Przejdź do strony głównej
Twoja lista życzeń
Rozwiń
Brak produktów.
Porozmawiaj z nami
Jesteśmy do dyspozycji od poniedziałku do piątku od 8 do 16.
Zadzwoń! Uzyskasz odpowiedź od razu!+48 730 88 25 25Zadzwoń! Uzyskasz odpowiedź od razu!
+48 730 88 25 25
Wolisz pisać? Czekamy na maila!sklep@coffeedesk.plWolisz pisać? Czekamy na maila!
[email protected]
Odwiedź nasze kawiarnie:Kołobrzeg, ul. Mazowiecka 24Warszawa, ul. Wilcza 42Odwiedź nasze kawiarnie:
Kołobrzeg, ul. Mazowiecka 24
Warszawa, ul. Wilcza 42
Nowości
Nasze marki
Kawa
Herbata
Zaparzacze
Ekspresy
Młynki
Akcesoria
Dodatki
Outlet
Najświeższe kawy
Najświeższe kawy
Ziarna z polskich palarni
Ziarna z polskich palarni
Kawy włoskie
Kawy włoskie
W zestawie taniej
W zestawie taniej
Sezon na cold brew
Sezon na cold brew
1Zpresso 3fe Able Brewing Acaia AeroPress Alpro Althaus AOOMI Arcaffe Asobu Audun Coffee Autumn Coffee Roasters Bagdrip Baratza Barista & Co Barista Space Bean Bros
Bialetti Blend Tea Bonanza Coffee Bras Brewista Brita Brown House & Tea Bunn BWT Caffe Cannizzaro Caffenation Cafflano Casino Mocca Chemex Cilia Clever
COFFEE PLANT Coffeedesk Coffeelab Colonna Coffee Comandante Contigo Craft Coffee Roasters Dafi Deseo Diemme Caffe Dobra Palarnia Kawy DomoBar Doubleshot Dr. Coffee Drink Me Chai Dutch Barista
Dworzysk Ecostrawz Espazzola Espresso Gear Etno Cafe Eureka Father's Coffee Fellow Fentimans Fetco Figa Coffee Five Elephant Full Circle Gaggia Gardelli Specialty Coffees GAT GBG
Glowbeans Good Coffee Graef Hard Beans Hario HAYB Heresy Hi! Coffeedesk Illy IMS Izzo Java Coffee Jean Lenoir Johan & Nystrom Jura Just T Kafar
Kalve Kambukka KeepCup Kimbo Kofi Brand Krups Kruve Kusmi Tea KYOTO Coffee Roasters La Brasiliana La Cabra La Marzocco LaCava Lavazza Le Piantagioni del Caffe Lelit Long Man Tea
Loveramics Lucaffe Lune Tea Lykke Mahlkonig Manufaktura Czekolady Many Mornings Melitta MiiR Moccamaster Monbana Monin Motta Mount Caramel Mount Everest Tea Natumi New York Nivona
Nomad Coffee Notes Crafters Nucleus Nuova Simonelli Oatly Odija Or Tea? Paper & Tea Passalacqua Pellini Pizca del Mundo Planetary Design Porlex Promac Pukka Puqpress Rancilio Rebel Kitchen
Rekrow Rhinowares Right Side Coffee Rocket Bean RS5 Rude Health Saeco Sage Savage Coffees Sencotel SIMPLo Sloane Smeg Solberg & Hansen Sproud Story Coffee Roasters
T-TE Taragui Tastea Heaven Teabag teapigs Teministeriet The Barn The Coffee Collective The Rinser Tim Wendelboe Timemore Toddy Tregothnan Urnex Vintage Teas VSSL VST inc.
WildPower Wilfa Willie's Cacao Wroasters Wunda YOGI TEA
Odkryj
Kawa Miesiąca Royal Beans Subskrypcja Hi! Coffeedesk Outlet
Rodzaj
Ziarnista Mielona Kapsułki Rozpuszczalna Saszetki Speciality Single origin Fairtrade Bezkofeinowa Cascara Zestawy
Metoda parzenia Espresso Przelewowe metody parzenia
Pochodzenie
Afryka Ameryka Południowa Ameryka Środkowa Azja
Palarnia
Włochy Szwecja Niemcy Polska
Marka Arcaffe Audun Coffee Bialetti Coffeelab Hard Beans HAYB Heresy Illy Johan & Nystrom Lavazza Le Piantagioni del Caffe
Kawa miesiąca
Kawa miesiąca
Kawy specialty
Kawy specialty
Kawa pod espresso
Kawa pod espresso
Kawowa subskrypcja
Kawowa subskrypcja
Odkryj
Zestawy herbat Herbata Miesiąca
Rodzaj
W saszetkach Sypana
Typ Biała Chai Tea Czarna Earl Grey English Breakfast Jaśminowa Matcha Miętowa Oolong Owocowa Rooibos Yerba Mate Zielona Ziołowa Z lukrecji
Herbata miesiąca
Herbata miesiąca
Akcesoria herbaciane
Akcesoria herbaciane
Teapigs
Teapigs
Paper and Tea
Paper and Tea
Teministeriet
Teministeriet
Zaparzacze AeroPress Drippery Chemex Kawiarki French Pressy Zaparzacze do herbaty Cold Brew Inne
Drippery
Drippery
Chemex
Chemex
Kawiarki
Kawiarki
French Pressy
French Pressy
Aeropress
Aeropress
Rodzaj
Automatyczne Ciśnieniowe Kolbowe Przelewowe Kapsułkowe
Przeznaczenie
Do domu Do biura Do gastronomii
Marka Jura La Marzocco Melitta Moccamaster Sage Wilfa
Moccamaster
Moccamaster
Gaggia
Gaggia
Melitta
Melitta
Jura
Jura
La Marzocco
La Marzocco
Rodzaj
Młynki ręczne Młynki automatyczne
Przeznaczenie
Do domu Do biura Do gastronomii
Marka 1Zpresso Baratza Comandante Eureka Hario VSSL Wilfa
Młynki ręczne
Młynki ręczne
Comandante
Comandante
Fellow ODE
Fellow ODE
Eureka
Eureka
Baratza
Baratza
Akcesoria Czajniki Wagi do kawy Dzbanki do mleka Spieniacze do mleka Tampery Do ekspresów Filtry do kawy Higiena i konserwacja Filtracja wody Części zamienne
Naczynia Kubki Filiżanki Talerze Serwery Szklanki Kubki termiczne Butelki termiczne
Pozostałe Koszulki Szkolenia Karty podarunkowe Zestawy Książki Gadżety
Filtracja wody
Filtracja wody
Filtry do kawy
Filtry do kawy
Wagi
Wagi
Czajniki
Czajniki
Kubki na wynos
Kubki na wynos
Dodatki Napoje roślinne Napoje orzeźwiające Czekolada i Słodycze Czekolady do picia Syropy Kombucha
Naczynia
Naczynia
Karty podarunkowe
Karty podarunkowe
Napoje roślinne
Napoje roślinne
Napoje orzeźwiające
Napoje orzeźwiające
Czekolady i słodycze
Czekolady i słodycze
Coffeedesk

Zaloguj się na Coffeedesk

lub
Nie pamiętasz hasła?

Dołącz już teraz do klubu Coffeedesk

Unikalne produkty, promocje, program partnerski, obszerna baza wiedzy czekają na Ciebie!

Ochrona danych

Jeszcze chwila

I będziesz mógł cieszyć się zakupami w Coffeedesk!

Minimalna liczba znaków w haśle to 8.
Newsletter
Format: XXXXXXXXX

Pola oznaczone gwiazdką (*) są polami obowiązkowymi.

Książki
  • Pokaż wszystkie w kategorii
  1. Coffeedesk
  2. Akcesoria
  3. Pozostałe
  4. Książki
Produkty online

Książki

  • Nowości
  • Nasze marki
    • 1Zpresso (5)
    • 3fe (10)
    • Able Brewing (6)
    • Acaia (22)
    • AeroPress (15)
    • Alpro (14)
    • Althaus (31)
    • AOOMI (97)
    • Arcaffe (25)
    • Asobu (37)
    • Audun Coffee (15)
    • Autumn Coffee Roasters (12)
    • Bagdrip (13)
    • Baratza (51)
    • Barista & Co (37)
    • Barista Space (57)
    • Bean Bros (6)
    • Bialetti (179)
    • Blend Tea (1)
    • Bonanza Coffee (6)
    • Bras (1)
    • Brewista (11)
    • Brita (6)
    • Brown House & Tea (31)
    • Bunn (38)
    • BWT (15)
    • Caffe Cannizzaro (5)
    • Caffenation (15)
    • Cafflano (11)
    • Casino Mocca (5)
    • Chemex (36)
    • Cilia (7)
    • Clever (1)
    • COFFEE PLANT (28)
    • Coffeedesk (55)
    • Coffeelab (33)
    • Colonna Coffee (6)
    • Comandante (58)
    • Contigo (24)
    • Craft Coffee Roasters (9)
    • Dafi (45)
    • Deseo (4)
    • Diemme Caffe (17)
    • Dobra Palarnia Kawy (7)
    • DomoBar (1)
    • Doubleshot (8)
    • Dr. Coffee (6)
    • Drink Me Chai (6)
    • Dutch Barista (6)
    • Dworzysk (7)
    • Ecostrawz (2)
    • Espazzola (3)
    • Espresso Gear (23)
    • Etno Cafe (24)
    • Eureka (56)
    • Father's Coffee (8)
    • Fellow (109)
    • Fentimans (16)
    • Fetco
    • Figa Coffee (8)
    • Five Elephant (7)
    • Full Circle (3)
    • Gaggia (22)
    • Gardelli Specialty Coffees (12)
    • GAT (3)
    • GBG (3)
    • Glowbeans (7)
    • Good Coffee (1)
    • Graef
    • Hard Beans (30)
    • Hario (280)
    • HAYB (71)
    • Heresy (18)
    • Hi! Coffeedesk (6)
    • Illy (15)
    • IMS (22)
    • Izzo (7)
    • Java Coffee (7)
    • Jean Lenoir (2)
    • Johan & Nystrom (35)
    • Jura (53)
    • Just T (39)
    • Kafar (10)
    • Kalve (7)
    • Kambukka (35)
    • KeepCup (205)
    • Kimbo (23)
    • Kofi Brand (5)
    • Krups (2)
    • Kruve (37)
    • Kusmi Tea
    • KYOTO Coffee Roasters (11)
    • La Brasiliana (3)
    • La Cabra (8)
    • La Marzocco (17)
    • LaCava (49)
    • Lavazza (40)
    • Le Piantagioni del Caffe (44)
    • Lelit (20)
    • Long Man Tea (25)
    • Loveramics (308)
    • Lucaffe (11)
    • Lune Tea
    • Lykke (10)
    • Mahlkonig (5)
    • Manufaktura Czekolady (31)
    • Many Mornings (6)
    • Melitta (58)
    • MiiR (45)
    • Moccamaster (99)
    • Monbana (41)
    • Monin (29)
    • Motta (119)
    • Mount Caramel (38)
    • Mount Everest Tea (24)
    • Natumi (16)
    • New York (10)
    • Nivona (15)
    • Nomad Coffee (6)
    • Notes Crafters (5)
    • Nucleus (2)
    • Nuova Simonelli (1)
    • Oatly (8)
    • Odija (2)
    • Or Tea? (30)
    • Paper & Tea (80)
    • Passalacqua (13)
    • Pellini (12)
    • Pizca del Mundo (26)
    • Planetary Design (5)
    • Porlex (2)
    • Promac (6)
    • Pukka (34)
    • Puqpress (9)
    • Rancilio (2)
    • Rebel Kitchen (1)
    • Rekrow (1)
    • Rhinowares (40)
    • Right Side Coffee
    • Rocket Bean (21)
    • RS5 (2)
    • Rude Health (7)
    • Saeco (8)
    • Sage (22)
    • Savage Coffees (17)
    • Sencotel
    • SIMPLo (5)
    • Sloane (5)
    • Smeg
    • Solberg & Hansen (52)
    • Sproud (4)
    • Story Coffee Roasters (16)
    • T-TE (17)
    • Taragui
    • Tastea Heaven (4)
    • Teabag
    • teapigs (98)
    • Teministeriet (81)
    • The Barn (9)
    • The Coffee Collective (3)
    • The Rinser (6)
    • Tim Wendelboe (2)
    • Timemore (26)
    • Toddy (17)
    • Tregothnan (3)
    • Urnex (34)
    • Vintage Teas (60)
    • VSSL (1)
    • VST inc. (10)
    • WildPower (17)
    • Wilfa (25)
    • Willie's Cacao (36)
    • Wroasters
    • Wunda
    • YOGI TEA (29)
  • Kawa
    • Odkryj
      • Kawa Miesiąca (3)
      • Royal Beans (21)
      • Subskrypcja Hi! Coffeedesk
      • Outlet (33)
    • Rodzaj
      • Ziarnista (695)
      • Mielona (74)
      • Kapsułki (37)
      • Rozpuszczalna (6)
      • Saszetki (16)
      • Speciality (589)
      • Single origin (475)
      • Fairtrade (9)
      • Bezkofeinowa (31)
      • Cascara (7)
      • Zestawy (7)
    • Metoda parzenia
      • Espresso (479)
      • Przelewowe metody parzenia (352)
    • Pochodzenie
      • Afryka (138)
      • Ameryka Południowa (197)
      • Ameryka Środkowa (133)
      • Azja (15)
    • Palarnia
      • Włochy (242)
      • Szwecja (36)
      • Niemcy (25)
      • Polska (358)
    • Marka
      • Arcaffe (6)
      • Audun Coffee
      • Bialetti (22)
      • Coffeelab (15)
      • Hard Beans (8)
      • HAYB (16)
      • Heresy
      • Illy (1)
      • Johan & Nystrom (4)
      • Lavazza (25)
      • Le Piantagioni del Caffe (24)
  • Herbata
    • Odkryj
      • Zestawy herbat (11)
      • Herbata Miesiąca (2)
    • Rodzaj
      • W saszetkach (321)
      • Sypana (367)
    • Typ
      • Biała (39)
      • Chai Tea (19)
      • Czarna (178)
      • Earl Grey (38)
      • English Breakfast (16)
      • Jaśminowa (20)
      • Matcha (16)
      • Miętowa (24)
      • Oolong (14)
      • Owocowa (51)
      • Rooibos (55)
      • Yerba Mate (41)
      • Zielona (176)
      • Ziołowa (167)
      • Z lukrecji (28)
  • Zaparzacze
    • Zaparzacze
      • AeroPress (4)
      • Drippery (111)
      • Chemex (2)
      • Kawiarki (96)
      • French Pressy (30)
      • Zaparzacze do herbaty (38)
      • Cold Brew (30)
      • Inne (9)
  • Ekspresy
    • Rodzaj
      • Automatyczne (87)
      • Ciśnieniowe (151)
      • Kolbowe (61)
      • Przelewowe (79)
      • Kapsułkowe (2)
    • Przeznaczenie
      • Do domu (190)
      • Do biura (125)
      • Do gastronomii (51)
    • Marka
      • Jura (6)
      • La Marzocco
      • Melitta (3)
      • Moccamaster (3)
      • Sage (1)
      • Wilfa (1)
  • Młynki
    • Rodzaj
      • Młynki ręczne (65)
      • Młynki automatyczne (95)
    • Przeznaczenie
      • Do domu (129)
      • Do biura (21)
      • Do gastronomii (46)
    • Marka
      • 1Zpresso
      • Baratza (2)
      • Comandante (2)
      • Eureka (2)
      • Hario (16)
      • VSSL
      • Wilfa (3)
  • Akcesoria
    • Akcesoria
      • Czajniki (69)
      • Wagi do kawy (17)
      • Dzbanki do mleka (94)
      • Spieniacze do mleka (18)
      • Tampery (93)
      • Do ekspresów (153)
      • Filtry do kawy (90)
      • Higiena i konserwacja (44)
      • Filtracja wody (56)
      • Części zamienne (234)
    • Naczynia
      • Kubki (422)
      • Filiżanki (132)
      • Talerze (11)
      • Serwery (53)
      • Szklanki (32)
      • Kubki termiczne (159)
      • Butelki termiczne (50)
    • Pozostałe
      • Koszulki (32)
      • Szkolenia
      • Karty podarunkowe (5)
      • Zestawy (55)
      • Książki (32)
      • Gadżety (12)
  • Dodatki
    • Dodatki
      • Napoje roślinne (53)
      • Napoje orzeźwiające (27)
      • Czekolada i Słodycze (49)
      • Czekolady do picia (27)
      • Syropy (64)
      • Kombucha (7)
  • Outlet

Książki

Książki

Nie od dziś wiadomo, że książki i kawa to doskonałe połączenie. Niewiele jest większych przyjemności na świecie, niż chwila spokojnej lektury z kubkiem ulubionej kawy. A co gdyby pić kawę czytając książkę o kawie? Wydaje się, że przyjemność z lektury byłaby wtedy podwójna. Być może z tego właśnie powodu powstały książki o kawie. Jedno jest pewne, w naszej ofercie znajdziecie najlepsze książki o kawie i książki dla baristów.

Czytaj dalej
Niezależnie od tego czy jesteś profesjonalistą czy kawowym naturszczykiem, który chce się dowiedzieć czegoś więcej o tym niesamowitym napoju i kulturze wokół niego, mamy dla Ciebie spory wybór!

Po co właściwie czytać o kawie? Powstawianie tego popularnego na całym świecie napoju jest niezwykle złożonym i ciekawym procesem. Zgłębianie wiedzy na temat kawy uczyni nas bardziej świadomymi konsumentami. Książka o kawie Dear Coffee Buyer ukazuje nam kulisy otrzymywania zielonego ziarna, autor poszukuje najlepszych plantacji, dzieli się swoim doświadczeniem, przemyśleniami i obawami. To skarbnica wiedzy dla wszystkich, którzy chcą od podszewki poznać kawowy rynek.

Jeśli planujesz założenie kawiarni lub już masz kawiarnie, ciągłe dokształcanie się w temacie jest niezbędne dla sukcesu Twojej firmy. Na szczęście powstała książka The Coffee Shop Manifesto autorstwa Yumi Choi, współzałożycielki berlińskiej palarni i kawiarni Bonanza Coffee Roasters, która dzieli się zdobytym przez lata prowadzenia kawowych biznesów doświadczeniem. Kolejną ciekawą propozycją dla posiadaczy gastronomii jest książka Less Waste Polska Agnieszki Bukowskiej, która przybliża problem marnowania jedzenia i produkowania śmieci przez sektor gastronomiczny, jednocześnie proponując konstruktywne i praktycznie rozwiązania tych problemów. Pozycja wypełniona wiedzą, faktami i rozmowami z ludźmi, którzy mają przepis na to jak uratować świat od kuchni. 

W naszym sklepie znajdziecie też książki Scotta Rao, jednego z najbardziej wpływowych baristów na świecie, który dzieli się swoją wiedzą na temat kawy, palenia jej, przygotowywania i prowadzenia kawiarni. Scott Rao swoją pierwszą kawiarnię, która odniosła sukces, założył w wieku zaledwie 22 lat. Dziś jego celem jest dzielenie się wiedzą i doświadczeniem, aby bariści na całym świecie mogli lepiej wykonywać swoją pracę.

Jeśli chcecie wiedzieć, jakie kawiarnie warto odwiedzić w stolicy i w całej Polsce, sięgnijcie po serię Coffee Spots Varsavia i Coffee Spots Polska. Autorzy tych pozycji poświęcili się dla wszystkich fanów kawy specialty – zjeżdżając całą Warszawę i Polskę w poszukiwaniu najlepszych kawiarni, które serwują alternatywy. Dzięki nim Wasze podróże mogą być nakierowane na zwiedzanie kawiarni a nie zabytków!

A jeśli chcecie wiedzieć co w krzakach kawowca piszczy, koniecznie sięgnijcie po magazyn Coffeine, w którym znajdziecie najświeższe ciekawostki ze świata kawy, wywiady i ogromną dawkę wiedzy. Inną obowiązkową pozycją każdego kawowego geeka jest magazyn Standard, kwartalnik o pięknej oprawie graficznej, w którym kultura miesza się z kawą.

Filtry
–
1 - 30 produktów z 32 dostępnych
Sortuj według:
Książka The Coffee Man: Journal of a World Barista Champion - Sasa Sestic
Książka The Coffee Man: Journal of a World Barista Champion - Sasa Sestic
Jedna z najbardziej oczekiwanych kawowych książek tego roku! Saša Šestić, Mistrz Świata Barista 2015 startuje z głośną kampanią na Kickstarterze i bez wysiłku zdobywa fundusze na wydanie zapisu swej inspirującej, godnej podziwu przygody. The Coffee Man zaczyna się od szczerego, pełnego emocji opisu zwycięstwa w najbardziej prestiżowej imprezie kawowego świata. Następnie zabiera w podróż na farmy przez siedem krajów produkujących najlepszej jakości arabiki. Poznajemy historie przyjaciół Sašy, wyzwania przed którymi stają, a także szczegóły ich współpracy w niekończącej się pogoni za doskonałą filiżanką. Ogromna porcja autentycznych kawowych przygód! Książka jest wydana w eleganckiej, twardej oprawie i obfituje w wiele zdjęć z prywatnych zbiorów autora. 100% dochodów z jej sprzedaży zostanie przekazane społecznościom uprawiającym kawowce w Nikaragui oraz Etiopii. Obowiązkowa pozycja w bibliotece kawowych pasjonatów i profesjonalistów - rewelacyjny pomysł na prezent! Język: angielski Liczba stron: 329
Nowość
Książka Less Waste Polska - Agnieszka Bukowska
Książka Less Waste Polska - Agnieszka Bukowska
Przewodnik LESS WASTE Polska to solidna porcja wiedzy i inspiracji, która zmieni myślenie konsumentów, producentów oraz właścicieli gastronomii. Z wyrzucania na naprawianie lub ponowne wykorzystanie, z “a może słomka/siatka do tego?” na “czy to naprawdę jest niezbędne?”. Z “przecież wszyscy tak robią” na “razem możemy uratować świat”. Na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton jedzenia rocznie. To oznacza, że 30% całej wyprodukowanej przez nas żywności trafia na śmietnik. W Polsce co roku wyrzucamy co najmniej 9 mln ton jedzenia, a statystyczny Polak produkuje w tym czasie około 283 kilogramów odpadów. Większość śmieci trafia do ekosystemu, który nie jest w stanie ich przetworzyć. Powierzchnia wyspy śmieci pływającej na Pacyfiku wynosi już około 1,6 miliona kilometrów kwadratowych - pięć razy więcej, niż powierzchnia Polski. Mamy dwie możliwości: pogrążyć się w defetyzmie, albo poszukać rozwiązań wokół siebie - jak Agnieszka Bukowska, autorka projektu LESS WASTE Polska. Co jest w środku? Książka składa się z kilku części. W pierwszej eksperci w dziedzinie less waste i gotowania dzielą się wiedzą. Areta Szpura dobitnie, ale przystępnie tłumaczy skalę problemu, a Grzesiek Łapanowski - działanie światowej gospodarki żywnościowej. Eliza Mórawska-Kmita (White Plate) dowodzi, że less waste to nie chwilowa mrzonka, a zestaw rozwiązań stosowanych przez nasze mamy i babcie. Alicja Rokicka (Wegan Nerd) wyjaśnia, jakie znaczenie dla planety ma wegetarianizm i zdradza, jak udało jej się nawrócić rzesze mięsożerców. Kolejna część to przewodnik po pionierskich lokalach, które od lat dają przykład, jak marnować i wyrzucać mniej. Razem z Agnieszką Bukowską i Małgosią Mintą (Minta Eats) odwiedzimy miejsca w Polsce i na świecie, poznając ich właścicieli - ludzi o wielkich sercach, którzy chcą zostawić świat lepszym, niż go zastali. Less Waste Polska podaje gotowe rozwiązania na tacy - w książce znajdziemy manual dla właścicieli gastronomii opracowany przez Krzysztofa Rzymana, właściciela zielonych warszawskich kawiarni Stor oraz zestaw porad dla konsumentów, stworzony przez Jagnę Niedzielską - kucharkę i propagatorkę idei zero waste, autorkę książki Bez resztek. Książkę zamyka indeks producentów i dostawców zrównoważonych rozwiązań - przydatny każdemu, kto chciałby wprowadzić ekologiczne rozwiązania we własnej restauracji, w biurze, na evencie albo w domowej kuchni. W katalogu znajdziemy naprawdę zróżnicowane pozycje - od wytwórców biodegradowalnych opakowań wytwarzanych przez mikroorganizmy, po energetycznie samowystarczalne browary. Autorzy: Autorką książki jest Agnieszka Bukowska, która po sukcesie przewodnika Coffee Spots Polska (wyd. 2018), promującym kawę speciality w Polsce, postanowiła uwrażliwić Polaków na naprawdę palący temat - less waste. Kolaż na okładkę przewodnik stworzyła Beata Śliwińska (Barrakuz), projektantka, ilustratorka i scenografka, odpowiadająca również za okładkę Coffee Spots Polska. Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiada Izabela Piotrowiak z Unwind studio. Autorką portretów i sesji zdjęciowej (koncepcja oraz wykonanie) jest Paula Patocka z Papaya Films. Scenografią zajęła się Zuzanna Mazurczak-Beska z Hart. Agnieszka Bukowska we współpracy z: Małgosia Minta, Grzegorz Łapanowski, Eliza Mórawska-Kmita, Jagna Niedzielska, Areta Szpura, Alicja Rokicka, Krzysztof Rzyman 300 stron, format 13,5 x 19 cm wydawnictwo: Przebłysk (self-publishing)
Nowość
Varsavia Coffee Spots - Przewodnik po warszawskich kawiarniach
Varsavia Coffee Spots - Przewodnik po warszawskich kawiarniach
Varsavia Coffee Spots to 160-stronicowy przewodnik po topowych kawowych miejscach Warszawy w 2017 roku. Opatrzony znakomitymi fotografiami, opisami w dwóch językach: polskim oraz angielskim, z garścią podstawowych informacji kontaktowych, cen i godzin otwarcia każdej lokalizacji. Czytelny podział na dzielnice sprawia, że nawet osoba niezaznajomiona ze stołecznymi ścieżkami z łatwością przeprowadzi kawiarniane tournee. Dodatkowo, kilka stron poświęcono samej kawie - jej metodom obróbki, smakom, sposobom parzenia.  Koniecznie zajrzyjcie na stronę 26!   Kilka słów od samych autorów: „Udowodnimy Wam, że wyjście na kawę nie musi wiązać się z wizytą w sieciówce. Zabierzemy Was w podróż po najmodniejszych miejscówkach w okolicach Pl. Zbawiciela i Powiśla, po zielony i sielankowy Żoliborz czy nieodkryte zakątki Pragi i Mokotowa. W naszej książce znajdzie się każde miejsce, w którym za dobre espresso lub półlitrowego chemexa klienci są w stanie oddać ostatni grosz. Wypiliśmy już wystarczającą ilość dobrej kawy, żeby móc z czystym sumieniem polecać najlepsze miejscówki w Warszawie – w końcu ostatnio świat kręci się wokół kawy. Zdjęcia zrobione w klimatycznej kawiarnii rozbijają banki lajków na Instagramie. To najwyższy czas, aby ludzie poznali drugą stronę Warszawy, alternatywną. Podeszliśmy do tego materiału w nietypowy sposób. Zadbaliśmy o poręczny format (japońskie B6) i minimalistyczną formę zaprojektowaną przez Beatę Śliwińską „Barrakuz” (okładka) i Natalię Cyrankiewicz (projekt graficzny). KUKBUK, Zwykłe Życie, ELLE Polska, Mlask, Food Service – te tytuły zdecydowały się objąć nasz projekt patronatem medialnym. To nie koniec! Do współpracy zaprosiliśmy Małgosię Mintę (Minta Eats), Martę Dymek (Jadłonomia), Aretę Szpurę (ex-Local Heroes), Magdę Jagnicką (Glamour) i Irenę Krajnik-Hirsz (Welcome to my coffee world), które polecają najlepsze miejsca nie tylko na kawę… Takiej Warszawy nie znacie!"
Nowość
Książka + Zestaw 6 aromatów Jean Lenoir - Le Nez Du Cafe Temptation
Książka + Zestaw 6 aromatów Jean Lenoir - Le Nez Du Cafe Temptation

Producent: Jean Lenoir

Książka z zestawem podstawowych esencji aromatów od Jeana Lenoira to idealna propozycja dla każdego miłośnika kawy chcącego rozwinąć swoje umiejętności sensoryczne. Francuz Jean Lenoir to ekspert w dziedzinie analizy sensorycznej win oraz kawy. Marka od ponad 30 lat kojarzona jest z najwyższym poziomem doświadczenia oraz wiedzy na temat oceny organoleptycznej. Dziś, wspomniana wiedza dostępna jest na wyciągnięcie ręki dla każdego baristy chcącego rozwijać swą pasję. Zestaw Temptation jest rodzajem wstępu do świata sensoryki i składa się z książki oraz aromatów występujących w kawie. - Książka zawiera bardzo szczegółowe opisy 6 zapachów obecnych w kawach. Informacje w opisach dotyczą porównań zapachów, ich możliwego pochodzenia oraz występowania w kawach z konkretnych regionów. Dodatkowo, w książeczce znajduje się krótka sekcja dotycząca teorii obróbki kawy oraz oceny sensorycznej. Wszystko to w kompaktowym formacie, opisane w języku angielskim. - Esencje aromatów ukryte są w szklanych, zakręcanych buteleczkach. Same buteleczki oznaczone są jedynie numerami, a odniesienia do nich znajdują się w książeczce. Umożliwia to przeprowadzania ślepych testów bez przypadkowego zdradzania zawartości buteleczki. Zapachy są intensywne i stworzone tak, aby utrzymywały się przez lata. Całość zapakowana jest w eleganckie opakowanie z przegródkami zabezpieczającymi aromaty. Aromaty znajdujące się w zestawie to: groch zwyczajny, czarna porzeczka, masło, karmel, prażone orzeszki ziemne, palona kawa.
Magazyn Standart #25
Magazyn Standart #25

Producent: Standart

Standart to pięknie wydany magazyn o kulturze i stylu życia związanym z kawą. Ten kwartalnik jest obowiązkową lekturą dla każdego coffee geeka. Język: angielski Każdy numer jest zbiorem wywiadów, artykułów oraz ciekawostek związanych ze światem kawy. Na uwagę zasługuje oprawa graficzna - magazyn jest pełen inspirujących fotografii oraz rysunków, a całość jest wydana na eleganckim matowym papierze. W tym numerze Scott Rao opowie o zasadowości wody, jak ją sprawdzić, i dlaczego wiedza o niej pomoże Ci oszczędzić dużo pieniedzy. Ponadto, przeczytasz wywiad z Joachimem Morceau z Substance, w którym opowiada o swojej kawiarni, terroir i rywalizacji. Dodatkowo, zabierzemy Cię w wyjątkową podróż po mieście w zachodniej Ukrainie.
Nowość
Książka Dear Coffee Buyer - Ryan Brown
Książka Dear Coffee Buyer - Ryan Brown
Dear Coffee Buyer to książka opisująca procesy związane z pozyskiwaniem zielonej kawy. Pozycja polecana wszystkim profesjonalnie zajmującym się kawą - od baristów, przez roasterów, po dystrybutorów ziarna. Ryan Brown zabiera czytelnika w podróż po Gwatemali i Hondurasie, które przemierza w poszukiwaniu odpowiedniego ziarna. Autor dzieli się swoimi przemyśleniami i obawami na temat całej idei. Mówi także o bardziej praktycznych aspektach: o budowaniu relacji z dostawcami, wycenach, samplowaniu, imporcie, eksporcie, kontroli jakości.  Sporo miejsca jest także poświęcone na temat samego ziarna - odmian botanicznych, metod obróbki, sezonowości, czy defektów. Książka zawiera także garść informacji dla początkujących w handlu ziarnem - wskazówki płyną bezpośrednio od doświadczonych osób w tej dziedzinie. Całość wydana w twardej oprawie, z ilustracjami oraz fotografiami w kolorze. Liczba stron: 123 Język: angielski
Magazyn Standart #23
Magazyn Standart #23

Producent: Standart

Standart to pięknie wydany magazyn o kulturze i stylu życia związanym z kawą. Ten kwartalnik jest obowiązkową lekturą dla każdego coffee geeka. Język: angielski Każdy numer jest zbiorem wywiadów, artykułów oraz ciekawostek związanych ze światem kawy. Na uwagę zasługuje oprawa graficzna - magazyn jest pełen inspirujących fotografii oraz rysunków, a całość jest wydana na eleganckim matowym papierze.   W tym numerze przeczytasz o wymyślnych metodach obróbki kawy i o przyszłych kierunkach w tym temacie. Ponadto, dowiesz się co nieco o wynalazcy ekspresu ciśnieniowego i jakie są porady szefowej Mistrzostw Świata Barista, Cindy Ludviksen. Ponadto, kawowe patenty z ostatniego stulecia, a w sekcji gości Suzanne Ciani, legendarna kompozytorka.  
Nowość
Magazyn Standart #18
Magazyn Standart #18
Standart to pięknie wydany magazyn o kulturze i stylu życia związanym z kawą. Ten kwartalnik jest obowiązkową lekturą dla każdego coffee geeka. Język: angielski Każdy numer jest zbiorem wywiadów, artykułów oraz ciekawostek związanych ze światem kawy. Na uwagę zasługuje oprawa graficzna - magazyn jest pełen inspirujących fotografii oraz rysunków, a całość jest wydana na eleganckim matowym papierze.   Motyw przewodni tego numeru jest zbudowany wokół eseju Noa Bergera "On Coffee and Criticism", który eksploruje pojęcie krytyki. Przeczytacie o tym jaką rolę odgrywa konstruktywna krytyka i jak motywuje ona do ciągłego udoskonalania. Dowiecie się również w jaki sposób definiowane jest pojęcie "premium" w kontekście kawowego przemysłu. To i wiele więcej znajdziecie w osiemnastym numerze magazynu Standart.  
Nowość
Książka + Zestaw 36 aromatów Jean Lenoir - Le Nez Du Cafe Revelation
Książka + Zestaw 36 aromatów Jean Lenoir - Le Nez Du Cafe Revelation

Producent: Jean Lenoir

Książka z zestawem esencji aromatów od Jeana Lenoira to idealna propozycja dla każdego miłośnika kawy chcącego rozwinąć swoje umiejętności sensoryczne. Zestaw można określić słownikiem aromatów. Francuz Jean Lenoir to ekspert w dziedzinie analizy sensorycznej win oraz kawy. Marka od ponad 30 lat kojarzona jest z najwyższym poziomem doświadczenia oraz wiedzy na temat oceny organoleptycznej. Dziś, wspomniana wiedza dostępna jest na wyciągnięcie ręki dla każdego baristy chcącego rozwijać swą pasję. Zestaw Revelation składa się z książki oraz aromatów występujących w kawie. - Książka zawiera bardzo szczegółowe opisy 36 zapachów obecnych w kawach. Informacje w opisach dotyczą porównań zapachów, ich możliwego pochodzenia oraz występowania w kawach z konkretnych regionów. Dodatkowo, w książce znajduje się sekcja dotycząca teorii uprawy kawy oraz oceny sensorycznej. Wszystko to w kompaktowym formacie, zamknięte w twardej oprawie, zawarte na 117 stronach i opisane w języku angielskim. - Esencje aromatów ukryte są w szklanych, zakręcanych buteleczkach. Same buteleczki oznaczone są jedynie numerami, a odniesienia do nich znajdują się w książce oraz na dodatkowej broszurce. Umożliwia to przeprowadzania ślepych testów bez przypadkowego zdradzania zawartości buteleczki. Zapachy są intensywne i stworzone tak, aby utrzymywały się przez lata. Całość zapakowana jest w elegancką drewnianą skrzyneczkę wypełnioną gąbką z przegródkami zabezpieczającymi aromaty. Każdy z produkowanych we Francji zestawów zawiera certyfikat z ręczne zapisanym imieniem osoby, która była odpowiedziana za złożenie danego egzemplarza. Aromaty znajdujące się w zestawie to: ziemia, ziemniak, groch zwyczajny, ogórek, słoma, cedr, goździk, pieprz, nasiona kolendry, wanilia, róża herbaciana, kwiat kawowca, pulpa kawowa, czarna porzeczka, cytryna, morela, jabłko, masło, miód, skóra, ryż basmati, grzanki / pieczony chleb, słód, syrop klonowy, karmel, gorzka czekolada, prażone migdały, prażone orzeszki ziemne, prażone orzechy laskowe, orzechy włoskie, pieczona wołowina, dym, tytoń, palona kawa, aromat lekarstw, guma.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Książka Coffee Roasting: Best Practices - Scott Rao
Książka Coffee Roasting: Best Practices - Scott Rao
Coffee Roasting: Best Practices to książka, która zawiera w sobie 25 lat doświadczenia Scotta Rao w wypalaniu kawy. Jest to na ten moment najbardziej zaawansowany przewodnik opisujący sekrety profesjonalnego wypalania kawowego ziarna. Ta publikacja pokrywa się w niewielkim stopniu z wcześniejszą książką, The Coffee Roaster's Companion, w rozdziałach opisujących podstawy tej sztuki. Jednakże, skupia się ona na zaawansowanych technikach oraz pojęciach z zakresu eksperckiego. Ta książka wyznacza standardy prawidłowego wypalania kawy w ramach trzeciej kawowej fali. Język: angielski.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Bestseller
Książka Coffee Spots Polska - miękka okładka - Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman
Książka Coffee Spots Polska - miękka okładka - Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman
Przejechali dziesiątki tysięcy kilometrów, odwiedzili 33 miasta i ponad 170 kawiarni, wypili hektolitry kawy, zjedli tony ciast, a przede wszystkim poznali mnóstwo wspaniałych ludzi i historii. Przewodnik COFFEE SPOTS POLSKA opisuje wszystkie niezależne kawiarnie speciality, historię rozwoju trzeciej fali kawowej w Polsce, a także zawiera kompendium wiedzy na temat kawy, jej pochodzenia, obróbki i sposobów zaparzania. Autorami przewodnika są Agnieszka Bukowska i Krzysiek Rzyman, na co dzień związani z kawiarniami CoffeeDesk oraz STOR. Sami dużo podróżują, a planując kolejne wyjazdy zawsze szukają lokalnych kawiarni i palarni. Jak podkreślają kawa to nie tylko napój, ale i okazja do rozmowy, poznania nowych ludzi, a także odkrycia miasta od zupełnie innej, nieturystycznej strony. Przewodnik COFFEE SPOTS POLSKA wydany dwujęzycznie, po polsku i po angielsku, ułatwi takie podróże wszystkim miłośnikom kawy z Polski i zagranicy. W Polsce działa już ponad 170 miejsc serwujących kawę najwyższej jakości oraz przygotowujących ją przy użyciu przelewowych metod parzenia. Drip, chemex, czy syfon, nie tylko wyglądają efektownie, ale przede wszystkim pozwalają wydobyć z kawy to, co najlepsze. Przewodnik Coffee Spots Polska opisuje kawiarnie na całej szerokości geograficznej kraju, od Szczecina po Gołdap, położoną tuż przy granicy z Kaliningradem, od Gdyni po Zakopane. Nie jest niespodzianką, że najwięcej kawiarni znajduje się w Warszawie, tuż za nią na podium plasują się Poznań i Kraków. Ale wiele mniejszych miast pozytywnie zaskakuje. Najspokojniejsza kawiarnię, gdzie można zaszyć się na kilka dni, znajduje się w Bieszczadach, a jedna z najbardziej inspirujących, mieści się w starym zakładzie fotograficznym w Raciborzu, niedaleko czeskiej granicy. Przewodnik poza praktycznymi informacjami dotyczącymi godzin otwarcia, używanego sprzętu i dostępnych metod parzenia opisuje historię każdego miejsca i jego właścicieli. Coffee Spots Polska to prawdziwe kompendium wiedzy na temat kawy speciality.  Zaproszenie do współpracy przy tym projekcie przyjęli specjaliści z Polski i z zagranicy, którzy napisali rozdział poświęcony krajom pochodzenia kawy, metodom obróbki, czy sposobom jej zaparzania. Autorami są Maciej Duszak - Mistrz Polski Brewers, Krzysztof Barabosz - współzałożyciel palarni Hard Beans, Marcin Rzońca - autor bloga popularcoffee.pl, Kuba Świątek - Head Barista i trener oraz Scott Tedder - kupiec zielonego ziarna i roaster w Bonanza Coffee z Berlina. Ważne jest także w czym podaje się kawę, o czym przypomina dziennikarka i blogerka Małgorzata Minta w tekście poświęconym polskiej porcelanie. Z kolei aktywistka Areta Szpura przekonuje, że #suckingsucks i zachęca zarówno właścicieli, jak i gości kawiarni, do przestawienia się na życie zero waste. Kolaż na okładkę przewodnika zaprojektowała Beata Śliwińska Barrakuz, projektantka, ilustratorka i set designerka (projektowała również okładkę wydanego w 2017 roku przewodnika Varsavia Coffee Spots). Za skład i dyrekcję artystyczną odpowiadała Izabela Piotrowiak, współwłaścicielka Unwind studio. Miękka okładka Liczba stron: 420 Język: polski i angielski

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Książka Everything But Espresso - Scott Rao
Książka Everything But Espresso - Scott Rao
Everything But Espresso to profesjonalny poradnik na temat metod parzenia innych niż espresso. Lektura obowiązkowa dla każdego Coffee Geeka! Książka poświęcona jest różnym metodom zaparzania kawy, takim jak drip, syfon, french press i inne. Autor wyjaśnia jak idealnie dopracować wszystkie parametry, aby osiągnąć napar perfekcyjny w smaku. Dzięki tamu takie detale jak grubość mielenia, czas ekstrakcji, doza oraz jakość wody nie będą dla Ciebie tajemnicą. Jest to piękne wydanie w twardej oprawie, posiadające wiele fotografii i wykresów. Znakomity pomysł na prezent!  Liczba stron: 70 Język: angielski.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Książka Kawa: Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie - Ika Graboń - nowe wydanie (
Książka Kawa: Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie - Ika Graboń - nowe wydanie (
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi Cię już Twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza. O autorce: Ika Graboń: "Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a zapadam w pamięć. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę. Jestem sensorykiem, baristą i trenerem oraz certyfikowanym sędzią Mistrzostw Polski Barista, Mistrzostw Polski Brewers Cup i Mistrzostw Polski Latte Art. Należę do Specialty Coffee Association. Doradzam i szkolę w branży HoReCa i specialty coffee." Oprawa: twarda Wydanie drugie.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Książka Kawa: Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie (Wydanie II) - Ika Graboń
Książka Kawa: Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie (Wydanie II) - Ika Graboń
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi Cię już Twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza. O autorce: Ika Graboń: "Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a zapadam w pamięć. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę. Jestem sensorykiem, baristą i trenerem oraz certyfikowanym sędzią Mistrzostw Polski Barista, Mistrzostw Polski Brewers Cup i Mistrzostw Polski Latte Art. Należę do Specialty Coffee Association. Doradzam i szkolę w branży HoReCa i specialty coffee." Oprawa: twarda Wydanie drugie.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Książka The Coffee Dictionary - Maxwell Colonna-Dashwood
Książka The Coffee Dictionary - Maxwell Colonna-Dashwood
The Coffee Dictionary to najpopularniejszy kawowy słownik, dzięki któremu poznasz świat czarnego naparu od A do Z. Żadne specjalistyczne terminy z ust baristy nie będą zagadką. Słownik zawiera ponad 200 wpisów, które stanowią sporą dawkę wiedzy zarówno dla amatorów, jak i kawowych profesjonalistów. Uprawa, wypalanie, mielenie, sprzęt, techniki parzenia, odmiany, smaki, geografia i wiele więcej! Każdy termin jest opisany dokładnie, jasno, ale też zwięźle, dzięki czemu książka jest przystępna i przyjemna w odbiorze. Treść jest w języku angielskim, uzupełniona pięknymi kawowymi grafikami, mieści się na 160 stronach zamkniętych w twardej okładce. Maxwell Colonna-Dashwood trzykrotnie zdobywał tytuł Mistrza Baristów Wielkiej Brytanii i trzykrotnie docierał do finałów Mistrzostw Świata w tej dyscyplinie. Jest także założycielem wielokrotnie nagradzanej palarni i sklepu z kawą. To już druga książka w jego portfolio. Opierając się o taki bagaż doświadczeń, możesz być pewnym wiedzy zawartej w tej książce. Doskonały pomysł na prezent dla każdego chcącego poszerzać swoje kawowe horyzonty!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Książka The Coffee Roaster's Companion - Scott Rao
Książka The Coffee Roaster's Companion - Scott Rao
The Coffee Roaster's Companion to pierwszy, profesjonalny przewodnik dla roasterów. Jest to zbiór informacji przydatnych dla każdego zainteresowanego tematem wypalania kawy, które Scott Rao zebrał przez wiele lat pracy. Autor dokładnie opisuje proces wypalania ziaren kawy, od początku do końca, rozwiewając przy tym wiele mitów. Dzięki temu jest to znakomita baza wiedzy szczególnie dla początkujących roasterów. Poza samym procesem wypalania, książka zawiera także informacje na temat zielonych ziaren, urządzeń do wypalania, cuppingu i innych elementów związanych z roastingiem.  Przewodnik jest pięknie wydany, posiada solidną, twardą oprawę, wiele fotografii, grafik i wykresów. Znakomita na prezent! Liczba stron: 90 Język: angielski.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!