Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego? Ranking

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu? | Coffeedesk

Codziennie, w polskich biurach i domach, automatyczne ekspresy ciśnieniowe, nasi prywatni bariści, parzą nam niezliczone ilości kaw. W tym artykule omówiliśmy ogólne zasady parzenia różnych kaw w poszczególnych typach ekspresów do kawy. Dziś jednak skupimy się na cichych bohaterach, którzy sami dozują, ubijają, zaparzają i spieniają mleko bez naszego udziału – sprawdźmy, jaka dobra kawa ziarnista nada się do ekspresu automatycznego!


Arcaffe Roma


Jaka kawa do ekspresu dla fanów włoskiej klasyki? Zdecydowanie Arcaffe Roma! Posiada delikatny, ale jednocześnie kompleksowy profil smakowy. Delikatne body, średnia kwasowość i wysoka słodycz – to wszystko poczujemy pijąc przygotowane z Romy espresso. W połączeniu z mlekiem, kawa nieco zmienia swoje oblicze, dając wyważony, odrobinę słodki i czekoladowy napój.


HAYB Brasil Espresso


HAYB Brasil Espresso to kawa pochodząca z Brazylii. Jest to delikatna kawa o słodkim profilu smakowym, z nutami karmelu, czekolady i nugatu. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso o łagodnym, zbalansowanym smaku. Idealna pod codzienne espresso, jak i mlecznych.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to kawa o pełnym body i niskiej kwasowości, z nutami czekolady, karmelu i orzechów. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso o bogatym i intensywnym smaku lub z dodatkiem mleka, które nieco złagodzi jej charakter, ale pozwoli nadal cieszyć się czekoladowymi nutami.


Hi! Coffeedesk Esko!


Hi! Coffeedesk Esko! to pobudzająca i intensywna mieszanka ziaren, o waniliowo – czekoladowym smaku, z odrobiną owocowego akcentu. Świetny wybór, niezależnie od tego, czy wolicie pić kawę czarną, czy z mlekiem.

Kofi Brand Brazylia Guaxupe

Kofi Brand Brazylia Guaxupe to klasyczna brazylijska kawa espresso. Charakteryzuje się delikatnym profilem smakowym, z nutami karmelu, czekolady i orzechów. Jest to kawa o średnim body i niskiej kwasowości, idealna do przygotowania espresso o łagodnym, słodkim smaku, a także do kaw mlecznych.

To co w takim razie zrobić i jaką kawę do ekspresu automatycznego wybrać?

Jeżeli jesteście jeszcze przed zakupem swojego wymarzonego domowego baristy, to sprawdźcie jego parametry! Stalowe żarna, jasny interfejs, regulacja grubości mielenia i dużej ilości parametrów to te najważniejsze cechy dobrego kombajnu do parzenia kaw. Oczywistym wyborem zawsze będą ekspresy wiodących marek – Jura i Nivona. Dobre zaplecze serwisowe, dostępność części zamiennych i wysoka jakość wykonania zapewnią nam długie i bezproblemowe użytkowanie. Oprócz tego, należy dbać o swój sprzęt, troszczyć się o jego regularny serwis i czyścić najlepszymi środkami chemicznymi dedykowanymi do ekspresów. Innym kluczowym elementem jest odpowiednie przechowywanie kawy. W tym artykule dowiesz się jak najlepiej zadbać o ziarna, tak aby jak najdłużej pozostały pełne smaku i aromatu.

Promocja
Zestaw AeroPress + młynek Barista Space + kawa Hi!Coffeedesk Juicy Monster

Producent: AEROPRESS

Data palenia: 05.12.2025

AeroPress Original to klasyczna wersja znanego na całym świecie zaparzacza do kawy. Pozwala on na przygotowanie około 250 ml kawy (pojemność całkowita to 296 ml). AeroPress jest niesamowicie uniwersalnym gadżetem, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych wielbicieli kawy. Produkt łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie. Ponadto, urządzenie pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. Przy użyciu tej metody otrzymujemy jednorazowo do 250ml kawy, czyli dużą porcję dla jednej osoby, a cały proces zajmuje tylko kilka minut. AeroPress nie ma sobie równych w kwestii rozmiaru i wagi, więc przygotowanie naparu staje się możliwe w każdych warunkach. Dodatkowym atutem jest to, że sprzęt wykonany jest z wytrzymałego oraz łatwego w utrzymaniu tworzywa. Obecnie AeroPress uznawany jest za jedną z najciekawszych alternatywnych metod przygotowywania kawy. Na całym świecie organizowane są mistrzostwa, które zwieńczone są zawodami World AeroPress Championships. Jak przyrządzić kawę za pomocą Aeropressu? Odpowiedź znajdziesz w artykule na naszym blogu: Aeropress Zawartość zestawu: AeroPress Original, 100 filtrów papierowych, mieszadło, miarka. Świetny pomysł na prezent dla każdego miłośnika kawy! Wyprodukowano w USA.  Barista Space The Black to ręczny młynek żarnowy do kawy. Jest wyposażony w precyzyjne stalowe żarno oraz oferuje regulację stopnia mielenia, dzięki której zmielisz kawę odpowiednio do różnych metod parzenia - od espresso po French Press. To świetny wybór zarówno dla początkujących kawoszy, jak i bardziej zaawansowanych domowych baristów, a przy tym ceniących wysoką jakość i ładny wygląd sprzętu w rozsądnej cenie.Design i konstrukcjaMłynek występuje w dwóch wersjach kolorystycznych: czarnej i szarej. Oba posiadają drewnianą, woskowaną gałkę, która dobrze trzyma się na płaskiej (17,5cm długości) rączce wykonanej ze stali nierdzewnej. Nacięcia na korpusie, mające poprawić uchwyt, wykonane są bardzo estetycznie, nadając prostemu cylindrowi dodatkowej faktury. Korpus wykonany został w całości ze stopu lotniczego aluminium, co powoduje, że jest dość lekki (543 g) i przyjemny w dotyku. Wymiary zewnętrzne to 15,2 cm wysokości i 5 cm średnicy. Młynek będzie wygodny w użyciu dla każdego bez względu na to, czy ma dużą, czy drobną dłoń. W środku młynka znajdziemy stalowy trzpień, który obraca stożkowym, stalowym żarnem o średnicy 40mm na dwóch łożyskach maszynowych. Komora główna mieści do 24 gramy ziaren. Dolny pojemnik wkręca się na gwint, dzięki czemu trzyma on się pewnie na miejscu.Młynek jest wykonany bardzo solidnie. Czuć, że jest to młynek, który może służyć latami bez konieczności wymiany na coś bardziej zaawansowanego. Sprawdzi się zarówno do użytku domowego, jak i jako rozwiązanie w podróży.Przeznaczenie i regulacja stopnia mieleniaMłynek jest wyposażony w regulację stopnia mielenia, dzięki czemu możesz nim zmielić kawę zarówno pod różne metody parzenia. Bez problemu poradzi sobie z codziennym mieleniem pod dripper, French Press, AeroPress, Chemex i kawiarkę, a trudnością nie będzie także okazjonalne mielenie ziarna pod espresso. Grubość mielenia reguluje się szybko i w prosty sposób za pomocą pokrętła umieszczonego pod żarnem. Skala podzielona jest na stopnie, dzięki czemu jest łatwiej precyzyjnie ustawić młynek.Ustawienie pod wybrane metody parzenia - numer stopnia od całkowitego styku żaren:Espresso: 4-6Kawiarka: 9-11Aeropress: 14-16Hario V60: 16-18Clever/Frenchpress: 19-22
Najniższa cena: 359,28 zł
527,00 zł
Najniższa cena: 359,28 zł
Nowość
Promocja
Zestaw kalendarz Coffeedesk + Xmas Esko Barista 1 kg

Producent: COFFEEDESK

Data palenia: 19.11.2025

Nie masz wpływu na wszystko, co przyniesie 2026, ale masz wpływ na to, co wisi na Twojej ścianie.Kalendarz ścienny Coffeedesk w formacie A4 z ilustracjami przygotowanymi przez Dawida Ryskiego powstał z myślą o tych, którzy lubią, gdy przedmioty codziennego użytku są jednocześnie ładne i praktyczne. To nie jest zwykły kalendarz z kratkami na daty. To 12 ilustracji, które spokojnie mogłyby zawisnąć jako osobne plakaty. Na każdej stronie inne ujęcie kawowych sprzętów: pełne koloru, osobowości i wyjątkowych ilustratorskich detali.  A w zestawie: Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk. Jest to kawa, która jest serwowana w kawiarniach Coffeedesk.Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow CatucaiFarma: SancoffeePołożenie upraw: 900 - 1300 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalO KAWIE Elegancka klasyka najwyższej jakości. Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to czysta, rześka, delikatnie owocowa kawa, w której poczujesz nuty smakowe suszonej figi, nugatu i czekolady.Pozyskujemy ją w tzw. modelu direct trade - bezpośrednio od producenta, z którym współpracujemy i znamy jego sposób uprawy kawy oraz jej jakość.Odkryj Sancoffee - kolektyw plantatorów kawy z regionu Campo das Vertentes - położonego w górach Brazylii, jednego z najważniejszych dla produkcji kawy w tym kraju. Warunki glebowe, klimat i wysokość plantacji sprawiają, że ziarna mają wyjątkowy, złożony profil smakowy o wyraźnych nutach orzechowych i czekoladowych.Campo das Vertentes to mieszanka różnych odmian, które łączy się tak, aby nadać kawie zbalansowany charakter o gęstym body, wyczuwalnych nutach owoców i czystym finiszu. W naszej kawie połączono odmiany Catuai, Acaia, Mundo Novo i Yellow Catucai - są one powszechnie stosowane w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Brazylii.Najstarsza metoda obróbki, w której zebrane owoce suszy się na słońcu w całości, dbając o równomierne ich rozłożenie i cykliczne przerzucanie. W chwili osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności, ziarno oddziela się od resztek zewnętrznych warstw.PRZEPISProporcje: 16,5 g (doza) / 36 g (uzysk)Temperatura wody: 94°CMielenie: bardzo drobneCzas parzenia: 24 sekMetody:Ekspres przelewowy:przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund
Najniższa cena: 154,00 zł
178,00 zł
Najniższa cena: 154,00 zł
Nowość
Promocja
Zestaw kalendarz Coffeedesk + Xmas Esko Barista 250 g

Producent: COFFEEDESK

Data palenia: 19.11.2025

Nie masz wpływu na wszystko, co przyniesie 2026, ale masz wpływ na to, co wisi na Twojej ścianie.Kalendarz ścienny Coffeedesk w formacie A4 z ilustracjami przygotowanymi przez Dawida Ryskiego powstał z myślą o tych, którzy lubią, gdy przedmioty codziennego użytku są jednocześnie ładne i praktyczne. To nie jest zwykły kalendarz z kratkami na daty. To 12 ilustracji, które spokojnie mogłyby zawisnąć jako osobne plakaty. Na każdej stronie inne ujęcie kawowych sprzętów: pełne koloru, osobowości i wyjątkowych ilustratorskich detali.  A w zestawie: Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk. Jest to kawa, która jest serwowana w kawiarniach Coffeedesk.Kawa palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow CatucaiFarma: SancoffeePołożenie upraw: 900 - 1300 m n.p.m.Metoda obróbki: NaturalO KAWIE Elegancka klasyka najwyższej jakości. Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to czysta, rześka, delikatnie owocowa kawa, w której poczujesz nuty smakowe suszonej figi, nugatu i czekolady.Pozyskujemy ją w tzw. modelu direct trade - bezpośrednio od producenta, z którym współpracujemy i znamy jego sposób uprawy kawy oraz jej jakość.Odkryj Sancoffee - kolektyw plantatorów kawy z regionu Campo das Vertentes - położonego w górach Brazylii, jednego z najważniejszych dla produkcji kawy w tym kraju. Warunki glebowe, klimat i wysokość plantacji sprawiają, że ziarna mają wyjątkowy, złożony profil smakowy o wyraźnych nutach orzechowych i czekoladowych.Campo das Vertentes to mieszanka różnych odmian, które łączy się tak, aby nadać kawie zbalansowany charakter o gęstym body, wyczuwalnych nutach owoców i czystym finiszu. W naszej kawie połączono odmiany Catuai, Acaia, Mundo Novo i Yellow Catucai - są one powszechnie stosowane w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Brazylii.Najstarsza metoda obróbki, w której zebrane owoce suszy się na słońcu w całości, dbając o równomierne ich rozłożenie i cykliczne przerzucanie. W chwili osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności, ziarno oddziela się od resztek zewnętrznych warstw.PRZEPISProporcje: 16,5 g (doza) / 36 g (uzysk)Temperatura wody: 94°CMielenie: bardzo drobneCzas parzenia: 24 sekMetody:Ekspres przelewowy:przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawyzamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżankiEkspres ciśnieniowy:ustaw młynek na drobne mielenieczas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund
Najniższa cena: 64,00 zł
74,00 zł
Najniższa cena: 64,00 zł
Lykke - kawa w kapsułkach OK CIAO - 10 kapsułek 5,5 g

Producent: LYKKE

Kawa jakości specialty w kapsułkach, przygotowana przez szwedzką palarnię Lykke. OK CIAO o blend składający się w 70% z arabiki specialty z Brazylii oraz w 30% fine robusty z Ugandy. Kawa we włoskim stylu - sprawdzi się dla miłośników klasycznego smaku w formie espresso i kaw mlecznych. W smaku wyczuwalne są nuty tytoniu, śliwki i masła orzechowego.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / UgandaRegion: Caparao - Minas Gerais / KaseseOdmiana: Arabika - Catucai, Catuai / RobustaWysokość upraw: 800 - 1500 / 800 - 1500 m n.p.m.Kapsułki są kompatybilne z ekspresami Nespresso®. Są przyjazne dla środowiska i kompostowalne, wyprodukowane przy użyciu jedynie odnawialnej energii.Opakowanie zawiera 10 kapsułek.
Promocja
Bialetti - kawa w kapsułkach Nespresso Compatibili Cremoso - 10 kapsułek

Producent: BIALETTI

Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Cremoso to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, przyjemnie kremowa.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki są kompatybilne z systemem Nespresso.Stopień palenia: CiemnyBody: Aksamitne
Najniższa cena: 19,99 zł
20,99 zł
Najniższa cena: 19,99 zł
Promocja
Bialetti - kawa w kapsułkach Chocolate - 12 kapsułek

Producent: BIALETTI

Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Chocolate to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, o intensywnych czekoladowych nutach i gładkim body.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki są kompatybilne z ekspresami kapsułkowymi Bialetti.Stopień palenia: ŚredniProfil smakowy: CzekoladaBody: Gładkie
Najniższa cena: 14,99 zł
41,99 zł
Najniższa cena: 14,99 zł
Promocja
Bialetti - kawa w kapsułkach Nocciola - 12 kapsułek

Producent: BIALETTI

Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Nocciola to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, o intensywnych nutach orzecha laskowego i pełnym body.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki są kompatybilne z ekspresami kapsułkowymi Bialetti.Stopień palenia: ŚredniProfil smakowy: Orzech laskowyBody: Pełne
Najniższa cena: 31,99 zł
41,99 zł
Najniższa cena: 31,99 zł
Bialetti - kawa w kapsułkach Napoli - 16 kapsułek

Producent: BIALETTI

Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Napoli to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki są kompatybilne z ekspresami kapsułkowymi Bialetti.Stopień palenia: CiemnyProfil smakowy: IntensywnyBody: Pełne

Jeżeli wypełniliśmy powyższe punkty, to nie pozostaje nic innego, tylko wybrać idealną kawę ziarnistą! Do ekspresów automatycznych powinno wybrać się kawę wypalaną pod espresso. Zazwyczaj najlepsza kawa ziarnista do ekspresu na początek nie powinna być zbyt kwaśna. Dobrym wyborem będą zatem włoskie kawy rzemieślnicze z ewentualnym potencjałem na kawy jaśniejsze w ramach eksperymentu. Jeżeli zdecydujecie się na te bardziej wysublimowane, jednorodne kawy, to zwróćcie uwagę na ich obróbkę oraz kraj pochodzenia. Kawy z Ameryki Środkowej oraz Południowej będą miały niższy stopień kwasowości od tych z Afryki. Jeżeli chcecie uniknąć jej jeszcze bardziej – wybierajcie kawy obróbki typu natural lub pulped natural, jeżeli jest ona dla Was czymś pożądanym to szukajcie kaw obróbki na mokro.

A może skusisz się na trochę owoców?

Parząc kawę w ekspresie automatycznym nie jesteś skazany na klasyczne espresso bez owocowych nut. Najprostsza opcja na spróbowanie czegoś nowego? Espresso miesiąca! Po prostu wejdź na Coffeedesk, znajdź polecane przez nas ziarna i kup je w wyjątkowej cenie. Jaka najlepsza kawa do ekspresu dla miłośników szaleństwa i ogromnej ilości owocowej kwasowości? Kawy z Afryki, a w szczególności z Kenii i Rwandy – odwdzięczą się one ogromem czerwonych owoców, soczystością malin i wiśni. Na próżno szukać tam jednak orzechów czy czekolady, które dla wielu osób są wyznacznikiem dobrego espresso.

A może coś o wysokiej słodyczy, która będzie szła w parze ze stosunkowo wysoką kwasowością? Spróbuj What The Funk od HAYB Speciality Coffee. Świetny balans między czekoladą, jagodami i truskawkami – spróbuj!

Klasyka zawsze się obroni!

Jaka kawa ziarnista do ekspresu na początek? Dobra, włoska klasyka w rzemieślniczym wydaniu, czyli nasze ulubione Arcaffe. Wybierzcie na początek małe opakowania różnych kaw z tej palarni i wśród nich wyłońcie najsmaczniejszą. Na początku najlepiej zamówić kawy o różnym stosunku arabiki do robusty. Najbardziej “robuściana”, intensywna w smaku i z dużą ilością goryczy kawa to Arcaffe Margo – 50% arabiki i 50% robusty.

Kolejna propozycja dobrej kawy ziarnistej do ekspresu, najmniej “hardkorowa” jeżeli chodzi o zatrzymanie pewnej ilości robusty, to Arcaffe Roma, o której wspomnieliśmy już wyżej. Blend wielu arabik speciality oraz domieszka dobrej jakościowo robusty dają w smaku balans, lekką kwasowość, ale dzięki robuście nadal mamy sporo goryczy i piękną cremę. Jaka kawa najlepsza do ekspresu poszukiwaczom włoskich kaw, które są 100% arabiką? Jeden z naszych faworytów, czyli Arcaffe Mokacrema – orzechy, czekolada i mnóstwo słodyczy, która kojarzy się z miodem spadziowym!

Szukajcie, a znajdziecie najlepszą kawę do ekspresu

Kawy opisane powyżej powinny być dobrym początkiem w poszukiwaniach “tej jedynej”, najlepszej kawy do ekspresu automatycznego. Ważne jest jednak zrozumienie, że “ta jedyna” potrafi zmieniać się wraz z naszymi upodobaniami, humorem i porą roku.

  • Jeśli preferujecie klasyczne, czekoladowo – orzechowe smaki lub pijecie głównie kawy mleczne, sięgnijcie po kawy z Brazylii lub włoskie mieszanki kawy, np Arcaffe.
  • Osobom szukającym owocowych i niecodziennych smaków, polecamy zerknąć na kawy z Kenii, Etiopii i Rwandy.
  • Fani espresso z porządną cremą, niech zwracają uwagę na dodatek Robusty do mieszanki – zazwyczaj ułatwi on uzyskanie tej charakterystycznej, kawowej pianki.
  • Osoby, które nie lubią nudy i ciągle poszukują nowych wrażeń smakowych, zachęcamy do testowania naszych Espresso Miesiąca.

Pamiętajcie więc, że kawa ma tysiące możliwych do wyczucia smaków i aromatów, a najlepsza kawa do ekspresu to taka, która Wam smakuje!


Zobacz również