaczone na pomoc zwierzętom. Kawa ziarnista jakości speciality z Kostaryki.  Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do śliwek w czekoladzie, wiśni i jagód. Etykietę zaprojektował charytatywnie na potrzeby akcji: Andrzej Pągowski – autor prawie 2000 plakatów wydanych drukiem od 1977 roku w Polsce i zagranicą. Ponadto zajmuje się ilustracją książkową i prasową, jest autorem okładek wydawnictw płytowych, scenografii teatralnych i telewizyjnych, scenariuszy filmów i teledysków. Angażuje się w akcje społeczne. Laureat licznych nagród polskich i międzynarodowych. 10 zł z każdej paczki na pomoc zwierzętom przekazuje: Fundacja Lepszy Świat – działamy dla poprawy warunków życiowych zwierząt bezdomnych, stanu środowiska naturalnego oraz zajmujemy się edukacją proekologiczną i humanitarną wśród mieszkańców. W organizacji akcji pomaga: KUFA.design – jesteśmy małą pracownia rzeźby, wyspecjalizowaną w tworzeniu psich i kocich wizerunków. Wierzymy, że poprzez sztukę jesteśmy w stanie pomagać zwierzętom. A kawę wypaliliła: HAYB Effortless Speciality – palarnia kawy, która lubi pomagać i nie boi się mówić o tym głośno! Ziarno: Farma San Cristobal pozostaje w rękach rodziny Navarro od 1945 roku – to już kawał czasu! Te ziarna, pochodzące z lotu „San Rafael” obrabiano metodą naturalną, dodatkowo pozostawiając na 40h w szczelnie zamkniętych beczkach do fermentacji, dla podbicia słodyczy i odczucia pełni. Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka Region: Tarrazu Odmiana: Caturra Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Metoda obróbki: Natural Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Kup kawę – dla siebie lub na prezent, to idealna opcja! – i dołącz do grona wspierających. To łatwe!
Nowość
KeepCup Longplay 340ml/12oz Rosetta (outlet)

Producent: KeepCup

KeepCup LongPlay to ekologiczny kubek wielokrotnego użytku, który zachwyca oryginalnym wzornictwem. Wersja LongPlay wyróżnia się podwójnymi ściankami - to tak naprawdę dwa kubki nałożone na siebie. Wewnętrzny jest wykonany ze szkła, a na niego nałożony jest drugi, wykonany z tworzywa sztucznego (tritan), z silikonową opaską. Dzięki temu kubek jest bardziej wytrzymały, nie nagrzewa się, trzyma temperaturę dłużej, a w razie potrzeby może służyć jako dwa naczynia! Pojemność 340 ml Kolory: - Pokrywka: jasnoszary - Korek: czarny - Opaska: czarny - Kubki: przezroczysty Wyróżnia go niepowtarzalny design i różnorodna kolorystyka. Wybierz swój kolor i ciesz się smakiem kawy lub herbaty w swoim ulubionym kubku! Kubki KeepCup są  wykonane ze szkła oraz wytrzymałego, nietoksycznego tworzywa sztucznego i doskonale trzymają się w dłoni. Są świetnym naczyniem kiedy chcesz zaparzyć kawę i wypić ją w biegu. KeepCup nie są kubkami termicznymi, które będą szczelne nawet po wrzuceniu do torby - celem marki było raczej stworzenie trwałej, ekologicznej alternatywy dla kubków papierowych. Korzystając z KeepCup wywierasz mniejszy wpływ na środowisko każdego dnia. Ciekawostką jest to, że do stworzenia jednego KeepCup potrzebna jest taka ilość materiału, jaka zostałaby zużyta na wyprodukowanie tylko 20 kubków jednorazowych. Na całym świecie każdej minuty na wysypisko trafia około miliona jednorazowych kubków. W przeciwieństwie do KeepCup, wiele z nich nie może być poddanych recyklingowi. Rozwiąż ten problem – wybierz KeepCup! Kubki (bez pokrywki) można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej.
Nowość
Bodum BIASCA Ice green tea jug, 1.2l (outlet)

Producent: Bodum

Biasca to naczynie do przygotowywania herbaty na zimno od Bodum. Ten prosty zaparzacz jest doskonałym rozwiązaniem do przygotowania orzeźwiającego napoju na letnie dni! Przygotowanie herbaty przebiega przy użyciu zimnej wody. Wystarczy wsypać ulubioną herbatę, zalać ją zimną wodą i wstawić butelkę do lodówki. Taki sposób przygotowania zapewnia łagodny i bogaty smak, bez nuty goryczy. Filtr w górnej części butelki zatrzymuje liście w jej wnętrzu, dzięki czemu otrzymujemy klarowny napar. Jednorazowo możesz przygotować około 1,2 litra naparu. Świetnie sprawdza się także do przygotowywania smakowej wody, do której zamiast herbaty dodajemy ulubione owoce.
Kambukka Kubek termiczny Reno Insulated Palms 300ml (outlet)

Producent: Kambukka

Kambukka Reno Insulated to butelka termiczna o pojemności 500 ml. Zaprojektowana w sposób praktyczny, jednak z dużym naciskiem na niecodzienne wzornictwo. Dzięki izolacji długo utrzymuje temperaturę, a szczelna zakrętka zabezpiecza płyn przed niepożądanym rozlaniem. Świetna jako codzienna butelka na wodę! Wybierając Kambukka masz realny wpływ na ochronę środowiska - odstaw plastikowe butelki i sięgnij po ekologiczną opcję! Butelka sprawdzi się do codziennego picia kawy, herbaty, jak i wszelkich innych napojów, zarówno gorących, jak i zimnych. To świetne naczynie dla każdego dbającego o zdrowie i o środowisko. Kambukka jest jedną z Certified B Corporations® - firm, które spełniają wymagania środowiskowe, społeczne i prawne organizacji The B Corp™. Cechy: - Pojemność 300ml. - Utrzymuje ciepło przez 5 godzin i zimno przez 9 godzin. - Wykonana z wysokiej jakości stali i tworzyw sztucznych bezpiecznych w kontakcie z żywnością, bez BPA. - Wyposażona w szczelną zakrętkę z praktycznym uchwytem. Gówny element jest odkręcany, dzięki czemu w butelce możesz umieścić kostki lodu, kawałki owoców, a także wyczyścić ją w łatwiejszy sposób. - Wszystkie elementy należy myć ręcznie, nie nadają się do mycia w zmywarce i użycia w kuchence mikrofalowej. - Pasuje do większości uchwytów samochodowych. - Zabezpieczająca podkładka na spodzie zapobiega ślizganiu się butelki. - 23,4 cm wysokości, 7,1 cm średnicy.  
Nowość
Tregothnan, herbata w puszce 15 piramidek, Red Berry Tea Caddy (outlet)

Producent: Tregothnan

Wyjątkowe połączenie owoców o intensywnie czerwonej barwie. Ogrom smaku, delikatna kwasowość i kwiatowy aromat to doskonała propozycja na lato. Na mieszankę składają się jabłka, owoce dzikiej róży, hibiskus, truskawki, maliny i czerwone porzeczki - to wszystko z angielskich upraw, z dodatkiem skórki pomarańczy. Sposób parzenia:  Należy parzyć przez 4 minuty w świeżo ugotowanej wodzie. Cold brew: umieścić na noc w zimnej wodzie. Składniki: Jabłko, owoc dzikiej róży, hibiskus, truskawka, malina, czerwona porzeczka, skórka pomarańczy. Tregothnan to seria naturalnych herbat i ziół z Wielkiej Brytanii. Odnajdziesz tu bogate smaki i aromaty brytyjskiej tradycji - susze z różnych zakątków świata oraz te uprawiane w angielskim Tregothnan. Herbaty są pakowane w kompostowalne piramidki ze skrobi kukurydzianej, bez plastiku, a całość jest zapakowana w elegancką puszkę.
The Barn - Ethiopia Dambi Uddo Espresso 250g (outlet)

Data palenia: 16.02.2022

Producent: The Barn

Po espresso marca sięgamy do Berlina. Stamtąd The Barn wysyła nas do Etiopii, a dokładnie do  wysoko położonego obszaru Guji Highlands. Region Guji bardzo dobrze znany jest z owocowo-herbacianych kaw, a Ethiopia Dambi Uddo tylko to potwierdza. Kawę tę uznać można za wizytówkę regionu Guji. Dziko rosnące owoce poddawane są obróbce metodą naturalną, dając bardzo przyjemny efekt. W profilu sensorycznym producenta są nuty borówki, bergamotki i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Guji Producent: Wodessa Yachisi Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom Położenie upraw: 2145 m n. p. m. Przepis: 18,5 g kawy 6. klik Comandante 35 g uzysku / 26 sekund Niesamowicie przyjemny aromat. Dużo mlecznej czekolady, a do tego jagody oraz jaśmin. Smak to jagodowe uderzenie. Bardzo transparentne, lekkie body z czekoladowym tłem. W zakończeniu czuć cytrynową kwasowość jak w wysokogatunkowej herbacie. Wraz ze spadkiem temperatury wybija się bergamotka, kwiaty i jeszcze bardziej intensywne jagody. Gdybyśmy brali udział w  był to teleturnieju, powiedzielibyśmy „3 x TAK!” dla mleka. W białym wydaniu wybija się cukrowa słodycz, a przez mleko przebija lekka jagodowo-herbaciana nuta. Natomiast stęsknionym za letnimi drinkami polecam Ethiopia Dambi Uddo w wersji tonic espresso jako rozpoczęcie sezonu.    
Nowość
Bialetti kawiarka New Venus 6tz (outlet)

Producent: Bialetti

Kawiarka New Venus to nowa wersja jednego z najpopularniejszych modeli światowego lidera kawiarek, firmy Bialetti. Nową wersję charakteryzuje odświeżony wygląd - zmienił się kształt górnego zbiornika, przykrywki oraz uchwytu. Ścianki dolnego zbiornika są także o 20% grubsze niż w poprzedniej wersji. Model Bialetti Venus 6tz służy do jednoczesnego zaparzenia 6 filiżanek espresso (ok. 235 ml). Pojemność całkowita to ok 295 ml. Aby przygotować prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut! • Konstrukcja: Opływowy kształt i oryginalny design sprawiają, że Bialetti Venus może być świetną ozdobą każdej kuchni. Rewelacyjny wygląd łączy się tu z funkcjonalnością. Sprzęt wykonany jest z polerowanej stali nierdzewnej oraz posiada rączkę z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym. Stal nierdzewna wpływa na smak kawy w mniejszym stopniu niż aluminium, a ergonomiczny kształt uchwytu zapewnia wygodne nalewanie przygotowanego espresso. • Użytkowanie: Bialetti Venus może być używana na palnikach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych (od rozmiaru 4tz wzwyż). Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła. Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce. Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta. • Jak działa moka? Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika, przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!  
Moccamaster 9-hole Outletpipe - Głowica prysznica

Producent: Moccamaster

Zapasowa głowica prysznica do ekspresów przelewowych Moccamaster. 
Nowość
Teministeriet - 220 Green Moroccan Mint - Herbata Sypana 100g

Producent: Teministeriet

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! 220 Green Moroccan Mint jest mieszanką zielonej herbaty i mięty pieprzowej. Bomba zdrowia i smaku! Marokańska mięta wpływa kojąco na układ pokarmowy, a zielona herbata jest pełna antyoksydantów. Sposób parzenia: Temperatura wody: 80 stopni Celsjusza Czas: 2 - 3 minuty Składniki: zielona herbata (84,6%), mięta pieprzowa (15%), naturalne aromaty. Całość zapakowana w elegancką puszkę. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Hard Beans Savage Tasting Set 240g, kawa ziarnista (outlet)

Data palenia: 30.11.2021

Producent: Hard Beans

Zestaw degustacyjny kaw i cascary geishy z Savage Coffees, wypalonych w palarni Hard Beans.   Daje Ci on możliwość spróbowania aż czterech smaków z Panamy, z oferty Savage Coffees. Różne ziarna, różne obróbki, różne deskryptory - w jednej paczce dla Ciebie! To doskonały sposób na określenie swoich preferencji smakowych. Kawy są palone jasno, idealne do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Z kolei, aromatyczny napar z Cascary idealnie urozmaici doznania sensoryczne i odświeży kubki smakowe. Zestaw składa się z kaw i cascary: - Finca Deborah Geisha Nirvana 60 g; - Finca Deborah Geisha Echo 60 g; - Savage Coffees Geisha Anthem 60 g; - Finca Deborah CASCARA Afterglow 60 g. Aby doświadczyć pełnego potencjału kaw Savage Coffees, mamy dla Was kilka rad: Metoda parzenia: - 60-65g kawy na 1 litr wody; - proporcja kawy do wody 1:15; - czas parzenia w metodach przelewowych 2:45 – 3:45 min; - czas parzenia w gastronomicznych ekspresach przelewowych 3:30 – 4:30. Woda: 90 – 98,5% naparu składa się z wody. W celu wydobycia oczekiwanego smaku, należy używać świeżej, filtrowanej i miękkiej wody. Proponujemy następujące parametry wody: - TDS 70-120 ppm; - pH = 7.0; - twardość ogólna wody <4°dH; - temperatura parzenia 94 – 96°C; - woda filtrowana lub źródlana o niskiej zawartości minerałów.
HAYB x Andrzej Pągowski x Lepszy Świat x KUFAdesign – Kawa Świąteczna Espresso 350g (outlet)

Data palenia: 05.12.2021

Producent: HAYB

Limitowana, charytatywna, świąteczna kawa z palarni HAYB. Etykietę zaprojektował Andrzej Pągowski charytatywnie dla Fundacji Lepszy Świat, a 10 zł z każdej paczki zostanie przez nich przeznaczone na pomoc zwierzętom. Kawa ziarnista jakości speciality z Kostaryki.  Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do śliwek w czekoladzie, wiśni i jagód. Etykietę zaprojektował charytatywnie na potrzeby akcji: Andrzej Pągowski – autor prawie 2000 plakatów wydanych drukiem od 1977 roku w Polsce i zagranicą. Ponadto zajmuje się ilustracją książkową i prasową, jest autorem okładek wydawnictw płytowych, scenografii teatralnych i telewizyjnych, scenariuszy filmów i teledysków. Angażuje się w akcje społeczne. Laureat licznych nagród polskich i międzynarodowych. 10 zł z każdej paczki na pomoc zwierzętom przekazuje: Fundacja Lepszy Świat – działamy dla poprawy warunków życiowych zwierząt bezdomnych, stanu środowiska naturalnego oraz zajmujemy się edukacją proekologiczną i humanitarną wśród mieszkańców. W organizacji akcji pomaga: KUFA.design – jesteśmy małą pracownia rzeźby, wyspecjalizowaną w tworzeniu psich i kocich wizerunków. Wierzymy, że poprzez sztukę jesteśmy w stanie pomagać zwierzętom. A kawę wypaliliła: HAYB Effortless Speciality – palarnia kawy, która lubi pomagać i nie boi się mówić o tym głośno! Ziarno: Farma San Cristobal pozostaje w rękach rodziny Navarro od 1945 roku – to już kawał czasu! Te ziarna, pochodzące z lotu „San Rafael” obrabiano metodą naturalną, dodatkowo pozostawiając na 40h w szczelnie zamkniętych beczkach do fermentacji, dla podbicia słodyczy i odczucia pełni. Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka Region: Tarrazu Odmiana: Caturra Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Metoda obróbki: Natural Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Kup kawę – dla siebie lub na prezent, to idealna opcja! – i dołącz do grona wspierających. To łatwe!
Nowość
KeepCup Longplay 340ml/12oz Rosetta (outlet)

Producent: KeepCup

KeepCup LongPlay to ekologiczny kubek wielokrotnego użytku, który zachwyca oryginalnym wzornictwem. Wersja LongPlay wyróżnia się podwójnymi ściankami - to tak naprawdę dwa kubki nałożone na siebie. Wewnętrzny jest wykonany ze szkła, a na niego nałożony jest drugi, wykonany z tworzywa sztucznego (tritan), z silikonową opaską. Dzięki temu kubek jest bardziej wytrzymały, nie nagrzewa się, trzyma temperaturę dłużej, a w razie potrzeby może służyć jako dwa naczynia! Pojemność 340 ml Kolory: - Pokrywka: jasnoszary - Korek: czarny - Opaska: czarny - Kubki: przezroczysty Wyróżnia go niepowtarzalny design i różnorodna kolorystyka. Wybierz swój kolor i ciesz się smakiem kawy lub herbaty w swoim ulubionym kubku! Kubki KeepCup są  wykonane ze szkła oraz wytrzymałego, nietoksycznego tworzywa sztucznego i doskonale trzymają się w dłoni. Są świetnym naczyniem kiedy chcesz zaparzyć kawę i wypić ją w biegu. KeepCup nie są kubkami termicznymi, które będą szczelne nawet po wrzuceniu do torby - celem marki było raczej stworzenie trwałej, ekologicznej alternatywy dla kubków papierowych. Korzystając z KeepCup wywierasz mniejszy wpływ na środowisko każdego dnia. Ciekawostką jest to, że do stworzenia jednego KeepCup potrzebna jest taka ilość materiału, jaka zostałaby zużyta na wyprodukowanie tylko 20 kubków jednorazowych. Na całym świecie każdej minuty na wysypisko trafia około miliona jednorazowych kubków. W przeciwieństwie do KeepCup, wiele z nich nie może być poddanych recyklingowi. Rozwiąż ten problem – wybierz KeepCup! Kubki (bez pokrywki) można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej.
Nowość
Bodum BIASCA Ice green tea jug, 1.2l (outlet)

Producent: Bodum

Biasca to naczynie do przygotowywania herbaty na zimno od Bodum. Ten prosty zaparzacz jest doskonałym rozwiązaniem do przygotowania orzeźwiającego napoju na letnie dni! Przygotowanie herbaty przebiega przy użyciu zimnej wody. Wystarczy wsypać ulubioną herbatę, zalać ją zimną wodą i wstawić butelkę do lodówki. Taki sposób przygotowania zapewnia łagodny i bogaty smak, bez nuty goryczy. Filtr w górnej części butelki zatrzymuje liście w jej wnętrzu, dzięki czemu otrzymujemy klarowny napar. Jednorazowo możesz przygotować około 1,2 litra naparu. Świetnie sprawdza się także do przygotowywania smakowej wody, do której zamiast herbaty dodajemy ulubione owoce.
Kambukka Kubek termiczny Reno Insulated Palms 300ml (outlet)

Producent: Kambukka

Kambukka Reno Insulated to butelka termiczna o pojemności 500 ml. Zaprojektowana w sposób praktyczny, jednak z dużym naciskiem na niecodzienne wzornictwo. Dzięki izolacji długo utrzymuje temperaturę, a szczelna zakrętka zabezpiecza płyn przed niepożądanym rozlaniem. Świetna jako codzienna butelka na wodę! Wybierając Kambukka masz realny wpływ na ochronę środowiska - odstaw plastikowe butelki i sięgnij po ekologiczną opcję! Butelka sprawdzi się do codziennego picia kawy, herbaty, jak i wszelkich innych napojów, zarówno gorących, jak i zimnych. To świetne naczynie dla każdego dbającego o zdrowie i o środowisko. Kambukka jest jedną z Certified B Corporations® - firm, które spełniają wymagania środowiskowe, społeczne i prawne organizacji The B Corp™. Cechy: - Pojemność 300ml. - Utrzymuje ciepło przez 5 godzin i zimno przez 9 godzin. - Wykonana z wysokiej jakości stali i tworzyw sztucznych bezpiecznych w kontakcie z żywnością, bez BPA. - Wyposażona w szczelną zakrętkę z praktycznym uchwytem. Gówny element jest odkręcany, dzięki czemu w butelce możesz umieścić kostki lodu, kawałki owoców, a także wyczyścić ją w łatwiejszy sposób. - Wszystkie elementy należy myć ręcznie, nie nadają się do mycia w zmywarce i użycia w kuchence mikrofalowej. - Pasuje do większości uchwytów samochodowych. - Zabezpieczająca podkładka na spodzie zapobiega ślizganiu się butelki. - 23,4 cm wysokości, 7,1 cm średnicy.  
Nowość
LaCava - Brazylia Santa Rita Espresso 1kg

Data palenia: 05.05.2022

Producent: LaCava

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty koniaku, suszonych owoców oraz nutelli. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Alta Mogiana, Jerquara Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 890 m n. p. m. Odmiana: Mundo Novo, Red Catuai Ocena w cuppingu: 82 / 100 punktów
Nowość
Tamper Motta Sfera 53 mm - Aluminium

Data palenia: 24.07.2017

Producent: Motta

Tamper wykonany z jednego kawałka aluminium. Dane techniczne: Średnica 53 mm Podstawa tampera płaska Wykonany z jednego kawałka metalu Wysokość: 100 mm
Nowość
Caffenation - SAUL - 10 Kapsułek

Data palenia: 13.09.2021

Producent: Caffenation

Kawa jakości speciality w kapsułkach, przygotowana przez belgijską palarnię Caffenation. SAUL to organiczna arabika pochodząca z Etiopii - napar jest owocowy, kwiatowy, o podwyższonej kwasowości i długim finiszu. Doskonała dla miłośników czarnych kaw. Kapsułki są kompatybilne z domowymi ekspresami Nespresso®. Są wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego - trzciny cukrowej oraz buraka cukrowego. Są przyjazne dla środowiska i kompostowalne. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.
Nowość
Caffenation - Brazil IAN - 10 Kapsułek

Data palenia: 03.05.2021

Producent: Caffenation

Kawa jakości speciality w kapsułkach, przygotowana przez belgijską palarnię Caffenation. Brazil IAN to arabika pochodząca z Brazylii - napar ma gęstą teksturę, w jego smaku można wyczuć intensywną czekoladę oraz owocowość. Doskonała zarówno jako kawa czarna, jak i z mlekiem. Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Carmo de Cachoeira Producent: Jose Vitor Luz Odmiana: Yellow Catuai Położenie upraw: 1000 m n.p.m. Kapsułki są kompatybilne z domowymi ekspresami Nespresso®. Są wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego - trzciny cukrowej oraz buraka cukrowego. Są przyjazne dla środowiska i kompostowalne.  Opakowanie zawiera 10 kapsułek.
Nowość
Caffenation - Roast ED 250g

Data palenia: 11.04.2022

Producent: Caffenation

Blend kaw ziarnistych jakości speciality z belgijskiej palarni Caffenation, wypalany w średnim stopniu pod espresso. Mieszanka składa się z ziaren arabik jakości speciality: - Etiopia Sidamo GR2 - Brazylia Red Diamond Natural - Gwatemala Huehuetenango - Rwanda Nyakizu Ziarna z charakterem, o czystym i intensywnym smaku, polecane szczególnie dla miłośników czarnej kawy.
Nowość
Caffenation - Roast ED - 10 Kapsułek

Data palenia: 21.06.2021

Producent: Caffenation

Kawa jakości speciality w kapsułkach, przygotowana przez belgijską palarnię Caffenation. Roast ED to mieszanka starannie wyselekcjonowanych arabik o oryginalnym smaku. Obecna wersja składa się z: 1/3 Etiopia Yirgacheffe gr2, 1/3 Brazylia Rose Diamond Natural i 1/3 Gwatemala Huehuetenango. Doskonała dla miłośników kaw czarnych, rekomendowana szczególnie do espresso. Kapsułki są kompatybilne z domowymi ekspresami Nespresso®. Są wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego - trzciny cukrowej oraz buraka cukrowego. Są przyjazne dla środowiska i kompostowalne.  Opakowanie zawiera 10 kapsułek.
Nowość
Caffenation - Sweet JOSE - 10 Kapsułek

Data palenia: 17.02.2021

Producent: Caffenation

Bezkofeinowa kawa jakości speciality w kapsułkach, przygotowana przez belgijską palarnię Caffenation. Sweet JOSE to organiczna arabika pochodząca z Kolumbii, z regionu Huila - napar o długim finiszu, i o pełnym body. Kawa jest pozbawiana kofeiny przy użyciu naturalnego octanu etylu pochodzącego z trzciny cukrowej - bez sztucznych substancji. Doskonała dla miłośników bezkofeinowych kaw. Kapsułki są kompatybilne z domowymi ekspresami Nespresso®. Są wykonane z materiałów pochodzenia roślinnego - trzciny cukrowej oraz buraka cukrowego. Są przyjazne dla środowiska i kompostowalne. Opakowanie zawiera 10 kapsułek.
Nowość
Bagdrip - Etiopia - 1 saszetka

Data palenia: 31.01.2022

Producent: Bagdrip

Jedna saszetka (11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Etiopii, z regionu Yirgacheffe położonego wysoko w górach. Ta myta kawa da Ci bardzo złożone wrażenia – poczujesz herbaciany aromat Earl Grey, limonkę, cytrynę, wanilię oraz kwiaty. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
Bagdrip - Kenia Box - 8 saszetek

Data palenia: 31.01.2022

Producent: Bagdrip

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Kenii, z okolic miasta Mukerwe-ini, położonego w okręgu Nyeri. Fabryka Nduma znajduje się około 1750 metrów n.p.m. i jest częścią Ruthaka Farmers Cooperative Society. Ziarna kawy przetwarzane są na mokro w typowym kenijskim stylu. Jeśli kochasz kawę o owocowym smaku, to Kenia jest właśnie dla Ciebie. Poczujesz smak czarnej i czerwonej porzeczki, jagód oraz agrestu. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
Bagdrip - Brazylia - 1 saszetka

Data palenia: 30.04.2022

Producent: Bagdrip

Jedna saszetka (11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
LaCava - Brazylia Santa Rita Espresso 1kg

Data palenia: 05.05.2022

Producent: LaCava

Kawa ziar