-
- 3fe (10)
- Able Brewing (6)
- Acaia (23)
- AeroPress (19)
- Alpro (16)
- Althaus (34)
- AOOMI (97)
- Arcaffe (18)
- Asobu (30)
- Audun Coffee (32)
- Bagdrip (12)
- Baratza (44)
- Barista & Co (37)
- Barista Space (61)
- Bean Bros (4)
- Bialetti (186)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (57)
- Bonanza Coffee (9)
- Bracia Ziółkowscy (16)
- Brewista (9)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (53)
- Bunn (35)
- BWT (14)
- By.herbs (12)
- Caffenation (22)
- Cafflano (1)
- Casino Mocca (9)
- Chemex (29)
- Cilia (7)
- Clever (15)
- Coffeedesk (65)
- Coffeelab (39)
- COFFEE PLANT (58)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (74)
- Contigo (24)
- Craft Coffee Roasters (6)
- Dafi (36)
- Dear Tea Society (7)
- Diemme Caffe (16)
- Dobra Palarnia Kawy (10)
- DomoBar (1)
- Doubleshot (16)
- Dr. Coffee (9)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (12)
- Dworzysk (14)
- Espresso Gear (25)
- Etno Cafe (26)
- Eureka (82)
- Father's Coffee (13)
- Fellow (161)
- Fentimans (16)
- Figa Coffee (17)
- Five Elephant (9)
- FLAMQA (1)
- Full Circle (3)
- Gaggia (13)
- Gardelli Specialty Coffees (21)
- GAT (1)
- GBG (3)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (7)
- Graef (30)
- Happa to Mame (2)
- Hard Beans (75)
- Hario (269)
- HAYB (90)
- Heresy (19)
- Hi! Coffeedesk (19)
- Illy (12)
- IMS (22)
- Izzo (7)
- Java Coffee (8)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (25)
- Jura (45)
- Kafar (9)
- Kalve (7)
- KawePale (8)
- KeepCup (203)
- Kimbo (21)
- KINTO (42)
- Knock (1)
- Kofi Brand (6)
- Kruve (39)
- Kusmi Tea (51)
- KYOTO Coffee Roasters (29)
- La Cabra (5)
- LaCava (99)
- La Marzocco (20)
- Lavazza (32)
- Lazy Legs (4)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (32)
- Le Piantagioni del Caffe (41)
- Long Man Tea (50)
- Loveramics (223)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (17)
- Lykke (22)
- Mahlkonig (5)
- MAMAM (16)
- Melitta (62)
- MiiR (60)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (73)
- Monbana (39)
- Morning (1)
- Motta (113)
- Mount Caramel (38)
- Mount Everest Tea (19)
- Napar (6)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (17)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (8)
- ORIGAMI (55)
- Or Tea? (44)
- Paper & Tea (84)
- Passalacqua (13)
- Pellini (14)
- PIXEL (8)
- Pizca del Mundo (26)
- Planetary Design (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (40)
- Puqpress (16)
- Rancilio (2)
- Rebel Kitchen (1)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (42)
- Rocket Bean (26)
- Saeco (3)
- Sage (40)
- Savage Coffees (6)
- Sencotel (2)
- SIMPLo (4)
- Sloane (4)
- Smeg (9)
- Solberg & Hansen (50)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (37)
- Tastea Heaven (3)
- Teabag (3)
- teapigs (91)
- Teasome (25)
- Teministeriet (96)
- The Barn (8)
- The Coffee Collective (4)
- The Rinser (6)
- Timemore (39)
- Tim Wendelboe (4)
- Toddy (18)
- Trigger (7)
- Urnex (28)
- Vintage Teas (59)
- VST inc. (10)
- WildPower (17)
- Wilfa (18)
- Willie's Cacao (35)
- Wunda (1)
- YOGI TEA (35)
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Metoda parzenia
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Marka
-
-
-
Odkryj
-
Rodzaj
-
Typ
-
-
-
Akcesoria
-
Pozostałe
-
Wyniki wyszukiwania frazy ' Polska'
Filtrowanie i sortowanie
1 - 17 produktów z 17 dostępnych
Książka Less Waste Polska - Agnieszka Bukowska
Przewodnik LESS WASTE Polska to solidna porcja wiedzy i inspiracji, która zmieni myślenie konsumentów, producentów oraz właścicieli gastronomii. Z wyrzucania na naprawianie lub ponowne wykorzystanie, z “a może słomka/siatka do tego?” na “czy to naprawdę jest niezbędne?”. Z “przecież wszyscy tak robią” na “razem możemy uratować świat”.
Na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton jedzenia rocznie. To oznacza, że 30% całej wyprodukowanej przez nas żywności trafia na śmietnik. W Polsce co roku wyrzucamy co najmniej 9 mln ton jedzenia, a statystyczny Polak produkuje w tym czasie około 283 kilogramów odpadów. Większość śmieci trafia do ekosystemu, który nie jest w stanie ich przetworzyć. Powierzchnia wyspy śmieci pływającej na Pacyfiku wynosi już około 1,6 miliona kilometrów kwadratowych - pięć razy więcej, niż powierzchnia Polski. Mamy dwie możliwości: pogrążyć się w defetyzmie, albo poszukać rozwiązań wokół siebie - jak Agnieszka Bukowska, autorka projektu LESS WASTE Polska.
Co jest w środku?
Książka składa się z kilku części. W pierwszej eksperci w dziedzinie less waste i gotowania dzielą się wiedzą. Areta Szpura dobitnie, ale przystępnie tłumaczy skalę problemu, a Grzesiek Łapanowski - działanie światowej gospodarki żywnościowej. Eliza Mórawska-Kmita (White Plate) dowodzi, że less waste to nie chwilowa mrzonka, a zestaw rozwiązań stosowanych przez nasze mamy i babcie. Alicja Rokicka (Wegan Nerd) wyjaśnia, jakie znaczenie dla planety ma wegetarianizm i zdradza, jak udało jej się nawrócić rzesze mięsożerców.
Kolejna część to przewodnik po pionierskich lokalach, które od lat dają przykład, jak marnować i wyrzucać mniej. Razem z Agnieszką Bukowską i Małgosią Mintą (Minta Eats) odwiedzimy miejsca w Polsce i na świecie, poznając ich właścicieli - ludzi o wielkich sercach, którzy chcą zostawić świat lepszym, niż go zastali.
Less Waste Polska podaje gotowe rozwiązania na tacy - w książce znajdziemy manual dla właścicieli gastronomii opracowany przez Krzysztofa Rzymana, właściciela zielonych warszawskich kawiarni Stor oraz zestaw porad dla konsumentów, stworzony przez Jagnę Niedzielską - kucharkę i propagatorkę idei zero waste, autorkę książki Bez resztek.
Książkę zamyka indeks producentów i dostawców zrównoważonych rozwiązań - przydatny każdemu, kto chciałby wprowadzić ekologiczne rozwiązania we własnej restauracji, w biurze, na evencie albo w domowej kuchni. W katalogu znajdziemy naprawdę zróżnicowane pozycje - od wytwórców biodegradowalnych opakowań wytwarzanych przez mikroorganizmy, po energetycznie samowystarczalne browary.
Autorzy:
Autorką książki jest Agnieszka Bukowska, która po sukcesie przewodnika Coffee Spots Polska (wyd. 2018), promującym kawę speciality w Polsce, postanowiła uwrażliwić Polaków na naprawdę palący temat - less waste.
Kolaż na okładkę przewodnik stworzyła Beata Śliwińska (Barrakuz), projektantka, ilustratorka i scenografka, odpowiadająca również za okładkę Coffee Spots Polska.
Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiada Izabela Piotrowiak z Unwind studio. Autorką portretów i sesji zdjęciowej (koncepcja oraz wykonanie) jest Paula Patocka z Papaya Films. Scenografią zajęła się Zuzanna Mazurczak-Beska z Hart.
Agnieszka Bukowska we współpracy z:
Małgosia Minta,
Grzegorz Łapanowski,
Eliza Mórawska-Kmita,
Jagna Niedzielska,
Areta Szpura,
Alicja Rokicka,
Krzysztof Rzyman
300 stron, format 13,5 x 19 cm
wydawnictwo: Przebłysk (self-publishing)
Najniższa cena: 49,00 zł
Książka Less Waste Polska - Agnieszka Bukowska (outlet)
Przewodnik LESS WASTE Polska to solidna porcja wiedzy i inspiracji, która zmieni myślenie konsumentów, producentów oraz właścicieli gastronomii. Z wyrzucania na naprawianie lub ponowne wykorzystanie, z “a może słomka/siatka do tego?” na “czy to naprawdę jest niezbędne?”. Z “przecież wszyscy tak robią” na “razem możemy uratować świat”.
Na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton jedzenia rocznie. To oznacza, że 30% całej wyprodukowanej przez nas żywności trafia na śmietnik. W Polsce co roku wyrzucamy co najmniej 9 mln ton jedzenia, a statystyczny Polak produkuje w tym czasie około 283 kilogramów odpadów. Większość śmieci trafia do ekosystemu, który nie jest w stanie ich przetworzyć. Powierzchnia wyspy śmieci pływającej na Pacyfiku wynosi już około 1,6 miliona kilometrów kwadratowych - pięć razy więcej, niż powierzchnia Polski. Mamy dwie możliwości: pogrążyć się w defetyzmie, albo poszukać rozwiązań wokół siebie - jak Agnieszka Bukowska, autorka projektu LESS WASTE Polska.
Co jest w środku?
Książka składa się z kilku części. W pierwszej eksperci w dziedzinie less waste i gotowania dzielą się wiedzą. Areta Szpura dobitnie, ale przystępnie tłumaczy skalę problemu, a Grzesiek Łapanowski - działanie światowej gospodarki żywnościowej. Eliza Mórawska-Kmita (White Plate) dowodzi, że less waste to nie chwilowa mrzonka, a zestaw rozwiązań stosowanych przez nasze mamy i babcie. Alicja Rokicka (Wegan Nerd) wyjaśnia, jakie znaczenie dla planety ma wegetarianizm i zdradza, jak udało jej się nawrócić rzesze mięsożerców.
Kolejna część to przewodnik po pionierskich lokalach, które od lat dają przykład, jak marnować i wyrzucać mniej. Razem z Agnieszką Bukowską i Małgosią Mintą (Minta Eats) odwiedzimy miejsca w Polsce i na świecie, poznając ich właścicieli - ludzi o wielkich sercach, którzy chcą zostawić świat lepszym, niż go zastali.
Less Waste Polska podaje gotowe rozwiązania na tacy - w książce znajdziemy manual dla właścicieli gastronomii opracowany przez Krzysztofa Rzymana, właściciela zielonych warszawskich kawiarni Stor oraz zestaw porad dla konsumentów, stworzony przez Jagnę Niedzielską - kucharkę i propagatorkę idei zero waste, autorkę książki Bez resztek.
Książkę zamyka indeks producentów i dostawców zrównoważonych rozwiązań - przydatny każdemu, kto chciałby wprowadzić ekologiczne rozwiązania we własnej restauracji, w biurze, na evencie albo w domowej kuchni. W katalogu znajdziemy naprawdę zróżnicowane pozycje - od wytwórców biodegradowalnych opakowań wytwarzanych przez mikroorganizmy, po energetycznie samowystarczalne browary.
Autorzy:
Autorką książki jest Agnieszka Bukowska, która po sukcesie przewodnika Coffee Spots Polska (wyd. 2018), promującym kawę speciality w Polsce, postanowiła uwrażliwić Polaków na naprawdę palący temat - less waste.
Kolaż na okładkę przewodnik stworzyła Beata Śliwińska (Barrakuz), projektantka, ilustratorka i scenografka, odpowiadająca również za okładkę Coffee Spots Polska.
Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiada Izabela Piotrowiak z Unwind studio. Autorką portretów i sesji zdjęciowej (koncepcja oraz wykonanie) jest Paula Patocka z Papaya Films. Scenografią zajęła się Zuzanna Mazurczak-Beska z Hart.
Agnieszka Bukowska we współpracy z:
Małgosia Minta,
Grzegorz Łapanowski,
Eliza Mórawska-Kmita,
Jagna Niedzielska,
Areta Szpura,
Alicja Rokicka,
Krzysztof Rzyman
300 stron, format 13,5 x 19 cm
wydawnictwo: Przebłysk (self-publishing)
Najniższa cena: 49,00 zł
Hard Beans - Polska Parzucha - Kawa ziarnista 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 28.09.2023
Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków.
Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce.
Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Najniższa cena: 30,00 zł
Hard Beans - Polska Parzucha - Kawa ziarnista 500g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 17.08.2023
Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków.
Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce.
Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Najniższa cena: 48,90 zł
Hard Beans - Polska Parzucha - Kawa mielona 250g
Producent: Hard Beans
Data palenia: 19.09.2023
Kawa mielona, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków.
Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mielona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, da radę także w kawiarce.
Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Najniższa cena: 30,00 zł
Hard Beans - Polska Parzucha - Kawa ziarnista 1kg
Producent: Hard Beans
Data palenia: 17.08.2023
Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków.
Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce.
Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Najniższa cena: 97,90 zł