Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego? Ranking

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu? | Coffeedesk

Codziennie, w polskich biurach i domach, automatyczne ekspresy ciśnieniowe, nasi prywatni bariści, parzą nam niezliczone ilości kaw. W tym artykule omówiliśmy ogólne zasady parzenia różnych kaw w poszczególnych typach ekspresów do kawy. Dziś jednak skupimy się na cichych bohaterach, którzy sami dozują, ubijają, zaparzają i spieniają mleko bez naszego udziału – sprawdźmy, jaka dobra kawa ziarnista nada się do ekspresu automatycznego!


Arcaffe Roma


Jaka kawa do ekspresu dla fanów włoskiej klasyki? Zdecydowanie Arcaffe Roma! Posiada delikatny, ale jednocześnie kompleksowy profil smakowy. Delikatne body, średnia kwasowość i wysoka słodycz – to wszystko poczujemy pijąc przygotowane z Romy espresso. W połączeniu z mlekiem, kawa nieco zmienia swoje oblicze, dając wyważony, odrobinę słodki i czekoladowy napój.


HAYB Brasil Espresso


HAYB Brasil Espresso to kawa pochodząca z Brazylii. Jest to delikatna kawa o słodkim profilu smakowym, z nutami karmelu, czekolady i nugatu. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso o łagodnym, zbalansowanym smaku. Idealna pod codzienne espresso, jak i mlecznych.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to kawa o pełnym body i niskiej kwasowości, z nutami czekolady, karmelu i orzechów. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso o bogatym i intensywnym smaku lub z dodatkiem mleka, które nieco złagodzi jej charakter, ale pozwoli nadal cieszyć się czekoladowymi nutami.


Hi! Coffeedesk Esko!


Hi! Coffeedesk Esko! to pobudzająca i intensywna mieszanka ziaren, o waniliowo – czekoladowym smaku, z odrobiną owocowego akcentu. Świetny wybór, niezależnie od tego, czy wolicie pić kawę czarną, czy z mlekiem.

Kofi Brand Brazylia Guaxupe

Kofi Brand Brazylia Guaxupe to klasyczna brazylijska kawa espresso. Charakteryzuje się delikatnym profilem smakowym, z nutami karmelu, czekolady i orzechów. Jest to kawa o średnim body i niskiej kwasowości, idealna do przygotowania espresso o łagodnym, słodkim smaku, a także do kaw mlecznych.

To co w takim razie zrobić i jaką kawę do ekspresu automatycznego wybrać?

Jeżeli jesteście jeszcze przed zakupem swojego wymarzonego domowego baristy, to sprawdźcie jego parametry! Stalowe żarna, jasny interfejs, regulacja grubości mielenia i dużej ilości parametrów to te najważniejsze cechy dobrego kombajnu do parzenia kaw. Oczywistym wyborem zawsze będą ekspresy wiodących marek – Jura i Nivona. Dobre zaplecze serwisowe, dostępność części zamiennych i wysoka jakość wykonania zapewnią nam długie i bezproblemowe użytkowanie. Oprócz tego, należy dbać o swój sprzęt, troszczyć się o jego regularny serwis i czyścić najlepszymi środkami chemicznymi dedykowanymi do ekspresów. Innym kluczowym elementem jest odpowiednie przechowywanie kawy. W tym artykule dowiesz się jak najlepiej zadbać o ziarna, tak aby jak najdłużej pozostały pełne smaku i aromatu.

Promocja
Bialetti - kawa w kapsułkach Milano - 16 kapsułek

Producent: BIALETTI

Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Milano to włoska kawa o ciemnym profilu palenia. To 100% Arabika o łagodnych nutach suszonych owoców, z kwiatowym aromatem i delikatną teksturą.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki są kompatybilne z ekspresami kapsułkowymi Bialetti.Odmiana: 100%  ArabikaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Kwiaty i suszone owoce; łagodnaBody: Delikatne
Najniższa cena: 37,99 zł
45,99 zł
Najniższa cena: 37,99 zł
Story Coffee Roasters - kawa ziarnista Dolce Espresso Blend 1 kg

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 20.11.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona w ciemnym stopniu, doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, jagód i truskawek.Kraj pochodzenia kawy: Brazylia / EtiopiaRegion: Alta Mogiana / GujiMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Mundonuovo, Catuai / HeirloomPołożenie upraw: 900 - 1200 / 1900 m n.p.m.
Promocja
Zestaw kawa Arcaffe 2x1kg

Producent: ARCAFFE

Roma to najbardziej klasyczna mieszanka z Arcaffe. Produkowana niezmiennie od 1926 (wyłączając czas wojny). Jej nazwa to hołd dla baru Roma, który był pierwszym espresso barem w Livorno skąd pochodzi palarnia. Roma to kawa o kompleksowym, i jednocześnie delikatnym profilu smakowym z wyraźnym tytoniowym finiszem, który zawdzięcza kawie z Indii wchodzącej w jej skład. Aromat to karmel, delikatne wypieki oraz leśne owoce - te ostatnie to zasługa ziaren z Etiopii. Delikatne body, średnia kwasowość oraz wyraźna słodycz obecne są dzięki kawom z Ameryki Pd. - głównie Brazylii. Kawa ta świetnie sprawdzi się jako espresso - bez żadnych dodatków najlepiej pokazuje swoje oblicze i pozwala docenić obecność poszczególnych arabik wchodzących w jej skład. Każde ziarno ma tutaj swoje '5 minut', a efekt końcowy jest dowodem na kunszt twórców te mieszanki. Warto również wspomnieć, że wszystkie składniki są wypalane osobno i mieszane dopiero po zakończeniu tego procesu. Pozwala to na indywidualne dopasowanie profilów palenia dla poszczególnych ziaren i wydobycie ich charakteru w najwyższym stopniu. Roma połączona z mlekiem da nam niezwykle delikatne, kremowe i słodkie cappuccino - orzechy brazylijskie, mleczna czekolada, owsianka - idealna kombinacja na rozpoczęcie nowego dnia. Receptura: Doza: 16 g Uzysk: 32-36g Czas ekstrakcji: 27-32 sek. Temp: 94 C Ziarna, które znajdują się w mieszance to: - Gwatemala, Finca El Hato Blue - Etiopia, Sidamo special selection - Salwador, Finca San Luis - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia Są to kawy certyfikowane przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości i zapobiegającym fałszerstwom. Więcej o tej kawie przeczytasz na naszym Blogu: https://www.coffeedesk.pl/blog/espresso-miesiaca-luty-arcaffe-roma/  
Najniższa cena: 237,48 zł
319,98 zł
Najniższa cena: 237,48 zł
Nowość
Promocja
Zestaw 2x Coffeedesk Xmas Esko Barista - kawa ziarnista Brazylia Campo das Vertentes Espresso 1 kg

Producent: COFFEEDESK

Data palenia: 19.11.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk. Jest to kawa, która jest serwowana w kawiarniach Coffeedesk.Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow CatucaiFarma: SancoffeePołożenie upraw: 900 - 1300 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalO KAWIE Elegancka klasyka najwyższej jakości. Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to czysta, rześka, delikatnie owocowa kawa, w której poczujesz nuty smakowe suszonej figi, nugatu i czekolady.Pozyskujemy ją w tzw. modelu direct trade - bezpośrednio od producenta, z którym współpracujemy i znamy jego sposób uprawy kawy oraz jej jakość.Odkryj Sancoffee - kolektyw plantatorów kawy z regionu Campo das Vertentes - położonego w górach Brazylii, jednego z najważniejszych dla produkcji kawy w tym kraju. Warunki glebowe, klimat i wysokość plantacji sprawiają, że ziarna mają wyjątkowy, złożony profil smakowy o wyraźnych nutach orzechowych i czekoladowych.Campo das Vertentes to mieszanka różnych odmian, które łączy się tak, aby nadać kawie zbalansowany charakter o gęstym body, wyczuwalnych nutach owoców i czystym finiszu. W naszej kawie połączono odmiany Catuai, Acaia, Mundo Novo i Yellow Catucai - są one powszechnie stosowane w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Brazylii.Najstarsza metoda obróbki, w której zebrane owoce suszy się na słońcu w całości, dbając o równomierne ich rozłożenie i cykliczne przerzucanie. W chwili osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności, ziarno oddziela się od resztek zewnętrznych warstw.PRZEPISProporcje: 16,5 g (doza) / 36 g (uzysk)Temperatura wody: 94°CMielenie: bardzo drobneCzas parzenia: 24 sekMetody:Ekspres przelewowy:przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund
Najniższa cena: 239,00 zł
298,00 zł
Najniższa cena: 239,00 zł
Nowość
Promocja
Zestaw 3x Coffeedesk Xmas Esko Barista - kawa ziarnista Brazylia Campo das Vertentes Espresso 1 kg

Producent: COFFEEDESK

Data palenia: 19.11.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk. Jest to kawa, która jest serwowana w kawiarniach Coffeedesk.Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow CatucaiFarma: SancoffeePołożenie upraw: 900 - 1300 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalO KAWIE Elegancka klasyka najwyższej jakości. Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to czysta, rześka, delikatnie owocowa kawa, w której poczujesz nuty smakowe suszonej figi, nugatu i czekolady.Pozyskujemy ją w tzw. modelu direct trade - bezpośrednio od producenta, z którym współpracujemy i znamy jego sposób uprawy kawy oraz jej jakość.Odkryj Sancoffee - kolektyw plantatorów kawy z regionu Campo das Vertentes - położonego w górach Brazylii, jednego z najważniejszych dla produkcji kawy w tym kraju. Warunki glebowe, klimat i wysokość plantacji sprawiają, że ziarna mają wyjątkowy, złożony profil smakowy o wyraźnych nutach orzechowych i czekoladowych.Campo das Vertentes to mieszanka różnych odmian, które łączy się tak, aby nadać kawie zbalansowany charakter o gęstym body, wyczuwalnych nutach owoców i czystym finiszu. W naszej kawie połączono odmiany Catuai, Acaia, Mundo Novo i Yellow Catucai - są one powszechnie stosowane w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Brazylii.Najstarsza metoda obróbki, w której zebrane owoce suszy się na słońcu w całości, dbając o równomierne ich rozłożenie i cykliczne przerzucanie. W chwili osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności, ziarno oddziela się od resztek zewnętrznych warstw.PRZEPISProporcje: 16,5 g (doza) / 36 g (uzysk)Temperatura wody: 94°CMielenie: bardzo drobneCzas parzenia: 24 sekMetody:Ekspres przelewowy:przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund
Najniższa cena: 339,00 zł
447,00 zł
Najniższa cena: 339,00 zł
Nowość
Hard Beans - kawa ziarnista Kawa Dla Jaj Espresso 250 g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 20.11.2025

Kawa Dla Jaj to mieszanka kaw ziarnistych stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w ciemnym stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W filiżance pojawiają się nuty takie jak suszona figa, nugat, czerwone jabłko.  Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia / KolumbiaRegion: Campo das Vertentes / HuilaFarma: Sancoffee / CADEFIHUILAOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai / Caturra, TabiMetoda obróbki: Natural / WashedPołożenie upraw: 900 – 1300 m n.p.m. / 1700 m n.p.m.O KAWIERobimy to razem i wprost: KAWA DLA JAJ. Blend pod espresso, który sprawdzi się też w kawiarce. Smak robi robotę, komunikat – przypomina o profilaktyce. Partnerem jest Stowarzyszenie „Masz Jaja – Idź Na Badania”.PRZEPISEkspres przelewowy:​przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund
Promocja
Audun Coffee - kawa ziarnista Cuba Espresso Blend 500 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 01.12.2025

Cuba Espresso to mieszanka kaw ziarnistych z Kuby i z Afryki. Wypalana przez Auduna Sorbottena, Mistrza Świata Roasterów z 2015 roku. Gęsta i gładka, w smaku dużo czekoladowej słodyczy i niska kwasowość.Oddzielnie wypala się ziarno kubańskie i afrykańskie, a następnie są one mieszane. Blend idealny do tradycyjnego zaparzania espresso, świetnie sprawdzi się także w kawiarce i w połączeniu z mlekiem.
Najniższa cena: 87,00 zł
87,00 zł
Najniższa cena: 87,00 zł
Promocja
Bialetti - kawa mielona Perfetto Moka Classico 250 g

Producent: BIALETTI

Bialetti Perfetto Moka Classico to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. To 50% Arabika, 50% Robusta o intensywnym smaku, o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz kwiatów. Mieszanka bazuje na ziarnie z Kolumbii.Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.Odmiana: 50%  Arabika, 50% RobustaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Suszone owoce, kwiatySkładniki: kawa mielona.
Najniższa cena: 21,99 zł
33,99 zł
Najniższa cena: 21,99 zł

Jeżeli wypełniliśmy powyższe punkty, to nie pozostaje nic innego, tylko wybrać idealną kawę ziarnistą! Do ekspresów automatycznych powinno wybrać się kawę wypalaną pod espresso. Zazwyczaj najlepsza kawa ziarnista do ekspresu na początek nie powinna być zbyt kwaśna. Dobrym wyborem będą zatem włoskie kawy rzemieślnicze z ewentualnym potencjałem na kawy jaśniejsze w ramach eksperymentu. Jeżeli zdecydujecie się na te bardziej wysublimowane, jednorodne kawy, to zwróćcie uwagę na ich obróbkę oraz kraj pochodzenia. Kawy z Ameryki Środkowej oraz Południowej będą miały niższy stopień kwasowości od tych z Afryki. Jeżeli chcecie uniknąć jej jeszcze bardziej – wybierajcie kawy obróbki typu natural lub pulped natural, jeżeli jest ona dla Was czymś pożądanym to szukajcie kaw obróbki na mokro.

A może skusisz się na trochę owoców?

Parząc kawę w ekspresie automatycznym nie jesteś skazany na klasyczne espresso bez owocowych nut. Najprostsza opcja na spróbowanie czegoś nowego? Espresso miesiąca! Po prostu wejdź na Coffeedesk, znajdź polecane przez nas ziarna i kup je w wyjątkowej cenie. Jaka najlepsza kawa do ekspresu dla miłośników szaleństwa i ogromnej ilości owocowej kwasowości? Kawy z Afryki, a w szczególności z Kenii i Rwandy – odwdzięczą się one ogromem czerwonych owoców, soczystością malin i wiśni. Na próżno szukać tam jednak orzechów czy czekolady, które dla wielu osób są wyznacznikiem dobrego espresso.

A może coś o wysokiej słodyczy, która będzie szła w parze ze stosunkowo wysoką kwasowością? Spróbuj What The Funk od HAYB Speciality Coffee. Świetny balans między czekoladą, jagodami i truskawkami – spróbuj!

Klasyka zawsze się obroni!

Jaka kawa ziarnista do ekspresu na początek? Dobra, włoska klasyka w rzemieślniczym wydaniu, czyli nasze ulubione Arcaffe. Wybierzcie na początek małe opakowania różnych kaw z tej palarni i wśród nich wyłońcie najsmaczniejszą. Na początku najlepiej zamówić kawy o różnym stosunku arabiki do robusty. Najbardziej “robuściana”, intensywna w smaku i z dużą ilością goryczy kawa to Arcaffe Margo – 50% arabiki i 50% robusty.

Kolejna propozycja dobrej kawy ziarnistej do ekspresu, najmniej “hardkorowa” jeżeli chodzi o zatrzymanie pewnej ilości robusty, to Arcaffe Roma, o której wspomnieliśmy już wyżej. Blend wielu arabik speciality oraz domieszka dobrej jakościowo robusty dają w smaku balans, lekką kwasowość, ale dzięki robuście nadal mamy sporo goryczy i piękną cremę. Jaka kawa najlepsza do ekspresu poszukiwaczom włoskich kaw, które są 100% arabiką? Jeden z naszych faworytów, czyli Arcaffe Mokacrema – orzechy, czekolada i mnóstwo słodyczy, która kojarzy się z miodem spadziowym!

Szukajcie, a znajdziecie najlepszą kawę do ekspresu

Kawy opisane powyżej powinny być dobrym początkiem w poszukiwaniach “tej jedynej”, najlepszej kawy do ekspresu automatycznego. Ważne jest jednak zrozumienie, że “ta jedyna” potrafi zmieniać się wraz z naszymi upodobaniami, humorem i porą roku.

  • Jeśli preferujecie klasyczne, czekoladowo – orzechowe smaki lub pijecie głównie kawy mleczne, sięgnijcie po kawy z Brazylii lub włoskie mieszanki kawy, np Arcaffe.
  • Osobom szukającym owocowych i niecodziennych smaków, polecamy zerknąć na kawy z Kenii, Etiopii i Rwandy.
  • Fani espresso z porządną cremą, niech zwracają uwagę na dodatek Robusty do mieszanki – zazwyczaj ułatwi on uzyskanie tej charakterystycznej, kawowej pianki.
  • Osoby, które nie lubią nudy i ciągle poszukują nowych wrażeń smakowych, zachęcamy do testowania naszych Espresso Miesiąca.

Pamiętajcie więc, że kawa ma tysiące możliwych do wyczucia smaków i aromatów, a najlepsza kawa do ekspresu to taka, która Wam smakuje!


Zobacz również