100 sztuk filtrów Hario, przeznaczonych dla stożkowatych dripperów do kawy.
Drip Hario zaparza wspaniałą kawę, ale tylko gdy używasz odpowiedniego filtra.
Jest to najbardziej standardowa wersja filtrów, charakteryzująca się bardzo dobrym przepływem wody.
Rozmiar: do Hario V60-02
Symbol: VCF-02-100W
Wyprodukowano w Japonii.
Hario Mini Mill Slim Plus to nowa wersja klasycznego młynka Hario Mini Mill. W młynku zastosowano nowy, wzocniony zaczep rączki w kształcie sześciokąta. Nowa wersja charakteryzuje się także ciemniejszym kolorem. Mini Mill Plus to znakomity młynek ręczny do domu i zastosowań przenośnych. Jest praktyczny i poręczny, idealny w podróży, pozwoli szybko i dobrze zmielić Twoją ulubioną kawę. Rozkłada się go w ciągu kilku sekund i czyści spłukując ciepłą wodą.
Korpus młynka jest wykonany z wytrzymałych tworzyw sztucznych, natomiast rączka ze stali nierdzewnej. Ceramiczne żarna zapewniają równe mielenie, są odporne na ścieranie i nie wpływają negatywnie na smak kawy.
Regulacja grubości mielenia pozwala na dostosowanie przemiału do metody parzenia kawy - od drobniejszego mielenia pod Aeropress, do grubego pod French Press. Stopień mielenia reguluje się stopniowo, w szybki i prosty sposób, za pomocą pokrętła znajdującego się pod żarem.
Pojemność młynka pozwala na jednorazowe zmielenie do 24 gramów ziarna, czyli idealnej ilości do zaparzenia 2 dużych kaw w dripie!
AeroPress Original - to klasyczna wersja znanego na całym świecie zaparzacza do kawy. Pozwala on na przygotowanie około 250 ml kawy (pojemność całkowita to 296 ml). AeroPress jest niesamowicie uniwersalnym gadżetem, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych wielbicieli kawy. Produkt łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie.
Hario Mini Mill Slim Plus - Młynek do kawy - Hario Mini Mill Slim Plus to nowa wersja klasycznego młynka Hario Mini Mill. W młynku zastosowano nowy, wzocniony zaczep rączki w kształcie sześciokąta. Nowa wersja charakteryzuje się także ciemniejszym kolorem. Mini Mill Plus to znakomity młynek ręczny do domu i zastosowań przenośnych. Jest praktyczny i poręczny, idealny w podróży, pozwoli szybko i dobrze zmielić Twoją ulubioną kawę. Rozkłada się go w ciągu kilku sekund i czyści spłukując ciepłą wodą.
AeroPress Original to klasyczna wersja znanego na całym świecie zaparzacza do kawy. Pozwala on na przygotowanie około 250 ml kawy (pojemność całkowita to 296 ml). AeroPress jest niesamowicie uniwersalnym gadżetem, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych wielbicieli kawy. Produkt łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie.
Ponadto, urządzenie pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. Przy użyciu tej metody otrzymujemy jednorazowo do 250ml kawy, czyli dużą porcję dla jednej osoby, a cały proces zajmuje tylko kilka minut. AeroPress nie ma sobie równych w kwestii rozmiaru i wagi, więc przygotowanie naparu staje się możliwe w każdych warunkach. Dodatkowym atutem jest to, że sprzęt wykonany jest z wytrzymałego oraz łatwego w utrzymaniu tworzywa.
Obecnie AeroPress uznawany jest za jedną z najciekawszych alternatywnych metod przygotowywania kawy. Na całym świecie organizowane są mistrzostwa, które zwieńczone są zawodami World AeroPress Championships.
Jak przyrządzić kawę za pomocą Aeropressu? Odpowiedź znajdziesz w artykule na naszym blogu: Aeropress
Zawartość zestawu: AeroPress Original, 100 filtrów papierowych, mieszadło, miarka.
Świetny pomysł na prezent dla każdego miłośnika kawy!
Wyprodukowano w USA.
Kawiarka New Venus to nowa wersja jednego z najpopularniejszych modeli światowego lidera kawiarek, firmy Bialetti. Nową wersję charakteryzuje odświeżony wygląd - zmienił się kształt górnego zbiornika, przykrywki oraz uchwytu. Ścianki dolnego zbiornika są także o 20% grubsze niż w poprzedniej wersji.
Model Bialetti Venus 4tz służy do jednoczesnego zaparzenia 4 filiżanek espresso (ok. 170 ml). Pojemność całkowita to 210 ml.
Aby przygotować prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut!
• Konstrukcja:
Opływowy kształt i oryginalny design sprawiają, że Bialetti Venus może być świetną ozdobą każdej kuchni. Rewelacyjny wygląd łączy się tu z funkcjonalnością. Sprzęt wykonany jest z polerowanej stali nierdzewnej oraz posiada rączkę z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym. Stal nierdzewna wpływa na smak kawy w mniejszym stopniu niż aluminium, a ergonomiczny kształt uchwytu zapewnia wygodne nalewanie przygotowanego espresso.
• Użytkowanie:
Bialetti Venus może być używana na palnikach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych (od rozmiaru 4tz wzwyż). Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła.
Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta.
• Jak działa moka?
Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika, przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!
Kawiarka New Venus to nowa wersja jednego z najpopularniejszych modeli światowego lidera kawiarek, firmy Bialetti. Nową wersję charakteryzuje odświeżony wygląd - zmienił się kształt górnego zbiornika, przykrywki oraz uchwytu. Ścianki dolnego zbiornika są także o 20% grubsze niż w poprzedniej wersji.
Model Bialetti Venus 6tz służy do jednoczesnego zaparzenia 6 filiżanek espresso (ok. 235 ml). Pojemność całkowita to ok 295 ml.
Aby przygotować prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut!
• Konstrukcja:
Opływowy kształt i oryginalny design sprawiają, że Bialetti Venus może być świetną ozdobą każdej kuchni. Rewelacyjny wygląd łączy się tu z funkcjonalnością. Sprzęt wykonany jest z polerowanej stali nierdzewnej oraz posiada rączkę z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym. Stal nierdzewna wpływa na smak kawy w mniejszym stopniu niż aluminium, a ergonomiczny kształt uchwytu zapewnia wygodne nalewanie przygotowanego espresso.
• Użytkowanie:
Bialetti Venus może być używana na palnikach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych (od rozmiaru 4tz wzwyż). Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła.
Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.
Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta.
• Jak działa moka?
Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika, przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!
Model Bialetti Venus 4tz służy do jednoczesnego zaparzenia 4 filiżanek espresso (ok. 170 ml). Pojemność całkowita to 210 ml. Bialetti Perfetto Moka Nocciola to niezwykła, włoska mieszanka kawy Arabiki z Kolumbii (80%) oraz kawy Robusty (20%). Tę aromatyczną kawę wzbogacono naturalnym ekstraktem i aromatem orzechów laskowych, czemu zawdzięcza swój smak i zapach. Ziarna kawy zostały wypalone w tradycyjny sposób aż do uzyskania ciemnego profilu wypalenia. Kawa ma orzechowo-słodki smak oraz gęstą teksturę, która pozwala na wspomnienie Włoch, czyli miejsca pochodzenia tej kawy.
Kawiarka New Venus to nowa wersja jednego z najpopularniejszych modeli światowego lidera kawiarek, firmy Bialetti. Nową wersję charakteryzuje odświeżony wygląd - zmienił się kształt górnego zbiornika, przykrywki oraz uchwytu. Ścianki dolnego zbiornika są także o 20% grubsze niż w poprzedniej wersji.
Bialetti Perfetto Moka Classico to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. To 50% Arabika, 50% Robusta o intensywnym smaku, o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz kwiatów. Mieszanka bazuje na ziarnie z Kolumbii.
Za pomocą tego modelu Chemex Coffee Maker przygotujesz jednorazowo do 6 filiżanek kawy (pojemność 900ml).
Chemex Coffee Maker został wynaleziony w 1941 roku przez doktora Petera Schlumbohm. Projekt urządzenia powstał na podstawie doświadczeń zdobytych przez tego utalentowanego chemika. Jednoczęściowe naczynie w kształcie klepsydry wykonane jest z wysokiej jakości żaroodpornego szkła. Rolę uchwytu pełni oplatający je drewniany kołnierz z rzemieniem. Szkło, z którego zrobiony jest Chemex nie absorbuje zapachów, a co za tym idzie w żaden sposób nie wpływa na walory smakowe zaparzanej kawy. Produkcja odbywa się w Stanach Zjednoczonych.
Oprócz funkcjonalności, Chemex wyróżnia się niesamowitym designem. Jego wizualną elegancję można podziwiać na stałej ekspozycji w nowojorskim muzeum sztuki nowoczesnej (Museum of Modern Art). Dodatkowo został on wybrany przez Instytut Technologii w Illinois jako jeden ze 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów.
Przygotowanie ulubionej kawy za pomocą Chemex Coffee Maker jest niebywale proste i zajmuje 4 - 6 minut. Poza Chemexem potrzebujesz jedynie papierowych filtrów oraz dobrej kawy, którą należy zalać wodą (6-7g kawy na 100ml wody). Po instrukcję zaparzania kawy tą metodą zapraszamy na nasz blog.
Rozmiar: V60-02
Kolor: biały
Materiał: ceramika
Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!
Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy, co daje nam nawet kilka porcji. Wersja ceramiczna to stylowa konstrukcja dostępna w kilku kolorach, która z pewnością będzie ozdobą każdej kuchni. Ponadto charakteryzuje się ona bardzo dobrym poziomem utrzymywania ciepła. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody.
Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP.
Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.
Najniższa cena: 74,90 zł
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Zestaw akcesoriów do parzenia kawy Hario Outdoor. Zestaw składa się z torby do przechowywania, drippera, serwera, czajnika oraz papierowych filtrów - w zestawie dostępne w bardziej korzystnej cenie niż przy zakupie oddzielnie. Seria Outdoor zawiera akcesoria, które doskonale sprawdzą się na biwaku, czy w podróży, a także w domowych warunkach. Ten zestaw to doskonały sposób na rozpoczęcie przygody z przelewowymi metodami parzenia kawy.
Zestaw zawiera:
- Hario metalowy Drip V60-02 Outdoor srebrny z silikonową podstawką (O-VDM-02-HSV):
Ręczny zaparzacz do przygotowywania kawy metodą przelewową. Hario V60-02 pozwala na zaparzenie kawy dla jednej lub kilku osób. Wersja metalowa zdecydowanie zachwyca swoim wyglądem - jest to idealne połączenie ekstrawaganckiego designu z funkcjonalnością. Charakteryzuje się on bardzo dobrym poziomem utrzymywania ciepła, oraz lekką i wytrzymałą konstrukcją. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody. Dripper posiada silikonową podstawkę w celu lepszego dopasowania do naczynia, na którym jest stawiany. Użycie wytrzymałych mteriałów czyni ten zaparzacz świetnym rozwiązaniem nie tylko w domu, lecz także podczas biwaku, czy w podróży.
- Hario Serwer V60 Outdoor ze stali nierdzewnej 500ml (O-VCSM-50-HSV):
Stalowy serwer Hario do serwowania kawy i herbaty. Dzbanek jest w całości wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu nie musisz mieć obaw o potłuczenie - czyni go to zakupem na lata. Dzięki odpowiedniej średnicy otworu (7,8cm) jest kompatybilny ze wszystkimi dripperami Hario V60. Dodatkową zaletą serwera jest to, że może on służyć także jako czajnik do gotowania wody. Bez problemu podgrzejesz w nim wodę na palniku gazowym lub elektrycznym. Serwer nie jest jednak kompatybilny z kuchenkami indukcyjnymi i mikrofalowymi.
Pojemność całkowita: 700ml
Pojemność użytkowa: 500ml
- Hario Outdoor V60 Metal Drip Buono Kettle - Czajnik 700ml (O-VKB-70-HSV):
Czajnik do gotowania wody z wyprofilowaną szyjką, która jest szczególnie przydatna przy zaparzaniu kawy metodami alternatywnymi jak Drip, Chemex czy Aeropress. Wyprofilowana szyjka zapewnia pełną kontrolę nad strumieniem wody. Dzięki temu masz wpływ na tempo przelewania oraz miejsce, w które kierujesz wodę. Minimalistyczny i industrialny design, oraz precyzja nalewania zdecydowanie wyróżniają Buono Kettle na tle zwykłych czajników.
Pojemność całkowita: 700ml
Pojemność użytkowa: 500ml
- Hario - Filtry papierowe Misarashi brązowe - V60-02 - 40 Sztuk (VCF-02-40M):
Opakowanie 40 sztuk papierowych filtrów do parzenia kawy, odpowiednich do drippera Hario V60-02. Wykonane z naturalnego, brązowego papieru. Zapewniają czysty napar bez fusów i doskonały przepływ wody. Wyprodukowano w Japonii.
- Hario - V60 Outdoor Coffee Bag - Torba na akcesoria (O-VCB-B):
Torba do przechowywania akcesoriów do parzenia kawy. Zabranie sprzętu kawowego w podróż w wygodny i bezpieczny sposób nie będzie już stanowiło problemu! Wykonana z wytrzymałego i łatwego w czyszczeniu poliestru. Jest zamykana na zamek błyskawiczny i wewnątrz podzielona na dwie komory. Górna komora jest oddzielona kolejnym zamkiem i podzielona na dwie części - może posłużyć do przechowania na przykład paczki kawy i wagi. Dolna, większa komora, jest podzielona na pięć części i może bez problemu pomieścić dripper, serwer, czajnik, młynek i kubek. Dodatkowo, w klapie znajduje się zamykana przegródka na filtry.
Torba ma wymiary 33cm x 29cm x 17cm (szerokość x głębokość x wysokość). Dla wygody przenoszenia, torba jest wyposażona w krótką i długą, odpinaną rączkę.
MiiR Howler to stalowy dzbanek o podwójnych ściankach i pojemności 950 ml. Jest wytrzymały, ma dużą pojemność i utrzymuje temperaturę napojów. To idealny kompan podróży!
Najważniejsze cechy:
- Podwójna ścianka z izolacją próżniową wykonana w technologii Thermo 3D™ zapewnia utrzymywanie temperatury zarówno gorących, jak i zimnych napojów.
- Ścianki są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/8, o klasie do zastosowań medycznych. Zewnętrzna ścianka jest malowana proszkowo w technologii Hardshell™. Użyty materiał nie przejmuje smaku napoju i nie nadaje mu metalicznego posmaku.
- Dzbanek jest wyposażony w pokrywę z tworzywa sztucznego bez BPA z uszczelką. Pokrywa jest zamykana na zatrzask i jest w pełni szczelna.
- Każdy produkt jest oznaczony kodem umieszczonym na spodzie. Zarejestruj kod na stronie i dowiedz się jaki projekt związany z ochroną środowiska wsparłeś poprzez swój zakup!
Morning Machine to kapsułkowy ekspres do kawy z segmentu premium. Na tle konkurencji wyróżnia go zaawansowana technologia, kontrola procesu zaparzania i piękne, minimalistyczne wzornictwo. Morning Machine to doskonały wybór dla każdego – dla nowicjuszy to sposób na idealną kawę za każym razem, a kawowych geeków zadowoli kontrola procesu zaparzania, co szczególnie istotne w przypadku kapsułek specialty.
Nowy standard parzenia kawy z kapsułek. Cechy z profesjonalnego sprzętu kawowego zostały dostosowane do kawy w kapsułkach, dzięki czemu możesz cieszyć się wygodą, konsystencją i jakością jak nigdy dotąd.
Prosta obsługa i doskonałe wzornictwo – Dotykowy wyświetlacz OLED i obrotowy pierścień wokół wyświetlacza zapewniają łatwą i intuicyjną obsługę.
Woda – Podstawą dobrej kawy jest dobra woda. Morning posiada wbudowany miernik TDS (substancji stałych w wodzie), który pozwala lepiej dostosować ustawienia ekspresu do wody, jaką posiadamy, co przekłada się na lepszy smak kawy. Oddzielna wylewka wody pozwala na nalewanie wody w temperaturze 75°C-98°C. Możesz zatem używać ekspresu także do parzenia herbaty i innych gorących napojów. Dodatkowo, wylewka jest podświetlana.
Profesjonalne profile ciśnienia – Procesem parzenia – ciśnieniem oraz odstępami czasu, w jakich woda przepływa przez kapsułkę, steruje zaawansowany algorytm. Opracowanie technologii zajęło ponad trzy lata, jednak w rezultacie powstało 10 profili parzenia, dzięki którym wyciągniesz optymalny smak z każdej kapsułki. Ciśnienie ma ogromny wpływ na smak kawy, a Morning daje możliwość jego regulacji na trzech etapach – pozwala to np. ustawić preinfuzję.
Precyzja co do grama – Kolejną wyjątkową cechą ekspresu Morning jest wbudowana waga. Umieszczona pod tacką ociekową, współpracuje z pompą aby ustawiona porcja kawy była idealna za każdym razem. Podniesienie filiżanki z tacki podczas zaparzania zatrzymuje cały proces.
Dane – Praca ekspresu Morning w dużej mierze opiera się na danych. Informacje dotyczące temperatury, wagi i TDS są prztwarzane w celu wprowadzania usprawnień w oprogramowaniu. Ekspres informuje o konieczności konserwacji.
Aplikacja - Czy jest lepszy sposób na zaparzenie kawy niż zgodnie z przepisem opracowanym przez samą palarnię? Odkryj i pobierz swoje ulubione przepisy, aby cieszyć się idealną kawą za każdym razem. Wszystko to dostępne poprzez aplikację, dzięki której Morning łączy się ze smartfonem. Możesz także samodzielnie programować przepisy.
Dane techniczne:
- Rozmiar i waga: 40.2cm (dł.) × 10.2cm (szer.) × 25.5cm (wys.), 4.5kg
- Regulowana wysokość filiżanki: 15cm (z tacką ociekową), 25cm (bez tacki ociekowej)
- Pojemność zbiornika na wodę: 850ml
- Pojemność pojemnika na zużyte kapsułki: 8-10 kapsułek
- Wyświetlacz: OLED 1.44 cala
- Zasilanie: AC220-240V 50-60Hz 1200-1300W
- Pompa: 230V, 50Hz
- Maksymalne ciśnienie: 20 barów
- Kontrola ciśnienia: 3 stopnie, 7 poziomów
- Kontrola pojemności napoju: stopniowanie co 1g, zakres 1g~250g
- Kontrola temperatury: zakres 75°C-98°C; czułość 1°C
- Łączność Wi-Fi oraz Bluetooth
- Kompatybilność kapsułek Kapsułki Nespresso® OriginalLine oraz ich zamienniki
- Aplikacja mobilna Dostępna na urządzeniach z systemem iOS w wersji 10.0 i nowszych oraz na urządzeniach z systemem Android w wersji 5.0 i nowszych.
Pellini Top 100% Arabica to kawa ziarnista dedykowana prawdziwym koneserom czarnego naparu. Produkt stanowi flagową mieszankę włoskiej palarni Pellini. Składa się ze 100% ziaren Arabiki, pochodzących z górskich upraw i starannie selekcjonowanych. Proces ich palenia jest ściśle kontrolowany, aby osiągnąć łagodny i subtelny smak przy zachowaniu wyrazistego, przyjemnego aromatu.
Pellini Top jest kawą dedykowaną do przygotowania esencjonalnego espresso. Sprawdzi się zarówno jako napar dodający energii do działania o poranku, jak i w formie kawy popołudniowej, która pobudza i orzeźwia. Produkt może stanowić także bazę dla wielu kaw mlecznych, takich jak cappuccino czy latte machiato.
Kawa Pellini Top to ziarna o ciemnym stopniu palenia. Zmielona i zaparzona metodą tradycyjną lub z pomocą ekspresu ciśnieniowego ma średnią zawartość kofeiny. Powolny proces palenia starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki gwarantuje jej zrównoważony, pełny smak. Natomiast naturalny sposób chłodzenia powietrzem dba o zachowanie intensywnego, zmysłowego aromatu kawy.
Pellini Top jest mieszanką niezwykle pożądaną na polskim rynku. Zawdzięcza to wysokiej jakości ziaren poddawanych szczegółowej selekcji oraz procesowi wypalania, który podlega wielu kontrolom po to, aby do konsumentów trafiła 100% Arabica o najczystszym smaku i najlepszym aromacie. Napar z ziaren Pellini Top warto degustować bez dodatku cukru. Kawa z tej mieszanki ma bowiem swój oryginalny, subtelnie słodki, ale też wyrazisty smak, który zasłużył na uznanie.
Opakowanie: 1kg.
Bialetti Perfetto Moka Vanilia to włoska kawa mielona o ciemnym profilu palenia. Mieszanka składa się w 80% z Arabiki i w 20% z Robusty, a swój smak zawdzięcza dodatkowi aromatu i ekstraktu z wanilii. Intensywnie waniliowa, o lekkich nutach karmelu oraz gęstej teksturze.
Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.
Odmiana: 80% Arabika, 20% Robusta
Stopień palenia: Ciemny
Profil smakowy: Wanilia; łagodna
Body: Gęste
Składniki: kawa mielona, aromat, naturalny ekstrakt z wanilii (0,2%)
350 sztuk białych papierowych filtrów do zaparzacza AeroPress. Filtry zapewniają czysty napar pozbawiony drobinek kawy. Biodegradowalne i kompostowalne, odpowiednie do zaparzaczy AeroPress w wersjach Original, Clear, oraz Go.
Jeszcze więcej wyśmienitej kawy gdziekolwiek jesteś!
Wyprodukowane w USA.
Delikatna, z klasą, kremowa - te słowa idealnie opisują tę mieszankę arabiki z różnych regionów świata. Świetnie zbalansowana słodycz i kwasowość, intensywny aromat oraz przyjemny, długi posmak migdałów i czekolady. Diemme Miscela Oro to idealna propozycja do każdego ekspresu.
Przygotowany z niej napar sprawdzi się zarówno w pojedynkę, jak i w parze z wszelkimi deserami.
Kompozycja składa się z następująch arabik:
- Brazylia - Alta Mogiana
- Tanzania - Kilimanjaro
- Indie - Arabica
- Salwador - High Grow
- Kolumbia - Supremo.
Oto nowy Przelew Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty zielonego winogrona, rumianku, brązowego cukru i białej czekolady.
Kraj pochodzenia kawy: Uganda
Region: Upper Bukyabo
Metoda obróbki: washed - skin contact fermentation
Farma: The Coffee Gardens
Odmiana: SL14, SL28, Nyasaland
Położenie upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.
ZIARNO
Projekt The Coffee Gardens powstał w 2017 r., a jednym z jego głównych celów jest etyczna produkcja kawy specialty, zapewniająca przejrzyste i bezpośrednie połączenie między plantatorami a konsumentami kawy. TCG prowadzi stację obróbki kawy oraz wspiera lokalną społeczność, m.in. zapewniając zatrudnienie w obszarach wiejskich, promując równość płci, czy szkoląc rolników i rozwijając ich kompetencje.
Ciekawostka: Nafuna to nazwa mikrolotu (partii) kawy, która pochodzi ze zbiorów 172 małych producentów. Owoce ze swoich plantacji dostarczyli samodzielnie do stacji obróbki The Coffee Gardens. Kawa ta była pierwszą w TCG partią eksperymentalnie przetworzoną metodą skin contact fermentation.
Skin contact to jeden z rodzajów obróbki kawy washed. Po zbiorach i sortowaniu owoce kawy są obierane, a świeży miąższ jest zachowywany. Następnie trafia razem z ziarnami do zbiorników, gdzie wszystko jest poddawane fermentacji przez ok. dobę. Ziarna mają kontakt ze skórką - stąd nazwa procesu. Na kolejnych etapach kawa jest płukana, a później suszona.
OPINIA ROASTERA
Lubimy mniej popularne regiony uprawy kawy, dlatego wybór padł na Ugandę. W ten sposób odbiorca może zapoznać się z kawami mniej popularnymi. TIP: tej kawie warto dać czas po paleniu. W miarę jego upływu smakuje coraz lepiej.
PRZEPIS
Używamy metody x5, popularnej wśród baristów. Kawa 16 g, woda 250 g, tempertaura ok. 95-97°C. Preinfuzja bez mieszania 50 g i później 4, w miarę delikatne, zalania po 50 g. Każde zalanie robimy wtedy, gdy poprzednie prawie spłynie do końca. Jeśli kawa jest za słaba, mielimy drobniej, a jak za mocna - grubiej. Technika pozostaje ta sama. Czas ekstrakcji to około 3-4 minuty, w zależnośći od użytego filtra. Jeśli chcemy zaparzyć więcej, np. 500 ml, to dzielimy na 5 i zalewamy 5x100 g wody analogicznie do mniejszej ilości.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Oto nowa herbata miesiąca! Herbata Earl Grey od HAYB. Klasyczna cejlońska herbata z dodatkiem aromatycznego olejku z bergamotki, bez sztucznych aromatów.
Klasyka herbat śniadaniowych, królowa dyskretnej cytrusowości bez cytrusów i nie zachowuj się, jakbyście się już znali – możesz sporo jeszcze o niej nie wiedzieć!
A, jeszcze jest taka legenda o tym, że Lord Grey dostał tę herbatę od mandaryna po tym, jak uratował jego syna i to też nieprawda – Lord Grey nigdy nie był w Chinach, także tego.
Ten earl grey smakuje tak, jak powinien smakować, a nie smakuje earl grey, którego znasz z ekspresówek. Świetna herbata na co dzień!
Składniki: liściasta herbata cejlon, olejek bergamotkowy.
Może zawierać śladowe ilości orzechów.
Herbata miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne susze i oznaczamy je herbatami miesiąca. Wybierając je bezpośrednio współpracujemy z producentami, by dostarczyć Wam herbaty najwyższej jakości, ciekawym smaku i w wyjątkowej cenie. Każdą herbatę dokładnie testujemy i dostarczamy Wam polecane przepisy.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam herbatę wysokiej jakości, aby zagościła w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Oto nowa herbata miesiąca! Dzisiejsza prognoza pogody przynosi nam wyjątkowo słoneczne wieści z Dworzyska. Zapowiada się prawdziwie Chabrowa Pogoda. Słońce będzie dominować na niebie przez cały dzień. Już od samego poranka, termometry pokażą wysokie wartości aromatycznej czarnej herbaty Ceylon, wzbogaconej liofilizowaną maliną.
Po południu bezchmurne niebo dodatkowo urozmaicą delikatne nuty kwiatu czarnego bzu, kwiatu lawendy oraz płatków chabra bławatka. Planując wypoczynek, warto mieć to na uwadze. Wiatr słaby i umiarkowany, a ciśnienie do wieczora pozostanie bez zmian. Możemy to przypisać naturalnemu aromatowi bergamotki. Przed nami przyjemny dzień.
Sposób parzenia:
Łyżeczka suszu (ok. 1,3 g) + 250 ml wody o temperaturze 100 stopni C, parzyć 5 minut pod przykryciem.
Jeżeli chcesz zwiększyć intensywność herbaty, zwiększ ilość suszu.
Po zaparzeniu oddziel fusy od naparu. Wydłużenie czasu parzenia może powodować gorycz napoju.
Składniki: herbata czarna Ceylon (Sri Lanka), malina liofilizowana, czarny bez kwiat, lawenda kwiat, chaber bławatek płatki, naturalny aromat bergamotki.
Herbata miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne susze i oznaczamy je herbatami miesiąca. Wybierając je bezpośrednio współpracujemy z producentami, by dostarczyć Wam herbaty najwyższej jakości, ciekawym smaku i w wyjątkowej cenie. Każdą herbatę dokładnie testujemy i dostarczamy Wam polecane przepisy.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam herbatę wysokiej jakości, aby zagościła w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty leśnych jagód, truskawki, mlecznej czekolady i czereśni.
Kraj pochodzenia kawy: Honduras
Region: El Matazano
Farma: Las Calaveras
Producent: Carlos Alonso Castillo
Odmiana: Amarillo, Pacas
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1400 - 1550 m n.p.m.
FARMA
Las Calaveras powstała w 1986 roku, kiedy Carlos Alonso Castillo kupił swoją pierwszą działkę, po tym jak przez lata pracował na pobliskich farmach i oszczędzał, aby w przyszłości zacząć uprawę kawy. Rodzina Castillo jest już drugim pokoleniem plantantorów kawy, którzy obecnie skupiają się na produkcji wysokiej jakości kawy i znalezienia odbiorców na całym świecie.
Plantacja Las Calaveras położona jest na wysokości między 1400, a 1550 m n.p.m. w regionie La Paz w południowo-zachodniej części Hondurasu. Rdzenni mieszkańcy nazywają okolicę ""miejscem kamienia: ze względu na górzysty teren porośnięty dżunglą.
Finca as Calaveras to farma o powierzchni 12 ha zajmująca się ona produkcją kawy wysokiej jakości. Poza kawą, na farmie produkowane są także banany stanowiące dodatkowy dochód rodziny. Alonso wykorzystuję kilka techniki kultywacji, które pomagają mu oszczędzać zasoby oraz dbać o planetę.
OPINIA ROASTERA
Kawy z Hondurasu bardzo rzadko goszczą w naszej ofercie, co nie oznacza, że nie jest to origin, którego unikamy. Raczej podchodzimy do niego z dużymi oczekiwaniami i szukamy słodkich, owocowych kaw wyróżniających się z tłumu. I taki jest właśnie ten Honduras, który w profilu ma głównie owocowe. Pachnie owocowo - trochę truskawek, jagód, czerwonych owoców. W smaku również pierwsze skrzypce grają owoce - jagody leśne, czereśnie oraz truskawka dopełnione mleczną czekoladą. Całość jest bardzo słodka o średniej, owocowej kwasowości, średnio wysokim body i niezłym balansie. Ziarna te pochodzą z klasycznej obróbki naturalnej.
PRZEPIS
Honduras Las Calaveras bardzo łatwo doparzyć i wydobyć całą jego słodycz oraz aromat. Przy użyciu 18 g zmielonego ziarna, parz do uzyskania 38 g espresso. Młynek ustaw tak, by czas parzenia wynosił 30-31 sekund.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty leśnych jagód, truskawki, mlecznej czekolady i czereśni.
Kraj pochodzenia kawy: Honduras
Region: El Matazano
Farma: Las Calaveras
Producent: Carlos Alonso Castillo
Odmiana: Amarillo, Pacas
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1400 - 1550 m n.p.m.
FARMA
Las Calaveras powstała w 1986 roku, kiedy Carlos Alonso Castillo kupił swoją pierwszą działkę, po tym jak przez lata pracował na pobliskich farmach i oszczędzał, aby w przyszłości zacząć uprawę kawy. Rodzina Castillo jest już drugim pokoleniem plantantorów kawy, którzy obecnie skupiają się na produkcji wysokiej jakości kawy i znalezienia odbiorców na całym świecie.
Plantacja Las Calaveras położona jest na wysokości między 1400, a 1550 m n.p.m. w regionie La Paz w południowo-zachodniej części Hondurasu. Rdzenni mieszkańcy nazywają okolicę ""miejscem kamienia: ze względu na górzysty teren porośnięty dżunglą.
Finca as Calaveras to farma o powierzchni 12 ha zajmująca się ona produkcją kawy wysokiej jakości. Poza kawą, na farmie produkowane są także banany stanowiące dodatkowy dochód rodziny. Alonso wykorzystuję kilka techniki kultywacji, które pomagają mu oszczędzać zasoby oraz dbać o planetę.
OPINIA ROASTERA
Kawy z Hondurasu bardzo rzadko goszczą w naszej ofercie, co nie oznacza, że nie jest to origin, którego unikamy. Raczej podchodzimy do niego z dużymi oczekiwaniami i szukamy słodkich, owocowych kaw wyróżniających się z tłumu. I taki jest właśnie ten Honduras, który w profilu ma głównie owocowe. Pachnie owocowo - trochę truskawek, jagód, czerwonych owoców. W smaku również pierwsze skrzypce grają owoce - jagody leśne, czereśnie oraz truskawka dopełnione mleczną czekoladą. Całość jest bardzo słodka o średniej, owocowej kwasowości, średnio wysokim body i niezłym balansie. Ziarna te pochodzą z klasycznej obróbki naturalnej.
PRZEPIS
Honduras Las Calaveras bardzo łatwo doparzyć i wydobyć całą jego słodycz oraz aromat. Przy użyciu 18 g zmielonego ziarna, parz do uzyskania 38 g espresso. Młynek ustaw tak, by czas parzenia wynosił 30-31 sekund.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Honduras, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cukru trzcinowego, czekolady i orzechów.
Kraj pochodzenia kawy: Honduras
Region: La Paz, Marcala
Odmiana: Bourbon,Caturra, Typica
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1100 - 1200 m n.p.m.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jeżyn, karmelu, cynamonu i suszonej moreli.
Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia
Region: Vulcânica
Odmiana: Arara
Metoda obróbki: Natural Anaerobic
Drewniana rączka i uchwyt pokrywy do czajników Fellow. Dodaj swojemu czajnikowi jeszcze więcej stylu!
Elementy są wykonane z drewna orzecha włoskiego. Zestaw zawiera rączkę, uchwyt pokrywy oraz śrubę mocującą.
Zestaw jest odpowiedni do czajników Stagg Pour-Over Kettle, Raven Tea Kettle, Stagg EKG/EKG+, Corvo EKG oraz Stagg Mini. Czajników nieelektrycznych z drewnianymi uchwytami należy używać wyłącznie na kuchenkach indukcyjnych lub elektrycznych - drewniane elementy mogą ulec uszkodzeniu na kuchenkach gazowych.
Producent zaleca nie łączyć uchwytów z orzecha włoskiego z czajnikami w kolorze białym. Olejki z drewna w tym przypadku mogą zabarwiać powierzchnię czajnika.
*Czajnik i dodatkowe akcesora widoczne na zdjęciach nie są elementami zestawu.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez YOCO. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do moreli, brzoskwini, bergamotki, migdałów i mlecznej czekolady.
Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia
Region: Armenia
Odmiana: Castillo
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1400 - 1450 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 88,25 / 100 pkt.
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Etiopii i Kostaryki, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu i czekolady.
Kraj pochodzenia kawy: Etiopia, Kostaryka
Farma: Costa Rica Macho, Ethiopia Fero
Metoda obróbki: Washed, Honey
Odmiana: Catuai, Heirloom