Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Najlepsze kawy brazylijskie — które ziarna polecamy? Ranking

Bardzo dawno temu, kiedy jeszcze pracowałam w kawiarni na Bajkowym, na szybkim przelewie zazwyczaj stały Etiopia Guji i Brazylia Fortaleza, a przynajmniej tak to pamiętam. „Kwaśna” kawa i klasyczna kawa. Ilekroć do kawiarni przychodził ktoś świeży w kawie, proponowaliśmy mu przelew z Brazylii. Kawa z tego kraju uchodzi za klasyczną, niekontrowersyjną, taką która zasmakuje nieprzyzwyczajonemu do kawy specialty nowicjuszowi.

Najlepsze kawy brazylijskie w Coffeedesk! Ranking

Najlepsza kawa z Brazylii jest doceniania nie tylko przez początkujących kawoszy, również bardziej wkręceni w kawę mogą odnaleźć w klasycznej Brazylii to co najbardziej pożądane w kawie — harmonię smaków i aromatów zamkniętą w filiżance. Poniżej znajdziecie kilka coffeedeskowych klasyków, które sprawdzą się na każdą okazję.


Hard Beans Brazylia Samambaia


Hard Beans Brazylia Samambaia to jeden z klasyków, występujący w dwóch wersjach — do metod przelewowych i ciśnieniowych. W jasno palonej, idealnej do przelewu, odnajdziecie herbatniki, mleczną czekoladę i jabłka. Na dobry początek przygody ze specialty, albo po prostu na dobry początek dnia. Średnio palona — do ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki — zachwyci nutami nugatu, orzechów i czerwonych jabłek.


Heresy Antidotum


Najlepsza kawa ziarnista brazylijska dla prawdziwych, kawowych heretyków? Antidotum to wynik bezpośredniej współpracy z małą kooperatywą kawową z Brazylii, która dostarczyła Heresy najbardziej klasyczne ziarna z Brazylii jak to tylko możliwe — orzechy, czekolada, prawie nutella w płynie, kwasowość niemalże nieobecna.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to kolejny klasyk dostępny w wersjach do metod przelewowych — dripa, AeroPressu, Chemexa, french pressa i ekspresów przelewowych — i ciśnieniowych — ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. Obie charakteryzują się niską kwasowością i czekoladową słodyczą, która z pewnością przypadnie do gustu.


Johan & Nyström Bold Statement


Johan & Nyström Bold Statement to kontynuacja kultowych ziaren od szwedzkiej palarni, za którymi pewnie wielu wzdycha z sentymentem. Ziarna typu: zawsze wyjdzie, wystarczy zalać gorącą wodą, a wypłyną nam słodkie migdały, czekolada i orzechy laskowe.

Gatunki kawy brazylijskiej – jakie ziarna najczęściej się pija?

Brazylijska gospodarka kawą stoi, produkując niemal 30% światowego zapotrzebowania na kawę! Najczęściej uprawiany gatunek kawy brazylijskiej to Arabika, która stanowi około 80% upraw, a pozostałe 20% to Robusta. Arabika jest znacznie bardziej złożona w smaku, ma mniej kofeiny, a jej uprawa jest dość wymagająca ponieważ ta odmiana najlepiej czuje się na wysokościach, powyżej 1000 m. n.p.m. gdzie nie grożą jej insekty i choroby. Robusta z kolei jest stonowana w smaku, bardziej kofeinowa i doskonale łączy się z mlekiem.

Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 500g

Producent: Audun Coffee

Data palenia: 28.05.2024

Ziarno jakości speciality pochodzące z Brazylii, wypalane przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Nowość
Bracia Ziółkowscy - Brazylia Sitio Sao Jose Natural Anaerobic Filter 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 27.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jeżyn, karmelu, cynamonu i suszonej moreli. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia Region: Vulcânica Odmiana: Arara Metoda obróbki: Natural Anaerobic
Promocja
Bracia Ziółkowscy - Brazylia Szybki Przelew Filter 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 14.06.2024

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia Region: Mogiana Farma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%) Odmiana: Arabika Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 900 - 950 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
Najniższa cena: 28,99 zł
35,00 zł
Bracia Ziółkowscy - Włoskie Espresso 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 03.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Indii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć ciemną czekoladę i orzechy. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia (70%) / Indie (30%)
COFFEE PLANT - Brazylia Lua Roxa Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.03.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty wanilii, orzechów i białej czekolady. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Minas Gerais, Cerrado Odmiana: Bourbon, Mudo Nuovo Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.
COFFEE PLANT - Brazylia Lua Roxa Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 20.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty wanilii, orzechów i białej czekolady. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Minas Gerais, Cerrado Odmiana: Bourbon, Mudo Nuovo Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.
COFFEE PLANT - Brazylia Mogiana Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, mlecznej czekolady i orzechów laskowych. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Mogiana, Sao Paulo Odmiana: Mudo Nuovo Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 800 - 1200 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt

Czym wyróżnia się kawa z Brazylii?

Najlepsza kawa brazylijska, czyli taka z plantacji specialty, gdzie ziarna są starannie selekcjonowane, poddawane starannej obróbce, a na koniec trafiają do naszych palarni, wyróżnia się przede wszystkim dość łagodnym profilem, który zazwyczaj orbituje wokół smaków słodkich, czekoladowych, orzechowych. Dzięki temu kawa z Brazylii sprawdzi się idealnie jako kawa na początek przygody z ziarnami specialty.

Podsumowanie

Wybierając najlepszą kawę brazylijską pamiętajcie o tym jaką metodą parzycie kawę. Jeśli używacie ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki, polecamy sięgnąć po kawę paloną w stopniu średnim lub ciemnym. Użytkownikom dripa, AeroPressu, Chemexa, french pressu oraz ekspresu przelewowego radzimy jednak wybrać kawy wypalane jasno. Kawy z Brazylii kojarzą się ze smakami czekolady, orzechów, suszonych owoców, dzięki czemu są polecane jako klasyczne kawy, które posmakują większości. Zdarzają się oczywiście wyjątki i szalone Brazylie, do których poszukiwań i odkrywania również zachęcamy.


Zobacz również