Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot
KAWOWA PÓŁKA
Kawowe perełki designu
Poznaj najbardziej stylowe produkty do parzenia z półki Coffeedesk i weź udział w konkursie.
MLECZNA ALTERNATYWA
Roślinne Oatly w zestawie z kawą
Odkryj owsianą alternatywę w kawach mlecznych! Do wybranych ziaren pod espresso dorzucamy roślinne Oatly za 10 gr.
KAWOWY OUTDOOR
Kawa i herbata w terenie
Na szlaku, rowerze, działce czy pikniku - przelewaj to, co lubisz, w każdych warunkach
KAWY MIESIĄCA
Przelew i espresso kwietnia
Wybraliśmy najciekawsze ziarna tego miesiąca. Rozsmakuj się w nutach owoców, słodkiego marcepanu i kwaśnego hibiskusa.
HERBATA MIESIĄCA
Roztańcz się z Dworzyskiem
Wejdź tanecznym krokiem w każdy dzień z lawendową mieszanką ziół. Herbata kwietnia czeka na naszych półkach.
KAWOWA PÓŁKA
Kawowe perełki designu
Poznaj najbardziej stylowe produkty do parzenia z półki Coffeedesk i weź udział w konkursie.
MLECZNA ALTERNATYWA
Roślinne Oatly w zestawie z kawą
Odkryj owsianą alternatywę w kawach mlecznych! Do wybranych ziaren pod espresso dorzucamy roślinne Oatly za 10 gr.
KAWOWY OUTDOOR
Kawa i herbata w terenie
Na szlaku, rowerze, działce czy pikniku - przelewaj to, co lubisz, w każdych warunkach.
KAWY MIESIĄCA
Przelew i espresso kwietnia
Wybraliśmy najciekawsze ziarna tego miesiąca. Rozsmakuj się w nutach owoców, słodkiego marcepanu i kwaśnego hibiskusa.
HERBATA MIESIĄCA
Roztańcz się z Dworzyskiem
Wejdź tanecznym krokiem w każdy dzień z lawendową mieszanką ziół. Herbata kwietnia czeka na naszych półkach.

Na Coffeedeskowej półce

Promocja
Arcaffe Gorgona 1kg

Producent: Arcaffe

Gorgona to nazwa jednej z wysp archipelagu Tuscan, który znajduje się w pobliżu Livorno. Jest to także nazwa nowej mieszanki palarni Arcaffe, która zawiera wysokiej jakości ziarna Arabiki 85% i Robusty 15%. Została stworzona dla tych, którzy preferują bardziej intensywny smak.   Kawa z tych ziaren jest bardzo dobrze zbalansowana, o pełnym body, delikatnej kwasowości i silnym aromacie. Pozostawia łagodny posmak lukrecji. Jest to mieszanka najwyższej jakości ziaren arabiki (85%) i robusty (15%): - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia - Indie - robusta, Manamboli estate
Najniższa cena: 98,90 zł
129,90 zł
Promocja
Arcaffe Elba 1kg

Producent: Arcaffe

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii, Gwatemali i Meksyku wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy mlecznej czekolady.  Nazwa tej utworzonej w 2023 roku mieszanki nawiązuje do najbardziej znanej z Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno jako espresso, jak i cappuccino.
Najniższa cena: 119,90 zł
129,90 zł
Arcaffe - Dona Lucero Espresso 1kg

Producent: Arcaffe

Kawa ziarnista z Gwatemali wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy i przyjemnej kwasowości cytrusów.  Projekt Doña Lucero rozpoczął się w 2020 roku w prowincji Petatán, regionie Huehuetenango na północno-zachodnim Gwatemali, gdzie uprawy kawy rozciągają się na kilometry dzięki żyznej glebie i korzystnym warunkom klimatycznym. Współpraca między firmą Amka a CSC - Certified Specialty Coffee, którego Arcaffè jest współzałożycielem, rozpoczęła się w celu rozwoju produkcji, możliwości handlowych i poprawy warunków życia 80 kobiet - producentek kawy znajdujących się w trudnej sytuacji społeczno-ekonomicznej. W Gwatemali, podobnie jak w większości krajów produkujących kawę, rolnicy nie są świadomi jakości swojego produktu i sprzedają produkt po zaniżonych cenach. Często zapłata ledwo pokrywa koszty, ale rolnicy akceptują niskie stawki, ponieważ są biedni, muszą szybko sprzedać swoje zbiory i nie mają alternatywy, zwłaszcza jeśli są kobietami. Celem Amka i CSC było promowanie rozwoju produkcji małych producentów. Zapewnili oni szkolenie obejmujące kwestie produkcji kawy, roli kobiet, dystrybucję materiałów i produktów rolnych oraz specjalistyczną pomoc w poprawie technik uprawy, aż po zbieranie kawy. Już od pierwszych sampli eksperci CSC Certified Specialty Coffee potwierdzili wysoką jakość zbiorów, które od razu otrzymały etykietę, która jest nadawana tylko wysokojakościowym kawom. Dzięki temu producenci otrzymali znaczną premię - „wzrost dochodów o prawie 50%”. „Kobiety w Gwatemali kazdego dnia walczą z dyskryminacją, która utrudnia im życie pod względem ekonomicznym, osobistym i społecznym” - mówi Fabrizio Frinolli Puzzilli, prezes Amka. „Przez pierwsze dwa lata ciężko pracowaliśmy, a kawa, która trafiła do Włoch, importowana i zakupiona przez CSC, to historia zaangażowania 80 kobiet biorących udział w projekcie. Kobiety, które mocno wierzyły w projekt i ciężko pracowały, aby udowodnić swoje ogromne zdolności jako producentki. Kawa nosi nazwę Doña Lucero, na cześć Lucero, gwatemalskiej kobiety, która pracowała z Amką przez ponad 10 lat - odważnej i prawdziwej wojowniczki. Jej duch i wszystko, czego nauczyła nas przez tyle lat pracy w terenie, są w każdej filiżance tej kawy, która pachnie wolnością i autonomią”. Na pytanie „Co o tej kawie powinna widzieć osoba, która ją pije?”, prawie jednomyślną odpowiedzią 80 kobiet zaangażowanych w projekt było: „Ilość pracy i wysiłku, jaka za nią stoi, jest znacznie większa niż można sobie wyobrazić”. Dzięki różnicy cenowej w porównaniu z rynkową średnią oraz darmowej dostawie nawozów, po raz pierwszy kobiety zaangażowane w projekt poczuły się  docenione. Ponadto ten projekt kładzie podwaliny pod pewne istotne zmiany, przede wszystkim ekonomiczną niezależność. Kwota za kawę jest bowiem wypłacana bezpośrednio kobietom, aby podkreślić, że są one wyłącznymi beneficjentkami dochodów wynikających z ich pracy.
Promocja
Arcaffe Mokacrema 1kg

Producent: Arcaffe

Mokacrema to blend kaw ziarnistych jakości speciality: Gwatemali, Salwadoru, Etiopii i Brazylii. Jest to kawa certyfikowana przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości. Aromat suchy Dominuje gorzka czekolada i mocno karmelizowane orzechy. Na dodatek wyraźny zapach prażonego słodu, takiego do piwa, oraz historie torfowe, nieco ziemiste. Aromat intensywny, głęboki, z charakterem. Aromat mokry Nowa rzecz, która pojawa się w zaparzonym już espresso to wyraźny marcepan. Zostają orzechy i palona wytrawność. Natomiast gorzka czekolada przeobraża się w czekoladowy budyń. Ten mleczny element dodaje filiżance sznytu. Czy są owoce? Na pewno nie intensywne. Trochę w tle, gdzieś się zapodziewa wolny cytrusowy elektron. Smak Budyń czekoladowy to hasło dnia. Bez dosładzania białym cukrem, i tak jest przyjemnie słodkie. Wychodzi też wanilia i karmel. Goryczka na wyższym poziomie niż w przypadku znacznie jaśniej palonych arabik z modnych palarni speciality, jednk nie dominuje. Towarzyszy słodyczy. Kwasowość bardzo niska, ale istnieje. Parę kropel cytrusu. Jest to włoskie espresso w naprawdę zacnym wydaniu. Mleko Cappuccino! Nadal jest budyń. Dochodzi coś korzennego, przypominającego piernik. Co warte uwagi – gorycz znika niemal całkowicie. Receptura  Cel: wysokie body, zaznaczona kwasowość, wyraźna słodycz i ograniczona goryczka. Finalna receptura wyglądała tak: doza: 18 gramów uzysk: 32 gramy czas: 30 sekund
Najniższa cena: 104,90 zł
144,90 zł
Promocja
Arcaffe Roma 1kg

Producent: Arcaffe

Roma to najbardziej klasyczna mieszanka z Arcaffe. Produkowana niezmiennie od 1926 (wyłączając czas wojny). Jej nazwa to hołd dla baru Roma, który był pierwszym espresso barem w Livorno skąd pochodzi palarnia. Roma to kawa o kompleksowym, i jednocześnie delikatnym profilu smakowym z wyraźnym tytoniowym finiszem, który zawdzięcza kawie z Indii wchodzącej w jej skład. Aromat to karmel, delikatne wypieki oraz leśne owoce - te ostatnie to zasługa ziaren z Etiopii. Delikatne body, średnia kwasowość oraz wyraźna słodycz obecne są dzięki kawom z Ameryki Pd. - głównie Brazylii. Kawa ta świetnie sprawdzi się jako espresso - bez żadnych dodatków najlepiej pokazuje swoje oblicze i pozwala docenić obecność poszczególnych arabik wchodzących w jej skład. Każde ziarno ma tutaj swoje '5 minut', a efekt końcowy jest dowodem na kunszt twórców te mieszanki. Warto również wspomnieć, że wszystkie składniki są wypalane osobno i mieszane dopiero po zakończeniu tego procesu. Pozwala to na indywidualne dopasowanie profilów palenia dla poszczególnych ziaren i wydobycie ich charakteru w najwyższym stopniu. Roma połączona z mlekiem da nam niezwykle delikatne, kremowe i słodkie cappuccino - orzechy brazylijskie, mleczna czekolada, owsianka - idealna kombinacja na rozpoczęcie nowego dnia. Receptura: Doza: 16 g Uzysk: 32-36g Czas ekstrakcji: 27-32 sek. Temp: 94 C Ziarna, które znajdują się w mieszance to: - Gwatemala, Finca El Hato Blue - Etiopia, Sidamo special selection - Salwador, Finca San Luis - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia Są to kawy certyfikowane przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości i zapobiegającym fałszerstwom. Więcej o tej kawie przeczytasz na naszym Blogu: https://www.coffeedesk.pl/blog/espresso-miesiaca-luty-arcaffe-roma/  
Najniższa cena: 108,90 zł
139,00 zł
Johan & Nyström - Bourbon Jungle Omniroast 500g

Producent: Johan & Nyström

Data palenia: 17.03.2024

Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością. Dzięki doświadczeniu w ciemnym  paleniu kawy,  ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów. W obecnej mieszance znajdują się ziarna: - Brazylia Fazenda Dois Irmaos/Pantano - Etiopia Adreacha Gr. 2 - Salwador Menendez
Johan & Nyström - Fika - Kawa mielona Filter 500g

Producent: Johan & Nyström

Data palenia: 08.04.2024

Mielona meszanka kaw jakości specialty wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w średnim stopniu, najlepiej smakuje przyrządzona za pomocą ekspresu przelewowego lub french pressa. W filiżance na pierwszy plan wysuwa się słodycz zbliżona do nut kakao. Dobrze zbalansowana, o pełnej teksturze. Fika to ważny element szwedzkiej kultury, oznaczający przerwę na kawę lub herbatę. W tym przypadku jest to także kawa, która została stworzona aby kultywować tę tradycję.  Aktualna mieszanka zawiera następujące ziarna: - Brazylia Fazenda Dois Irmaos/Pantano - Etiopia Adreacha Gr. 2 - Salwador Menendez 84+
Etno Cafe - Etiopia Djimmah 1kg

Producent: Etno Cafe

Data palenia: 27.02.2024

Ziarna pochodzące z Etiopii, z leśnych terenów o wysokim stopniu zacienienia. Kawa wypalana w średnim stopniu, idealna do ekspresów kolbowych, automatycznych oraz kawiarek. W smaku wyczuwalne przede wszystkim nuty przypominające fermentowany kompot oraz czkoladowo-żywiczne. Kraj: Etiopia Region: Djimmah Wysokość upraw: 1650 - 2000 m n.p.m. Odmiana botaniczna: Arabika, Heirloom Obróbka ziarna: Natural
Etno Cafe - Brazil Yellow Bourbon 1kg

Producent: Etno Cafe

Data palenia: 29.02.2024

Etno Cafe - Brazil Yellow Bourbon to 100% Arabica pochodzenia brazylijskiego, wypalana przez wrocławską palarnię Etno. Kawa idealnie sprawdzi się zarówno w roli espresso - zwłaszcza tego zaparzonego z pomocą ekspresu ciśnieniowego lub w tradycyjnej kawiarce - a także zaparzona w ekspresie przelewowym. Produkt ma postać ziaren, które uwalniają swój smak i aromat dopiero w trakcie samodzielnego mielenia. Kawa Brazil Yellow Bourbon pochodzi z upraw brazylijskich, znajdujących się na wysokościach 1150 - 1350 m n.p.m. Ziarno było poddane obróbce natural i wypalone jest w stopniu średnim.   Kawa Etno Cafe Brazil Yellow Bourbon gwarantuje doznania, które przenoszą smakoszy czarnego naparu bezpośrednio do kraju, z którego pochodzą jej ziarna. Napój ma przyjemny aromat i smak, w którym wyczuwalne są nuty orzechów i czekolady. Jednocześnie Brazil Yellow Bourbon to kawa daleka od płaskiego smaku. Wyrazistości nadaje jej delikatna cytrynowa kwasowość, która orzeźwia i odświeża. Zmielone i zaparzone ziarna dają napój gęsty i intensywny. Napój idealnie sprawdza się nie tylko jako skoncentrowana czarna kawa, ale również jako baza do kaw mlecznych. Espresso po zaparzeniu ma wysoką kwasowość, średnią słodycz i mało goryczy. Pełne, ciężkie body przypadnie do gustu każdemu, kto lubi gęste napary. Natomiast słodkie aromaty orzechów i czekolady idealnie komponują się z mlekiem w cappuccino lub flat white. Etno Cafe - Brazil Yellow Bourbon stanowi więc dobry wybór zarówno na pobudzające poranne espresso, jak i wyraźnie słodką popołudniową kawę mleczną. Kraj: Brazylia Region: Minas Wysokość upraw: 1150 - 1350 m n.p.m. Odmiana botaniczna: Yellow Bouron Obróbka ziarna: Natural
Etno Cafe - Colombia Medellin 1kg

Producent: Etno Cafe

Data palenia: 18.02.2024

Kawa ziarnista z Kolumbii, wypolana przez wrocławską palarnię Etno. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w espresso i ekspresach przelewowych. Kawa o dominującej słodyczy - wyczujesz w niej naturalne nuty przypominające cytrusy i czekoladę deserową. Wyczuwalna wysoka kwasowość. Kraj: Kolumbia Region: Medellin Wysokość upraw: 1400 - 1700 m n.p.m. Odmiana botaniczna: lokalne odmiany arabik Obróbka ziarna: Myta

Promocje

Promocja
ESPRESSO MIESIĄCA: Bracia Ziółkowscy - Kostaryka Palmichal Natural 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 18.03.2024

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marcepanu, suszonych owoców i pieczonego jabłka. Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka Region: Los Santos Farma: Cerro Aserri Producent: Paul Cascante Uren Odmiana: Caturra, Catuai Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1500 - 1600 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt. FARMA Ziarno pochodzi z należącej do rodziny Ureña farmy Cerro Asseri leżącej w pobliżu miasta Palimichal w regionie Los Santos. Obecnie zarządza nią 32-letni Paul Cascante Ureña, który praktyczną wiedzę o uprawie kawy wzbogacił o studia agronomiczne. Obecnie wdraża na farmie liczne innowacje, na czele z uprawą nowych odmian. Obróbka owoców odbywała się w młynie Palmichal – zbudowanym w 2015 roku i korzystającym z najnowszych technologicznych rozwiązań. W paczce znajdziecie ziarno w obróbce naturalnej. Na nasze oko jest to doskonały przykład przeprowadzenia tej konkretnej obróbki – ziarna są regularne, w jednolitym kolorze, z minimalną liczbą odchyleń od normy. To przekłada się na filiżankę – smak jest czysty, nie ma tu żadnego „brudku” właściwego niektórym naturalom. Kawa jest intensywna, wyrazista, ale nie wdzierają się w nią nuty fermentacyjne.  To potwierdzenie doskonałej jakości obróbki w Palmichal. OPINIA ROASTERA Kiedy próbowaliśmy tę kawę w cuppingu, czuliśmy ekscytację, bo od razu czuło się, że będzie nieprzeciętna. Kiedy zaczęliśmy testować wypał pod espresso zrobiło się jeszcze lepiej. W suchym aromacie migdały, czekolada, marcepan. W filiżance nuty marcepanowe zyskują piękną otoczkę nugatowo-owocową. Różnie to było opisywane przez testerów – pieczony ananas, papaja, świeża szarlotka. Kwasowość wyraźna, ale nie przytłaczająca, wysoka słodycz. O kawach często się mówi, że zasmakują wszystkim – to oczywista nieprawda, bo nie ma uniwersalnego smaku.  To też wyświechtany slogan. Niemniej jednak myślę, że w tym wypadku udało nam się trafić w espresso, które zadowoli zarówno miłośników żywych, wibrujących szotów, jak i zwolenników cappuccino zaparzonego w domowym automacie. Chcielibyśmy także zwrócić Waszą uwagę na Paulę Gwarek z Bero, importera tej kawy. To we współpracy z nią wybraliśmy to ziarno, to ona wierzyła w nie od początku, a my jesteśmy pod nieustającym wrażeniem jej talentu i umiejętności. PRZEPIS Espresso: 17g kawy, 36g uzysku, 28-29 sekund.                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 49,00 zł
49,00 zł
Promocja
ESPRESSO MIESIĄCA: Bracia Ziółkowscy - Kostaryka Palmichal Natural 1kg

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 18.03.2024

Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do marcepanu, suszonych owoców i pieczonego jabłka. Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka Region: Los Santos Farma: Cerro Aserri Producent: Paul Cascante Uren Odmiana: Caturra, Catuai Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1500 - 1600 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 88 / 100 pkt. FARMA Ziarno pochodzi z należącej do rodziny Ureña farmy Cerro Asseri leżącej w pobliżu miasta Palimichal w regionie Los Santos. Obecnie zarządza nią 32-letni Paul Cascante Ureña, który praktyczną wiedzę o uprawie kawy wzbogacił o studia agronomiczne. Obecnie wdraża na farmie liczne innowacje, na czele z uprawą nowych odmian. Obróbka owoców odbywała się w młynie Palmichal – zbudowanym w 2015 roku i korzystającym z najnowszych technologicznych rozwiązań. W paczce znajdziecie ziarno w obróbce naturalnej. Na nasze oko jest to doskonały przykład przeprowadzenia tej konkretnej obróbki – ziarna są regularne, w jednolitym kolorze, z minimalną liczbą odchyleń od normy. To przekłada się na filiżankę – smak jest czysty, nie ma tu żadnego „brudku” właściwego niektórym naturalom. Kawa jest intensywna, wyrazista, ale nie wdzierają się w nią nuty fermentacyjne.  To potwierdzenie doskonałej jakości obróbki w Palmichal. OPINIA ROASTERA Kiedy próbowaliśmy tę kawę w cuppingu, czuliśmy ekscytację, bo od razu czuło się, że będzie nieprzeciętna. Kiedy zaczęliśmy testować wypał pod espresso zrobiło się jeszcze lepiej. W suchym aromacie migdały, czekolada, marcepan. W filiżance nuty marcepanowe zyskują piękną otoczkę nugatowo-owocową. Różnie to było opisywane przez testerów – pieczony ananas, papaja, świeża szarlotka. Kwasowość wyraźna, ale nie przytłaczająca, wysoka słodycz. O kawach często się mówi, że zasmakują wszystkim – to oczywista nieprawda, bo nie ma uniwersalnego smaku.  To też wyświechtany slogan. Niemniej jednak myślę, że w tym wypadku udało nam się trafić w espresso, które zadowoli zarówno miłośników żywych, wibrujących szotów, jak i zwolenników cappuccino zaparzonego w domowym automacie. Chcielibyśmy także zwrócić Waszą uwagę na Paulę Gwarek z Bero, importera tej kawy. To we współpracy z nią wybraliśmy to ziarno, to ona wierzyła w nie od początku, a my jesteśmy pod nieustającym wrażeniem jej talentu i umiejętności. PRZEPIS Espresso: 17g kawy, 36g uzysku, 28-29 sekund.                                                                                                                                                                               Kawa miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 179,00 zł
179,00 zł
Promocja
Hard Beans - Meksyk Finca Otipan Washed Espresso 1kg (outlet)

Producent: Hard Beans

Data palenia: 14.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty z Meksyku, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do cytrynowego, maślanego biszkopta, czarnej herbaty i jogurtu kakaowego.   Kraj pochodzenia ziarna: Meksyk Region: Achtotipan, Teocelo, Veracruz Metoda obróbki: Washed Odmiana: Bourbon, Marseillaise Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Najniższa cena: 160,65 zł
189,00 zł
Promocja
Hard Beans - Meksyk Finca Otipan Washed Espresso 250g (outlet)

Producent: Hard Beans

Data palenia: 14.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty z Meksyku, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do cytrynowego, maślanego biszkopta, czarnej herbaty i jogurtu kakaowego.   Kraj pochodzenia ziarna: Meksyk Region: Achtotipan, Teocelo, Veracruz Metoda obróbki: Washed Odmiana: Bourbon, Marseillaise Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Najniższa cena: 43,35 zł
51,00 zł
Promocja
HERBATA MIESIĄCA: Dworzysk - Roztańcz Się - Herbata sypana 35g

Producent: Dworzysk

Oto nowa Herbata Miesiąca! Dworzysk Roztańcz Się to ziołowa herbata sypana. Herbatka dodająca lekkość codzienności. Harmonijnie dobrane składniki mieszanki Roztańcz Się ułatwiają utrzymanie wewnętrznej równowagi, wspierają odporność, przemianę materii i oczyszczanie organizmu. Według medycyny ludowej pokrzywa, lawenda, stokrotka i kocanka działają oczyszczająco i tonizująco. Malina, liść poziomki i tarnina są pełne witamin, soli mineralnych i antyoksydantów. Ta mieszanka to wspomnienie ciepłych dni zamknięte w puszce pełnej ziół. Napar pity na ciepło i zimno pomaga wejść tanecznym krokiem w kolejny dzień.  PRZEPISY: NAPAR DO PICIA NA CIEPŁO. Płaską łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 250ml) i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Dobrze smakuje również z dodatkiem cytryny i miodu. NAPAR DO PICIA NA ZIMNO. Orzeźwiająca lemoniada. 2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy łyżkę soku z cytryny i pół łyżki miodu. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu. ZALECENIA. Osoby w ciąży i karmiące piersią mogą spożywać do 1 filiżanki naparu dziennie. Składniki: pokrzywa liść, lawenda kwiat 20%, malina owoc, poziomka liść, stokrotka kwiat, kocanka kwiat, tarnina kwiat.                                                                                                                                                                               Herbata miesiąca Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne susze i oznaczamy je herbatami miesiąca. Wybierając je bezpośrednio współpracujemy z producentami, by dostarczyć Wam herbaty najwyższej jakości, ciekawym smaku i w wyjątkowej cenie. Każdą herbatę dokładnie testujemy i dostarczamy Wam polecane przepisy. Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam herbatę wysokiej jakości, aby zagościła w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
25,00 zł
Promocja
HAYB - Czekolada Nutty 50g (outlet)

Producent: HAYB

Gorzka czekolada z kawą od HAYB. Uważasz kawę z dodatkami za absolutne zbezczeszczenie świętego ziarna? Okej. Lubisz dolać syropu? Też w porządku.Tutaj mamy opcję, która nikogo nie rozdrażni – to są pyszne czekolady, do których to kawa jest dodatkiem, a pozostałe składniki tworzą złożoną filiżan- znaczy tabliczkę! HAYB przeniósł profile sensoryczne znane z kaw Speciality Single Origin na tabliczki ciemnej czekolady. Delikatna gorycz balansuje z delikatnie chrupiącą tu kawą. To bardzo głębokie połączenie, jak w porządnej, czekoladowo-orzechowej Brazylii. Nutty/Chocolate jak należy! Składniki: czekolada ciemna (miazga kakaowa, cukier, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa, ekstrakt waniliowy). Kawa mielona 1%, masa kakaowa min. 70%. Może zawierać orzechy, nie zawiera glutenu. Wartości odżywcze w 100g produktu: Wartość energetyczna 578 kcal Tłuszcz 42g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 25g Węglowodany 36,3g w tym cukry 28,6g Białko 9,1g Sól 0,02g
Najniższa cena: 16,10 zł
23,00 zł
Promocja
Teministeriet - Christmas Fireside - Herbata Sypana 100g (outlet)

Producent: Teministeriet

Przedstawiamy serię sypanych herbat Organic Christmas stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! Christmas Fireside Organic jest mieszanką czarnej herbaty z dodatkiem rodzynek oraz orzechów. Nie tylko pachnie i smakuje, lecz także wygląda doskonale! Sposób parzenia: Temperatura wody: około 100 stopni Celsjusza Czas: 3 - 4 minuty Składniki: Herbata czarna, rodzynki, cynamon, orzech laskowy, skórki pomarańczy, rodzynki żółte, migdały, kardamon, aromat.
Najniższa cena: 50,15 zł
59,00 zł
Promocja
HAYB - Czekolada Fruity Berry 50g (outlet)

Producent: HAYB

Czekolada ciemna z żurawiną, porzeczką i kawą. Uważasz kawę z dodatkami za absolutne zbezczeszczenie świętego ziarna? Okej. Lubisz dolać syropu? Też w porządku.Tutaj mamy opcję, która nikogo nie rozdrażni – to są pyszne czekolady, do których to kawa jest dodatkiem, a pozostałe składniki tworzą złożoną filiżan- znaczy tabliczkę! HAYB przeniósł profile sensoryczne znane z kaw Speciality Single Origin na tabliczki ciemnej czekolady. Tu masz mytą Kenię, ale w formie tabliczki – Fruity/Berry pełną gębą. Suszone porzeczki i żurawina rozpuszczają się na języku, a kawa pozostawia przyjemny finisz. Składniki: czekolada ciemna (miazga kakaowa, cukier, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa, ekstrakt waniliowy) owoce liofilizowane 8% w zmiennych porcjach (żurawina, czarna porzeczka). Kawa mielona 1%, masa kakaowa min. 70%. Może zawierać orzechy, nie zawiera glutenu. Wartości odżywcze w 100g produktu: Wartość energetyczna 540,6 kcal Tłuszcz 38,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22,5g Węglowodany 36,1g w tym cukry 28,5g Białko 8,8g Sól 0,02g
Najniższa cena: 16,10 zł
23,00 zł
Promocja
LaCava - Kolumbia El Indio Natural Espresso 1kg (outlet)

Producent: LaCava

Data palenia: 19.11.2023

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Słodka, z delikatnymi nutami owocowymi - w jej smaku można wyczuć naturalne akcenty czekolady, wina, pomarańczy i marakui.  Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Planadas, Tolima Metoda obróbki: Natural Odmiana: Caturra Położenie upraw: 1500 - 2150 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 87 / 100 punktów
Najniższa cena: 149,90 zł
179,00 zł
Promocja
Johan & Nyström - Dark Knight Espresso 500g (outlet)

Producent: Johan & Nyström

Data palenia: 08.11.2023

Dark Knight to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Peru i Hondurasu. Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady, karmelu, wiśni i figi. Kraj pochodzenia: Peru / Honduras Metoda obróbki: Washed / Natural Odmiana: Caturra, Pacas, Typica i Bourbon
Najniższa cena: 69,30 zł
99,00 zł
Instytut Kawy - Torino Espresso 250g

Producent: Instytut Kawy

Data palenia: 27.03.2024

Kawa kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii, Dominikany i Nikaragui wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do orzechów włoskich, migdałow, karmelu i czekolady. W skład mieszanki wchodzą: 33% Arabika Brazylia, 33% Arabika Dominikana, 33% Arabika Nikaragua.
1883 Maison Routin - Syrop Karmel 250ml

Producent: 1883 Maison Routin

1883 Maison Routin o smaku karmelowym - wyczujesz tu słodycz i aromat połączenia masła, wanilii i karmelizowanego cukru. Syrop jest produkowany ze starannie wyselekcjonowanych składników, w tym naturalnego cukru trzcinowego i czystej alpejskiej wody. Maison Routin już od ponad 130 lat oferuje barmanom i baristom na całym świecie syropy, sosy i inne wyjątkowe aromatyczne kreacje. Produkty marki 1883 charakteryzują się wyjątkowym smakiem oraz najwyższą jakością produkcji z wykorzystaniem naturalnych aromatów owoców, przypraw, kwiatów i krystalicznej wody z Alp Francuskich. Syropy są znakomitym dodatkiem do deserów, ciast i lodów, którym nadają wyjątkowy wygląd i aromat . Świetnie komponują się również z kawą i koktajlami. Dlaczego syropu Routin 1883 są tak wyjątkowe? • Czystość smaku – idealna równowaga między słodyczą i aromatami. • Intensywność aromatu – idealnie słodkie i intensywne. • Na bazie krystalicznie czystej alpejskiej wody. • Wszechstronne zastosowanie – do deserów, koktajli, kawy, na zimno i na ciepło. • Bez konserwantów, naturalnie barwione. Składniki: cukier trzcinowy 61,6%, aromat naturalny 2,3%, barwnik karmel E 150a 0,2%, woda 35,6%. Wartość energetyczna w 100 ml: (kcal) 328  (kJ) energia  1394 Tłuszcz < 0,5 g W tym tłuszcze nasycone < 0,1 g Węglowodany 82,0 g W tym cukry 81,0 g Białko < 0,5 g Sól 0,02 g
Caffenation - Brazylia Cascavel Vermelha Natural Espresso 250g

Producent: Caffenation

Data palenia: 18.02.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w belgijskiej palarni Caffenation. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku dobrze zbalansowana, o nutach owoców i czekolady. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Sul de Minas Metoda obróbki: Natural Odmiana: Bourbon
Dworzysk - Lawenda - Herbata sypana 60g - Opakowanie uzupełniające

Producent: Dworzysk

Dworzysk Lawenda to suszone kwiaty lawendy bez dodatków. Może posłużyć do przygotowania naparu na ciepło, na zimno lub odwaru do kąpieli. Kwiaty lawendy mają w sobie dużo olejku eterycznego, którego zapach wydziela się przez delikatne zgniatanie kwiatków. To świetna baza do naparów i lemoniad ziołowych. Lawenda używana jest też w kuchni jako przyprawa. Według medycyny ludowej picie lawendy wycisza, uspokaja, łagodzi napięcie nerwowe, ułatwia zasypianie. Pomaga w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz w prawidłowym trawieniu. Kąpiel w lawendzie relaksuje i oczyszcza skórę. Składniki: kwiat lawendy 100% Przepisy: Napar do picia na ciepło: 1 czubatą łyżeczkę suszu lawendowego, plaster grejpfruta ze skórką, 3 plasterki imbiru zalewamy wrzątkiem (ok. 250ml). Parzymy pod przykryciem przez 10 minut. Kiedy przestygnie słodzimy miodem. Napar ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Pomaga przy leczeniu infekcji gardła. Napar do picia na zimno: Orzeźwiająca lemoniada. 2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i łyżkę miodu. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu. Odwar do kąpieli: 8 łyżek suszu zalewamy zimną wodą (ok.1000ml), zostawiamy na godzinę, następnie zagotowujemy. Odcedzony napar wlewamy do wanny. Kąpiemy się 10-20 minut, w temperaturze 35-38 oC. Na koniec powoli spłukujemy ciało zimnym prysznicem. Jeżeli nastąpią zawroty głowy należy natychmiast przerwać kąpiel. Ciepłe kąpiele nie są wskazane przy zaburzeniach sercowych i krążenia, niskim ciśnieniu, żylakach i chorobach żył.
Bergstrands Kafferosteri - Moomin Coffee - Moomintroll 250g

Producent: Bergstrands Kafferosteri

Data palenia: 26.02.2024

Moomin Coffee Moomintroll to mielona mieszanka aromatyzowanej 100% Arabiki z Brazylii, Kolumbii, Indonezji i Peru, wypalona przez szwedzką palarnię Bergstrands Kafferosteri. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso. Kawa o głębokim aromacie i smaku borówek. Kraj pochodzenia: Brazylia, Kolumbia, Indonezja, Peru Stopień palenia: Średni Profil smakowy: Borówka Składniki: kawa mielona, aromat.
1883 Maison Routin - Syrop Karmel 1l

Producent: 1883 Maison Routin

1883 Maison Routin o smaku karmelowym - wyczujesz tu słodycz i aromat połączenia masła, wanilii i karmelizowanego cukru. Syrop jest produkowany ze starannie wyselekcjonowanych składników, w tym naturalnego cukru trzcinowego i czystej alpejskiej wody. Maison Routin już od ponad 130 lat oferuje barmanom i baristom na całym świecie syropy, sosy i inne wyjątkowe aromatyczne kreacje. Produkty marki 1883 charakteryzują się wyjątkowym smakiem oraz najwyższą jakością produkcji z wykorzystaniem naturalnych aromatów owoców, przypraw, kwiatów i krystalicznej wody z Alp Francuskich. Syropy są znakomitym dodatkiem do deserów, ciast i lodów, którym nadają wyjątkowy wygląd i aromat . Świetnie komponują się również z kawą i koktajlami. Dlaczego syropu Routin 1883 są tak wyjątkowe? • Czystość smaku – idealna równowaga między słodyczą i aromatami. • Intensywność aromatu – idealnie słodkie i intensywne. • Na bazie krystalicznie czystej alpejskiej wody. • Wszechstronne zastosowanie – do deserów, koktajli, kawy, na zimno i na ciepło. • Bez konserwantów, naturalnie barwione. Składniki: cukier trzcinowy 61,6%, aromat naturalny 2,3%, barwnik karmel E 150a 0,2%, woda 35,6%. Wartość energetyczna w 100 ml: (kcal) 328  (kJ) energia  1394 Tłuszcz < 0,5 g W tym tłuszcze nasycone < 0,1 g Węglowodany 82,0 g W tym cukry 81,0 g Białko < 0,5 g Sól 0,02 g
Darmowa dostawa
Barista Space - Dzbanek do mleka Titanium Sandy Multicolor 450 ml

Producent: Barista Space

Dzbanek Barista Space do spieniania mleka. Niezbędne narzędzie pracy każdego baristy zajmującego się Latte Artem. Wśród zalet dzbanka można wyróżnić precyzyjnie wyprofilowaną wylewkę, odpowiednie wyważenie oraz wygodny uchwyt. Najważniejsze cechy: - Pojemność 450 ml. - Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej typu 304. - Precyzyjna wylewka pozwala na wykonywanie szczegółowych wzorów. - Lekki, dzięki wykonaniu z cienkiej warstwy stali waży jedynie 210 gramów. - Odpowiednio wyprofilowana rączka pozwala na wygodne trzymanie dzbanka pod różnymi kątami. - Wysokość: 10,1 cm; średnica dna: 8,2 cm. - Używane i polecane przez Mistrzów Barista Francji, Australii, Wielkiej Brytanii, Meksyku, Grecji, Szwajcarii, Brazylii, Hiszpanii, Japonii, a także przez Mistrzynię Świata Barista 2018, Agnieszkę Rojewską.
Darmowa dostawa
Moccamaster KBG 741 Select - Apricot - Ekspres przelewowy

Producent: Moccamaster

Dlaczego ekspres Moccamaster to najlepszy automatyczny zaparzacz na rynku? Powodów jest kilka: każdy egzemplarz produkowany jest ręcznie w Holandii; przygotowanie dzbanka kawy o idealnej temperaturze od 92 do 96°C zajmie Ci 6 minut; a co najważniejsze, Moccamaster powstał właśnie po to, abyś mógł czerpać przyjemność z wyśmienitej kawy. Kolor: Morelowy W modelu Select zastosowano kilka ulepszeń w stosunku do podstawowej wersji KBG: - Możliwość zaparzenia całego lub połowy dzbanka. Urządzenie oferuje wybór pomiędzy opcjami parzenia 10 (1,25l) lub 6 (750 ml) filiżanek kawy. Przy zaparzaniu 6 filiżanek strumień wody będzie wolniejszy, co nie zmienia faktu, że nasza kawa będzie smaczna i aromatyczna! - Nowy, dwufazowy element grzewczy. - Inteligentna płyta grzewcza - rozgrzewa karafkę podczas parzenia i automatycznie zmienia tryb na utrzymywanie temperatury po procesie parzenia. - Ulepszony prysznic dla lepszej dystrybucji wody. Najważniejsze funkcje: - temperatura parzenia kawy 92°- 96°C i utrzymanie temperatury 80°- 85°C - zgodne z wymaganiami ECBC/SCAE/SCAA - wyłączanie automatyczne - czas parzenia 5 - 6 minut - dzbanek o pojemności 1,25 litra (ok. 10 filiżanek) - dzbanek z pokrywką i mieszadłem zapewniającym równomierne parzenie kawy - 9-otworowa głowica zraszająca zapewniająca równomierne zwilżanie zmielonej kawy - obudowa z aluminium dostępna w kilku kolorach - element gotujący z miedzi z podwójną osłoną zabezpieczającą - automatycznie regulowana płyta grzejna - uchwyt filtra z automatyczną blokadą kapania - płyta grzejna pokryta specjalną emalią. Ekspresy są produkowane w Holandii. Okres gwarancji na każde urządzenie to aż 5 lat!  
Instytut Kawy - Kostaryka Tarrazu Washed Espresso 1kg

Producent: Instytut Kawy

Data palenia: 28.03.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, karmelu i czekolady. Kraj pochodzenia ziaren: Kostaryka Region: Tarrazu Odmiana: Caturra, Catuai Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1200 - 1800 m n.p.m.